Platnost smlouvy - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Smlouva k půjčce

Christian König, 25.01.2011 09:46:02

Dobrý den, dne 6.1.2009 jsem uzavřel s rodinnými příslušníky půjčku. Smlouvu jsem napsal a mám jejich vlastnoruční podpisy. (konkrétně se jedná o částku
120 000,- Kč. Ve smlouvě je uvedeno splacení částky do 1.12.2009. Již několikrát jsem je kontaktoval o nezaplacení dlužné částky, ale bezúspěšně. Je nějaká splatnost smlouvy? Respektive, nemůže se stát, že po nějaké době smlouva zanikne? Pokud ano, jaká je to doba? Chci dát věc exekučnímu řízení, či k soudu. Děkuji

Re: Smlouva k půjčce

Milan Zeman, 25.01.2011 10:19:51

Splatnost máte určenou ve smlouvě - 1.12.2009. Smlouva nezaniká, ale právo v ní smluvené se promlčuje. Podejte proto žalobu k soudu včas - Vaše právo se promlčí 2.12.2012. Pokud soud Vašemu návrhu vyhoví, přizná Vám také nárok na úroky z prodlení až do zaplacení. Pokud nebude rozhodnutí soudu v uvedené lhůtě splněno, můžete se obrátit na exekutora.

platnost smlouvy

Ludek Tesar, 09.12.2010 17:08:59

Dobry den,
potreboval bych poradit s platnosti smlouvy.
Jedna se o situaci, kdy jsem byl cca 2 roky uzivatelem sluzeb UPC ackoliv jsem do dnes nepodepsal smlouvu o poskytovani sluzeb. Jde o to, ze jsem nevratil vcas zarizeni jako je modem a settopbox ( ve vseobecnych podminkach pisi do 7 dnu od ukonceni smlouvy )a nyni mi je uctovana pokuta 5000 tis. za kazde zarizeni. Je mozne se odvolat na to, ze jsem smlouvu nepodepsal a tudiz se neseznamil se vseobecnymi podminkami a nemohl jsem s nimi souhlasit?
Dekuji

Nájemní smlouva

Lucie, 15.06.2010 15:29:32

Dobrý den,
ráda bych se zeptala ohledně platnosti a účinnosti nájemní smlouvy. Pokud je nájemní smlouva sepsaná např. 1.1.2010, je tedy platná od tohoto data. Pokud je ovšem její účinnost podmíněná splněním některého úkonu, např. zaplacením kauce, od kdy se osoba stává nájemcem bytu? Ode dne zaplacení kauce nebo ode dne sepsání?
Předem děkuji za odpověď.

Re: Nájemní smlouva

Milan Zeman, 16.06.2010 08:04:40

Nájemcem jste ode dne sjednaného ve smlouvě. Plnění smluvních povinností má vliv na nájem pouze jako okolnost zakládající výpovědní důvod.

Lucie, 18.06.2010 09:01:48

Dobrý den,
děkuji za odpověď. Ale pokud v této smlouvě není uveden datum od kterého se nájemní smlouva sjednává (je uvedeno pouze, že je uzavřena na dobu neurčitou)? Nájemcem je tedy osoba od platnosti nebo účinnosti nájemní smlouvy?
Děkuji

Milan Zeman, 18.06.2010 10:10:52

Ode dne podpisu oběma stranami.

způsobená škoda

Hana Kadlečková, 28.02.2010 16:45:12

Vnuk pracuje v lese na harvestoru. Nyní mu bylo sděleno, že způsobil při těžbě škodu zhruba 18 000,-Kc. Je objednavatel práce povinem mu škodu dokladovat?Prý mu nezaplatí fakturu za provedenou práci.Jakou částku v přídadě opravdové škody mu musí objednavetel zaplatit aby měl vůbec z čeho žít? Děkuji.

Re: způsobená škoda

Karel Dlouhý, 28.02.2010 21:07:23

Samozřejmě ten, kdo tvrdí, že mu vznikla škoda, to musí dokladovat a pokud to škůdce neuzná, tak ji musí vymáhat soudně. Pokud práce byla odvedena, nemůže odmítnout uhradit fakturu.
Podrobnosti záleží na smlouvě a na tom, o co se jedná.
Kromě toho by podnikatel (Váš vnuk) měl být pojištěn na způsobenou škodu, tedy uhradit z pojištění.

"Jakou částku v případě opravdové škody mu musí objednavetel zaplatit aby měl vůbec z čeho žít?"
Vzhledem k tomu, že nejde o vztah zaměstnavatel - zaměstnanec podle zákoníku práce, nýbrž zřejmě vztah dvou firem podle obchodního zákoníku, tak se asi takto nelze ptát. (Může se třeba stát, že firma zkrachuje, neboť není schopna splnit své závazky, ...)

Platnost Smlouvy o dílo

Jiří Drštka, 05.02.2010 21:03:29

Smlouva o dílo dle OZ nebyla podepsána objednatelem po celou dobu výstavby. Přesto jsem práci odvedl, objednatel dílo užívá. Je to zřejmě SOD uzavřená konkludentním právním úkonem. Má objednatel potom právo na smluvní pokutu, která byla ustanovena v něm nepodepsané smlouvě? Nebo má nárok pouze na plnění dle kapitol OZ, kde smluvní pokuta není?

platnost smlouvy

Julián Jančík, 21.01.2010 09:05:08

Dobrý den, zajímá mě Váš právní názor k této věci:
Při využívání služeb telefoního operátora byla v rámci sjednání tarifu podepsána smlouva, kterou ovšem nepodepsal účastník ( vlastník čísla , který byl v zahraničí. Za něj tedy podepsala smlouvu osoba blízká a na adresu operátora odeslala. Po dvou měsících užívání se částky za poouživání internetu ( ač měl dle vědomí vlasntíka čísla, stát paušlaně 150 Kš ) vyšplali na cca 40 000 Kč - tuto sumu účastník není schopen v nejbližších dnech zaplatit. Zajímá mě tedy, jak se postupuje v případě, že podpis není platný. Vlastník čísla nepopírá, že číslo užíval a je případně ochoten vzniklou sumu zaplatit, ne ovšem už další náklady a pokuty vyplívající ze smlouvy. Je tento postoj správný? Děkuji za odpověď a mějte pěkný den, Julián

Madiatel-platnost smlouvy

Richard Čermák, 16.09.2008 12:01:05

V r 2003 jsem uzavřel s MEDIATELEM Smlouvu o zveřejnění inzerce do Zlatých atránek.Ve všeobecných smluvních podmínkách se hovoří v článku 2 ,že zveřejnění produktu je platné zpravidla 12 měsíců ode dne zahájení distribuční kampaně.Na došlé faktuře je napsáno-Platnost uveřejnění je jeden rok od data zdanitel.plnění.Proč byla inzerce proti mé vůli opakována ve ZS i další rok a zaslána fa za toto uveřejnění,když jsem si jej neobjednal.Navíc doručovací adresa vysloveně uvedená ve smlouvě rok předtím byla jiná než na jakou faktury došly.S adresou na fakturách jsem neměl nic společného.Nyní mi přišel platební rozkaz o zaplacení služby,kterou jsem si v podstatě neobjednal a faktura mi nebyla ani doručena.

Re: Madiatel-platnost smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 02.10.2008 14:28:12

Nerespektujete pravidla diskuzí, tento dotaz jste v obdobném znění vložil na různá místa!
Tím zdržujete ostatní čtenáře i redakci, kdy redaktoři odpovídají na stále stejný dotaz jednoho tazatele místo toho, aby odpovídali dalším čtenářů, kteří také chtějí poradit.
Takže si odpověď najděte a příště dodržujte pravidla jako ostatní čtenáři.

účinnost smlouvy

Vladislav Řeháček, 12.09.2008 10:09:06

Dobrý den, rád bych se seznámil s Vaším právním názorem, je-li to možné, problém řeším velice často. Platnost a právní účinky smlouvy obecně: je celkem zřejmé, co to znamená a také např. odložení právních účinků na základě nějaké podmínky. Je ale možné u smlouvy jako právního aktu používat stejné pojmy jako u právního předpisu, který má svou časovou platnost a účinnost? Např. Tato smlouva na koupi služby je platná od 1.1.(podpis) a účinná v období 1.2. až 1.3. roku. Domnívám se totiž, že právní účinky (snad tedy účinnost?) smlouvy jsou zákonnou podstatou pojem mnohem širší než období plnění smlouvy. Dotaz: Lze snad účinnost smlouvy někdy ztotožnit pouze s určitou dobou nebo zahajovacím termínem plnění předmětu smlouvy? Zatím děkuji. V.Ř.

Re: účinnost smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 12.09.2008 14:03:47

Dobrý den, zpravidla je na účastnících,jak si přejí účinnost smlouvy nastavit. Platnost (perfektnost), tedy okamžik, od kterého je smlouva platná, protože je uzavřena v souladu s právem, tj. oprávněnými osobami a při dodržení náležitostí a podmínek právních úkonů, nastává dnem podpisu, účinnost, tedy okamžik, od kterého vznikají práva a povinnosti (obligačně-právní účinek), strany jsou povinné plnit závazky, nastávají právní účinky a je právně vynutitelná anebo dochází k jiné skutečnosti (např. věcně-právní účinek při přechodu vlastnictví nemovitosti teprve vkladem do KN)), nastávají ve většině případů stejně s platností anebo později, tak jak si strany sjednají anebo to vyplývá z právních předpisů.

vztahuje se smlouva na závazky vzniklé před jeji účinností?

Mariana Ermlová, 26.08.2008 13:46:37

Dobrý den,
Budu ráda za váš právní názor. Dne 12.5. byla uzavřena komisionářská smlouva a tímto datem také nabyla účinnosti. Před uzavřením smlouvy byla komisionáři vystavena faktura, která byla splatná až 21.5. Komisionář je s placením faktury v prodlení. Lze použít ustanovení smlouvy ze dne 12.5. o smluvní pokutě v případě prodlení, když byla faktura splatná až po 12.5.?
děkuji

Re: vztahuje se smlouva na závazky vzniklé před jeji účinností?

Mgr. Oldřich Topka, 11.09.2008 16:25:14

Dobrý den, prodlení se zaplacením faktury vystavené před účinností smlouvy se touto smlouvou neřídí, ledaže by to bylo výslovně sjednáno, což ale jistě není.

Dotaz ohledně nájemní smlouvy

Stanislav Stýblo, 16.04.2008 08:46:44

Dobrý den.
Pronajal jsem si byt 1kk přes realitní kancelář AAA.byty.Zaplatil jsem provizi plus jedno nájemné plus vratnou kauci..Smlouva je uzavřena na rok.Po sléze jsem zjistil že předzahrádka která měla být součásti bytu není jeho součastí ale je pro užívání veškerých nájemců v domě.Protože mi to nedalo začal jsem si zjišťovat víc informací o bytě a zjistil jsem že byt který mi byl pronajat není byt ale nebytový prostor nehledě na to že v bytě jsou hlavní uzávěry vody pro celý dům tudíž k nim musí být jakousi cestou přistup.Chci se zeptat jestli byla porušena má práva a do jaké míry mohu požadovat odškodnění od realitní kanceláře? S pozdravem Stýblo

Re: Dotaz ohledně nájemní smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.04.2008 09:02:50

Dobrý den,
neznám danou situaci, nicméně v případě uzavření nájemní smlouvy na byt, musí být pronajímaný prostor opravdu bytem a tedy jako byt být i zkolaudován. Tento nedostatek by mohl způsobit neplatnost nájemní smlouvy. Raději se však obraťte na advokáta v místě Vašeho bydliště, který prozkoumá všechny listiny.

Re: Dotaz ohledně nájemní smlouvy

Stanislav Stýblo, 17.04.2008 09:44:02

Dobrý den ještě se chci zeptat zda v mé blízkosti tedy v praze 5 existuje nějaká bezplatná právní poradna ohledně mého problému nebo je vše placeno.Nepodařilo se mi nic sehnat a nevím zda je to vůbec možné.Děkuji

Odstoupení od smlouvy

Táňa Malá, 15.04.2008 22:48:03

Dobrý,večer!Potřeuji poradit.21.4.2007 byla uzavřena kupní smlouva na filtrační zařízení k úpravě pitné vody za cenu 35930 Kč.16.5.2007 jsme odstoupili od smlouvy.18.5.2007 jsme obdrželidopis o nedodržení smlouvy a zaplacení pokuty ve výši 25procent,tedy částky 8.982.50Kč a návrhu splátkového kalendáře.Před pár dny přišla opět výzva o zaplacení.Je ještě možnost
neplacení této pokuty,když jsme nebyli informování o odstoupení do7dnů,nedostali jsme smlouvu ani kopii,
výrobek nám nebyl předveden a k podpisu došlo v restauraci a občanský průkaz při podpisu nebyl platný. Děkuji za odpověď.

Re: Odstoupení od smlouvy

Táňa Malá, 18.04.2008 10:11:48

Dobrý den!15.4.jsem poslala dotaz ohledně odstoupení od smlouvy.Dosud jsem nedostala odpověď.Proto opět píšu a děkuji za odpověď. Malá

Platnost smlouvy

Renata Janáčková, 06.02.2008 16:31:19

Když je obchodní smlouva uzavřena od 01.01.2008 do 31.12.2008 ( přímo zapsáno ve smlouvě ) a datum podpisu je v Praze dne 25.01.2008. Je to správně? Myslím , že je tato smlouva antidatována. Myslím , že podpis smlouvy by měl být před datem nebo nejpozději v den počátku účinnosti smlouvy.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »