zruseni trvaleho bydliste - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Zrušení trvalého pobytu neznámé osobě

Martin Stipe, 16.03.2011 23:17:41

Dobrý den,
prosím o radu... dnes jsem si chtěl ověřit na magistrátě, zda v mém nově zakoupeném bytě nemá někdo hlášen trvalý pobyt. Na úřadě mi řekli, že pokud se jedná o byt, tak to nelze zjistit, pokud nepřinesu jména a datum nebo rok narození osoby, kterou chci prověřit, jestli tam nebydlí. Já ale přeci nemohu vědět o všech osobách, které byly v bytě hlášeny. Jsem schopen třeba z kupní smlouvy získat údaje o majiteli, od kterého byt kupuji, ale co když měl předchozí majitel v bytě přihlášeného třeba bratra či švagra nebo tam mohl být přihlášen ještě někdo z dob minulých majitelů, o kterých nevím už vůbec nic. Jak bych měl postupovat?

Předem moc děkuji

Martin

Re: Zrušení trvalého pobytu neznámé osobě

Milan Zeman, 17.03.2011 08:27:55

Trvalé bydliště se přihlašuje na adresu, nikoliv na byt. Proto by mělo stačit, když odhlásíte trvalé bydliště bývalému majiteli.

Trvalé bydliště

Petr Halačka, 16.12.2010 17:03:04

Dobrý den, před 11 lety, kdy jsem ještě nebyl spolumajitelem domu, přihlásil můj otec svého známého trvalým bydlištěm na naši adresu (teď už tam bydlím jen já). Tento člověk se tady vůbec nezdržuje a nemá zde ani žádné vlastnictví. Bohužel používá adresu mého bydliště při pořizování půjček, které pak nesplácí. Již delší dobu mu tady chodí upomínky a hrozí mu exekuce. Má exekutor právo zabavit majetek jen na základě adresy, i když tento člověk se tu prokazatelně nezdržuje a ani tu nic nevlastní? Předem děkuji za odpověď.

Re: Trvalé bydliště

Karel Dlouhý, 16.12.2010 20:22:30

Upomínky vracejte odesílateli.
Jako majitel jděte na ohlašovnu a nechte tam zrušit trvalé bydliště onomu člověku.
Exekutor může jít kamkoliv, kde se domnívá, že je tam majetek povinného.

odhlášení z trvalého pobytu

klára Mitterhoferova, 11.08.2010 21:11:50

Ráda bych se zde prosím zeptala na následující. Můj bratr (20 let) navštěvuje ještě školu
(učiliště) a jezdí domu na víkendu, na prázdniny ... Ale psychicky velice týrá moji mamku, občas se napadnou i fyzicky, ale hlavně to psychické týrání je nesnesitelné. Dále se vůbec nepodílí - jak finančně, tak i ani jinak - na chodu domácnosti - prostě doma jen jí, spí a terorizuje. Moje mamka se ho musí nějak zbavit respektive ho odhlásit z trvalého bydliště. On by samozřejmě nic nepodepsal - doma mu nic nechybí. Dá se něco dělat? Ví někdo radu? Moc děkuji.

Vstup do domu po rozvodu

P. W., 25.02.2009 14:18:00

Dobrý den,
asi vlastní vinou jsem se dostal do trochu prekérní situace. V prosinci minulého roku jsme se s manželkou rozvedli, jí zůstal po majetkovém vyrovnání rodinný dům, v němž mám stále ještě osobní věci. Až do rozvodu jsem bydlel v malém pronajatém bytě, takže jsem se s manželkou domluvil, že si své věci přestěhuji ve chvíli, kdy si koupím nový byt. Tato chvíle nyní nastala, ale manželka mě odmítá vpustit do domu s tím, že věci již mám odvezené a že vyměnila všechny zámky. Mohu si své věci vzít za účasti policie, mám na ně vůbec právo? V domě mám ještě stále hlášené trvalé bydliště, ale to pravděpodobně nehraje roli.
Mockrát děkuji za pomoc.

důsledky změny trvalého bydliště

gabriela, 23.02.2009 09:29:13

Dobrý den,
s manželem máme trvalé bydliště ve městě, kde se manžel narodil, pobýváme tam jen o víkendech. Byt je manželův. Manžel pracuje v Praze, takže s dětmi jsme přes týden s ním, abychom byli pohromadě. Bydlíme v bytě, který jsme koupili po svatbě. Kvůli získání mateřské školky mv Praze, usíme změnit trvalé bydliště. Uvažujeme, že to udělá jen jeden z nás. Na co všechno má vlastně změna bydliště vliv? Neuvažuji změnu dokladů, přehlášení všech adres, to nepovažuji za zásadní problém. Myslím tím zejména, zda by mohly nastat problémy, když každý máme bydliště jinde, kde budou mít bydliště děti, jak by na to bylo nahlíženo v případě rozvodu. Děkuji za odpověď.

trvalí bydliště

Jan Macho, 13.02.2009 21:36:04

Dobrý den
Mám takový veliky problem moji rodiče před třemi roky koupily barak a opravy jsme ho teď v něm bydlíme společně jako normální rodina. Ale dneska sem byl na obecním uřadě kde jsem zjistil že na naší adrese je přihlášeno asi ještě dve rodiny nemáme na ně kontakt a ani nevíme kde bydli, bojíme se aby někdo z nich něco neudělal a pak aby nepřisel exekutor k nám v tom mě snad chapete prosím vás o radu co máme všechno udělat děkuji za pomoc Jan Macho

Re: trvalí bydliště

Jan Macho, 13.02.2009 21:41:51

xxx

Karel Dlouhý, 13.02.2009 21:41:54

Dobrý den,
podle §12 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, ohlašovna (tedy matrika) rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c), zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Tedy podejte takový návrh na obecní úřad.

Jan Macho, 13.02.2009 21:53:11

tak že mame dojít na uřad a oni to tam zruší ?

...

Sandra Adlerová, 09.02.2009 17:13:14

Dobrý den,
Můj otec se před rokem odstěhoval z bytu, kde bydlím já, moje matka a bratr. Odmítá plati hypotéku na opravy bytu a jiné finanční záležitosti. Byt je v osobním vlastnictví. Odstěhoval se na naši chalupu, kde žije se svou přítelkyní.Jak a jestli vůbec ho můžeme odhlásit z trvalého bydliště? Děkuji za odpověď

Re: ...

Karel Dlouhý, 09.02.2009 18:37:41

Dobrý den,
podle §12 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, ohlašovna (tedy matrika) rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu,na návrh oprávněné osoby uvedené v § 10 odst. 6 písm. c), zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část.
Předpokládám, že otec je spoluvlastníkem bytu, z toho titulu má užívací právo.
Obávám se, že ho odhlásit nemůžete.

...

Sandra Adlerová, 09.02.2009 17:12:52

Dobrý den,
Můj otec se před rokem odstěhoval z bytu, kde bydlím já, moje matka a bratr. Odmítá plati hypotéku na opravy bytu a jiné finanční záležitosti. Byt je v osobním vlastnictví. Odstěhoval se na naši chalupu, kde žije se svou přítelkyní.Jak a jestli vůbec ho můžeme odhlásit z trvalého bydliště? Děkuji za odpověď

Zrušení trvalého bydliště

Roman Jun, 26.01.2009 17:51:32

Dobrý den,
dostal jsem darem od svých rodičů rodinný dům, jsem jeho jediný vlastník, pouze rodiče mají v katastru nemovitostí zapsané věcné břemeno. V mém domě má zároveň trvalé bydliště i můj bratr, který zde se zde ale trvale nebydlí, nepodílí se na chodu domácnosti, ani nenavštěvuje své rodiče. Má zde pouze pár osobních věcí z dřívější doby. Můj bratr bydlí v jiném místě v domě své manželky společně se dvěma dětmi, zároveň zde staví nový dům. Odmítá si ale zrušit trvalé bydliště. Mohu mu ho zrušit na ohlašovně sám? (z toho důvodu, že se zde nezdržuje a vůči svým rodičům se chová v rozporu s dobrými mravy?) A co s jeho zbylými věcmi z mládí? Mohu mu je vystěhovat? Předem moc děkuji za odpověď.

Náhrada bydlení

Jitka Pokorná, 13.01.2009 11:29:33

Dobrý den,mám dotaz.Vlastním rodinný dům,je pouze v mém vlastnictví,manžel se nastěhoval po svatbě,nyní si našel novou přítelkyni,bydlí u ní 3 měsíce.trvalý pobyt nezrušil,prý mu musím najít náhradní bydlení,pokud ne nastěhuje se zpět,pokud mu něco neseženu.Poradíte jak postupovat a má na to právo?Děkuji

Trvalé bydliště

Anna Stibůrková, 09.01.2009 12:18:43

Dobrý den,

mám kamarádku, která se odstěhovala od svých rodičů, protože s nimi nemá zrovna dobrý vztah. Našla si podnájem kde nemůže mít trvalé bydliště a rodiče po ní požadují ať si u nich své trvalé bydliště zruší. Šlo by se v tomto případě nahlásit k příslušnému městskému úřadu a případně jakým postupem? Předem děkuji za odpověď.

Trvalé bydliště na radnici

Beáta Nemčíková, 30.10.2008 17:18:11

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kam musím zajít, když mám někde trvalé bydliště, kde už nebydlím a chtěla bych ho zrušit a nahlásit trvalé bydliště na radnici, jelikož nikde trvale nebydlím. Je jedno na jakou radnici se přihlásím. Prosím, poraďte mi, netuším, kde tyto informace zjistit.

Re: Trvalé bydliště na radnici

Petr Petr, 30.10.2008 19:01:33

Nejlépe bude, když se obrátíte na ohlašovnu pobytů příslušného Městského úřadu v jehož obvodu máte v současné době hlášeno trvalé bydliště a zde se na vše doptáte.

trvale bydliste

Josef Kopecky, 25.10.2008 22:55:08

Dobry den, chtela jsem se zeptat. Manzelovy dcery odcestovaly dlouhodobe do zahranici a rozvazaly s nama veskere styky. Maji v nasem dome trvale bydliste.
Odstehovaly si z domu vsechny osobni veci.Stykaji se jen se svou matkou. Jak jim muzeme zrusit trvale bydliste a v pripade, ze by jej chtely prehlasit k matce, musi to udelet osobne nebo staci plna moc dana jejich matce a ta by je k trv.bydleni prihlasila na jeji adrese?Drery jsou jiz plnolete e pracuji v zahranici.Jedne jsme davali k bydleni souhlas a druha tam bydlela jiz pred plnoletosti.Muzeme souhlas zrusit a tim se zrusi i trvale bydliste v nasem dome?Dekuji za odpoved.

ODHLÁŠENÍ

IVETA POPKOVÁ, 18.10.2008 11:30:22

Dobrý den,rozvádím se a bydlím v domě který není SJM je pouze můj,manžel se už odstěhoval před měsícem,tak se chci zeptat,kdy mu můžu nakázat aby se odhlásil z trvalého bydliště,také my vyhrožuje,že se nastěhuje zpátky,tak jestli na to má právo a jestli ano,tak jestli po něm můžu chtít platit nájem,děkuju.

Re: ODHLÁŠENÍ

Petr Petr, 18.10.2008 13:22:32

Podle zákona o evidenci obyvatel, má údaj o trvalém pobytu pouze evidenční charakter a nelze z něj dovozovat žádný právní nárok k předmětné nemovitosti, tzn. že pokud je dům pouze ve vašem vlastnictví, tak na něj manžel nárok nemá. Ohledně odhlášení trvalého bydliště se obraťte na příslušnou ohlašovnu (Městský úřad) a zde věc projednejte.

Trvalé bydliště

Pavel Čadra, 16.10.2008 20:37:49

Dobrý den, před rokem jsem koupil byt do osobního vlastnictví, odešel od rodičů a do nového bytu se přestěhoval společně s přítelkyní. Na obecním úřadě v místě nového bytu jsem podepsal souhlas s tím, aby si moje přítelkyně změnila trvalé bydliště do mého bytu. Bohužel jsme se rozešli a já jsem jí nabídl že v mém bytě může nějakou dobu bydlet a já se zatím vrátil k rodičům. Zajímalo by mě jestli mě může v budoucnu přítelkyně nějak dělat problémy v tom abych ji vystěhoval.A taky jestli může dát souhlas s trvalým pobytem jiné osobě, když byt nevlastní.Chtěl bych ještě podotknout že i když byt vlastním já, trvalé bydliště mám stále u rodičů.
Předem velmi děkuji za odpověd.

Mgr. Oldřich Topka, 17.10.2008 12:52:14

Dobrý den, TP s tímhle nemá vůbec nic společného. Další osoba, která by ho chtěla v bytě mít by musela prokázat, že má užívací titul k bytu, tedy např. nájemní smlouvu s Vámi, nikoliv s ex-přítelkyní. Ta ke svolení s TP nemá žádné oprávnění.
Jinak potíže s vystěhováním byste mít neměl, protože byt užívá jen s Vaším souhlasem (předpokládám, že i bez nájemní smlouvy), a pokud jí tento souhlas odeberete, nebude mít žádný další právní titul k bydlení v bytě. Buď to bude respektovat a byt vyklidí sama anebo ji v horším případě necháte vystěhovat soudně.

Zruseni trvaloho pobytu

Ester Zlatá, 06.10.2008 15:36:13

Dobrý den, prosím o radu. Darem jsem dostala Rodinný dům v malé vesnici. Na adrese trvalého bydliště je však uvedený i můj strýc. Ten však nepracuje, není nahlášený na sociálním ani pracovním úřadě, nepobírá žádné dávky a však neodvádí zdravotní pojištění. Z tohoto důvodu se obávám exekuce. Strýc nevlastní žádný majetek krom osobních maličkosti. Chci se zeptat, zda mu můžu zrušit trvalé bydliště. Dům momentálně neobývá. Bydlí s "přáteli" na ulici. Dochází, jen když nemá co jíst. Když příjde nechávám ho přespat u mě. Strýc nechce, abych měla kvůli němu problémy, je ochotný se z trvalého bydliště odhlásit, ale vím, že docházet bude stále. Já ho nechci nechat bydlet na ulici ale nechci také nést zoodpovednost za jeho dluhy. Prosím o radu, jak se v této situaci zachovat. Předem díky

Re: Zruseni trvaloho pobytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.10.2008 16:01:07

Dobrý den,
především - exekutor jde při vymáhání dluhu tam, kde se domnívá, že se nalézají věci povinného. Není tak nutné mít na dané adrese uvedeno trvalé bydliště. Na druhou stranu návštěvě exekutora jeho odhlášení zabránit nemusíte. Jestliže případného exekutora nepřesvědčíte o tom, že strýc u Vás žádné věci nemá, problémům zřejmě nezabráníte a tomu se těžko vyhnete i do budoucna. Pokud by exekutor zabavil nějaké Vaše věci, mohla byste podat soudu tzv. vylučovací žalobu.
Jinak ale žádnou odpovědnost za dluhy strýce nemáte.

Nárok na nemovitost,odkoupeni nájemního bytu

Marie Ptáčková, 24.09.2008 15:07:45

Dobrý den,

potřebuji poradit.
Už jsem se dočetla-jak radíte ohledne zrušení trvalého pobytu z bytu v případe rozvodu.Dekuji.
Mám takovou věc před manželstvím jsem získala nájemní byt na užívaní od firmy,v které pracuji.Potom jsme se s manželem vzali,mneli tam všichni trvalý pobyt,jenomže osud nám nepřál a rozvedli jsme se.Exmanžel se odstěhoval,má vlastní byt,jen trvalý pobyt si ponechal u nás.Ted je možnost byt(něco jak státní,nájemný)odkoupit a já se obávám aby nemněl exmanžel nějaké nároky na nemovitost,nebo nárok na vymáhaní částky po odkoupeni z nemovitosti...Je možné mi poradit jak mám správně postupovat,aby jsem se následně po odkoupení stala jedinou majitelkou bytu a jak jediná mněla nárok na odkoupení bytu(získaní nemovitosti do osobního vlastnictví)?Rozvod jsme mněli v dubnu 2007.Moc Vám dekuji,přeji pěkný den.

Re: Nárok na nemovitost,odkoupeni nájemního bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.10.2008 16:03:22

Dobrý den,
údaj o trvalém bydlišti má pouze evidenční charakter a rozhodně nezakládá žádné osobě nějaká majetková práva. Jestliže byt koupíte, bude Váš a exmanžel na něj nebude mít žádný nárok. Neměl by ani být problém mu trvalé bydliště zrušit.

exekuce

Vendula Jedličková, 23.09.2008 20:04:21

Dobrý den,
bydlím v rodinném domku, který mám v osobním vlastnictví.Jeden pokoj včetně zařízení (je vypsáno v nájemní smlouvě) jsem pronajala svému bývalému příteli, který nemá zatím kam jít.Bohužel jsou na něj podané exekuční příkazy. Chtěla bych se zeptat, zda to pro mě znamená nějaký problém.Pokud přijdou exekutoři,mohou mi zařízení z uvedeného pokoje zabavit nebo dokonce z celého domu????Mají právo vstoupit i do dalších prostor nebo jsou omezeni pouze na místnost, na kterou má můj bývalý přítel nájemní smlouvu?
Předem moc děkuji za odpověď a jsem s pozdravem

Re: exekuce

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.10.2008 16:07:54

Dobrý den,
jak je zde nesčetněkrát odpovězeno, exekutor může jít všude tam, kde se domnívá, že by mohly být věci povinného. Tedy, pokud k Vám přijde, je pravděpodobné, že bude prohledávat celý váš dům a nejen pronajatý pokoj. Je velmi dobře, že je v nájemní smlouvě uvedeno zařízení - mělo by být detailně popsáno, aby nedošlo k omylu. Zabavit mohou věci, o nichž se budou domnívat, že patří příteli - bude tak na Vás, zda a jak prokážete, že jde o vaše věci. Pokud se Vám to nepodaří při jejich návštěvě, bude nutné podat soudu vylučovací žalobu.

trvalý pobyt

Michaela Šudáková, 11.09.2008 18:38:07

Dobrý den,
Chtěla bych vás poprosit o radu. Moji rodiče se rozvádí a táta udělal velké dluhy. S mámou se nechce vyrovnat a svůj majetek 1/2 baráku daroval svojí dceři z prvního manželství, druhá polovina báráku patří jeho mámě (babičce). Na baráku máme s mámou trvalé bydliště. Za jakých podmínek nás můžou odhlásit nebo vystěhovat?? Dost se toho obávám, nemáme finance a ještě kde bydlet. A já stále studuji na VŠ. Předem děkuji za odpověď.

Re: trvalý pobyt

Mgr. Oldřich Topka, 19.09.2008 12:22:42

Dobrý den, když Vám odejmou souhlas dům k bydlení užívat, dojde ke ztrátě odvozeného užívacího titulu a nebude žádný právní důvod, na jehož základě jste oprávněni tam bydlet. Pak by mohla následovat i žaloba o vyklizení.
Pokud odmítá otec odmítá vypořádání, pak ať matka podá po rozvodu k soudu návrh na vypořádání. Soud celou situaci posoudí a rozhodne. Ovšem pokud je otec v dluzích, je diskutabilní, jak splní soudem uloženou povinnost vyplatit matce nějakou kompenzaci.

zrušení trvalého bydliště

Jana Prokopová, 03.09.2008 17:39:37

Dobrý den, bydlím s manželem v domě mých rodičů, kde má manžel nahlášen i trvalý pobyt. S manželem si však už delší dobu nerorumíme a ráda bych aby se z domu vystěhoval, což odmítá. Ohrazuje se s tím, že tam má trvalý pobyt, tudíž ho nemohu vystěhovat a chce po mě i náhradní bydlení.Společnou domácnost stále obývá.Žádná nájemní smlouva není, celý dům patří rodičům.Můžete mi, prosím poradit jak mohu postupovat dál? Děkuji mnohokrát

Re: zrušení trvalého bydliště

Petr Petr, 03.09.2008 21:23:08

Trvalé bydliště nemá s bydlením, resp. užíváním domu nic společného, neboť se jedná jen o evidenční údaj.

Váš manžel dům užívá se svolením jeho vlastníků, kterými jsou vaši rodiče. Pokud mu tedy toto právo bude odňato zaniká mu tímto i jeho právní titul k užívání domu. Ovšem pokud se jmenovaný dobrovolně nevystěhuje, pak bohužel nezbude nic jiného než u příslušného soudu proti němu podat žalobu na vyklizení domu.

Pokud by soud rozhodl, že vaší povinností je zajistit manželovi náhradní bydlení znamená to prakticky jen to, že by jste našla manželovi pronajímatele, který s ním poté uzavře nájemní smlouvu.

Jana Prokopová, 03.09.2008 21:36:02

Děkuji mnohokrát za pomoc a ještě poprosím o poslední věc. Pokud bych vyměnila zámky, porušila bych tím nějak zákon a mohl by se třeba ohánět policií a uspěl by? Ještě jednou děkuji

trvalé bydliště

Lenka Uřinovská, 02.09.2008 09:26:07

Dobrý den, mám byt v os.vl. Syn je přihlášen k trvalému pobytu, bydlí ale v podnájmu. Dělá dluhy a nepracuje. Mám obavy z exekuce, byt je jen na mě a v bytě není žádné jeho zařízení. Odhlásil ho ještě nechci. Může mi exekutor zabavit můj byt a zařízení? Moc děkuji za radu.

Re: trvalé bydliště

Petr Petr, 02.09.2008 19:36:42

Váš byt a majetek je pro exekutora nedotknutelný. Ovšem to, že exekutor zazvoní u vašich dveří k vůli dluhům syna je možné, neboť se řídí pravidlem že se dlužník zdržuje v místě svého bydliště a že zde má i nějaký, exekucí postižitelný majetek.

trvalé bydliště dětí

Hana Wolfová, 31.08.2008 16:43:48

Dobrý den, chci se zeptat,zda je možné zrušit trvalé bydliště dětí u rodičů poté, co děti již nabyly plnoletosti. Děkuji za odpověď.

Re: trvalé bydliště dětí

Petr Petr, 02.09.2008 19:30:56

Požádat o zrušení bydliště můžete, ale zřejmě neuspějete, poněvadž nebude splněna podmínka podle ust. § 12 zákona 133/2000. To že děti dosáhly zletilosti samo osobě důvodem ke zrušení bydliště není.

Eliška Šiklová, 28.08.2008 15:40:31

Tak Vám velice děkuji za pomoc, přeji hezký zbytek dne.

Trvalý pobyt

Sonia Kolníková, 28.08.2008 15:35:12

Dobrý den,
koupila jsem dům a paní která jej právě vyklidila mě poprosila, zda bych ji tam mohla nechat TP než si najde nějaký byt. Momentálně bydlí u rodiny, kde si TP napsat nemůže. Chci se proto zeptat zda to pro mě znamená nějaké nevýhody, nebo se nemusím ničeho obávat. Může mi dotyčná osoba způsobit nějaké problémy když ji TP nezruším? A další otázka - Mám jako OSVČ právo na příspěvek na bydlení?

Re: Trvalý pobyt

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.08.2008 15:45:01

Dobrý den,
žádné zvláštní nevýhody to pro vás neznamená - jak zde již bylo mnohokráte řečeno, údaj o trvalém bydlišti má pouze evidenční charakter. Jestliže vám však na tuto adresu bude chodit korespondence této paní, je třeba hned na počátku dojít na poštu a sdělit jim, že zde paní již nebydlí.
Co se týče druhého dotazu, na konkrétní podmínky se informujte u příslušného orgánu.

Eliška Šiklová, 28.08.2008 15:35:06

Děkuji za okamžitou odpověď. Ještě, jaký časový horizont si mám představit pod pojmem dlouhodobě?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.08.2008 15:36:42

To je opravdu velmi individuální; záleží na úřadu.
Např. v libereckém kraji by Vám trvalé bydliště zrušili až na základě rozhodnutí soudu o vyklizení.

Eliška Šiklová, 28.08.2008 15:27:19

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Může majitel bytu zrušit trvalé bydliště bez souhlasu onoho člověka, když ten člověk nemá na bytě žádný podíl, pouze trvalé bydliště?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.08.2008 15:28:49

Dobrý den,
každý úřad pro zrušení trvalého bydliště vyžaduje jiné podklady. Obvykle stačí žádost vlastníka objektu a jeho prohlášení, že se tato osoba na této adrese dlouhodobě nezdržuje.

Trvalé bydliště

Silvie Chodníčková, 27.08.2008 21:10:21

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na situaci mé kamaradky.Žila ve Velkých Bílovicích(okres Břeclav) s manželem,ve služebním bytě,který mu přidělila obec.Má tam napsané i trvalé bydl.S manželem se rozvedla a přestěhovala se do bytu svého otce do Hodonína.Ale ted by si chtěla zažádat o městský byt,ale neví jak a hlavně kde.
Je povinný městký úřad ve V.Bílovicích jí sehnat náhradní bydlení po rozvodu,když nemůže společně užívat prostory s manželem?On pořád bydlí ve služebním bytě.
Kam si má přehlásit trvalé bydliště,aby měla nárok na městský byt?Protože v bytě, ve kterém teď žije, chce její otec prodat a vlastně neví jak dál postupovat,aby dceru nevyhodil na chodník.Byla to mezi nimi dohoda jen na přechodnou dobu.Než se vyřeší situace s rozvodem.
Děkuji předem za odpověď

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.08.2008 15:27:09

Dobrý den,
město nemá žádnou povinnost shánět komukoli bydlení. Města mají obvykle stanoveny určité podmínky, za nichž MOHOU žadatelům pronajmout byt ve vlastnictví města. Je to však nenárokové. Ať si kamarádka nějaký byt pronajme.

Silvie Chodníčková, 28.08.2008 15:50:27

Děkuji za rychlou odpověď,a ještě jeden dotaz. Může si zažádat o pronájem městského bytu v Hodoníně,když má TP v jinem okrese? Není nutné mít TP ve stejném okrese? Musela by si tedy nahlásit TP na Městský úřad v Hodoníně? děkuji a pěkný den

Petr Petr, 03.09.2008 21:51:29

Na situaci, zejména na podmínky zařazení do pořadníku na obecní byt se zeptejte přímo na Městském úřadě v Hodoníně.

Aby mohla být kamarádku nahlášena na ohlašovně příslušného Městského úřadu musí jí být v souladu se zákonem trvalý pobyt nejdříve úředně zrušen.

Zrušení trvalého pobytu

Pavla Štefková, 25.08.2008 08:53:08

Dobrý den,
poprosila bych Vás o radu ohledně zrušení TP. Jedná se o to, že jsem koupila nemovitost kde je nahlášena k TP paní se 2 syny. V bytě se zdržují. Nemají žádnou nájemní smlouvu. Jedná se o byt, který dostala do nájmu jako služební byt matka této ženy. Ta se však už více než rok na této adrese nezdržuje. Vzhledem k tomu, že se jednalo o služební byt tak by tam přechod nájmu neměl být možný. Bývalý majitel vypověděl matce nájemní smlouvu a to z důvodů hrubého porušování této smlouvy. Chceme byt opravit a následně v něm i bydlet. Jakou máme možnost zrušit paní a jejím synům TP a vystěhovat je? Bývalý majitel je tam bydlet nechal, nájem byl placený. Teď nemovitost prodal s tím, že se máme s paní vypořádat sami.
Děkuji Vám za odpověď. P.Š.

Re: Zrušení trvalého pobytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 25.08.2008 15:47:45

Dobrý den,
v tomto případě není ani tak podstatné zrušení TP, jako faktické vyklizení těchto osob z bytu. Nezbyde Vám nic jiného, než podat příslušnému soudu žalobu na vyklizení bytu s tím, že je třeba uvádět, že nájemní právo již zaniklo platně podanou výpovědí. Doporučuji pořídit si u bývalého vlastníka onen dokument - výpověď z nájmu.

Pavel Valenta, 09.08.2008 12:07:47

Dobrý den mám rodiný dům se mnou tu bydlí máma, brácha, a sestra. Nemaj žádnou nájemní smlouvu a nemovitost využívají. mohu jim tu zrušit trvalé bidliš a nebo jim mohu dát nájemní smlouvu??? to je další otázka co když jí odmýtnou?? předem děkuji.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.08.2008 13:14:24

Dobrý den,
jestliže v domě bydlí, tak bez jejich souhlasu údaj o trvalém bydlišti nezrušíte.
Můžete jim nabídnout k podpisu nájemní smlouvu a upozornit je, že odmítnou-li podepsat, podáte soudu žalobu na jejich vyklizení.

re

milan brunclik, 24.06.2008 11:45:20

chci se zeptat? ziji u rodicu,mam si ale zmenit trvale bydliste. ale nemam kam se nahlasit? slisel jsem ze se muzu napsat pod sve mesto.poradi mi prosim nekdo.

Re: re

Petr Petr, 24.06.2008 18:14:39

Zákon o evidenci obyvatel stanoví, že místo trvalého pobytu musí mít každý občan České republiky.

Aby jste mohl být nahlášen na ohlašovně příslušného Městského či Obecního úřadu musel by vám být v souladu se zákonem trvalý pobyt nejdříve úředně zrušen.

Trvalé bydliště po rozvodu.

Jan Povak, 15.05.2008 08:30:18

Dobry den. Moje bývalá žena po mě vyžaduje převod trvalého bydliště a to i po výměně bytu s najemní smlouvou. Má na to právo??? Skoro dva roky zde nebydlí.

Možná exekuce po rozvodu manželství

Marie Hebíková, 09.05.2008 23:39:22

Dobrý den, ještě jsem se chtěla zeptat na jednu věc. Jsem rozvedená. Za trvání manželství jsme s manželem uzavřeli s Hypotéční bankou smlouvu o úvěru, tudíž jsme jí i oba podepsali. U rozvodu manželství jsme sepsali smlouvu o vypořádání majetkových vztahů a mimo jiné tam bylo uvedeno i to, že po rozvodu na bývalého manžela přejdou veškeré závazky a pohledávky, které se daného úvěru (a daného pozemku, na který úvěr byl poskytnut) týkají a že já s tímto úvěrem tedy nebudu mít nic společného. Když jsem ale jednou žádala o půjčku v bance, nedali mi jí z důvodu, že můj plat nestačí a že již jednu půjčku mám. A nastal problém. Když jsem volala do HB, bylo mi řečeno, že bývalý manžel mě musí nejprve z úvěru vyvázat, doložit svoje příjmy a pak bude jen na něho. On tam ale nebyl a já teď čekám, že se banka ozve mně, že přestal třeba úvěr splácet a budou chtít peníze po mně. Jak v takové situaci reagovat? Můžu se hájit smlouvou o vypořádání majetkových vztahů, nebo budu muset platit za něho?Díky

Re: Možná exekuce po rozvodu manželství

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.05.2008 16:03:37

Dobrý den,
fakt, že je počet znaků u vložení příspěvků omezen, má svůj důvod. Navíc, v Pravidlech se dočtete, že nebude reagováno mj. na obsáhlé dotazy.
Se svými dotazy se obraťte na placené služby advokáta; zde pro to není prostor.

Pokračování - Zrušení trvalého pobytu

Marie Hebíková, 09.05.2008 23:18:17

přítel u rodičů ještě bydlel? Nebudou se tím exekutoři hájit? A jak to probíhá, když se zruší trvalý pobyt? Pak bude přítel mít trvalý pobyt na MěÚ? Jak to bude s poštou? Žijeme teď spolu v rodinném domě, který je napsaný na mě. Nemůže se stát, že o něho také přijdu, když si přítel nechá na naši adresu posílat poštu, aniž by se zde přihlásil k trvalému bydlišti? Vůbec nevím, jak to řešit, jak vše probíhá a hlavně nechceme ublížit jeho rodičům, kdyby mělo dojít k tomu, že k nim domů přijde exekuce. Předem vám moc děkuji za odpověď.

Zrušení trvalého pobytu

Marie Hebíková, 09.05.2008 23:12:48

Dobrý den, prosím, poraďte mi. Přítel se před pár lety dostal do finančních problémů. Nabral si půjčky, které nestačil splácet, protože na ně zůstal sám. Tudíž nesplácel ani jako OSVČ zdravotní a sociální pojištění, neplatil paušály za telefony - no, co budu povídat, dostal se do hodně těžké životní situace. Jsme spolu dva roky, máme čtyřměsíční holčičku, snažím se mu co nejvíc pomáhat, snažíme se vše splácet, ale nejde to tak rychle, je toho moc. Jde o to, že mu v několika případech hrozí exekuce. Trvalé bydliště má pořád u rodičů. S rodiči vychází dobře, ale my i oni se bojíme, že dojdou exekutoři a rodiče tak kvůli přítelovým problémům přijdou třeba i o střechu nad hlavou. Slyšeli o té možnosti jít na městský úřad a zrušit synovi trvalé bydliště, ale je jim to hloupé. Nicméně to budou muset udělat. Jak na to? Co budou pořebovat, jak to probíhá? Jsou na to nějaké pragrafy, které si můžeme přečíst, nebo nám poraďte vy. Jak to bude s exekucemi, které vznikly třeba před třema lety, kdy

Zrušení trvalého pobytu

Vlasta Bořek, 25.04.2008 17:48:57

Dobrý den,
chtěl bych poradit v takovém problému. Má manželka opustila naši společnou domácnost v červenci 2006. Později podala žádost o rozvod. V červenci 2007 jsme se rozvedli. Smlouva upravující pro dobu, vypořádání vzájemných majetkových vztahů, práva a povinnosti společného bydlení a případnou vyživovací povinnost po rozvodu byla součástí tohoto rozvodu. Za trvaní manželství jsme se stali společní nájemci nájemního bytu a v naši rozvodové smlouvě je psáno: :" smluvní strany se dohodly, že pro dobu po rozvodu manželství právo společného nájmu k předmětnému bytu se zrušuje a vylučným nájemcem se stávám já manžel.
Manželka je povina se z bytu vystěhovat do 15-ti dnů poté, co ji bude zajištěn náhradní byt."
Manželka by se chtěla zpětně nastěhovat, ale příslušenství bytu jsem ji vyplatil a byt velikosti 2+1 obývám já s naši 18-ti letou dcerou. Byt je dosud napsaný na exmanželku, která nemá zájem to přepsat. Nahradní byt rozumí se i podnájem? Děkuji s pozdravem Bořek

Petra Pintířová, 25.04.2008 08:09:05

Dobry Den!
Chci Vás touto cestou požádat o pomoc,protože už si nevíme rady,spíše moje maminka.Takže maminka bydlí v ubytovně,kde má nájemní smlouvu s Magistrátem Města Liberec.V této smlouvě jsou zapsaní maminka a 3 sourozenci.Všichni tento byt užívají,kromě jedné sestry která se se svým přítelem odstěhovala před 5roky do Mostu.Problém je v tom ,že si nechce zrušit tr.bydliště a nemáme jak jí odhlásit,totiž sestra si dělá dluhy u různých bank a upomínky jí chodí na adresu k matce.Matka je zoufalá,jelikož má strach,že jí jednoho dne u dveří zazvoní exekutor a zabaví jí majetek.Se sestrou není možná žádná komunikace a už jsme i podávaly žádost k soudu,ten to odmítl že to musí řešit Magistrát a ten zas ,že bez sestřiný přítomnosti a podpisu nic rušit nebudou.Tato situace jim nic neříká a přehazují si nás jak horký brambor.Proto Vás žadám touto cestou o pomoc.Předem Vám moc děkuji.Pintířová

Re: Zrušení trvalého bydliště

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.05.2008 15:56:05

Dobrý den,
obecně to opravdu funguje tak, že stačí žádost vlastníka na městský úřad - nicméně okres Liberec je v tomto asi raritou, neboť mám informace o tom, že zde to chtějí pouze soudně. K podání žaloby je však příslušný pouze vlastník. Jednoduše kdyby přišel exekutor, sdělte mu, že nic není sestry a i kdyby přesto něco zabavil, podejte soudu žalobu na vyloučení věcí z exekuce. Trvalé bydliště asi jen tak nezrušíte.
Navíc, trvalé bydliště nic moc neznamená a exekutor k Vám může přijít i tehdy, kdyby bylo již zrušené.

zrušení trvalého pobytu

Miroslav Struhár, 25.04.2008 06:26:37

Má dcera a její manžel mají stejná uživatelská práva k družstevnímu bytu, kde bydlí se dvěma dětmi.Byt zatím není v osobním vlastnictví. Její zatím manžel již nějakou dobu v bytě nebydlí. Bydlí u přítelkyně. Navštěvuje, ale občas byt v její nepřítomnosti. Jak má postupovat pro zrušení trvalého pobytu manžela a zamezení přístupu do bytu?

zrušeni trvalecho pobytu

Iwona Ryšalkova, 13.04.2008 15:54:50

DOBRY DEN POTŘEBOVALA BYCH PORADIT CO MAM DĚLAT V TETO SYTUACJI. JSEM CIZINKA Z TRVALYM POBYTEM V ČR 19LET DOSTALISME VYSTĚCHOVANI Z BYTU BEZ NAHRADY. OD SOUDU MAM ROZHODNUTI ŽE JELIKOŽ MAME NEZLETILE DITĚ PŘISLUŠI NAM NAHRADNI UBYTOVANI.OD ROZHODNUTI UPLINULO UŽ 4 MĚSICE A NIC SE NEDĚJE.OD LEDNA ZATIM BYDLIME U MATKY MANŽELA.PRODALISME NABYTEK ABY TOHO NE BYLO TOLIK NA STĚHOVANI A V BYTĚ ZUSTALA 18 LETA DCERA A 19 LETY SYN. MUŽE MUŽE NAM MĚSTKY UŘAD ZRUŠIT TRVALY POBYT ? JEDNOU ZA TYDEN JEZDIME ZA DĚTMA. PROSIM PORADTE.DĚKUJI

Trvalý pobyt

Petra Doupovcová, 13.04.2008 15:50:37

Dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat.Bydlela jsem několik let společně s přítelem v domě jehož jsem spolumajitelkou.Přítel zde má pořád hlášený trvalý pobyt,ale už zde nebydlí cca 1 rok.Je nějaká možnost ho odhlásit z trvalého pobytu bez jeho souhlasu?
Děkuji za odpověď.

Trvalé bydliště

Marie Anna Ježková, 07.04.2008 13:52:29

Dobrý den.
Prosím o radu. Před 2 měsíci jsem se i s dcerou na nějakou dobu odstěhovala ke kamarádce z domu, jehož vlastníky jsou rodiče mého manžela, a kde jsme s dcerou měli trvalé bydliště.Důvodem mého dočasného přestěhování se, byli dlouhodobější neshody s manželem a ujasnění si společné budoucnosti.Avšak během mého pobytu u kamarádky v Praze, mě i dceři tchýně, jakožto majitelka domu, odhlásila trvalé bydliště. Zůstali jsme s dcerou bez trv.bydliště, což je pro mě v současné situaci, kdy žádám o dceřino svěření do mé péče, nemyslitelné.Proto jsem se i s dcerou přihlásila k trv.pobytu do bytu mé kamarádky v Praze, ale jelikož se teď i dcerou vracíme do našeho města, kde jsem si pořidila podnájem, řeším, kam si mám přehlásit bydliště.Mohu si ho přehlásit zpět do domu manžel.rodičů, když jsme stále ještě manželi i přesto, že budu bydlet s dcerou v podnájmu?Děkuji za odpověď. J.M.A.

Trvalé bydliště

Marie Anna Ježková, 07.04.2008 13:51:38

Dobrý den.
Prosím o radu. Před 2 měsíci jsem se i s dcerou na nějakou dobu odstěhovala ke kamarádce z domu, jehož vlastníky jsou rodiče mého manžela, a kde jsme s dcerou měli trvalé bydliště.Důvodem mého dočasného přestěhování se, byli dlouhodobější neshody s manželem a ujasnění si společné budoucnosti.Avšak během mého pobytu u kamarádky v Praze, mě i dceři tchýně, jakožto majitelka domu, odhlásila trvalé bydliště. Zůstali jsme s dcerou bez trv.bydliště, což je pro mě v současné situaci, kdy žádám o dceřino svěření do mé péče, nemyslitelné.Proto jsem se i s dcerou přihlásila k trv.pobytu do bytu mé kamarádky v Praze, ale jelikož se teď i dcerou vracíme do našeho města, kde jsem si pořidila podnájem, řeším, kam si mám přehlásit bydliště.Mohu si ho přehlásit zpět do domu manžel.rodičů, když jsme stále ještě manželi i přesto, že budu bydlet s dcerou v podnájmu?Děkuji za odpověď. J.M.A.

Marcela Tománková, 06.04.2008 13:07:07

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Dostala jsem darovací smlouvou od mých prarodičů rodinný dům ve kterém bydlí jejich syn, který se nepodílí na údržbě a inkasu domu.Bydlí ve sklepě a dům znečisťuje.má zde trvalé bydliště. Po dohodě s mými prarodiči musím do pěti let strýce vyplatit. Lze zrušit trvalé bydliště a vystěhovat strýce, když má vlastní byt v jiném městě, který pronajímá.Rodinný dům potřebuji k vlastní potřebě.

Manžel nechce odejít

Petra Heczková, 27.03.2008 21:44:03

Dobrý večer,
jsem v zoufalé situaci a prosím o radu.5.3.2008 jsem se s manželem rozvedla. Bydlíme v domě, jež jsem po smrti otce(ještě před uzavřením sňatku) zdědila. Manžel tento dům, ale nechce opustit.Jak mám postupovat, aby byl co nejdříve pryč? Již několikrát byla u nás policie. V prosinci loňského roku mě napadl tak, že by vykázán na 10 dní.Manžel nadále užívá můj dům i mé věci a chová se jako že se nic neděje.Poraďte mi prosím ......

Re: Manžel nechce odejít

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.03.2008 09:54:37

Dobrý den,
co nejdříve podejte soudu žalobu na vyklizení manžela z domu.
Co se týče užívání Vašich věcí, měli byste zřejmě buď dohodou nebo v soudním řízení vypořádat zaniklé SJM.

Jana Zobínová, 27.03.2008 12:23:42

Dobrý den, zajímalo by mě, jak mám postupovat při tom, když bývalý manžel odešel k přítelkyně z našeho společného bytu, ve kterém jsme napsaní já, bývalý manžel a náš syn. Odmítá se finančně podílet na platbách nájemného a ostatních služeb, ale z bytu se ODHLÁSIT NECHCE, s tím že nechce ztratit právo na návrat, pokud by se s přítelkyní nepohodl. Za odpověď děkuji.

Mgr. Oldřich Topka, 27.03.2008 13:06:18

Dobrý den, musela by jste prokázat, že mu zanikl právní titul k užívání bytu (což se nestalo) a že se v něm nezdržuje. A to se Vám na oddělení evidence obyvatel podaří jen velmi těžko, protože přinejmenším jednu z podmínek zrušení neprokážete.

Jana, 27.03.2008 15:52:49

Pana magistře děkuji za odpověď !
Bývalý manžel si z bytu odstěhoval všechny své věci,byt vůbec nenavštěvuje a přesto tedy nemám žádná práva ho z užívání bytu vyloučit?Musím hradit veškeré náklady spojené s užíváním bytu i za něj (jako třetí osobu) a on se muže bez problémů třeba po půl roce vrátit a znovu byt užívat?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.03.2008 09:57:38

Dobrý den,
a jedná se byt v osobním vlastnictví nebo byt nájemní?
Pokud nájemní, podejte soudu žalobu na zrušení společného nájmu bytu z důvodu, že se již v bytě nezdržuje.
Pokud je byt v OV a jste oba vlastníky, podejte soudu žalobu na vypořádání SJM a v rámci tohoto řízení se domáhejte určení, že se vlastníkem bytu staváte Vy.

zrušení trvalého pobytu

Ladislava Opočenská, 27.03.2008 08:17:03

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak mám postupovat v následující situaci: bydlím s přítelem v rodinném domě mé mamky, přestavěli jsme si celé patro, investovali jsme nemalé peníze. Mám sestru, která má trvalé bydliště u nás, ale doma nebydlí, bohužel nemá žádné jiné stálé místo, bydlí spíše po kamarádech. Vím, že má půjčky, které neplatí a bojím se exekuce a zabavení majetku, do kterého jsme s přítelem investovali. Můžeme ji odhlásit? Nebo se může odhláit i sama, ač nemá jiné konkrétní bydlení? A má to vůbec smysl, ubránit se tak případné exekuci? Děkuji za odpověď.

Re: zrušení trvalého pobytu

Mgr. Oldřich Topka, 27.03.2008 08:35:24

Dobrý den, sama se odhlásit může. Místem TP pak bude přímo ohlašovna (obecní nebo městský úřad). Vy by jste při jejím odhlášení musela prokázat, že se v místě skutečně nezdržuje, což je značně obtížné. Informace si vyžádejte přímo na oddělení evidence obyvatel. Když by mělo dojít na exekuci, budete se muset bránit vylučovací žalobou. V té jde o to, že do exekuční podstaty byly zahrnuty věci, které nepatří dlužníkovi a není tedy možné je postihnout exekucí.

ZRUŠENÍ TRVALÉHO POBYTU

JAKUB KARAS, 27.03.2008 03:36:56

DOBRÝ DEN,CHTEL SEM SE ZEPTAT BYDLÍM S PŘÍTELKYNÍ V NÁJEMNÍM BYTĚ JAKO DRUH A DRUŽKA A MÁME SPOLU JEDNO DÍTĚ,S PŘÍTELKYNÍ JSME SE ROZEŠLY A MĚ BY ZAJÍMALO JESTLI JI MOHU ODHLÁSIT Z TRVALÉHO POBYTU I KDYŽ DÍTĚ SI V BYTĚ PŘIHLÁŠENÉ NECHAT CHCI.BYT JE PSANÝ NA MĚ.DĚKUJI ZA JAKOUKOLIV RADU.WONAS@SEZNAM.CZ

Re: ZRUŠENÍ TRVALÉHO POBYTU

Mgr. Oldřich Topka, 27.03.2008 07:45:43

Dobrý den, na městském úřadu by jste musel prokázat, že přítelkyni zaniklo právo byt užívat a že se v bytě již nezdržuje. A to není úplně snadné. Když dostatečně neprokážete splnění těchto podmínek, trvalý pobyt zrušen nebude. Podrobné instrukce dostanete přímo na oddělení evidence obyvatel na úřadu.

Zrušení trvalého pobytu

Annyo, 26.03.2008 19:50:36

Dobrý den,řeším nyní problém. S manželem jsme se v lednu tohoto roku rozvedli. Už spolu nežijeme od roku 2006. Pořád mám i s dcerou trvalé bydliště v bytě, kde jsme žili společně a kde on bydlí. Nejsem majitelem bytu, jde o družstevní byt, který je napsaný na něj a já tam měla trvalé bydliště. Byt jsme společně za manželství zrekontruovali i jsme ho kupovali společně, ale v tu dobu jsme nebyli manželé, tak se napsal jenom na bývalého manžela. Manžel se se mnou zatím po rozvodu nevyrovnal. Nyní se chtěl vyrovnat, ale částkou, která byla vzhledem k ceně bytu směšná. Nyní se mě snaží odhlásit z trvalého pobytu. Může tak učinit? Mohu se domoci pomocí policie otevřít byt, když nemám klíče a on mi je odmítá dát. Rozhodla jsem se, že tedy začnu byt znovu užívat, když se se mnou nechce finančně vyrovnat. Děkuji za radu.

Mgr. Oldřich Topka, 27.03.2008 07:52:41

Dobrý den, není úplně zřejmé, jaké byly okolnosti nájmu bytu. Ale pokud byl manžel nájemcem ještě před uzavřením manželství, pak došlo k zániku společného nájmu manželů rozvodem a Vám tedy zanikl právní titul na užívání bytu. Kdyby jste se tedy dobývala do bytu, mohla by jste jednat protiprávně. To, že jste si poměry kolem bytu neohlídala v době, kdy jste byt kupovali je chyba. Jestliže od rozvodu neuplynuly ještě více jak 3 roky můžete podat k osudu návrh na vypořádání SJM, kde uvedete veškeré okolnosti a soud rozhodne o vypořádání, tedy i o tom, jestli a kolik bude manžel povinen Vám zaplatit.

Výpověď z podnájmu

Dáša Hladíková, 26.03.2008 16:35:52

Dobrý den,
prosím o radu, jak nejlépe postupovat v násl. situaci. Přítel bydlí v podnájmu,z něhož dostal řádnou výpověď, výpovědní doba má skončit za měsíc.Má tam trv.bydliště. Mezitím jej postihla silná CMP, ochrnul, nemluví,léčit se bude cca 3/4 roku. Musí se byt vyklidit? Jak naložit s věcmi a zařízením? Kdyby ale po roce musel zpět do práce, neměl by kde bydlet a přišel by o ní.A když se vše rozprodá, nebude mít nic. Problém je v tom, že má exekuce,(dřív. podnikal jako OSVČ a konkurs zrušen pro nedost. majetku),splácí nyní srážkami ze mzdy, naskakuje penále,dluh je tak nekonečný. Zbývá mu měsíčně 6,5 tis. Kč, z nichž platí 2,5 tis. Kč nájem a zálohy na služby družstvu, plyn a el. cca 600,- Kč, 1 tis. majiteli,1 tis.výživné.Náhradní podnájem či ubyt.,které by mohl zaplatit, nesehnal. Děti ho k sobě vzít nemohou (mj.soc. slabé rodiny) a navíc se obávají exekutora. A jak to bude s výměnou dokladů? Ráda bych mu pomohla. Bydlím ale v jiném městě.

Re: Výpověď z podnájmu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 26.03.2008 16:42:28

Dobrý den,
je mi líto, ale zdravotní stav opravdu pronajímatele zajímat nemusí. Záleží na výpovědním důvodu, ale ve většině případů je povinnost pronajímatele zajistit náhradní bydlení. Na druhou stranu pokud na něj nemá peníze, to nemůže jít k tíži pronajímatele.
Ať se zkusí s pronajímatelem domluvit. Pokud se však v takovém zdravotním stavu, zřejmě by měl podstoupit nějakou ústavní léčbu.

Re: Výpověď z podnájmu

Dáša Hladíková, 27.03.2008 15:08:45

Dobrý den, paní magistro, myslela jsem, že mi trochu poradíte, ale pravděpodobně jste si můj dotaz nepřečetla řádně celý. Přítel bydlí v podnájmu a nájemce bytu (člen družstva) nemá tedy povinnost mu zajistit náhradní bydlení. Já však nevím, jak naložit s jeho věcmi a zařízením bytu,prodat nebo uskladnit? Domluvit se nemůže, ochrnul, nemluví, nepíše, je v nemocnici, odkud bude převezen do rehabilitačního ústavu, a pokud se ze všeho trochu slušněji "vylíže", bude to nejdřív koncem roku. A kam se potom vrtne? TP bude mít na obci? kdo to tam má vyřídit? Kdo mu vydá nový OP a další doklady s adresou TP na radnici, když je v léčení a vyřídit si to nemlůže? A co dál, bude z něj bezdomovec? to však následně příjde i o práci. Kvůli možným exekucím si ho nikdo do bytu asi nebude chtít vzít anebo pokud by se k němomu nastěhoval bez TP, exekutor by tento byt navštívit nemohl? Může požádat soud aspoň o zrušení výživného na studenta? Bude potřebovat peníze na své léčení.

zruseni trvaleo bydliste

drahoslav Dvořák, 25.03.2008 14:39:20

Dobry den,
chtel bych se zeptat. priteli chce jeho mama zrusit trvale bydliste, je to asi trosku slozite. Zemrel jim otec a probiha majetkove vyrovnani.Jejich mama najednou po nich pozaduje aby ji podepsali papir kde ji predavaji plnou moc aby mohla sama rozhodovat o majetku. A proto prave chce zrusit trvale bydliste priteli. chtel bych se proto zeptat jestli ma na to pravo a jak se zachovat.

Re: zruseni trvaleo bydliste

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 25.03.2008 14:53:19

Dobrý den,
předně, osobně bych doporučila žádnou plnou moc jí nepodepisovat. Ať se svým majetkem nakládá on sám.
Neznám důvod zrušení trvalého bydliště; to tam nebydlí?

trvalé bydliště

Ilona Rygolova, 23.03.2008 19:41:08

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Mame s manželem a třema dětma trvalé bydliště u manželových rodičů v rodinném domku.My momentálně s celou rodinou bydlíme v Irsku.Manželovi rodiče chtějí domek prodat a my nevíme kde se přihlásit k trvalému pobytu,manžel je již rok na nemocenské,tudiž momentálně nemůžeme řešit bydlení hypotékou,nebo osobní půjčkou.Můžeme se jako občané CR,přihlásit k trvalému pobytu v Irsku?Děkuji za odpovědˇ.

Milan Chocholáček, 07.03.2008 09:54:32

Dobrý den.
Rád bych se zeptal, jestli může otec mé přítelkyně, která je v rozvodovém řízení, zrušit její trvalý pobyt,i pokud jí tam stále chodí pošta a ona si ji jezdí vyzvedávat, a tudíž i pobyt našeho 15 měsíčního syna.
Máme pouze pronajatý byt, a bohužel si na tuto adresu nemůžeme udelat trvalé bydliště.Předem Vám děkuji za Vaši odpověď.
S pozdravem Milan Chocholáček

Mgr. Oldřich Topka, 07.03.2008 12:38:28

Dobrý den, když prokáže, že dcera již v bytě nežije a nemá žádný právní užívací titul k bytu, tak oddělení evidence obyvatel přezkoumá skutkový stav věci, a když zjistí, že jsou zde dány důvody ke zrušení tohoto údaje, tak jej zruší. Místem trvalého pobytu by pak měla být adresa ohlašovny (tj. obecního úřadu). Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj a nikomu z něj žádný nárok na bydlení nevyplývá.

Vystěhování z bytu

Veronika Habásková, 06.03.2008 14:18:46

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Jedna známá se rozvedla, ale s bývalým manželem jsou stále v jedné domácnosti, jedná se o městský byt napsaný na ni. Bývalý manžel tam má stále trvalé bydliště, známou neustále psychicky týrá a odstěhovat se zkrátka nechce. Ve článcích jsem četla případy, že bývalý manžel už např. v domácnosti nežije, tak že by stačilo potvrzení o tom, že tam již není, ale když je tam s ní stále? Můžete mi prosím poradit? Ráda bych známé pomohla, protože opravdu se moc trápí. Děkuji moc

Re: Vystěhování z bytu

Mgr. Oldřich Topka, 07.03.2008 12:34:00

Dobrý den, ke zrušení údaje o místu trvalého pobytu musí být prokázáno, že dotyčný již nemá užívací titul k bytu a ani ho již nevyužívá. Když tam stále ještě žije a nemají vyřešené bydlení po rozvodu (protože stále existuje nedořešený společný nájem bytu manželů), oddělení evidence obyvatel trvalý pobyt nezruší.

Re: Vystěhování z bytu

Veronika Habásková, 07.03.2008 12:45:29

Děkuji za odpověď. Můžu se ještě zeptat, jak by se to dalo v dané situaci řešit? Co byste poradil?

Zrušení trvalého pobytu

Lukáš Blaha, 05.03.2008 11:03:04

Dobrý den, prosím Vás o radu.
Bydlím v bytě s maminkou a sestrou. Maminka je majitelkou bytu a v současné době je dlouhodobě mimo Českou republiku. Sestra před více jak 3 lety z bytu odešla. Takže bydlím 3 roky v bytě sám. Sestra nepřispívá na bydlení ani korunu a nikdy ani nepřispívala. Problém je v tom, že sestra si půjčila peníze (nejde vůbec o malé částky) a není schopna ani ochotná dlužné částky platit. Přicházejí dopisy od Exekučního úřadu na její dluhy, které samozřejmě musím platit já. Už mi došla trpělivost a nechci dál platit něčí (sestřiny) dluhy. Chci se zeptat jak mám postupovat se zrušením trvalého pobytu mojí setry. Majitelka bytu (maminka) souhlasí s tím abych sestru odhlásil. Děkuji za odpověď.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.03.2008 11:12:06

Dobrý den,
předně nechápu, proč by měla sestra platit něco na bydlení v bytě, kde již nebydlí. Uvádíte, že bydlíte v bytě s maminkou a sestrou - to je ale nesmysl; bydlíte sám.
Dále nechápu, proč platíte sestřiny dluhy a už vůbec ne proč říkáte, že je "samozřejmě musíte platit." Vy přece nenesete za svou sestru žádnou odpovědnost a už vůbec ne vůči jejím věřitelům. To přece vůbec nesouvisí ani s trvalým bydlištěm.
Odhlásit se může buď sestra sama, nebo tak může učinit vlastník bytu. Mohlo by stačit, kdyby maminka sepsala žádost o zrušení a poslala na příslušný úřad.

Lukáš Blaha, 06.03.2008 12:58:14

Asi jsem špatně popsal situaci. Jde mi o to aby došlo ke zrušení trvalého bydliště mojí sestry. Důvod je prostý. Moje sestra neplatí svoje dluhy a je platit musím protože kdybych je nezaplatil tak do bytu kde móje sestra 3 roky nebydlí, ale má zde trvalé bydliště, přijde exekutor a vezme si majetek ve vyši dlužné částky. Odmítám aby si sestra dělala ze mě (a z bytu mojí matky) instituci, která za ni bude platit dluhy. Jako jediné vychodisku je zrušení trvalého bydiliště protože jak jsem už predem psal moje sestra není ani schopná, ani ochotna své dluhy platit.Teď už je to doufám srozumitelnější. Děkuji za odpoveď.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 06.03.2008 13:36:40

Dobrý den,
já jsem to pochopila, ale i tak je to nesmysl.
Zrušení trvalého bydliště nic moc nezmění. Exekutor jde na adresu, o níž má informaci, že se tam dlužník nebo jeho majetek zdržuje; a to s údajem o trvalém bydlišti vůbec nemusí souviset. Navíc, tento údaj má POUZE evidenční charakter.
I tak nechápu, proč to za sestru platíte.
Exekutor může zabavit pouze její majetek. Pokuk zabaví Váš, máte právo se bránit u soudu a soud Vám vyhoví. To je naprosto běžný postup.
Tím, že to za sestru platíte, jí jen dáváte důvod, aby si brala další a další půjčky (když je ona platit nemusí a ví, že to uděláte za ní ...)

Berta Nováková, 06.03.2008 13:44:45

Člověče... paní magistra se Vám snaží vysvětlit, že byste měl jednodušší nahlásit exekutorům adresu, na které se ta Vaše povedená ségra zdržuje a máte po starostech. Jen hlupák platí cizí dluhy, není liš pravda?

Lukáš Blaha, 07.03.2008 16:48:09

Rád bych nahlásil její současnou adresu ale problém je v tom, že nevím kde sestra bydlí. Chci se ještě zeptat podle čeho exekutor určí nebo pozná vlastníka věcí, které může zabavit???

Zruseni trvaleho pobytu

Mallkom Mclarren, 03.03.2008 22:01:42

Dobry vecer,
chci koupit nemovitost kde je prihlaseny a zaroven tam bydli(prebyva) pan-ktery neplati zadny najem ani vodu a elektrinu.Voda a elektrika je tudiz odpojena.Zadne vecne bremeno na katastru zapsane nema.Mam nejakou moznost po zakoupeni nemovistoati,jak dat pana soudne vystehovat a zrusit mu trvaly pobyt?
Predem dekuji.

Re: Zruseni trvaleho pobytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.03.2008 10:56:10

Dobrý den,
ano máte a správně jste uvedl "soudně". Je totiž třeba podat soudu žalobu na vyklizení nemovitosti.

Zrušení trvalého pobytu

Veronika PLACHÁ, 02.03.2008 20:15:40

Dobrý večer.Chtěla jsem vás tím to poprosit o radu.Když jsme si před pěti lety s přítelem kupovali byt,i já jsem při koupi bytu ivestovala své peníze.Před půl rokem odešel bydlet ke svým rodičům.Máme spolu dvě dcerky(ta starší má 4 roky a ta mladší 5 měsíců),které jsou soudem svěřeny do mojí péče.Máme tady všichni trvalý pobyt.Byt je v osobním vlastnictví a je napsán jen na bývalého přítele.Teď nám vyhrožuje,že nás vystěhuje.Chce nám zrušit trvalý pobyt a nechat nás vystěhovat.Můžete mi prosím vás poradit,jaké mám práva já?Co on může udělat a co ne?Děkuji předem za kladné vyřízení.S pozdravem Veronika Plachá

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.03.2008 10:57:55

Dobrý den,
pokud je vlastníkem pouze on, zaniklo vaše oprávnění byt užívat společně s odnětím jeho souhlasu. Pokud se neodstěhujete dobrovolně, může podat soudu žalobu na vaše vyklizení. Soud pravděpodobně rozhodne o přiznání bytové náhrady.

vystěhování bývalé přítelkyně

Tomáš Halouzka, 24.02.2008 14:32:03

Dobrý den, jsem vlastníkem bytu, ve kterém jsem bydlel s přítelkyní, nemáme spolu děti, ani uzavřenou žádnou smlouvu, ze které by ji plynul nějaký nárok na můj byt. Má zde pouze trvalé bydliště. Před 8 měsíci jsme se rozešli a já nyní bydlím u nové přítelkyně, i když mám svůj vlastní byt. Důvodem je to, že bývalá přítelkyně i přes veškeré snahy z mé strany odmítá můj byt opustit. Snažil jsem se s ní dohodnout, dokonce jsem se ji pokusil najít podnájem ona však zjevně nemá zájem z mého bytu odejít. Prosím poraďte mi jak mám tuto situaci řešit! Jak mám přinut bývalou přítelkyni konečně odejít. Děkuji za odpověď.

Re: vystěhování bývalé přítelkyně

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.03.2008 10:58:43

Dobrý den,
podejte soudu žalobu na vyklizení.

odhlaseni trvaleho bydliste

Kateřina Rappová, 22.02.2008 10:52:05

Dobrý den, potřebuji změnit trvalé bydlištš, bohužel vlastník bytu, v němž jsem nyní trvale hlášena, zemřel. Pokud se tedy přihlásím na novou adresu, původní byt zůstane bez trvale hlášené osoby, po vypořádání dědictví nabude nového majitele, ale ten je již také trvale hlášen jinde. Je možné ponechat byt bez trvale hlášené osoby?

Re: odhlaseni trvaleho bydliste

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.02.2008 10:59:18

Dobrý den,
a proč by to nemohlo jít? Jak jste si jistě již alespoň stokrát přečetla na těchto stránkách, údaj o trvalém bydlišti má POUZE evidenční charakter, který se vztahuje k osobě a ne k nemovitosti. Důležité je vlastnictví a nikoli jen údaj o nějakém trvalém bydlišti.

Jitka Hušková, 20.02.2008 11:59:34

Dobrý den!chtěla bych odhlásit bývalého manžela z trvalého bydliště.Na matrice mi ale paní řekla že on se musí nejdříve jinde přihlásit.On bydlí pravděpodobně na ubytovně a já se obávám,že se jinde nebude chtít přihlásit a vzhledem k tomu,že mi neplatí výživné ani své půjčky,které má se já obávám aby mi pak nepřišel domů exekutor.Byt patří po rozvodu mě a vybavení také.Manžela mám já vyplatit.můžete mi poradit jak mám postupovat?Děkuji za odpověd

Mgr. Oldřich Topka, 20.02.2008 12:37:45

Dobrý den, zrušení údaje o místu trvalého pobytu může být podle §12 zákona o evidenci obyvatel (133/2000 Sb.) zrušeno, jestliže dotyčné osobě zaniklo užívací právo k objektu a tato se v něm nezdržuje. Musíte prokázat, že skutečně došlo k zániku práva byt užívat (dohoda o vypořádání po rozvodu, dohoda o zrušení společného nájmu bytu manžely, soudní rozhodnutí aj.). Jsou-li tedy splněny zákonné předpoklady, údaj se zruší. Úřad si nemůže podmiňovat zrušení tím, že dotyčná osoba musí mít nahlášený jiný trvalý pobyt! To není pravda. Podle §10 odst. 5 zmiňovaného zákona platí, že "Je-li údaj o místě trvalého pobytu úředně zrušen (§ 12), je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen.". Jestli úřednice bude postupovat i nadále nesprávně, obraťte se na vedení odboru nebo přímo na tajemníka úřadu.

doba námu + vyúčtování tepla a vody

Markéta, 18.02.2008 12:15:22

Dobrý den, chci pronajmout byt, protože tam min. další 3 roky bydlet nebudu. Můžu do nájemní smlouvy napsat "Tato smlouva se uzavírá na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou tři měsíce" Neměla bych pak za pár let problém se tam nastěhovat? Nebo je lepší psát smlouvu třeba na rok a pak ji prodlužovat? Dál bych se chtěla zeptat, jak je to s vyúčtováním tepla a vody. Když bych tam ted měla třeba od března - září nájemníka. a od září dalšího? Nemáte někdo zkušenost, jak se to pak jednotlivým nájemníkům vyúčtuje? A poslední otázka. Doporučujete advokáta, aby mi sepsal náj. smlouvu nebo by mě, jako pronajímatele ochránila smlouva, kterou publikujete na tomto webu? Moc děkuji za odpovědi...

Re: doba námu + vyúčtování tepla a vody

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.02.2008 13:49:34

Dobrý den,
na Vašem místě bych rozhodně sepsala nájemní smlouvu na dobu určitou - např. na ty 3 roky, nebo na rok a každý rok sepisujte novou smlouvu. Když jí sepíšete na dobu neurčitou, tak pokud se s nájemcem nedohodnete, budete muset podat žalobu a shánět náhradní bydlení, což u smlouvy na dobu určitou po uplynutí té doby nemusíte. Co se týče vyúčtování, záleží na Vás, jakým způsobem to budete chtít provést. Na stav vodoměru se podíváte sama, zbytek můžete třeba poměrem měsíců. Nebo to vyúčtovávat nemusíte vůbec, pokud to není ve smlouvě. Smlouvu si můžete sepsat sama a použít třeba zde uvedený vzor.

dotaz

Ladislav Szotkowski, 18.02.2008 11:53:18

Dobrý den přeji!
Měl bych prosím dotaz.Chci se s manželkou rozvést a pracuji na tom,ale mezitím mi manželka dělá samý naschvály,bere mi peníze z peněženky musím si je před ní schovávat.Dále mi pořád vyhrožuje že jí mám platit výživné,nechápu proč když se o děti starám doma zatím ve společným soužití,nakupuji,vařím,platím dětem obědy ve škole,starám se o vše kolem nich.Má svůj příjem,zařídila si svůj účet a řekla mi že nebude přispívat ani na jídlo ani na chod domácnosti,i když žije stále u mě v mém domě.Řekla mi že mi nedá ani na plyn,elektriku,vodu....prostě na nic,že není povinná.Má tam trvalé bydliště.Prosím o radu jak jí přinutit k tomu aby se podílela na spolufinancování chodu domácnosti než se rozvedeme a odstěhuje se.Jedná se o rodinný dům ve kterým jsem výhradním a jediným vlastníkem
Děkuji

Re: dotaz

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.02.2008 12:50:32

Dobrý den,
bez soudního rozhodnutí, jímž by tato povinnost byla stanovena, ji asi těžko k něčemu přinutíte.

Re: dotaz

Ladislav Szotkowski, 19.02.2008 08:42:22

Děkuji za odpověď. Co by jste mi radila jak mám postupovat v této věci? Jedná se mi o to,že jestli někdo používá bytové prostory,(ať je to muž nebo žena),je povinný za ně platit. Přeci nemáme takové zákony,že ten kdo je majitel domu musí mlčky přihlížet k tomu jak si někdo hezky bydlí v jeho prostorách,aniž by musel cokoliv hradit! Nejde mi o žádný spekulace,ale jde mi o sprvedlnost!
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Zrušení trvalého bydliště svým dospělým synům

Iveta Rácová, 15.02.2008 20:26:39

Dobrý večer, chci se zeptat na choulostivou věc a to zdali lze odhlásit děti z trvalého pobytu. Kluci jsou ve věku 20 a 23 let, mladší nepracuje, má nastoupit výkon trestu.Doma krade vše co mu příj¨de pod ruku. Nepamatuji, kdy naposled jsem si nezamkla svůj pokoj a tak např. šla na nákup, okoupat se apod.Navíc bere drogy a hraje automaty, myslím, že mu pomáhám dost a domnívám se, že jej spíše potápím, nemá zájem navštívit nějaké spec. centum pomoci těmto lidem. Starší syn sice pracuje, ale dluží peníze kam se jen podívá. Navíc také hraje automaty a mám veliké podezření, že ve velkém. Je to hrozná situace, když vidím jak jsem je vychovala. Vyrůstali bez otce, jelikož jsem řadu let rozvedená. Naštěstí mám nejstaší dceru a s tou nejsou žádné starosti. Nejsou ochotni si najít své vlastní bydlení a já už jsem psychicky vyčerpaná a vlastně i finančně. Prosím poraďte jak postupovat. Vím, že je to jiné jak zrušit trvalý pobyt bývalému manželovi, který s vámi byt neužívá. Děkuji za odpověď.

Re: Zrušení trvalého bydliště svým dospělým synům

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.02.2008 13:36:06

Dobrý den,
pokud pominu fakt, že úřad těžko zruší údaj o trvalém bydlišti někomu, kdo na té adrese fakticky opravdu bydlí, tak i kdyby jste toho dosáhla, stejně to nic neznamená; údaj o trvalém bydlišti má pouze evidenční charakter.
Spíše bych doporučovala žalobu na vyklizení z bytu. Je to sice nepříjemné, nicméně Vám to může vyřešit problémy.

zrušení trvalého bydliště sestře

Lucie Pavelková, 12.02.2008 20:14:48

Dobrý den moje sestra se trvale nezdržuje v mém bytě od března roku 2003. v roce 2005 se privatizovali byty a já jsem si ho jako jediný majitel zakoupila za zvýhodněnou cenu. Z družstva jsem sestru a její dvě děti odhlásila v roce 2006, ale na Městském úřadě je pořád evidovaná na trvalém bydlišti v mém bytě. Nyni bych chtěla svůj byt prodat, ale moje sestra se nechce přihlásit na Městský úřad žije totiž v podnájmu. Je to problém? Mohu byt prodat i když je nahlášená na Městském úřadě? Jestli mohu sestru zrušit z trvalého bydliště bez její asistence prosím poraďte mi jak moc děkuji za odpověď. Nashledanou

trvalé bydliště

Jitka Hušková, 11.02.2008 14:37:50

Dobrý den!Chtěla bych se zaptat jak je to se zrušením trvalého bydliště.Jsem rozvedená a můj bývalý manžel se nechce odhlásit z trvalého bydliště.Můžete mi poradit jak mám postupovat?? Děkuji

Re: trvalé bydliště

Mgr. Oldřich Topka, 11.02.2008 14:59:00

Dobrý den, tuto věc musíte řešit na Obecním (městském) úřadu, oddělení evidence obyvatel. Musíte prokázat, že máte platný užívací titul k bytu (např. nájemní smlouvu, list vlastnictví). Pak budete muset prokázat, že bývalý manžel již žádné oprávnění k užívání bytu nemá (např. že společný nájem bytu manžely skončil a Vy jste výlučný nájemce) a v bytě se již skutečně nezdržuje.

Zrušení trvalého bydliště a vystěhování

Patrik Catos, 10.02.2008 00:14:03

Dobrý den
Moje matka bydlý v družstevním bytě s partnerem(nejsou manželé ani druh a držka)a mají spolu 14letého syna.Smlouvu z družstvem má moje matka a tím pádem i smlouva je na její jméno.Její partner má na této adrese jen trvalé bydliště.
Má s ním veliké problémy(Fizické napadání dalšího syna,vyhrožování násilým a pod.)Myslým že to jednou řešila i policie.
Mohla by jse mi prosím poradit jak by měla postupovat aby dosáhla jeho vystěhování a zrušení trvalého bydliště?Vzniká mu nějaký nárok na tento byt?(žijí spolu asi 15 let)

Děkuji mockrát za případnou radu a přeji krásný den

Patrik

Re: Zrušení trvalého bydliště a vystěhování

Mgr. Oldřich Topka, 11.02.2008 15:09:00

Dobrý den, nároky na byt mu nevznikají, jde o nájem bytu, kde nájemcem je matka. On byt užívá s titulu společného soužití, se souhlasem družky (Vaší matky). Jestliže však takový souhlas "odvolá", žádný užívací titul k bytu již mít nebude a musí se na výzvu matky vystěhovat. Když to neudělá dobrovolně, bude muset matka podat žalobu na vyklizení. Na matrice pak podá žádost o zrušení trvalého pobytu, prokáže neexistenci užívacího práva k bytu na straně bývalého druha a to, že se již v bytě nezdržuje. Více informací si vyžádejte přímo na obecním (městském) úřadu.

Trvale bydliste

František Surý, 04.02.2008 10:32:28

Dobrý den . Mám takový problém : Jsem majitelem bytu a bydlim tu . byt jsem koupil od jednoho pana ale jak jsem pred par mesici zjistil nezrusil si trvale bydliste ani ze svim bratrem a ted mi stale chodi neco na jejich jmeno .

Byl jsem na OU a tam mi dali formular na svetky z domu . Jenze tady bydli sami stari lide a nikdo se nemel ktomu mi to podepsat .

Ted mi rikal kamarad ze od noveho roku plati nejaky zakon ze muzu prijit na OU a nechas ti z registru smazat osoby co maji trvale bydliste ale nebydli tu ..

Je to pravda a nebo mi poradte jak nejrychleji a nejucineji smazat tyhle osoby .

Dekuji moc

Re: Trvale bydliste

Mgr. Oldřich Topka, 04.02.2008 13:09:10

Dobrý den, podle §12 zákona č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel, ohlašovna rozhodne o zrušení údaje o místu trvalého pobytu zaniklo-li užívací právo občana k objektu nebo vymezené části objektu, jehož adresa je v evidenci obyvatel uvedena jako místo trvalého pobytu občana a neužívá-li občan tento objekt nebo jeho vymezenou část. Navrhovatelem musí být buď uživatel bytu nebo vlastník nemovitosti. Svědectví osob žijích v domě má sloužit k tomu, aby měl úřad za prokázané, že se zde ten, komu navrhujete zrušit trvalý pobyt, skutečně nezdržuje. Dále musíte prokázat, že zanikl užívací titul předchozího vlastníka nebo nájemníka. O tom všem Vás měli na městském úřadu dostatečně instruovat. Nevím, jaký nový zákon měl Váš známý na mysli, tahle úprava platí již delší dobu.

vypořádání majetku

Lydie, 25.01.2008 18:13:06

Prosím o radu: chci se s manželem rozvést, ale ten mi vyhrožuje, že mě finančně zruinuje, neboť ví, že mám slušně placenou práci. Chci si teď koupit auto, a tak bych chtěla vědět, zda-li je možné sepsat u právníka či notáře (nemám tušení kde) nějaké prohlášení, že od února 2008 mému muži zaniká nárok na cokoliv, co si pořídím. prosím, poradťe

Re: vypořádání majetku

Mgr. Oldřich Topka, 30.01.2008 12:40:36

Dobrý den, dokud jste manželé, trvá společné jmění manželů. Mohlo by dojít k jeho zúžení a to buď dohodou nebo žalobou u soudu. Žádné prohlášení o tom, že manželovi zaniká nárok na cokoliv, co si vymíníte, Vám těžko někde sepíšou. Auto by bylo výlučně Vaše v případě, že by jste ho koupila za peníze, které nespadají do SJM. To jsou např. úspory z doby před svatbou, darované či zděděné. Kdyby manžel při vypořádání SJM tuto koupi nadadl, musela by jste být schopna tuto skutečnost náležitě prokázat.

Návrh na vyklizení bytu

Brandejská, 23.01.2008 19:10:23

Prosím o radu: V mém rodinném domku bydlí moje dcera, která před uzavřením manželství se mnou uzavřela smlouvu o pro pronájmu v mém rodinném domku a to na dobu určitou do 31.12.07, Během roku 2007 se provdala a její manžel má zde trvalé bydliště. V současnéd¨době, se zde její manžel nezdržuje a manželství vede k rozvodu. Vzhledem k tomu,že nájemní smlouva nebyla obnovena, chtěla bych vědět, zda mohu dát já návrh na vystěhování pouze zetě, nebo i své dcery. Děkuji

Re: Návrh na vyklizení bytu

Mgr. Oldřich Topka, 30.01.2008 12:51:35

Dobrý den, jestliže nájem skončil, neexistuje žádný právní titul k užívání bytu. Nedojde-li k jeho vyklizení, pak můžete podat žalobu na vyklizení bytu. V žalobě můžete uvést i svou dceru, rozhodnut si to však musíte Vy sama.

odhlášení z trvalého bydliště

šárka kos´tová, 23.01.2008 11:13:03

dobrý den.
mám družstevní byt ve kterém už 3 roky nebydlím,ale pronajímám ho se souhlasem družstva.je tam trvale přihlášen (jen přihlášen smlova je na mě a nájemcem jsem já) můj syn,který je v cizině,má tady velké dluhy a chodí mu upomínky atd.můžu ho odhlásit bez něho?bojím se aby nevznikla třeba exekuce na byt.co mám vlastně dělat.děkuji za odpověď.

vystehovani z bytu

Mirek Kantor, 17.01.2008 08:05:24

Dobry den,
manzelka mne chce vystehovat z bytu, vuci kteremu byla pred svatbou v najemnim vztahu. Jiz 3 dny po vyzvednuti oddaciho listu se vsak rozhodla, ze mi nechce udelit povoleni k trvalemu pobytu pro ucely vydani noveho obcanskeho prukazu, ktere je potreba mit k dispozici pri zmene trvaleho pobytu a zaroven mi brani v uzivani bytu. Jiz se pokusila mne nevpustit do bytu (zablokovanim klice v zamku zevnitr) pote, co jsem byl vynest domovni odpad. Jedna v souladu s jejimi pravy a mam pravo uzivat byt, pokud jsme snatkem naplnili podstatnou cast zakona o rodine?

Re: vystehovani z bytu

Mgr. Oldřich Topka, 17.01.2008 08:51:53

Dobrý den, podle §704 občanského zákoníku :
odst. (1) Stal-li se některý z manželů nájemcem bytu před uzavřením manželství, vznikne oběma manželům společný nájem bytu uzavřením manželství.
odst. (2) Totéž platí, vzniklo-li před uzavřením manželství některému z manželů právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu.

To znamená, že Vám sňatkem vznikl společný nájem bytu manžely a to přímo ze zákona. Nezáleží to tedy na vůli Vaší manželky. Při užívání bytu máte stejná práva a povinnosti. Její chování vůči Vám tak rozhodně není v souladu s právem.

Mirek Kantor, 30.01.2008 12:19:07

Pokousel jsem se dohodnout na vyzvednuti veci a neuspel jsem. Pokud mam narok na uzivani bytu a doposud mi ani nebylo umozneno nechat si vystavit potvrzeni o trvalem pobytu zde (doklady pro mestsky urad potrebne ze strany manzelky), sdelila mi mestska policie, ze za jeji pritomnosti mi nikdo s timto z jejich strany nepomuze, prestoze dle predchoziho prispevku mam narok na uzivani bytu ze zakona §704. Nemam jinou moznost zajistit odvoz osobnich veci jindy, nez behem me i jeji pracovni doby (tyka se vozidla pro odvoz).Jsou jeste nejake moznosti, jak se do bytu dostat, aby to soucasne nebylo za hranici zakona, kdyz neni mozna jina dohoda?
Dekuji

Mgr. Oldřich Topka, 30.01.2008 12:36:06

Dobrý den, tak v tom případě se budete muset bránit u soudu. Zajděte si za právníkem a nechte si sepsat příslušné podání na soud.

exekuce po rozvodu

dudova, 05.01.2008 14:56:34

dobrý den,můj manžel si v době svého 1.manželství vzal půjčku,kterou nesplácel.Nyní mu byl udělen exekuční příkaz,kde jsem uvedená i já jako povinná.Zajímalo by mne,pokud by bylo naše manželství rozvedeno,zda mi zůstane povinnost spoluúčasti na dluhu.Děkuji za odpověď

Re: exekuce po rozvodu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.01.2008 15:49:15

Dobrý den,
pokud není prokázán opak, má se za to, že za závazky vzniklé za trvání manželství zodpovídají oba manželé společně a nerozdílně. Musela byste prokázat, že jste o půjčce nevěděla a nedala k ní tedy ani souhlas.

zruseni trvaleho bydliste

oari, 02.01.2008 20:26:08

Dobry den,mam pritelkyni,jenz ma syna kteremu je 21 let.V jejim byte ma trvale bydliste.Jiz rok bere drogy,prestal pred 3 mesici pracovat(matka ho doposud zivila) a zacal sve matce krast veci(obrazy,brousene sklo,atd),ktere prodaval v zastavarnach.Doslo to tak daleko,ze ji krade i penize na zivobyti z penezenky.Matka se stara jeste o jedno dite ve veku 14 let.Kdyz mu rekla,ze ho jiz zivit nebude vyhrozoval ji zabitim! Prosim poradte jak co nejrychleji zrusit u nej trvale bydliste.Predem moc dekuji.

Re: zruseni trvaleho bydliste

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.01.2008 15:51:30

Dobrý den,
tím, že mu zruší trvalé bydliště však nedosáhne toho, aby se s zbytu odstěhovat. Údaj o trvalém bydlišti má pouze evidenční charakter. Pokud chce, aby se odstěhoval, nezbyde jí, než podat soudu žalobu na vyklizení. Kvůli krádežím by stálo za to podat trestní oznámení.

Re: zruseni trvaleho bydliste

jiří novák, 19.01.2008 11:32:19

mam problemy se synem,který byl delší dobu mimo území ČR
a přijel prý na dovolenou,ale k odjezdu se nemá ani po6 měsících.Je u mě trvale přihlášen a protože nikde nepracuje(neplatí sociální ani zdravotní)a mám obavy z exekuce(neplatí výživné na dítě)tak prosím o radu co lze v této věci dělat.Nemohu čekat kdy u mě někdo zazvoní
a bude požadovat to co syn státu dluží.Mockrát děkuji.
Jiří Novák

Výměna zámků

Anna Koutková, 28.12.2007 18:52:38

Dobrý den. Prosím, poraďte mi co mám dělat. Jsem dcera 21 let.Před 2 měsíci jsem se odstěhovala od matky, jelikož na mě vyvíjela neskutečné tlaky, a hádky byly už na denním pořádku. (podle mne matka není v pořádku) Musela jsem na čas pryč. Jenže jednoho dne jsem si šla pro nějaké věci. A zjistila jsem,že matka vyměnila zámek, i když mám v bytě stále trvalé bydliště.Nevím, zda to byla její iniciativa,nebo jí zmanipuloval její nový manžel,který je očividně rád,že jsem pryč.
Trvalého bydliště se vzdát nechci.
Nejen,že to je morálně hnusné a ubíjí mě to.Ale myslím si, že to je trestný čin. Nemohu se dostat do bytu.Jsem zoufalá,matka mi nezvedá mobil. Děkuji

Re: Výměna zámků

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.01.2008 15:54:27

Dobrý den,
v tomto případě se zřejmě skutečně jedná o trestný čin dle § 249a trestního zákona. Doporučuji podat na matku (i když to vypadá hrozně) trestní oznámení.

Může mě manžel vyhodit?

Kšiňanová, 26.12.2007 16:44:04

Dobrý den, podávám žádost o rozvod. Problémem je byt, který je v osobním vlastnictví manžela. Mám 2 otázky. Když jsme si před mnoha lety nechali soudně zrušit BSM, přechází toto zrušení automaticky na SJM, tudíž byt je jen manželův? Pokud ano, může mě po rozvodu vyhodit, nebo je povinen najít mi náhradní bydlení? Máme 2 děti a předpokládám, že budou svěřeny mně.Trvalý pobyt máme všichni v tomto bytě. Děkuji.

Petronela, 18.12.2007 12:22:50

Dobrý den ráda bych se informovlaana možnost zrušení trvalého bydliště. 6iji s přítelem v družstevním bytě, který je napsaný na něj. Jeho zatím manželka tam má stále hlášený trvalý pobyt. je možné ji nějakým způsobem odhlásit z bytu? nebo co je potřeba udělat proto, aby to bylo možné. Odpověd Mi prosím zašlete na mou e-mailovou adresu ploutvicka1@atlas.cz Předem velice děkuji

Povinost zajištění náhradního bydlení

Josef Kůrka, 15.12.2007 11:17:43

Dobrý den, žijeme spolu s manželkou a dvěma společnými dětmi sedm let v RD, který je pouze v mém vlastnictví. Děti jsou dva a šest let. Před rokem jsme se se manželkou nechali oddat a před tím sepsali smlouvu u notáře o rozdělení SJM v případě rozvodu. Tato smlouva se týká pouze nemovitého majetku. Dosud nikdo z nás není v místě, kde bydlíme, přihlášen k trvalému pobytu. To by se mělo v dalších dnech změnit. Zajímala by mě moje práva a povinosti, pokud by mělo v budoucnu dojít k odloučení. Jsem povinen zajistit manželce náhradní bydlení? Jakým způsobem odhlásím manželku z místa trvalého bydliště? Lze tyto věci dopředu ošetřit nějakou písemnou formou.
Děkuji Josef

Probkém se zrušením trvalého bydliště.

Nováková Alena, 12.12.2007 13:12:12

Dobrý den, měla bych k vám dotaz: Můj bývalý manžel je hlášen u mne v bytě. Má zájem sám tento jeho trvalý pobyt zrušit a toto také chtěl provést. Jenže úředníci mu sdělili, že tento podnět musím dát k tomu já jako majitel bytu.
. Takže jsem zašla na ohlašovnu sdělit jeho odhlášení.Já ho chci odhládit,on se chce odhlásit = takže to chceme oba dva!!!
Bohužel i když toto chceme uskutečnit oba tak mi byli předány dokumenty,které musím vyplnit, oběhnout 2 sousedy, aby mi na tyto papíry stvrdili svým podpisem, že můj bývalý manžel tam už nebydlí (což už 6měsíců nebydlí)s tím, že tito sousedé budou vyzváni ještě na ohlašovnu obyvatel k tomuto potvrzení pod výhružkou 50tis. pokud se nedostaví.Dále potřebuji vyjádření bytového družstva, že zde již neni hlášený.
Je tohle vůbec normální???? Sousedé samozřejmě chodí do práce a oznámili mi že nebudou ohledně toho běhat po úřadech, druhé sousedce je 80 a tu tam také nepoženu.
V dalších patrech ti lidé neví kdo v který bytech bydlí Je mi do tost nepříjemné obíhat patra a doprošovat se o podpisy a vysvětlovat, že ještě ohledně toho budou muset na úřady! Dá se s tím vůbec něc o dělat jiného než že uplatím někoho ze vchodu aby tam prostě došel??? - Díky za odpověď, Nováková Al.

Zrušení trvalého bydliště příteli

Petr, 04.12.2007 12:39:43

Dobrý den.Ptám se jménem kamarádky,která žádá o radu jak postupovat při odhlášení trvalého bobytu jejího bývalého přítele.Byt jí byl přidělen před sedmi lety Magistrátem hl.m.Prahy a nájemní smlouva je psána na její jméno. Její, teď už bývalý přítel je tu jako další osoba užívající byt a má zde trvalý pobyt.Po jejich rozchodu však v žádném případě nechce byt opustit přesto,že je majitelem jiného,družstevního, bytu.V bytě s nimi žije osmiletý syn, který však trpí neustálými hádkami.Předem děkuji za radu.
mail jindra.petr@azddti.cz

Re: Zrušení trvalého bydliště příteli

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 05.12.2007 09:36:45

Dobrý den,
zrušením trvalého bydliště ale jeho odstěhování se nedosáhnete. Údaj o trvalém bydlišti má pouze evidenční charakter. Protože však ona není vlastníkem bytu, nemůže o něm rozhodovat. Je třeba se obrátit na vlastníka bytu a s ním věc řešit.

Re: Zrušení trvalého bydliště příteli

Petr, 12.12.2007 12:44:42

Děkuji pí magistro, už kamarádka věc začala řešit. Mimochodem, mám příjmení stejné jako Vy a vaše křestní jméno je na mé narozeniny. Nashle JINDRA Petr

smlouva o vypořádání majetku po rozvodu

jitka, 30.11.2007 20:51:28

Dobrý den,
prosím Vás,poraďte mi,1.nejsem si jistá jestli stačí v našem případě smlouvy o vypoř. majetku po rozvodu ověřit podpisy jen na úřadě nebo musí smlouvu napsat notář a následně nám podpisy ověřit.Spějeme k rozvodu,s manželem víc než 6.měsíců nežijeme ve spol. domácnosti, dvě nezletilé děti mám již svěřené do své péče + výživné na děti taky rozhodnuto soudem.Nyní sepisujeme smlouvu o vypoř. majetku po rozvodu,manžel mi nechává vše, pouze si nechává veškeré podíly své firmy,veškerá pasiva i aktiva 2.firmy a nechá si auto do konce 6.měsíce r.2008,které pravidelně měsíčně splácí původnímu majiteli.Od 7.měsíce 2008 předá auto mě s tím, že já budu od té chvíle majitelem a pravidelně měsíčně splácet ještě dlužnou celkovou smluvenou částku.Jedná se o závazek k třetí osobě?Musí být v tomto případě naše smlouva sepsána u notáře? 2.Také ve smlouvě více konkretizuji věci,které mi zůstanou,protože na manžela jsou 3exekuce,které splácí a v nejbližsí době budou splaceny,ale než nás rozvedou,kdo ví, jestli nebudou další?Proto ve smlouvě konkretizuji a uvádím i RD,který jsem sice nabyla před manželstvím,v dědictví po otci,vlastníkem jsem já ale některé exekutory to prý nezajímá.Čili mohu ve smlouvě uvést i RD a konkretizovat to,co manžel nazývá zařízení jednotlivých pokojů?Vím, že zpětně ještě 3 roky mohou exekutoři za bývalou manželkou.Děkuji moooooc za promptní odpověď

Jindra, 28.11.2007 10:38:33

Dobrý den,chtěla bych se Vás zeptat manžel se chce rozvádět a od 1.1 2008 si ruší trvalé bydliště,můžu v tomto případě 1.1 2008 vyměnit zámek u hlavních dveří.Předem děkuji za odpověď.Pokud možno zašlete mi odpověď na email jindra.pankallova@seznam.cz

Šéfredaktor, 28.11.2007 14:36:02

Dobrý den, záleží na tom, jestli se také toho 1.1. odstěhuje nebo jen zruší trvalé bydliště. Pokud by zde měl dále svoje věci, výměnu zámku bych nedoporučovala, protože byste se také mohla dopustit trestného činu.

Mgr. Lucie Jindrová

Jindra, 28.11.2007 18:04:41

Mockrát vám děkuji za informaci,a ještě bych se tedy zeptala pokud si sepise majetko právní vyrovnání že jsme se dohodli že mu do třech let vyplatím finanční částku na které jsme se dohodli musí to být sepsáno právníkem nebo stačí sepsáno jím a ověřeny podpisy na matrice?

Jindra, 30.11.2007 10:29:31

prosím o odpoověď!!děkuji mockrát

Šéfredaktor, 30.11.2007 15:26:38

Dobrý den, můžete si jej sepsat jen mezi sebou bez právníka (i když osobně ho vřele doporučuji). Ověřené podpisy musí být pouze pokud se toto vyrovnání předkládá soudu.

Mgr. Lucie Jindrová

Věra Jirků, 23.11.2007 17:45:26

Prosím o radu, za jakých pomínek mohu zrušit synovi trvalé bydliště. Syn má 20 let, od ukončení studia (červen 2006) nepracuje, nehlásí se na úřadu práce a neplatí si sociální ani zdravotní pojištění. Již půl roku s námi nežije ve společné domácnosti, a nikdy na naši domácnost nepřispíval. V tomto měsíci si vzal větší úvěr, který již vyčerpal, ale jelikož nemá žádný příjem, obávám se, že tento nebude splácet. Bojím se exekuce. Na Městském úřadu v místě bydliště mi řekli, že trvalé bydliště mohou zrušit až po dosažení synových 26 let. Prosím o radu.

S pozdravem V.Jirků

lenka, 27.11.2007 16:55:51

koupila jsem si byt do os.vlastnictví a k trvalému pobytu jsem přihlásila i svého přítele.Za jakých podmínek mohu příteli zrušit trvalý pobyt.

Šéfredaktor, 28.11.2007 14:37:12

Dobrý den, podejte na městský (obecní) úřad žádost o zrušení jeho trvalého bydliště.

zrušení trvalého bydlení

Vladka, 22.11.2007 18:48:40

Vlastním družstevní byt,před třemi roky jsem se vdala a manžela s jeho dcerou k sobě trvale přihlásila.Jaký má mažel právo na byt po rozvodu?Mohu si byt prodat?Manžel chodí po hospodách,je hráč a já vychovávám jeho dceru a jsem celkem na dně.Děkuji

Trvalé bydliště a podnájem

Andrea, 21.11.2007 08:59:54

Pěkný den přeji.Bývalý přítel mi zrušil trvalé bydliště.Nyní bydlím i s dětmi v podnájmu u kamaráda.Vlastníkem tohoto bytu je bytové družstvo.Můžu si zde zřídit trvalé bydliště?Pokud ano co všechno k tomu budeme potřebovat.Děkuji

Lenka Holišová, 03.11.2007 23:14:52

Prosím Vás,jsem 11 let rozvedená,bývalý manžel od té doby žije v Praze u své družky.Měli jsme družstevní byt,ten je přepsán na dceru,ale bývalý manžel tu má pořád trvalé bydliště a nechce je zrušit.Má spoustu dluhů a stále s ním máme jen problémy.Je prosím způsob,aby mu bylo zrušeno trvalé bydliště a my už měli po tolika letech konečně klid?Moc děkuji za odpověd

Jana Nováková, 01.11.2007 12:14:31

Dobrý den. Koupila jsem byt v osobním vlastnictví a zjistila jsem ,že v bytě má trvalé bydliště nějaký mladík. Zjistila jsem,kde bydlí a zašla za ním s tím,aby si trvalé bydliště z mého bytu odhlásil. On však nechce. Co mohu dělat, když on je proti??

Šéfredaktor, 02.11.2007 15:16:29

Dobrý den, podejte žádost o zrušení trvalého bydliště na obec a uveďte všechny důvody.

Mgr. Lucie Jindrová

Exekuce

Pamprle, 31.10.2007 22:13:57

DOBRÝ VEČER,SEM 7LET ROZVEDENÁ A NYNÍ MI HROZÍ EXEKUCE ZA BÝVALÉHO MANŽELA(SPOL.JMĚNÍ MANŽELŮ SME NEMĚLY,NEVĚDĚLA SEM,ŽE NĚCO TAKOVÉHO JE)A TEĎ UŽ JE TO ASI PROMLČENO.MŮŽE EXEKUTOR ZABAVIT MAJETEK VE SPOLEČNÉ DOMÁCTNOSTI,KDYŽ SPOLU ŽIJEME(TRVAL.POBYT STEJNÝ) JAKO DRUH A DRUŽKA?BYT,AUTO,ELEKTRONIKA JE PSÁNA NA PŘÍTELE.A JAK TO ASI PROBÍHÁ.MOC DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.

Re: Exekuce

Šéfredaktor, 02.11.2007 15:27:12

Dobrý den, pokud jste byli manželé, společné jmění manželů jste určitě měli, neboť toto vzniká automaticky uzavřením sňatku (ledaže byste se u notáře dohodli jinak, což nepředpokládám). Naopak, to, že Váš společný majetek byl v SJM znamená, že nyní po Vás může exekutor vymáhat i dluhy bývalého manžela.
Pokud nezaplatíte, zabaví Vám exekutor vše ve Vaší domácnosti. Váš přítel tak má pouze šanci bránit se a uváděť, že jsou věci v jeho vlastnictví. Pokud i přesto exekutor jeho věci sepíše a příp. zabaví, musí přítel podat soudu žalobu na vyloučení věcí z exekuce.

Mgr. Lucie Jindrová

Jana, 22.10.2007 09:46:52

Dobrý den,
mám syna, který se zadlužil u 3 úvěrových společností a zaměstnání stále střídá. Chodí stále upomínky ať zaplatí pohledávky, ale je mu to jedno. Mám strach, že se za dveřmi objeví exekutoři. Chci se zeptat, zda lze zrušit jeho trvalé bydliště u nás a jakým způsobem? Zda to pomůže zbavení se případné exekuce mého majetku? Byla jsem žádat na obecním úřadě o zrušení jeho bydliště, ale jejich odpověď, byla taková, že on s tím musí souhlasit jinak to nelze. Ještě chci uvést, že syn s námi žije občas.
Děkuji za Vaši odpověď.

Šéfredaktor, 22.10.2007 11:35:15

Dobrý den, odpověď obecního úřadu o tom, že s tím syn musí souhlasit, není úplně správná. Sice ho o vyjádření požádají, ale pokud doložíte, že se v místě bydliště nezdržuje (např. svědeckými výpověďmi) měl by OÚ zrušit trvalé bydliště i bez jeho souhlasu. Podejte písemnou žádost obecnímu úřadu a vyčkejte jejich rozhodnutí, případně proti zamítnutí podejte odvolání.
Proti exekucím to může i nemusí pomoci.

Mgr. Lucie Jindrová

zrušení trvalého bydliště po vydražení nemovitosti

Jiří Uher, 21.10.2007 21:28:52

Dobrý den, v případě vydražení bytové jednotky v exekuci bych se stal jejím vlastníkem. Zajímá mě prosím obecně situace se zrušením trvalého bydliště dlužné osoby vedoucí k rychlému užívání nemovitosti. Můžu podat žádost o zrušení trvalého bydliště, případně budu muset sehnat náhradní ubytování?
Děkuji

Re: zrušení trvalého bydliště po vydražení nemovitosti

Šéfredaktor, 22.10.2007 11:38:17

Dobrý den, písemnou žádost podejte. Je však otázka, zda-li se dlužník dobrovolně vystěhuje. Pokud ne, budete ho muset vyklidit soudně a v takovém případě záleží na jeho osobních poměrech (jestli má např. nezletilé děti) a na soudci, jestli Vás k zajištění bytové náhrady zaváže či nikoli.

Mgr. Lucie Jindrová

jana nováková, 19.10.2007 14:08:32

Dobrý den, prosím o sdělení, zda mohu svého 33letého syna odhlásit z trvalého bydliště u mne doma. Syn odešel z domu bez udání kam a domů mi chodí pokuty a dluhy, které nadělal. Děkuji

Šéfredaktor, 19.10.2007 14:43:39

Dobrý den, obraťte se se žádostí o zrušení trvalého pobytu na obecní úřad a uvádějte, že již syn byt dlouhodobě neužívá. Můžete odkázat i na svědky.

Mgr. Lucie Jindrová

Trvalé bydliště

Olga, 19.10.2007 13:05:00

Dobrý den,mám 91 letou maminku s onkolog.onemocněním.Letos v září jsem se k ní přestěhovala k trval.pobytu,neboť se o ní starám.Jsem vdaná,ale 2 roky s manželem nežiji.Byt maminky je obecní.Jaké kroky mám udělat,abych po odchodu mé maminky mohla tento byt užívat?Děkuji za odpověď.

Šéfredaktor, 19.10.2007 14:42:03

Dobrý den, občanský zákoník stanoví, že k přechodu nájmu bytu po smrti nájemce dojde v případě, že pronajímateli prokážete, že jste v bytě bydlela s maminkou nejméně 3 roky před její smrtí; z důvodu zvláštního zřetele hodných může soud rozhodnout, že to nemusí být celé 3 roky. Konkrétní postup pro Vás v současné době nemám. Snažte se ale hlavně, ať je Vás vidět. Ať vidí sousedi, že s maminkou bydlíte a staráte se o ní. Doprovázete jí k lékaři, choďte jí pro poštu, pro nákup, do lékárny, vyřizujte za ní nebo s ní věci na úřadě. V případném soudním sporu by se totiž prokazovalo, že jste v tom bytě bydlela a to svědeckými výpověďmi apod. Záleží tedy především na tom, jak dlouho bude ještě maminka naživu; čím déle, típ lépe.

Mgr. Lucie Jindrová

Exekuce!po rozvodu.

Pamprle, 09.10.2007 00:40:32

Dobrý večer,můj problém je s mim bývalim manželem,který si vzal půjčku a nesplácel.nevěděla sem,že to nesplácí.Dnes mi hrozí exekuce a nevim co ještě více.Nyní mám novou rodinu,sem na MD a tudíž nemohu zaplati část jeho dluhu.Nevim jestly by sem se vyhnula exekuci,kdybych se odhlásila z trvalého pobytu a neměla tudíž žádný majetek,ale taky né trv.pobyt,který by byl asi na Měském úřadě.Prosím vás o radu,jestly mohu ještě něco dělat.Děkuji moc.

Re: Exekuce!po rozvodu.

Šéfredaktor, 10.10.2007 11:08:09

Dobrý den, změna trvalého bydliště Vám nepomůže. Pokud totiž vnikl dluh za trvání manželství a patřil do společného jmění manželů, jsou za něj zodpovědní oba manželé. Exekutor po Vás tedy dlužnou částku může vymáhat a to nejen movitým majetkem, ale i srážkami ze mzdy a jiných příjmů, z bankovního účtu, apod. Doporučuji, pokud jste tak již neučinili, dohodnout se na vypořádání zaniklého společného jmění manželů, příp. podat žalobu k soudu. Takto můžete vyřešit to, že pokud se ona půjčka stane výlučným vlastnictvím Vašeho bývalého manžela, sice ji po Vás mohou vymáhat, ale Vy poté následně všechny Vámi uhrazené částky na tento dluh můžete vymáhat po bývalém manželovi a to právě na základě vypořádání SJM.

Mgr. Lucie Jindrová

ODHLÁŠENÍ TRVALÉHO BYDLIŠTĚ

JITKA, 04.10.2007 00:05:47

Dobrý den,může mne přítel se kterým bylím 2roky v jeho domě odhlásit trvalé bydliště?Nmám kam se odstěhovat a ani na podnájem z minimální mzdy nemám finance.Prosím poraďte.děkuji

Re: ODHLÁŠENÍ TRVALÉHO BYDLIŠTĚ

Šéfredaktor, 10.10.2007 11:15:00

Dobrý den, přítel by měl podat žádost o zrušení trvalého bydliště obecnímu úřadu. Ten by měl zahájit správní řízení a dotázat se Vás na vyjádření k tomuto. Trvalé bydliště má pouze evidenční charakter. Takže i kdyby Vám trvalé bydliště zrušil, nemůže Vás bez Vašeho souhlasu vystěhovat. Musel by podat žalobu soudu na vyklizení a ten by pak o tomto rozhodl. Musíte si uvědomit, že nemáte zjevně žádný právní důvod k užívání toho domu, když zde jste jen na základě ústně uděleného souhlasu Vašeho přítele.
Pokud tedy přítel podá žalobu, soud o Vašem vyklizení pravděpodobně rozhodne. Já osobně bych to tak daleko nenechala zajít.

Mgr. Lucie Jindrová

Re: ODHLÁŠENÍ TRVALÉHO BYDLIŠTĚ

JITKA, 18.10.2007 07:26:29

Dorý den,ještě bych se chtěla zeptat pokud tedy žijeme ve spol.domácnosti jsou na úřadech posuzovány příjmy obou jako společné?konkrétně mi jde o přídavek na dítě(přítel má 15TI LETOU DCERU VE VL OPATROVÁNÍ) a pod.JSOU K TĚMTO PŘÍJMŮM PŘIPOČÍTÁVÁNY I ALIMENTY-KTERÉ MU VLASTNĚ NEPLATÍM,KDYŽ SE OBA STARÁME O DCERU NEJEN ON?PŘEDEM DĚKUJI I KDYŽ OD VÁS NEČEKÁM KLADNOU ODPOVĚĎ

hanka, 30.09.2007 13:50:46

Dobrý den, měla bych dotaz, jak postupovat u zrušení trvalého bydliště u mého přítele. Bydlím v družstevním bytě od roku 1991 smlouva na užívání bytu je na moje jméno. V roce 1992 se ke mně přistěhoval můj přítel. V posledních letech u nás dochází k častým hádkám, přítel je alkoholik a již mu bylo nabídnuto ambulantní léčení, které odmítl.Již jsem ho několikrát žádala, aby se odstěhoval. Jelikož se sám neodstěhuje, zajímá mně , jak mám postupovat u zrušení jeho trvalého bydliště v mém bytě. On zde nemá žádné vlastnické právo. Děkuji za odpověď.

Zrušení trvalého pobytu

Alena, 27.09.2007 18:20:24

Dobrý den: Potřebovala bych poradit: letos jsem jako jediné dítě zdědila po svém otci rodinný dům. V tomto domě mají nahlášený trvalý pobyt moje matka-vdova ( což je v pořádku) a její syn z prvního manželství, se kterým jsou problémy, nepodílí se na opravách, má různé dluhy, atd... Momentálně bydlí někde u přítelkyně. Mám strach, že kvůli jeho nezodpovědnosti mohu o dům přijít. Je nějak možné ho z trvalého bydliště odhlásit aniž by s tím souhlasil? Děkuji za odpověď...

jana, 01.10.2007 13:15:30

Mělo by stačit zajít na obecní úřad, s tím, že podáte žádost o zrušení trvalého pobytu bratra, doložíte svědeckým prohlášením, že bratr v domě nebydlí - např. svědectví matky , sousedů a OÚ by měl o zrušení pobytu rozhodnot.

Alena, 03.10.2007 16:54:18

DĚKUJI

zrušení tvalého bydliště

hana, 07.09.2007 14:18:34

Dobrý den,můj dotaz:Bydlím v družstevním bytě který vlastní má sestra,která žije v cizině.Mám tam tvalé bydliště i s manželem se kterým jsem v rozvodovém řízení(žádost podána 4/07)spolu máme dceru o kterou zatím neproběhl soud(svěření).Manžel již s námi nebydlí pul roku,a je to problematický člověk.Bere drogy a uzavřel 2 uvěrové smlouvy(asi zboží)u home credit a cetelem.Jelikož má trvalý pobyt v temže bytě má otázka zní zdali ho mohu odhlásit z bytu(popřípadě má sestra)aby nedošlo k exekuci na mé věci,když tu má trvalé bydliště,proto prosím o radu jak ho mám odhlásit,sám se k tomu mít nikdy nebude.Děkuji H

Re: zrušení tvalého bydliště

jana, 01.10.2007 13:18:44

Myslím si že jste v obtížné situaci. V případě exekuce můžou byýt dluhy vašeho manžela uhrazeny i z "vašeho " majetku, protože neustále máte společné jmění manželů a vše co nabydete vy či manžel je " společné". A dluhy jednoho z manželů mouhou být uhrazeny při exekuci i z majetku společného. Bohužel ani rozvod nic neřeší, dluhy již existují a exekutor může přijít i po rozvodu.

Půjčky na telefon

Jana Růžková, 04.09.2007 17:23:45

Jakým způsobem mohu ochránit společně nabytý majetek před exekucí, když manžel si bere půjčky na telefon a neni schopen je splácet. Vyřešil by to rozvod nebo do budoucna smlouva o bezpodílovém vlastnictví. Jak se proti tomuto chránit. Děkuji

Re: Půjčky na telefon

jana, 01.10.2007 13:22:07

Obdobně jako v předchozím případě - pokud dojde k exekuci, může být exekuce vedena nejen an manželův výlučný majetek ( nabytý darem, děděním .....) ale i na váš společný majetek, který jste získali až do dne právní moci rozsudku o rozvodu.ˇPokud věc nechcete řešit rozvodem, měla byste uvažovat o zúžení zákonného rozsahu společného jmění manželů, t.j. dohodnout si, které věci budou společné a co budete nabývat či vlastnit ( pkud jde o věci již nabyté) každý zvlášť - udělá notář. Ale pozor, věřitelům by taková dohoda musela být známa již ven vzniku smlouvy o půjčce. Jedná se tedy o řešení do budoucna.

Dana Fortná, 29.08.2007 19:10:53

Prosím mám dotaz, bratr manžela má trvalé bydliště v bytě své matky , která si byt koupila a nyní zemřela. Při vyrovnání dědictví se tři sourozenci dohodli, že byt se napiše na mého manžela. Jeho bratr však tam bydlí bez nějaké smlouvy. Avšak i když pracuje ,neplatí nájem, vše propije a prohraje v autometech, po domě obtěžuje bydlící, aby mu půjčili peníze. Neuklízí společné prostory. Již nezaplatil od února 2007 a manžel má opět soudní obsílku. Je možné mu zrušit trvalé bydliště, když nechce přistoupit na nájemní smlouvu, děkuji Dana

Petra, 01.10.2007 13:25:37

Pokud bratr nemá nájemní smlouvu, bydlí v bytě, který je ve vlastnictví Vašeho muže s jehou souhlasem. Manžel svůj souhlas může kdykoliv odvolat a od toho okamžku v bytě bydlí bratr bez právního důvodu a vy máte právo domáhat se vyklizení. Sami jej odstěnovat nemůžete, ale měli byste podat žalobu na vyklizení. Pokud vám bratr za užívání nic neplatí je řešení zažalovat jej o bezdůvodné obohacení - tím, že na Váš úkor bez úhrady užíva byt se obohacuje - a požadovat po něm za každý měsíc částku odpovídající nájemnéhou, které je obvyklé v dané lokalitě - promlčecí lhůta je 2 roky od každé měsíční částky.

zrušení trvalalého bydliště

štěpánka hromková, 16.08.2007 18:36:40

Dobrý den. Můžu manželovi, se kterým jsem v rozvodovém řízení, zrušit trvalé bydliště v našem domě, který patří mému otci?

Re: zrušení trvalalého bydliště

Mona, 26.08.2007 14:45:39

Dojdi na OU a tam jim oznam ze manzel jiz u Vas nebydli. Me k tomu stacilo od soudu z rozvodoveho jednani ze bydli v soucasne dobe jinde. Ale pry staci i svedectvi sousedu ze u vas jiz nebydli. U nas na obecnim urade mu trvale bydliste zrusili bez problemu. Mona

karla kroupová, 17.06.2007 18:02:32

Mohu bývalému manželovi zrušit trvalé bydliště, nebo musí sám odstoupit od smlouvy na byt, kterou jsme podepsali společně po svatbě .je to byt který máme pronajatý od města smlouva byla psaná na nás oba.on již třetím rokem bydlí v jiném městě již jsme rozvedeni , já v tomto bytě bydlím společně se dvěma našimi dětmi.musím mu zajistit náhradní bydlení , když prokazatelně bydlí u jeho přítelkyně.?může mu toto trvalé bydliště zrušit samo město?děkuji moc za odpověď

danuše, 30.11.2007 13:05:00

dobrý den, mám podobný dotaz jako všechny předchozí,do svého bytu,tzn. v osobním vlastnictví jsem trvale přihlásila svého přítele,musím mu po ukončení trvalého bydlení na OÚ zajistit náhradní bydlení? Děkuji za odpověď.

Kazderová, 10.01.2008 16:07:27

Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví a dcera je zde trvale hlášena, ale již tři roky zde nebydlí, ani nepřispívá na nájem a mnoho dluhů. Neustále jí chodí upomínky pro neplecení závazků, chtěla bych jí zrušit trvalé bydliště, jak mám postupovat.

Kazderová, 10.01.2008 16:12:01

Dobrý den, mám byt v osobním vlastnictví a dcera je zde trvale hlášena, ale již tři roky zde nebydlí, ani nepřispívá na nájem a mnoho dluhů. Neustále jí chodí upomínky pro neplecení závazků, chtěla bych jí zrušit trvalé bydliště, jak mám postupovat.

zruseni trvaleho bydliste

Endrychova Jana, 17.05.2007 15:50:40

Dobry den chtela bych se zeptat zda mohu manzelovi zruit trvaly bydliste kdyz se sam dobrovolne odstehoval.Dekuji Jana

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »