Dědictví - závěť formou notářského zápisu - lze napadnout? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dědictví střelných zbraní

Martina Mokrá, 12.02.2008 14:39:05

Dobrý den,ráda bych Vás požádala o radu. Již tři roky žiji s přítelem, který se doposud nerozvedl, je tedy ženatý (teď vdovcem), jeho manželka onemocněla a před nedávnem zemřela. Napsala vlastnoručně závěť,kde určila jako dědice veškerého svého majetku dceru a syna, kteří jsou potomci mého přítele. Jeho zesnulá manželka v závěti vyjmenovala, že jí náleželo polovina bytu, polovina automobilu a také polovina zbraní, které si pořídil můj přitel v době manželství, protože je myslivec. Zajímalo by mě, jestli je možné, aby byli zahrnuty zbraně, které patří jednomu z manželů, neboť nikdo jiný k nim nemá oprávnění ani nevlastní zbrojní průkaz, do dědického řízení. Ještě by mě zajímalo, pokud v závěti není uvedeno jak se má postupovat při rozdělení např. zařízení bytu - vybavení, není vůbec zmíněno, jak se bude v takovéhle situaci postupovat.Ještě jedna věc nám dělá problém a to je to, že v závěti seps. roku 2006 byl vypsán i osobní automobil, resp. jeho polovina. Můj přítel vlastní ale podepsané prohlášení manželky z roku 2007, kdy se nároku na auto zříká, jelikož se absolutně nepodílela na opravách a jeho správě - toto prohlášení mělo sloužit pro rozvod manželství, který se ale nestihl, neboť manželka přítele zemřela dříve, než k rozvodu došlo. Děkuji Vám za pomoc v této složité situaci. Přeji pěkný den

Dědictví - závěť formou notářského zápisu - lze napadnout?

Zuzana Bystřická, 06.02.2008 16:42:46

Dobrý den,

ráda bych pomohla své babičce, po smrti jejího manžela v 11/2007 byla nyní seznámena se závětí sepsanou notářským zápisem v roce 2000, kterou nevlastní děda odkázal vše (polovinu bytu, ve kterém spolu bydleli a nyní v něm bydlí babička i všechny své další věci) své dceři z prvního manželství a dvěma vnučkám.A doslova uvedl: své manželce, která není neopomenutelným dědicem, neodkazuji nic. Je to pro ní velký šok a vůbec netuší, jak se finančně vyrovná. Babička má k dispozici vlastnoručně sepsané dědovo prohlášení z roku 2007, že si nepřeje, aby byl výše uvedený byt součástí dědictví, podepsané dvěma nezávislými svědky (děda nebyl již ve zdravotním stavu, že by mohl k notáři dojít), je možné u soudu uspět a domoci se alespoň částečně toho, že budou dědické podíly nakonec jiné nebo bude byt z dědictví vyjat? děkuji.

Re: Dědictví - závěť formou notářského zápisu - lze napadnout?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 07.02.2008 09:03:40

Dobrý den,
není možné, aby zůstavitel rozhodoval o tom, co má a co nemá být předmětem dědického řízení. To jednoduše není možné.
Co se týče bytu a ostatního majetku, záleží na tom, jestli byl v jejich společném jmění manželů či nikoli. Pokud ano, získá babička stejně alespoň jeho 1/2 a to nikoli z dědictví, ale z vypořádání SJM, které musí být provedeno před samotným dědickým řízení.
Pokud však děda závětí odkázal všechen svůj majetek jiným osobám, nedostane babička z dědictví nic.

Zuzana Bystřická, 07.02.2008 10:08:19

Mockrát Vám děkuji za rychlou odpověď - nepříliš pozitivní...ještě bych dotaz malinko upřesnila, v prohlášení dědy z roku 2007 je napsáno, že babička odkupovala byt v době, kdy se převáděl z města na družstvo ze svých vlastních prostředků (což je pravda a může to doložit, pracovala do svých 76 let) a že by tedy neměl být předmětem dědického řízení. Ale asi to nebude mít na právní výklad podstatný vliv, že?
Ještě jednou moc díky. Pěkný den.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 07.02.2008 10:23:40

Ještě jednou dobrý den,
právě naopak, taková informace by měla na řízení zásadní vliv, protože byt by pak nemohl být předmětem dědického řízení, poněvadž by to znamenalo, že je ve výlučném vlastnictví babičky.
Toto by však musela prokázat. Ale její "vlastní prostředky" neznamená její příjem ze zaměstnání apod. Naopak takový příjem patří do SJM. Aby mohlo jít o pořízení bytu z jejích vlastních prostředků, musela by naprosto veškeré tyto peníze buď zdědit, získat od někoho darem, nebo by je musela mít již před svatbou. A toto vše by musela před soudem prokázat.

Zuzana Bystřická, 07.02.2008 10:20:39

nezeptala jsem se bohužel úplně přesně, sehnala jsem znění sepsaného prohlášení dědy z roku 2007 (viz můj první dotaz): já JS RČ..... bytem..... prohlašuji, že uznávám, že oba naše členské podíly na byt 2+1 v bytovém družstvu Pohoda zaplatila má manželka H. S... RČ ze svých osobních prostředků a nechci, aby toto bylo součástí dědictví k závěti, kterou jsem sepsal před časem. V Praze dne 19.9.07, vlastnoruční podpis a podpisy dvou svědků.
Je možné, že tímto prohlášením se dá zrušit část závěti?
Mockrát děkuji za trpělivost!!!

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 07.02.2008 10:25:51

Ano, takové prohlášení by mohlo věc změnit tak, jak jsem popsala v předchozí odpovědi. Soud by jej vzal jako důkaz a mohlo by jej to přesvědčit.

Zuzana Bystřická, 07.02.2008 10:40:37

Nezlobte se, že jsem Vás tak vytížila a díky!!! Babička u notáře prohlásila, že peníze dostala od mé matky na odkup bytu darem za to, že v minulosti pomohla vyřešit mou bytovou situaci.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 07.02.2008 10:45:05

Tak to by mohlo pomoct.
Přeji hezký den.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »