Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, měla bych takový dotaz co se týče mé práce.Jsem týden v neschopnosti práce a jen tak mě lékař neuschopní.
Má pracovní smlouva byla vždy vystavena na 2měsíce tudíž na dobu určitou agenturou práce.
zbývá mi ještě měsíc dokonce a já bych ráda věděla pokud budu pořád v pracovní neschopnosti zda po skončení pracovní smlouvy mi musí nebo nemusí nadále platit neschopenku a nebo zda-li mi ji někdo proplatí.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
při uzavření pracovní smlouvy mě byla vyměřena 1 patová třída ale zaměstnavatel mě přiděluje práci fizicky náročnou často v nepříznivých klimatických podmínkách.Žádne jiné ohodnocení.Ptám se proto zda má zaměstnavatel na to právo a jak se bránit.Jsem osoba před důchodem a dost těžce nesu toto zatěžování ze zdravotních důvodů.Změnou práce však to nechci řešit abych nebyl na podpoře.Děkuji
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, pracuji jako řidič MKD (mezinárodní kamionová doprava) U bývalého zaměstnavatele jsem měl min. mzdu 9800,- na kterou nám to zvedal z 9100,. poedle prý platových tabulek. Teď jsem u nového zaměstnavatele a ten mi do smlouvy dal 8900,-. Chtěl jsem se zeptat do jaké třídy patří řidiči MKD a jaká je výše min. mzdy. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,máme větší problém v práci.Pracujeme v nemocnici a x let se tam dodržuje v naší funkci osmihodinová pracovní doba.Teď se nás snaží naše nadřízená donutit podepsat novou smlouvu na dvanáct hodin,včetně víkendů a nočních služeb.Výhrůžkou je,že pokud smlouvu nepodepíšeme,můžeme si hledat nové pracovní místo.Jak můžeme v tomto případě postupovat a ubránit se podepsání nové pracovní smlouvy aniž bysme musely hromadně dávat výpověď???Máme momentálně smlouvu na dobu neurčitou,na osm hodin denně,5 dní v týdnu.Děkuji za odpověď.
Opakovaným vkládáním téhož dotazu porušujete pravidla diskusního fóra.
Dobrý den.
Chtěla bych se informovat na jeden z bodů mé pracovní smlouvy.Pracovní smlouva byla sepsaná dne 13.10.2003 a obsahuje bod v tomto znění:
Zaměstnanec nesmí, po dobu jednoho roku od skončení pracovního poměru, vykonávat pro jiného zaměstnavatele nebo na vlastní účet tuto činnost : obsluha čerpací stanice.V případě porušení tohoto ujednání zaplatí zaměstnanec zaměstnavateli částku ve výši 4,5 násobku průměrného měsíčního platu.
Pracuji jako obsluha čerpací stanice a bylo mi sděleno, že v nejbližších dnech obdržím výpověď ze strany zaměstnavatele z důvodu snižování stavu pracovníků.Proto bych potřebovala vědět, co pro mě nebo případně pro zaměstnavatele vyplývá z výše uvedeného bodu pracovní smlouvy.
Děkuji.
S pozdravem Iveta Kopecká
Cituji z výkladu zde na fóru:
Zaměstnavatel poté co u něj zaměstnanci odpracují nějaký čas a získají určité know-how a znalosti a dovednosti, pak takové zaměstnance nerad pouští ke konkurenci, proto často již v pracovní smlouvě bývají doložky, které takovému přenosu informací a znalostí zamezují - jedná se o tzv. konkurenční doložky. Pro takovéto dohody platí, že se zaměstnanec zavazuje, že se po určitou dobu po skončení zaměstnání, nejdéle však po dobu 1 roku, zdrží výkonu výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu, a na druhé straně zaměstnavatel se zavazuje, že zaměstnanci poskytne přiměřené peněžité vyrovnání, nejméně však ve výši průměrného měsíčního výdělku, za každý měsíc plnění závazku. Peněžité vyrovnání je splatné pozadu za měsíční období, pokud se účastníci nedohodli na jiné době splatnosti.
Možnost uzavřít takovou dohodu je však omezena co do předmětu (jestliže to je možné od zaměstnance spravedlivě požadovat s ohledem na povahu informací, poznatků, znalostí pracovních a technologických postupů, které získal v zaměstnání u zaměstnavatele a jejichž použití by mohlo zaměstnavateli závažným způsobem ztížit jeho činnost).
Tyto závazky mohou být (ve prospěch zaměstnavatele) zajištěny smluvní pokutou pro případ, že zaměstnanec svůj závazek poruší, jejíž splacením závazek zanikne. Zvláště je pak upravena možnost ukončení účinnosti takové doložky. Zaměstnavatel může od dohody odstoupit pouze po dobu trvání pracovního poměru zaměstnance. Naopak zaměstnanec může dohodu vypovědět, jestliže mu zaměstnavatel nevyplatil peněžité vyrovnání nebo jeho část do 15 dnů po uplynutí jeho splatnosti; dohoda zaniká prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi.
Máte tedy ve smlouvě i závazek na peněžité vyrovnání, které dostanete?
Dobrý den,
v pracovní smlouvě mám uvedeno pouze to,že v případě nedodržení tohoto ujednání z mé strany zaplatím 4,5 násobek průměrného měsíčního platu.O peněžitém vyrovnání ze strany zaměstnavatele tam nic uvedeno není.
Zaměstnavatel mi pouze sdělil,že teď do konce měsíce obdržím výpověď z důvodu snížení počtu zaměstnanců na pracovišti a dostanu tříměsíční odstupné podle zákoníku práce.
Děkuji.
S pozdravem Iveta Kopecká
Domnívám se, že tento závazek je neplatný (neboť tam není protihodnota) - ale to by mohl říci právník po posouzení textu smlouvy.
Dobry den,
Potreboval bych poradit. Jiz druhym rokem pracuji ve firme jako brusic nastroju. Mam smlouvu na dobu neurcitou.
Dnes mi byla nabidnuta nova smlouva, s prevedenim na jine pracoviste ve firme. Konkretne Obsluha 6ti vretenovych automatu, na kterych jsem nikdy nepracoval ani s nema nemam zadne zkusenosti nebo vzdelani.
Bylo mi oznameno ze tuto smlouvu musim prijmout. Nejen ze tu praci neumim ale taky mi byl razantne snizen plat a bylo mi oznameno, ze kdyz to nebudu umet, tak me vyhodi. Toto jednani mi prislo velice neadekvatni.
Pozdeji mi bylo receno, ze mi nabidnou smlouvu se stejnymi platovymi podminkami ale na jinem pracovisti jak jsem napsal vyse.
Rad bych vedel, jestli novou smlouvu musim podepsat nebo ne, a pokud ji nepodepisu, zda mam narok na 2 mesicni vypovedni lhutu a odstupne pokud mi zamestnavatel poda vypoved.
Bylo mi receno, ze ani na jedno z toho pravo nemam, protoze mi byla nabidnuta nova smlouva. Rad bych vedel ceho se muzu dozadovat a ceho ne. Dekuji.
Dobrý den, když máte pracovní smloubu jako brusič nástrojů, tak Vám tuto práci podle pracovní smlouvy musí přidělovat. Pokud dochází k nějaké reorganizaci, nějaká tato místa se ruší, pak Vám mohou dát výpověď z organizačních důvodů s odstupným.
Žádnou novou smlouvu přijmout nemusíte! Smlouva je dvoustranný právní akt, musí s ní souhlasit oba účastníci - prostě když nechcete, tak nepodepíšete, pokud by Vás nutili násilím, zavolejte na 158 (trestný čin útisku).
Můžete podat podnět na inspekci práce.
Dobrý den, ráda bych věděla, co dělat a zda mám nárok na nějaké zákonné odstupné. Mám uzavřenou pracovní smlouvu na dobu určitou a nyní končí. Do konce října jsem měla podle smlouvy dostat vědět, pokud by mi ji nechtěli prodloužit, ale nikdo mi vědět nedal. Do dnes novou smlouvu nemám. Nyní jsem na nemocenské. Jak mám nyní postupovat?Mám na něco nárok?
Dobrý den,
obecně platí, že pracovní poměr na dobu určitou končí uplynutím sjednané doby. Tedy pokud máte smlouvu do 31.12.2008, tak tím dnem pracovní poměr skončí. Na žádné odstupné nárok není.
Vy píšete "Do konce října jsem měla podle smlouvy dostat vědět, pokud by mi ji nechtěli prodloužit."
Záleží na tom, jak je to formulováno a zda z toho lze dovozovat nějaký nárok.
Pokud by bylo např. "Pokud do 31. 10. 2008 zaměstnavatel nesdělí, že smlouva nebude prodloužena, prodlužuje se automaticky do 31. 12. 2009." tak by ASI nárok byl - ale pochybuji, že to tam tak máte.
Pekny den, rad bych se optal zda pokud uzaviram prac. smlouvu ze zahranicni spolecnosti (Nemecko), ale konkretne s jeji ceskou pobockou, zda musi byt smlouva v cestine a dle jakeho prava se smlouva ridi, zda ceskeho ci nikoliv. Smlouva totiz je pouze v anglictine bez odkazu na cesky (vlastne jakykoliv) zakonik prace. Diky.
Jsme malá obec s 550 obyvateli. Naše paní účetní je v platové třídě 10. Je vůbec možné, aby tuto platovou třídu měla?Nemá být zařazena do 9. platové třídy?
děkuji za odpověď
Dobrý den, to si podle kvalifikačních předpokladů zjistěte v nař.vl.č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Neuvádíte jaké má vzdělání ani praxi. Případně se dotažte na kraji.
Moje pracovní smlouva neřeší:
1)druh práce dle ZP §34 odst.1 písm.a). Ve smlouvě je sjednáno "zaměstnanec bude zaměstnán na pozici manažer prodeje". Podrobný druh práce je řešen přílohou č.1, která neobsahuje moje jméno a příjmení a sídlo zaměstnavatele dle ZP §37 odst.1 písm. a).
2)dostatečně mzdu - uvádí "výše hrubé mzdy je 15000Kč, prémie činí 10000Kč", konkrétní i když zmatečné uspořádání mzdy řeší příloha č.2 opět bez mého jména a příjmení a sídla zaměstnavatele dle ZP §37 odst.1 písm. a), a navíc v záhlaví přílohy č.2 je uveden jiný název pozice, než na kterou jsem přijat dle pracovní smlouvy.
Obě dvě přílohy nejsou podepsané žádnou ze stran a ani nemají uvedené datum předání či převzetí.
Dotaz:
1)lze považovat takové přílohy za neplatné?
2)Pokud mi zaměstanavatel nezaplatí část mzdy nazvanou v prac. sml. "prémie", lze postupovat dle ZP §56 písm.b)? Pokud ano, náleží mi odstupné dle ZP §67 odst.1)?
Dobrý den, smlouva by měla být jasná, předejde se tím problému při sporech o výklad toho, co bylo sjednáno. Totéž platí o přílohách. Ovšem jde pouze o přílohy, z ničeho neplyne, že by neměly platit. Pokud jde o prémie, jde o nenárokovou složku mzdy a okamžité zrušení PP jejich nevyplacení odůvodněno není. Ledaže by Vám byly za daný měsíc přiznány, ale nedostal byste je.
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu v následující věci. Zajímalo by mě, zda je přípustné, aby osoba, která nastoupila do zaměstnání a podepsala pracovní smlouvu, je ve zkušební době a má nabídku od jiného zaměstnavatele, který ji tlačí podepsat pracovní smlouvu s nástupem za dva měsíce, tuto druhou pracovní smlouvu podepsala a případně po těch dvou měsících dala výpověď ve zkušební době u stávajícího zaměstnavatele nebo nenastoupila u zaměstnavatele druhého.
Děkuji za Vaši radu.
Dobrý den, máte to poněkud komplikované. Smlouvu s pozdějším nástupem samozřejmě podepsat můžete. Pracovní poměr pak vznikne dnem, který si sjednáte jako nástupní. Když nenastoupíte, porušíte zákoník práce. Nejlépe by bylo, kdyby jste si sjednali podmínky odstoupení. Pak by jste mohl smlouvu "zrušit" bez potíží. Jinak ve zkušební době můžete zrušit PP kdykoliv a bez udání důvodu.
Dobrý den, manželka ma omezenou pracovní schopnost, zaměstnavatel ji v zaměstnání, kde pracuje i přesto, že má v pracovní smlouvě uvedeno, že se jedna o technickou kontrolu neustále nuti k práci , kterou ma od lékaře zakázanou. Nebere ohledy na posudky, které předkláda z jednotlivych preventívních prohlídek. Může takto zaměstnavatel postupovat a jakou šanci má moje manželka na změnu bez toho aniž by podala výpověď a odešla ze zaměstnání. Děkuji.
Dobrý den, jestliže bude zaměstnavatel takto postupovat a nezmění své chování ani po upozornění, tak Vám nikdo žádnou změnu nezaručí. Můžete podat podnět na Oblastní inspektorát práce nebo jít k soudu, ale sám si asi představíte, že něco takového vztahy na pracovišti ani přístup zaměstnavatele rozhodně nevylepší. Pokusit se rozhlédnout po jiné práci by bylo s ohledem na ušetření nervů stejně nejlepší řešení.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na to, když v pracovní smlouvě mám uveden základ 11000,-(podotýkám že pracuji jako řidič MKD-mezinárodní kamion. dopravy).
Od 1.1. 2008 byl základ zvednut o 1 tisíc korun. Mám dostat novou smlouvu nebo nějaký dodatek ke smlouvě o tomto navýšení-a mohu v ní žádat o zkušební dobu?
Nebo mohu žádat sám o novou smlouvu se zkušební dobou?
Podotýkám že jsem k dnešnímu dni nedostal nic a co vím tak nekteří již nové smlouvy mají.
Děkuji za odpověď Dobai
Dobrý den, jestli jde jen o zvýšení platu, měl by stačit nový platový výměr nebo dodatek. Zjistěte si přímo u zaměstnavatele, kdy Vám bude tento dodatek vydán. Novou pracovní smlouvu za tímto účelem velmi pravděpodobně uzavítat nebudete.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com