Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Vlastním pozemek.Pozemek bude rozdělen na 2 části.Jedna část na které je studna bude darována.Jedná se o dar mezi bratry. Studna darována nebude, v současnost je vlastněna z jedné třetiny dárcem a jedné třetiny obdarovaným a tak to zůstane.Dárce potřebuje zřídit věcné břemeno - užívat vodu a vést vodu po pozemku obdarovaného. Lze sepsat darovací smlouvu současně se zřízením tohoto věcného břemene případně lze najít někde takovýto vzor smlouvy kam by se dopsaly pouze konkrétní osoby
Dobrý den, darovací smlouva a smlouva o zřízení věcného břemene z roku 1994 sepsaná notářem pro text:"Páni manželé MŠ a JŠ si vyhrazují a obdarované jim zřizují jako věcné břemeno právo bezplatného doživotního bydlení a užívání domu čp. 55 v HK a ostatních nemovitostí v čl. prvním této smlouvy popsaných nem. a to ve stejném rozsahu v jakém tyto nem. doposud užívali." Tato smlouva byla v roce 2007 rozsudkem OS zrušena pro nedostatečnou určitost s odvoláním na rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 3 Cdon 227/1996. Notář tvrdí, že tak, jak byla smlouva v roce 1994 napsaná v té době byla platná a věcné břemeno se týkalo celé nemovitosti. Darující strana také tvrdí, že rozsah věcného břemene je na celou nem. Žalující strana však tvrdí, že rozsah věcného břemene je pouze na tu část nemovitosti, kterou rodiče při darování obývali. Jakým způsobem lze dokázat OS, že rozsah věcného břemene je na celou nemovitost? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem S.S.
Dobrý den. Mám pozemek-pole a přes něj jezdí místní ke svému domu .Je tam ale ještě dál jiná cesta k jejich obydlí.Musí je pouštět přes pole,kde narušují sazenice?A také tam v období návštěv parkuje i 4,5 aut.Také nám pokáceli list.stromy a říkají,že to není pravda.Co máme udělat?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ohledně pokácených stromů se musíte obrátit na Městský (obecní) úřad, odbor životního prostředí. Tam by jste zároveň mohl projednat i problém toho, že Vám jízdou přes pozemky ničí výsadbu. Na druhé straně však má každý přístup ke svým nemovitostem, a v tom nikomu bránit nemůžete. Věc by se dala řešit smlouvou o zřízení věcného břemene. Ta by mohla být i za úplatu. Kdyby nesouhlasili, mohl by být podán návrh na zřízení věcného břemene k soudu.
Dobrý den. Rodiče chtějí darovat bratrovi RD s tím, že jim zřídí věcné břemeno k dožití. To je mi jasné. Jelikož já v RD nebydlím (bydlím v paneláku), rodiče by chtěli, abych měla i já po darování přístup na zahradu, dvůr, do sklepa, půdu a do spíže domu, protože tam mám uložené nějaké svoje věci. Také by chtěli, abych mohla obdělávat část zahrady a dostávala polovinu úrody ovocných stromů a keřů. Prosím Vás, jaka bychom tohle měli vyřešit?
Předem děkuji za odpověď. Jarmila
Dobrý den,
můžete stejným způsobem jako v případě rodičů - tedy zřízením věcného břemene užívání vymezených prostor.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com