Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
pracuji jako zaměstnanec v soukromé firmě cca 6let, jsem zaměstnán jako kadeřník. Nyní se majitel-vedoucí rozhodl že provozovnu kde pracuji zavře a nabídl mi práci ve své jiné pobočce která sídlí nedaleko. Avšak tam já jít zájem nemám a ve smlouvě mám uvedeno místo práce pobočku která se bude zavírat. Mám právo ,pokud odmítnu nastoupit na jinou pobočku, na nějaké zákonem dané odstupné? Děkuji za odpověd či radu.
Dá-li Vám zaměstnavatel výpověď z důvodu zrušení zaměstnavatele (nebo jeho části - provozovny), budete mít nárok na odstupné.
Dobry den,
k 29.2 2012 jsem dohodou rozvazal pracovni pomer se zamestanvatelem bez udani duvodu. Nebylo mi vyplaceno odstupne.
Na vypovedi je take napsano ze zamestavatel obdrzi bonus v hodnote 3 vyplat.
poradi te mi prosim jak postupovat na pracovnim urade a jestli mam narok na vyplaceni podpory v nezamestnanosti a jestli ano kolik procent ?
dekuji
Labus
Zaměňujete výpověď s dohodou o rozvázání pracovního poměru. Pokud jste dobrovolně rozvázal pracovní poměr (dohodou bez udání důvodu), budete mít nárok na podporu ve výši 45 % po celou podpůrčí dobu.
Více v odkazu (Práva a povinnosti uchazečů o zaměstnání):
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
Dobrý den,
k 30.6.2011 mi bude zrušeno pracovní místo a poběží dvouměsíční výpovědní doba do 31.8.2011. Po dobu této výpovědní doby dle svého nadřízeného mám zůstat doma,vybrat si nejdříve poměrnou část dovolené, která mi do 31.8.2011 náleží (tj. cca 16,5 dne). Dále mi bude vyplacen plat, aniž bych chodila do práce.S poslední výplatou obdržím 3 měsíční odstupné. Od 1. září 2011 nastupuji o jeden rok dříve do předčasného starobního důchodu.
Můj dotaz je:
1)Zda je to takto správně (myslím tím zůstat doma a brát plat, když je moje pracovní místo zrušeno),
2) zda ve výpovědní době (když budu doma)mám nárok na stravenky a na příspěvek od zaměstnavatele na penzijní připojištění).
Děkuji Vám za odpověď.
Jarka
Dobrý den,
pracuji ve firmě 4. rokem.
Nyní jsem již 4. měsíc neobdržela výplatu.
Zajímalo by mě, zda když zruším pracovní poměr okamžitým rozvázáním, mám nárok na odstupné? A jak je to v případě úřadu práce, zda mi vyplatí dlužné částky + odstupné nebo jen některou část? Dále by mě zajímalo také, zda mám nárok na podporu v nezaměstnanosti, když na odstupné mám ze zákona nárok, ale od zaměstnavatele ho nedostanu.
Děkuji velmi za radu.
Dobrý den.
Jsem momentálně na rodičovské dovolené a ta mi končí 29.6.2009. Z firmy kde jsem zaměstnaná na neurčito mi poslali dopis, abych se přišla vyjádřit jestli nastoupím. Firma od 1.5 přechází z nepřetržitého provozu na 3 směnný provoz. Čož já nemohu, protože přítel pracuje na 3 směny. Na personálním jsem řekla, že nemůžu pracovat na 3 směny jen na jednu směnu (raní). Tak mně řekli ať dám výpověď, že na jednu směnu to není možné!! Navrhla jsem ať mi dají výpověď oni pro nadbytečnost. Bylo mi řečeno, že to oni nemůžou, ať ji dám já, že nejsem schopná se jim přizpůsobit.
Chci se zeptat na co mám právo? Kdybych tu výpověď dala měla bych na Úřadu práce nárok na nějakou podporu?
Moc děkuji odpověď Bára
Dobrý den, již jsem tu níže psal otázku, jak je to s výpovědní lhůtou a odstupným. Děkuji moc za radu. Nyní, když zaměstnavatel zjistil, že mi musí vyplatit odstupné, řekl, že už mě nechce vyhodit a že počká až mi vyprší smlouva, nebo ať odejdu dohodou bez odstupného. Na což jsem nepřistoupil a chodím dál do práce. Ovšem začínají mě hodně úkolovat, více, než je reálné zvládat, úkoly mi zadávají různými způsoby (tabulka úkolů, mailem, skype, ústně, ...) abych třeba i na ně zapomněl, nebo nemohl určit prioritní posloupnost a když to nestíhám, tak už to nahlas zhodnocují jakože "nezvládám svoji práci". Čímž je mi jasné, že budou zkoušet mě vyhodit mě nějak jinak. Chci se optat, co na mě teď vlastně zkouší, co tím mohou zamýšlet, a jestli tohle mohou? Jestli existuje někdo, kdo posuzuje reálnou hranici zvládání úkolů, aby mi nemohli dávat nemožnou dávku (?) Navíc také nemají systém, dávají málo informací, a člověk pak těžko může zvládat práci když už to zadávání je špatně od nich. Díky moc
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu. U svého zaměstnavatele mám požádáno o rodičovskou dovolenou do 23.12.2009 (do 3let věku dítěte), tzn. dne 24.12.2009 bych měla nastoupit do zaměstnání. Nyní mi bylo sděleno, že již pro mě není místo a ukončíme pracovní poměr dohodou, včetně odstupného. Na mateřskou dovolenou, resp.na nemocenskou (rizikové těhotenství) jsem odcházela 1.10.2006. Zajímalo by mě, z jakého období se mi bude počítat výše odstupného, zda to bude ze mzdy za červenec, srpen a září 2006. Vzhledem k tomu, že nedokážu odhadnout, zda najdu zaměstnání od 1.1.2010, ráda bych se přihlásila na příslušný Úřad práce. Je nutné se zaregistrovat hned 24.12.2009 (jistě, že úřady budou mít zavřeno) nebo do kolika pracovních, příp.kalendářních, dní je nutno se na Úřadu práce zaregistrovat?
Děkuji Vám předem za odpověď.
Dobrý den.
Zajímá mně,zda při ukončení PP dohodou mám nárok na odstupné...PP končí z důvodu krachu firmy a dle kol.smlouvy máme nárok na 5timěsíční odstupné,ale nejsem si jista,zda to platí i při rozvázání PP dohodou.
Děkuji za odpověď,s pozdravem
IT
Dobrý den,
i v případě, že pracovní poměr skončí dohodou, máte nárok na odstupné, jestliže to je v souvislosti s těmito důvody. Doporučuji tedy do dohody důvody uvést - jinak byste je těžko prokazovala.
Dobrý den.Mám takový malý problém se kterým si nevím rady.Dnes 5.2.09 jsem podepsala výpověď dohodou s tím,že mi bude vyplaceno 3 měsíční odstupné.Pracovala jsem zde 1.3 roku.To mi bude vyplaceno od 20.03.09, každý 20 den v měsící 6x po sobě tedy 6 měsíců.Tedy po částech.
Výpověď je napsána k 28.2.09,tedy končím na konci měsíce.No a samozřejmě se chci hned nahlásit na pracovní úřad no a zajímalo by mě jestli mám nárok na podporu?Právník z Úřadu práce Děčín,který se tím zabívá mi napsal,že odstupné neovlivňuje jestli podporu dostanu,že se nemusím bát,že na ní nemám nárok.Ale známé mi řekli opak??Děkuji za odpověď Aneta.T.
P.S.dostala jsem výpověď protože náš obchod jednoduše zkrachoval :0( atak nás zaměstnavatel nemohl dál zaměstnávat :(
Věřte právníkovi a ne známým!
Odstupné nemá vliv na nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Dobrý den,
zaměstnavatel mě propouští, ale zatím mi neřekl důvod ani nepodnikl žádné kroky (patrně si zjišťuje jak to udělat aby z toho co nejméně ztratil). Abych upřesnil - je to proto, že jsme si charakterově nesedli a trochu jsme se nepohodli s asistentkou ředitele ... .
Je tu spousta zajímavých článků, ale nikde jsem se nedočetl: jestli je to tak, že když mě zaměstnavatel propouští, a´t už z jakéhokoliv důvodu, tak mi dá buď 2měsíční výpovědní lhůtu, nebo půjdu hned či na konci měsíce s 3měsíčním odstupným? Zajímá mě, jestli se tyto dvě možnosti vylučují, nebo jestli mám na odstupné nárok i když bych tu byl po dobu té 2měsíční výpovědní lhůty??? Samozřejmě mi jde hlavně o odstupné. Děkuji za pomoc. L.B.
Dobrý den, není to tak.
Výpověď může dát jen z důvodů uvedených v § 52 zákoníku práce (viz "úplná znění" na tomto webu).
Odstupné náleží zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v §52 písm. a) až d) nebo dohodou z týchž důvodů.
Tedy odstupné nepřísluší při výpovědi podle v §52 písm.e) až g) nebo při dohodě bez uvedení důvodu nebo z jiných důvodů. Také nepřísluší při okamžitém zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem.
Tedy pokud dá třeba výpověď z organizačních důvodů, pka je tam 2měs. výp. lhůta a je nárok na odstupné.
Dobrý den. Potřeboval bych poradit ohledně zrušení PP. Zaměstnavatel mmě jednoho dne řekl abych další den už nepřišel do práce-že semnou není spokojen. Žádné hrubé porušení jsem neudělal. Řekl že bude nejlepší když skončím hned bez 2 měsíční výpovědní doby. (mně se to hodí protože jsem si našel jinou práci) A zajímalo by mě co by měla obsahovat smlouva abych dostal odstupné (jestli mám na něj v tomhle případě nárok)
Dobrý den,
vzor je na
http://www.pravnik.cz/a/215/rozvazani-pracovniho-pomeru-dohodou.html
Pokud bude v dohodě uvedeno "z organizačních důvodů", tak máte nárok na odstupné.
Pokud bude zaměstnavatel ochoten podepsat jen bez tohoto, tak odstupné nedostanete.
Dobrý den,
dostala jsem 26.1.2009 výpověď pro nadbytečnost s nárokem na odstupné.Pracovní poměr bude ukončen dnem 31.3.2009.Snažila jsem se najít informace z jakého období mi bude odstupné vypočítáno.Mělo by to být za poslední kalendářní čtvrtletí.Jedná se tedy o čtvrtletí leden až březen 2009 nebo je to jinak?
Děkuji.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zaměstnavatel mě chce propustit,ale chce abych dala výpověd já.když ji nedám říká,že mi dá paragraf 52 písmeno f,chtěla jsem se zeptat jestli mám nárok kvůli tomuhle paragrafu na odstupné a jestli kvůli tomu paragrafu nebudu mít nárok na podporu.pokud dám výpověd já,nabízí mi práci ještě dva měsíce na firmě,ale jen z 60% platu,jaký má nárok mi z ničeho nic snížit plat?jestli tohle všechno může udělat a jestli se mám nějak bránit.děkuji za odpověd.
Dobrý den, udělat by to neměl resp. nemusíte se nechat (má ale možnosti, jak Vás šikanovat).
Buď Vás chce propustit - tak ať Vám dá výpověď z organizačních důvodů, kdy náleží ze zákona odstupné.
Nebo Vás nechce propustit - tak ať Vám přiděluje práci a platí Vám mzdu (nebo náhradu mzdy 100 % z platu, když pro Vás práci mít nebude).
Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemáte, pokud byl v posledních 6 měsících před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání vaším zaměstnavatelem skončen pracovně-právní vztah z důvodu porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Tzn. okamžité zrušení prac. poměru podle §55 (1).
Výpověď podle § 52 písm. f) je:
nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné (pokr.)
zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil.
Tzn. tato výpověď nemá vliv na nevyplácení podpory v nezaměstnanosti. Odstupné nedostanete.
Pokud však půjde o vymyšlené důvody, můžete neplatnost výpovědi napadnout u soudu do 2 měsíců.
dobrý den,muj zaměstnavatel mi nezaplatil mzdu za prosinec08 firma je insolvenčním řízení.bylo nám řečeno jestli budem chtít podat výpověd tak můžem hned nebo počkat do 16.2 a budem mít nárok i na odstupné.a tak bych chtěla poprosit jak bych tu výpověd měla podat,jak by měla vypadat abych neudělala nejakou chybu a oni jak se řiká semnou nevypekli.děkuji za odpověd
Dobrý den,na naši firmu bylo vyhlášeno insolvenční řízení a před pěti dny vyhlásila úpadek.V dnešní době jsme nedostali mzdu za prosinec.Jestli-že si vezmu zálohu za prosinec a dám výpověď pro nedodržení výplatního termínu mám nárok na odstupné?
Předem děkuji
Dobrý den,
v roce 2008 začala společnost "A" ve které pracuji fúzovat s jinou společnosti "B". Od 1.1.2009 společnost "A" zanikla a já již pracuji pro společnost "B". Do dnešního dne nemám podepsaný dodatek smlouvy. Koncem ledna mají dodatek přivézt k pospisu, ale v dodatku prý mám uvedeno, že moje pracovní místo se změní z Liberce na Jičín. Vedoucím mi bylo oznámeno, že od 1.2.2009 budu jezdit pracovat do Jičína. To se mi, ale nelíbí a rád bych dodatek smlouvy nepodepsat a měl nárok na odstupné. Jak se mám zachovat, abych odstupné dostal? Mám na dotatek napsat odmítám podepsat a nebo s nima mám sepsat dohodu o ukončení poměru s odstupným. A s kým mám kdyžtak ve firmě jednat o skončení pracovního poměru. Mohu tu dohodu sepsat i s personální, s tím, že personální ji za firmu převezme? Prosím poraďte.
Dobrý den,
chtěla bych se touto cestou zeptat na možnosti jakými mohu ikončit pracovní poměr abych měla právo na odstupné. Mám smlouvu na dobu neurčitou, pracuji doma jako administrativní pracovnice, ve spojení jsme přes počítač, ale nyní jsem na neschopence. Zaměstnavatel mě požádal zda-li bychom mohli rozvázat prac. poměr - DOHODOU (Mé místo se z důvodu fin. krize ruší). Chci se zeptat jak je to s odstupným pokud na dohodu nepřistoupím, na co mám nárok. Nabídla jsem mu, jelikož už mám několik jiných prac. nabídek, že sepíšeme výpověď dohodou bez výpovědní lhůty, ale že žádám vyplacení 2 průměrných platů + místo toho třetího platu ponechání vybavení (2x monitor, počítač + program), zaměstnavatel je ve finanční krizi a platil mi několi měsícu v minulém roce pozdě. + mi zbývá ještě 12 dní staré dovolené - jak ta se proplácí a musí mi ji proplatit? Mám úvazek na 5 hodin denně, 11 000,- hrubého. Začíná mě citově vydírat že nemá na splátky atd..nabídl mi v dohodě jen 2 platy.Moc děkuji
Dobrý den,
trvejte na tom, aby v dohodě o skončení prac. poměru byl uveden důvod skončení, tzn. zrušení pracovního místa. V takovém případě Vám ze zákona náleží odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku. Doporučuji tento způsob.
Dobrý den, dostal jsem výpověď k 2.1.2009. V prosincové výplatě jsem dostal odstupné. Započítává se odstupné do průměrného měsíčního výdělku pro ÚP? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Podléhá trojnásobek odstupného vypočítaný z měs. hrubé mzdy dani?? Děkuji velice za odpověď. J. Urlichová
Dobrý den, prosím o radu. Jsem zaměstnaná, mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou, nyní mi zaměstnavatel nabídl rozvázání prac. poměru dohodou bez odstupného, tu jsem nepodepsala, zaměstnavatel ruší provozovnu, kde jsem pracovala a chce mě přemístit na jiné(ale jeho) pracoviště.Pokud s tím ale nesouhlasím, musím na to i přesto přistoupit?Nechci přijít o odstupné, které mi náleží, ale na jinou provozovnu nechci( pracovala bych sama v kanceláři na odlehlém místě a mám strach, aby mi neublížil- má velmi zkratové jednání, jedná agresivně).
Předem děkuji za odpověď
Jsem bývalá zaměstnankyně Skláren Bohemia ve Světlé nad Sázavou.Dala jsem výpověď 18.listopadu po nevyplacení mezd.Mám nárok na odstupné ve výši trojnásobku mzdy.Pro účely výplaty SSP mi mzdová účetní potvrdila jak dlužné mzdy v září(ve 3.čtvrtletí 2008), tak odstupné ve výši cca 57 tisíc(ve 4.čtvrtletí 2008).Mzdy ani odstupné pravděpodobně nikdy nedostanu.Jsem samoživitelka s třemi dětmi.Pokud se mi tyto příjmu započítavají do příjmu, nemám nárok na sociální příplatek, který v mojí situaci činí cca 2 tisíce, což není v situaci, kdy nemohu sehnat práci málo.Co s tímto mohu udělat?
Dobrý den,dostala jsem výpověd k 31.12.08 s 5měsíčním odstupným, hned 5 ledna jsem šla na nemocenskou, což mi má platit bývalý zaměstnavatel.Nevím ale, kolik mi náleží nemocenská tedˇa pak po uplynutí těch 14 dnů a jak mi bude potom vyplácena a kolik by to mělo být. Hrubý příjem byl 16000kč. Zajímá mně kdy se mám nahlásit na uřad práce.Zřejmě až po ukončení nemocenské.
Děkuji Vám předem za odpověd, snad jsem to nenapsala moc chaoticky.
S pozdravem M. Návratová
Není příliš jasné.
Pokud pracovní poměr skončil 31. 12. 2008, onemocněla jste 5. ledna, tedy v ochranné lhůtě, máte nárok na nemocenské dávky (od státu - vyplácí OSSZ) od 19. ledna. Za dny 5. až 18. ledna nedostanete nic.
Na úřad práce až po ukončení nemocenské (proč jste se nehlásila 2. ledna?).
V případě, že nebudu chtít nabídku na přeřazení do nové společnosti přijmout? Co bude potom? Můžu trvat na tom, že chci zůstat zaměstnancem stávající společnosti? Současná společnost se z důvodů joint venture rušit nebude, ale všichni její zaměstnanci budou pravděpodobně převedeni do jiné. Nabídka mimo jiné souvisí s rozšířením činnosti pro více značek, tedy více práce za stejné peníze.
Dobrý den prosím o radu.BYl jsem půl roku zaměstnán u stavební firmi zaměstnavatel mi dal výpověd zaslal mi zápočtový list a v něm uvedl že odstupné bylo vyplaceno ale nebylo mi vyplaceno žádné odstupné.Mohl by ste mi prosím poradit.Děkuji za odpověd.Hálová
Dobrý den. 1,5 roku pracuji jako vedoucí prodejen. Zaměstnavatel mi oznámil, že s mou prací není spokojen - poprvé a ústně, chtěl by, abych od příštího měsíce pracovala jako prodavačka za menší mzdu a své místo přenechala někomu jinému. S tím nesouhlasím, bude mi tedy muset dát výpověď a mně vznikne nárok na odstupné? Čemuž by se velmi bránil. Své povinnosti jsem hrubě neporušila. Má zaměstnavatel ještě jinou možnost, jak mě přeřadit na méně plac.pozici? Děkuji za odpověď, Rousová
Dobrý den,
domnívám se, že jinou možnost nemá.
Může Vám ale dát výpověď podle
§ 52 písm. f) "nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce nebo nesplňuje-li bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon této práce; spočívá-li nesplňování těchto požadavků v neuspokojivých pracovních výsledcích, je možné zaměstnanci z tohoto důvodu dát výpověď, jen jestliže byl zaměstnavatelem v době posledních 12 měsíců písemně vyzván k jejich odstranění a zaměstnanec je v přiměřené době neodstranil"
Čili dá Vám písemnou výzvu s přiměřenou lhůtou, pak po nnějaké době bude konstatovat, že jste neodstatky neodstranila a dá výpověď (bez odstupného).
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď, Rousová
Dobrý den, společnost (s.r.o.) ve které v současné době pracuji, zastupuje na českém trhu jednu značku a nyní je před reorganizací, očekává se, že dojde k tomu, že bude nabídnuto přeřazení pod jinou společnost (také s.r.o.), která bude zastupovat na českém trhu více značek. Rozdíl bude tedy v tom, že bych měl vykonávat svou původní práci ovšem pro více značek a podepsat smlouvu s jinou společností. Mám tedy dotaz, zda mám nárok na odstupné v případě, že mi bude nabídnuta původní pozice v této nové společnosti, ale já jí odmítnu. Pokud mám nárok na odstupné v jaké výši? Předem děkuji za odpověď a přeji hezké svátky.
Dobrý den,
jestliže budete převeden k jiné společnosti, žádné odstupné Vám samozřejmě nenáleží, protože pracovní činnost nijak nepřerušíte.
I vám hezké svátky.
děkuji Vám za odpověď. A v případě, že nebudu chtít nabídku na přeřazení do nové společnosti přijmout? Co bude potom? Můžu trvat na tom, že chci zůstat zaměstnancem stávající společnosti? Současná společnost se z důvodů joint venture rušit nebude, ale všichni její zaměstnanci budou pravděpodobně převedeni do jiné. Nabídka mimo jiné souvisí s rozšířením činnosti pro více značek, tedy více práce za stejné peníze.
Dobrý den, dostal jsem výpověď z důvodu nadbytečnosti ke dni 12.12.2008 se 3 měsíčním odstupným. Chci se zeptat jak se bude odstupné počítat, zda za 10. 11. a 12. měsíc + zbytek z 9. aby byly 3 měsíce celé, nebo za poslední celý odpracovaný kvartál, což je 7. 8. a 9. měsíc?
Dobrý den,
pracovní poměr Vám skončí uplynutám výpovědní lhůty 28. 2. 2009.
Odstupné se bude počítat z výdělku za poslední celý odpracovaný kvartál, což je 4. čtvrtletí (říjen-prosinec).
Ale já nemám výpovědní lhůtu, pp mi skončil ke 12.12.2008. Sepsali jsme dohodu o ukončení pp z organizačních důvodů(nadbytečnosti) a ta vstoupila v platnost 12.12.2008, do práce už nechodím. Bude se to tedy počítat říjen-prosinec nebo červenec-září?
V původním dotaze jste napsal:
"dostal jsem výpověď" - na to jsem Vám odpověděl.
Teď píšete "sepsali jsme dohodu o ukončení pp" - tedy jste nedostal výpověď, nýbrž jste se dohodl na ukončení prac. poměru. To je něco jiného.
Pokud pracovní poměr skončil 12. 12. 2008, průměrný výdělek se vypočítá z období červenec - září 2008.
Dobrý den, společnost krachuje a já budu propuštěna. Mám dostat výpověď od zaměstnavatele z důvodu zrušení pozice nebo zrušení organizace a podle par. 52 mám prý nárok na odstupné ve výši 3 platů. Vzhledem k tomu, že společnost nemá skoro žádný majetek, obávám se, že pokud bude vyhlášen konkurz, nebude mít společnost na odstupné peníze. S majitelem se snažím domluvit, že mi tu částku bude dlužit přímo on jako fyzická osoba. Můžete mi poradit JAK tento krok nejlépe právně opatřit? Smlouvou o půjčce ověřenou u notáře nebo uznáním dluhu ověřeném u notáře? Děkuji za váš čas. Ivana.
Dobrý den, uznání dluhu před notářem s tím, že Vám tyto peníze dluží a zaplatí přímo on, je dostačující řešení. Jestli na to ovšem přistoupí.
Dobrý den,pane Dlouhý moc děkuji za odpověď.Jestli jsem pochopila správně tak zaměstnavatel může přeřadit zaměstnance na jinou práci než má v pracovní smlouvě i bez jeho souhlasu jen pokud spadá do některé skupiny §41.Dnes mi bylo řečeno,že mě může přeřadit na jinou práci i bez souhlasu právě na 21 kalendářních dnů podle §46.Tak jsem byla osobně na inspekci práce kde mi bylo řečeno,že má právo na 21 dnů i bez souhlasu.Tak nevím myslím si pokud zaměstnanec splňuje některý z bodu §41 tak má jinak by neměl.Všichni se odvolávjí na §46.Děkuji ještě jednou Vávrova
Dobrý den,
já jsem to tak také pochopil. Ale když to řekli na inspekci práce ...?
Teď jsem hledal na internetu:
http://osz.cmkos.cz/CZ/Z_tisku/Bulletin/09_2003/zamestnanec.html
"Lze shrnout, že pokud zaměstnavatel převede zaměstnance bez jeho souhlasu na jinou práci a nejedná se o některou ze všech výše uvedených situací, je takové převedení neplatné." (za účinnosti starého ZP, ale nový se v tom moc neliší)
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=IPB017
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zdali může zaměstnavatel přeřadit pracovníka na jiné pracovní místo než je uváděné v pracovní smlouvě i bez mého souhlasu.Dočetla jsem se v ZP§46,zaměstnavatel může bez souhlasu max.21 kalendářních dnů v roce pokud nemají odbory.Tak nevím jestli mi to může přikázat nebo ne.V případě,že ano za jakých podmínek.Děkuji za odpověď Vávrova.
Přečtěte si ZP § 41
Převedení na jinou práci, kde jsou podrobně uvedeny případy, kdy musí převést, kdy může převést.
Tedy pokud nejde o případy uvedené v odst. 1 a 2, pak je zde ještě:
§41 (4) Zaměstnavatel může převést zaměstnance i bez jeho souhlasu na dobu nezbytné potřeby na jinou práci, než byla sjednána, jestliže to je třeba k odvrácení, živelní události nebo jiné hrozící nehody nebo k zmírnění jejich bezprostředních následků, a to na nezbytně nutnou dobu.
§41 (5) Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro prostoj nebo pro přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy, může ho zaměstnavatel převést na jinou práci, než byla sjednána v pracovní smlouvě, jen v případě, že zaměstnanec s převedením souhlasí.
Tedy převést na jinou práci kvůli prostojům bez souhlasu zaměstnance nemůže!!
Na jak dlouho mě může zaměstnavatel přeřadit na jiné pracoviště než mám sjednáno v pracovní smlouvě.Jde o rozdílnost místa působení,jinak moje pracovní zařazení je dle smlouvy.
dobrý den, pracuji jako rozpočtář a návrhář a měl bych dotaz zda mám nárok na odstupné když mi zaměstnavatel řekl že buď půjdu pracovat na maloobchod nebo jinak že dostanu výpověď. Mám tedy nárok na odstupné když jsem odmítl nabídku jít pracovat na maloobchod? Zaměstnavatel nijak nezmenšuje stavy, nyní zaměstnal další dva nové lidi. Nevím si rady jak mám dále postupovat. Dále mi řekl že výpovědní lhůta bude pouze do konce ledna 2009. Má na toto právo?
Předem děkuji za Vaší odpověď
S pozdravem
Dobrý den,
pokud nesouhlasíte s přeřazením na jinou práci (v rozporu s pracovní smlouvou) a nechce Vás zaměstnávat dosavadní prací, musí Vám dát výpověď z organizačních důvodů, kde je výpovědní lhůta ze zákona 2 měsíce a nárok na odstupné.
Pokud dá výpověď do konce prrosince, skončí výpovědní lhůta 29. 2. 2009.
Dobrý den. Můj zaměstnavatel ruší oddělení ve kterém pracuji a chce mě přeřadit na jiné, kde charakter práce je podobný ale není totožný. Vzhledem k tomu, že máme podepisovat nové pracovní smlouvy rád bych využil svého práva a s přeřazením nesouhlasil. Mám v tom případě nárok na odstupné? A může zaměstnavatel dělat "mrtvého brouka" a nechat mě pracovat dál se stávající smlouvou, když oddělení už nebude existovat? Děkuji.
Dobrý den, záleží na tom, jak je Vaše profese uvedena v pracovní smlouvě.
Příklad: když má někdo ve smlouvě druh práce "účetní", může být z finanční účtárny převeden do mzdové účtárny; pokud má druh práce "mzdová účetní", tak bez svého souhlasu nemůže být převedena do finanční účtárny.
Při zrušení oddělení by se neměla podepisovat nová pracovní smlouva, nýbrž dodatek k té dosavadní.
Pokud s přeřazením nebudete souhlasit, bude Vám muset dát výpověď z organizačních důvodů s odstupným (nebo uzavřít dohodu o skončení prac. poměru z organ. důvodů s odstupným).
Dobrý den.V současné době jsem zaměstnána u fyzické osoby jako prodavačka na což mám uzavřenou řádnou pracovní smlouvu.Od Nového roku však chce zaměstnavatel obchod uzavřít a budovu,nikoliv firmu,chce prodat novému majiteli.Tvrdí že pracovní poměr se mnou nemusí rozvázat,že mne pouze "převede" k novému majiteli,a tudíž mi nevzniká nárok na odstupné.Je to prosím v pořádku?
Děkuji Andrea F.
Dobrý den,
prosím vás, mám nárok také za tyto dva měsíce na příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění?
Mnohokráte děkuji. MH
Jestli skutečně jde o výpovědní dobu, pak byste ho dostal měl. Ale ve výpovědní době je zaměstnanec stále povinen chodit do práce a plnit své úkoly. Není zřejmé, proč v předchozím dotazu píšete, že již do zaměstnání chodit nebudete, přestože Vám poběží výpovědní doba. Ale to je dáno tím, že ze zmateného pojmu "výpověď dohodou" nelze určit, jaké právní poměry jsou nastaveny.
Dobrý den,
prosím vás o radu. Když dostanu výpověď dohodou s tím, že dostanu dva platy a tři odstupné, mám také nárok na poměrnou část dní dovolené za tyto dva měsíce a také na stravenky za tyto dva měsíce, ikdyž už nejsem v zaměstnání?
Děkuji a přeji hezký den. MH
Dobrý den, když dostanete výpověď dohodou, pak není jasné oč Vám jde, něco takového neexistuje, je to nesmysl. Nelze z toho poznat, jak vlastně PP skončil. Buď je PP skončen dohodou (výpovědní doba není) nebo výpovědí (zde výpovědní doba je a z ní nadále plynou zaměstnanci všechny nároky), ovšem nikoliv "výpovědí dohodou".
Dobrý den, pracuji více jak 5 let u zaměstnavatele, který prodává svoji firmu. Nový majitel požaduje podpis nové pracovní smlouvy se zkušební dobou 3 měsíce, v které není nárok na odstupné apod. Může toto vyžadovat ? Pokud smlouvu podepíši a nový zaměstnavatel mě dá výpověď v této zkušební době - mám nárok na odstupné ? Je toto ošetřeno v ZP ?
Děkuji předem za odpověď. OM.
Dobrý den, při zrušení PP ve zkušební době nárok na odstupné nevzniká. Ovšem přechod zaměstnanců na nového zaměstnavatele se musí odehrát se stejnými podmínkami jaké byly u toho původního. Nikoho nemohou nutit k tomu, aby odsouhlasil novou smlouvu, protože původní smlouva platí. Je tedy jen na zaměstnanci, jestli odsouhlasí změnu a tím si nechá změnit smlouvu. Pokud ji však měnit nechce, pak se s tím musí vypořádat nová firma. A to např. dohodu o rozvázání PP nebo výpovědí, ovšem s odstupným.
Dobrý den,
prosím o informaci.K 30.11.2008 se ruší pobočka společnosti, na které pracuji jako asistentka.Smlouvu
mám na dobu neurčitou. Zaměstnavatel prohlásil, že odstupné v žádném případě nedostanu.
Prý jsou tyto možnosti:- dohodu o ukončení - nesouhlasím
- 2 měsíce doma za 60% plat z důvodu, že
není práce a potom ukončení /bez
odstupného /
- přeřazení na jinou pozici / v prostorách
jiné společnosti / pozice telefonistky /
S ani jedním postupem nesouhlasím. Musím přijmout přeřazení na jinou pozici?.Ve smlouvě mám uvedeno, že budu pracovat jako asistentka.Co následuje v případě, že přeřazení nepřijmu? Prosím o radu, jak postupovat.O tom, že nárok na odstupné vzniká vím, ovšem nevím jak postupovat,aby mi ho zaměstnavatel dal, pokud vysloveně nechce.Vzhkledem k tomu, že ke zrušení má dojít k 30.11.2008 a zaměstnavatel mi ještě nic neoznámil / vše je zprostředkovaně / čekám z jeho strany nějaký podraz.Děkuji moc za radu
Dobrý den, tohle jste si tu již mohla zjistit. K dohodě i k přeřazení je nutný Váš souhlas, pokud ho nedáte, musí věc řešit zaměstnavatel a to výpovědí. U té však bude muset vyplatit odstupné. Jestliže Vám ve výpovědní době nepřidělí práci, jak je povinen podle smlouvy (je jeho problém, že ji nemá), pak Vám náleží náhrada mzdy ve výši 100%, nikoliv jen 60%. Nebude-li však plnit své povinnosti dobrovolně, budete muset podat žalobu.
Dobrý den,
v naší firmě se šíří informace, že pokud je zaměstnanec propuštěn z důvodu nadbytečnosti a dostane odstupné, pak nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zaměstnanec se na úřad práce přihlásit může, aby si nemusel platit zdravotní pojištění, ale nárok na podporu odstupným zaniká, tedy alespoň v délce, za jakou odstupné dostal (obvykle 3 měsíce). Můžete toto prosím uvést na pravou míru?
Děkuji
S pozdravem
Jiří Hotový
Dobrý den, ze zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, zj. §39 a násl., který upravuje podporu, nic takového nevyplývá. Odstupné nemá s podporou nic společného a nijak ji neovlivňuje. To jsou zcela nesmyslné dohady. (Něco jiného je to v případě výsluhových příspěvků u vojáků a policistů, ti ale nejsou v pracovním, ale služebním poměru, takže to se naprosté většiny zaměstnanců nijak netýká.)
Dobrý den chtěl jsem se zeptat za jak dlouho se musím přihlásit na Pracovní úřád pokud dostanu výpověď dohodou....
To je jenom Vaše věc, žádná lhůta stanovena není. Čím dřív se však přihlásíte, tím dříve za Vás bude stát platit zdravotní pojištění.
Jen pro informaci uvádím, že výpověď dohodou je holý nesmysl, nic takové neexistuje. Jinak příště zkuste alespoň poděkovat.
Dobrý den, jsem zaměstnán u firmy již více jak 13 let jako technický manažer. Nyní došlo k reorganizaci v divizi ve které pracuji, po vzoru švýcarské dceřinné společnosti. Nové vedení část mé práce předalo svému člověku, část práce přešla z tištěného média na online (automatizace). Zbyla mi tak desetina práce ve starém softwaru. Tudíž jsem nadbytečný. Tuším brzkou výpověď ze strany zaměstnavatele. Můžete mi prosím poradit?
1) buďto mě budou chtít přeřadit na jinou pozici (předpokládám, že nemusím souhlasit, aniž bych o něco přišel).
2) budou se chtít se mnou rozloučit (předpokládám, že mám nárok na dva platy + tři odstupné nebo dva měsíce setrvám a poté tři odstupné).
3) jsem povinen hledat si nějakou činnost (abych nebyl placen stejně ale za desetinu práce?)
Děkuji a jsem s pozdrave. MH
Dobrý den,
1) K souhlasu Vás nutit nemohou.
2) Ano, je to tak.
3) Práci přiděluje zaměstnavatel. Ale je na Vašem uvážení, jestli s nimi nedostatek práce projednáte nebo necháte věci tak, jak jsou.
Dobrý den, mám v ruce od svého zaměstnavatele listinu nazvanou UKONČENÍ PRACOVNÍHO POMĚRU adresovanou přímo mě.Až sem se mi to zdá být v pořádku ale dál se zkráceně píše, že vzhledem k reorganizaci společnosti přestane 1.1.2009 provoz oddělení a na základě toho začne oddělení provozovat jiný subjekt. Zajistili jsme vám, že k 1.1.2009 budete pokračovat jako zaměstnanec v novém pracovním poměru za stejných podmínek této společnosti. Pokud by z nějakých důvodů nedošlo k přijetí vaší osoby, bude se postupovat dle ZP § 52 odst. c s tím, že výpovědní lhůta poběží od 1.1.2008 do 31.12.2008 a vám by v tompřípadě náleželo odstupné dle § 67 ZP.
Otázka: Náleží mi odstupné či nikoliv? já osobně se domnívám že ANO.
Jak postupovat v případě, že nesouhlasím s formou výpovědi? Podepsat tuto formu či nikoliv? Moc Vám děkuji za pomoc Michálek
Dobrý den, výpověď od zaměstnavatele je jednostranný úkon, tudíž k platnosti vůbec nevyžaduje, abyste ji podepisoval. Váš nesouhlas také nic zásadně neovlivní.
Neznám podrobnosti převodu oddělení, ale pokud přechází na jiný subjekt, pak se všemi práva a povinnostmi z pracovněprávních vztahů beze změny a bez toho, aby si nový subjekt určoval, že někoho bere a jiného ne. Přejdou na něj všichni a pokud s někým nebude spokojen, pak to musí řešit jako nový zaměstnavatel u PP ukončit v souladu se ZP. V tomto ohledu tedy není průběh přechodu zcela jasný.
Jinak obecně platí, že výpověď podle §52/c ZP nárok na odstupné.
Dobrý den,
omlouvám se, ale ráda bych ještě upřesnění ke svému předchozímu dotazu. V § 73 je psáno "...odstupné poskytované zaměstnanci při organizačních změnách náleží jen v případě rozvázání pracovního poměru po odvolání z místa vedoucího zaměstnance v souvislosti s jeho zrušením v důsledku organizační změny." V mém případě se pozice nerušila. Vy píšete, že mi nárok na odstupné vznikne bez ohledu na to, jaký byl právní podklad práce (smlouva nebo jmenování). Jak to? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, máte pravdu, děkuji za připomínku. V tomto případě nelze odstupné paušalizovat pro všechny případy, ale skutečně jen pro případ organizační změny, v jejímž důsledku dochází ke zrušení vedoucího místa. Jestliže tomu tak není, jak píšete, pak by odstupné náleželo pouze v případě, že by Vám zaměstnavatel nějaké přiznal dobrovolně (což není odstupné ve smyslu ZP, ale spíše "odchodné").
Dobrý den,
od 1.1.2007 jsem pracovala u zaměstavatele, který svou firmu prodal ke konci července 2008 a stal se jednatelem jiné společnosti.Na základě této skutečnosti jsme podepsali novou pracovní smlouvu, a já jsem se stala od 1.8.2008 zaměstnancem nové firmy.V pracovní smlouvě je stanovena 3 měsíční zkušební doba.Zaměstnavatel mi však dosud nevyplatil ani jednu mzdu (měsíc srpen, září, říjen).Ukončila jsem s ním tedy pracovní poměr (výpověď z důvodu okamžitého zrušení pracovního poměru), kde jsem jako důvod uvedla nezaplacení mzdy.Můžete mi prosím říci,zda mám v tomto případě nárok na odstupné, i přesto,že jsem dala výpoveď z výše uvedených důvodů ve zkušební době.
Moc děkuji za odpoveď a přeji hezký den
Dobrý den, nárok na odstupné je, kdybyste ovšem celou věc nekomplikovala špatným podáním. Buď podáte klasickou výpověď nebo okamžitě zrušíte PP anebo zrušíte PP ve zkušební době. To všechno jsou samostatné způsoby skončení PP a nelze je směšovat dohromady. Takže "výpověď z důvodu okamžitého zrušení PP" je naprostý nesmysl a zaměstnavatel to vůbec nemusí akceptovat, protože není vůbec jasné, jakým způsobem hodláte PP ukončit.
Neznám případ podrobně, ale podle toho, co píšete, není jisté, že by byl PP platně ukončen.
Dobrý den,
můj pracovní poměr vznikl na základě pracovní smlouvy. Teprve s povýšením jsem byla jmenována do funkce. V průběhu mé rodičovské dovolené (rok 2006) jsem byla z funkce odvolána. Pozice se nerušila. Znám § 73, čl.6, chci se ovšem zeptat, jestli je rozdíl v tom, zda pracovní poměr vznikl jmenováním nebo jako v mém případě na základě pracovní smlouvy (mám nárok na odstupné?). Po návratu z RD pro mě zaměstnavatel žádné místo nemá a očekávám tudíž výpověď.Děkuji předem za odpověď.
Oprava odpovědi je u Vašeho dalšího dotazu.
Dobrý den, mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou, zaměstnavatel mě chce přeřadit na jinou pracovní pozici. Mohu toto a pokud toto odmítnu, na co má poté zaměstnavatel právo a jaká práva mám já? Mam v případě odmítnutí jiného druhu práce, než který mám sjednán ve smlouvě nárok na odstupné? A jak si mám vykládat §46 odstavec 2,b) "zaměstnanec není ochoten přejít na jinou pro něho vhodnou práci" - to dostanu výpoveď a žádné odstupné?
Děkuji.
Dobrý den, v platném zákoníku práce č. 262/2006 Sb., žádné ustanovení "§46 odstave 2,b)" není, takže není jasné, co tím myslíte. Bez Vašeho souhlasu Vás ovšem přeložit nemůže. Buď Vás bude dál zaměstnávat podle smlouvy, anebo by Vám měl dát výpověď z organizačních důvodů nebo pro nadbytečnost. Pak by jste měl nárok na 2 mzdy za výpovědní dobu (bez ohledu na to, jestli pro Vás bude práci mít nebo ne) a na 3-násobné odstupné.
Dobrý den,
měla jsem na mysli zákon č.65/1965 Sb., zákoníku práce - výpověď daná zaměstnavatelem § 46, odstavec 2, b)zaměstnanec není ochoten přejít na jinou pro něho vhodnou práci, kterou mu zaměstnavatel nabídl v místě, které bylo sjednáno jako místo výkonu práce, nebo v jeho bydlišti, nebo podrobit se předchozí průpravě pro tuto jinou práci. Tento je ale asi již neplatny?
Děkuji.
Dobrý den, starý zákoník práce již od 01.01.2007 neplatí.
Dobrý den,
pracoval jsem a pracuji v papírně jako údržba,nejdřív jsem pracoval pod papírnou,pak nás papírna předala soukromé firmě a teď papírna dala výpověď soukromé firmě a máme zase přejít pod papírnu.Nedostali jsme žádnou výpovědní lhůtu od soukromé firmy a od 1.7.2008 máme přejít pod papírnu.Máme v tomto případě s kolegy nárok na odstupné od soukromé firmy.Děkuji za rychlou odpověď.
Dobrý den, jestli jde o přechod zaměstnanců v rámci převodu činnosti zaměstnavatele, pak pracovně-právní vztahy trvají takové jaké jsou a nárok na odstupné nikomu nevzniká.
Dobry den,
v ZP se pri urcitem zpusobu ukonceni HPP hovori o odstupnem minimalne ve vysi 3nas. prum. mzdy. Muze byt odstupne i v jine vysi pri zachovani nasobku mes. mzdy? Napr. 6ti nasobek apod. A bude pri tomto zachovan stejny princip zdaneni a odvodu?
Diky za odpoved. Pavel M.
Dobrý den,
pokud je v zákoně napsáno "minimálně", může to být samozřejmě i více - je to však čistě na rozhodnutí zaměstnavatele, zda k takovému navýšení přistoupí. Rozhodně to není vymahatelný nárok zaměstnance (ledaže by to bylo sjednáno v pracovní či kolektivní smlouvě).
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplácení odstupného. Tak se chci zeptat, do kdy nejpozději musí zaměstnavatel vyplatit zaměstnáncům odstupné.Když se bude chtít dohodnout na pozdějším vyplacení. Odstupné je ve výši 3 měsíců. Děkuji moc
Dobrý den, vyplácí se v nejbližším výplatním termínu po skončení PP.
Pěkný den,
mám manažerský typ pracovní smlouvy na post ředitele společnosti. S platností od 30.6.2008 jsem byl představentsvem firmy odvolán z postu ředitele a dle článku VII. Odstupné v mé smlouvě mi musí zaměstnavatel nabídnout změnu pracovního zařazení na jinou odpovídající práci. To se stalo. Nabídli mi obchodního referenta. Dle své pracovní smlouvy má ale zaměstnanec- manažer právo domítnout tuto nabídku a poté jde o překážku na straně zaměstnavatele a současně je dán výpovědní důvod dle par 52 písm. C ZP. V současné době se mi snaží opět nabídnout místo obchodníka,ačkoli jsem ho již 1x písemně odmítl (mám potvrzeno). Jak postupovat v tomto případě dále? Musím přijmout od 1.7.2008 tuto pozici? není to v rozporu se ZP? Pokud ji odmítnu podruhé, co bude následovat? Doporučujete odpověď ze strany právníka, abych věděl, jak postupovat od 1.7.2008?
Děkuji za brzkou odpověď.
Ing. L. Koutňák
Dobrý den, jmenovací posty dnes figurují pouze ve státní sféře. V soukromé sféře došlo k transformaci na pracovní poměr. Pokud tedy místo neodpovídá Vaší pracovní smlouvě, pak ho přijímat nemusíte. Jestliže zaměstnavatel není schopen dostát smlouvě, jde o překážku na jeho straně a věc musí vyřešit. V případě výpovědi pro nadbytečnost nebo z organizačních důvodů vzniká nárok na odstupné.
Dobrý den, má žena je v současné době na mateřské dovolené. Před nástupem MD byla zaměstnána v jedné menší soukromé firmě a to na dobu neurčitou. V současné době hrozí firmě zánik a proto nás velmi zajímá, co to pro moji ženu může znamenat z hlediska pracovně-právních vztahů a jestli je nějakým způsobem pod právní ochranou v momentě krachu firmy (odstupné apod.)
Děkuji
Černý, Česká Lípa
Dobrý den, jestliže zaměstnavatel (tedy firma) zanikne, pak skončí i pracovněprávní vztahy. Vypořádání těchto vztahů bude muset řešit likvidátor firmy nebo konkurzní správce. Vzniká nárok na 3-násobné odstupné, ale u firem, u kterých nezbývá žádný majetek, se taková pohledávka zaměstnanců vyplácí těžko, záleží, jestli vůbec "něco" zbylo. Za určitých podmínek může tyto nároky uspokojit úřad práce, kde se můžete informovat.
Dobrý den prosím Vás potřebovala bych radu.Ze zdravotních důvodů jsem musela dát výpověd.Zaměstnavatel mi ale nedal jinou lehčí práci mám v tomto případě nárok na odstupné.Dal mi 15tisíc hrubého za odvedenou práci.Mám v tomto případě nárok na odstupné nebo ne.Moc děkuji za odpověd.Hálová
Dobrý den, výpověď jste dala Vy sama, tudíž Vám žádný nárok na odstupné nevzniká.
Dobrý den, prosím Vás o radu.
11. září 08 mi končí mateřská dovolená. Zaměstnavatel mně zpátky nevezme. Navrhl mi jeden odstupný plat. Myslím, že mám nárok na dva platy -výpovědní lhůta + 3 násobek odstupné.Je to tak správně? Ještě by mně zajímalo, pokud budu ve výpovědní lhůtě, můžu nastoupit do jiného zaměstnání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ano, jestliže Vás nezaměstná podle smlouvy, musí to řešit. Často právě výpovědí z organizačních důvodů. Pak běží 2 měsíce výpovědní doby s náhradou mzdy a vzniká nárok na 3-násobné odstupné. Ve výpovědní době můžete nastoupit do jiné práce, pokud k tomu budete mít možnosti. Zejména, že nebudete muset plnit pracovní úkoly u původního zaměstnavatele, protože pro Vás nemá práci.
Dobrý den,
k 30.6.2008 má dojít ke zrušení firmy a jejímu převzetí novým majitelem. Platné pracovní smlouvy mají být zrušeny k 30.6. dohodou, ve které bude pravděpodobně uvedeno, že se zaměstnanci vzdávají práva na odstupné, atd. K 1.7.2008 má pak být podepsána nová pracovní smlouva s novým majitelem, ve které mají být stejné podmínky jako ve stávající pracovní smlouvě. Výroba zůstává stále ve stejné hale a zaměstnanci budou provádět stejnou práci jako u původního majitele. Jen se změní název firmy. Co se stane, když zaměstnanec nepodepíše "dohodu" a rozhodne se nepřejít pod nového majitele? Má v tomto případě nárok na odstupné?
Vím, že jste na podobný případ už odpovídal, ale v tomto případě se jedná podle mého názoru o specifický případ.
Dobrý den, na tom není nic specifického. Pracovněprávní vztahy přecházejí na nového zaměstnavatele ze zákona, není tudíž ani nutné volit ten postup, že původní smlouvy se ukončí a uzavřou se nové. Z ničeho totiž nevyplývá a není jisté, že zaměstnavatel novou smlouvu uzavře se všemi zaměstnanci (když už bude mít v ruce dohodu o rozvázání PP) anebo, že budou uzavřeny smlouvy za úplně shodných podmínek jako ty původní. Může se stát, že nové smlouvy budou mít nastaveny méně výhodné podmínky. K původní smlouvě by v podstatě stačil pouze dodatek o změně na straně zaměstnavatele. Ovšem záměry a prostředky nového zaměstnavatele hodnotit nemohu.
Zdravím s dotazem.
Dohaduji se se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru. Nejsem schopen zastávat původní fyzicky i psychicky namáhavou práci (z důvodu nemoci - ale ne z povolání) k tomuto mám i posudek lékaře. Z tohoto postu jsem tedy odešel a požádal jsem jej současně o přidělení práce jiné. Zaměstnavatel však jinou vhodnou práci nemá, resp. nedostal jsem od něj konkrétní nabídku. Navrhuje ukončit pracovní poměr dohodou a bez nároku na odstupné. Ještě než na toto přistoupím, má na toto konání právo, nebo mi odstupné náleží?
Děkuji předem za radu.
Dobrý den, nárok na odstupné při zdravotních potížích vzniká v případě výpovědi nebo rozvázání PP dohodou, kdy z lékařského posudku jednoznačně vyplývá, že není možné nadále konat práci z důvodu pracovního úrazu nebo nemoci z povolání anebo v případě, kdy je PP okamžitě ukončen zaměstnancem, protože nemůže konat práci kvůli vážnému ohrožení zdraví a zároveň ho zaměstnavatel do 15 dnů od předložení lékařského posudku nepřeloží k výkonu jiné vhodné práce.
dobrý den, chěla jsem se zeptat na výpověd´a s ní spojené odstupné. Moje zaměstnavatelka končí svůj provoz k 3O. červne 2008 a všem zaměstnancům dala výpověď, s tím, že dostaneme odstupné ve výši 3 měsíčních platů. u mě je ten problém, že já jsem jsem celý měsíc březen 2008 nepracovala, neboť jsem byla v nemocnici a poté se zotavovala. Zaměstanvatelka tvrdí, že se proto odstupné bude počítat jen ze dvou měsíců a to z ledna a února 2008. já jsem si u Vás přečetla, že se vypočítává odstupné z pravděpodobného hrubého platu- znamená to, tedy, že by za měsíc březen měla započítávat nějakou průměrnou mzdu (z kterého období) a ne nulu??? děkuji za odpověď, petra garbová
Dobrý den, průměrný výdělek se počítá podle §356 ZP. Doba nemoci je dobou, na kterou se hledí jako na dobu odpracovanou. Takže odstupné se bude počítat ze čtvrtletního kvartálu a ne jen za dva měsíce, to je nesprávné tvrzení. Konkrétní výpočet odstupného si však nechte spočítat od mzdové účetní. Můžete se obrátit také na Oblastní inspektorát práce.
Dobrý den chtěla bych se zeptat, jestli mohu takto postupovat.
Nyní jsem na MD, synovi budou 3 roky v říjnu. Nyní už vím, že pro mě práce ve firmě nebude - dostanu výpověď z nadbytečnosti. Tu mohu dostat až den po 3. narozeninách syna a výpověď bude běžet 2 měsíce od 1.dne následujícího měsíce. Teoreticky bych si mohla ještě vydělat za 2,5 měsíce. Potom by mi mělo náležet odstupné ve výši 3 platů. Nebo mám postupovat jinak? Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den, postup nezáleží na Vás, ale na zaměstnavateli. Když pro Vás nebude mít místo podle smlouvy, pak by se měl pokusit o dohodu o změně smlouvy, kterou ale nemusíte akceptovat. V případě výpovědi pro nadbytečnost pak skutečně náleží náhrada mzdy za dobu, kdy Vám nepřiděloval práci + 2 měsíce výpovědní doby + 3-násobné odstupné.
Dobrý den,prosím o radu,jak postupovat v násl.případě.
Jsem zaměstnána ve firmě,jejíž sídlo je v krajském městě,provozovna,kde pracuji je v místě mého trv.bydliště,vzáleného od kr.města 70 km.Zaměstnavatel nyní tuto provozovnu přesouvá do kr.města-sídla firmy.Požaduje po mně,abych do provozovny dojížděla, což je pro mne čas.a fin.nemožné.
V prac.smlouvě mám uvedeno,že místo výkonu práce je v místě mého trvalého bydliště.Následuje ale tato věta:
"Zaměstnanec se zavazuje vykonávat práci v případě nezbytné potřeby na straně zaměstnavatele i mimo sjednané místo výkonu práce,a to na základě vyslání na prac.cestu nebo přeložení nebo formou dočasného přidělení k výkonu práce k jiné fyz.nebo práv.osobě."
Musím na základě této věty v PS opravdu do místa nové provozovny vzdálené 70 km dojíždět?
Chtěla bych ukončit PP,nemohu dojíždět,navrhla jsem zaměstnavateli ukončení PP dohodou s odstupným. Zaměstnavatel tvrdí,že na odstupné nemám nárok a že se mnou dále počítá.
Co mohu dělat?Děkuji za odpověď
Dobrý den, změna místa výkonu práce do města ve vzdálenosti 70 km od bydliště je dost podstatná na to, aby jste ji nemusela akceptovat. Ustanovení, o kterém píšete se týká služebních cest nebo výjimečném výkonu práce mimo pracoviště, které máte ve smlouvě. Jestliže Vás tedy zaměstnavatel nemůže nadále zaměstnávat v souladu s pracovní smlouvou, je to překážka na jeho straně. To musí vyřešit on, a to buď výpovědí nebo dohodou z důvodu organizačních změn. Pak by Vám náleželo odstupné. Když s tím nebude souhlasit, musíte za právníkem a k soudu.
Dobrý den,děkuji za zodpovězení dotazu.Mám prosím jěště další:
Problém se úplně stejně týká i mých dalších pěti kolegů - tedy všech zaměstnanců provozovny.
Smlouva nájmu provozovny v místě výkonu práce končí 30.4.08.Od května bychom měli dle zaměstnavatele začít pracovat v novém místě,s čímž nesouhlasíme a dojíždět nemůžeme,zaměstnavatele to ale nezajímá.Na dohodu s odstupným nechce přistoupit.Říká,že s námi na novém místě počítá.Jakékoliv další komunikaci je nepřístupný.Jsme přesvědčeni,že jde o reorganizaci,že máme nárok na odstupné.Domníváme se,že čekají,až výpověď podáme sami,aby nám odstupné nemuseli vyplatit.
1)Co se stane,jestliže do nového pracoviště zkrátka nenastoupíme?
2).Může nás zaměstnavatel vyslat na SC, případně přeložit do tohoto nového místa? Odkud,když místo výk.práce uvedené v PS nebude od 1.5.existovat? Z trv.bydliště? Jestliže ano,na jak dlouho?
3)Prosím o radu, jak dále postupovat.
Chceme PP ukončit,ale domníváme se,že dle ZP máme nárok na odstupné.
Děkuji.
Dobrý den, jde o překážku na straně zaměstnavatele, kterou musí řešit on. A bez Vašeho souhlasu Vás přeložit nemůže. A to jak bude postupovat, když nenastoupíte odhadovat nemohu. Bude-li přesvědčen o své pravdě, může se soudit. Vzhledem k tmou, že nekomunikuje, budou jednání s ním obtížná. Za 1) podejte podnět na Oblastní inspektorát práce a za 2) chcete-li právní asistenci anebo se budete muset bránit u soudu (a vymáhat dlužné nároky) obraťte se na advokáta.
Dobrý den, ukončím-li PP okamžitě s 2-měs. odstupným,
jak je to s placením zdrav. poj. v případě, že:
1./ Ihned nastoupím do nového zaměstnání.
2./ Nastoupím-li až po 2 měsících.
Předem děkuji. Radka
Dobrý den, odstupné se do vyměřovacího základu zaměstnance pro odvody zdravotního ani sociálního pojistného nezahrnuje (§5 zák.č.589/1992 Sb. a §3 zák.č. 592/1992 Sb.). Tudíž je jedno jestli nastane varianta č.1 nebo 2.
Doby den,
zamestnavatel v dohode o rozvazani nazval odstupne "mimoradnou odmenou ve vysi 2+3 nasobku mzdy" a tudiz odvody i dan byla pocitana z cele castky. Podle mne by se zde mel pravni ukon posuzovat podle obsahu a ne formy ( jinak by mohl z danovych duvodu take treba mzdu nazyvat darem ? )
Je mozne se zpetne domoci vraceni navic zaplacezch odvodu a dani? ( jen tyo cini 100 000 Kc )
dekuji
DOBRÝ DEN,
nyní to bude 3 roky co jsem na RD psala jsem si o nástup do zaměstnání, ale zaměstnavatel má mou pozici obsazenu navíc tuto pozici převáděl na IČO a já jsem byla na MD tak má pozice je nezměněna. Proto se rozhoduji zda by nebylo lepší požádat si o odklad do 4 let dítěte. Budu i poté mít nárok na 3 měsíční odstupné pokud nebude pro mne místo, nebo už zaměstnavatel není povinen mi držet místo a tudíž mi vyplatit i odstupné. Po těch 3 letech mi náleží odstupné také ty 3 měsíce nebo 5. Moc děkuji za odpověď mám na to týden.
Dobrý den, žádné 5-měsíční odstupné není, to jen, že by vám ho dali dobrovolně, o čemž pochybuji. Při propuštění z důvodu organizačních změn máte nárok na 3-násobné odstupné. Pokud si požádáte o "odklad" do 4 let věku dítěte a zaměstnavatel Vám dá pracovní volno, pak je povinen Vás po návratu zaměstnat v souladu s pracovní smlouvou. Když práci mít nebude, můžete se dohodnout na změna anebo dostanete výpověď pro nadbytečnost (s odstupným).
Zaměstnavatel končí činnost,ale přenechává firmu jiné organizaci. Mám smlouvu na dobu neurčitou.Když bych přešla k nové organizaci na stejnou pozici a na stejném místě výkonu práce , mám u součastného zaměstnavatele nárok na odstupné nebo je správná jeho nabídka na rozvázání dohodou nebo je to jeho tah aby odstupné nemusel platit?
Dobrý den, při přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů na nového zaměstnavatele se pro zaměstnance nic nemění. Pracovní poměry přecházejí na nového zaměstnavatele tak, jak byly nastaveny do doby přechodu. Skončení pracovního poměru tedy budete řešit s novým vedením, nelze ovšem zaručit, že Vám nějaký nárok na odstupné vznikne.
Vážený p. magistře, děkuji za výklad k mému dotazu, ale opomenul jsem dodat k mému problému, že mi byl přiznán ke dni 25.2.2008 plný invalidní důchod a to byl problém, kvůli kterému mi byla dána výpověď. Na základě posudku LPK nejsem schopen dále vykonávat funkci skladníka a vykonávat fyzicky namáhavou práci. Mám tudíž nárok na odstupné dle § 52 písm.d) ? Mám obavy ze strany zaměstnavatele z použití § 367 i když jsem si plně vědom toho, že jsem nic neporušil.
Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, na odstupné by jste měl nárok jen kdyby se jednalo o to, že nemůžete dále konat práci z důvodu pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. A to by musel jasně prokázat lékařský posudek. Došlo-li ke zhoršení zdraví bez souvislosti s prací, pak nárok na odstupné není.
Dobrý den, pracuji jako skladník obalového hospodářství ve velkoskladu potrvinářského řetězce na úseku mražených potravin.
od března 2007 jsem na nemocenské a v září 2007 jsem prodělal operaci bederní páteře. nyní v březnu jsem zaměstnavateli odevzdal lístek o ukončení pracovní neschopnosti, ale ten pro mne prý nemá vzhledem k mému zdrav. stavu práci. Dostal jsem tím pádem výpověď, jelikož jinou práci pro mne můj zaměstnavatel v současné době nemá.
Mám nárok na odstupné ?
Děkuji. Stanislav Primák - Louny
Dobrý den, jestliže jste dostal výpověď pro nadbytečnost, protože Vám zaměstnavatel nemůže již přidělovat práci podle Vaší pracovní smlouvy, máte nárok na 3-násobné odstupné.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, z jakého platu se počítá odstupné, když jsem v posledních pěti letech byla na mateřské a rodičovské dovolené (2 děti).
Děkuji za odpověď
Dobrý den, odstupné se počítá z průměrného výdělku. Jestliže jste však neodpracovala potřebné dny v rozhodném období, použije se výdělek pravděpodobný, tj. podle §355 odst. 2 ZP: Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.
Dobrý den,nevím kam se obrátit a tak nemám jinou možnost,než-li na Vás.Mám problém v zaměstnání,byl sem na operaci a v době marodění,mi bylo oznámeno telefonicky-že provoz končí.Zaměstnavatel předal provoz jiné firmě a tam mi sjednal nástup-nejsou tam podmínky jako jsem měl a pracovat tam nechci.nevím zda-li mám nárok na odchodné a kolik měsíců to dělá.Ještě nevím co zápočtový list,kdy ho dostanu atd.majitel nezvedá telefon a mám obavu,že když ukončím nemoc a nespojím se s ním,dostanu neomluvený den a nemám nárok na odchodné.Co prosím dělat???Díky s pozdravem-Dvořák.
Dobrý den, s přechodem provozu, přešla na nového zaměstnavatele v plném rozsahu i práva a povinnosti z pracovněprávního vztahu. Nárok na odstupné je přiznáván jen za určitých podmínek, ale z dotazu nevyplývá, že by tomu tak bylo i ve Vašem případě. Jestli tam nechcete pracovat, tak dejte výpověď nebo navrhněte dohodu o rozvázání pracovního poměru. Z ničeho však není jasně zřejmé, že by jste měl dostat odstupné.
Dobrý den,zaměstnavatel ukončil provoz a nemá pro mě tu samou práci,jinou nechci,čekám na jeho vyjádření a myslím,že mám nárok na odstupné,jelikož provoz už neprovozuje on a ani podmínky nejsou stejné.A to že nechci pracovat u jiné firmy která to provozuje,je jen moje věc.
Dobrý den, již bylo řečeno, že Váš pracovní poměr přešel na nového zaměstnavatele. Vaše vůle a přání s tím nemají co dělat. Jestli tam skutečně nechcete pracovat, tak dejte výpověď a jděte jinam. Ale na odstupné žádný nárok nemáte. Na to by Vás museli propustit z organizačních důvodů, např. právě proto, že Vás nemohou zaměstnávat na místě, jaké máte v pracovní smlouvě. To, že se změnil subjekt, Vám samo o sobě totiž nezakládá žádný nárok na nějaké zvýhodnění. Můžete se samozřejmě obrátit na právníka a předat celou věc k soudu. Ale Váš úspěch ve sporu nelze 100% zaručit.
Dobrý den, pracuji ve firmě již 3 roky a mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou, dále mám dodatek kde je uvedená pracovního zařazení a na smluvenou pracovní dobu 7,75 hodin denně. Problém je v tom, že zaměstnavatel nyní ruší pracovní dobu na směny a trvá na pouze ranních směnách. Z toho vyplývá zrušení příplatku za směnování a pracovní doba na 8,5 hodiny denně. Zajímalo by mě co by následovalo kdybych nepodepsal firmou předložený nový dodatek a jestli mám nárok na odstupné. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zaměstnavatel si sám určuje, jaký provoz a pracovní doba odpovídá jeho potřebám. Jestli máte pracovní dobu sjednanou v pracovní smlouvě a odmítnete podepsat dodatek, nesouhlasíte se změnou, pak by Vás zaměstnavatel měl propustit. A to na základě výpovědi podle §52 písm. c), z důvodu organizačních změn. V tom případě by Vám náleželo odstupné ve výši 3-násobku průměrného výdělku.
Může mě v tomto případě, přeložit na jinou pracovní pozici, aby se vyhnul vyplacení odstupného?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, pro převedení na jinou práci, než kterou máte sjednanou ve smlouvě nejsou dány důvody. Ale nějaký odpor ze strany zaměstnavatele očekávejte. V krajním případě by jste se musel obrátit na soud.
Dobrý den,
od roku 2006 pracuji na dobu neurčitou ve firmě xxx, která vlastní obchod, ve kterém jsem zaměstnána. Nyní přišlo vedení s tím, že se jejich obchod ruší a že nás převezme firma yyy a z obchodu se stane jiný obchod. Ptala jsem se jak to bude probíhat a řekli mi, že od současného zaměstnavatele dostaneme výpověď a od nového novou pracovní smlouvu se zkušební dobou a prý mají být veškeré pracovní podmínky stejné.
Když nám zaměstnavatel dá výpověď z důvodu zrušení své činnosti (ruší všechny obchody) máme nárok na odstupné?
Nebo je to něco jiného, když si nás nový zaměstnavatel převezme a dá nám tudíž práci? Ale né tu samou práci.
Podle zákoníku na odstupné právo máme, ale ... chci si být jistá.
Děkuji za odpověď
Monika P.
e-mail: placmon@seznam.cz
Dobrý den,
pokud Vám dá stávající zaměstnavatel výpověď, máte na odstupné nárok. Obvykle se však při změně vlastníka pracovní poměry neruší a jen plynule přejdou na nového majitele; tedy nedává se výpověď. V takovém případě odstupné nenáleží.
Ale se změnou vlastníka se změní i jméno firmy a změní se zaměstnavatel čili se taktéž musí změnit smlouva a údaje v ní uvedené, máme právo nepřejít a tudíž změnu nepodepsat? A tudíž od původního zaměstnavatele dostat odstupné?
Dobrý den, přechod se děje ze zákona, na to Vy jako zaměstnanec, který nerozhoduje o obchodním vedení ani záměrech společnosti - zaměstnavatele nemáte vliv. Jestli chcete odejít, nikdo Vám nebrání, ale na odstupné nárok mít nebudete. A jestli chcete pokračovat v práci bez podepsané pracovní smlouvy, tak je to také jen na Vás.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com