rodičovská dovolená - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

výběr rodičovské dovolené s otazníkem

Hana Klusáková, 11.02.2008 21:53:53

Dobrý den, právě stojím před výběrem formy čerpání rodičovské dovolené. Mám nárok a chci čerpat rychlejší variantu (2 roky), nyní máme první dítě, ale brzy chceme druhé (proto rychlejší varianta). Bojím se však, co se stane, když doba dvou let uběhne a nám se nebude dařit s pořízením druhého potomka. Kdo a jak bude za mě platit zdravotní a sociální pojištění po uplynutí této doby? Budu mít po narození 2. dítěte nárok na mateřskou, nebo budu pobírat rovnou rodičovský příspěvek (budu tedy muset čerpat pomalejší 4letou formu)? Díky za odpověď.

Re: výběr rodičovské dovolené s otazníkem

Mgr. Oldřich Topka, 13.02.2008 11:04:27

Dobrý den, v té době budete stále na rodičovské dovolené (a tedy zaměstnaná). Po dobu rodičovské dovolené za Vás platí zdravotní pojištění stát (RD je do 3 let dítěte). Důchodového pojištění jste účastna, jelikož pečujete o dítě, i bez odvodu pojistného na sociální zabezpečení. Doba péče o dítě se totiž považuje za náhradní dobu pojištění, a to až do 4 let dítěte.

rodičovská dovolená

Irena Hrnčířová, 11.02.2008 20:55:54

Jsem rok na rodičovské dovolené.Firma, ve které pracuji byla změněna nyní na s r.o.Zaměstnavatel se mnou tudíž sepsal novou smlouvu s datumem nástupu až po ukončení tříleté rodič.dovolené.Znamená to,že jsem nezaměstnaná?Již půl roku si přivydělávám ve stejné firmě na smlouvu o provedení práce(do 150hod.ročně),kdo tedy platí zdrav. a sociální pojištění a jak je to v tomto případě s důchodem.

Re: rodičovská dovolená

Mgr. Oldřich Topka, 13.02.2008 10:37:47

Dobrý den, jestli se smlouva pouze měnila, pak by zaměstnání mělo trvat. Navíc zaměstnavatel nezanikl, jen se změnila právní forma, takže práva a povinnosti by měly přejít bez potíží. V době rodičovské dovolené Vám navíc ani nemůže být Proč máte tedy nástup do zaměstnání sjednán až po skončení rodičovské dovolené, nevím, ale v pořádku to není. Co nejdříve tuto záležitost se zaměstnavatelem projednejte, ať se vyvarujete případných potíží.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »