Výpovědní lhůta a nemocenská - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď

Iveta, 24.05.2012 11:05:43

Dobrý den,dne 6.4.2012 v 18:00 v pátek jsem dostala výpověď dohodou od zaměstnavatele. Dne 10.4. 2012 jsem nastoupila na nemocenskou kterou jsem ukončila 30.04. 2012, neboť jsem si našla práci takže jsem se ani neregistrovala na ŮP.Býválý zaměstnavatel mi však odmítl vyplatit nemocenskou.Tak se ptám zda na ni mám nárok.
Děkuji

Re: Výpověď

ivzez , 24.05.2012 14:05:07

"Výpověď dohodou" neexistuje. Podle mne jste se dobrovolně se zaměstnavatelem dohodla o rozvázání pracovního poměru.

Po skončení pracovního poměru už jste neměla naplánovány žádné pracovní směny, proto nemáte nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (do 21. dne nemoci). Pokud by nemoc byla trvala déle, byl by nárok na nemocenskou od 22. dne nemoci.

neschopnost

Michaela Lerchová, 21.05.2012 13:39:25

Dobrý den,

prosím o radu. Zaměstnankyně po čerpání rodičovské dovolené, která končí 20.5.2012 má nastoupit do zaměstnání. Před nástupem doručila doklad o dočasné pracovní neschopnosti s nástupem 15.5.2012 a nadále trvá. Bude se jí nástup do zaměstnání posouvat ?

Děkuji za radu

Re: neschopnost

ivzez , 23.05.2012 00:26:18

Nebude. Normálně bude mít nárok na náhradu mzdy do 21. dne a od 22. dne nemoci (bude-li nemoc tak dlouho trvat) na nemocenské dávky.

Re: neschopnost

Michaela Lerchová, 23.05.2012 10:31:00

Děkuji, jen pro upřesnění. Nárok na náhradu mzdy (tj 21 dní) od data, kdy měla nastoupit do zaměstnání ? Nebo lze brát v potaz nástup na nemocenskou před nástupem do zaměstnání Tj.15.5., 3 dny bez náhrady a do nástupu tj.21.5.zbývají ještě 3 kalendářní dny. Jak postupovat ?

Děkuji mnohokrát

Smlouva na dobu urcitou

Jiri , 11.05.2012 18:30:25

Dobry den,chci se zeptat kdyz mam pracovni pomer na dobu urcitou a budu dlouhodobe nemocen asi 1 rok a mezetim mi smlouva vyprsi,tak jestli mi ji je zamestnavatel povinnen prodlouzit,nebo proste ve firme ukoncim pracovni pomer,mezitim co budu upoutan na luzko??Nevim totiz kde budu brat penize na splatky.Dekuji za odpoved

Re: Smlouva na dobu urcitou

ivzez , 13.05.2012 23:16:08

Pracovní poměr (PP) skončí uplynutím sjednané doby bez ohledu na nemoc. I po skončení PP budete mít nárok na nemocenské dávky, podklady pro jejich výplatu budete předávat bývalému zaměstnavateli.

Re: Smlouva na dobu urcitou

vladimir susko, 21.05.2012 13:24:44

Dobrý den chci se informovat jak dál postupovat.Přítelkyně se v práci ze zaměstnavatelem domluvili na výpovědi dohodou dne 11.5.2012 ke dni 20.5.2012. dne 19.5. přítelkyně omarodila a byla na operaci a dodnes je na nemocenské.Zaměstnavatel ji ted poslal výplatu s tím že ji proplatil nemocenskou jen za 2 dny na ostatní prý nemá nárok protože onemocněla po 11.5.teda při sepsání dohody.Jak dál postupovat když odmítá s ní další komunikaci.Nemocenská ještě nebyla ukončena děkuji

Vypovědni smouva a registrace na uřadu práce

Dana , 27.04.2012 18:24:07

Zaměstnavatel mi dal vypovědní smlouvu ke dni 30.4.2012 z důvodů "firma se odstěhovala na Slovensko". Jenom že ja jsem onemocněla týden před ukončením vypovědní smlouvy a jsem ve stavu pracovní neschopnosti. Chtěla jsem se informovat kdy se mám zaregistrovat na uřadu práce, aby jsem neměla pracovní přetržku.
Prosím Vás mohli by jste mi zaslat odpověď na tento dotaz?

Re: Vypovědni smouva a registrace na uřadu práce

ivzez , 13.05.2012 23:14:26

Předpokládám, že šlo o dohodu o rozvázání pracovního poměru (žádná "výpovědní smlouva" neexistuje) z důvodu přemístění firmy.

Úřad práce eviduje pouze uchazeče o zaměstnání. Zaregistrovat se můžete až po skončení nemoci.

VÝPOVĚĎ VE ZKUŠEBNÍ DOBĚ

Kristýna, 24.04.2012 12:42:40

Dobrý den, mojí sestru vyhodili ve zkušební době z důvodu, že otěhotněla.Bohužel i před tím byla vedena na úřadu práce a nemá nárok na podporu. Pokud by co v nejbližsí době nastoupila na rizikové těhotenství na co má nárok??Děkuji

Re: VÝPOVĚĎ VE ZKUŠEBNÍ DOBĚ

ivzez, 26.04.2012 00:42:14

Těhotenství není důvodem ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

V případě nemoci ve zkušební lhůtě (vystaví-li lékař neschopenku v průběhu 7 kalendářních dnů po skončení pracovního poměru) bude mít sestra nárok na nemocenské dávky od 22. dne nemoci. Neměla by ale nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (do 21. dne nemoci), protože po skončení pracovního poměru už nemá naplánovány žádné pracovní směny.

Z uvedených informací soudím, že pokud sestra nenastoupí v krátké době do dalšího zaměstnání, nesplní možná ani podmínky pro přiznání peněžité pomoci v mateřství - musela by být nemocensky pojištěna (zaměstnána) po dobu alespoň 270 kalendářních dnů v posledních 2 letech. V takovém případě by od porodu měla nárok na rodičovský příspěvek.

Ukončení PP ze strany zaměstnavatele

Jitka Zlatníková, 08.04.2012 13:22:45

Dobrý den. Jsem na nemocenské, z počátku jsem byla běžně nemocná, jen že mi po 14-ti dnech oznámily, že pro mě mají připravenou výpověď a že už za mě mají náhradu, tudíš jsem šla na 3roky plánovanou operaci ruky a v neschopnosti pokračuji. Bojím se co bude až neschopenku ukončím. Mám nárok na odstupné a proplacení dovolené, nebo my můžou přikázat ať si dovolenou vyberu po ukončení neschopnosti. Mohou mě též donutit podepsat výpověď dohodou pod výhružkou. Jak se mohu případně bránit? Děkuji za odpověď

Re: Ukončení PP ze strany zaměstnavatele

Jitka Zlatníková, 08.04.2012 13:57:23

v tomto případě bych asi neměla dostat výpověď s dvouměsíční lhůtou, nebo ano? Už se tam nechci vracet...protože se zachovali neférově!

ivzez , 15.04.2012 23:42:52

Výpověď na sebe váže výpovědní dobu 2 měsíce. Jedině byste se mohla pokusit se zaměstnavatelem pokusit dohodnout o rozvázání pracovního poměru.

Obávám se ale, že by zaměstnavatel v takovém případě "tlačil" na dohodu bez uvedení důvodu, tzn., bez nároku na odstupné.

Zaměstnavatel Vám nemůže (až na výjimky) dát výpověď v době Vaší nemoci, takže ji zřejmě obdržíte až po nástupu do práce. Pak byste musela výpovědní lhůtu odpracovat.

Co míníte tím "zachovali se neférově"?

Karel Dlouhý, 08.04.2012 17:40:06

Výpověď mohou dát jen ze zákonného důvodu, mohou to ale být "organizační důvody" (které se někdy zneužívají. Pak bude 2měs. výpovědní lhůta a odstupné. Bránit se můžete u soudu.
Nástup dovolené určuje zaměstnavatel.

Pokud by chtěli podepsat dohodu o skončení prac. poměru, nepodepisujte.

Co dělat po výpovědi dohodou a nemocenské

Martin Parma, 01.04.2012 13:29:43

Dobrý den,
Podepsal jsem výpověď dohodou 26.3 2012 a na druhý den jsem nastoupil na nemocenskou která trvá. Potřeboval bych vědět jestli se musím někam zaregistrovat a nebo až po skončení nemocenské.
Děkuji za odpověď Parma

Re: Co dělat po výpovědi dohodou a nemocenské

Karel Dlouhý, 07.04.2012 22:01:08

Výpověď dohodou je nesmysl.
Pokud jste podepsal dohodu o skončení pracovního poměru (k jakému dni?), tak prac. poměr skončil sjednaným dnem.
Na Úřad práce se můžete zaevidovat až po skončení prac. neschopnosti.

Re: Co dělat po výpovědi dohodou a nemocenské

ivzez , 15.04.2012 23:45:41

Jenom doplním, že v případě nemoci po skončení pracovního pooměru už nemáte naplánovány žádné pracovní směny, takže Vám nebude náležet náhrada mzdy od zaměstnavatele. Teprve od 22. dne nemoci (bude-li nemoc tak dlouho trvat), byste měl nárok na nemocenské dávky od OSSZ (podklady předávat bývalému zaměstnavateli).

Úprava délky pracovní doby

Milena Fialková, 29.02.2012 10:56:37

Dobrý den,jsem zaměstnanec malé firmy,momentálně na neschopence. Pro dlouhodobé zdravotní potíže mi byl přiznán invalidní důchod II. stupně. Se zaměstnavatelkou jsme se dohodli že nebudu chodit 40 hodin týdně(jak mám původní smlouvu), ale 24 hodin týdně. Ona chce, abych podepsala "Dohodu o skončení pracovního poměru z podnětu zaměstnance" a ona mi vystaví novou pracovní smlouvu. Ja přece nechci ukončit pracovní poměr, ale chci jen změnu pracovní smlouvy - upravení délky pracovní doby.
Prosím o radu jakou formou tuto změnu udělat až budu uschopněná. Děkuji

Re: Úprava délky pracovní doby

ivzez , 06.03.2012 17:35:19

Na návrh zaměstnavatele nejste povinna přistoupit, ale ani zaměstnavatel není povinen přistoupit na Váš návrh.

Zkuste zaměstnavatele písemně požádat o úpravu pracovní doby ze zdravotních důvodů.

výpověď a neschopenka

Ondřej Šišma, 28.02.2012 20:09:06

Dobrý den. Z důvodu změnění pracovních podmínek vedením firmy, kde pracuji, jsem se rozhodl podat výpověď. Zároveň jsem dostal nabídku nové práce u jiné firmy úplně jiného zaměření. 27.2. 2012 jsem podal výpověď dohodou ke dni 31.3. 2012. Do nové práce mám nastoupit 1.4. 2012. Dosavadní zaměstnavatel mi nevyhověl a trvá na dvouměsíční výpovědní lhůtě (do 31.4. 2012). Mohu si vzít na ten jeden měsíc(duben) neschopenku? Prodloužila by se mi pak výpovědní lhůta? Co by mi hrozilo, kdyby mě v době neschopenky kontrola nezastihla doma? Kdybych se v té době zaučovat v nové práci.

Re: výpověď a neschopenka

ivzez , 06.03.2012 17:32:44

Výpověď dohodou neexistuje. Dohodu lze uzavřít pouze za souhlasu obou stran. Výpověď na sebe váže výpovědní lhůtu.

Neschopenku si vzít nemůžete. O pracovní neschopnosti rozhoduje výhradně lékař, a to na základě zdravotního stavu pacienta.

V době pracovní neschopnosti je pacient povinen dodržovat léčebný režim a dobu vycházek (pokud je lékař vůbec povolí).

V tomto případě byste měl počítat s častějšími kontrolami, k nimž zaměstnavatel pravděpodobně dá podnět na ČSSZ. Nezastihne-li Vás kontrola doma, může Vám snížit až odebrat nemocenskou, ukončit neschopenku a/nebo vyměřit pokutu (nemýlím-li se až do výše 20.000 Kč).

Dotaz

Lenka Skuhrovcová, 24.02.2012 20:20:32

Dobrý den!Mám dotaz.Do 24.2.2012 jsem na mateřské dovolené to byly dceřy 3 roky.Od 14.2. jsem nemocná se zádama.Dne 24.2 jsem volala do práce,že jsem momentálně nemocná,tam my bylo zděleno,že buď mám přines neschopenku,ale že nemají z čeho vypočítat neschopenku protože jsem byla 3 roky na RD,tak bych 21 dni nebrala skoro nic.Což si dovolit nemohu.Takže jsem musela ject do práce a podepsat,že žádám o ukončení prac. poměru dohodou ze zdravotních důvodu mé dcery,která nemůže zatím mezi dětský kolektiv,takže jí nemohu dát do školky.Je možné abych v době nemoci a vlastně poslední den mateřské mohla podepsat výpověd,nebo byla na mě ušitá nějaká bouda?Před otěhotněním jsem tam pracovala cca7let.Děkuji a Nashledanou

Re: Dotaz

ivzez , 06.03.2012 17:27:23

Dohoda o rozvázání pracovního poměru je vždycky dobrovolný oboustranný právní krok. Dohodu lze uzavřít pouze za souhlasu obou stran, a to i v době nemoci.

Zaměstnavatel by Vám byl musel náhradu mzdy vypočíst z pravděpodobného výdělku, není tedy pravda, že byste nebrala skoro nic.

Skoro nic nebo vůbec nic bohužel nebudete brát nyní - po skončení pracovního poměru. (Nemáte-li zajištěno hlídání, nebudete pravděpodobně ani uchazečem o zaměstnání, takže by Vás úřad práce ani neměl zaregistrovat.)

Pokud Vás ÚP přesto zaregistruje, bude se podpora pohybovat peravděpodobně kolem 3.000 kč měsíčně.

nemocenská ve výpovědní lhůtě

Hana Bouřilová, 03.02.2012 13:12:31

Dobrý den,
přítel dal výpověď ze strany zaměstnance k 31.1.2012 nyní mu běží výpovědní lhůta 2 měsíce, ale 8.2.2012 by měl nastoupit do nemocnice na operaci a léčení potrvá zhrub 5 týdnů, chtěla bych se zeptat, jestli mu v době nemoci běží výpovědní lhůta nebo jestli si po skončení neschopnosti práce bude muset dopracovat dny po které byl neschopen práce? Předem děkuji za odpověď

Re: nemocenská ve výpovědní lhůtě

Karel Dlouhý, 04.02.2012 17:20:45

Pokud dal výpověď zaměstnanec, nemá pracovní neschopnost vliv na běh výpovědní lhůty - ta skončí 31. 3. 2012.

Re: nemocenská ve výpovědní lhůtě

Hana Bouřilová, 04.02.2012 19:49:05

Děkuji moooc za odpověď

Výpovědní lhůta

Veronika Šikulová, 26.01.2012 13:24:10

Dobrý den,

dne 23.12. jsem podala výpověd z mé strany a podepsala jsem dohodu a 2 měsíční výpovědní lhůtu. Výpověď jsem dala kvůli nové práci a hlavně kvůli dálkovému studiu, ve kterém mi v současné práci nechtěli vyjít vstříc. Teď mám zkouškové období a bohužel mi zaměstnavatel nechce na zkoušky pouštět a to i když věděl termíny s předstihem. Děláme krátký-dlouhý týden, takže neni problém si to prohodit s kolegyní, které to nevadí, ale bohužel moje nadřízená to nechce a dělá mi to asi naschvál.

Chci se tedy zeptat jestli se dá nějak odstoupit dřív e od 2-měsíční výpovědní lhůty.

Re: Výpovědní lhůta

ivzez , 14.02.2012 21:27:52

Nemíchejte dva různé způsoby ukončení pracovního poměru (PP). Dohoda o rozvázání PP je něco jiného než výpověď z PP. Výpověď na sebe váže dvouměsíční výpovědní lhůtu, po niž jste ještě povinna pro zaměstnavatele pracovat.

Pokud jste uzavřela dohodu o rozvázání PP k určitému datu, musíte pro zaměstnavatele pracovat až do sjednaného data.

Nemáte-li se zaměstnavatelem sjednánu dohodu o zvýšení kvalifikace, není zaměstnavatel povinen Vám vycházet vstříc. Studium i zkoušky si musíte zorganizovat tak, aby nezasahovaly do Vašich pracovních povinností (ani Vaše kolegyně není povinna Vám vycházet vstříc).

Výpovědní lhůta a nemocenská

Kateřina, 11.01.2012 15:06:04

Dorý den,

chtěla bych se zeptat, jak se postupuje v případě, že 31.12.2011 mi měl zkončit pracovní poměr (výpovědí ze strany zaměstnavatele) 30.12.2011 jsem nastoupila na nemocenskou. Na ČSSZ mi bylo řečeno, že pracovní poměr zkončí 31.12. a první 3 týdny nedostanu nemocenskou. Právník na infolince pro pracovní právo mi řekl, že se ta výpovědní lhůta přeruší dnem nástupu na nemocenskou a doběhne po ukončení pracovní neschopnosti. Já bych se po přečtení příslušného odstavce paragrafu přikláněla k výkladu právníka.

citace ostavce paragrafu:
(2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Re: Výpovědní lhůta a nemocenská

ivzez , 14.02.2012 21:30:11

Pracovní poměr skončí až po odpracování zbytku výpovědní lhůty po skončení nemoci.

Dočasná pracovní neschopnost po skončení PP.

Miroslav , 28.11.2011 19:36:38

Dobrý den.
Rád bych se zeptal na tento konkrétní případ. 19.10.2011 jsem byl donucen podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru. 24.10.2011 jsem onemocněl. Má pracovní neschopnost stále trvá k datu 28.11.2011. Mylně jsem se domíval, že v ochranné 7-denní lhůtě, když člověk onemocní, tak se prodlouží pracovní poměr. Už vím, že tomu tak není. Nyní by mě však zajímalo, jak to bude tedy s nemocenskou. prý se tedy vyplácí až od 22. od OSSZ, což v mém případě nastalo 14.11. Tzn. že já za polovičku měsíce vůbec nic nedostanu? Dostanu jen poloviční nemocenskou? Jestli ano, tak jsem v pěkné kaši :-(
Děkuji za brzkou odpověď. Míra.

Re: Dočasná pracovní neschopnost po skončení PP.

Karel Dlouhý, 28.11.2011 20:07:51

"jsem byl donucen podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru" - pokud byste byl schopen donucení prokázat, šlo by o neplatný právní úkon
---
Onemocněl jste v 7 denní ochranné lhůtě po skončení pracovního poměru, tzn. nemocenské dávky budete pobírat od státu - OSSZ od 22. dne, tedy od 14. 11. (doklady odevzdáváte bývalému zaměstnavateli, ten je má posílat na OSSZ).

Ano, za dobu od 24. 10. do 13. 11. nedostanete NIC

ivzez , 03.12.2011 17:21:34

Po skončení pracovního poměru už jste neměl naplánovány žádné pracovní směny, proto nemáte nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele.

Jak Vás zaměstnavatel donutil podepsat dohodu o rozvázání pracovního poměru, pokud jste s ní nesouhlasil?

Můžete-li prokázat nátlak ze strany zaměstnavatele, mohl byste uplatnit neplatnost takové dohody (sdělit písemně zaměstnavateli, že je dohoda neplatná a před uplynutím dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit, byste se musel obrátit na soud).

Ivana Nováková, 12.02.2012 12:45:46

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jak je to, když podepíši výpoveď dohodou ze ztrany zaměstnavatele. Po dobu výpovědní lhůty budu chodit do práce a před skončením nastoupím na nemocenskou nebo mateřskou. Ptám se, dá se toto vzít ještě zpětně? Nebo je to hotová věc, když jsem podepsala výpověď. Řeším tuto variantu nebo je lepší nepodepisovat výpověď a rovnou nastoupit na nemocenskou? Plánuji mateřskou a chci na ni nastoupit ze stávajícího zaměstnání. Děkuji za radu.

Dana , 07.04.2012 10:45:27

Dobrý den.
Jsem ve dvouměsiční vypovědní smlouvě do 30.4.2012 a zjistila jsem že budu muset jít na operaci ale ještě termín operace není určen. Chtěla jsem se zeptat jestli musím nastoupit na nemocenskou ještě ve vypovědni lhůtě, nebo je nejaka ochranná lhůta po vypovědní smlouvě.

Karel Dlouhý, 07.04.2012 22:03:49

Ochranná lhůta je 7 kalendářních dnů po skončení pracovního poměru. Tedy pokud onemocníte do 7. 5., bude vám vystavena neschopenka, kterou odevzdáte býv. zaměstnavateli. Nemocenské dávky ale dostanete až od 22. dne nemoci (pokud bude trvat).

výpovědní lhůta a nemocenská

Eva , 17.10.2011 10:45:34

od 1.10.2011 mi běží dvouměsíční výpovědní lhůta.Výpověď byla podána z mé strany. chci se zeptat, jak to bude v případě onemocnění v době této lhůty a když by nemoc přesáhla termín ukončení, tj. 30.11.2011, kdo bude platit nemocenskou.Dále, kdy se nahlásit na úřad práce v případě trvání nemoci.Děkuji

Re: výpovědní lhůta a nemocenská

Karel Dlouhý, 17.10.2011 18:25:29

Na úřad práce se můžete nahlásit až po skončení nemoci.
Prac. poměr skončí 30. 11.
Pokud budete v té době v pracovní neschopnosti, platí to, že prvních 21 dní vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy, od 22. dne vyplácí stát nemocenské dávky. Když nebudete zaměstnaná, nedostanete za ty dny od 1. 12. od zaměstnavatele nic, až od 22. dne nemocenské dávky.

nárok na dávky NPi

jolana novakova, 09.06.2011 19:08:17

prosím o informaci,jestli při okamžitém zrušení pracovního poměru ze strany organizace mi náleží dávky NP ještě ten den jsem navštívila lékaře a vystavil neschopenku pro psychické zhroucení po třech týdnech pokud by to zaměstnavatel odmítl zaplatit, že u něho již nepracuji to plati CSSZ?děkuji

výpovědní lhůta

Markéta Břehová, 28.03.2011 18:56:59

Dobrý den,
dnes jsem podala v zaměstnání výpověď s dvouměsíční
výpovědní lhůtou, podle zákoníku práce, tzn., že budu končit 31.5.2011. Do nového zaměstnání nastupuji 1.6.2011. Chtěla jsem se zeptat jestli se mi prodlužuje výpovědní lhůta kdybych byla nemocná, protože potřebuji nastoupit do nové práce.Děkuji

Re: výpovědní lhůta

Karel Dlouhý, 28.03.2011 21:36:09

Neprodlužuje.

lze ukončit pracovní poměr kvůli stěhování

bija, 04.01.2011 12:23:23

mám dotaz, pracovala jsem ve městě vzdáleném 140km od trvalého bydliště. Bydlela jsem v podnájmu. Pak jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a vrátila se do rodného města. TeĎ bych se měla vrátit do práce, ale já s ohledem na dítě nemůžu zpět do onoho města, musím zustat v místě trvalého bydliště.
Mužu to nějak z ohlednit ve výpovědi?
Až se nahlásím na UP budu mít pouze 45% z pruměrného platu? Nebo je možno z tohoto důvodu mít vyšší podporu v nezaměstnanosti.
děkuji

Re: lze ukončit pracovní poměr kvůli stěhování

Milan Zeman, 04.01.2011 13:31:02

Zaměstnanec může podat výpověď bez udání důvodu. Výše podpory v nezaměstnanosti by měla být 45%.

Re: lze ukončit pracovní poměr kvůli stěhování

Ivana Zezulová, 08.01.2011 20:23:59

Dobrý den,

osobní péče o dítě do 4 let jeho věku nebo návštěva předškolního zařízení je podle zákona o zaměstnanosti vážným důvodem. Dáte-li tedy výpověď z tohoto důvodu, neměla by se Vám následně krátit podpora v nezaměstnanosti (posouzení vážnosti je ale na pracovnících ÚP).

Zaregistrujete-li se na ÚP po skončení RD, bude se podpora s největší pravděpodobností odvíjet od průměrné mzdy v nár. hospodářství (první dva měsíce cca 3.400, potom 2.700 a nakonec 2.500 Kč/měsíčně). Výhodnější by pro Vás bylo si zajistit péči o dítě a výpovědní lhůtu odpracovat.

z čeho se nově vypočítává podpora v nezaměstnanosti

bija, 04.01.2011 12:18:23

dobrý den, mám dotaz: V unoru mi končí mateřská dovolená, měla jsem zrychlenou formu to jest 11400,- měsíčně po dva roky. Vrátím se do zaměstnání a obávám se, že budu muset časem nastoupit na neschopenku, jelikož mám dlouhodobé zdravotní problémy. potom ukončím pracovní poměr dohodou a nastoupím na UP. Z čeho se mi bude počítat podpora? Z normálního platu po mateřské, nebo z té neschopenk? nebo z rodičovského příspěvku 11400,-? Děkuji za radu

Re: z čeho se nově vypočítává podpora v nezaměstnanosti

ivzez, 08.01.2011 20:33:38

Dobrý den,

v únoru Vám nekončí MD (ta činila pouze 28 týdnů), nýbrž čerpání rod. příspěvku (RoP). Požádala jste zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou do 2 let věku dítěte? Jestli ne, počítá zaměstnavatel s tím, že na RD budete do 3 let věku dítěte a nemusí Vám umožnit dřívější nástup do práce.

Podpora se počítá z průměrného výdělku v rozhodném období (předchozí čtvrtletí). Nebudete-li mít po skončení RD žádný výdělek, bude se podpora počítat z průměrné mzdy v nár. hospodářství (cca 3.400, 2.700 a 2.500/měsíc).

Skončení PP dohodou je možné pouze za souhlasu obou stran, ale zaměstnavatel není povinen na Váš návrh přistoupit. Rozvážete-li PP dohodou, bude se podpora pravděpodobně krátit na 45 % (u podpory vypočtené ze mzdy v nár. hospodářství by po celou podpůrčí dobu šlo o cca 2.500/měsíc).

Jak přežít výpovědní lhůtu

bija, 03.01.2011 22:12:31

Dobrý den, mám dotaz! jsem na mateřské dovolené která mi končí v květnu, pak se vrátím do svého zaměstnání, ale zřejmě budu delší dobu na neschopence. Pak bych chtěla zkončit, ale mám v pracovní smlouvě výpovědní lhůtu!
1. můžu poslat výpověd v průběhu PN?
2. mohu celou výpovědní lhůtu strávit na PN?
3. nemusí se odpracovat nějaký den výpovědní lhůty?

Děkuju za info.

Re: Jak přežít výpovědní lhůtu

Lucie Jindrová, 04.01.2011 10:55:43

Dobrý den,
i kdybyste v pracovní smlouvě ustanovení o výpovědní době uvedeno neměla, stejně by ze zákona platila a to v délce 2 měsíců. K vašim dotazům:
ad 1) ano
ad 2) ano
ad 3) ne

Re: Jak přežít výpovědní lhůtu

bija, 04.01.2011 12:11:49

děkuji! Hned je výhled do budoucnosti veselejší! :-)

Paragraf 55

Petr Jehlička, 22.09.2010 18:04:12

Dobrý den

Mam dotaz kdyz je clovek na ÚP a ma § 55 ma narok na nemocenske davky??

Predem dekuji Petr J.

Re: Paragraf 55

Ivana Zezulová, 19.10.2010 22:51:04

Dobrý den,

člověk registrovaný jako uchazeč o zaměstnání na ÚP nemá nárok na nemocenské dávky, protože není nemocensky pojištěn (nemocenské pojištění plyne pouze ze zaměstnání). Tzn., že nárok na dávky nemocenského pojištění nijak nesouvisí s důvodem skončení PP.

nárok na podporu v nezaměstnanosti

Alexandra Dolejší, 04.09.2010 11:55:04

Dobrý den. Před nástupem do současného zaměstnání jsem byla 4 měsíce nezaměstnaná. Pokud bych nyní ve zkušební době skončila, mám nárok opět na podporu? A po jak dlouhou dobu? Opět 5 měsíců? A jak by to bylo v případě, že bych odešla po zkušební době?
Předem děkuji za radu.

Re: nárok na podporu v nezaměstnanosti

Ivana Zezulová, 09.09.2010 02:46:07

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že jste nevyčerpala celou podpůrčí dobu, byste měla nárok na podporu po její zbytek. Po vyčerpání celé podpůrčí doby byste měla nárok na podporu nejdříve po 6 měsících zaměstnání.

zkušební doba a nemocenská

Alexandra Dolejší, 04.09.2010 11:52:41

Chtěla jsem se zeptat,zda se standardní zkušební doba 3 měsíce prodlužuje o dobu nemocenské (např. když budu ve zkušební době týden nemocná, zda se zkušební doba prodlouží o týden či nikoliv).

Re: zkušební doba a nemocenská

Petra Janátová, 06.09.2010 16:13:05

Dobrý den, v § 35 odst. 2 zákoníku práce je stanoveno: "O dobu překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, se zkušební doba prodlužuje."

Nemoc ve výpovědní době

Jana Bačová, 26.08.2010 17:51:37

1.3. obdržel zaměstnanec výpověď. Výpovědní doba měla tedy běžet v době 1.4. - 31.5. Zaměstnanec onemocněl 23.3. a jeho nemoc trvala do 27.6. Který den končí jeho pracovní poměr? Děkuji za odpověď.

Re: Nemoc ve výpovědní době

Karel Dlouhý, 27.08.2010 08:40:44

Ochranná doba (doba pracovní neschopnosti) se do výpovědní doby nezapočítává - § 53 odst 2 ZP.

Tedy výp. doba poběží od 28. 6. do 27. 8., tím dnem skončí prac. poměr.

výpovědní lhůta a nemocenská

Simona Janecká, 11.08.2010 19:28:23

Dobrý den,
mám dotaz ke dni 30.6.2010 jsem ukončila pracovní poměr dohodou a následující den tedy k 1.7.2010 mi byla vystavena pracovní neschopnost.Chtěla bych vědět jestli mi zaměstnavatel prvních 14 dní neschopenky proplatí.
Děkuji za odpověď.

Karel Dlouhý, 17.08.2010 19:20:36

Neproplatí.

MarcelaHornova, 17.03.2011 14:03:12

Dostala jsem dne 3.3.2011 výpoveď. Mám po této výpovědi nějakou ochranou lhůtu v pracovní neschopnosti? Děkuji za odpověď.

Nemocenská v ochranné lhůtě

Milena Kudrnová, 05.08.2010 12:52:41

Byla jsem zaměstnaná asi 9let v podniku,který koupil nový zaměstnavatel.Podmínky,které vytvořil mě donutily dát výpověď dohodou k 30.6.2010.20.7.jsem onemocněla.Je zaměstnavatel povinný mně platit 14dní nemocenskou?

Re: Nemocenská v ochranné lhůtě

Karel Dlouhý, 05.08.2010 21:16:18

Dotaz je nejasný:
"Podmínky,které vytvořil mě donutily dát výpověď dohodou k 30.6.2010."
Dala jste výpověď nebo jste pracovní poměr skončila dohodou?
Pokud pracovní poměr skončil 30. 6. 2010, ochranná lhůta je 7 dní, tedy byla do 7. 7. 2010. Pokud jste onemocněla 20. 7., nic nedostanete.

PN ve výpovědní době

Radek , 07.07.2010 09:24:45

Dobrý den,

když jsem podal výpověď a běží mi 2 mesíční výpovědní lhůta, kdybych teď nastoupil do PN -prodlouží mi zaměstnavatel výpovědní dobu o dobu strávenou v PN?

Děkuji

R.

Re: PN ve výpovědní době

Karel Dlouhý, 07.07.2010 20:46:35

NE.

(Jiná je situace, když výpověď dal zaměstnavatel a potom zaměstnanec onemocněl.)

Vypoved v dobe neurcite

David Dlouhy, 18.06.2010 19:22:24

Dobry den,
potreboval bych poradit, nastoupil jsem do prace 19.5,tohoto roku na pracovni smlouvu.
Pracovni smlouvu mam na dobu neurcitou,ale ted to jest 18.6.2010 chci dat vypoved.
A moje otazky je jestli muzu odejit hned a nebo az po uplynuti 2-mesicni vypovedni lhuty.
V pracovni smlouve nemam zadnou zminku a zadne zkusebni dobe.
Dekuji Vam za odpoved
Dlouhy

Re: Vypoved v dobe neurcite

Karel Dlouhý, 18.06.2010 21:02:20

Pokud dáte výpověď v červnu (aby ji zaměstnavatel do 30. června převzal), tak dvouměsíční výpovědní lhůta skončí 31. 8. 2010 a až tehdy můžete odejít.

Nebo se můžete se zaměstnavatelem dohodnout o skoncčení pracovního poměru dohodou - k tomu termínu, na kterém se oba dohodnete.

Trvání pracovního poměru na dobu určitou

kytka, 26.05.2010 16:01:02

Dobrý den, může mi někdo prosím poradit, jak je to s pracovním poměrem na dobu určitou.
viz:,,Trvání pracovního poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let ode dne vzniku tohoto pracovního poměru. Toto platí i pro každý další pracovní poměr na dobu určitou sjednaný v uvedené době mezi stejnými účastníky. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba alespoň 6 měsíců, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž účastníky se nepřihlíží.

Nevím zda mám platný dodatek ke smlouvě nebo ne. Nyní mi je smlouva prodloužena po třetí na dobu určitou.
Děkuji moc

Re: Trvání pracovního poměru na dobu určitou

Ivana Zezulová, 06.06.2010 22:28:06

Dobrý den,

podle uvedených skutečností (neznám všechny okolnosti) to vypadá, že pracovní poměr na dobu určitou přešel v pracovní poměr na dobu neurčitou.

Upozorněte na tuto skutečnost zaměstnavatele písemně (doporučeným dopisem s doručenkou!) a vyžádejte si úpravu dodatku k pracovní smlouvě.

Re: Trvání pracovního poměru na dobu určitou

Ivana Zezulová, 20.06.2010 03:44:36

Dobrý den,

uvědomila jsem si, že v případě zástupu za matřskou nebo rodičovskou dovolenou můýe zaměstnavatel sjednávat pracovní smlouvu na dobu určitou opakovaně a bez omezení zěma dvěma roky. Není tomu tak ve Vašem případě?

ukončení pracovního poměru zaměstnancem + MD

kytka, 24.05.2010 10:46:17

Dobrý den, chtěla bych se dotázat. K 30.6. 2010 ukončí zaměstnavatel svoji činnost, neprosperuje, tudíž bych měla dostat výpověď. Mohu jít na nemocenskou ke dni 29.6.2010, navíc jsem těhotná a nástup na MD mám 2.9.2010, bude mi vyplacena nemocenská a pak MD v pořádku, když zaměstnavatel končí?
děkuji Vám

Re: ukončení pracovního poměru zaměstnancem + MD

Karel Dlouhý, 24.05.2010 19:52:09

Prvních 14 dnů se vyplácí náhrada nmzdy (tu by měl vyplatit zaměstnavatel - pokud nevyplatí, je nutno se s ním soudit), dále pak vyplácí nemocenské dávky stát, rovněž peněž. pomoc v mateřství.

kytka, 26.05.2010 15:02:07

Děkuji Vám.

Ivana Zezulová, 06.06.2010 22:42:01

Dobrý den,

o pracovní neschopnosti zpravidla rozhoduje lékař, nikoliv zaměstnanec.

Obdržíte-li během června výpověď z důvodu zrušení zaměstnavatele (§ 52, písm. a), budete mít dvouměsíční výpovědní lhůtu (PP skončí 31. srpna), během níž Vás zaměstnavatel musí - nebude-li pro Vás mít práci - platit průměrem. V tomto případě byste navíc měla podle § 67, odst. 1 nárok i na odstupné ve výši minimálně trojnásobku průměrného výdělku.

Vzhledem k tomu, že byste již nebyla zaměstnána, byste nečerpala MD, měla byste ale nárok na PPM (PPM byste začala pobírat od 2. 9.) a na rodičovský příspěvek.

andrea račeková, 01.02.2012 17:58:03

taky máte nárok na odstupné!!výpoved bych dřív nepodepisovala,pokud by tam odstupné nebylo zahrnuto.

Nemocenská v ochranné lhůtě

Věra Zbortková, 17.05.2010 14:22:21

Dobrý den,
v lednu 2010 jsem dostala výpověď z nadbytečnosti s výpovědní dobou k 31.3.2010.
30.3.2010 jsem onemocněla. Pracovní neschopnost trvala do 11.5.2010. Kdo mi uhradí prvních 14 dní nemocenské.
Děkuji za odpověď

Re: Nemocenská v ochranné lhůtě

Ivana Zezulová, 06.06.2010 22:33:37

Dobrý den,

během prvních 3 dnů není nárok na žádné dávky.
Za pracovní směny, připadající na 4. až 14. den nemoci náleží zaměstnanému nemocnému náhrada ušlé mzdy a od 15. dne nemoci náleží nemocenské dávky.

Podle mého názoru Vám náhrada mzdy za 4. 14. den nenáleží, neboť PP skončil.

výpověď při prodeji firmy

Ilona Motejzíková, 31.03.2010 10:39:46

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat.Zaměstnanec, který je dlouhodobě nemocný a je zaměstnán u firmy, která se v době jeho nemoci prodala jinému majiteli, změnilo se i sídlo firmy. Může zaměstnanec dostat výpověď nebo se musí čekat až ukončí nemocenskou a je to stejné i u zaměstnankyně, která je na rodičovské dovolené?
Děkuji

Re: výpověď při prodeji firmy

Milan Zeman, 31.03.2010 13:04:26

Musí se čekat.

Re: výpověď při prodeji firmy

Karel Dlouhý, 01.04.2010 20:03:46

Při prodeji firmy přecházejí práva i prac. smlouva na nového majitele.
Čili toto není důvodem k výpovědi.
Jinak ano, pokud je pracovník v ochranné době, tak mu nelze dát výpověď a musí se čekat (třeba 3 roky, až skončí rodičovská dovolená).

Výpověď z organizačních důvodů a pracovní neschopnost

Magdalena Kratochvílová, 31.03.2010 09:34:18

Dobrý den,
31.1.2010 jsem dostala od zaměstnavatele z organizačních důvodů výpověď. Dle obsahu výpovědi pracovní poměr by mně měl zkončit 31.3.2010 a měla bych dostat 3 odstupné platy. Od 12.3.2010 jsem v pracovní neschopnosti, která potrvá do 30.4.2010. Má tato pracovní neschopnost vliv na pracovní poměr nebo mně pracovní poměr automaticky zkončí 30.4.2010 a poté mám nárok na 3 odstupné platy? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den

Monika Svobodová, 24.03.2010 11:31:09

Dobrý den, můžete mi poradit? Dne 16.3. mi skončila mateřská dovolená,téhož dne jsme nastoupila na nemocenskou. Posílala jsem na sídlo společnosti lísteček od nemocenské doporučeně, ale vrátil se mi zpět, našla jsem si na rejstříku firem nové sídlo firmy a opět poslala dopis doporučeně na novou adresu, ale opět se mi vrátil zpět s tím, že se firma odstěhovala. Volala jsem sociálku na Prahu 2, kde je firma hlášena,že mám tento problém, že firmu nemůžu najít, zjistili, že firma je zrušena a že mi nezbývá nic jiného, než si sehnat právníka, že oni to nevyřídí, že je to můj problém. Jsem stále zaměstnancem firmy, která mi nedala vědět, že zkrachovala, jsem na nemocenské, kterou mi nechtějí proplatit a jsem na začátku pátého měsíce těhotenství, takže úplně bez peněz. Nevím, co mám dále dělat, když mi nikdo na úřadech nechce pomoci a já za to vůbec nemůžu, že firma zkrachovala a nemůžu se do ní ani vrátit. Můžete mi prosím nějak poradit? Děkuju moc, Svobodová

Výpověď a nemocenská

Marta Zdařilová, 17.02.2010 18:56:49

Dobrý den,
Dne 29.1.2010 jsem dostala výpověď s dvouměsíční lhůtou ze strany zaměstnavatele, s kterou nesouhlasím a nepřevzala jsem ji. Ten den jsem odešla na nemocenskou a marodím dodnes.Poslala jsem zaměstnavateli, že nadále trván na pracovním poměru. Chci se zeptat, kdy mi skončí pracovní poměr, když budu na nemocenské. Kdy mám nárok na odškodnění při neplatné výpovědi, nebo jejím zrušení ze strany zaměstnavatele. Zda za dobu nemocenské mi bude vyplaceno odškodnění-doplatek do průměru.Chtěla bych se zeptat, zda mě zaměstnavatel musí zaměstnat na mém místě, když již vzal za mě náhradu?
Děkuji.

Re: Výpověď a nemocenská

Karel Dlouhý, 17.02.2010 20:27:03

"kdy mi skončí pracovní poměr, když budu na nemocenské?"
Záleží na důvodu výpovědi - viz § 53 a 54 zák. práce.

Že jste výpověď nepřevzala - a jak tedy chcete dát proti ní návrh k soudu o její neplatnost?

Marta Zdařilová, 18.02.2010 09:30:39

Byli tam u toho zástupci odborů, ředitel a je to prý platné...........je to § 52 g a nesouhlasím s tím....

zadost o ukonceni PP v dobe PN

petra zahradníčková, 13.10.2009 14:27:15

Dobrý den,
dočetla jsem se na internetu,že je možné zaslat zaměstnavateli "NÁVRH NA ROZVÁZÁNÍ PRACOVNÍHO POMĚRU DOHODOU SPOJENÝ S VÝPOVĚDÍ".Zajimalo by me zda je opravdu mozne toto zaslat?
Dále bych chtěla poprosit o pár odpovědí:
1)můžu podat tuhle žádost v době prac.neschopnosti(zpusobene prac.urazem)
2)bude popr. plynout vypovedni doba i v dobe neschopnosti a skonci teda datem uplynuti 2mesicu)
3)je mozne toto poslat postou?je mi jinak znamo ze by mely byt tyhle dokumenty ve dvou vyhotovenich.
Predem moc dekuji za Vasi odpoved.

Re: zadost o ukonceni PP v dobe PN

Mgr. Lucie Jindrová, advokátka, 13.10.2009 15:25:49

Dobrý den,
vy jako zaměstnanec můžete samozřejmě poslat zaměstnavateli výpověď nebo návrh na uzavření dohody o skončení PP kdykoli, tzn. i v době vaší pracovní neschopnosti. Očividně však nemáte ujasněno, zda mu budete posílat výpověď nebo návrh na uzavření dohody - oboje je něco zcela jiného. Výpověď je jednostranný úkon a běží dvouměsíční výpovědní lhůta; zatímco s uzavřením dohody musí souhlasit obě smluvní strany a dohodnout se tak na skončení k jakémukoli datu. Obě písemnosti samozřejmě můžete poslat poštou - u výpovědi doporučuji doporučeně nejlépe ještě s dodejkou, abyste měla doklad, že ji opravdu převzal. Pokud s dohodou bude souhlasit, snadno vám ji zpět pošle podepsanou ze své strany.

petra zahradníčková, 13.10.2009 15:53:22

dobrý den,
na internetu jsem nasla odkaz pod ikonou:
"potřebujete ukončit zaměstnání dříve než po uplynutí zákonné výpovědní lhůty? Navrhněte zaměstnavateli ukončení pracovního poměru dohodou s tím, že pokud by na dohodu nepřistoupil, bude se jednat o standardní výpověď. (podle nového Zákoníku práce)" -je to jeden dokument!
Jelikoz mam s vedenim neustale komunikacni problem po celou dobu me PN,prisla mi tahle varianta nejlepsi.Urcite bych rada skoncila dohodou-dnem, kdy mi bude ukoncena PN.(zatim ale stale pokracuji v lecbe)
Vubec se necitim po tomto uraze pokracovat ve stejne praci,naopak bych se rada zamerila na jinou profesi.
Jestli jsem jinak spravne pochopila, na ty 3body je tedy odpoved ANO?
Predem moc dekuji za odpoved.

Mgr. Lucie Jindrová, advokátka, 13.10.2009 16:55:58

Ano - odpověď na všechny 3 otázky je ANO.
Jinak ale nedoporučuji řídit tím, co jste uvedla (tedy považovat oba úkony za jeden dokument) z jednoho prostého důvodu - zákon nestanoví zaměstnavateli žádnou lhůtu k vyjádření, zda s navrženou dohodou souhlasí nebo ne a vám tak fakticky může uplynout potřebný čas na podání výpovědi. Navíc, každá z těchto listin vyžaduje jiné náležitosti a sloučení v jeden dokument považuji za (jemně řečeno) nestandardní řešení.

petra zahradníčková, 13.10.2009 17:53:20

Mockrát děkuji za Vaši odpověd.

Nemocenská ve výpovědní lhůtě a výše následného odstupného

Tomáš Divina, 30.01.2009 13:14:06

Dobrý den,
popíši Vám mou situaci.K 1.2.2009 jsem dostal výpověď ze strany zaměstnavatele s dvouměsíční výpovědní lhůtou a třímesíčním odstupným.Na 24.3.2009 mám naplánovanou operaci nohy(pouze upřesním,že operaci jsem si naplánoval ještě před podpisem výpovědi),tudíž moje nemocenská zasáhne do již zmíněné dvouměsíční výpovědní lhůty.Chci se zeptat zda se mi výpovědní lhůta posune o dobu mé nemocenské a pokud ano,za jaké období se bude počítat odstupné,zda li to je i za dobu nemocenské(jakmile mi skončí) nebo za dobu ještě před nemocenskou.Děkuji za odpověď.

Re: Nemocenská ve výpovědní lhůtě a výše následného odstupného

Karel Dlouhý, 30.01.2009 18:05:26

Dobrý den, viz odpověď o dva dotazy níže:
§53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek,
§53 (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

Odstupné: podle průměrného výdělku z přechozího čtvrtletí - tzn. pokud např. Vám skončí prac. poměr v květnu, použije se průměrný výdělek za 1. čtvrtletí (vypočte se z vyplacené mzdy vydělené odpracovanou dobou, tedy nemocenská na to nemá vliv).

výpověď při ošetřování člena domácnosti

Marcela Viková, 08.12.2008 13:18:06

Dobrý den,
Jsem v 3 měsíční zkušební době. Syn se, ale rozmarodil proto jsem se rozhodla po dohodě se zaměstnavatelem pro ukončení prac. poměru ve zkušební době. Od 1.12. mám ošetřování na syna ( 3,5 roku )na 9 dnů, což bylo napsáno i na potvrzení ( ošetřovačce ) od lékaře. Tudíž jsem zaměstnavateli oznámila, že podávám výpověď k 10.12. 08 až mi skončí ošetřování. Výpověď mi, ale poslal zaměstnavatel sám, k datu 5.12.! Chci se proto zeptat zdali je to v pořádku, když mi ošetřování končí až 9.12. a zdali je tedy výpověď platná?!

Děkuji za odpověď

Re: výpověď při ošetřování člena domácnosti

Karel Dlouhý, 08.12.2008 18:53:13

Dobrý den,
nejde o výpověď!
§ 66 ZP Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
§66 (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.

Postup zaměstnavatele je divný (zvlášť když uvádíte, že jste se s ním dohodla).
Nejsem si jist (třeba Vám odpoví ještě někdo jiný), ale domnívám se, že pracovní poměr skončil 5. 12.

výpovědní lhůta a nemoc

marie dlouhá, 04.12.2008 15:01:32

Dobrý den,

k 31. 12. 2008 mi skončí 2 měsíční výpovědní lhůta, momentálně jsem na neschopence a pravděpodobně budu i po uplynutí výpovědní lhůty. Je možné i v době pracovní neschopnosti ukončit pracovní poměr a co z toho vyplývá.

Re: výpovědní lhůta a nemoc

Karel Dlouhý, 04.12.2008 19:35:41

§53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek,
§53 (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

TEDY pokud jste dala výpověď Vy, skončí prac. poměr 31. 12., nemocenské dávky bude dostávat, dokud PN neskončí. Pokud Vám dal výpověď zaměstnavatel, tak je to na Vašem rozhodnutí.

Dotaz

Andrea Stejskalová, 04.12.2008 13:48:15

Dobrý den, chtěla bych se zaptat co znamená §66 ZP. Manžel dal zaměstanvateli výpověď ve zkušební době podle §58ZP. Dne 2.12. dal výpověď a 3.12 je v pracovní neschopnosti. Výpověď poslal zaměstnavateli a uvědomil zaměstnavatele o skončení pracovního pomětu tři dny předem. Dnes mu přišel dopis od zaměstnavatele o skončení pracovního poměru z důvodů §66 Zp - ve zkušební době.
Dale bych se chtěla zeptat jestli má jít manžel na úřad práce, když je v pracovní neschopnosti a kdo za něj teď bude platit sociální a zdravotní pojištění. Neschopenku jsme zaslali zaměstnavateli. Od 1.1. 2009 má manžel nastoupit do nového zaměstnání.
Děkuji Andrea S.

Karel Dlouhý, 04.12.2008 19:49:33

§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
§66 (1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.
Podle § 58 bylo zrušení pracovního poměru ve zkušební době podle starého zákoníku práce, který od 1. 1. 2007 již neplatí.
Tedy pracovní poměr mu skončil, jak si přál, soc. a zdrav. pojištění si bude asi platit sám (podívejte se na odpovědi na dotazy k pojištění). Na úřad práce půjde po skončení PN.

paragraf 55 zaměstnanci ve výpovědi

Pavlína Hessová, 27.10.2008 11:14:36

Dobrý den,
náš zaměstnanec dal ve středu výpověď, dle smlouvy má 2měsíční výpovědní lhůtu a se zaměstnavatelem se dohodli, že odejde jakmile zaučí svého nástupce, který se zatím nenašel. V pátek onen zaměstnanec nedorazil do práce a dnes, brzy ráno, když ještě nikdo nebyl v kanceláři, odevzdal klíče, vzal si své osobní věci a aniž by komukoli nechal vzkaz, odešel. Telefon má vypnutý a není možné se s ním jakkoli spojit. Je možné mu udělit pragraf 55? Pokud ano, za jakých podmínek - musí jeho udělení podepsat, příp. musí mu být písemně doručeno?
Děkuji za odpověď

Re: paragraf 55 zaměstnanci ve výpovědi

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.10.2008 11:19:45

Dobrý den,
předpokládám, že "udělením § 55" máte na mysli to, že se zaměstnancem okamžitě zrušíte pracovní poměr.
Je samožřejmě možné takto postupovat a pracovní poměr takto zrušit - tzn. nejlépe zasláním poštou doporučeně na dodejku (pokud tedy nepřijde osobně a nepodepíše převzetí).

Pavlína Hessová, 27.10.2008 11:45:04

Ještě jednou dobrý den,
jde mi spíš o to, varovat příp. budoucí zaměstnavatele - jsou určité náznaky, že ani práce u předchozího zaměstnavatele (jsme druhým zaměstnavatelem tohoto pracovníka) neprobíhala úplně v pořádku. Teď jsme navíc zjistili, že chybí peníze v pokladně, kterou spravoval...Je možné tedy uvést do zápočtového listu ukončení PP z důvodu hrubého porušení prac. kázně, i když podal zaměstnanec nejprve výpověď sám?
Děkuji.

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 10:06:13

Dobrý den, píšete, že podal výpověď. V tom případě by však měl respektovat 2-měsíční výpovědní dobu a odpracovat ji. Pokud tak nečiní, může s ním být okamžitě zrušen PP pro zvlášť hrubé porušení povinností a tento důvod se do potvrzení o zaměstnání dokonce uvádět musí (není pak nárok na podporu a dozví se to další zaměstnavatel). Dojde tedy k okamžitému skončení PP, čímž je zrušena platnost původní výpovědi. Kromě toho je možné zvážit i požadavek na náhradu škody, kterou neplněním pracovních úkolů způsobil.

zisk

Lukáš, 27.10.2008 10:41:44

Dobrý den chci se zeptat jestli ma zaměstnavatel právo po mě požadovat náhradu ušleho zisku, kvůli me zdravotní neschopnosti a samazřejmě nepřítomnosti.( pokud za mě nebude mít náhradu).děkuji

Re: zisk

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.10.2008 10:43:36

Jestliže jste v pracovní neschopnosti, takové právo nemá.

Vypovědní doba

Lukáš Novotný, 27.10.2008 10:13:25

Dobrý den chci se zeptat. 23.října jsem dal výpověd z pracovního poměru s 2 měsíční výpovědní dobou. To znamená že začíná běžet až od 1 a zkončí 31.12.2008.
Zajímalo by mě jestli mohu nastoupit na neschopenku ještě před zahájením 2 měsíční výpovědní doby a pokud tak učiním jestli potom vypovědní doba normálně poběží nebo jestli započne až dojdu z prac. neschopnosti a zda se prodlužuje o dobu po kterou budu v neschopnosti,pokud tato neschpnost bude trvat i ve vypovědní době. Děkuji Za odpoved

Re: Vypovědní doba

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.10.2008 10:19:39

Dobrý den,
jít na neschopenku samozřejmě můžete - s tím běh výpovědní lhůty vůbec nesouvisí. Vzhledem k faktu, že jste výpověď podal Vy, nemá nemoc na ni žádný vliv a pracovní poměr jednoduše skončí k 31.12. - tzn. nebude se prodlužovat.

výpověď

Ilona Regnerová, 22.10.2008 11:19:42

dobrý den,chtěla bych se zeptat od 13.9.2008 jsem v prac.neschopnosti a 16.9.2008 jsem obdržela výpověď dle§66ZP,že moje prac.smlouva končí dle prac.smlouvy,která byla sjednána do 30.9.2008 se zkušební dobou 3 měsíců.
Nyní jsem stále v pracovní neschopnosti nemám vyplacenou mzdu za měsíc záři a nevím co mám dělat zaměstnavatel mi nechce peníze dát a dále mi zbývá ještě 8 dní dovolené chtěla bych vědět jestli mám nárok na její proplacení děkuji

PN v době ukončení pracovního poměru dohodou

Šárka Vránová, 10.10.2008 09:15:23

Dobrý den,ke dni 10.09.2008 jsem se se zaměstnavatelem dohodla o ukončení pracovního poměru dohodou (výpověď ze zaměstnání dohodou.Zaměstnavatel mi dohodu bez námitek podepsal.Bohužel jsem 09.09.2008 onemocněla a nastoupila PN.Dle zaměstnavatele je tato dohoda o ukončení pracovního poměru neplatná.
Zaměstnavateli jsem předložila nový dokument-ukončení prac.poměru dohodou- ke dni 06.10.2008.Ke dni 05.10.2008 jsem ukončila PN.Zaměstnavatel dohodu odmítl převzít s žádostí o nastoupení do zaměstnání.
Po vypjaté situaci jsem se psychicky zhroutila a 07.10.2008 mi byla vystavena PN.
Zaměstnavateli jsem 08.10.2008 písemně zaslala vypověď z pracovního poměru ze strany zaměstnance,která uplyne po 2 měsících(31.12.2008).
Ráda bych věděla zda-li původní dohoda k 10.09.2008 je opravdu neplatná,je-li zaměstnavatel mi povinnen potvrdit písemně ,že obdržel a že nabíhá 2 měsíční výpovědní lhůta.Omlouvám se za dlouhý obsah dopisu a děkuji za odpověď.Šárka

Re: PN v době ukončení pracovního poměru dohodou

Mgr. Oldřich Topka, 13.10.2008 09:03:10

Dobrý den, "výpověď dohodou" je holý nesmysl. PP skončí buď výpovědí anebo dohodou, ale směšovat se to nedá.
Původní dohoda je stále platná, to, že jste nastoupila do PN její platnost nijak neomezuje. Všechny další akce, které jste podnikala byly tedy chaotické a zcela zbytečné. Platí původní dohoda, naopak neplatné je to to, co jste mu adresovala až poté.

Šárka Vránová, 13.10.2008 10:30:09

Dobrý den,děkuji Vám za odpověď,ale mám stále nejasnosti.Podala jsem ukončení pracovního poměru dohodou,kdy obě strany souhlasili tudíž i když jsem 09.09.2008 nastoupila PN je k 10.09.2008 ukončení pracovního poměru platné a po ukončení PN jsem mohla nastoupit do nového zaměstnání?
Zaměstnavatel mne písemně vyzval k navrácení se do zaměstnání z důvodu,že jsem měla podepsanou dohodu o ukončení prac.poměru k 10.09.2008,kterou jsem využila po svém(to myslí PN).Pracovní poměr mám ukončit dle dalších možností zákoníku práce.Tudíž jsem na jeho podmět podala dvouměsíšní výpověď ze strany zaměstnence.Všechny následné kroky jsem provedla dle pokynů zaměstnavatele.Nyní jsem na PN a zaměstnavatel ji bez připomínek přijal.Prosím Vás o radu,jak mám dále postupovat,jakým způsobem můžu zaměstnavateli dokázat,že původní dohoda je paltnou ikdyž jsem onemocněla.Celá tato situace mi způsobila zdravotní obtíže a nemožnost nastoupení do nového zaměstnání.Velice děkuji za odpověď.Šárka

Karel Dlouhý, 17.10.2008 22:11:25

Na první otázku: ANO (již Vám odpověděl Mgr. Topka).
Jde zřejmě o protiprávní postup zaměstnavatele
Zkuste se obrátit na inspekci práce.

skončení pracovního poměru - neschopnost -ZL

Ivana Nová, 01.10.2008 15:05:33

Dobrý den, podala jsem zamestnavateli vypoved a vypovedni doba skoncila 30.9.08. V prubehu zari jsem nastoupila na neschopenku, která trvá. Jak jsem pochopila z dotazu zde, tim ze jsem dala vypoved ja, pracovni pomer konci k 30.9. bez ohlednu zda jsem v neschopnosti ci ne. zamestnavatel mi odmita vystavit dokumenty jako je zapoctovy list s tim, ze neschopnost se na nej pise a ze jej vystavi az po ukonceni neschopnosti. Pokud muj pomer skoncil 30.9. tak k tomuto dni mi je povinnen zamestnavatel vystavit potrebne dokumenty, nebo se mylim? A jeste bych se chtela informovat kdo mi proplati nemocenskou od 1.10? Tim ze jsem na ni nastoupila jeste kdyz jsem byla zamestnana mela by mi byt proplácená?Dekuji za informaci.

Re: skončení pracovního poměru - neschopnost -ZL

Mgr. Oldřich Topka, 13.10.2008 08:59:19

Dobrý den, PP skončil, měl by Vám dát potvrzení o zaměstnání. Přestože zaměstnání skončilo, nemocenské dávky Vám poplynou i dál. Kdo je jejich plátce vědět nemohu. U malé organizace je vyplácí OSSZ a ostatních pak výplatu zprostředkovává zaměstnavatel. Tohle všechno jste si již mohla zjistit v předchozích diskuzích.

Výpověd a výpovedni lhuta

Martin Dohnal, 01.10.2008 12:34:47

Dobrý den chtěl jsem se zeptat firma ve které pracuji dostala do konce listopadu výpověd.Mam smlouvu na dobu neurčitou s výpovědni lhutou 2 měsíce.Jenomže v zaří jsme vypověd neobdrželi tak nestačí zaměstnavatel uplatnit 2 měsiční lhutu. Proto by mne zajímalo jake ma možnosti dat nam výpověd když propasl výpovědni lhutu popřípadě jestli mame narok na odstupné a kolik platu když zaměstnavatel muže stihnout pouze měsiční výpovědní lhutu.děkuji za odpoved Martin D.

Re: Výpověd a výpovedni lhuta

Mgr. Oldřich Topka, 13.10.2008 08:55:45

Dobrý den, výpovědní doba je 2-měsíční. Pokud Vám nestihl dát výpověď v září, tak Vám ji dá v říjnu a výpovědní doba uplyne s koncem prosince. Takže 1-měsíční výpovědní doba nikdy plynout nemůže.
Odstupné záleží na tom, z jakého důvodu je dána výpověď. K tomu si projděte diskuzi, je to tu popisováno. Pokud však dá výpověď zaměstnanec, pak nárok na odstupné nemá vůbec.

OCHRÁNNÁ LHŮTA

margita smutná, 25.09.2008 16:24:30

DOBRÝ DEN ,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT,SYN UKONČIL K 6.8 2008 PRACOVNÍ POMĚR DOHODOU,OD 7.8 2008 JE VEDEN NA ÚŘADU PRÁCE.OD 20.9 2008 JE V PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI.CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT JAKÁ JE OCHRANNÁ LHŮTA PO VÝPOVĚDI, KOLIK DNÍ.JESTLI MÁ NESCHOPENKU DÁT NA ÚŘAD PRÁCE NEBO POSLEDNÍMU ZAMĚSTNAVATELI.DĚKUJI

Re: OCHRÁNNÁ LHŮTA

Mgr. Oldřich Topka, 30.09.2008 14:43:42

Dobrý den, ochranná lhůta pro přiznání nemocenské je 7 dnů, takže ta již uplynula. Neschopenku bývalém zaměstnavateli tedy doručovat nemusí (ten s tím již nemá co dělat), ale na vědomí ÚP by ji dát měl. Pokud je na ÚP, nemá sice nárok na nemocenské dávky (ty mu nikdo platit nebude, protože není účasten nemocenského pojištění, které ÚP, na rozdíl od zdravotního, neproplácí), ale jeho referent musí vědět, že je nemocný a nemůže se tedy dostavovat na pravidelné návštěvy na ÚP.

Paragraf a výpověď

monika malá, 13.09.2008 13:48:14

Dobrý den, jsem ve výpovědní lhůtě a jsem na paragrafu se synem, který je nemocný a mám dotaz týkající se toho, zda li mě může v tuto dobu udělat zaměstnavatel kontrolu stejně jako kdybych byla já v pracovní neschopnosti a jestli v případě, že mě doma nezastihne, tak jestli může vyvodit nějaký postih. Musím zajít např.nakoupit, sama k lékaři,atd, a po tuto dobu mám samozřejmě zajištěné hlídání zodpovědnou osobou. Děkuji za odpověď

Re: Paragraf a výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 30.09.2008 14:39:49

Dobrý den, v tomto případě nejde o kontrolu dodržování léčebného režimu zaměstnancem, protože ten sám není v pracovní neschopnosti. Ovšem podpora při OČR je nemocenskou dávkou a tudíž by OSSZ mohla eventuálně kontrolovat, jestli jsou splněny podmínky pro její výplatu. Přesto se domnívám, že tohle nebude hlavním předmětem kontrol, protože OSSZ má dost práce hlavně s kontrolami zaměstnanců na neschopence.
Kdyby k tomu přece jen došlo, pak by jste musela uvést veškeré skutečnosti o tom, proč Vás nezastihli a úřad by se s tím musel vypořádat. To, že jste byla nucena odejít např. nakoupit (a hlídání zajištěné bylo), by jako nějaké závažné porušení kvalifikovat neměli.

Výpovědní lhůta a nemocnost

itka Altmanová, 13.09.2008 13:19:40

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, dostala jsem výpověď z pracovního poměru, která mě končí k poslednímu září, od 12.9. jsem v pracovní neschopnosti a zřejmě min. 14dní budu a nemám tudíž možnost intenzivně hledat nové místo a tak by mě zajímalo, zda-li se mě tím výpovědní doba prodlužuje a když budu uschopněna např.k 2.10., tak jestli budu moci ten počet dní, který jsem byla v neschopnosti v říjnu dopracovat a tím dostat výplatu ještě za toto období (a za dobu nemoci nemocenskou). Děkuji

Re: Výpovědní lhůta a nemocnost

Mgr. Oldřich Topka, 30.09.2008 14:30:45

Dobrý den, to záleží na tom, kdy má uplynout výpovědní doba. Pokud již budete v práci, pak se doba pracovní neschopnosti do výpovědní doby počítat nebude a PP skončí jejím uplynutím. Pokud ale v té době budete stále v PN, pak se výpovědní doba staví a po návratu do práce poběží ještě zbytek výpovědní doby, který zbýval před nástupem do PN.

Výpověd a nemocenska

Ivo Konečný, 10.09.2008 11:49:57

Dobrý den,chtel bych se zeptat:Dal jsem vypoved z pp dohodou a zamestnavatel mi poslal pisemnou odpoved:
obdrzeli jsme Vasi vypoved,ale bohuzel pro nedostatek pracovniku Vam nemuzeme vyhovet a rozvazat s Vami pracovni pomer dohodou a trvame na dodrzeni ZK 51 ods.1,2...To ve Vasem pripade znamena,ze vypovedni lhuta zacina bezet od 1.9.2008 a konci 31.10.2008.
Nyni jsem na nemocenske,pocita se mi vypovedni lhuta,nebo se o dobu nemocenske prodluzuje?
Moc dekuji za odpoved.

Re: Výpověd a nemocenska

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 15:43:12

Dobrý den, protože jste zaměstnavateli adresoval naprostý nesmysl, tedy "výpověď dohodou", není jasné, jestli zaměstnavateli podáváte návrh na rozvázání PP anebo dáváte výpověď. To jsou totiž dvě odlišné věci. Zaměstnavatel podání vyhodnotil jako výpověď (ač ho jako nesrozumitelné nemusel akceptovat vůbec) a tudíž běží výpovědní doba. Protože jde o výpověď z Vaší strany, o dobu pracovní neschopnosti se nenastavuje a uplynutím výpovědní doby 2-měsíční PP skončí.

Pracovní neschopnost ve výpovědní lhůtě

Hana Zatloukalová, 01.09.2008 11:14:21

Dobrý den, dostala jsem výpověď z PP pro nadbytečnost s 2měs. výpovědní lhůtou a 3měs. odstupným. Nyní jsem ve výpovědní lhůtě, pracovní poměr končí k 30.9.2008. Otěhotněla jsem a lékař mi chce napsat pracovní neschopnost. Od kdy se mám nechat zneschopnit, tak, abych nepřišla o odstupné? Ještě v době trvání pracovního poměru nebo až po jeho skončení? Má to vliv
na výši neschopenky? Děkuji za odpověď.

Re: Pracovní neschopnost ve výpovědní lhůtě

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 15:35:41

Na tohle jste již odpověď dostala. Příště respektujte pravidla jako ostatní tazatelé a nevkládejte ten samý dotaz opakovaně! Zdržujete tím čtenáře i redakci.

vypoved a nemocenska

tomas kolomaznik, 15.08.2008 21:56:31

zdravim mam dotaz ke dni 31.7 jsem dal vypoved na dohodu do konce nasledujiciho mesice srpna tedy 1 mesic....jenze jsem ted omarodil po 14 dnich...a zamestnavatel mi hrozi ze me nepristoupi na dohodu a ze me od dalsiho mesice tedy zari da dvou mesicni vypovedni lhutu a ze se do toho nemocenska nepocita...chtel bych vedet jestli je to mozne ze se muze prodlouzit o dalsi dva mesice nebo je to uz jen o mesic a jestli me ji muze celkove prodlouzit kvuli nemoci nebo jen klame diky za odpoved

Re: vypoved a nemocenska

Mgr. Oldřich Topka, 21.08.2008 14:02:44

Dobrý den, "Výpověď na dohodu" je právně nesmyslný pojem, který nemá účinnost. Buď se podává výpověď jako jednostranný úkon anebo se uzavře dohoda o rozvázání PP, což je úkon dvoustranný. Jestli tedy máte uzavřenou písemnou dohodu a podepsali jste ji, pak zaměstnavatel vyhodnotil Vaše zmatené podání jako návrh na dohodu o rozvázání PP a souhlasil. Jestliže ji však dosud nepodepsal, pak neplatí, Váš PP trvá a neskončí podle dohody.
Doba nemoci s tím nemá co dělat. O tu se nastavuje pouze výpovědní doba u výpovědi, kterou dal zaměstnavatel a v případě, že konec výpovědní doby případně na dobu nemoci zaměstnance. Jinak ne. Tudíž Vás klame.

Výpověď a nemocenská

Petr Bonček, 31.07.2008 13:52:36

Dobrý den, podal jsem 31.5. výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou. 18.6. jsem nastoupil pracovní neschopnost která trvá i 31.7. Končí moje výpovědní doba skončením pracovní neschopnosti,nebo se prodlužuje o dobu pracovní neschpnosti?
Děkuji za odpověď.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.07.2008 14:19:22

Dobrý den,
jestliže jste podal výpověď Vy, končí pracovní poměr uplynutím výpovědní lhůty bez ohledu na pracovní neschopnost - tedy, o dobu neschopnosti se neprodlužuje.

rozvázání prac.poměru ve zkuš.době - následně nemocenská do 7 dnů

Ludmila Ribárová, 30.04.2008 09:46:06

dobrý den, pokud ukončíme prac.poměr ve zkušební době, po ukončení ve lhůtě 7 dnů bývalý zaměstnanec onemocní, vztahuje se na něj ochranná lhůta a budeme mu vyplácet nemocenskou??jsme výrobně obchodní družstvo s 170 zaměstnanci.děkuji

Re: rozvázání prac.poměru ve zkuš.době - následně nemocenská do 7 dnů

Mgr. Oldřich Topka, 30.04.2008 10:14:24

Dobrý den, samozřejmě, že se na něj ochranná lhůta vztahuje. Způsob ani důvody skončení PP na to nemají žádný vliv. A protože však jste organizací s více jak 25 zaměstnanci, musíte provádět výplatu dávek.

Dotaz

Linda Sližová, 30.04.2008 08:30:15

Dobrý den, kamarádka podala v dubnu výpověď. 2 měsíční výpovědní lhůta ji tedy začíná běžet od 1.5. a pracovní poměr by měl tedy skončit 30.6. Již v dubnu však nastoupila pracovní neschopnost. Bude se ji prodlužovat praocvní poměr, když nastoupila PN ještě před započetím výpovědní lhůty?

Děkuji, L.S.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.04.2008 08:32:46

Dobrý den,
pracovní poměr se jí prodlužovat nebude. To by mohlo nastat pouze v případě, že by jí dal výpověď zaměstnavatel.

Nemoc v průběhu výpovědní lhůty

František Mlejnek, 04.03.2008 08:10:15

31.1. jsem dostal výpověď z firmy z organizačních důvodů. V únoru jsem byl devět dní v pracovní neschopnosti. Prodlužuje se v tomto případě výpovědní lhůta a jak? Děkuji.

Re: Nemoc v průběhu výpovědní lhůty

Mgr. Oldřich Topka, 06.03.2008 12:50:54

Dobrý den, výpovědní doba by se prodloužila jen v případě, že by na dobu Vaší nemoci připadl den skončení PP. To se ale nestalo, takže výpovědní doba od 1.2. do 31.3. běží dál a nijak se nenastavuje.

Výpovědní lhůta a nemocenská

Tomáš Czudek, 05.02.2008 15:25:28

Dobrý den.
Rád by se zeptal na jednu věc, týkající se skončení prac. poměru. V případě, že dám výpověď např. ke 29.2.08, pak mi začíná 1.3 běžet 2-měsíční výpovědní lhůta a prac. poměr by tak měl skončit 30.4.08, ale co se stane v případě, že bych během této doby nastoupil na nemocenskou? Prodlouží se o dobu nemoci výpovědní lhůta? A co v případě, že by nemoc trvala déle než do 30.4, mám pak nárok na nemocenské dávky(v případě že by opravdu prac. poměr skončil toho 30.4)?

Re: Výpovědní lhůta a nemocenská

Mgr. Oldřich Topka, 05.02.2008 15:43:43

Dobrý den, když podáte výpověď Vy, tak pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní lhůty bez ohledu na to, že jste v pracovní neschopnosti. Jestliže budete v pracovní neschopnosti i po skončení pracovního poměru, tak Vám nemocenská poběží i nadále.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »