průtahy v dědickém řízení - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

průtahy v dědickém řízení

Petr Kresta, 13.02.2008 10:16:53

Dobrý den,
prosím o radu v probíhajícím dědickém řízení. V září 2007 zemřel můj strýc.
Jedná se o jeho byt v osobním vlastnictví, ve kterém bydlel sám a také tam na infarkt zemřel.
Byt je stále zapečetěn a klíče má pouze notář, který byl soudem stanoven pro toto dědické řízení.
Strýc byl svobodný, bezdětný a jeho rodiče jsou dlouho po smrti. Měl pouze jednu sestru – moji matku, která již také nežije a já jsem její jediný potomek.
Problém spočívá v neúměrné délce trvání procesu zjišťování oprávněnosti mého nároku na dědictví. Notář mi již 5 měsíců tvrdí, že centrální evidence obyvatel stále nezaslala doklad,který by prokázal, že jsem oprávněný dědic. Podotýkám, že nikdo jiný nevznesl na dědictví nárok! Chci se tedy zeptat.
1 – Mohu nějakým účinným způsobem urychlit prokazování mého nároku na dědictví, nebo
alespoň urgovat „pomalost“ tohoto úkonu?
2 – Smím nechat otevřít zmíněný byt a zajistit tak základní údržbu? ( odečty plynu a elektřiny,
celou dobu nevětráno, netopí se, mohou vznikat škody v důsledku havárií vody, el. zkratu apd. )
3 – Odpovídá notář za výše popsané majetkové škody, které vzniknou tím, že mi není
umožněno se o byt starat, popř. i finanční škody plynule rostoucí s dluhem na nájmu
bytu a tím menší hodnotou dědictví způsobenou neadekvátními průtahy v dědickém řízení?

Děkuji za odpovědi.

Re: průtahy v dědickém řízení

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.02.2008 15:19:39

Dobrý den,
5 měsíců opravdu není dlouhá doba. Někde trvá dědické řízení podstatně déle, i roky.
S ohledem na to, že klíče má jen notář, musíte se domluvit s ním na případném vpuštění do bytu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »