prosím o radu - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

rozvod

Aleš Jordák, 18.03.2008 08:40:27

Dobrý den chci se Vás zeptat ohledňne rozvodu.Našemu manželství už není pomoci,,manželka má jiného partnera a já nevím jak dál postupovat.Rozvod chceme uzavřít dohodou,kde po ní nebudu chtít nic.Ale je tu háček,že mě chce co nejrychleji z bytu a já se bojím,aby mě ještě nepodrazila za opuštění rodiny.Ještě taky nevím jestli před rozvodem musíme na sociálku nebo ne.Děkuji mockrát..

Re: rozvod

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.03.2008 15:07:38

Dobrý den,
pokud máte nezletilé děti, musí být nejprve podán návrh na úpravu styku k těmto nezletilým dětem. Poté v případě dohodového rozvodu je třeba k žádosti o rozvod doložit též smlouvu o majetkovém vypořádání s úředně ověřenými podpisy obou a dohodu o otázce bydlení.

Předmanželská smlouva

Jana Soviarová, 10.03.2008 08:07:35

Dobrý den,
chtěla jsem se poptat na mou situaci, zda byste mi nemohla poradit. V létě se chci vdávat, za o dva roky mladšího přítele. Nedávno jsem prodala byt v hodnotě 1300000kč v Havířově. Z této částky cca do měsíce kupuju pozemek v hodnotě 600 000kč, na kterém chci začit stavět rodinný domek. Ze zbylých peněz chci stavbu započat s tím, že to vše bude provedene jeste pred svatbou. Po svatbe bychom si chteli vzít uver, popř. novomanželskou pujcku a dum dostavet. S tím, že už tam budem pak bydlet spolu. Chtela bych mít ale jistotu, že v případe rozvodu mi bude z prodejní ceny domu nejprve odečtena moje vložená částka 1300000kč a teprve pak pujdeme s domem napul. Muzete mi poradit, jak a kde mi poradí? Děkuji

Prosím o radu

Alena , 01.03.2008 17:35:04

Dobrý den,jsem dva roky rozvedená,nemám dosud vyřešené maj.vypořádání s býv.manželem.Bohužel jsem při rozvodu podepsala dohodu o maj.vypořádání,bylo to ve stresu bez většího přemýšlení,myslela jsem si,že není jiná možnost.Jedná se o to že jsem na začátku manželství prostřednictvím výměny bytu mých rodičů získala byt,který byl však přepsán na mně i býv. manžela,bylo to v době těsně po pádu komunistů a těmto věcem se nevěnovala větší pozornost.Rodiče předpokládali,že bývalý manžel by při problémech v našem soužití zohlednil jejich vklad do našeho bydlení.Finanční prostř. z prodeje tohoto bytu jsme použili na koupi starého domku - rovněž přepis na nás oba,jeho rekonstrukce byla z fin. důvodů minimální.V domku nyní bydlím sama s dětmi.Býv. manžel po mě požaduje částku dle nejen mého názoru neúměrně vysokou - vložené investice z jeho strany na pořízení bytu a násl.domku nebyly žádné.Prosím o radu,zda existuje možnost přehodnocení vyrovnání,popř.jaké jsou max.lhůty k vyrovnání.Velmi děkuji.

prosím o radu

Tomáš Halouzka, 26.02.2008 13:16:45

Dobrý den, jsem vlastníkem bytu, ve kterém jsem bydlel s přítelkyní, nemáme spolu děti, ani uzavřenou žádnou smlouvu, ze které by ji plynul nějaký nárok na můj byt. Má zde pouze trvalé bydliště. Před 8 měsíci jsme se rozešli a já nyní bydlím u nové přítelkyně, i když mám svůj vlastní byt. Důvodem je to, že bývalá přítelkyně i přes veškeré snahy z mé strany odmítá můj byt opustit. Snažil jsem se s ní dohodnout, dokonce jsem se ji pokusil najít podnájem ona však zjevně nemá zájem z mého bytu odejít. Prosím poraďte mi jak mám tuto situaci řešit! Jak mám přinut bývalou přítelkyni konečně odejít. Mohu např. vyměnit zámek u dveří mého bytu bez jejího vědomí??Děkuji za odpověď.

Re: prosím o radu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 26.02.2008 17:12:54

Dobrý den,
vyměnit zámek nedoporučuji - dopustil byste se trestného činu.
Raději podejte soudu žalobu na vyklizení s tím, že užívá byt bez právního důvodu. Sice to trvá déle, je to však zcela legální a bohužel jediná cesta.

prosím o radu

Jitka Hušková, 26.02.2008 11:23:03

Dobrý den!Prosím o radu.V září roku 2007 jsem požádala o rozvod,můj manžel si v té době vzal půjčku a nyní další.Teprv v lednu jsme byli rozvedeni.Má zde stále trvalé bydliště,které uvádí na své půjčky.Já mám obavy, že pokud si je nebude platit,aby je banky nežádali po mě.Děkuji za odpověd

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 26.02.2008 11:27:17

Dobrý den,
v tomto případě je třeba, abyste co nejdříve podala soudu návrh na vypořádání SJM. V tomto řízení tuto otázku vyřešíte.

Jitka Hušková, 26.02.2008 11:50:51

Děkuji za odpověd.Majetkové vypořádání máme už vyřešené současně s rozvodem.Veškerý majetek včetně bytu mi zůstal.Já mám manžela vyplatit částkou na které jsme se dohodli.a podepsali u notáře.

Majetkové vypořádání

Veronika Oblouková, 16.02.2008 23:36:15

Jestliže jeden z manželů nabyl družstevní byt před uzavřením manželství a v průběhu
manželství byl byt směněn na větší,platí zásada že po rozvodu připadne i tento byt
manželovi,který jej získal před uzavřením manželství. Jak to v tomto případě bude s
majetkovým vypořádáním,jestliže hodnota členského podílu za vyměněný byt se
zvýšila o cca 10%. Děkuji za odpověd.

Majetkové vypořádání

Veronika Oblouková, 16.02.2008 23:34:25

Manžel je vlastníkem družstevního bytu. Manželka s ním nesepsala žádnou smlouvu o
doživotním užívání a ani na byt nemá věcné břemeno. Manželka se chce rozvést a
požaduje po manželovi polovinu majetku. Bude muset manžel vyplatit manželce
polovinu bytu? Má manželka nárok na polovinu tohoto bytu? Děkuji za odpověd.

Dotaz

Silvie Jankovičová, 16.02.2008 12:17:58

--------------------------------------------------------------------
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s manželem jsem již více jak rok rozvedena a do mé péče mám svěřenou 5-ti letou dceru.Celou dobu máme s bývalým manželem styk s dcerou dohodou,ale v poslední době se s ním nedá domlouvat a zastrašuje mne telefonáty, kdy vyhrožuje, že si sežene na odboru péče o dítě papír a s ním si bude vyzvedávat dceru ze škoky kdy bude chtít apod. Je toho mnohem více s čím se nemůžeme domluvit a tak jsem se po poradě se sociální pracovnicí rozhodla podat žádost o úpravu styku s dcerou. Chtěla jsem se zeptat, jestli od podání do doby padnutí rozsudku jsem povinna mu dceru dávat na víkendy nebo ne. Děkuji za odpověď.Jankovičová

majetkové vypořádání po rozvodu

Hana , 13.02.2008 09:46:54

Dobrý den, prosím o radu - jsem již 21/2 roku rozvedená a bývalý manžel se nechce bavit na téma majetkového vyrovnání. V průběhu našeho maželství jsme dostali družstevní byt a po několika letech jsme ho odkoupili do OV.Manžel smlouvu bez mého vědomí nechal napsat na sebe.Byt se modernizoval na náklady rodiny po dobu 20 let.Bohužel nastala situace rozvodu a soud tuto stránku vůbec neřešil.Ještě před rozvodem jsem se s dcerou odstěhovala a manžel užívá byt dosud a znemožnil přístup výměnou zámku.Můžete mi prosím poradit zda mám nějakou naději na majetkové vypořádání.
Děkuji a přeji pěkný den Hanka

Re: majetkové vypořádání po rozvodu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.02.2008 15:15:27

Dobrý den,
při rozvodu samotném se soud otázkou bydlení opravdu nezabývá. V tomto případě podejte soudu návrh na vypořádání zaniklého SJM. Pouze v tomto řízení může být Váš majetek řešen.

prosím o radu

Martina Ludvíková, 07.02.2008 14:16:00

Dobrý den, můžete mi prosím poradit v mém problému. Bydlíme s přítelem v rodinném domě, který patří zatím mému otci, a po jeho smrti bude napsán na mě. Chceme domek opravovat a nově zařizovat. Většinu toho bude financovat můj přítel. Chci se zeptat, jestli je možné sepsat nějakou dohodu nebo smlouvu o tom, že všechno to, co můj přítel do domku zafinancuje dostane zpět, pokud bychom se rozešli. Nejsme manželé, a ani o tom zatím v blízké budoucnosti neuvažujeme. Chci předejít hádkám a nepříjemnostem, které by mohli v takovém případě nastat. Děkuji za odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 07.02.2008 14:35:02

Dobrý den, žádnou konkrétní dohodu ani sepisovat nemusíte. V případě rozchodu by jste se buď vypořádali podle toho, co do odmu vložil, nebo by se toho mohl domáhat i soudně. V budoucnu můžete příteli jako protihodnotu například část domu darovat nebo ho v případě svatby zahrnout do společného jmění manželů. Při problémech by pak vypořádání probíhalo klasicky, jako v ostatních případech. To jest vypořádání spoluvlastnictví (při darování) nebo SJM (při rozvodu). Jestli však přesto trváte na písemné dohodě, pak se obraťte na notáře nebo advokáta.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »