Darovat či prodat? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Darovat či prodat?

Milan Habuda, 05.02.2008 12:30:43

Dobrý den,
v roce 2002 jsme byli rozvedeni, na Rozsudku o rozvodu je zmíněna Smlouva o úpravě vzájemných majetkových vztahů a práv a povinností ze společného bydlení, kterou jsme předtím uzavřeli. Předmětem této Smlouvy byl převod výlučného vlastnictví bytu a zahrady (v osobním vlastnictví) na mou osobu s tím, že do poloviny roku 2004 zaplatím bývalé manželce finanční částku na které jsme se dohodli. Celou uvedenou částku ve Smlouvě jsem manželce včas zaplatil, ale nějak jsem pozapomněl na katastrální úřad. Nyní, v roce 2008, chci, aby byt a zahrada byly zapsány v katastru na mne. To prý ale již nejde, neboť jsme propásli tří letou lhůtu. Chtěl bych tedy vědět zda je toto možné i přesto, že jsme uzavřeli Smlouvu a k vyrovnání došlo, což je dokladovatelné, jen nebyl proveden zápis do katastru nemovitostí. Nyní prý to jde provést pouze tak, že mi bývalá manželka buď prodá nebo daruje polovinu výše uvedených nemovitostí. Jak tedy nejlépe, nejrychleji a nejlaciněji z tohoto problému ven? Moc děkuji za odpověď.

Re: Darovat či prodat?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.02.2008 12:55:34

Dobrý den,
tím, že jste tuto skutečnost neoznámili katastrálnímu úřadu vkladem práva, nenastaly účinky této smlouvy ohledně předmětné nemovitosti. Přesně tak jak jste uvedl, tím že uběhla již 3letá lhůta, máte nemovitosti v podílovém spoluvlastnictví a každý jste vlastníkem podílu o velikosti 1/2. Buď podílové spoluvlastnictví zrušíte a vypořádáte se, nebo Vám býv. manželka svůj podíl prodá či daruje.
V případě darování zaplatíte darovací daň 7%; u prodeje daň z převodu nemovitosti 3 %.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »