Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,dne 7.1.2009 mi byla dána výpověď z nadbytečnosti (2-měsíční výpovědní doba + 3 platy). Právě jsem zjistila, že jsem těhotná. Vím, že zaměstnavatel nemá právo dát těhotné ženě výpověď. Já jsem ale v době, kdy jsem dostala výpověď ještě nevěděla, že jsem těhotná.Těhotenství se počítá od data poslední menstruace, což bylo před 7.1.2009.Myslíte si, že se můžu obrátit na zaměstnavatele s tím, že moje výpověď je neplatná a já trvám na zaměstnaneckém poměru? Zřejmě bude nutné i potvrzení od lékaře? Děkuji za odpověď.
§ 53
§53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou.
§53 (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
§ 72
Neplatnost rozvázání pracovního poměru výpovědí, okamžitým zrušením, zrušením ve zkušební době nebo dohodou může jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec uplatnit u soudu nejpozději ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit tímto rozvázáním.
Tedy byste měla zaměstnavatele informovat o svém těhotenství, doložit lékařské potvrzení a žádat, aby výpověď vzal zpět.
Pokud by se neprokázalo, že v době převzetí výpovědi jste byla těhotná, tak ale stačí, že jste těhotná teď, tj. se uplatní §53 (2) - výpovědní doba doběhne až po skončení rodičovské dovolené, tedy na podzim 2012.
- ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá (třeba proto, abyste dostala odstupné už teď ?
Dobrý den,
ve výpovědní době jsem zjistila že jsem těhotná.Výpověď byla dána z mé strany.Musela jsem okamžitě zůstat doma na rizikovém těhotenství.Chtěla jsem se zepatat kdo mi bude platit nemocenskou a jak dlou? Jak to bude v tomto případě s peněžním příspěvkem v mateřství a s rodičovskou dovolenou? Budu mít nárok na PPM a kdo jej bude platit a budu si moci vybrat ze 3 variant rodičovské dovolené.
Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, především záležitosti spojené s rodičovským příspěvkem budete řešit s úřadem státní sociální podpory (úřady práce, v Praze úřady městských částí). Pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní doby, protože výpověď jste podala Vy a nevztahují se na Vás tedy ustanovení k ochraně zaměstnance při výpovědi od zaměstnavatele. Nemocenská Vám přesto poběží i dál (po skončení poměru). Jestliže jste byla účastna nemocenského pojištění v posledních 2 letech nejméně po dobu 270 dnů nárok na peněžitou pomoc v mateřství Vám vznikne. PPM vyplácí správa sociálního zabezpečení. Stejně tak nemocenskou. U velké organizace (firma nda 25 zaměstanců) výplatu zprostředkovává zaměstanavatel (pak si ji strjne ze sociálního pojištění). Podrobnosti se dozvíte na příslušných úřadech.
Dobrý den. Moc děkuji za odpověď. Znamená to tedy, že se po ukončení pracovního poměru musím nahlásit na příslušném uřadu? Případně kdy se a kde se musím nahlásit? Budu mít nárok vybrat si jednu ze 3 variant rodičovského příspěvku? Pracuju-li ve větší firmě než je 25 zaměstnanců, budu tedy zasílat neschopenku po celou dobu těhotenství k zaměstnaveteli u kterého jsem rozvázala pracovní poměr.Děkuji
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com