mateřská dovolená - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Zrušení pracovní pozice/těhotenství

Nintai, 17.04.2012 21:31:16

Dobrý den,
jsem zaměstnána (na dobu neurčitou) u společnosti, která bude v letošním roce rušit z organizačních důvodů i mou pracovní pozici. Zajímalo by mne, pokud otěhotním ještě před ukončením pracovního poměru, jaký to bude mít vliv na výši "mateřské", na kterou by mi vznikl nárok až v době, kdy by moje pozice již byla zrušena a pracovní poměr ukončen.
A dále by mne zajímalo, jak se vypočítá výše mateřské (PPM), pokud by byl pracovní poměr ukončen např. k 30.6 a já bych otěhotněla v letošním roce až po tomto datu.
Děkuji

Re: Zrušení pracovní pozice/těhotenství

ivzez , 19.04.2012 18:54:26

Zaměstnavatel Vám nesmí dát výpověď z organizačních důvodů (nadbytečnost, § 52 písm. c) v době těhotenství, mateřské a rodičovské dovolené.

Obdržíte-li výpověď a otěhotníte-li ve výpovědní lhůtě, oznámíte těhotenství zaměstnavateli. Výpovědní lhůta se zastaví a její zbytek doběhne až po skončení překážek na Vaší straně (těhotenství, MD a RD). Pracovní poměr by tedy skončil až po skončení Vaší rodičovské dovolené.

Rodičovská dovolená a práce

nimar, 29.03.2012 22:37:39

Dobrý den,
měla bych prosbu. Pobírám rodičovský příspěvěk, mám zvolenou tříletou variantu, tří let mé dítě dosáhne 3. srpna 2012. Jsem zaměstnaná a 4. srpna bych tedy měla nastoupit zpět do práce. Ovšem mé pracovní místo bylo zrušeno (zrušena byla celá pobočka) a nejspíš dostanu výpověď. Mám nárok na odstupné?
Dále pak bych chtěla už nyní nastoupit k jinému zaměstnavateli (úplně jiný druh práce, než jsem vykonávala u nynějšího zaměstnavatele), jaký druh pracovní smlouvy uzavřít, nebo je to vůbec možné, abych nepřišla o rodičovský příspěvěk a byla zaměstnaná u dvou různých zaměstnavatelů? Je třeba to někam hlásit? Jak správně postupovat, aby bylo vše v pořádku.
Předem moc děkuji za odpověď.

Re: Rodičovská dovolená a práce

ivzez , 16.04.2012 01:08:45

Nárok na odstupné se bude odvíjet od toho, jaký důvod skončení pracovního poměru zaměstnavatel uvede ve výpovědi. Bude-li to zrušení části zaměstnavatele, budete mít na odstupné nárok.

Další pracovní poměr můžete klidně uzavřít. Zajistítte-li hlídání, budete mít nárok i na rodičovský příspěvek.

Návrat z rodičovské dovolené

Ludmila Pánková, 26.03.2012 12:52:30

Dobrý den,
příští měsíc 21.4. mě končí rodičovská dovolená. Ráda bych se vrátila k původnímu zaměstnavateli, kde jsem pracovala na plný úvazek - mám nárok teď s 2 dětmi (3roky a 5 roků) požadovat při žádosti o návrat do zaměstnání částečný úvazk, nebo mám nárok pouze na ten původní plný? Zaměstnavatel ví, že na celý úvazek nastoupit nemohu a předpokládám že mě ho jistě nabídne - když odmítnu, tak odejdu i bez odstupného? Pracovní doba je od 9:00 do 18:00 (s hodinovou přestávkou na oběd).
Děkuji
Ludmila

Re: Návrat z rodičovské dovolené

ivzez , 27.03.2012 02:03:09

Zaměstnavatel je povinen Vás po skončení RD zaměstnat a nabídnout Vám práci odpovídající pracovní smlouvě ve sjednaném rozsahu.

Můžete zkusit písemně požádat o úpravu (nebo zkrácení) pracovní doby, zaměstnavatel ale žádosti vyhoví pouze v případě, že mu v tom nebudou bránit vážné provozní důvody (pod ty se "vejde" téměř cokoliv).

Nebudete-li moci nastoupit na plný úvazek, půjde o překážku na Vaší straně, proto byste měla pracovní poměr rozvázat Vy (bez nároku na odstupné).

Návrat do práce po rodičovské dovolené

blamar, 06.01.2012 21:54:42

Dobrý den,
prosím o radu,
jsem zaměstnaná na dobu neurčitou, v roce 2005 jsem otěhotněla, nastoupila mateřskou dovolenou..8. září roku 2006 se narodil syn...do jeho tří let jsem znovu otěhotněla a porodila dceru 3. srpna 2009. Takže bych chtěla vědět, jak to bude s mým návratem do zaměstnání. Zda je zaměstnavatel povinnen mi držet mé pracovní místo i po tuto dobu. Jedná se o pracovnici v sázkovém provozu....na mé místo byl samozřejmě přijat někdo jiný, jak to funguje, ten dotyčný dostane smlouvu na dobu určitou? Abych mohla já poté nastoupit? Kdy přesně...4. srpna 2012? Může mi zaměstnavatel dát výpověď..pokud ano, z jakého důvodu? Ještě, mám zvolenou tříletou variantu rodičovské dovolené.
Předem moc děkuji za odpověď.

Re: Návrat do práce po rodičovské dovolené

Karel Dlouhý, 07.01.2012 20:22:40

Je třeba rozlišit pobírání rodič. příspěvku a čerpání rodičovské dovolené - tu vám zaměstnavatel poskytne na dobu, kterou jste požádala.
Pokud od 3 let věku dítěte, tak musíte nastoupit 4. srpna 2012.
Máte nárok na místo podle pracovní smlouvy (tedy ne přímo na "svou židli"). Jako příklad se uvádí, že když má někdo ve smlouvě "účetní", při návratu po mat. dov. musí mít zaručeno původní místo, po rod. dov. může jít do jiného útvaru (mzdová účtárna, materiálová účtárna). Nebo admin. pracovnice - nastoupí do jiného útvaru.
Ten zástup za vás měl mít prac. smlouvu na dobu určitou ("po dobu mat. dov. a rodič. dov. paní XY").
Pokud to tak zaměstnavatel nemá ošetřeno, může se stát, že vám dá výpověď pro nadbytečnost (org. důvody) s odstupným - tu můžete dostat až po návratu z RD.

blamar, 09.01.2012 19:42:03

Dobrý den,
děkuji Vám za odpověď, mám v tom nyní jasno.
Ještě se zeptám, po nástupu zpět do práce, tedy toho 4. srpna a pokud nedostanu výpověď....můžu už v září normálně čerpat dovolenou?
Ještě jednou děkuji za ochotu a přeji pěkný a pohodový zbytek Nového roku.
M.

ivzez , 20.01.2012 01:22:20

Čerpání dovolené určuje podle zákoníku práce zaměstnavatel, takže bude záležet na jeho rozhodnutí.

Na dovolenou Vám vznikne nárok až po odpracování 60 pracovních směn. Zaměstnavatel Vám ale může dovolenou (poměrnou část dovolené) poskytnout i dříve za předpokladu, že požadovaný počet pracovních směn odpracujete do konce r. 2012.

nárok na mateřskou

palásková, 05.05.2010 12:59:46

Dobrý den ráda bych se zeptala,jestli mám nárok na mateřskou do práce jsem nastoupila 2.11.2009 a12.11.2009 jsem šla na rizikové těhotenství.Mateřskou bych měla nastoupit dne 6.5.2010 vím,že musím mít odděláno 270dní za poslední 2roky a jedno zaměstnání jsem měla od 1.1.2008 do 23.4.2008 tak nevím jestli se mi do toho započítá i nemocenská(rizikové těhotenství) děkuji za odpověd

Re: nárok na mateřskou

MARTINA, 27.03.2011 20:56:28

DOBRY DEN MAM DOTAS TET JSEM NA MATERSKE DOVOLENE KTERA MI KONCI 29.7.2011 A MAM JIT DO PRACE KDE MAM SMLOUVU NA DOBU NEURCITO JENZE JSEM OTEHOTNELA MAM RIZIKOVE A TERMIN PORODU JE 16.12.2011 S CEHO MI VYPOCITAJI NEMOCENSKOU PAK MATERSKOU A JESTLI JSI BUDU MOC ZVOLIT DELKU RODICOVSKE DEKUJI ZA ODPOVED

Výpočet PPM

Kateřina Zemanová, 22.04.2010 17:23:18

Dobry den,
nikde jsem nenasla informaci, jestli se penezita pomoc v materstvi (materska), pocita z 12 predchazejicich odpracovanych mesicu obecne, nebo pokud jsem v posledni dobe zmenila zamestnavatele, tak pouze z obdobi, kdy jsem pracovala v nove firme.
Upresnim: v soucasnem zamestnani jsem jiz 2 roky, ted 1.4. se menila firma (nazev, ICO atd.). Bude se mi materska pocitat z platu od 1.4.2010 nebo z 12 mesicu zpatky?
Dekuji za odpoved

Práce a těhotenství

Katka B., 16.04.2010 20:11:49

Dobrý den,
od 6.10.2009-27.11.2009 jsem pracovala, a od 3.2.2010 až do nynějška. V součastné době jsem ve zkušební době, zaměstnaná přes agenturu.Práci můžu vykonávat i v těhotenství. Chtěla bych v práci zůstat co nejdelé. Protože nemám odpracovaných 270 dní,tak nárok na PPM nemám, že ano? Od 2.5. už nebudu ve zkušební době,a smlouvu mi zřejmě prodlouží na další 3 měsíce. Můžou mě po prodloužení smlouvy vyhodit,když jim oznámím že jsem těhotná? Jak to bude když mě v práci třeba v květnu-červnu vyhodí? To budu pak na ÚP a dostanu příspěvek až rodičovský po porodu? 27.8.2010 mám termín porodu.

Děkuji za odpověďi.

Re: Práce a těhotenství

Karel Dlouhý, 16.04.2010 21:08:58

"Můžou mě po prodloužení smlouvy vyhodit,když jim oznámím že jsem těhotná? " - nemohou, to přece není výpovědní důvod.
Kromě toho je zákaz výpovědi těhotné pracovnici.

Změna zaměstnavatele v průběhu mateřské

Katka Železná, 14.04.2010 12:55:57

Dobrý den,

v současné době jsem těhotná a pracuji na HPP na dobu neurčitou. Z důvodu organizační změny jsem ještě před nástupem na mateřskou měja změnit zaměstnavatele (mateřská společnost vlastnící mého současného zaměstnavatele). Mé původní pracovní místo bude zrušeno. Nyní to vypadá, že se toto nestihne před mým nástupem na mateřskou dovolenou provést.

Je možné změnit zaměstnavatele během čerpání mateřské (tedy nikoliv RP)? Tzn. fakticky bych nenastoupila, šlo by pouze o formální převod. Je pro mě žádoucí zamestnavatele změnil, jelikož bych se po návratu z RD neměla kam vrátit.

C čeho by se mi pak vypočítávala výše mateřské? Z posledního příjmu (u předchozího zaměstnavatele) nebo dle smlouvy u nového, kde bych ale neměla nic odpracované?

Děkuji za odpověď

Re: Změna zaměstnavatele v průběhu mateřské

Karel Dlouhý, 14.04.2010 21:16:21

Dobrý den, dotaz mi není příliš jasný.
Pokud jde o třeba o prodej firmy, tam je přechod práv a povinností na novou firmu, takže pracovní poměr trvá.

Pokud dojde ke zrušení zaměstnavatele, můžete dostat výpověď (s odstupným). Pokud jde jen o zrušení pracovního místa, výpověď můžete dostat, ale ne v době těhotenství, mateřské dovolené a rodičovské dovolené. Tedy až v roce 2013 by vám mohli dát výpověď s odstupným (+ náhradu mzdy za výpovědní dobu, kdy by Vám nemohli přidělovat práci) - i když Vaše pracovní místo bude zrušeno teď.

Aby vznikl pracovní poměr, musí se začít práce vykonávat. Proto si nejsem jist, jak by to fungovalo.

Výše peněžité pomoci v mateřství se vypočítá v okamžiku nástupu na MD a potom se již nemění (např. z důvodu, že skončil pracovní poměr, který byl na dobu určitou.

Katka Železná, 15.04.2010 10:04:55

Dobrý den, díky za odpověď.

Pouze se pokusím dotaz upřesnit. Všechny 3 strany, tj. já, nový i starý zaměstnavatel bychom tento "převod" mého pracovního místa chtěli uskutečnit. Starý zaměstnavatel nezaniká, pouze moje pracovní místo bude zařazeno pod nového zaměstnavatele. Problém je v tom, že se tento můj převod nestihne provést ještě před nástupem na mateřskou. Chtěla bych se právě vyhnout výpovědi po návratu z RD.

Ale v podstatě jste mi odpověděl tím, že: "Aby vznikl pracovní poměr, musí se začít práce vykonávat."
Předpokládám tedy, že mateřská nejde přerušit (třeba na 1 den) a poté ji znovu nastoupit u nového zaměstnavatele.

V tom případě mám asi smůlu a budu muset zůstat u starého zaměstnavatele a počítat s výpovědí po RD.

Karel Dlouhý, 16.04.2010 21:05:50

Netvrdím, že to možné není, ale jist si tím nejsem.

Karel Dlouhý, 16.04.2010 21:06:04

Netvrdím, že to možné není, ale jist si tím nejsem.

nárok na mateřskou

sylva, 12.04.2010 11:36:39

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jaké mám možnosti abych dostala mateřskou.Mám 3 zaměstnání a jsem na rizikovém těhotenství nemocenskou dostávám od všech a chtěla jsem se zeptat jak to bude s mateřskou protože ani v jednom zaměstnání nedosáhnu na 270dní placení nemocenské.1zaměstnání začátek byl 26.8.2009 kdy jsem šla ve zkušební době na rizikové těhotenství,které trvá doteď a mateřskou mi p.doktor spočítal na 6.5.2010.2zaměstnání začalo 1.10.2009 a 3zaměstnání začalo 7.11.2009,ale v roce 2008 jsem měla zaměstnání od ledna do 23.4.2008.z 1zaměstnání,ale mi ukončili poměr ve zkušební době,budu tedy brát nějakou mateřskou a z jakého zaměstnání a nebo mám nárok jen na rodičák děkuji moc za odpověď

Tehotenstvi a HPP na dobu urcitou

Luděk Hájek, 08.05.2009 10:06:50

Dobry den,
pritelkyne je od pocatku roku tehotna, termin porodu je urcen na 27.9.2009. Je zamestnana na dobu urcitou do 30.6.2009. Pokud nastoupi na nemocenskou pocatkem cervna a z nemocenske prejde rovnou na materskou (v 8 tydnu pred terminem porodu), ma narok na PPM? A jak je to s pracovnim mistem? Zanika jeji narok na pracovni misto dnem zaniku pracovni smlouvy i pres fakt, ze bude na nemocenske?
Diky za odpoved.

Re: Tehotenstvi a HPP na dobu urcitou

Karel Dlouhý, 29.05.2009 19:52:45

Nárok na PPM by měl být.

Pracovní poměr na dobu určitou končí sjednaným datem, tedy 30. 6. 2009.

mateřská dvolená

Markéta , 30.04.2009 20:27:37

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli mám nárok nastoupit mateřskou dovolenou po návratu z Velké Británie., kde pracuji na plný úvazek. A zda se dá v České Republice vypočítat nárok na mateřskou z anglické mzdy? Děkuji

Změna zamestnavatele v čase RD

Iveta Kovacicova, 25.02.2009 15:14:25

Dobrý den,
jsem zamestnancem české společnosti, v současnosti na RD, která končí v srpnu 2009. Plánuji změnu zaměstnavatele - stěhujeme se na Slovensko, kde máme trvalý pobyt. Budu zaměstnancem slovenské společnosti a to ještě před ukončením RD. Skončí mi nárok na RP v ČR dnem ukončení pracovního pomeru v ČR? Jakým spusobem mám informovat urad, který mi vyplácí rodičovský přispěvek?
Předem Vám děkuji za pomoc.

S pozdravem.

odstupné

Petra Bartyzalová, 08.02.2009 23:11:07

Dobrý den, potřebovala bych radu. Jsem na Rodičovské dovolené, dceři jsou 3,5 roku. Před nástupem na Mateřskou jsem byla na nemocenské z důvodu rizikového těhotenství a před tím jsem byla v pracovním poměru na dobu neurčitou.Nyní můj zaměstnavatel (malá organizace-restaurace)tuto provozovnu prodává. Mě by zajímalo jestli mám ze zákona nárok na odstupné. Když jsem se ho ptala, tak mi řekl, že mě přenechají potencionálnímu kupci, který to koupí a že odstupné nebude.A tady se to začíná zamotávat. S manželem jsme se rozhodli, že tuto restauraci koupíme mi.Já přeci sama sebe nekoupím s restaurací?Nevím jak to udělat.Jestli ukončím pracovní poměr a pak otevřu živnost nebo budu mít živnost jako vedlejší příjem a budu stále jejich zaměstnanec?a tudíž na odstupné mám nárok???jsem z toho hodně zmatená, prosím poraďte.Moc předem děkuji Petra

Re: odstupné

Karel Dlouhý, 09.02.2009 20:16:48

§338 (2) Dochází-li k převodu činnosti zaměstnavatele nebo části činnosti zaměstnavatele nebo k převodu úkolů zaměstnavatele anebo jejich části k jinému zaměstnavateli, přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na přejímajícího zaměstnavatele. Za přejímajícího zaměstnavatele se bez ohledu na právní důvod převodu a na to, zda dochází k převodu vlastnických práv, považuje právnická nebo fyzická osoba, která je způsobilá jako zaměstnavatel (§ 7 až 10) pokračovat v plnění úkolů nebo činností dosavadního zaměstnavatele nebo v činnosti obdobného druhu.
---
Domnívám se, že je to tento případ, tedy pracovní poměr Vám i ostatním zaměstancům trvá. Samozřejmě ve Vašem případě nemůžete zaměstnávat sama sebe (neuvádíte, jak budete podnikat - zda s.r. nebo FO s ŽL).
Tedy nejspíš ukončíte pracovní poměr dohodou bez odstupného.

Petra Bartyzalová, 19.02.2009 20:34:39

Dobrý večer, ještě upřesním, kupuji pouze nemovitost se zařízením v které provozují restauraci, která je vedená jako bytový dům na katastru.Nekupuji jejich firmu. Ta jejich zanikne.(pravděpodobně).Já otevřu svou živnost FO s ŽL.Chci založit firmu se stejným názvem jako mají oni ted, aby to nemátlo zákazníky a dodavatele.Co se stane v tomto případě se zaměstnanci?Jsou povinni jim dát výpověd z důvodů zániku jejich firmy?a i odstupné? Nebo pracovní poměr také zanikne automaticky?A co se mě týče mám dát výpověd sama? Mají pouze 2 zaměstnance mě a kolegyni také na RD ta je tam pouze 2 roky a kousek a já jak už jsem psala 3,5roku.Děkuji předem i za tuto odpověd.Pěkný večer Petra

Karel Dlouhý, 20.02.2009 19:54:18

Dobrý den,
"Já otevřu svou živnost FO s ŽL.Chci založit firmu se stejným názvem jako mají oni ted, aby to nemátlo zákazníky a dodavatele." - naopak, to Vy budete mást zákazníky. Firmu přece máte mít pod svým jménem. Logické by bylo zvolit si jiný název restaurace.

"kupuji pouze nemovitost se zařízením" - z toho usuzuji, že dosavadní zaměstnavatel by to měl řešit výpovědí s odstupným - pracovní poměr nemůže zaniknout automaticky.
Asi bude nutno vymáhat soudně.

Jiny zamestnavatel v prubehu RD

Dagmar Kloudova, 08.02.2009 22:48:58

Dobry den,

jsem na rodicovske dovolene, po jejimz ukonceni bych rada nastoupila do puvodniho zamestnani. Nasla jsem si praci na jeden den v tydnu u jineho zamestnavatele, kterou chci vykonavat po zbyvajici dobu rodicovske dovolene. Chtela jsem se zeptat, zda i tak mam narok na navrat do puvodni prace na HPP. Zda pri nejakem typu smlouvy napriklad o pracovni cinnosti u jineho zamestnavatele nezanikne narok na misto u zamestnavatele, kde jsem pracovala pred nastupem na MD?
Dekuji.

Re: Jiny zamestnavatel v prubehu RD

Karel Dlouhý, 09.02.2009 20:17:40

Nárok nezanikne.

mateřská

Lenka Christova, 05.02.2009 21:09:06

Dobrý den, zajímalo by mne pokud se vrátím do Čech z Velké Británie, kde v současné době pracuji a platím si zde zdravotní i daně, a budu již v jiném stavu jaké budu muset splňovat podmínky k vypočítání a vyplacení mateřské. Anebo jak budou v Čechách postupovat v případě, že mateřskou nastoupím tady ve Velké Británii (kde mateřská trvá 1 rok) a po pár měsících se nastálo vrátím do Čech.
Anebo v 3. možné variantě, pokud bych po návratu do Čech nastoupila na pracovní úřad a v této době otěhotněla, jak by v tomto případě postupovali.
Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
S pozdravem Lenka Christova

výpoveď a materská dovolená

Monika Podstavková, 27.01.2009 22:17:12

Dobry vecer. Dnom 30.4.09 /po rodicovskej dovolenke/ koncim prac. pomer v CR. Chcem sa zamestnat v SR, kde mam aj trvaly pobyt.S manzelom planujeme druheho potomka - uz ako zamestnana v SR, kto mi bude vyplacat PPM? Velmi pekne dakujem za radu,Vas cas a pomoc. Monika

nemocenská

Veronika Urbanová, 23.01.2009 22:01:17

Dobrý den!
Chtěla bych Vás poprosit o pomoc.Jsem zasměstnaná přes agenturu práce a mám smlouvu do dobu určitou do 31.3.2009.Od listopadu jsem na nemocenské a navíc jsem zjistila,že jsem těhotná,nyní jsem ve 3.měsíci a doktor mi napsal rizikové těhotenství,takže budu marodit celé těhotenství.Ráda bych věděla jak je to po skončení PP s nemocenskou,jestli mi bude i nadále vyplácena i když budu vedena na úřadu práce a komu mám kdyžtak zasílat lístek na peníze.Dále bych chtěla vědět jak je to s mateřskou dovolenou,zda na ní budu mít nárok po skončení nemocenské.Ještě by mě zajímalo zda budu mít nárok na vyplacení dovolené,zbývá mi 19 dní a nemám šanci si jí vybrat.
Mějte se hezky a mockrát děkuji za odpověď Veronika

mateřská a rodičovský příspěvek

Jaroslava Přikrylová, 23.01.2009 18:25:12

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu.
K 30.6.2008 jsem podala zaměstnavateli výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou z důvodu stěhování. Během výpovědní lhůty jsem se dozvěděla, že jsem těhotná. Od 1.9.2008 jsem na pracovní neschopnosti. Datum porodu mám 30.3.2009. Na mateřskou chci nastoupit 6 týdnů před porodem. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na mateřskou? A kdo mi ji bude hradit? Nevím, zda tam hraje roli má výpověď a jestli vůbec má výpověď platí?
Předem děkuji za vaši odpověď
S pozdravem Jaroslava Přikrylová

Re: mateřská a rodičovský příspěvek

Karel Dlouhý, 23.01.2009 18:32:39

Dobrý den,
a proč by Vaše výpověď neplatila? Pokud ji zaměstnavatel převzal do konce června 2008, tak Váš pracovní poměr skončil uplynutím výpovědní lhůty 31. 8. 2008. Vy jste mu nepředala svou agendu a nevyzvedla si potvrzení o zaměstnání (zápočtový list)?
Prac. nechopnost Vám začala v ochranné době, pokud na mateřskou dovolenou půjdete přímo z prac. neschopnosti, tak nárok na peněžitou pomoc v mateřství budete mít (viz starší odpovědi).
Hradit ji bude stát prostřednictvím OSSZ.

Nástup na nemocenskou po rodičovské dovolené

Martin Gürtler, 23.01.2009 15:20:13

Dobrý den.

Chci se zeptat, jak je to po skončení rodičovské dovolené po třech letech a nástupu na nemocenskou z důvodu dalšího těhotenství (rizikového). Může zaměstanavatel ukončit pracovní poměr? A pokud ano, v jakém případě?

Re: Nástup na nemocenskou po rodičovské dovolené

Karel Dlouhý, 23.01.2009 18:25:35

Dobrý den,
viz Uplná znění - Pracovní právo - Zákoník práce.

Důvody, z nichž může dát zaměstnavatel výpověď: § 52.
§53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek,
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

Zákaz výpovědi podle §53 se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci
a) pro organizační změny uvedené v §52 písm. a) a b); to neplatí v případě organizačních změn uvedených v §52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána

Přijdu o místo?

Jitka Skálová, 18.01.2009 22:48:07

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené s dcerou, která je narozena 15.12.2006, tedy mám ještě téměř rok do 3 leté MD. Pokud se mi do ukončení této MD narodí další dítě a nastoupím další MD na další 3 roky, přijdu o místo? Mám pracovní poměr na dobu neurčitou. Kolegyně mi tvrdí, že už mi zaměstnavatel nemusí dále držet místo. Je to pravda? Mně se to nezdá. Já chtěla "pomoci" zaměstnavateli hlavně kvůli "záskoku" místo mne, aby ji nemuseli propouštět a pak zase někoho shánět, když bych měla další dítě např. po půl roce po nástupu po MD. Děkuji. JS

Re: Přijdu o místo?

Karel Dlouhý, 19.01.2009 19:33:49

Dobrý den,
především je třeba rozlišovat mateřskou dovolenou (po návratu z ní je nárok na původní místo) a rodičovskou dovolenou (při návratu je nárok na práci podle pracovní smlouvy, ne na pracovní místo - tzn. např. je-li ve smlouvě "účetní", tak místo ve mzdové účtárně bude ve finanční účtárně).
V tom není rozdíl, pokud se vracíte po první rodičovské dovolené, nebo až po třetí RD.

Že chcete termínem svého těhotenství pomoci zaměstnavateli je sice hezké - ale záleží na něm (jak je solidní ...). Může se stát, že při návratu z RD pro Vás místo mít nebude a dá Vám výpověď z org. důvodů s odstupným.

Re: Přijdu o místo?

Jitka Skálová, 21.01.2009 12:51:27

Děkuji za jasnou odpověď. Myslela jsem, jestli nebyla nějaká změna v zákoně. A nebyla. (To víte při dnešním rychloobměňování zákonů...) Zaměstnavatele mám solidního, ale kolegyně zřejmě už tak solidní nejsou. Přeji Vám vše dobré. JS

OSVČ a rodičovská dovolená

Roman Věžník, 13.01.2009 12:32:11

Dobrý den, manželka je na rodičovské dovolené. Já jsem v současnosti zaměstnanec a zároveň začínám podnikat jako OSVČ. Pokud bych nyní odešel také na rodičovskou dovolenou a nadále bych podnikal(jako vedlejší činnost), musel bych platit zdravotní a sociálnípojištění? Děkuji za informace.

Prodloužení rodičovské dovolené do věku let dítěte

Petra Hlavatá, 07.01.2009 12:17:13

Dobrý den,

letos v březnu mi končí rodičovská dovolená (dceři budou 21/3/2009 3 roky). Původně jsem myslela, že do té doby stihnu otěhotnět, aby mne zaměstnavatel nemohl "vyhodit" a já zvládla i druhou mateřskou a rodičovskou za dřívější plat. To se bohužel nestalo a tak bych se chtěla zeptat, o co mám vlastně usilovat? O prodloužení rodičovské dovolené do 4 let věku dítěte a počítat s tím, že do roka stihnu otěhotnět? Jak by potom vypadal výpočet mé nové mateřské? V případě, že se na neplaceném volnu do 4 let věku dítěte se zaměstnavatelem nedohodneme, zaměstnavatel mi práci nenabídne, dá mi odstupné a já budu nucena hledat nové zaměstnání (pravděpodobně na poloviční úvazek). Jak se potom vypočítává výše nové mateřské dovolené? Předpokládejme, že alespoň 1-2 měsíce budu nezaměstnaná a pak třeba po zkušební lhůtě otěhotním. Děkuji za odpověď, Petra H.

Re: Prodloužení rodičovské dovolené do věku let dítěte

Mgr. Oldřich Topka, 08.01.2009 09:13:31

Dobrý den, to je pouze na Vás, jak dalece hodláte kalkulovat s tím, že otěhotníte. Ve hře je však také zaměstnavatel, který s Vámi může ukončit PP bez ohledu na Vaše plány s dalším dítětem. Pokud jde o výpočty PPM, těmi se zde nezabýváme (otázka pro účetní, ne pro právníky). V ostatním si projděte diskuzi, je to tu již řešeno.

výpočet mateřské dovolené

Barbora Kottová, 05.01.2009 12:07:55

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na výpočet mateřské dovolené, zda nějak souvisí s výpočtem to, že pobírám stále rodičovský příspěvek na prvního syna. V jeho věku 9 měsícú jsem nastoupila zpět do práce na 6 hodin a naše mzdová mi tvrdí, že nedostanu mateřskou jako zaměstnanec, neb pobírám rodičovský příspěvek. Jsem řádně zaměstnaná na částečný úvazek a domnívám se, že můj současný rodičovský příspěvek nijak nesouvisí s výžpočtem mé nové mateřské (nástupuji koncem dubna, jen o něj přijdu, ale mateřská se mi bude počítat ze mzdy, kterou pobírám od zaměstnavatele. To si teda myslím já, ale naše mzdová tvrdí, že to tak není a proto bych se Vás chtěla zeptat, jak to je. Děkuji předem za odpověď.

Re: výpočet mateřské dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 08.01.2009 09:10:40

Dobrý den, výpočty, mzdovým účetnictvím ani jeho metodikou se zde nezabýváme. Kontaktujte poradnu o účetnictví.

Ukončení PP

Marketa bartošova, 28.12.2008 20:10:38

Dobrý den 30.1.2009 my končí smlouva na dobu určitou nyni jsem zjistila ze jsem těhotná a lékaři my řekli že pujdu okamžitě na neschopnost. Na mateřskou dovolenou bych měla nastoupit 14.července jelikož budu nezaměstnaná zajímalo by mě kdo mě bude vyplacet MD a z čeho a jestli se budu muset přihlásit někam jako nezaměstnaná po ukončení nemocenské a nástupem na MD. A nebo počkat do konce ledna na novou smlouvu která by končila koncem července. Na mateřskou dovolenou nastoupím 14 července zda to nebude výhodněší a méně komlikované. Děkuji za odpověď

Re: Ukončení PP

Mgr. Oldřich Topka, 08.01.2009 09:09:47

Dobrý den, pokud budete na nemocenské a rovnou z ní pak nastoupíte na MD, pak Vám PPM bude náležet. Jde o nemocenskou dávku, platí ji stát. V době nemocenské se nemůžete jít registrovat na ÚP.
Pokud byste byla na ÚP, pak by bylo rozhodující, jestli na MD nastoupíte ještě v ochranné lhůtě 180 dnů od skončení PP, jestli ano, nárok na PPM by vznikl také.

ukončení pracovního poměru

Hana Pavlíčková, 26.12.2008 21:47:03

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat ohledně ukončení pracovního poměru.Mám pracovní poměr na dobu neurčitou se zkušební dobou na 3 měsíce.Ve zkušební době jsem nastoupila na nemocenskou z důvodu rizik.těhotenství a pak hned na mateřskou dovolenou.V současné době jsem na RD do 3 let.Nyní jsem se dozvěděla,že firma ke konci roku ukončí svou činnost.Zaměstnavatel se mnou asi musí ukončit pracovní poměr.Budu mít nárok na odstupné? Nebo to bude ukončení pracovního poměru ve zkušební době bez nároku na odstupné. Děkuji za odpověď.

Re: ukončení pracovního poměru

Karel Dlouhý, 27.12.2008 12:14:51

Dobrý den,
záleží na tom, jak se zaměstnavatel rozhodne.

Buď se rozhodne pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době podle § 66 (odstupné nenáleží),

nebo pro výpověď podle § 52 a) "ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část" (odstupné by náleželo).

Osobně se domnívám, že zvolí první možnost, neboť je to jednodušší a ušetří na odstupném.

Dotaz:

Martina Kuchtová, 07.12.2008 17:59:46

Dobrý den.
Pobírala jsem RP a začala jsem k tomu chodit do práce od 1.7.2008,ale smlouvu mám na dobu určitou do prosince 2008.Dceři v listopadu byli 4 roky,takže RP skončil.Bohužel koncem října se mi přihodil úraz a jsem na nemocenské.Smlouvu my v práci neobnoví a chtěla jsem se zeptat pokud bych v lednu zjistila že jsem těhotná mám nárok na vyplácení PPM?pokud budu těhotná tak pravděpodobně budu mít rizikové těhotenství a kdo mě v tu dobu bude vyplácet?Děkuji za odpověď.
Martina

Re: Dotaz:

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 13:04:39

Dobrý den, tohle je tu řešeno nesčetněkrát, projděte si diskuze. Jestliže jste byla těhotná již v době skončení PP, jste v 6-měsíční ochranné lhůtě. Budete-li pobírat nemocenskou až do nástupu na MD, pak PPM dostanete.

Nárok na dvouletý rod. příspěvek

Kateřina Staňková, 25.11.2008 09:14:40

Dobrý den,

chtěla jsem s zeptat, pokud budu splňovat požadavky na čerpání rychlé dvouleté mateřské dovolené, tak můj měsíční příspěvek bude kolik - 13 400,-? Pokud by mi tedy má účetní vypočítala že vyse penezite podpory v materstvi je nejmene 380 kc/den tak mám nárok na vyšší příspěvek? Ještě bych se chtěla zeptat jakému přibližnému příjmu to odpovídá. Můj platební základ je 13 900, ale hrubá mzda se mi pohybuje kolem 17 500, protože k ní mám každý měsíc připočtené řádné měsíčné prémie. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Re: Nárok na dvouletý rod. příspěvek

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 13:02:39

Dobrý den, tohle je záležitost, kterou si musíte projednat na příslušném úřadu státní sociální podpory. Tam posuzují, jestli plníte kritéria pro přiznání RP ve zvýšené výměře. Jestliže Vám PPM vychází na více jak 380,-Kč denně, pak by 2-leté variantě nemělo nic bránit.

Ukončení PP nástupem na mateřskou dovolenou

Lenka Havlová, 24.11.2008 10:03:16

Dobrý den,
prosím o radu, jak mám postupovat v tomto konkrétním případě :
Nesplňuji předpoklady pro výkon práce sjednané dle pracovní smlouvy - k práci je nutná maturita, kterou jsem neudělala a proto mi chtěl zaměstnavatel dát podle § 52 písm f) výpověď. Já jsem ale před tímto jeho krokem otěhotněla a tím pádem mi výpověď dát nemohl. Je možné se mnou ukončit dohodou pracovní poměr ke dni nástupu na mateřskou dovolenou ? Nebo mám počkat až po skončení rodičovské dovolené a potom u zaměstnavatele skončit ?

Re: Ukončení PP nástupem na mateřskou dovolenou

Karel Dlouhý, 26.11.2008 21:40:20

Dohodou můžete skončit pracovní poměr, kdykoliv budete chtít Vy i zaměstnavatel.
Já osobně bych doporučoval počkat na skončení rodičovské dovolené.

dotazy

Martina Priharova, 30.10.2008 18:56:26

Dobrý den,mužete mi prosím poradit,jak mám postupovat,když jsem 6měsícem na PU a pobírám hmotné zabezpečení,které mi zítřejším dnem t.j.31.10.zaniká.Právě v těchto dnech jsem zjistila,že jsem těhotná a lékařkou mi bylo doporučeno jít na rizikové těhotenství.Před nástupem na PU jsem pracovala asi 6 let jako prodavačka.Jaký budu mít do porodu příjem pokud pujdu marodit a jakou následně pak výši mateřskou?Děkuji za Vaši odpověd

Re: dotazy

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 09:43:58

Dobrý den, nárok na mateřskou Vám nevznikne vůbec, po porodu začnete pobírat rovnou rodičovský příspěvek. Ledaže byste do doby nástupu na MD našla práci a splnila další podmínky pro nárok na PPM.
A pokud Vám skončila podpora v nezaměstnanosti, pak se musíte obrátit na úřady se žádostí o přiznání některé z dávek sociální podpory. Nárok na nemocenskou totiž nemáte, protože nejste účastna nemocenského pojištění a nikdo Vám ji tedy vyplácet nebude.

výpověď při rodičovské dovolené

Simona Pětrochová, 24.10.2008 09:22:37

Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené, která mi končí 29.3.2009(dítěti budou čtyři roky)zaměstnavatel mi stále drží místo,ale už tam nechci nastoupit hledám si jinou práci, musím dát zaměstnavateli písemnou dvouměsíční výpověď? Děkuji Pětrochová

Re: výpověď při rodičovské dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 29.10.2008 14:41:17

Dobrý den, buď podáte výpověď, kde běží 2-měsíční výpovědní doba, kterou musíte odpracovat nebo můžete zaměstnavateli navrhnout dohodu o rozvázání PP. Tu přijmout může, ale nemusí. Pokud na ni nepřistoupí, pak Vám nic jiného než výpověď nezbývá.

Rozhodné období pro výpočet PPM

Klára Jurdová, 21.10.2008 09:36:47

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat na otázku týkající se rozhodného období pro výpočet PPM.
Ke dni 31.12.2008 bude ukončen můj pracovní poměr k 1.zaměstnavateli. Od 1.1.2009 nastupuji do nového zaměstnání - můj zaměstnavatel je s mým stavem obeznámen. Na MD bych měla nastupovat přibližně 4/2009.
V tomto případě bude rozhodné období pro výpočet PPM také klasických 12 měsíců, nebo to budou pouze poslední 4 měsíce u 2.zaměstnavatele?

Předem děkuji za odpověď
Klára J.

Re: Rozhodné období pro výpočet PPM

Mgr. Oldřich Topka, 22.10.2008 10:17:34

Dobrý den, v té době se již bude postupovat podle nového zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. Podle §18 je rozhodným obdobím je 12 kalendářních měsíců. Vyměřovacím základem zaměstnance je úhrn vyměřovacích základů pro pojistné na pojištění za jednotlivé kalendářní měsíce v rozhodném období.

Práce během RD - smlouva, odvody ze mzdy

Jitka Lisoňková, 19.10.2008 01:00:40

Dobrý den,
jsem na rodičovské dovolené, běží mi pracovní poměr u zaměstnavatele (řekněme HPP), u kterého jsem nastoupila mateřskou, a našla jsem si jiný pracovní poměr, který budu vykonávat při rodičovské dovolené (dejme tomu VPP).
Jaký typ smlouvy je nejvýhodnější u VPP při rodičovské dovolené vzhledem k HPP?
Jaké budou odvody ze mzdy za VPP během RD - bude odváděno Zdr. a Soc. Poj.?
Budu-li VPP vykonávat i po návratu do HPP po skončení RD, je z obou mezd sráženo Soc. a Zdr. poj.?
Mohu rovnou po skončení RD nastoupit nemocenskou u HPP při druhém těhotenství a přitom stále vykonávat VPP? Vztahuje se pracovní neschopnost v těh. vystavená pro nebezpečí pádu u HPP na VPP, kde toto nebezpečí běžně nehrozí?
Bude při trvání těchto dvou smluv v době rozhodování o výši PPM tato vypočítávána z HPP?
Děkuji za odpověď.

Re: Práce během RD - smlouva, odvody ze mzdy

Jitka Lisoňková, 19.10.2008 17:17:48

Omlouvám se za svůj dotaz - hodně jsem toho následně našla v jiné diskuzi, kterou na těchto stránkách vedete. Nepotřebuji tedy zodpovědět otázky SP a ZP.
Jestli také dobře chápu, je jedno jaký typ smlouvy u VPP uzavřu, na HPP to nemá vliv..?
A výše popsanou nemocenskou po RD u HPP mohu nastoupit a mohu přitom i vykonávat VPP, protože se posuzují samostatně..?
Pro stanovení PPM je v případě VPP na Dohodu rozhodný jen příjem z HPP..?
Když ale VPP bude na Pracovní smlouvu, já nastoupím bezprostředně po RD neschopenku u HPP, budou dále vykonávat VPP - bude PPM stanovována z příjmů z obou poměrů - navýší se tedy PPM, když byla stanovována jen z HPP? Potom bych ale VPP při MD nemohla vykonávat, že?
Mohu si při trvání dvou PP sama určit, zda bude PPM vypočítávána z obou či jen jednoho? Děkuji J.L.

Re: Práce během RD - smlouva, odvody ze mzdy

Mgr. Oldřich Topka, 29.10.2008 14:53:14

Dobrý den, PPM se počítá z každého pracovněprávního vztahu zvlášť. Pokud splníte podmínky pro nárok na PPM v každém z uvedených zaměstnání, pak Vám poplyne ze všech. Vy sama si neurčíte odkud Vám PPM půjde.
Pokud budete na nemocenské, je možné vykonávat jinou práci, ale musí odpovídat tomu, že jste v pracovní neschopnosti, což je nutné projednat s lékařem. Je možné si představit např. nějakou domácí práci.
Vzhledem k tomu, že na jeden příspěvek máte značné množství dotazů, Vám doporučuji si ještě jednou projít odpovědi na podobné dotazy v diskuzích (většina Vašich dotazů již řešena byla) nebo se obraťte se žádostí o konzultaci přímo na OSSZ.

Dotaz

Markéta Horáková, 15.10.2008 14:13:17

Dobrý den, vracím se po mateřské dovolené do zaměstnání a chtěla bych se zeptat, jak dlouho musí zaměstnavatel držet místo, zda je to do tří let věku dítěte, nebo tři roky od nástupu na mateřskou, tzn.cca 6 týdnů před porodem? Dále jsem se chtěla zeptat kdy se krátí rodičovský příspěvek ze 7600 na 3500? Rozhoduje také nástup na mateřskou, nebo narození dítěte? Děkuji za odpověď, Horáková

Re: Dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 16.10.2008 10:29:43

Dobrý den, je to stanoveno do doby dosažení 3 let věku dítěte. Rodičovský příspěvek se nekrátí sám o sobě, ale z důvodu varianty jeho čerpání. V tomto případě jde o 4-letou variantu čerpání RP, jde tedy o sníženou výměru, kdy se RP poskytuje do 21 měsíců věku dítěte ve výši 7600 Kč měsíčně, a od 22. měsíce věku dítěte 3800 Kč měsíčně až do dosažení 4 let dítěte. RP se řeší na úřadu práce (v Praze na úřadu městské části). S tím, co píšete, to nemá nic společného.

MD

Eva Drahosova, 22.09.2008 22:45:07

Dobry den. Chcela by som sa informovat, kedy mam narok na PPM. Musim byt poistena 270 kalendarnych dni pred porodom alebo pred nastupom na MD? Co ak budem mat predcasny porod a bude to menej ako 270 dni? Z akeho denneho vymerovacie zakladu sa pocita PPM? Viem, ze to bolo 69%, ale pocula som, ze sa to zvysilo. Pocita sa to z hrubej, alebo cistej mzdy a za ake obdobie dozadu? Moc dakujem za odpoved.

Re: MD

Mgr. Oldřich Topka, 29.09.2008 10:29:44

Dobrý den, nic se nezvýšilo, to platí až od příštího roku.
Nárok na PPM vznikne jen, prokáže-li se, že v posledních 2 letech jste byla alespoň 270 dnů účastná nemocenského pojištění a do 6 týdnu před porodem toto pojištění trvá (nebo pobíráte dávky či jste v ochranné lhůtě). Jestli tohle nebude splněno, pak PPM nedostanete.

mateřská dovolená ve zkušební době.

Ivana Prokopová, 08.09.2008 16:33:40

Dobrý den. Do 30.6.2008 jsem byla zaměstnaná. Mám splněno 270 dní v posl. dvou letech. V červenci jsem byla na PÚ a od 1.8. jsem opět zaměstnaná. Jsem ve zkušební době, ale otehotněla jsem a musim na rizikové těhotenství na nemocenskou. Mám dotaz z čeho mi bude pocitana nemocenska a z ceho materska a zda na ni mam narok, kdyz jsem ve zkušební době. Děkuji za odpověď.

Re: mateřská dovolená ve zkušební době.

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 10:24:47

Dobrý den, nemocenská i PPM jsou nemocenské dávky, které se odvíjejí od denního vyměřovacího základu stanoveného podle dosahovaných příjmů. To, že jste ve zkušební době na to nemá žádný vliv. Pokud jste zaměstnaná nebo se nacházíte v ochranné lhůtě, pak nárok na tyto dávky je.
V ostatním si projděte diskuze na podobné téma, bylo to tu již řešeno.

Těhotenství

Blanka Huňatová, 27.08.2008 15:41:05

Dobrý den, nastoupila jsem do zaměstnání a zjistila jsem , že jsem těhotná. Mám zkušební dobu na tři měsíce a smlouvu na dobu určitou, s tím, že se mi po dvou letech, když začnu studovat předělá na dobu neurčitou. Poraďte mi prosím, zda mám zatím těhotenství zatajit a jestli začít studovat, do školy mám nastoupit v říjnu, nebo vše říct zaměstnavateli. Termín porodu mám začátkem května. Děkuji.

Re: Těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 14:23:22

Dobrý den, to je pouze na Vašem uvážení, kdy to zaměstnavateli hodláte sdělit.

mateřská dovolená

lenka Pavlačková, 23.08.2008 18:39:14

Dobrý den, v létě se budu vdávat (2009) a s přítelem by jsme chtěli miminko po svatbě.Zajímalo by mě jestli budu mít nárok na mateřskou a v jake další příspěvky?V roce 2007 jsem byla zaměstnana od 19.2. do 31.8.,pak jsem se přestěhovala a dělala jsem od 1.9. 2007 do 19.2.2008 a od 20.2.2008 do 25.5. jsem byla nezaměstnaná a hlašená na úřadě práce.Pak jsem od 26.5. do 16.7.2008 pracovala.a od 17.7. do 10.8. byla na úřadě práce a od 11.8. doted dělám jako dělnice ve fabrice,jsem zatím ve zkušební době.Na mateřský bych chtěla být asi ty čtyry roky.děkuji za odpověd

Re: mateřská dovolená

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 14:22:34

Dobrý den, to, jestli jste dosáhla rozhodného období 270 dnů Vám zde vypočítávat nebudu, to si zařiďte u účetní. Na to, aby jste dostala PPM, musíte být v posledních 2 letech před nástupem na mateřskou účastna nemocenského pojištění nejméně po dobu 270 dnů a účast nebo nároky z nemocenského pojištění musí trvat ke dni nástupu na MD. Pokud tohle splníte, pak PPM dostanete.

Návrat do zaměstnání po mateřské dovolené

Dana Fryčová, 22.08.2008 07:38:39

Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Ještě dvě otázky.1)Když se domluvím se zaměstnavatelem(mám prac. poměr na dobu neurčitou), že zůstanu doma do 4 let věku dítěte a v té době otěhotním, budu mít nárok na nemocenskou v případě rizikového těhotenství a zároveň na rodičovský příspěvek na první dítě? 2)Bude se mi PPM počítat jako při prvním těhotenství? Děkuji a přeji pěkný den

Re: Návrat do zaměstnání po mateřské dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 14:14:31

Dobrý den, to jste si tu měla již přečíst, bylo to řešeno. Pokud budete zaměstnaná, ale nebudete pracovat z důvodu RD s dítětem do 4 let věku, pak nárok na nemocenskou mít nebudete, nikdo za Vás nemocenskou v této době neplatí, tudíž nemáte nárok na dávky. Příspěvek na dítě ale dostávat budete.
K PPM: pokud u zaměstnankyně za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje se za denní vyměřovací základ denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství.

Rodičovská dovolená a nástup do zaměstnání

Malvína Vyskočilová, 11.08.2008 08:28:12

Dobrý den,
jsem na rodičovské dovolené -dítě 1,5roku a chci se vrátit do původního zaměstnání na zkrácený úvazek. Dočetla jsem se, že pokud nedám dítě do jeslí nebo MŠ, mohu stále pobírat rodičovský příspěvek. Je tomu skutečně tak i když nejde o dohodu o pracovní činnosti, ale o zaměstnanecký poměr? Dále: co když se budu chtít vrátit na rodičovskou dovolenou ( např. dítě bude stále nemocné apod.)Musím dát výpověď? Bude mi firma ze zákona stále držet místo až do řádného ukončení rodičovské dovolené?
Děkuji za odpověď M. Vyskočilová

Re: Rodičovská dovolená a nástup do zaměstnání

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 11:10:04

Dobrý den, pokud rodič splňuje podmínky "řádné a celodenní péče", pak RP náleží, i když si rodič přivydělává. Takže to skutečně možné je. Pokud budete chtít zpět na RD, pak Vám to zaměstnavatel musí umožnit, výpověď dávat nemusíte. Ale vzhledem k tomu, že budete pracovat, nebudete na RD a můžete tedy dostat výpověď, nejste chráněna. Jinak pokud budete na RD nebo se na ní vrátíte, pak je zaměstnavatel povinen Vám po návratu přidělit práci, která odpovídá Vaší smlouvě.
Pokud chcete pracovat na kratší úvazek, bude třeba změnit pracovní smlouvu. Stačí jen dodatek, včetně uvedení na jako dlouho se změna činí, aby se pak PP vrátil do původní "podoby".

výpověď

Lucie Šponarová, 07.08.2008 20:51:21

Dobrý den,
- nedávno jsem zjistila na OSSZ že mě zaměstnavatel odhlásil k 30.9.2007
- nyní jsem na rodičovské dovolené
- od 20.12.2006 jsem měla pracovní neschopnost z důvodu rizikového těhotenství ¨
- od 14.6.2007 mi vznikl nárok na mateřskou dovolenou
- majitel firmu k 1.10.2007 prodal a nový tvrdí, že ji koupil bez jediného zaměstnance
- já osobně jsem žádnou výpověď nedostala
Chci se zeptat jaký na to máte názor a bych podle Vás měla dělat. Děkuji za odpověď

Re: výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 11:00:03

Dobrý den, pokud s Vámi nebyl platně ukončen PP, pak Vaše práva a povinnosti z pracovněprávního vztahu přešla na nového zaměstnavatele a to i když tvrdí, že žádné zaměstnance s firmou nepřevzal. V první řadě kontaktujte inspektorát práce, ať prošetří, proč Vás bývalý zaměstnavatel vůbec neinformoval o převodu firmy ani neučinil žádné kroky k vypořádání zaměstnanců nebo jejich přechodu.

materska dovolena

rudolf koloszvary, 05.08.2008 19:11:08

DOBRY DEN. OD 1.1.2008.NEPOBIRAM MD,JELIKOZ JSEM NYNI PRACOVNE MIMO CR NEMOHL JSEM SI VYRIDIT TEN NOVY CYKLUS PLATEB.BYL JSEM V DOMENI,ZE BYCH HO MEL NADALE POBIRAT ALE NIC OD 1.1.2008.NEBERU.CHTEL BYCH VEDET JESTLI MAM NAROK NA MD ZPETNE AZ SI JI VYRIDIM PO NAVRATU DO CR.JAKE MAM PRAVO V TOMTO OHLEDU?

Re: materska dovolena

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 10:56:29

Dobrý den, zákon o tom, že by se rodičovský příspěvek
(nevím proč píšete o MD) vyplácel zpětně nehovoří. Úřad práce, který je ve věci těchto příspěvků úřadem státní sociální podpory, Vám je tedy téměř jistě nepřizná. Potíž je i v tom, že jste nesplnil své zákonné požadavky a nevyřídil si tuto věc ve lhůtě, kdy jste měl (bez ohledu na to, že jste byl v zahraničí).
Jak ve Vašem případě tedy bude úřad postupovat a co vše budete muset podniknout po návratu do ČR si zjistěte přímo na příslušném ÚP, třeba i telefonicky nebo mailem.

Mateřská dovolená s 2.dítětem v přímé návaznosti

Martina Drahošová, 21.12.2008 20:49:09

Dobrý den,

2.7.2009 mám termín porodu s druhým dítětem. Nyní jsem druhým rokem na rodičovské dovolené a v době porodu bude mému prvnímu dítěti 2,5 roku (rodičovskou mám danou do 3 let věku dítěte). Zajímalo by mě, z jakého průměru bude počítána PPM a zda i nyní budu mít nárok na dovolenou na zotavenou - u prvního dítěte mi byla promlacena i dovolená za MD, jelikož je posuzována jako výkon práce, je tomu tak i u druhého dítěte?

Re: Mateřská dovolená s 2.dítětem v přímé návaznosti

Karel Dlouhý, 21.12.2008 21:02:31

Dobrý den,
U PPM platí, že pokud u zaměstnankyně za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje se za denní vyměřovací základ denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství.

Nárok na dovolenou mít budete.

Mateřská dovolená

Dana Borsky, 02.08.2008 01:40:38

Dobrý den,
jsem od 1.3.2008 samostatně výdělečně činná. Příští rok ale plánujeme miminko,proto bych se chtěla zeptat, na jaké finanční příšpěvky od státu budu mít nárok.
Děkuji za odpověď.

Re: Mateřská dovolená

Mgr. Oldřich Topka, 05.08.2008 14:18:15

Dobrý den, pokud jste OSVČ a budete ke dni porodu účastna nemocenského pojištění v délce alespoň 270 dnů v posledních 2 letech, z toho minimálně 180 dnů v 1 roce před porodem, budete mít uhrazené veškeré závazky z nemocenského pojištění a v době MD nebudete podnikat, vznikne Vám nárok na PPM. Po skončení PPM budete dostávat rodičovský příspěvek.

druha materska

zuzana , 29.07.2008 21:13:03

dobry den.v zari mi konci rd,jsem tehotna.rada bych vedela z ceho se mi bude pocitat nemocenska amaterska.pred prvnim porodem jsem byla zamestnana.

Re: druha materska

Mgr. Oldřich Topka, 05.08.2008 13:57:48

Dobrý den, záleží na tom, jestli jste zaměstnaná stále. Pokud ano, pak se nemocenská spočítá k období kdy jste měla příjem. U PPM platí, že pokud u zaměstnankyně za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje se za denní vyměřovací základ denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství.
Pokud ale zaměstnaná nejste, Vaše zaměstnání již skončilo, pak Vám nikdo nemocenskou ani PPM platit nebude, pokud nebudete v ochranné lhůtě. A podle toho, co píšete nejspíš nebudete.

druha materska

jana Kramarikova, 15.07.2008 10:46:13

dobry den chtela bych se zeptat, jestli mam narok na PPM od zamestnavatele kdyz se mam vratit v unoru po materske do prace ale budu tehotna takze nebudu moc nastoupit a jetli budu moci narokovat marodni na rizikove tehotenstvi ,dekuji za odpoved
e

Re: druha materska

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 14:08:13

Dobrý den, nárok na PPM budete mít pokud bude trvat Váš PP nebo budete v ochranné 6-měsíční lhůtě po skončení PP anebo v této ochranné lhůtě nastoupíte na rizikové těhotenství a z něj pak přejdete rovnou na mateřskou dovolenou.

Zánik ochranné lhůty přihlášením na ÚP?

Jan Tomsa, 18.06.2008 16:11:20

Dobrý den,
mám následující dotazy ohledně těhotné manželky.
Datum otěhotnění(stanovené lékařem): 15.12.2007
Ukončení pracovního poměru dohodou: 15.1.2008
Přihlášení na Úřad práce: 16.1.2008
Pracovní neschopnost: 18.6.2008
- jako zaměstnavatel napsán ÚP, přes protesty manželky,
že by tam měl být napsán předchozí zaměstnavatel, neboť běží ochranná lhůta 6 měsíců.
Mzdová účetní předch.zaměstnavatele: "OL platí, na PN má být uveden předch.zaměstnavatel"
ÚP: "Bez ohledu na OL na PN má být uveden ÚP"
ČSSZ(pí Anna Bečanová): "Přihlášením na ÚP se člověk dostává 'jakoby do nového pracovního poměru', čímž se OL ruší, na PN má být uveden ÚP.
V zákoně č. 54/1956 Sb.§42 odst.(3)je však mj.toto:"... Vznikem pojištění, popřípadě zabezpečení podle jiných předpisů ochranná lhůta zaniká."
že by registrací na ÚP vzniklo "zabezpečení podle jiných předpisů"
Nechce se mi tomu věřit,ale když to řekla úřednice, radši se ptám.
Pokud tedy OL platí, měl by na PN být uveden předchozí zaměstnavatel?

Re: Zánik ochranné lhůty přihlášením na ÚP?

Mgr. Oldřich Topka, 19.06.2008 10:50:45

Dobrý den, uvádí se skutečný stav, tzn. že je evidována na ÚP a u bývalého zaměstnavatele již nepracuje. Potvrzení o PN je složeno ze 4 částí. I. si nechává pacient a předkládá ho při kontrolách, II. eviduje lékař u sebe, III. se odevzdá na ÚP. a IV. jde do státní evidence PN.

Výpočet výše PPM při druhém dítěti

Vendula, 02.06.2008 21:42:19

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaké rozhodné období bude použito pro výpočet výše PPM pro MD s druhým dítětem.
Na rodičovské dovolené s prvním dítětem jsem si přivydělávala u svého zaměstnavatele (stejného jako před nástupem na MD). Nyní nastupuji z rodičovské rovnou na MD s druhým dítětem, prvnímu dítěti nejsou ještě 3 roky.
Zajímalo by mě, zda-li bude rozhodné období pro výpočet výše PPM bráno před nástupem na 1.MD, kdy má čistá mzda činila 17000,- měsíčně, nebo z přivýdělku při RD (2500,- měsíčně).
Velice děkuji.

Re: Výpočet výše PPM při druhém dítěti

Mgr. Oldřich Topka, 06.06.2008 15:38:30

Dobrý den, na výpočet se použije stejný postup a pravidla jako u výpočtu předchozího PPM.

mateřská dovolená a nástup do práce

dana strakosova, 20.05.2008 13:50:42

Dobrý den.V červenci mi končí mateřská dovolená,a měla bych nastoupit do své bývalé práce.Nyní jsem však znovu otěhotněla, a v mé práci nesmějí těhotné ženy pracovat,a odcházejí okamžitě na nemocenskou.Měla bych tedy dotaz k tomu,zda místo příchodu do práce,mohu přinést nemocenký lístek,a z čeho mi popřípadě bude nemocenská a později i mateřská počítána.Děkuji

Re: mateřská dovolená a nástup do práce

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 14:54:56

Dobrý den, jestliže nenastoupíte z důvodu pracovní neschopnosti, pak samozřejmě musíte zaměstnavateli doložit neschopenku. Výpočet nemocenské i PPM se odvíjí od denního vyměřovacího základu. Jsou na to přesně stanovené postupy, ale zde není prostor na jejich objasňování. Protože jste byla na RD pak se rozhodné období pro vyměřovací základ, kterým je 12 měsíců před nemocí, prodlužuje vždy o tři kalendářní měsíce tak, aby v takto prodlouženém rozhodném období byl započitatelný příjem a alespoň jeden kalendářní den, jímž se dělí vyměřovací základ. PPM by jste měla mít stejnou jako při prvním dítěti.

Delší pracovní neschopnost před nástupem MD

Jana , 07.05.2008 02:16:02

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jak moc ovlivní výši mateřské, budu-li 4 měsíce před nástupem na MD v prac. neschopnosti (kvůli rizik. těh.). Vím, že strop na den je 479,-, tedy 14.370,- měsíčně a počítá se posledních 12 měsíců před nástupem na MD, děleno počtem skutečně odpracovaných dnů (a pobírá se 28 týdnů). Mám vysoký plat, tudíž se domnívám, že stropu 479,- na den bych měla dosáhnout i při oné 4 měsíční PN. Nebo se mýlím a k pokrácení mateřské dojde v každém případě? Nebo se PN v souvislosti s těhotenstvím nepočítá a bere se v úvahu 12 měsíců před nástupem této PN? Děkuji moc za odpověď!

Re: Delší pracovní neschopnost před nástupem MD

Mgr. Oldřich Topka, 07.05.2008 09:53:21

Dobrý den, nemocenská se do vyměřovacího základu pro výpočet PPM nezahrnuje.

mateřská dovolená

Klára Malečková, 29.04.2008 12:32:44

Dobrý den,
jsem těhotná a většinu těhotenství jsem v pracovní neschopnosti. Chci se zeptat, jak se bude vypočítávat výše mého příspěvku mateřské dovolené, jestli zde mzdy ještě před prac. neschopností nebo se budou započítávat i měsíce, kdy jsem prac.neschopná?
Ráda bych byla na MD 2-3 roky, pokud v této době, ještě před nástupem do práce znovu otěhotním, bude se pak příspěvek MD počítat z čeho? Děkuji.

Mgr. Oldřich Topka, 05.05.2008 14:29:12

Dobrý den, peněžitá pomoc v mateřství se počítá ze započitatelného příjmu, což je příjem zaměstnance v rozhodném období, kterým je 12 kalendářních měsíců předcházejících kalendářnímu měsíci, ve kterém vznikla pracovní neschopnosti. To se týká i další PPM.

Těhotenství na "úřadu práce"

Veronika Dolní, 22.04.2008 16:49:21

Dobrý den,

jsem registrovaná 2.měsíc na úřadu práce a zjistila jsem, že jsem těhotná.
Pokud nenajdu v přiměřené době nové zaměstnání, existuje v tomto případě ještě nějaká podpůrčí doba po ukončení registrace na UP, tedy po 6ti měsících, popř. je vyplácena případná nemocenská - rizikové těhotenství? (prodělala jsem operaci karcinomu děložního čípku a o rizikové těhotenství se v tomto případě jedná) anebo vzniká nárok na placenou mateřskou dovolenou?

Budu moc ráda, pokud dotaz zodpovíte.

Děkuji,
Veronika

Re: Těhotenství na "úřadu práce"

Mgr. Oldřich Topka, 23.04.2008 14:48:28

Dobrý den, z registrace na ÚP Vám žádná ochranná lhůta neplyne (po tuto dobu za Vás nikdo neplatí nemocenské pojištění). Pokud nenajdete zaměstnání (což je s ohledem na těhotenství značně obtížné), nebude Vám nemocenskou vyplácet nikdo. A nevznikne Vám ani nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Teprve ode den porodu Vám vznikne právo na rodičovský příspěvek a to v nejpomalejší 4-leté variantě. Pro podrobnosti kontaktujte úřad státní sociální podpory.

Těhotná ve zkušební době

Andrea Vaškovičová, 21.04.2008 21:33:08

Dobrý den.
8.2.jsem nastoupila do zaměstnání,ale 26.3.jsem ve zkuš.době zrušila prac.poměr.
9.4.2008jsem nastoupila do nového zaměstnání,ale se smlouvou na dobu určitou-6měs.
Nyní jsem zjistila,že jsem dle menstruace, téměř 9týdnů těhotná.Je mou povinností nahlásit těhotenství zaměstnavateli-funkce kosmet.konzultantka-prodavačka,12ti hodinové směny?
Mohu ve zkušební době nastoupit neschop.- rizikové těhot.aniž bych dostala výpověď a přišla tak o mateřskou? Nárok na návrat do zaměstnání po mateřské asi nebudu mít.
Říjen 07 až leden 08 jsem nepracovala a nebyla ani registrovaná na prac.úřadě a před tím jem podnikala,ale neplatila jsem nemocenské poj.
Děkuji za odpověď.

Re: Těhotná ve zkušební době

Mgr. Oldřich Topka, 23.04.2008 14:59:44

Dobrý den, Váš pracovní poměr skončí uplynutím 6 měsíců tak jako tak, bez ohledu na Vaše těhotenství. Kromě toho může skončit i dříve. Ve zkušební době Vám totiž může být PP zrušen, i když jste těhotná. Pokud však nastoupíte na mateřskou dovolenou v době 6 měsíců do skončení PP a za období 2 let před porodem bude účastna nemocenského pojištění v rozsahu minimálně 270 dnů, pak budete mít nárok na peněžitou podporu. Podle toho, co píšete však tuto podmínku nejspíše nesplníte, jelikož nedáte dohromady dobu pojištění nutnou pro přiznání PPM. Nebo můžete nastoupit nemocenskou, a když bude trvat až do 6 týdnu před porodem, tj. do nástupu na mateřskou dovolenou, pak by PPM náleželo (pokud se najde 270 dnů pojištění).

Re: Těhotná ve zkušební době

Andrea Vaškovičová, 24.04.2008 23:28:32

Děkuji za odpověd.
Vzhledem k tomu,že termín porodu mám až kolem 28.listopadu a zaměstnaná jsem od února s týdenní pauzou,tak se oněch 270 dní nastřádá.Zaměstnavatel platí soc. azdrav poj. za celý měsíc.Povinných 270 dní se počítá do porodu.Mám pravdu?
Prosím,potvrďte, či vyvraťte mou doměnku.
Ještě jednou děkuji.

Lze začít podnikat během mateřské dovolené?

Sandra Novotná, 21.03.2008 13:19:18

Dobrý den. Momentálně jsem zaměstnaná na HPP a za 14 dní nastupuji na mateřskou dovolenou. Během MD bych si chtěla založit ŽL na nákup a prodej a začít si tak přivydělávat. Nechci ale přijít o peněžitou pomoc v mateřství.Je toto možné? Dále jsem se dočetla, že během rodičovské dovolené lze podnikat a podnikání se v této době bere za vedlejší činnost a odvádí se nižší zdravotní a sociální pojišění, jinak je to i s daní. Zajímalo by mě, zda je to pravda, popř. jaké jsou podmínky. Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. Novotná

Re: Lze začít podnikat během mateřské dovolené?

Mgr. Oldřich Topka, 15.04.2008 11:36:15

Dobrý den, konkrétní podmínky si jako budoucí podnikatelka zjistěte na příslušných institucích (zdravotní pojišťovna, OSSZ a FÚ). Jinak přivýdělek na ŽL k PPM je možný, není ani omezena jeho výše.

Smlouva o dílo na mateřské

Alena Vondroušová, 10.03.2008 23:36:52

Dobrý den, je možné si při pobírání peněžité pomoci v mateřství od zaměstnavatele přivydělat na základě Smlouvy o dílo? Předpokládám, že pokud to možné je, musím pak podat daňové přiznání - je zde nějaká minimální částka, od které musím daňové přiznání podat? Jak je to pak s placením zdravotního pojištění. Platí zde pravidlo o výjimce z placení zdr. poj. v případě, že práce trvá méně než 7 kalendářních dní? Pokud práce trvá déle, musím platit každý měsíc? Děkuji za pomoc a odpověď.

Re: Smlouva o dílo na mateřské

Mgr. Oldřich Topka, 11.03.2008 09:25:42

Dobrý den, jestliže by jste vykonávala práce na základě SoD pro jiného a při tom neměla příslušné oprávnění (např. ŽL) mohla by jste se dopustit nejen správního přestupku, ale ve větším rozsahu také trestného činu neoprávněného podnikání se všemi důsledky. Takže na Vašem místě bych si nejprve zjistil na živnostenském a finančním úřadu za jakých podmínek můžete tuto příležitostnou činnost vykonávat, jinak se můžete skutečně dostat do potíží. Nebo můžete zvolit DPP nebo DPČ, tam Vám žádné takové problémy nehrozí.

Alena Vondroušová, 12.03.2008 22:19:19

Dobry den. Dekuji za odpoved. V mem pripade jde ale pouze o jednu jednorazovou (prilezitostnou) praci za odmenu do 10 tis., ktera nepotrebuje zivnostensky list. Pokud vasi odpovedi dobre rozumim, problemem tedy neni soubeh PPM a prace na SoD ( na zaklade Obcanskeho zakoniku)? Plati tedy to, ze do 20 tis neni potreba podavat danove priznani a tedy ani prehled pro zdrav. pojistovnu? Diky za odpoved.

Mgr. Oldřich Topka, 18.03.2008 11:20:24

Dobrý den, daňové a účetní poradenství zde neposkytujeme, to se obraťte na příslušné instituce (FÚ a OSSZ). Pokud jde o souběh PPM a výdělku, tak ten je možný. Matky na mateřské si mohou přivydělat, aniž by bylo nastaveno nějaké omezení výše výdělku.

mateřská

Lenka Dragounová, 12.02.2008 10:59:09

Dobrý den,
na jiném serveru jsem se dostala k jiné informaci o práci při mateřské dovolené a sice: žena na MD nemůže pracovat pro stejného zaměstnavatele, od něhož se jí PPM vyplácí. A to při všech formách pracovního poměru, S VYJÍMKOU DOHODY O PROVEDENÍ PRÁCE. Vy píšete něco jiného, jak to tedy opravdu je s tou dohodou o provedení práce?
Děkuji. Lenka Dragounová

Re: mateřská

Mgr. Oldřich Topka, 11.03.2008 09:06:44

Dobrý den, §7 zák.č. 88/68 Sb., o prodloužení MD, uvádí, že PPM nenáleží za období, za které náleží zaměstnankyni započitatelný příjem z činnosti zakládající účast na nemocenském pojištění, ze které je peněžitá pomoc poskytována - tj. tedy práce u zaměstnavatele, u kterého čerpáte MD. To se týká pracovního poměru, DPČ i DPP. Pokud jde o DPČ a DPP pak navíc ZP v §13 odst. 4 jednoznačně praví, že "zaměstnanec v dalším pracovním poměru nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr u téhož zaměstnavatele nemůže vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny". DPP je dohodou o práci konané mimo pracovní poměr. To je jasná odpověď v souladu se zákony. Jestliže žena pracuje jako účetní, nemůže tuto práci pro stejného zaměstnavatele vykonávat ani na DPP. Pokud by však působila v jiném druhu práce, tak to lze. Jestli si nejste jistá, obraťte se na úřad práce.

materska dvolena/ nemocenska

katerina motlikova, 06.02.2008 19:36:26

DObry vecer,
chtela bych se Vas zeptat. Jsem ted na materske dovolene. Memu synovi budou v dubnu 3 roky. Tudiz bych mela nastoupit do prace. Tam jsem se,ale dohodla, ze mohu nastoupit az v zari, kdy mi vezmou syna do skolky. A ted dotaz. Snazim se otehotnet a jde mi o to. Pokud si v praci zazadam o prodlouzeni "materske" jako neplacene volno a behem ted doby otehotnim a nastoupim rizikove tehot.( jiz prvni takove bylo) bude mi vyplacen prispevek v materstvi ci budu pobirat nemocenskou? A jak by to bylo kdybych otehotnela jeste pred 3 rokem syna.
Dekuji moc za odpoved. Hezky vecer. K. M.

Re: materska dvolena/ nemocenska

Mgr. Oldřich Topka, 11.02.2008 08:48:07

Dobrý den, jestliže budete stále ještě v pracovní poměru (i když na rodičovské dovolené), tak Vám nárok na pěněžitou podporu v mateřství vznike. Stejně tak by jste měla mít nárok na nemocenské dávky v případě rizikového těhotenství.

2-letá lhůta

Eva Strakosová, 05.02.2008 18:38:06

Dobrý den,
když ohlásím, že na mateřské budu 2 roky, a pak se tato doba z nějakého důvodu nechtě protáhne, jaké postihy hrozí? A co se stane, když do dvou let znovu otěhotním? Děkuji Eva

Re: 2-letá lhůta

Mgr. Oldřich Topka, 06.02.2008 09:14:12

Dobrý den, jestliže se Vám doba protáhne, za to žádný postih nehrozí, jen prostě nebudete již dostávat žádný rodičovský příspěvek. A budete muset řešit jestli dosáhnete na nějakou jinou dávku státní sociální podpory. A když budete těhotná znovu, budete si žádat o příspěvek na další dítě. O dalším se informujte přímo na úřadu.

zápočet praxe

Lenka Šerová, 02.02.2008 19:46:25

Chtěla bych se zeptat zda mám nárok na zápočet praxe v celém rozsahu. Mladší syn se narodil v červnu 1992 a po dovršení jeho tří let jsem požádala o prodloužení MD ze zdravotních důvodů do čtyř let, což mi bylo umožněno.Započteno mi však bylo pouze 3 + 1,5roků za první dítě. MD nebyla čerpána v celku.

Re: zápočet praxe

Mgr. Oldřich Topka, 04.02.2008 09:25:46

Dobrý den, není zřejmé o jaký zápočet se Vám jedná. Jde o správu sociálního zabezpečení, o nového zaměstnavatele či jinak. Jestli bylo rozhodnuto tak, že s tím nesouhlasíte, tak se proti příslušnému rozhodnutí braňte (odvolání, stížnost). Je zřejmé, že v roce 1992 také platila jiná právní úprava a zápočet za dobu péče o dítě tak mohl být stanoven kratší než v současnosti. Právní rozbor tehdy platného právního stavu však přesahuje bezplatné poradenství na tomto serveru.

práce na mateřské dovolené

zuzana pacakova, 25.01.2008 21:43:52

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možno v době čerpání mateřské dovolené (ne rodičovské dovolené) uzavřít dohodu o provedení práce/pracovní činnosti a tuto pracovní činnost po dobu mateřské vykonávat? Děkuji

Re: práce na mateřské dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 28.01.2008 10:12:21

Dobrý den, dohodu uzavřít můžete a práci podle ní vykonávat. Jen se nesmí jednat o dohodu s Vaším zaměstnavatelem, která by měla stejný druh práce. Např. jestliže jste pracovala jako asistentka, nemůžete ji u stejného zaměstnavatele dělat na dohodu. Ale jako účetní na dohodu pracovat můžete. Je samozřejmé, že v době výkonu práce také musíte mít zajištěnou řádnou péči o dítě.

Re: práce na mateřské dovolené

Lenka Dragounová, 09.02.2008 17:25:24

Dobrý den,
na jiném serveru jsem se dostala k jiné informaci o práci při mateřské dovolené a sice: žena na MD nemůže pracovat pro stejného zaměstnavatele, od něhož se jí PPM vyplácí. A to při všech formách pracovního poměru, S VYJÍMKOU DOHODY O PROVEDENÍ PRÁCE. Vy píšete něco jiného, jak to tedy opravdu je s tou dohodou o provedení práce?
Děkuji. Lenka Dragounová

Návrat po rodičovské dovolené do práce

Miroslava Markovská, 24.01.2008 20:03:01

Dobrý den,

chtěla bych se Vás zeptat, když se chci po rodičovské dovolené (3 roky dítěti) vrátit do práce mám zaměstnavatele písemně požádat? Pokud ano, co by taková žádost měla obsahovat.
A pokud mi zaměstnavatel nedá zpět práci - z důvodu reorganizace, mám nárok na odstupné a v jaké výši?
Velmi děkuji za odpověď.

Markovská Mirka

Re: Návrat po rodičovské dovolené do práce

Mgr. Oldřich Topka, 25.01.2008 16:15:49

Dobrý den, oznámení o nástupu mu poslat můžete, žádná speciální forma na to není. Budete-li propuštěna pro nadbytečnost, pak Vám náleží nejméně 3-násobek průměrného měsíčního výdělku.

Nemoc na mateřské

Roman Věžník, 17.01.2008 09:23:11

Dobrý den,
manželka je na mateřské dovolené. Včera onemocněla. Mám právo požadovat na zaměstnavateli volno na ošetřování dítěte. Pokud ne po celou dobu nemoci manželky, tak alespoň po dobu nutnou na to, aby žena navštívila svého lékaře?
Děkuji.

Re: Nemoc na mateřské

Mgr. Oldřich Topka, 18.01.2008 16:39:04

Dobrý den, máte nárok na podporu při ošetřování člena rodiny. Zaměstnavateli donesete potvrzení od lékaře manželky (režim je obdobný jako při běžné nemocenské). Podporu však můžete čerpat maximálně po dobu 9 dnů. Pak si musíte vzít dovolenou nebo neplacené volno.

Mateřská dovolená

Katka J., 26.11.2007 17:34:52

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jsem OSVČ a zajímá mne kdy nejpozději mohu nastoupit na mateřskou dovolenou. Všude píšou rozmezí 6-8 týdnů, co by se stalo, kdybych nastoupila 4 týdny před porodem na MD?
Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 18.01.2008 16:09:01

Dobrý den, jako OSVČ musíte splnit několik podmínek, aby vám vznikl nárok na peněžitou podporu v mateřství (PPM). Musíte mít účast na nemocenském pojištění. Ta musí trvat nejméně 270 dnů v posledních 2 letech před porodem, avšak minimálně 180 dnů z toho musí být v období 1 roku před porodem. Musíte mít uhrazené pojistné (jelikož u OSVČ je placení nemocenského pojištění dobrovolné). A v době mateřské nesmíte vykonávat činnost, ze které je Vám PPM vyplácena. Pokud z vlastní vůle nastoupíte na mateřskou později než 6 týdnů před porodem, tak nevyčerpáte všech 28 týdnů, protože mateřská dovolená se Vám v tom případě pak poskytne jen v délce 22 týdnů od porodu (+ týdny před porodem). Místo 28 týdnů tak PPM budete dostávat jen 26 týdnů (4 týdny před + 22 týdnů po porodu).

Kristýna Čechová, 13.04.2008 07:57:16

Dobrý den, dovoluji si návázat na Vaši odpověď na dotaz jiné tazatelky, jelikož budu mít v brzké době zřejmě stejný problém. Vaše odpověď jsem myslím v celku pochopila , jen u jednoho bodu se chci ujistit. Jde o: "A v době mateřské nesmíte vykonávat činnost, ze které je Vám PPM vyplácena." - Co znamená nesmíte vykonávat? Mám živnostenský list na prodej v kamenném a internetovém obchodě. Znamená to tedy, že musím oba živnostenské listy přerušit (a nahlásit se na úřad práce) a podnikání převést na jinou osobu, nebo že živnost může na mé jméno pokračovat, pouze musím zajistit pro obchod jinou osobu (tedy v mém případě prodavačku)? Zároveň bych měla ještě doplňující dotaz ohledně rodičovské dovolené. Pokud budu tedy čerpat PPM, ale moje předchozí příjmy nepřekročily onu hranici pro dvouletou rodičovskou dovolenou, může o RD požádat můj manžel, který tento příjem má a dál normálně chodit do zaměstnání a o dítě se celodenně osobně budu dále starat já. Děkuji

Ukončení prac.poměru?

Lenka, 02.11.2007 06:57:28

Jsem na počátku těh., je velice pravděpodobné že hned na jeho začátku nastoupím pracovní neschopnost. V zaměstnání je situace taková, že bych měla skončit k 30.11. (původně jsem měla dostat výpověď v září s tím, že po uplynutí výpov.doby skončím k 30.11., ale nakonec jsme se domluvili že skončím dohodou k 30.11.). Teď přemýšlím o tom, zda nastoupit prac.neschopnost v listopadu, aby nebyl ukončen prac. poměr, ale to bych nedostala slíbené odstupné anebo ukončit prac.poměr s odstupným a nastoupit prac.neschopnost vzápětí. Z čeho se mi budou počítat příjmy na mateřské a rodičovské dovolené, pokud nebudu v prac. poměru a z čeho po 3 letech odstupné (bude při jeho výpočtu zohledněna inflace?).
Můj zaměstnavatel nemá žádnou perspektivu do budoucna, nedá se očekávat, že by mě po rodič.dovolené zaměstnal.
Děkuji Vám za vaše rady.

Re: Ukončení prac.poměru?

Mgr. Oldřich Topka, 18.01.2008 15:30:44

Dobrý den, pokud jste se dohodli na rozvázání pracovního poměru, tak ten Vám skončí bez ohledu na to, jestli budete na nemocenské či nikoli. Nemusíte tedy ani vymýšlet jestli marodit nebo ne. Na odstupné budete mít nárok jen, jestliže pracovní poměr skončil pro nadbytečnost. Ledaže Vám zaměstnavatel dobrovolně nabídl nějaké odchodné. Žádné odstupné po 3 letech Vám náležet nebude, protože to se vyplácí nejpozději do konce měsíce po konci pracovního poměru (takže Vás nemusí trápit inflace). Peněžitou pomoc v mateřství Vám vypočítaji nejspíše z příjmů u posledního zaměstnavatele. Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a dostanete ji ve snížené, základní nebo zvýšené částce podle toho, jakou dobu pro jeho čerpání zvolíte (2,3 nebo 4 roky).

Čerpání přestávky

Karla Nováková, 09.08.2007 17:05:52

Mám dohodu o pracovní činnosti, jsem na mateřské. Mám nárok na delší přestávku, když stále ještě kojím?

Re: Čerpání přestávky

Mgr. Oldřich Topka, 18.01.2008 15:05:02

Dobrý den, to je upraveno v § 242 zákoníku práce :
odst.(1) Zaměstnankyni, která kojí své dítě, je zaměstnavatel povinen poskytnout kromě přestávek v práci zvláštní přestávky ke kojení.
odst.(2) Zaměstnankyni, která pracuje po stanovenou týdenní pracovní dobu, přísluší na každé dítě do konce 1 roku jeho věku 2 půlhodinové přestávky a v dalších 3 měsících 1 půlhodinová přestávka za směnu. Pracuje-li po kratší pracovní dobu, avšak alespoň polovinu týdenní pracovní doby, přísluší jí pouze 1 půlhodinová přestávka, a to na každé dítě do konce 1 roku jeho věku.
odst. (3) Přestávky ke kojení se započítávají do pracovní doby a poskytuje se za ně náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

mateřská dovolená

Zuzana Žáková, 17.05.2007 20:43:11

Zajímalo by mně, když dám v práci výpověď a potom bych otěhotněla tak jestli mám nárok na mateřskou. A po jaké době v novém zaměstnání od datumu uzavření smlouvy mám nárok na mateřskou.

Mgr. Oldřich Topka, 18.01.2008 15:02:41

Dobrý den, ochranná lhůta po skončení pracovního poměru je dnes pouze 7 dnů. Jestliže by jste byla těhotná ještě v době zaměstnání, tak by činila 6 měsíců. Nárok na peněžitou podporu v mateřství máte, jestliže jste byla v posledních 2 letech před porodem účasníkem nemocenského pojištění alespoň po dobu 270 dnů. Jestliže to splníte, nárok Vám vznikne bez ohledu na to, jestli jste měnila zaměstnavatele nebo ne.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »