odstupné - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nárok na odstupné

Jitka Peterková, 16.07.2008 21:11:31

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat na jak velké odstupně mám nárok.V současné době jsem na rodičovské dovolené, která mi bude 20.10.2008 končit. Zaměstnavatel mi oznámil,že moje místo bylo zrušeno již v roce 2004.Celkově jsem doma se 2 dětmi od roku 2003 na mateřské respektive rodičovské dovolené.Děkuji za osdpověď.JP

Re: Nárok na odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 11:38:49

Dobrý den, jestliže bylo zrušeno před účinností nového zákoníku práce (ten platí od 1.1.2007), pak se odstupné bude podle přechodných ustanovení nového ZP řídit starým ZP (65/1965 Sb.). Jeho výše tedy činí 2-násobek průměrného příjmu.

Nárok na odstupné

Jana Hrabalová, 16.07.2008 10:18:56

Dobrý den,
přítel pracuje ve velkém podniku, který v současné době z důvodu přesunu části výroby do jiné země ruší některá pracovní místa, mezi tím i jeho místo. Pracovní poměr je na dobu neurčitou, na pozici vedoucí skupiny na lince s třísměnným provozem. Nabídli mu podobnou práci ve stejném podniku na stejné adrese – vedoucího skupiny na čtyřsměnném provozu. Z časových důvodů (dálkově studuje) to odmítl. Řekli mu tedy, že v tom případě bude muset pracovní poměr ukončit dohodou a nemá nárok na odstupné. Je to tak v pořádku? Neměl by mít nárok na odstupné, když mu nabídli sice podobnou pozici, ale za jiných podmínek, kterou nemusí přijmout? Pokud nárok na odstupné má, s čím má u zaměstnavatele argumentovat (příslušný paragraf)? Předem moc děkuji za odpověď.

Re: Nárok na odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 11:36:30

Dobrý den, dohoda o rozvázání pracovního poměru je dohoda, která závisí na souhlasném projevu vůle stran. Nutit tedy někoho k "dohodě", o jejímž uzavření si rozhoduje sám a dobrovolně, je naprostý nesmysl. Pokud pro něj nemají práci podle smlouvy, pak to musí řešit výpovědí a nárok na odstupné vznikne. Můžete se obrátit na inspektorát práce.

Odstupné při úmrtí

Miloš Nováček, 15.07.2008 11:14:45

Dobrý den.
Zaměstnanec obdržel výpověď podle §52 písm. c) ZP s nárokem na odstupné. V průběhu 2 měsíční výpovědní doby onemocněl a následně zemřel, aniž by mezitím ukončil pracovní neschopnost. Má se odstupné vyplatit pozůstalým? Nebo smrtí nárok na odstupné zaniká?
Děkuji za odpověď.

Re: Odstupné při úmrtí

Mgr. Oldřich Topka, 18.07.2008 11:33:35

Dobrý den, to řeší §328 ZP:
(1) Peněžitá práva zaměstnance jeho smrtí nezanikají. Do výše odpovídající trojnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku přecházejí mzdová a platová práva z pracovněprávního vztahu uvedeného v § 3 větě druhé postupně na jeho manžela, děti a rodiče, jestliže s ním žili v době smrti ve společné domácnosti; předmětem dědictví se stávají, není-li těchto osob.
(2) Peněžitá práva zaměstnavatele zanikají smrtí zaměstnance, s výjimkou práv, o kterých bylo pravomocně rozhodnuto nebo která byla zaměstnancem před jeho smrtí písemně uznána co do důvodů i výše, a práv na náhradu škody způsobené úmyslně.
Takže odstupné by mělo být řešeno v rámci dědického řízení.

odstupné

Veronika Jwežková, 04.07.2008 17:48:34

Dobrý den, nastoupila jsem na mateřskou následně potom na rodičovskou dovolenou.Mám písemně podložené, že budu do třech let dcery s ní doma a pobírat rodičovskou. V průběhu mé mateřské zaměstnavatel založil místo fyzické osoby s.r.o. a mě jedinou ze zaměstnanců ponechal ve firmě fyzické osoby. Ve firmě f.o. má pouze stroje, které pronajímá s.r.o. a mě zaměstnance. Evidentě se mě asi chce po mateřské zbavit, jinak by mě také převedl do s.r.o.Dceři je 2,5 roku. Mám nárok na odstupné a v jaké výši, pokud chce firmu f.o. nyní zrušit?Bohužel tento dotaz hodně spěchá, neboť mě zaměstnavatel telefonicky nahání.Poraďte mi, prosím, co mám dělat. Děkuji moc. VJ

Re: odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 09.07.2008 11:03:30

Dobrý den, pokud Vás po RD nezaměstná, pak Vám bude náležet odstupné ve výši 3-násobku průměrného výdělku. To jste se ostatně mohla dočíst v jiných odpovědích v diskuzi, které řeší podobné dotazy.

Odstupné

Kamila Geryková DiS., 02.06.2008 12:31:05

Dobrý den, ráda bych se zeptala na odstupné při ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele z důvodu nadbytečnosti. Manžel pracuje jako řidič a zaměstnavatel mu dal výpověď pro nadbytečnost, protože firma pro kterou jezdí omezila provoz, a proto je potřeba snížit stav řidičů. Výpověď dostal dnes tj.2.6.2008. Navrhl mu, že by uvítal, kdyby odešel již do konce měsíce. Má nárok na odsttupné ve výši 3 x násobku průměrného výdělku nebo na 5 x násobek? Slyšel, že kdyby ukončil poměr dřív než je výpovědní lhůta, má nárok na 5 x násobné odstupné.

Děkuji za odpověď

Re: Odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 10.06.2008 14:13:50

Dobrý den, žádné 5-násobné odstupné ze zákona neexistuje. Spíše jde o to, že zaměstnanec má nárok na 3-násobné odstupné a k tomu má ještě mzdu, na kterou mu vznikne nárok ve 2-měsíční výpovědní době. Řešení je více např.
1) manžel již do práce chodit nebude, protože zaměstnavatel nemá práci, kterou by mu přiděloval, což by bylo dobré mít od něj písemně potvrzené. Po celou výpovědní dobu až do skončení PP mu náleží plná náhrada mzdy. Jde jen o to, aby zaměstnavatel dostál svým závazkům a náhradu společně s odstupným skutečně zaplatil.
2) Je možné, aby se dohodli na tom, že odejde dříve, což však není výpověď, ale dohoda o rozvázání PP, tudíž by se musela písemně zrušit výpověď a pak uzavřít tato dohoda. V ní by bylo sjednáno, že odstupné činí 5-násobek. To je však kostrbatější způsob.

výše odstupného

Jana Kvetová, 31.05.2008 11:44:54

Jak se počítá výše odstupného? Prac.poměr končí k 31.5.2008 (2 měsíčnívýp.lhůta je od 1.4.). od 17.1.-10.3.2008 nemocenská. Které měsíce jsou rozhodující? Myslela jsem, že je to 3xnásobek průměrného platu za celé období trvání zaměstnání, který je také uveden v zápočtovém listě. výpověď dána zaměstnavatelem dohodou -organizační důvody.Děkuji

Re: výše odstupného

Mgr. Oldřich Topka, 10.06.2008 14:07:10

Dobrý den, počítá se z průměrného hrubého výdělku za rozhodné období. Tímto obdobím je kalendářní čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, kdy došlo ke skončení PP, u Vás se tedy bude průměrný výdělek počítat ke dni 1.4.2008 (za čtvrtletí od 1.1. do 31.3). Jinak průměrný výdělek upravuje §351 a násl. ZP.

odstupné - příspěvek v nezaměstnanosti

petr panaček, 30.05.2008 18:26:55

Dobrý den.
1,/Manželka pracuje ve firmě, kteou se v konkurzu nepodařilo prodat a zaniká. Obdržela výpověď od správce konkurní podstaty, v které píše že odstupné by mělo byt vyplaceno v poslední výplatě, nemělo tam být napsáno, že odstupné musí být vyplaceno...atd.
2./ V případě, že obdrží odstupné ve výší 3 měsíčních platů má nárok na podporu v nezaměstnanosti, v jaké výší (v loňském roce překročila hranici 50 let fyzického věku)a od kterého měsíce má nárok na tuto podporu, zda hned po ukončení pracovního poměru, nebo až po 3 měsících. Děkují za odpověď.

Re: odstupné - příspěvek v nezaměstnanosti

Mgr. Oldřich Topka, 10.06.2008 14:00:57

Dobrý den, 1) to, jak se správce konkurzní podstaty v oznámení vyjádřil, komentovat nelze. Žádné právní dopady to však nemá. Odstupné by sice vyplaceno být mělo, ale pokud ve firmě nezbyl dostatečný majetek, pak to nebude tak snadné a správce to ze svého platit nebude.
2) Nárok na podporu se počítá z průměrného čistého měsíčního výdělku v posledním zaměstnání. První 3 měsíce je to 50%, v dalších měsících pak 45%. Podpůrčí doba, tedy doba, po kterou má nárok na podporu, činí u lidí nad 50 let 9 měsíců. A podpora se přiznává ode dne, kdy je podána žádost o ni.

Odstupné

Blanka Sýkorová, 07.04.2008 09:06:56

Dobrý den.po skončení prac. poměru výpovědí zaměstnavatele dostanu odstupné. Pokud onemocním v ochranné lhůtě a nemoc se potáhne třeba měsíc, kdy dostanu vyplacené odstupné? Děkuji

Re: Odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 07.04.2008 09:25:13

Dobrý den, §67 odst.3 ZP: "Odstupné vyplácí zaměstnavatel po skončení pracovního poměru v nejbližším výplatním termínu určeném u zaměstnavatele pro výplatu mzdy nebo platu, pokud se se zaměstnancem nedohodne na výplatě odstupného v den skončení pracovního poměru nebo na pozdějším termínu výplaty.". Pracovní neschopnost s tím nijak nesouvisí.

vyhýbání se odstupnému ze strany zaměstnavatele

Lenka Koutná, 03.04.2008 11:20:04

Dobrý den,
moje firma se v horizontu jednoho měsíce hodlá přestěhovat do nového sídla, na stávajícím zůstane pouze výroba. Já jsem administrativní pracovník - přesně uvedeno i v pracovní smlouvě. Oznámila jsem zaměstnavateli, že nesouhlasím se změnou místa výkonu práce a navrhuji ukončení pracovního poměřu dle §52 písm. b), přičemž by mi mělo náležet odstupné. Zaměstnavatel se snaží vymyslet kličky, abych dala klasickou výpověď a nemusel mě vyplácet. Chce mě jako jedinou z oddělení nechat na stávajícím pracovišti, kde zůstane výroba. Má na to právo nebo musí akceptovat můj nesouhlas se změnou místa výkonu práce a vyplatit mi odstupně?

Re: vyhýbání se odstupnému ze strany zaměstnavatele

Mgr. Oldřich Topka, 03.04.2008 14:03:13

Dobrý den, Váš nesouhlas vůbec akceptovat nemusí. Pokud Vás i nadále ponechá na původním místě a bude Vám přidělovat práci podle pracovní smlouvy, pak nic neporušuje. Je to sice zjevně účelové opatření, ale když tím neporušuje zákon, těžko se budete něčeho dovolávat. Pro Vás se nic nezmění, budete nadále dělat stejnou práci na stejném místě. Dokonce může tvrdit, že Vám vyšel vstříc a dodržel veškeré sjednané podmínky. Jedině, že podáte výpověď sama, to pak ovšem dosáhne svého, jelikož v tomto případě by Vám odstupné nenáleželo.

odstupné

B., 08.02.2008 11:53:11

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,měla jsem smlouvu na dobu neurčitou a zaměstnavatel mě ji chtěl změnit na dobu určitou,tak jsem řekla že to nepodepíšu,potom přišli s výpovědí dohodou a dvouměsíčním odstupným,to už jsem potom podepsala,bylo to tak trochu pod nátlakem,ted mě zajímá po vyplacení odstupného jaká je ochraná lhůta a v případě když by nastala nemoc,zda se odstupné musí vrátit?Myslíte,že jsem neudělala chybu?

Re: odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 08.02.2008 12:36:13

Dobrý den, nemoc odstupné neovlivní. Ochranná lhůta pro přiznání nemocenské po skončení pracovního poměru je dnes pouze 7 dnů. Jestliže nastane pracovní neschopnost v této lhůtě, budou Vám ještě náležet nemocenské dávky. Jestli jste udělala dobře nebo ne, to musíte zvážit sama. Velmi záleží na tom, jak rychle se Vám podaří najít novou práci.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »