choroba z povolání a ukončení pracovního poměru. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Choroba z povolání

David Lakomý, 08.12.2009 15:14:38

Dobrý den,

v roce 1992 mi byla přiznána choroba z povolání (pracoval jsem jako horník) alergie na gumu. V roce 1993 mi bylo nabídnuto odstupné 10-ti násobku průměrného platu. Chtěl bych se zeptat jestli mám nárok na rentu, popř. jestli mám nárok na zpětné vyplacení renty?

Děkuji za odpověď.

Re: Choroba z povolání

David Lakomý, 08.12.2009 15:21:43

Zapomněl jsem napsat, že v roce 93 jsem dostal 10-ti násobek průměrného platu, a rentu nepobírám.

Jan Jan, 26.01.2012 17:55:36

Lze uplatnit rentu u nemoci z povolání - stal jsem se částečně invalidní od roku 1990 a dosud rentu nepobírám, od kdy lze zpětně rentu požadovat?

ivzez , 14.02.2012 23:46:42

Tzv. renta dorovnává rozdíl mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a případným současným nižším výdělkem, pokud je nově dosahovaný výdělek nižší kvůli nemoci z povolání.

Dohodněte se se zaměstnavatelem, u něhož jste nemocí z povolání onemocněl, ten za její následky i za případné snížení výdělku odpovídá.

Podle mých informací se nárok na rentu nepromlčuje, ale promlčují se jednotlivé nároky. Domnívám se proto, že lze nárokovat max. 2 roky zpětně.

výpověd ze z důvodu nemoci z povolání

Radim Chocholka, 07.02.2009 12:59:12

Dobrý den, možná to již zde bylo zodpovězeno, ale chtěl bych se zeptat na tuto vec, muj otec má již delší dobu nemoc z povolání a nyní z tohoto důvodu již 2 měsíce nechodí do práce, a zaměstnavatel mu podal výpověd, výplata mu byla vyplácena pouze hrubá mzda a zbytek doplácela pojištovna, takže se chci zeptat: jestli platí 2 měsíční výpovědní lhůta a jestli má nárok na nějaké odstupné, a jak ho vymáhat, když ho zaměstnavatel nebude vyplácet, prosím o polopatickou odpověd, jelikož sem spíše technicky založen a předpisy nebo citace mi moc neříkají, děkuji za odpověd

Re: výpověd ze z důvodu nemoci z povolání

Karel Dlouhý, 07.02.2009 20:23:06

Dobrý den,
z dotau není zřejmé, zda otec je v pracovní neschopnosti nebo ne a neuvádíte, jaký důvod byl ve výpovědi uveden.
V době prac. neschopnosti většinou zaměstnanec nemůže dostat výpověď.
2měs. výp. lhůta platí.
Odstupné záleží na důvodu výpovědi.
Vymáhat ho lze podáním žaloby k soudu.

Uznana nemoc z povolání - výpověď

Helena Horáčková, 03.02.2009 15:07:42

Byla mi uznaná nemoc z povolání,praktická lékařka mi do závěru napsala,že nesmím dále vykonávat svoji práci,ale já chci i nadále svoji práci vykonávat,výpověď nechci podávat. Vykonávám práci hlavní kuchařky v MŠ,uznaná nemoc je Syndrom karpálního tunelu.Zaměstnavatel mi již vyšel vstříc v nepřetěžování horních končetin,protože závěr z Pracovního lékařství zní: U jmenované platí zákaz práce v riziku přetěžování horních končetin,o pracovním zařazení rozhodne závodní lékař.
Je tedy nutné přecházet na jinou práci? Organizace pro mne v tuto chvíli jiné zařazení nemá a ráda bych svoji práci vykonávala i nadále u stejné organizace.

Nemoc z povolání

Dagmar Šnajdrvindová, 12.11.2008 22:10:55

Přeji dobrý den.Zaměstnanec s uznanou nemocí z povolání je se svým souhlasem převeden na jinou práci v odloučeném pracovišti.Toto pracoviště se po 1 měs.ruší./Firma však existuje dál a přibírá další zaměstnance./Je fi. povinná nabídnout zaměstnanci s NZP
jinou práci?Pokud nenabídla a rovnou předložila zzaměstnanci.výpověď pro NADBYTEČNOST,jednala v souladu se zákoníkem práce?Pokud pro takového zaměstnance nemá odpovídající práci,smí dát výpověď pro nadbytečnost? Jedná se o mého muže,ten bohužel z neznalosti výpověď v tomto znění podepsal,má prosím ještě naději,se nějakým způsobem bránit?Prosím pěkně k vaší odpovědi,bych prosila i č.§ který o se týká tohoto dotazu.Děkuji za laskavou odpověď.Šnajdrvindová

Re: Nemoc z povolání

Mgr. Oldřich Topka, 21.11.2008 10:38:59

Dobrý den, výpověď je jednostranný úkon, který vůbec nevyžaduje, aby ho zaměstnanec nějak podepisoval nebo s ním souhlasil.
Jestliže zde nastal řádný výpovědní důvod (nadbytečnost, organizační změny aj.), pak to s NZP nijak nesouvisí a zaměstnavatel nemá povinnost zaměstnanci nabízet před výpovědí jiné místo. Pokud by manžel chtěl, mohl by výpověď napadnout pro neplatnost, ale shledá-li soud, že výpověď byla dána v souladu se ZP, pak by neuspěl.
Ovšem podle §369 ZP má manžel s ohledem na NZP jisté nároky, které by mu měl zaměstnavatel vyplácet. Jestliže to však neuzná dobrovolně, bude i tady nutné se obrátit na soud.

dotaz

Jan Hakel, 06.10.2008 17:46:39

Dobrý den,chtěl bych se zeptat, zda už k uznané chorobě z povolání a měsíčnímu vyplácení náhrady za ztrátu na výdělku, musím být uznán osobou zdravotně znevíhodněnou? Pokud nemohou mi vyplácení náhrady zastavit? Děkuji

Re: dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 13.10.2008 08:26:25

Dobrý den, co tím myslíte? Nemoc z povolání je úředně potvrzena a náhrady dostáváte, takže na tom by se nemělo nic měnit. Pokud máte nějaké pochybnosti, kontaktujte OSSZ.

Odstupné

Markéta Klučíková, 01.07.2008 11:31:29

Dobrý den, po skončení PN v důsledku PÚ (momentálně plně invalidní)jsem nastoupila na nové místo, které mi zaměstnavatel nabídl. Po 3 měsících mám potvrzení, že ani toto místo nemohu vykonávat a zaměstnavatel již jiné místo nemá, proto mi nabízí odstupné 12 měs. Chci se zeptat, bude mi odstupné vypočítávat ze mzdy, kterou pobírám teď a nebo podle ze mzdy před úrazem? Moc děkuji za radu.

Markéta

Re: Odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 03.07.2008 15:09:43

Dobrý den, odstupné se vypočítá z průměrného výdělku. Průměrným výdělkem zaměstnance se rozumí průměrný hrubý výdělek a zjistí se z hrubé mzdy zúčtované zaměstnanci k výplatě v rozhodném období a z odpracované doby v rozhodném období, kterým je předchozí kalendářní čtvrtletí. Zákonnou úpravu naleznete v §351 a násl. ZP.

nemoc z povolání

Soňa Melichová, 25.06.2008 09:46:49

Zaměstnanec má odborný posudek na nemoc z povolání - karpální tunel,a je přeřazen z práce pekaře na uklízečku. Po opětovné pracovní neschopnosti přinesla na výmněnném poukaze od obvodního lékaře oznámení, že nemůže vykonávat práci uklízečky. Chci vědět, jestli že se nejedná o oficiální stanovisko(lékasřský posudek), zda takové oznámení od obvodního lékaře je pro zaměstnavatele závazné.
Je evidentní, že zaměstnanec nemá snahu příjmout náhradbí práce a má požadavek odstupného ve výši 12násobku měsíčního platu.Můžeme se nějak bránit?

Re: nemoc z povolání

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 11:35:47

Dobrý den, tak vyjádření nebo lékařská zpráva od obvodního lékaře skutečně nestačí. Je nutný lékařský posudek od zařízení pracovně-lékařské péče.

Nárok na odstupné při ukončení pracovního poměru dle §52,d

Miloslava Juřeníková, 19.06.2008 22:57:57

Dobrý den, v současné době jsem zaměstnancem firmy, která ohlásila hromadné propouštění z důvodu omezení výroby. Mám zaměstnavatelem uznanou nemoc z povolání a tudíž i v případě výpovědi dle § 52 nárok na min.12ti měsíční odstupné. Zákoník práce uvádí pouze základní informaci o výpočtu odstupného z průměrného měsíčního výdělku.
Prosím o informaci jak bude postupováno, když se moje hrubá mzda skládá ze dvou částí, mzdového výměru + dorovnání od pojišťovny mého zaměstnavatele. Hrubou mzdu mi vyplácí zaměstnavatel.
Předem děkuji za Vaši odpověď.
S pozdravem
M.Juřeníková

Re: Nárok na odstupné při ukončení pracovního poměru dle §52,d

Mgr. Oldřich Topka, 27.06.2008 11:34:22

Dobrý den, tohle konzultujte se mzdovou účetní nebo personalistou.

výpověď a odstupné při chorobě z povolání

Boučková, 12.02.2008 07:19:13

Děkuji - jen bych to chtěla ještě upřesnit, jak píšete:.."pokud mi nebude vhodná náhradní práce přidělena, mohu pracovní poměr okamžitě zrušit. Nárok na odstupné bude zachován." Ano, ale když jsem si četla ZP, tak mi bude zachován nárok na odstupné jen 3 měsíční, ztratím tak ale nárok na 12ti násobek, který mi náleží jen při výpovědi dané zaměstnavatelem nebo dohodou z důvodu nemoci z povolání. Chápu to dobře?

Re: výpověď a odstupné při chorobě z povolání

Mgr. Oldřich Topka, 12.02.2008 07:47:53

Dobrý den, ano, je stanoveno, že při okamžitém zrušení náleží odstupné 3 násobné. Chcete-li 12 násobné musí být dána výpověď zaměstnavatelem a to ze zcela konkrétních důvodů (§52 písm.d) zákoníku práce) anebo uzavřena dohoda. Jestliže Vám výpověď nedá nebo odmítne uzavřít dohodu, bude vše obtížnější. Nejspíš se budete muset bránit u soudu.

výpovědní lhúta při výpovědi ze strany zaměstnavatele při uznání nemoci z povolání

Šárka Boučková, 09.02.2008 15:49:38

Pokud mi zaměstnavatel při přiznání nemoci z povolání nenabídne jinou práci odpovídající smlouvě, musí mi on sám dát výpověď pro tento důvod anebo mi může přikázat, ať výpověď podám sama? Tím bych ale ztratila nárok na 12ti násobek odstupného, že? A prosím, kolika měsíční bývá výpovědní doba při výpovědi z důvodu nemoci z povolání?
Navíc jsem slyšela, že MUSÍM přijmout jakoukoliv práci, která je přijatelná ze zdrav.důvodů, jinak ztrácím nárok na rentu . Je to pravda?

Re: výpovědní lhúta při výpovědi ze strany zaměstnavatele při uznání nemoci z povolání

Mgr. Oldřich Topka, 11.02.2008 11:10:48

Dobrý den, jestliže máte posudek o tom, že výkon práce vážně ohrožuje Vaše zdraví, měl by Vám zaměstnavatel do 15 dnů od předložení posudku nabídnout jinou práci. Ta musí odpovídat Vašemu zdravotnímu stavu, schopnostem a pokud možno i kvalifikaci. Jesliže k tomu nedojde, můžete pracovní poměr okamžitě zrušit. Nárok na odstupné bude zachován. Nebo můžete se zaměstnavatelem uzavřít dohodu o skončení poměru, ovšem s ohledem na §67 zákoníku práce tak, aby Vám z ní plynulo odstupné.
Jinak při výpovědi činí výpovědní doba 2 měsíce a zdravotní stav vůbec nehraje roli, doba je stejná pro všechny případy. Co myslíte nárokem na "rentu" není jasné, takový pojem zákoník práce neupravuje.

Re: výpovědní lhúta při výpovědi ze strany zaměstnavatele při uznání nemoci z povolání

Šárka Boučková, 11.02.2008 12:10:46

Děkuji za odpověď.

Jiří CHRÁSTEK, 18.02.2009 12:28:21

Renta se používá pro vyrovnávání ušlé mzdy u pracovníku v hornictví.

MICHAL PRCHLIK, 17.03.2009 12:22:39

Dobry den.Jak mam postupovat pri vypovedi kdyz mam uznanou nemoc z povolani,a co mam narok.Dekuji M.Prchlik

Výpověd ze zdravotních důvodů

Ivana Lišková, 08.02.2008 12:41:14

Dobrý den. Můj dotaz spočívá v tom, že vzhledem ke zdravotnímu stavu jsem nucena ukončit pracovní poměr. Pracuji ve velmi silně prašném prostředí(odchov bažantů) a začali mé problémy s očima - zánět rohovky. Léčím se již 2 měsíce a stále se to nelepší. Nemoc z povolání zřejmě nelze uznat není v seznamu nemocí z povolání. Náhradní práce není a tak musím skončit, neboť jak se ocitnu v prašném prostředí okamžitě mne začnou oči dřít. Chci se tedy zeptat jak mám postupovat s výpovědí, nebo zdali můžu od podniku žádat nějakou náhradu? Předem děkuji za odpověď.

Re: Výpověd ze zdravotních důvodů

Mgr. Oldřich Topka, 11.02.2008 10:53:39

Dobrý den, na nárok na odstupné při skončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů by jste musela mít lékařský posudek, ze kterého by jednoznačně vyplynulo, že jde o nemoc způsobenou povoláním. Máte-li k dispozici takový posudek, který prokazuje, že nemůžete dále vykonávat práci z důvodu vážného ohrožení zdraví a zaměstnavatel Vám do 15 dnů od předložení tohoto posudku nenabídne jinou práci, můžete okamžitě zrušit pracovní poměr (§56 zákoníku práce). Bude Vám náležet odstupné ve výši 12-ti násobku průměrného výdělku. Kdyby zaměstnavatel odmítl Vám odstupné vyplatit, mohla by jste podat žalobu na soud.

choroba z povolání a ukončení pracovního poměru.

Šárka Boučková, 06.02.2008 09:29:32

Došetřuje se u mne choroba z povolání,je jen otázkou pár dní,kdy budu mít písemné rozhodnutí o přiznání choroby z povolání.Potřebuji ale poradit:Jinou práci zaměstnavatel pro mne na plný úvazek nemá.Musím souhlasit s přeřazením na jinou práci,která ale bude na zkrácený úvazek a bude jiného zaměření než je uvedeno v e smlouvě?A pokud mne převedou na jinou práci,musí sepsat se mnou novou smlouvu nebo je to možno řešit jen nějakým dodatkem k původní smlouvě?Musí tam uvést důvod z choroby z povolání?Jde o to,že třeba budu muset podepsat novou smlouvu -a naletím si,poněvadž pak už mi mohou dát kdykoliv výpověď např.pro nadbytečnost a přijdu o odstupné,které bych dostala při výpovědi z důvodu nemoci z povolání,což dělá 12ti násobek prům.výdělku.Musím tedy přijmout jinou práci?Pokud odmítnu,musí mi oni dát výpověď i s odstupným 12ti násobku prům.mzdy?Neztratím žádné nároky tímto odmítnutím? Nebo mne mohou přinutit,abych v tom případě dala výpověď já-bez nároku na toto zvýšené odstupné?Nerada bych totiž u nich zůstala jako zaměstnanec,neplatí jak mají.Děkuji za odpověď

Re: choroba z povolání a ukončení pracovního poměru.

Mgr. Oldřich Topka, 06.02.2008 10:01:18

Dobrý den, odpovívám Vám jen rámcově, bez ohledu na záplavu dotazů, které jste byla schopna vměstnat do jednoho příspěvku. Záleží jen na Vás jestli jinou práci přijmete. Jestli se totiž tato práce "nevejde" pod druh práce, který máte sjednaný, nemusíte návrh zaměstnavatele akceptovat. Jinak při změně práv a povinností v pracovní smlouvě můžete sepsat jak novou pracovní smlouvu, tak i dodatek. Při skončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů, které souvisejí s výkonem práce, Vám skutečně náleží odstupné ve výši 12-násobku průměrného výdělku. Jestli nazaplatí dobrovolně, budete muset zaměstnavatele zažalovat.

Re: choroba z povolání a ukončení pracovního poměru.

Šárka Boučková, 06.02.2008 13:40:35

Děkuji, tato odpověď je přehledná a jasná. Děkuji moc.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »