TOP doména Právník.cz (140-170 tisíc unikátních návštěvníků měsíčně!) je na prodej. Konkrétní nabídky zasílejte přes kontaktní formulář.

spoluvlastnictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

prosba o radu

Eliška , 09.01.2013 10:39:21

Dobry den, zijem tu v Cechach s ceskym priatelom uz dlhu dobu a prave riesime majetok, jedna sa o to, ze vlastni dom ktory splaca hypoteke polovicku a polovicku dostal ako dar od matky a ja don ho taktiez vrazam vela penazi do rekonstrukcii, pomaham splacat atd, ale nemam nato ziaden papier ani dokaz, tak sme sa dohodli, ze pre moj kludny spanok v tom budem figurovat aj ja. Tak Vas chcem poprosit o radu, co by bolo najvyhodnejsie? Prepisat dom aj na mna v nejakom pomere ktory nemusi byt presne 50% na 50% normalne ako spoluvlastnika a aj do katastru, alebo podpisat pred notarom nejake cestne prehlasenie o tom ze v pripade nasho rozdelenia mi vrati konkretnu sumu alebo nieco podobne? A este k tej darovacej zmluve som citala, ze sa vraj da dar vyziadat naspat v pripade porusenia dobrych mravov, je to nejak specialne preverovane? pretoze to by bolo jendoduche v pripade sporov obvinit niekoho trebars aj krivo, len pre dosiahnutie svojho ciela o navrat daru..Dakujem Vam pekne za odp.

Re: prosba o radu

právní vrba, 09.01.2013 16:37:22

Přítel Vám může podíl na nemovitosti darovat nebo prodat (prodat s tím, že kupní cenu již obdržel). Dar lze požadovat zpět, důvody jsou v občanském zákoníku, požadavku na darování se lze bránit důkazy, že nedošlo ke splnění podmínek pro vrácení daru. Stejně tak můžete sepsat smlouvu o půjčce, nebo uznání dluhu, oboje u notáře s doložkou vykonatelnosti.

nemožnost splnění závazků v kupní smlouvě na nemovitost

Markéta, 04.01.2013 08:56:44

Chtěla bych se zeptat,s přítelem jsme si od obce koupili pozemek,na němž jsme chtěli stavět RD.V květnu 2012 jsme uzavřeli kupní smlouvu o smlouvě budoucí,kde se v jednom odstavci zavazujeme,že na pozemku...v kat.území...zahájíme výstavbu rodinného domu v souladu s územním a stavebním povolením nejpozději do dvou let od podpisu této kupní smlouvy.Při porušení této povinnosti má Obec...právo od této smlouvy odstoupit.Dále se kupující touto smlouvou zavazují dokončit výše uvedenou stavbu rodinného domu do pěti let od podpisu této smlouvy.Při porušení této povinnosti jsou kupující povinni zaplatit Obci...smluvní pokutu ve výši 100.000,- Kč za každý rok prodlení.Stihli jsme na pozemek přivést elektřinu ale s přítelem jsme se rozešli a nevíme,jak s pozemkem naložit aniž bychom platili sankci a zda by mě v případě odstoupení obce od smlouvy z důvodů nesplnění povinnosti zahájit výstavbu do dvou let vrátili peníze za koupi pozemku zpět nebo jak bychom měli postupovat.Prosím o radu...děkuji

Re: nemožnost splnění závazků v kupní smlouvě na nemovitost

právní vrba, 04.01.2013 12:39:42

Od smlouvy lze odstoupit jen pokud je to (odstoupení) uvedeno v samotné smlouvě, nebo v zákoně. Po odstoupení se smlouva ruší (jako by nikdy nebyla) a strany si vrátí vzájemně poskytnuté plnění, t.j. obec Vám vrátí cenu, kterou jste jim za pozemek zaplatili, může zkusit odečíst smluvní pokutu. Zkuste se na obci zeptat jak by se tvářili kdybyste chtěli pozemek někomu prodat...

SJM

Marie Janíčková, 16.12.2012 13:33:01

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda má bratr dodatečně vypořádat SJM. Vlastnil s manželkou byt, který si vypořádali dohodou. V dohodě bylo uvedeno, že bratr exku vyplatí částkou 150 tisíc korun. Tuto částku jí vyplatil, bohužel si nevzal žádný doklad. Jediný doklad je půjčka z banky, kterou si vzal na vypořádání SJM a další dokla je převod na část peněz. Bývalka mu ale všed zapřela a řekla, že ji nevyplatil. Bratr je rozvedený více jak pět let, k vypořádání nedošlo soudně z důvodu, že bratr těsně kdy mělo uplynout lhůta tří let, tak vážně onemocněl CMP a tudíž již nebyl schopen vypořádání dotáhnout do konce. Je možné požádat o prominutí zmeškání úkonu a toto otevřít? Děkuji

Potíže s katastrem

Věnceslav Pražský, 12.12.2012 19:42:21

Dobrý den, zajímá mě co nejlevnější cesta, jak se domluvit s katastrem (ideálně bez nového podání).
Existují osoby A a B a obě mají rovnocenný podíl 1/2 na nemovitosti. Osoby sepíšou darovací smlouvu tak, že podíl osoby A přechází na osobu B. Podají žádost "Návrh na vklad práva do katastru nemovitostí" na základě občas fungující webové aplikace http://nv.cuzk.cz/ , kde jsou dotčené osoby uvedeny A B B (osoba B opravdu 2x) a osoba B žádá vklad vlastnického práva celé nemovitosti.
Řízení je však katastrem přerušeno z důvodu, že návrh na vklad se týká pouze 1/2 nemovitosti a má být dáno opravné podání. Jedná katastr správně? Je to chyba vyplnit v návrhu jako vlastníka obě osoby tj. změnit vlastnictví z 1/2 na sebe sama resp. žádat zapsat vlastnictví celé nemovitosti? Podle mě je to jen buzerace, katastrálnímu úřadu musí být přece jasné, že 1/2 + 1/2 = celá nemovitost.

Re: Potíže s katastrem

právní vrba, 13.12.2012 14:01:24

Návrh na vklad je dost důležitý dokument - katastr se zabývá tím z přiložené smlouvy, co se k zápisu do katastru navrhuje. Pokud osoba A daruje osobě B svůj podíl na nemovitosti, tak A je dárce a B obdarovaný - tedy každý z nich je v Návrhu na vklad 1x (jinak je to špatně).

spoluvlastnictví

Marcel Červenka, 10.12.2012 17:31:38

Dobrý den, vlastním 3/4 majetku (pole, lesy, zastavěné plochy). Má sestra 1/4. Se sestrou není možná domluva na rozdělení majetku. Je nějaká možnost rozdělení majetku, vyplacení? Co by bylo nejlepší? Rád bych tento majetek užíval, ale 3/4 které vlastním tomu rozhodně nenapovídají. (Hlavně co se týče obytných prostor) Děkuji za odpověď.

Re: spoluvlastnictví

právní vrba, 11.12.2012 16:33:51

Navrhněte setře zrušení a vypořádání vašeho podílového spoluvlastnictví dohodou, nepřijme-li, dejte návrh (na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví) k soudu.

spoluvlastnictví

Dana Janoušková, 04.12.2012 17:06:21

Jsem se svým synem 50% spolumajitel nemovitosti. Letošní rok jsem provedla na vlastní náklady nějaké úpravy, jako např. vymalování chodby, nátěr půdních a sklepních dveří. Spolumajitel neustále volal polici a bránil mi v těchto činnostech s odůvodněním, že k tomu nemám jeho souhlas. Potřebuji v tomto případě jeho souhlas, když pouze renovuji špinavé a nehygienické prostory a věci ?

právní vrba, 06.12.2012 13:06:16

O hospodaření se společnou věcí rozhodují její spoluvlastníci většinou podle velikosti svých podílů. Nedohodnou-li se, rozhodne na návrh soud. I k uvedeným úpravám společné věci jste teoreticky měla mít souhlas spoluvlastníka, i když volat kvůli uváděné údržbě policii lecos vypovídá jak o osobě spoluvlastníka, tak o vašich vztazích... Předpokládám, že policie odmítla spor řešit. Můžete spoluvlastnictví zrušit a vypořádat; nepůjde-li to dohodou, můžete to dát k soudu.

podil nemovitosti

josef, 03.12.2012 19:10:28

Dobrý den prosím o radu. Prodávající mi nabizí spoluvlastnický podíl v nemovitosti(7/40) a nemůže z finančních důvodů čekat 2 měsíce na vyjádření ostaních spoluvlastníků. Mohou se ostatní poluvlastníci vzdát předkupního práva dříve? Pokud ano je třeba úředně ověřovat podpisy?
Děkuji

Re: podil nemovitosti

právní vrba, 04.12.2012 16:31:44

mohou, písemně, třeba i všichni na jednom papíře, úřední ověření podpisů lze je doporučit...

josef, 05.12.2012 17:44:52

Děkuji. Měl bych další dotaz rozhodne-li se někdo z dalších spoluvlastníků prodat podil mám také předkupní právo? Co kdybych prodával ja musím nabídnout podíl ostatním?

právní vrba, 06.12.2012 13:01:26

ano, ano.

spoluvlastník? ano-ne

Eli, 27.11.2012 18:46:40

Dobrý den. S bývalým partnerem jsme si vzali hypotéku (spoludlužníci) a jsme jako spolustavebníci na veškerých dokumentech. Začali jsme stavět dům na přítelovo pozemku. Hypotéku platí výhradně on, ale já jsem přispívala na společnou domácnost a o tu jsem se také starala (prala, žehlila, vařila). Rozestavěná nemovitost je napsaná v katastru na přítele, ale slyšela jsem, že na tom u rozestavěné budovy nezáleží, kdo je zapsán na katastru. Mám jako spolustavebník nárok na polovinu nemovitosti?

Re: spoluvlastník? ano-ne

právní vrba, 28.11.2012 14:53:58

Stav zápisu v katastru ne vždy odpovídá právu/skutečnosti. Jako vlastníka rozestavěné stavby katastr zapíše vlastníka pozemku, není-li jinou listinou prokázáno, že je spolu/vlastníkem stavby (i) někdo jiný. Pokud předložíte katastru relevantní listinu, ze které bude vyplývat, že jste spoluvlastník rozestavěné stavby, tak to katastr tak také zapíše. Co může být tou listinou záleží na tom, na co Vám expartner přistoupí (a podepíše). Třeba V8m taky nemusí přiznat žádný podíl a za Vaše "služby" Vám dá nějaké peníze.

Eladen , 28.11.2012 15:07:02

S bývalým partnerem není domluva. Odmítá mi finančně kompenzovat moji péči o domácnost. Myslím si, že mám ale nárok na dům, i když neplatím jako spoludlužník hypotéku, už jenom tím, že jsem uvedena jako druhý stavebník. Bývalý partner vše odmítá a nechce se se mnou majetkově vyrovnat. Zvažuji dát celou věk k soudu. Myslíte, že by mi mohl dát soud za pravdu a uznat mi spoluvlastnický podíl na nemovitosti?

právní vrba, 29.11.2012 14:04:00

Nic jiného než soud Vám asi nezbyde... Jak u soudu dopadnete Vám nikdo nezaručí, najměte si advokáta a uvidíte

Rozdělení pozemku

Adam Holeksa, 26.11.2012 19:35:08

Jsme spolumajitelé 2 sousedních parcel- na jedné stojí dům, kde vlastníme 1/4 a na druhém - zahrada vlastníme 3/4. Pokoušeli jsme se vyměnit 1/4 domu za 1/4 zahrady, ale marně. Na pozemku, kde byla zahrada chceme stavět dům, kdo rozhodne o způsobu rozdělení pozemku? Logicky by si měl 1/4 zahrady nechat majitel u svého domu, aby se mu zvětšil pozemek, ale bohužel s ním není kloudná řeč. Jak dále jednat v takovémto případě?

Re: Rozdělení pozemku

právní vrba, 27.11.2012 13:25:11

Nechte vypracovat geometrický plán na oddělení parcel podel Vás. Navrhněte spoluvlastníkovi zrušení a vypořádání spoluvlastnictví podle GP. Nebude-li souhlasit, navrhněte zrušení a vypořádání soudu.

idální polovina RD

Markéta Dočkalová, 16.11.2012 18:35:17

Dobrý den,
s bratrem vlastním rodinný dům, dvougenerační. Každý z nás vlastní ideální polovinu. V domě nebydlím kvůli špatným rodinným vztahům, není možná domluva. Nabídla jsem mu odkup jeho poloviny, případně aby si on odkoupil polovinu moji. Ani jedna nabídka nebyla přijata. Dům je dispozičně řešen na dva byty, z toho je jeden menší, ale pro oba je společná voda, elektřina, kotel, sklep a zahrada. V domě nemohu z výše uvedených důvodů pobývat, není to možné. Co mohu v této záležitosti udělat, chci aby se nemovitost prodala a peníze rozdělily rovným dílem, to ovšem druhý vlastník taktéž odmítá. Takže jinými slovy vlastním něco z čeho nemám nic.

Re: idální polovina RD

právní vrba, 27.11.2012 13:22:56

Navrhněte bratrovi (písemně) zrušení a vypořádání vašeho podílového spoluvlastnictví tak, že společná věc bude prodána a obdržené peníze rozděleny podle velikosti podílů. Nebude-li souhlasit, podejte návrh soudu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví soudem.

Využití pozemku

Pavel Novotný, 13.11.2012 20:06:54

Přeji hezký den.
Máme zapeklitý problém. Neprozřetelně jsme zakoupili pozemek s nevyřešeným přístupem. Přístup je možný přes úzkou ( cca 2 metry ) nudličku ( v KN komunikace )ve vlastnictví 3 podílníků (ideální třetiny). Jeden z podílníků má bohužel předluženo a není možný odkup dluhu. Zbývající dva by mi část svého podílu darovali takže by se vlastnictví podělilo na 4. Tj. 1/3 by zůstala dlužníkovi a zbývající 2/3 by se rozdělily mezi 3 podíly po 2/9.
Je možné využít tohoto vlastnického podílu na přístupovou cestu a vedení sítí ke svému pozemku ?

Děkuji velice za jakoukoli radu případně nápad co s tím.

Re: Využití pozemku

právní vrba, 14.11.2012 16:05:48

Pokud je pozemek v katastru veden jako "ostatní plocha", "ostatní komunikace", jedná se buď o místní, nebo účelovou komunikaci. Obě jsou ze (silničního) zákona veřejně přístupné bez ohledu na jejich vlastníka a jeho názor na užívání tohoto pozemku cizími osobami - podívejte se pořádně do katastru a informujte se na místně příslušném silničním správním úřadu (zda tuto komunikaci mají v tzv. pasportu komunikací).
Pokud by se nejednalo o žádnou z uvedených komunikací, můžete nabýt (koupit nebo si nechat darovat) od některého spoluvlastníka jeho podíl, nebo jeho část. Každý ze spoluvlastníků má právo užívat celou společnou věc.

Prodej domu při spoluvlastnictví, když druhý spoluvlastník se zdráhá prodeji

Isteban, 05.11.2012 23:41:03

Dobrý den, vlastníme ideální polovinu rodinného domu a sehnali jsme zájemce, který má zájem koupit celou nemovitost. My s prodejem souhlasíme, druhý vlastník nikoliv. Bohužel 3 letá promlčecí doba při předkupním právu již vypršela. Zajímají nás jestli existují možnosti, jak by šel dům celý prodat? Např. soud by nařídil prodej či jinak? Díky za odpověď.

Re: Prodej domu při spoluvlastnictví, když druhý spoluvlastník se zdráhá prodeji

právní vrba, 06.11.2012 15:38:00

Těžko spoluvlastníka nutit k něčemu, co sám nechce... Pokud se spoluvlastník o společnou věc nestará, můžete zkusit podat soudu návrh na zrušení a vypořádán podílového spoluvlastnictví. Obraťte se na advokáta.

Ideální polovina

Nela, 31.10.2012 14:38:01

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,když mám v ideální polovině zahradu s mým strýcem,když by na něj byla uvalena exekuce,jak by to bylo bráno,když tento pozemek máme společný,ale on se o něj nestará.
Děkuji!

Re: Ideální polovina

právní vrba, 31.10.2012 15:17:27

Pokud máte nemovitost (pozemek - zahradu) v podílovém spoluvlastnictví a na spoluvlastníka bude uvalena exekuce, půjde do dražby jen jeho podíl, o Váš podíl se bát nemusíte. Pokud se nejedná o lukrativní nemovitost, tak nikoliv většinový podíl je jen obtížně prodejný, takže až bude la listu vlastnictví exekuce, nabídněte exekutorovi, že podíl koupíte - exekutoři jdou jen po penězích, takže můžete uspět i s rozumnou cenou. Nebude-li exekutor přístupný Vaší nabídce, počkejte na dražbu a kupte ten podíl v dražbě.
Pokud se spoluvlastník o pozemek nestará, lze spoluvlastnictví zrušit a vypořádat - dohodou nebo soudem. U soudu byste uplatnila to, že se o pozemek nestará.

Re: Ideální polovina

Nela, 31.10.2012 16:09:33

Děkuji a je to i tehdy,když zahradu nemáme nějak rozdělenou- myslím plotem? Ujali jsme se ji my a taky ji opravujeme a strýce tam neuvidíme.Díky

Odprodej společných prostor jednomu z vlastníků

Stanislav Kostor, 30.10.2012 14:52:57

Dobrý den,řešíme odprodej společných prostor - sklepu - jednomu z vlastníků za účelem přestavby na další pokoj k jeho bytu. Víme, že k odkupu je zapotřebí 100% souhlas všech majitelů v domě, ale nevíme za jakou cenu. Zisk z odprodeje půjde na účet společného vlastnictví, ale potřebovali by jsme získat představu za kolik by se sklep mohl takto prodat.
Děkuji za jakoukoli radu

Re: Odprodej společných prostor jednomu z vlastníků

právní vrba, 30.10.2012 15:04:47

Prodat a koupit lze jen něco, co existuje nejen fakticky, ale i právně. Sklep je součástí společných prostor (zřejmě spíše společnou částí domu) a nelze jej samostatně prodat. Vaši situaci vyřeší Smlouva o výstavbě, která bude obsahovat i nově vymezení jednotky (zvětšenou výměru jednotky zájemce o koupi sklepa) a změnu velikosti s touto změnou výměry souvisejících velikostí podílů na společných částech domu (a zřejmě i na pozemku), příslušejících ke všem jednotkám v budově.

Stanislav Kostor, 30.10.2012 19:15:30

Děkuji za rychlou odpověď, ta nám pomůže v otázce jakým způsobem prostory prodat, ale chtěl jsem se i zeptat z čeho máme vycházet při určení ceny.
Děkuji ještě jednou

právní vrba, 31.10.2012 15:10:55

Při určení ceny čeho ? V rámci Smlouvy o výstavbě může být dohodnuto, že stavebník uhradí na účet SVJ mimiořádný příspěvek X Kč. Velikost tohoto příspěvku je na dohodě, ochotě a kompromisu - Smlouvu o výstavbě musí podepsat všichni vlastníci všech jednotek v budově, takže budete mít docela dost návrhů na výši částky. Návodem může být cena m2 bytu v obdobném domě a bytě v dané lokalitě vynásobená výměrou stavebníkem získané plochy.

Výpověď z nájmu

Věra Vokrouhlíková, 23.08.2012 15:41:47

Dobrý den,
pronajímám byt, který byl ještě před věma lety s regulovaným nájmem, nyní již regulovaný nájem není. Nájemníci platí nízký nájem a nesouhlasí se zdražením. Mám nějakou možnost vypovědět jim nájem?
Předem děkuji za odpověď.

vypoved Smlouvy o najmu

Lubomír Kaplan, 23.08.2012 13:33:11

Dobry den,

dva spoluvlastnici vlastni idealni polovinou nekolik zemedelskych pozemku. Tyto pozemky ma pronajaty zemdelska spolecnost, ktera na nich hospodari. Muze najemni smlouvu vypovedet jen jeden ze spoluvlastniku? Co se stane s najemnim vztahem u druheho spoluvlastnika? Take automaticky skonci? Nedokazu si predstavit, ze najemce (zemedelci) budou hospodarit jen na idealni polovine, kterou neni mozne ohranicit.

Dekuji.

vypořádání spoluvlastnictví

monika , 13.08.2012 20:46:56

Dobrý den, s bývalým přítelem vlastníme dům každý 1/2, který je zatížený úvěrem ze stavebního spoření, ve které jsme oba uvedeni jako dlužníci. Vyrovnání by probíhalo převzetím úvěru přítelem + doplatek v hotovosti 500.000,- (již splacená část). Cena 1/2 nemovitosti je 2.500.000,-. Chtěla bych se zeptat, zda daň z příjmu budu platit z celé poloviny 2.500.000,- a nebo jen z těch 500.000,- co obdržím na účet. Vyrovnání bychom řešili Dohodou o vypořádání spoluvlastnictví. Daň z převodu nemovitosti předpokládám bude z částky 2.500.000,- Děkuji

rozdělení spoluvlastnictví pozemku

Jbruk, 09.08.2012 11:19:03

Dobrý den, já a můj synovec jsme spoluvlastníky každý ideální poloviny pozemku. Chtěl jsem na tomto pozemku postavit chatu a tudíž jsem navrhl druhému vlastníkovi, že bychom tento pozemek rozdělili na dvě poloviny s tím, že by se každý stal výlučným vlastníkem jedné z nich. On s tímto rozdělením nesouhlasí a požaduje na mě abych od něho jeho podíl odkoupil, avšak za jeho stanovenou značně nadhodnocenou sumu. Další dohoda s ním není možná. Druhý spoluvlastník odmítá kontakt se mnou a jakoukoli domluvu, která by vyhovovala oběma stranám. Je v tomto případě jako jediné možné řešení zrušení spoluvlastnictví soudním rozhodnutím i přesto, že druhý vlastník nebude chtít soudní řešení a bude blokovat i tento případný soud? Děkuji za odpověď.

Re: rozdělení spoluvlastnictví pozemku

právní vrba, 09.08.2012 15:14:08

Podíloví spoluvlastníci si mohou své podíly navzájem darovat nebo prodat, prodej-koupě je o shodě i na ceně - není-li shoda, není dohoda...
Asi budete muset soudu navrhnout zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví soudem, bez pomoci advokáta se neobejdete

spoluvlastnictví ideální poloviny

Markéta Veverková, 08.08.2012 22:05:07

Dobrý den, po smrti mé babičky zdědil můj otec a má teta jeho sestra, dům. Můj otec tam bydlel celý svůj život se svou matkou, je to velký dvougenerační dům.Zdědili tedy každý ideální polovinu. Teta chce vyplatit svůj podíl, žít tam nechce. Můj otec je invalidní důchodce,nemá tedy na vyplacení, my jsme tetě nabídli odkup její ideální poloviny za částku 800 000,- Odhad celého domu byl 2 800 000,- Dnes u notáře řekla, že chce vyplatit přesnou polovinu, jinak si tam nastěhuje podnájemníky. Může si opravdu tam nastěhovat podnájemníky bez otcova souhlasu, když vlastní pouze ideální polovinu? Myslím, že odtamtud chce otce vyštvat a barák prodat jako celek, aby utržila co nejvíce. Má nějakou šanci?

Re: spoluvlastnictví ideální poloviny

právní vrba, 09.08.2012 15:11:06

Již Vám bylo odpovězeno v jiném diskusním fóru...

Re: spoluvlastnictví ideální poloviny

Jakub Sláma, 05.12.2012 22:08:25

Což takhle napsat, v jakém diskuzním fóru, třeba by si tu odpověď rád přečetl i někdo jiný...

prodej podílu zatímco je jiný podíl zatížen věčným břemenem

N., 08.08.2012 02:19:40

Dobrý den,
mohu nakládat se svým vlastnickým podílem pozemku, když je podíl jednoho ze spolupodílníků v exekuci? V katastru je info pro celý pozemek, že je uvaleno věcné břemeno, že byl vydán exekuční příkaz atp - je tedy celý pozemek tímto zatížen a nikdo s ním nemůže nakládat (prodat), nebo katastr na webu z důvodu ochrany osobních údajů nezveřejňuje přímo na který podíl je uvaleno (a je tedy pouze na onen jeden podíl a ostatní jsou v "bezpečí"")? Studoval jsem právní materiály na internetu ohledně této věci, je toho málo, a pokud už, tak se informace rozcházejí. Jaká je tedy praxe? Mohu svůj podíl bezproblému prodat?
Děkuji mnohokrát.

Re: prodej podílu zatímco je jiný podíl zatížen věčným břemenem

právní vrba, 08.08.2012 14:14:53

Exekucí může být postižen jen majetek povinné osoby; je-li tato podílovým spoluvlastníkem věci, lze exekucí postihnout jen ten její podíl. Vlastníci ostatních podílů mohou se svými podíly nakládat libovolně. Když si pořídíte plnohodnotný výpis z katastru (třeba na czech-pointu), tak v něm uvidíte, že exekuce se vztahuje jen na podíl určitého spoluvlastníka.

Vypořádání spoluvlastnictví

Jan Pour, 03.08.2012 10:32:08

Dobrý den,
jsem majitelem ideální poloviny zemědělského pozemku, který se skládá z několika parcel, přičemž většina z těchto parcel spolu vzájemně nesousedí. Chci se zeptat, co všechno je potřeba učinit pro zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví (zejména mě zajímá, zda je nutné nechat vyhotovit geometrický plán). Moje laická představa je taková, že se s druhým spoluvlastníkem dohodneme na tom, komu připadne ta která konkrétní parcela, o čemž se sepíše dohoda, která bude podkladem pro provedení změny vlastnického práva v katastru nemovitostí. Uvažuji správně, nebo to je složitější?
Předem děkuji za odpověď. Jan Pour

Re: Vypořádání spoluvlastnictví

právní vrba, 03.08.2012 14:53:40

Pokud mají jednotlivé parcely samostatná čísla a jsou tak i zapsány v katastru, jsou každá samostatnou nemovitostí. Můžete si navzájem své podíly na jednotlivých pozemcích prodat, darovat, navzájem je směnit, můžete své spoluvlastnictví i zrušit a vypořádat. Obávám se, že bez právníka se neobejdete...

Jan Pour, 03.08.2012 16:19:16

Ano, parcely jsou na jednom společném listu vlastnictví, ale každá z nich má své vlastní parcelní číslo. Myslíte tedy, že geometrický plán nebude pro účely vypořádání spoluvlastnictví těchto pozemků potřeba? Díky

prodej ideální poloviny lesa

Horvát Josef, 31.07.2012 17:36:42

Dobrý den,

potřebuji poradit jestli můj ideální spoluvlastník lesa může bez mého souhlasu prodat svoji polovinu.

Re: prodej ideální poloviny lesa

právní vrba, 02.08.2012 14:55:04

Spoluvlastník má zákonné předkupní právo - prodává-li spoluvlastník svůj podíl, musí ho nejdřív nabídnout druhému spoluvlastníkovi za stejnou cenu, jako by ho koupila třetí osoba. Nenabídne-li svůj podíl spoluvlastníkovi (a ten by jej koupit za tu cenu chtěl), může tento opomenutý spoluvlastník požadovat po kupujícím, aby mu jím koupený podíl nabídl ke koupi za cenu, za jakou jej koupil, nebo může i dosáhnout zrušení kupní smlouvy. Angažujte advokáta.

Společné vlastnictví manželů x výhradní vlastnictví jednoho z manželů

smíšek, 29.07.2012 12:53:08

Dobrý den,

potřebovala bych poradit, v případě rozvodu manželů se jejich společný majetek dělí na polovic, na druhé straně vznikají spory ohledně majetku sice nabytého za trvání manželsví, psaného však výhradně na jednu osobu. Tento případ se u nás vyskytuje v podobě chaty, která byla zcela zdemolována, odkoupena za symbolickou cenu a z časového vytížení napsána k převodu pouze na jednoho z manželů (nikoli záměrně jako výhradní majetek pro tuto osobu).Stavba byla kopletně zrekonstuována ze společného jměni manželů. Mohu se nechat dopsat k manželovi jako spolumajitel, a co je k tomuto úkonu potřeba? Protože rozvod je nevyhnutelný a manželův souhlas očekávat nemůžu, lze tak učinit i bez něj, když prokážu že v době nabytí majetku jsme již byli manželé?

Re: Společné vlastnictví manželů x výhradní vlastnictví jednoho z manželů

právní vrba, 02.08.2012 14:51:26

Vypadá to, že chatu máte ve skutečnosti v SJM a v katastru je chybný zápis. Není-li manžel přístupný dohodě, budete to muset řešit soudně.

koupě domu v dědictví

Akva, 24.07.2012 18:48:11

Chceme koupit dům, kde byli dva vlastníci, matka a syn 3/4 a 1/4 domu. Syn tragicky zemřel, jeho matka se nezřekla dědictví, ale syn měl dluhy, proto je jeho čtvrtina domu předlužená.Paní tvrdí, že tuto část můžeme napřed koupit u advokátky a pak doplatit zbytek z ceny domu. Dostaneme vůbec na koupi hypotéku, když v katastru stále figurují oba dva????

Re: koupě domu v dědictví

právní vrba, 25.07.2012 14:35:55

Většinová spoluvlastnice (matka) evidentně potřebuje peníze na úhradu dlůhů z dědictví po synovi. Koupit nemovitost můžete od jejího spolu/vlastníka. Pokud vlastník (jeden ze spoluvlastníků) zemžel, je třeba vyčkat kdo jeho věc (či podíl na ní) zdědí a bude v případě nemovitosti zapsán jako vlastník v katastru. Samozřejmě můžete už teď od matky koupit její většinový podíl a uzavřít s ní Smlouvu o smlouvě budoucí kupní na zbývající 1/4; co když ale matka tu čtvrtinu vůbec nezdědí, nebo zdědí, ale prodá někomu jinému ? I když to asi moc nehrozí, kdo by kupoval menšinový podíl, že.. Leda by to bylo ze spekulativních důvodů...

Re: koupě domu v dědictví

Akva, 25.07.2012 15:52:43

No v katastru jsou uvedeni oba dva, dosud. Ona tu čtvrtinu zdědila, ale s ní i dluhy, co jí syn nadělal...takže to vypadá, že čeká, že u advokátky zaplatíme nejprve ten dluh a pak doplatíme zbytek domu...podle mě není tímpádem dědictví ukončeno...jen abychom nenaletěli a neozval se "dodatečně" nějaký exekutor...

Vyplacení druhé poloviny nemovitosti

Eva , 23.07.2012 16:19:34

Dobrý den,

jsme spoluvlastníky chaty.Druhá ideální polovina jde do dražby.Pokud tuto polovinu nekoupíme musí nám nový majitel vyplanit naší polovinu v plném rozsahu podle odhadu uvedeném v dražební vyhlášce?Musíme s prodejem naší poloviny souhlasit?
Děkuji

Re: Vyplacení druhé poloviny nemovitosti

právní vrba, 24.07.2012 15:01:44

Pokud draženou polovinu nekoupíte Vy, může se stát, že ji koupí někdo jiný. S ním se pak budete dohadovat na výkonu spoluvlastnictví (užívání společné věci, financování oprav, daní a poplatků atd.). Spoluvlastníci si mohou navzájem svůj podíl prodat, darovat či si své podílové spoluvlastnictví zrušit a vypořádat - to dohodou, nebo soudně. Při prodeji a zrušení a vypořádání platí dohoda i o ceně, při soudním projednávání platí soudně-znalecký posudek. Takže případný vydražitel druhé poloviny Vám nemusí nic vyplatit a Vy nemusíte s jeho nabídkou (na odkoupení Vaší poloviny) souhlasit.

Dluh švagra

Šárka Pavlíková, 19.07.2012 17:53:48

Dobrý den,

můj švagr, který vlastní 1/4 domu, kde má trvalé bydliště, ale nezdržuje se zde. Manžel též vlastní 1/4 a tchýně polovinu. Bohužel na švagra je hodně exekucí, na jeho část, což dělá dnes minimálně 500 000 Kč. Hodnota domu je ale nanejvíce 1 500 000 Kč. Bojíme se, jestli manžel nepřijde o svou část při prodeji domu. Máme šanci to z něho dostat? A prosím jakým způsobem na to máme jít?
Děkuji za odpověď Pavlíková

Re: Dluh švagra

právní vrba, 23.07.2012 13:31:22

Exekucemi může být postižen pouze majetek dlužníka, tedy případně půjde do dražby jen 1/4 švagra. Výrazně menšinový podíl je prakticky neprodejný, takže buď to necháte dojít do dražby a v ní jeho podíl koupíte třeba Vy, nebo se rovnou dohodnete s exekutorem zda vůbec a za jakých podmínek by Vám švagrův podíl prodal mimo dražbu. Exekutory zajímají peníze...

zrušení podílového spoluvlastnictví

Eliška Špačková, 17.07.2012 23:01:32

Dobrý den. Jsem 1/2 majitelkou bytu. S druhým spoluvlastníkem jsme se dohodli, že budu sama majitelkou. O byt již nemá zájem..Jak můžu tedy zrušit jeho podílové vlastnictví?Jaké doklady jsou k tomu třeba vyplnit? Chci ho také vymazat z katastru, jak to mám udělat? Na jaké registry budu muset zajít a kolik mě to asi bude stát?? Děkuji moc za Vaši radu..

zrušení podílového spoluvlastnictví

Eliška Špačková, 17.07.2012 23:06:39

Ještě jsem zapomněla doplnit, že jsme spolu žili ve společné domácnosti - v pronajatém bytě cca 2 roky, což je možno doložit nájemní smlovou. V novém bytě, kterého jsme tedy 1/2 majiteli jsme spolu nežili vůbec...zde žiji s novým přítelem asi 2 roky. Vztahuje se na mě úhrada nějaké daně, když jsme tedy spolu žili ve společné domácnosti?? Děkuji Vám..

Re: zrušení podílového spoluvlastnictví

právní vrba, 19.07.2012 11:10:04

Spoluvlastník Vám může svůj podíl prodat nebo darovat, můžete si spoluvlastnictví zrušit a vypořádat - dohodu nebo soudem. Na daně se zkuste zeptat na www.center.cz - diskuse

Společné vlastnictví nemovitosti

Viliam Buček, 16.07.2012 12:22:33

Dobrý den,bydlím v domě jehož ideální polovinu vlastí moje matka druhou ideální polovinu vlastí její bratr.Matka nijak dům nevyžívá strýc sem také nejezdí ale vadí mu že zde bydlím svoji polovinu domu nechce prodat.má šanci při soudní při mě nechat vystěhovat?o dům se starám a udržuji ho v čistotě nekouřím ani nepiju se strýcem jsme se nehádali ale vadí mu že zde bydlím(jedná se o chalupu na malé vesnici)nevyužívá celý dům jen jednu místnost v podkroví a koupelnu. Děkuji za odpověď

Re: Společné vlastnictví nemovitosti

právní vrba, 16.07.2012 12:54:50

Spoluvlastníci hospodaří se společnou věcí společně. Užívá-li celou věc jen jeden z nich, patří druhému spoluvlastníku polovina nájmu v místě obvyklého. Máte-li s matkou-spoluvlastnicí uzavřenu nájemní smlouvu (protože nějaký titul-podklad pro užívání cizí věci přece mít musíte), záleží jakou část nemovitosti užíváte - pokud méně než polovinu, nemá strýc šanci Vás ze společné věci "dostat". Mohl by teoreticky jenom napadnout platnost Vaší nájemní smlouvy, a to pokud by byla v rozporu s dobrými mravy (nájemné 1,-Kč apod.), ovšem pokud užíváte méně než 1/2, tak i toto těžko.

Karel Fuksa, 16.07.2012 17:31:06

Dobrý den,
mne by docela zajímalo, jak je to s tím tzv. hospodařením se společnou věcí. Dosud jsem byl právního názoru, že právě uzavření nájemní smlouvy mezi toto patří. Tj. otázka, jestli jeden z 50% spoluvlastníků může na svou ideální polovinu uzavřít nájemní smlouvu? Nemám teď přístup k judikatuře, tak nevím. To co píšete nakonec však pak spíše napovídá tomu, že by byla uzavřena smlouva za celé podílové spoluvlatnictví (což zase podle mne vylučuje uzavření smlouvy pouze s matkou). Díky za případný názor a odpověď
S pozdravem KF

spoluvlastnictví nemovitosti

Karel Novák, 07.07.2012 15:16:02

Dobrý den.Jsem vlastníkem 1/4 nemovitosti se čtyřmi bytovými jednotkami.Je možné na katastru nechat rozepsat byty na jednotlivé majitele podle smlouvy o užívání prostor, kterou mezi sebou máme uzavřenou i přesto že na jednoho majitele čtvrtiny je uvalen exekuční příkaz k prodeji nemovitosti?S rozepsáním vlastnictví tedy souhlasí tři ze čtyř majitelů nemovitosti. Děkuji za informaci.

Re: spoluvlastnictví nemovitosti

právní vrba, 09.07.2012 16:57:00

Spoluvlastníci mohou v katastru vymezit ve svém společném domě jednotky; exekuce na majetek jednoho z nich jim v tom však brání.

darování svého podílu - pokračování..

Aneta Krotká, 11.06.2012 19:13:10

Dobrý den,

děkuji za Vaši odpověď. Takže sepíšeme darovací smlouvu, ve které uvedeme že se jedná tedy o parcelu s rozestavěným RD...a s tou pak zajdeme na katastr...
A ještě jsem pak četla něco o darovací dani? Když nejsme v příbuzenském vztahu, tak se musí vyplnit žádost, kterou dostanu na finančním úřadě? A zaplatit poplatek. Je to tak?

Děkuji za ještě jednu odpověď.

Hezký den
Krotká

Darování svého podílu

Aneta Krotká, 04.06.2012 14:10:35

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, co mám učinit pro to, abych mohla darovat svoji polovinu pozemku, kterou vlastním, mému příteli. Vlastníme oba 1/2 pozemku, na kterém stavíme RD.

Děkuji za Vaši odpověď.

Krotká

Re: Darování svého podílu

právní vrba, 04.06.2012 15:16:04

Sepište s přítelem darovací smlouvu (vzorů je plný internet) a s návrhem na vklad (formulář) ji dejte na katastr. Smlouva bude mít celkem 6 výtisků, na jednom budou vaše podpisy úředně ověřené (notář, pošta, Czech-point), na katastr půjdou 4 výtisky smlouvy (z toho 1 s ověřenými podpisy), zbývající 2 výtisky si ponecháte každý jeden.

Re: Darování svého podílu

Aneta Krotká, 08.06.2012 16:22:20

Dobrý den,

děkuji za Vaši odpověď. Takže sepíšeme darovací smlouvu, ve které uvedeme že se jedná tedy o parcelu s rozestavěným RD...a s tou pak zajdeme na katastr...
A ještě jsem pak četla něco o darovací dani? Když nejsme v příbuzenském vztahu, tak se musí vyplnit žádost, kterou dostanu na finančním úřadě? A zaplatit poplatek. Je to tak?

Děkuji za ještě jednu odpověď.

Hezký den
Krotká

darování části zahrady

Jiřina Švecová, 23.05.2012 18:29:11

Dobrý den,
vlastním s bývalým manželem-6let rozvedeni)zahradu,kterou využívá jen on.Ve smlouvě jsme uvedeni oba dva jako majitelé.Já bych chtěla svou část darovat naší již dospělé společné dceři.Co musím pro to udělat a jak se bude vypočítávat darovací daň.Děkuji předem za odpověď.

Re: darování části zahrady

právní vrba, 30.05.2012 17:05:55

Pokud máte v katastru zahradu nadále psanou v SJM, není to pravda a je třeba uvést stav zápisu v katastru do souladu se skutečností; buď jste se po rozvodu dohodli jak budete zahradu spoluvlastnit, nebo po 3 letech od rozvodu máte ze zákona každý 1/2 a to je třeba mechat zapsat do katastru. Jakmile budete mít jasno (a v katastru zapsáno) co vlastně vlastníte, můžete s tím nakládat. Dceři můžete svůj podíl darovat bez souhlasu druhého spoluvlastníka a bez daně - ani daňové přiznání není třeba, ani znalecký posudek.

Jiřina Švecová, 01.06.2012 13:44:58

Děkuji moc za pomoc,my jsme zahradu neřešili až já teď chci dát vše do pořádku.Mám na Vás ještě jednu prosbu k zapsání do katastru mě stačí kupní smlouva na zmiňovanou zahradu?

právní vrba, 01.06.2012 14:08:16

Jaká kupní smlouva? Pořiďte si výpis z katastru (pošta, Czech-point). V něm zjistíte, zda je zahrada vůbec zapsaná v katastru a čí (podle zápisu v katastru) je. Pokud je zahrada zapsaná v katastru ve vašem podílovém spoluvlastnictví, můžete svůj podíl darovat komu chcete a nemusíte se nikoho na nic ptát. Pokud byste chtěla svůj podíl prodat, musela byste jej napřed nabídnout exmanželovi, a to za stejných podmínek, za kterých je podíl ochotna od Vás koupit třetí osoba (někdo jiný).
Máte-li zahradu podle katastru v SJM, není to pravda - po uplynutí 3 let od rozvodu bez vypořádání SJM dohodou nebo soudem platí, že zahradu máte v podílovém spoluvlastnictví, každý 1/2. V takovémto případě bude třeba zajít na katastr s pravomocným rozvodovým rozsudkem a nechat změnit zápis - ze SJM na podílové spoluvlastnictví. No a potom bude platit první odstavec tohoto textu.

Jiřina Švecová, 01.06.2012 15:23:46

Mám výpis z katastru,tam je SJM a naše společná jména.Pravomocný rozsudek o rozvodu mám,tak ten dát na katastr nechat změnit zápis na podílové spoluvlastnictví,každý 1/2 a poté napsat darovací smlouvu na dceru.Děkuji Vám moc za pomoc.

Podílové vlastnictví

filip , 01.04.2012 19:58:48

Dobrý den.Jsem vlastníkem domu 1/2 a chtěl bych do katastru nechat zapsat jaká část domu je má,aby bylo zřejmé která část je opravdu má.Jak to mužu provést?Druhý vlastník stím sohlasí.

Re: Podílové vlastnictví

právní vrba, 02.04.2012 13:19:25

Chcete nemožné - vlastníte (spolu s druhým spoluvlastníkem) celý dům, nevlastníte žádnou jeho konkrétní část (byt v přízení či patře apod.). Měli byste uzavřít smlouvu/dohodu o užívání společné věci. Pokud v domě vymezíte Prohlášením spoluvlastníků) jednotky (jde to pokud bude vymezena alespoň/min. 1 bytová a 1 nebytová nebo min. 2 bytové), budete každý vlastnit "svoji" jednotku a budete jako její vlastníci zapsáni v katastru.

filip , 02.04.2012 20:06:49

Dum má dva byty a ke každemu bytu je neobytná čast.Dum je otpicky totožny jako jeho pulka.Společné máme jen společné schodiště a kotelnu jinak je to jako když dům rozříznete.Ale chtěl bych mít nějak zapsáno jakej byt je muj a jeké nebyt.prostory.Děkuji

právní vrba, 03.04.2012 11:16:50

Buď budete mít v Dohodě o užívání společné věci zapsáno, že Vy můžete výlučně užívat např. pravou polovinu domu při pohledu z ulice, sestávající z...., nebo v domě vymezíte Prohlášením spoluvlastníků jednotky; Prohlášení se vkládá do katastru. Společnou věc lze také reálně rozdělit na 2 samostatné věci - zeptejte se na katastrálním a stavebním úřadě co je k tomu potřeba.

placenislužeb

Vladimír Horbowyj, 31.03.2012 11:49:56

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně placení za služby mám trvalé bydliště v domě jehož jsem 1/8 vlastník a mám smlouvu na 1 byt ve kterém ale nebydlím ale mám zde 2 podnájemníky se souhlasem ostatních spolumajitelů. Fyzicky bydlím jinde. Za kolik osob jsem povinen platit služby?
Děkuji za odpověď.

Re: placenislužeb

právní vrba, 02.04.2012 13:15:01

Podle a na základě smlouvy/dohody o užívání společné věci, kterou jste určitě uzavřeli všichni spoluvlastníci.

pronajem casti bytu

Petr Hergot, 28.03.2012 18:55:52

kamaradka ma byt ve spoluvlastnictvi,a chtela by pronajmout jednu mistnost,jde to bez souhlasu druheho majitele?

Re: pronajem casti bytu

Karel Dlouhý, 28.03.2012 20:11:16

Nejde

Majitelka bytu je zadlužená

Martin Reicher, 16.03.2012 16:34:27

Dobrý den chtěl bych se vás zeptat, když moje máma je majitelkou bytu 1/3 a je zadlužená v hodnotě 600000 kč. jestly je možné že exekutor muže zabavit nemovitost její.a muže exekutor tu 1/3 dát do dražby.

Děkuji za odpověď

Re: Majitelka bytu je zadlužená

právní vrba, 19.03.2012 13:00:34

Pokud je podílový spoluvlastník zadlužený, může exekutor (na základě pravomocného a tedy vykonatelného rozhodnutí) tento jeho spoluvlastnický podíl "dát do dražby", tedy nikoliv zabavit. Výrazně menšinový podíl se i v dražbě prodává jen velmi obtížně, takže zkuste dát exekutorovi cenovou nabídku na koupi podílu sám (sami - ostatní spoluvlastníci společné věci).

tržní nájemné

Jan Záluský, 15.03.2012 16:45:03

Dobrý den,
před lety jsem postavil půdní byt na vlastní náklady v činžovním domě který vlastní pět spolumajitelů.Vlastním tedy 1/5 podilu na domě.
Ostatní spolumajitelé nyní na mne požaduji tržní nájemné.Jakou mam šanci při případném sporu?

Děkuji za odpověd

Jan Záluský

Re: tržní nájemné

právní vrba, 16.03.2012 14:19:30

Pokud jste jako podílový spoluvlastník domu zapsán také v katastru nemovitostí, tak můžete výlučně užívat společnou věc dle velikosti svého spoluvlastnického podílu na ní. Pokud byste užíval výlučně větší část společné věci, než kolik odpovídá Vašemu podílu na ní, mohou po Vás ostatní spoluvlastníci chtít obvyklé nájemné z toho, co ze společné věci užíváte "navíc".
Pokud nejste v katastru zapsán jako podílový spoluvlastník domu, užíváte cizí věc a za to se musí platit (nájem); pokud jste spoluvlastníkům provedením vestavby bytu do půdních prostor jejich majetek zhodnotil, máte nárok na vydání bezdůvodného obohacení, ke kterému u nich došlo (měli dům o 5 bytech, teď mají dům o 6 bytech). Nárok na vydání bezdůvodného obohacení lze započíst oproti nájemnému; nájemní smlouvu ale mít musíte.

spoluvlastnictví

Petr Novotný, 14.03.2012 01:51:36

Dobrý den ,chtěl bych poprosit o radu ohledně vypořádání spoluvlastnického podílu.Vlastním ideální polovinu pozemku na kterém jsme postavili rekreační chatu se souhlasem spoluvlastníka,chata je pouze v našem vlastnictví.Stavba je však naší chybou v zaměření umístěna cca o 0,7-1m v rozporu projektovou dokumentací,zastavěná plocha však souhlasí.Pozemek nešel rozdělit, protože byl malý a neměl dvě příjezdové cesty.Časem jsme odkoupili sousední pozemek a vznikla možnost druhé příjezdové cesty. Obecní úřad dělení nechce povolit kvůli nedostatečné velikosti nově vznikajících pozemků.Nabídli jsme tedy ,že spolumajiteli odprodáme část našeho pozemku za určitou cenu,s čímž by se navýšila výměra jeho dílu a obec by s rozdělením souhlasila.Spolumajitel nás ale nyní vydírá ohledně ceny a argumentuje tím, že nám neumožní kolaudaci stavby. Pod cenou se nám to prodávat nechce už jsme se mu pokoušeli nabídku snížit ,ale opět se nevyjádřil.Nejraději bychom se nějak vypořádali je to vůbec možné? Díky

právní vrba, 14.03.2012 14:49:29

Nejdřív si na Stavebním úřadu ověřte, zda rekreační chata podléhá kolaudaci a pokud ano, tak zda může spoluvlastník pozemku tuto kolaudaci nějak ztěžovat. Nikdo Vás nemůže nutit prodat něco za cenu, kterou neakceptujete, totéž platí pro spoluvlastníka. Krajním řešením je zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví soudem, kdy navrhnete buď aby celý společný pozemek připadl Vám s povinností vyplatit spoluvlastníka, nebo aby společný pozemek byl reálně rozdělen.

Exekuce jednoho ze spolumajitelů nemovitosti

Jaroslav, 08.03.2012 17:18:03

Dobrý den.
Rád bych se zeptal, jak bude postupováno v případě spoluvlastnicví (každý z vlastníků má ideální polovinu) nemovitosti, pokud bude na jednoho z vlastníků vyhlášena exekuce majetku. S čím může ten druhý počítat. Děkuji.

Re: Exekuce jednoho ze spolumajitelů nemovitosti

právní vrba, 09.03.2012 12:31:32

Vlastník "druhé poloviny" může očekávat změnu v osobě spoluvlastníka, půjde-li exekuovaný podíl do dražby a koupí-li jej někdo.

Jaroslav, 09.03.2012 17:30:12

Děkuji za odpověď. Tak to tedy není zrovna lákavá vyhlídka...

právní vrba, 12.03.2012 15:16:58

Nikoliv většinový spoluvlastnický podíl na nemovitosti není nijak zvlášť dobře prodejný, ostatně jej v dražbě můžete koupit sám; stejně tak se o prodeji-koupi můžete domluvit s exekutorem, možná dosáhnete rozumnou cenu

Jaroslav, 16.03.2012 09:21:56

Děkuji za odpověď. Uvidím...

spor o společné prostory

Jana , 02.03.2012 12:12:50

Dobrý den,ráda bych se na Vás obrátila o radu jak postupovat.Manžel vlastní 50%podíl RD se dvěma byt.jednotkami se sklepy a zahradou.1 bytovou jednotku obývá manželova sestra již 40letse svým synem.Nyní,po smrti matky se chce manžel nastěhovat do 2. poloviny.Již druhý rok nám brání jeho sestra v nastěhování se slovy,že není jasné jaká je vlastně jeho polovina.Po několika domluvách se ústně domluvili na užívání bytů a následně také na rozdělení pozemku a ost.prostor.Doposud nechtěla nic podepsat.Manžel,tak, jak se domluvili,ale bez smlouvy rozdělil pozemek a na podzim si každý pečoval o"svoji půlku"zahrady.Dnes vše popřela a nárokuje si tu druhou půlku zahrady,sklepy atd. Do všeho jsme již investovali peníze.Manžel si na vl. náklady předělává rozvody plynu a elek.na vlastní měření.Sestra mu nepřispěla a využívá stáv.rozvody Otázka zní jaké má manžel šance u soudu,jelikož domluva již pravděpodobně možná vůbec není.Je nám jasné,že bez svědků je propadající.Děkuji Vám za případnou odpověď

Re: spor o společné prostory

právní vrba, 02.03.2012 13:12:19

Žádný ze spoluvlastníků společné věci nevlastní nějakou její konkrétní část - každý z nich vlastní věc celou, společně s ostatními jejími spoluvlastníky; velikost spoluvlastnického podílu vyjadřuje jen míru práv a povinností tohoto spoluvlastníka vůči celku. O konkrétním užívání společné věci se spoluvlastníci dohodnou, jinak se mohou obrátit na soud. Je tedy nesmysl tvrdit, že byt v přízemí patří jednomu spoluvlastníku a byt v patří druhému - oba vlastní z 1/2 celou věc, tedy i všechny místnosti v domě. Totéž platí o společné zahradě. Jakékoliv fyzické "dělení" společné věci pro její faktické (jako by výlučné) užívání jednotlivými jejími spoluvlastníky předpokládá dohodu, nebo soudní rozhodnutí.

Jana , 02.03.2012 13:57:49

Ano, vím toho jsem si vědoma. Je to tak, pokud se nedomluví na rozdělení společného podílu.Ať ústně nebo smluvně.(případně soudně) A o to právě jde. Že sestra s rozdělením nejprve souhlasila a následně po 1/2 roce úprav a investic vše bere zpět, popírá jakou koliv předchozí domluvu. Hraje dle mého názoru špinavou hru, kde jí jde o to, abychom se do domu s manželem nenastěhovali a mohla jej užívat sama. Dům má dvě samostatné bytové jednotky, kde v jedné bydlí sestra 40let se svým 20ti letým synem. Můžete nám poradit jak postupovat,abychom se mohli nastěhovat a klidně spát? Děkuji Vám za rychlou reakci.

právní vrba, 05.03.2012 11:06:35

Morální vlastnosti ani způsob a důvody jednání spoluvlastnice tady nevyřešíme... Nastěhujte se, zařiďte si vlastní měření medií (oficielně, tedy i s dodavateli elektřiny, vody a plynu). Pokud jeden ze spoluvlastníků financoval nezbytně nutné náklady např. na nutnou údržbu společné věci (typicky střecha, fasády apod.), má nárok aby mu druhý spoluvlastník 1/2 těchto nákladů uhradil; může to i vymáhat soudně. Za takové náklady nelze považovat ty náklady, na jejichž základě bude např. váš byt mít samostatné měření apod..

Můžu být donucen soudem k prodeji podílu?

Jiří Švec, 12.12.2011 17:23:16

Dobrý den, mám ideální spoluvlastnický podíl na činžovním domě. Dva ze zbývajícíh spoluvlastníků, kteří dohromady vlastní asi 1/4 domu se rozhodli své podíly prodat. Nabídli je tedy v rámci předkupního práva ostatním spoluvlastníkům, ale nikdo z nás o ně za požadovanou cenu nemá zájem. Nijak jim ale nebráníme v možnosti prodat jejich podíly komukoliv dalšímu. Tito dva spoluvlastníci se nicméně rozhodli podat soudní žalobu s cílem prodat celý dům a zisk rozdělit mezi spoluvlastníky. Argumentují tím, že dohoda mezi spoluvlastníky není možná. Přitom jim ale nikdo nebrání nakládat s jejich ideálními podíly dle libosti. Může nastat situace, že soud opravdu rozhodne, že se musí prodat celý dům, i když jim nikdo nebrání, ať si se svými podíly naloží jak chtějí?

Re: Můžu být donucen soudem k prodeji podílu?

Karel Dlouhý, 12.12.2011 20:43:06

Ano

Re: Můžu být donucen soudem k prodeji podílu?

Jiří Švec, 13.12.2011 17:12:03

Díky za odpověd, můžete mi ještě prosím napsat na základě kterého zákona nebo předpisu soud takto postupuje? A přihlíží soud při rozhodování k tomu, že 3/4 vlastníků nic prodávat nechtějí, navíc někteří v domě i bydlí, a žalobcům nikdo nebrání, aby své podíly prodali třetí straně (což ani nezkusili)? A vzhledem k tomu, že prodej soudní dražbou, navíc při současném stavu na trhu nemovitostí, bude skoro jistě ztrátový pro všechny, lze pak na žalobcích vymáhat něco jako ztrátu, která všem jejich jednáním vznikla, když před soudní žalobou odmítli jiné možnosti řešení (jako je prodej celého domu standardní cestou nebo např. zrušení ideálního spoluvlastnictví a rozdělení domu na jednotlivé byty)? A zohledňuje soud také fakt, že cena, kterou za svůj podíl chtějí je zcela neadekvátní a ničím nepodložená? Celá situace mi přijde totiž značně absurdní...

Dohoda spoluvlastníků o vypořádání podílů

Pavel Procházka, 08.12.2011 09:39:54

Dobrý den, vlastním 1/4 bytového domu s 10-ti byty a s ostatními spoluvlastníky jsme se dohodli, že chceme zrušit a vypořádat podílové spoluvlastnictví prohlášením vlastníka resp. dohodou spoluvlastníků.

Chci se zeptat, jestli je možné si byty po dohodě rozdělit tak, že například já budu mít 2 větší byty, druhý spoluvlastník 3 menší byty apod. Anebo každá bytová jednotka následně musí být ve vlastnictví všech spoluvlastníků dle výše jejich podílů na budově před rozdělením?

Bytové jednotky jsou nyní pronajímány nájemníkům - fyzickým osobám. V jakém rozsahu nás omezuje § 5 odst. 5 z. o vlastnictví bytů? Případně jakým způsobem v našem případě lze bytové jednotky nabýt do vlastnictví?

Předem mockrát děkuji za Vaši odpověď.

Re: Dohoda spoluvlastníků o vypořádání podílů

právní vrba, 08.12.2011 12:49:19

Předmětné ustanovení ZoVB Vám brání ve vymezení jednotek v domě pokud byly nájemní smlouvy sjednány na dobu neurčitou a pokud byly uzavřeny se souhlasem většinového spoluvlastníka resp. spoluvlastníků, kteří mají většinu podílů. Toto v zákoně nenajdete, je to v judikátech soudů.

Pavel Procházka, 08.12.2011 16:59:09

Děkuji za odpověď. Většina smluv byla sjednána v 70-tých letech na dobu neurčitou s předchozím vlastníkem domu. My jsme nabytím domu vstoupili do práv a povinností předchozího vlastníka a tyto smlouvy "převzaly".

Znamená to tedy, že pokud jsou v domě nájemní smlouvy na dobu neurčitou, není možné provést prohlášení vlastníka resp. dohodu spoluvlastníků a dům rozdělit na bytové jednotky?

právní vrba, 09.12.2011 13:31:55

V zákoně to tak je napsané...

Zrušení podílového spoluvlastnictví

Jana Sílová, 12.11.2011 18:32:29

Dobrý den, zdědili jsme s bratrem po otci lesy, ten je už měl ve společném vlastnictví se svým bratrem,tedy našim strýcem. Strýc má tedy polovinu, já a můj bratr druhou polovinu. Nyní strýc přišel s požadavkem lesy rozdělit, nechtěli jsme souhlasit, protože k některým lesům je špatný přístup a nejde to spravedlivě rozdělit.Po drsné vyměně názorů,jsme s bratrem ustoupili a přikývli na horší polovinu...tedy lesy špatně přístupné strojům atd. Dnes nám přišel od strýce email,kde máme notářce potvrdit,že souhlasíme s rozdělením a zároveň napsat,kdo bude hradit odhad a práci notářky...což činí 18 000kč. Strýc nám k tomu připojil svůj dopis,kde nás žádá, abychom tuto částku uhradili my, s tím, že naše lesy mají o 50 000 větší hodnotu než jeho (vypořádací podíl se nekoná). Prosím vás o radu,zda máme tento poplatek hradit, podle mého názoru, by měl toto platit ten, kdo to objednal.Nebo se pletu???

Re: Zrušení podílového spoluvlastnictví

právní vrba, 14.11.2011 15:17:18

Nikde není psáno kdo má hradit jaký poplatek - záleží na dohodě stran, argumenty mohou být různé. Nebude-li dohoda, nebude ani prodej, ne ?

Dotaz na rozdělení domu od rodičů

Miroslav Švajda, 09.11.2011 18:31:57

Dostali jsme od rodičů rodinný dům,s 2bytovýma jednotkama.po darovací smlouvě bylo vše v pořádku,já jsem zaplatil fiń.úřadu 11500a moje sestra totéž.já jem začal nemovitost opravovat .ona nic,tak jsem na sebe převedl odběr elektriny.protože by ji jinak odpojili,elektřina je rgv ne moje,sestra to nechtěla,že nebude platit žádné zálohy,že tu nebydlí.tak nic,žádný problém.platím to 7 let.teď vyskakuje,že když jsme dostali nemovitost ,tak tu elektřina byla,nemůžu se sní domluvit.juříková iveta.,která tu nebydlí někde na příluku a nic tu nedělá.otopuji už 7 let dvě bytové jednotký ,starám se o celý dům,nátěry ,vodoinstalace,elektřina,ůklid kolem domu,atd.když ji napíši,že byly povodně a ve sklepě je 15cm vody ,natřu střecu dám za barvu 12000.-kč,tak nic,nepřijede.maminka ještě žije a chtěla by vrátit dar,který ivetě dala.nebo lépe řečeno co dál?děkujem za odpověď Miroslav

Re: Dotaz na rozdělení domu od rodičů

právní vrba, 10.11.2011 10:59:33

Vrácení daru lze požadovat při splnění zákonných podmínek. Spoluvlastníci se podílí na opravách a údržbě společné věci podle velikosti svých podílů. Pokud jste na společnou věc vynaložil prostředky či práce jen Vy, máte nárok na úhradu podílu jejich hodnoty od spoluvlastníka. Zkuste sestře navrhnout zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, kdy by dům zůstal Vám a sestru byste vyplatil, samozřejmě s odečtem toho, co jste za ni na dům vynaložil. Nemáte-li na vyplacení sestry, požadujte po ní tu polovinu Vámi na společnou věc vynaložených prostředků soudně.

investice do bytu

Anna Hudecova, 10.11.2011 17:37:15

Dobry den chci jse zeptat,potrebuji nekoho kdo by mi pomohl odkpupit byt ,je to byt v kterem bydlim bytoveho družstva, chci ho ziskat do OV .mam sponzora ktery by chtel investovat do mojeho bytu, nevim jakym spusobem to mam udelat? prosim o radu. mužete mě odepsat? dekuji p A

Re: investice do bytu

právní vrba, 11.11.2011 13:09:33

Na převod bytu do vlastnictví ať Vám půjčí (smlouva o půjčce), jste-li schopna půjčku splácet, byt Vám zůstane (a Vybudete půjčku splácet). Nejste-li schopna půčku splácet, tak ať Vám půjčí s tím, že až bude byt Váš, tak mu jej prodáte; k tomu lze uzavřít Smlouvu o budoucí smlouvě kupní.

vypořádání SJM

Milena Nováková, 29.03.2011 19:40:37

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v žádném případě se po dobrém se svým bývalým manželem nedomluvíme. Chtěla bych se zeptat co je pro mě výhodnější. Podat žádost o vypořádání SJM a nebo v červenci uběhnou 3 roky od rozvodu a spadne to do podílového vlastnictví. Odešla jsem jen z osobními věcmi a bývalý manžel využívá jak firmy, tak pozemek s domem a byt ve spolčném vlastnictví. Děkuji

spoluvlastnictví RD

Pavlína Drbohlavová, 08.01.2011 12:07:22

Vlastním RD se svým bývalým přítelem.On vlastní ideální 1/4 a já ideální 3/4. Já platím zálohy na el. , vodu, plyn a on mi odmítá jakkoliv přispívat.Pokud se s ním chci dohodnout na nějaké měsíční částce, buď mi jí slíbí, ale nezaplatí a nebo se mi jen vysměje. Výstavba nových přípojek je finančně náročná,spíše nemožná, jsem samoživitelka se dvěma dětmi. Je nějaká možnost, jak ho přimět, aby přispíval na chod domu, když ho užívá stejně jako já?

Re: spoluvlastnictví RD

Ivan Jambrikovič, 14.06.2011 16:43:11

Prosím o radu jak donutit většinového vlastníka
k opravě společné věci (oprava střechy).Myslím
tím mimo soudní řízení co je v praxi neunosné,
ne-li nenormální.Děkuji za odpověď.

věcné břemeno

Vladimír Beránek, 27.05.2010 15:39:18

Lze a jak zřídit věcné břemeno-k cestě která je ve spoluvlastnictví majitelů přilehlých pozemků , aby mohli spoluvlastníci kdykoliv v budoucnu vést v cestě inženýrské sítě/elektrické a telefonní vedení,kanalizace.voda,plyn/.Nynější spoluvlastníci všichni souhlasí,jedná se o to ,že v budoucnu může být nový spoluvlastník ten už bude mít přípojku mít a ostatním může dělat problémy a nedát souhlas.
Beránek

spoluvlastnictví nemovitosti

petka, 27.05.2010 12:18:15

Dobrý den, vlastníme s rodiči rod.dům, každý id. 1/2. Rodiče si zřidili v domě trvalé bydliště a nyní nás chtějí vyplatit. My v domě nebydlíme, užíváme pouze garáž. Mohou nás např. žalobou donutit k prodeji naší 1/2 nemovitosti?

dům o 3byt.jednotkách

Petra Chrastova, 22.05.2010 12:34:13

Dobrý den,zajímalo by mě, zda existuje nějaký zákonný způsob , jak vyřešit fungování v domě, kde byly vymezeny 3bytové jednotky, jsou zde 3různí vlastníci, společné prostory jsou rozděleny podílově. Jak se dá řešit situace, kdy nelze založit SVJ, nejsou Stanovy, jakým způsobem takový dům řeší např.obdobu fondu oprav, hlasování o investicích, schůze, pravidla užívání...apod? Prostě to, co u větších bytových domů řeší právě Společenství, Stanovy, Domovní řád apod.ze zákona?Není riskantní si pořídit byt v takovém domě?Děkuji

Vypořádání podílového spoluvlastnictví

Ivana Ž., 08.05.2010 23:59:53

Dobrý den, prosím o radu. Jsem vlastníkem 1/2 RD s jednou bytovou jednotkou. Druhou polovinu vlastní můj bratr. S mým manželem chceme na tomto domě udělat nadstavbu /v podstatě zřídit druhou bytovou jednotku s vlastním vchodem, soc. zařízením atd./ Je možné s bratrem sepsat dohodu o vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti zřízením bytových jednotek a určením společných prostor ještě před tím, než nadstavbu začneme stavět nebo se toto činí až po dokončení nadstavby? Děkuji za odpověď

podílení se na investicích

Vladimír Horbowyj, 28.04.2010 15:32:56

Dobrý den,jsem spoluvlastníkem činžovního domu, kde je 6 spolumajitelů a chtěl bych vědět jestli jsem nucen se přizpůsobit k investicím do oprav bytů pokud ostatní jsou pro.Musí být souhlas všech majitelů nebo stačí nadpoloviční většina a ostatní se musí podvolit?
děkuji za odpověď

Re: podílení se na investicích

Milan Zeman, 28.04.2010 16:22:47

O hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou podle velikostí podílů. Není-li určeno jinak, jsou podíly stejné. Pouze jedná-li se o důležitou změnu společné věci, můžete požádat soud, aby o změně rozhodl. Jinak se musíte podvolit.

spoluvlastnictví

Marcel Wojnar, 23.02.2009 21:43:25

Prosím o radu, zda-li je možné vyplatit část úhrady do fondu oprav bývalé majitelce podílu, která z důvodu exekuce o tento podíl přišla. Teď je majitelem nový podílník, který celý podíl získal v dražbě. Po dobu dvou let jsme šetřili veškeré finance ve fondu oprav na opravu zdravotechniky v celém domě a napojení na městskou kanalizaci - realizace proběhne v tomto roce. Myslím si, že nový majitel vydražil byt také s celou částkou ve fondu oprav. Prosím o radu, zda-li tomu tak je. Děkuji. Marcel Wojnar

Spoluvlastnictví bytu

Nek..., 22.02.2009 18:39:51

Dobrý den. Chtěl bych se informovat. Po matce jsem zdědila 1/8 bytu. Další 1/8 zdědila má setra , další 1/8 další sestra a 5/8 vlastní otec. Já a jedna sestra chceme své podíly prodat. Ale problémová sestra se stejným podílem nesouhlasí. Je na úřadu práce a nemá kam jít. Ale je jen líná a řekla, že nikdy pracovat nebude. Situace jí vyhovuje. Co v takovém případě dělat? Chceme své podíly prodat ale ani jeden nemají na to aby nás vyplatili!!. Když podáme žalobu na spoluvlastnické vypořádání? Máme šanci uspět? Děkuji moc za odpověď..

Re: Spoluvlastnictví bytu

Karel Dlouhý, 22.02.2009 18:50:33

Když chcete podíly prodat, spoluvlastníci mají předkupní právo (2 měsíce), pak můžete svůj podíl prodat komu chcete.

Když podáme žalobu na spoluvlastnické vypořádání? Máme šanci uspět? - Těžko říci - když sama píšete, že nemají peníze.

Re: Spoluvlastnictví bytu

Nek..., 23.02.2009 20:33:33

Díky za odpověď! Je mi jasné, že 2/8 bytu nikdo nekoupí. Ale není přeci možné a by sestra se stejným podílem využívala celý byt a my z toho nic neměli? Je povinna nám za užívání bytu platit? Co v takové situaci dělat když ona podíly odkoupit nechce a prodat byt taky ne? Navíc má 8 letého syna a žije jen s přídavků na něj. Existuje nějaká cesta jak své podíly prodat? Děkuji za odpověď.

Prodej pozemku

Jana Medunová, 22.02.2009 06:58:01

Dobrý den,ráda bych se zeptala na toto:manžel je spoluvlastníkem 1/3 pozemků(zemědělská půda).Dostal nabídku na odkoupení a protože jsme v tíživé finanční situaci,rozhodl se jí využít.Bohužel spoluvlastníci s prodejem nesouhlasí,ale ani nechtějí využít předkupní právo.Dá se tato situace nějak řešit?Na pozemku hospodaří místní družstvo a částka za nájem je téměř nulová.

Re: Prodej pozemku

Karel Dlouhý, 22.02.2009 11:01:33

Viz
http://www.pravnik.cz/a/120/predkupni-pravo.html

Tedy musíte jim řádně a doložitelně prodej nabídnout včetně ceny, na vyjádření mají 2 měsíce. Pokud odmítnou nebo se nevyjádří, pak můžete prodat jinému.

Jana Medunová, 22.02.2009 17:15:43

Děkuji moc za odpověď.

Jana Medunová, 22.02.2009 17:16:33

Děkuji moc za odpověď.

Společné vlastnictví nemovitosti

Marie Nováková, 21.02.2009 07:54:31

Dobrý den,
jsem vlastníkem poloviny nemovitosti(rodinný dům),vlastníkem druhé poloviny domu je můj bývalý manžel.On chce svoji polovinu přepsat na našeho syna. Chtěla bych se zeptat,jestli je potřeba k přepisu také můj souhlas a nebo jestli může bývalý manžel jeho polovinu přepsat na syna bez mého souhlasu.
Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Marie

Karel Dlouhý, 21.02.2009 21:41:55

§140

Převádí-li se spoluvlastnický podíl, mají spoluvlastníci předkupní právo, ledaže jde o převod osobě blízké (§116, 117).
§116

Osobou blízkou je příbuzný v řadě přímé, sourozenec a manžel, partner[1a]; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké, jestliže by újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá důvodně pociťovala jako újmu vlastní.

Tedy Váš souhlas nepotřebuje.

Mgr. Tereza Šillíková, 06.09.2010 16:07:13

Pane Dlouhý, já bych se nejprve zajímala o to, co znamená ono "přepsat na syna". Pokud by šlo totiž o darování, jak tomu zřejmě bude, tak se předkupní právo spoluvlastníků vůbec neuplatní. Jak Nejvyšší soud ve věci 22 Cdo 2408/2007 judikoval, "vztažení principů předkupního práva i na darovací smlouvy by bylo v rozporu s podstatou darování." Odkaz na osoby blízké proto není relevantní, takto by mohl darovat i jiné osobě.

Spoluvalstnictví

Petra Maštová, 19.02.2009 20:40:24

Dobrý den,
manžel je uveden na stavebním povolní společně se svojí sestrou a ona nám odmítá podepsat návrh na prodloužení stav.povolení.Jde nějakým způsem ji nechat ze stav.povolení vyloučit? Manželovi patří 3/4 a sestře 1/4domu.Na našem stav. úřadě mi nejsou schopni tuto otázku zodpovědět.Děkuji za vaší odpověď.P.M.

Re: Spoluvalstnictví

Karel Dlouhý, 20.02.2009 20:18:53

Obč. zák.:
§139

(1) Z právních úkonů týkajících se společné věci jsou oprávněni a povinni všichni spoluvlastníci společně a nerozdílně.

(2) O hospodaření se společnou věcí rozhodují spoluvlastníci většinou, počítanou podle velikosti podílů. Při rovnosti hlasů, nebo nedosáhne-li se většiny anebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoliv spoluvlastníka soud.

(3) Jde-li o důležitou změnu společné věci, mohou přehlasovaní spoluvlastníci žádat, aby o změně rozhodl soud.

předkupní právo

Eva Heroldová, 17.02.2009 19:27:11

Dobrý den! Dostala jsem od své matky spoluvlastnický podíl na pozemku. Druhou polovinu pozemku vlastní můj strýc.Strýc mi svou polovinu nabízí k prodeji s tím, že mám hradit rovněž náklady související se sepsáním kupní smlouvy,, jejím podáním na katastra objednáním znaleckého posudku. Také chce abych jako kupující vypracovala a uhradila daňové přiznání a jeho jmémem vypočtenou daň zaplatila.Nelíbí se mi, abych všechno platila. Má právo to po mně chtít? Co mi poradíte?
Děkuji.

spoluvlastnictví

marta fišerová, 16.02.2009 19:09:14

Dobrý den,
jsme spoluvlastníci v bytovém domě, který má v přízemí nebytové prostory. Ty byly prodány v rámci exekuce. Nový vlastník chce namísto bývalého obchodu zřídit hernu a bar. My s tím nesouhlasíme. Co máme dělat a máme nějakou šanci? Předem děkuji za odpověď

Spolupodílnictví

Jaromír Svoboda, 08.12.2008 19:02:25

Dobrý den,
prosím Vás o radu,jak zrušit nebo převést svůj podíl na mmajetku po smrti mé matky.Je nás 6 sourozenců a otec ktery vlastní jednu polovinu majetku.Finančním uřadem jsem byla určena jako zástupce a platím za všechny daň.Spolumajitelé mi ,ale odmítají přispívat na daně.Proto bych chtěla svůj podíl buď převést bezuplatně na některého spolumajitele a nebo se svého podílu zříct,a co proto musím udělat , můžete mi prosím poradit a musí být smlouva sepsaná u notáře. Ď ekuji Vám za radu.

Svobodová Vl.

Převod spoluvlastnckého podílu

Jindra Vaněčková, 08.12.2008 10:37:46

Dobrý den, společně s mou sestrou a jejím manželem jsme nedávno koupili rodinný dům. My vlastníme jeho ideální 1/2. Na katastru jsme zapsáni jako spoluvlastníci - na obou stranách je SJM. Se setrou jsme se domluvily, že jim náš podíl na domě převedeme. Ráda bych Vás poprosila o radu jakou formou by bylo možné tuto věc provést. Na internetu jsme se dočetla možnosti uzavření smlouvy o bezúplatném převodu podílu. Nevím jak je to s daní z převodu. Můžete mi, prosím poradit jak to nejlépe udělat. Děkuji za odpověď.

spoluvlastnictví

Josefina Rezková, 04.12.2008 16:02:28

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu v následující věci: Jak postupovat v případě prodeje části pozemku v ideálním spoluvlastnictví 3 osob, kdy jedna z nich je již 30 let po smrti- její podíl na pozemku neprošel dědickým řízením (dědicové neznámí). Zbylí 2 vlastníci chtějí své podíly prodat třetí osobě. Zemřelý spoluvlastník má ze zákona předkupní právo, jak ostatní spoluvlastníci splní tuto svoji zákonnou povinnost nabídnout k odkoupení své podíly, tedy jakým způsobem by mu odkup měli nabídnout a jak vše nejlépe provést po formální stránce, aby prodej podílů nebylo možno později jakkoli zpochybnit? Zasláním doporučeného dopisu s nabídkou na poslední známou adresu zemřelého? Tento dopis se zřejmě vrátí zpět neotevřen, je problém tímto vyřešen nebo je nutno splnit nějaké další podmínky - například dodržet nějaké lhůty...? Moc Vám děkuji, J. Rezková

Listina o vypořádání společ. majetku

Jana Husová, 04.12.2008 07:11:50

Dobrý den,prosila bych o radu v této situaci.Můj přítel spolu s bratrem zdědili po otci statek a pozemky(pole,louky,les) a doteď byli jako spoluvlastníci každý jedné ideální poloviny.Nyní si ale majetek chtějí rozdělit,dohodli se i kdo co bude mít a na katastru nem. nám poradili,aby to vyřešili přes listinu o vypořádání společ. majetku.Musí rozdělený majetek pořád odpovídat polovině z celkové hodnoty?Nebo se mohou dohodnout,jak chtějí,kdy bude mít např. jeden z bratrů o něco větší hodnotu majetku?Nebo by se museli kdyžtak vyplatit,aby měl každý stejně?A bude se v tomto případě platit nějaká daň z převodu?Nebo to může být i jako darování?
A jedna otázka na závěr. Se sepsáním té listiny se máme obrátit na právníka nebo se tím zabývá někdo jiný?

odkup podílu nemovitosti spoluvlastníkům

Jiří Chráska, 02.12.2008 18:51:08

Dobrý den, jsem 1/4 (ideální podíl) spoluvlastníkem nemovistosti - bytového domu. Bohužel do současné doby nebylo písemně vyřešeno rozdělení nemovitosti ani dohoda o užívání. 3 spoluvlastníci však přesto investovali do "svých" podílů. Chtěl bych se zeptat, zda-li 4. spoluvlastník může požadovat náhradu od ostatních spoluvlastníků za to, že využíváme i jeho podíl ze společné nemovitosti. (v dané nemovitosti nebydlí. Na počátku ústně souhlasil, že bude užívat půdní prostory a předělá je na samostatnou bytovou jednotku a tím budeme všichni vlasnit po jedné bytové jednotce v nemovitosti)
Případně pokud prodá svůj podíl (po odmítnutí předkupního práva), může nový majitel požadovat nějakou náhradu za to, že nemůže bydlet v této nemovitosti?
děkuji za odpověď. J.CH.

spor

Jiří Franěk, 09.11.2008 15:42:05

Po smrti rodičů jsme s bratrem zdědili menší dům se zahradou V této době na tom byl bratr s rodinou dost špatně ,finančně . Nechal jsem ho bydlet a užívat tento dům i zahradu,stím že když bude třeba opět polovinu dědictví uvolní. Nyní jsem se dostal do situace kdy potřebuji aby bratr část domu(garáž) a zahrady uvolnil. Toto je mi bratrem odpíráno. Jaké kroky mám podniknout v tomto sporu abych mohl užívat svých 50% dědictví.Je potřeba soud, advokát? Nejde to prosim jinak?Předem podotýkám ,domluva je takřka nemožná.Díky za radu.

Re: spor

Karel Dlouhý, 09.11.2008 17:45:10

Když sám uvádíte, že domluva je nemožná, tak nezbude než soud.

Společné vlastnictví RD

Jan Pospíšil, 09.11.2008 13:53:21

Dobrý den.Prosím o radu.Moje matka si za svobodna koupila rodinný domek a pak se vdala.Žijí spolu již 17let a mě zajímá,jestli má nyní její manžel nárok na polovinu domku.Mám obavy že v případě smrti jednoho s manželů budou požadovat dědictví po otci jeho děti které 30let neviděl.Můj názor by bylo darovat celý domek nyní mě jako synovi a nechat je v domku dožít v pokoji.Již jsem si sháněl informace a stačí údajně jen sepsat podle vzoru darovací daň a nechat ověřit notářem oba podpisy bez odhadu domku.Moc Vás prosím o odpověď.Děkuji a hezký den.

Re: Společné vlastnictví RD

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.11.2008 08:47:09

Dobrý den,
jestliže by matka zemřela, zdědil byste dům napůl s jejím manželem. Po jeho smrti pak jeho podíl zdědí jeho děti. Je však možné, aby Vám matka dům nyní darovala - sepište darovací smlouvu (vzor použít sice můžete; osobně to však zejm. u nemovitostí nedoporučuji), ověřte podpisy alespoň na 1 smlouvě a 4 vyhotovení smlouvy spolu s návrhem na vklad vložte do KN. Odhad nepotřebujete, protože nebudete podávat daňové přiznání.

spoluvlastnictví domu

Otakar Pavlík, 09.11.2008 13:08:49

Je možné dohodou ve společenství vlastníků (všech spoluvlastníků) vyjmout z povinnosti plateb do fondu oprav sklepní místnosti mimo byt, které jsou započítány v podlahové ploše bytů a tím ovlivňují podíl na společných částech budovy a pozemku? Nebo je to povinnost ze zákona, kterou nemůže společenství vlastníků ovlivnit? Děkuji.

spoluvlastnictví

Šárka Melšová, 04.11.2008 19:16:58

Dobrý den,
prosím o radu. Jsme tři sestry, každá vlastníme 1/3 rod.domku, na kterém je navíc zřízeno věcné břemeno dožití pro naši babičku. Dvě sestry v domě bydlí, o dům se řádně starají, financují opravy apod. Třetí sestra se v domě nezdržuje, o dům nijak nejeví zájem, nepodílí se na financování oprav apod. Máme jen jednu bytovou jednotku (babička má svou, toaleta je společná), 3+1. Je možné, aby nám sestra bránila v užívání jednoho pokoje? Tvrdí, že tento pokoj je její a má právo ho mít, i když ho neužívá, nic nefinancuje. My ale v tom pokoji větráme, topíme... Já bydlím v jednom pokoji s manželem a dvěma dětmi, druhá sestra má taky jen jeden pokoj. Navíc už bude otázku zrušení spoluvlastnictví řešit soud. Můžeme její pokoj užívat?
Také bych se chtěla zeptat, zdali si mohu do téhož domu přihlásit trv. pobyt pro manžela. Potřebuji k tomu souhlas všech vlastníků nebo jen většiny?
Moc Vám děkuji za odvověď a Váš čas.

souhlas spoluvlastníka s trvalým pobytem

Milena Hausnerová, 30.10.2008 12:18:28

Dobrý den, vlastním ideální 1/2 RD, ve kterém žiji. Spolumajitelka chce zde přihlásit svého známého k trvalému pobytu, já s tím však nesouhlasím. Potřebuje můj souhlas? Jak mohu jeho přihlášení zabránit? Děkuji za radu, s pozdravem Hausnerová

spolupodílnictví

Milan Máca, 30.10.2008 07:27:53

Prosím o radu. Přítelkyně vlastní 2/5 rodinného domku. Doposud studuje a tak se o majetek staral vlastník s podílem 1/5. Nyní se přítelkyně chce odstěhovat avšak spolupodílníky jsou na ni kladeny dosti závažné povinnosti. Jedná se zejména o podílení se na běžné údržbě okolo domu,tj. stříhání ovocných stromů, sečení trávy, úklid okolo domu, poskytování záloh na vodu a energie a tak. A pokud toto nebude dělat, chtějí finanční náhradu za prováděné práce. Samozřejmě že si je vědoma, že se musí podílet na úhradě pojištění, dani případných nákladech na opravu a tak. Ale jak je to s těmito dalšími pracemi? Musí tyto úkony provádět nebo nějak finančně hradit když tam nebude bydlet? Který zákon toto řeší? Děkuji, Máca Milan

Re: spolupodílnictví

Libor Hap, 04.12.2008 19:27:28

Prosim o radu.Vlastnim polovinu chalupy,Ma sestra 1/4 a jeji byvaly manzel take 1/4.Vzdy jsme chlupu uzivali spolecne.Nyni chce sestra planovat navstevy a uzivani.Ma pravo planovat,kdy ano a kdy nesmim chalupu uzivat?Za druhe.Dlouhou radu let se nepodileli spoluvlastnici na udrzbe zahrady ani nemovitosti.Jake mam pravo na vymahani financni otazky,kdyz mam ucty o materialu.A jak do budoucna s udrzbou zahrady na kterou ucty samozdrejmne nejsou.Dekuji za radu.

rekonstrukce domu

Kamila Hetverová, 29.10.2008 17:59:32

Dobrý den,jsme s manželem majiteli bytu v rodinném domě o 4 bytových jednotkách,rozhodli jsme se k celkové rekonstrukci domu(zateplení,fasáda,podříznutí domu,vstupní dveře,okna ve společných prostorech).3 majitelé(včetně nás) s rekonstrukcí souhlasí,1 majitelka ne.Rekonstrukci nelze řešit z fondu oprav,jelikož je našetřená malá částka,jsme rozhodnuti toto řešit úvěry.Má nesouhlasící majitelka povinnost podílet se nějakým způsobem na této rekonstrukci?
Děkuji za odpověd.

Spoluvlastnictví pozemku

Radka Sedláčková, 29.10.2008 09:53:32

Dobrý den,
přítel je spoluplastník pozemku, kde není vytyčeno, který část pozemku je čí, přítel vlastní 1/3 spolumajitel 4/6 (čili je většinový vlastník) Přítel chce konkrétní místo s čímž spolumajitel nesouhlasí a nabízí mu jiné místo, které zase nechce přítel. Se spolumajitelem, bohužel není možné vyjednávat, jelikož o jiné variantě nechce ani slyšet. Spolumajitel chce po příteli, aby si svůj díl udržoval, bohužel ale když není určen díl není možné toto dělat, takže spolumajitel dělá vše sám. Je možné toto určení části pozemku přenechat soudu, aby rozhodl o jeho rozdělení? V případě odkoupení části může si menšinový vlastník říct částku na kterou si pozemek považuje? popř. prodat svůj podíl další osobě, když spolumajitel nepřistoupí na cenu? Ráda bych také věděla jaká mají spoluvlasníci práva a povinnosti v takovémto případě. Děkuji za jakoukoli odpověď

Vymezení užívacích práv

Soňa Egrová, 17.10.2008 13:37:20

Dotaz se vztahuje k vile z předchozího dotazu.
Totiž bychom chtěli , aby byly bytové jednotky zapsány na konkrétní majitele. Jaký je postup při rozdělování společných prostor (sklep, půda, chodba, zahrada)? Na koho se máme obrátit s žádosti na rozdělení domu? A ještě jeden háček.Totiž my, dle všeho, máme k užívání větší bytové prostory než druhý majitel a to díky půdě, ve které bývalý majitel vybudoval obytné prostory. Pochopitelně se druhý majitel domáhá rovného rozdělení domu, jak to určují podíly. S tím nemohu nesouhlasit, má na to právo, ale na druhou stranu bych řekla, že zde není správné kalkulovat s m2 nýbrž s m3 s přihlédnutím k využitelnosti podkrovních prostor (šikmé stropy). Jaký je Váš názor?

Re: Vymezení užívacích práv

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.10.2008 10:06:53

Dobrý den,
v případě takového vymezení vlastnických práv je zapotřebí sepsat "dohodu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti zřízením bytových jednotek a určením společných prostor". Vzhledem k faktu, že tato smlouva je poměrně náročná, doporučuji se s jejím sepsáním obrátit na advokáta.
Jinak ale, podíly na společných prostorách domu musí být ze zákona v poměru podlahové plochy bytu. Co se týče podkroví, příslušná vyhláška určuje využití takových prostor a stanoví min. výšku místnosti.

Nájemník bytu s regulovaným nájmem

Soňa Egrová, 17.10.2008 13:34:51

Na jaře jsme koupili přes RK ideální polovinu vilky o 3 bytových jednotkách a zahradě. Ačkoli užíváme jen 1 z bytů, nejsou v našem případě přesně vymezena užívací práva. Další byt má druhý majitel a třetí byt je v pronájmu. Dům se kupoval s nájemnicí, která měla regulované nájemné. Ta však před 2 lety podepsala novou smlouvu (původní nebyla nalezena), kde sice stojí, že se jedná o nájem na dobu neurčitou s udáním konkrétní ceny (tato byla dodatkem v dalším roce navýšena), ale taky je zde článek o možnosti ukončení nájmu s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Chtěla bych se zeptat, zda mám tedy možnost dát takovéto nájemnici výpověď z bytu a zda je k tomu zapotřebí souhlas i druhého majitele, který má na bytě stejný podíl jako já?

Re: Nájemník bytu s regulovaným nájmem

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.10.2008 10:09:02

A co se týče oné výpovědi, tu musí podat alespoň nadpoloviční spoluvlastníci. Navíc, ze zákona musíte dodržet min. 3 měsíční výpovědní lhůtu (kratší být nemůže i když to máte ve smlouvě - jde o neplatné ustanovení) a navíc, k podání výpovědi musí existovat nějaký zákonný výpovědní důvod dle § 711 nebo § 711a občanského zákoníku.

spoluvlastnictví domu

Michaela Šindelovská, 15.10.2008 09:40:31

Dobrý den,tchyni zemřel manžel - byl majitelem 1/2 domu, druhá polovina patřila jeho matce, tchyně se stala po jeho smrti majitelkou 1/4 domu, zbytek (tedy 3/4) byl nedávno přepsán na vnuka matky manžela. Jelikož se tchyně chce odstěhovat, nechala si vypracovat zn.posudek, který zní na 750 000,- vnuk ovšem není ochoten tak vysokou sumu vyplatit, trvá na 500 000,- a začíná dělat problémy ohledně užívání prostor domu. Dům je rozdělen na 2 byt. jednotky s vlastním soc. zařízením, tchyně obývá jednu celou jednotku (kuchyňka, ložnice, ob.pokoj, koupelna, chodba), na "příkaz" vnuka je schopna a ochotna uvolnit ob.pokoj a nechat si pouze kuchyňku a ložnici. Ten však stupňuje své požadavky a chce ji vystěhovat na neobyvatelnou půdu, popř. ji nechat užívat dvě zmíněné místnosti a vybírat od ní nájem 5000,- Kč. Má na to nárok? Děkuji

Re: spoluvlastnictví domu

Mgr. Oldřich Topka, 20.10.2008 12:57:42

Dobrý den, nejsou schopni domluvy, takže bude nejrozumnější, když některý z nich podá k soudu žalobu o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. Soud po zjištění stavu věci rozhodne o tom, jak tyto vztahy do budoucna upravit.
Tchyně je však zatím stále spoluvlastníkem domu, tudíž má v poměru k velikosti svého podílu právo na jeho užívání. Musí se sice podílet na nákladech a výdajích spojených s chodem a udržováním domu, ale vnuk si na ní v žádném případě nemůže nárokovat nějaké nájemné. Zřejmě není poučen o tom, že (spolu)vlastník a nájemník jsou dva zcela odlišné pojmy.
Ale v praxi je tomu nejčastěji tak, že takové nedobré vztahy se dlouhodobě nelepší, naopak se stále zhoršují. Vypořádání by všem do budoucna ušetřilo řadu nepříjemností.

ZRUSENI VLASTNICKEHO PRAVA NA POZEMEK

IRENA VANKOVA, 13.10.2008 16:06:55

PO ROZVODU BYLO SEPSANO ZE JSME S MANZELEM MAJETKOVE VYROVNANI,ALE K MAJETKU PATRI I POSCHODOVA GARAZ U KTERE JSEM Z 1/4 MAJITEL,PO 15 LETECH ZHRUBA ME VLASTNICKE PRAVO NEBYLO ZRUSENO,V KATASTRU NEMOVITOSTI JSEM NADALE VEDENA JAKO SPOLUVLASTNIK,MOHU ZADAT MANZELA O VYPLACENI SVE CASTI A NASLEDNE ZRUSENI MEHO VLASTNICKEHO PRAVA K NEMOVITOSTI,NEBO MU MUSIM NAVRHNOUT JESTLI NEMA ZAJEM O ODKOUPENI ME CASTI,CO KDYZ NEBUDE SOUHLASIT.NIKTERAK SE NEPODILIM NA JAKYCHKOLIV PLATBACH,DAN Z POZEMKU,ATD.JEDINY DOKLAD KTERY VLASTNIM JE VYPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTI.POTREBUJI K TOMU PRAVNIKA,A ODHAD BY SE TAKY MUSEL UDELAT?DA SE S TIM NECO DELAT?DEKUJI VANKOVA.

Re: ZRUSENI VLASTNICKEHO PRAVA NA POZEMEK

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.10.2008 16:17:12

Dobrý den,
musíte se s exmanželem dohodnout na tom, zda on chce být výlučným vlastníkem s tím, že Vás vyplatí, nebo to nechce. Jestliže se nedohodnete, budete muset soudu podat žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti. Právníka nepotřebujete, ale doporučuji ho. Odhad se dělat bude pro účely daně z převodu nemovitosti.

Darování 1/2 nemovitosti

Karel Malý, 12.10.2008 13:49:26

Zdravím
Po smrti babičky zdědili nemovitost (dům se zahradou) její děti (matka a strýc). Matka v domě bydlí, strýc již řadu let nemovitost neužívá, nyní by chtěl darovat svou polovinu mě. Zajímalo by mě, zda se musí při darování nemovitosti dělat odhad, a jak mám na úřadech postupovat? Jaké dokumenty jsou potřeba a v kolika vyhotoveních? Také bych se rád zeptal, jak lze vůbec rozdělit dům na poloviny a zda se to dá na nějakém úřadě konkrétně zaevidovat, kdo jakou polovinu vlastní?
Děkuji za odpověď Karel

Re: Darování 1/2 nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.10.2008 16:15:00

Dobrý den,
se strýcem sepíšete darovací smlouvu (min. ve 4 vyhotoveních) a tu vložíte na katastr nemovitostí spolu s návrhem na vklad vlastnického práva a 500 Kč kolkem. Darovací daň platit nebudete - z toho důvodu nepotřebujete ani odhad nemovitosti. Strýc Vám daruje ideální podíl na domě. Jestliže chcete mít přesně vymezeno, čí je co, je třeba tzv. vymezit bytové jednotky a to sepsáním Prohlášení vlastníka domu. Toto prohlášení se vkládá na katastr nemovitostí. Ne u každého domu je však takové rozdělení technicky možné - musí to být dvě oddělené jednotky s vlastním sociálním zařízením atp., které budou mít vlastní vchod - např. ze společné chodby. Zeptejte se stavebníka nebo na st. úřadě, zda je to ve Vašem případě technicky možné.

Převod poloviny nemovitostí

Andrea M., 12.10.2008 00:31:14

Dobrý den.
Prosím Vás o radu,jak postupovat. S přítelkyní jsme obě nabyly ve vztahu nemovitosti((já převod družstevního bytu do os.vl.(původně po rodičích-nejdříve převod z družstevníka na družstevníka,pak jsem si ho převedla do os.vl.) a ona nemovitost koupí ze společných peněz)).Vztahy s oběma stranami rodičů poněkud ochladly a my se rozhodly jedna druhou pojistit tak,že chceme každá z té své nemovitosti dát polovinu té druhé,abychom byly zapsány u obou obě jako vlastníci. Žijeme spolu již 7 let a ona je v mém bytě trvale hlášena od začátku(celých 7 let).Podílí se plně na chodu domácnosti a přispívá na vše velkou mírou.Taktéž já na její nemovitosti. Ptám se hlavně kvůli tomu,do jaké daňové skupiny patříme? Myslím si,jako laik,že do druhé. Můžu se ovšem plést.Děkuji.

Re: Převod poloviny nemovitostí

Mgr. Oldřich Topka, 14.10.2008 11:30:51

Dobrý den, pokud spolu vedete společnou domácnost již 7 let, pak byste v souladu s §11 zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, skutečně měly spadat do II. skupiny.

Re: Převod poloviny nemovitostí

Andrea M., 17.10.2008 18:33:29

Děkuji moc, pane magistře.

povinnosti spoluvlastníků nemovitosti

Iveta Smetáková, 11.10.2008 22:53:55

Dobrý den,koupili jsme s manželem byt v domě o 3 byt.jednotkách. Každá rodina vlastní byt + cca 1/3 podíl na spol.částech domu. 1 ze spoluvlastníků se snaží byt prodat a odmítá nadále přispívat na pojištění domu. Dosavadní vlastníci navíc ani nezaložili fond oprav,což se teď snažíme změnit. Potřebovali bychom poradit, jestli lze a jak nutit ostatní spoluvlastníky, aby přispívali do fondu oprav a jestli je možné, aby 1 ze spoluvlastníků odmítl přispět na pojištění domu? Předpokládám, že nelze pojistit jen podílnou část nemovitosti/resp.její hodnoty. Máme jinou možnost než platit pojistné i za souseda, který se nechce podílet?
Děkuji předem za odpověď. I.Smetáková

Re: povinnosti spoluvlastníků nemovitosti

Mgr. Oldřich Topka, 14.10.2008 11:27:11

Dobrý den, jako spoluvlastník má povinnosti podílet se na nákladech spojených se společnými částmi domu. Pokud to však nerespektuje a není ochoten věc řešit, musí se neplnění jeho povinností řešit u soudu.

Jak se dělí dům?

marek leschinger, 05.10.2008 11:18:20

Dobrý den.S bratrem vlastníme každý polovinu domu.Jsou zde dvě bytové jednotky.NAD SEBOU. Tudíž mám za to,že má každý půlku.Jednu spodní a druhý má vrchní.Nebo se to dělí na půl od střechy dolů k zemi? To mi tvrdí máůj bratr.Který tady X let nežije,o dům se nestará,Vrchní polovina chátrá,na opravy nepřidává a na vyplacení si klade nesmyslné nároky. Jak se tedy dům dělí s dvěmi bytovými jednotkami.Děkuji za informace.

Re: Jak se dělí dům?

Karel Dlouhý, 05.10.2008 11:23:26

Viz odpověď na dotaz Tomáš Fuk 2. 10. 2008. Každý vlastníte "ideální polovinu" a jste povinni se podílet na nákladech na celý dům každý polovinou. Pokud se nedohodnete, může rozhodnout soud.
Tedy nedá se říci, že jeden má spodní půlku a druhý vrchní.

Blanka Čadková, 11.10.2008 12:50:38

Dobrý den. Podobný problém jako má pan Marek Leschinger mám i já, s tím rozdílem, že já vlastním spodní díl domu a druhý majitel vrchní díl domu, uváděný jako ideální polovina. Prosím o radu, kam se obrátit s návrhem na právní nebo soudní rozdělení domu, a jaké dokumenty k tomu jsou potřeba. S rozdělením domu souhlasí i druhý majitel. Děkuji za odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 13.10.2008 16:19:25

Dobrý den, pokud s tím oba souhlasíte, pak můžete sepsat dohodu o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví. I na takovém základě může vzniknout vlastnictví k samostatné bytové jednotce. Celé to ovšem raději konzultujte se znalcem z oboru stavebnictví, který určí, jestli a jak je možné reálné rozdělení a nesmíte zapomenout ani na to, že i po rozdělení stejně zůstanou některé prostory společné (chodby, schodiště, průjezd atd.). Protože to není právně úplně jednoduché, doporučuji zajít za právníkem.
Na soud byste se museli obrátit teprve ve chvíli, kdy by nebyla možná žádná dohoda.

spoluvlastnictví pozemku

Šárka Králíčková, 02.10.2008 22:33:30

Dobrý den, vlastníme s manželem 2/9 pozemku a 1/6 vlastní někdo jiný.Jedná se o pole za naším domem a asi 1m zahrady u hlavní brány naší zahrady s domem, kterou vlastníme pouze my. Chtěli jsme se dohodnout o kopi 1/6 za odhadní cenu, která je asi 100kč/m, pán si ale představuje nesmyslné peníze asi 800/m. Máme nějakou možnost soudně zažádat o vyrovnání či jaká jsou práva a povinnosti spoluvlastníků, pokud 1/6 bude vlastnit celý život někdo jiný. Jaká to pro nás přináší omezení či problémy. Upozornuji, že pole je za naším domem a není na něj jiný přístup než přes naší zahradu. Velice vám děkuji. S pozdravem Králíčková

Re: spoluvlastnictví pozemku

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.10.2008 10:11:23

Dobrý den,
jakýkoli koupě a prodej je obvykle vždy věcí dohody - jestliže to dotyčný prodat nechce (o čemž svědčí jím navrhnutá cena), nemůže ho k tomu nikdo nutit. Můžete však podat soudu žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti a požadovat, aby soud určil jako vlastníky Vás - není to ale rychlé ani levné řízení a to zejm. kvůli nutným znaleckým posudkům.

zápis manželky do listu vlastnictví

Jan Krejčí, 02.10.2008 15:29:34

Dobrý den. Před uzavřením manželství jsem koupil dům na hypoteční úvěr. Nyní bych chtěl aby manželka byla také zapsána v listu vlastnictví (předpokládám formu Společného jmění manželů ). Je toto možné i přesto, že na nemovitosti vázne zástavní právo banky ? Pokud ano, jakým způsobem se toto provádí ? Děkuji předem za odpověď. J. Krejčí

Re: zápis manželky do listu vlastnictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.10.2008 10:13:21

Dobrý den,
pokud chcete mít dům v SJM, můžete u notáře dohodou tzv. rozšířit SJM o tento dům.
Nebo můžete manželce podíl na domě darovat a stali byste se tak podílovými spoluvlastníky.
Na Vašem místě bych ale nedělala ani jedno - vždy jsou z toho jen problémy.

Spoluvlastnictví

Tomáš Fuk, 02.10.2008 10:59:40

Dobrý den, před časem jsme koupily s přítelem dům. Oba vlastníme ideální polovinu. Část jsme platili hotově a na část jsme si brali společnou hypotéku, která ještě není splacená. Je nějaký postup jak si majetek rozdělit? Lze prodat svoji polovinu? Děkuji

Re: Spoluvlastnictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.10.2008 11:06:38

Dobrý den,
tak předně - majetek už rozdělený máte a to právě existencí podílového spoluvlastnictví. Chcete-li se ale nějak vypořádat, můžete se např. dohodnout, že se vlastníkem stane jen jeden z Vás a druhý mu svůj podíl prodá, daruje, nebo vypořádáte podílové spoluvlastnictví. Nebo můžete dům prodat oba společně třetí osobě, nebo po nabídnutí předkupního práva příteli svůj podíl můžete prodat další osobě. Variant je mnoho.

Tomáš Fuk, 02.10.2008 20:26:36

Děkuji za odpověď. Ale přítel s vypořádáním nesouhlasí, a nechce ani nic odkoupit. Můžu svoji polovinu nabídnout k prodeji bez jeho souhlasu? Děkuji

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.10.2008 10:08:48

Dobrý den,
ne nemůžete. Přítel má ze zákona předkupní právo, tudíž mu svůj podíl musíte nabídnout. Teprve pokud jej nevyužije a nebude jej chtít koupit, můžete podíl prodat třetí osobě. Je však otázka, kdo takový podíl koupí.
Nebo podejte soudu žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti.

Z. L., 29.10.2008 23:01:58

Pokud jeden z nich poda soudu zalobu na zruseni a vyporadani podiloveho spoluvlastnictvi k nemovitosti, jak se to vlastne soud vyresi pokud jeden ze spoluvlastniku nechce na vyporadani pristoupit? Dekuji predem za odpoved.

Společné vlastnictví manželů

Hana Moravcová, 01.10.2008 17:41:57

Dobrý den,jsem 20 let vdaná.Manžel ještě před manželstvím dostal od své tety pozemek,takže je pouze v jeho vlastnictví.Nyní bychom na něm chtěli postavitRD,ale nevíme,jak postupovat,protože domek by byl asi naše společné vlastnictví,ale jak je to s parcelou?Ta by nadále zůstala jen jeho,nebo automaticky přechází na oba manžele?!?Máme obavu,že by v budoucnu např.při dědickém řízení s tím byly problémy.Máme společně jednoho syna,ale já mám z 1.manželství ještě 2.syna.Aby potom nedědili domek napůl a parcela byla pouze jednoho..?!?Prosím o radu, jak postupovat.Zda by třeba bylo možno,aby mi manžel polovinu domku daroval,nebo rozšířit spol.vlastnictví,event.kolik bychom za to museli zaplatit?Předem mnohokrát děkuji za odpověď. Moravcová.

Re: Společné vlastnictví manželů

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.10.2008 11:08:39

Dobrý den,
pozemek bude i nadále pouze manžela, dům budete mít v SJM. O pozemek můžete rozšířit SJM, nebo Vám manžel může jeho polovinu darovat. Částky Vám říci nemohu - to je různé.

Pronájem bytu v podílovém vlastnictví

Dana Miková, 01.10.2008 09:50:43

Dobrý den,bydlím v panelovém domě o 36 bytových jednotek,kde každý vlastní ideální podíl.Je vůbec možné,aby poté,co si sousedka koupila jiný byt v jiném domě,se odstěhovala a poněvadž potřebuje platit úvěr,pronajala volný byt cizím lidem,aniž by kohokoliv upozornila,natož cokoliv právně ošetřila.Po osobním kontaktu s touto sousedkou nám oznámila,že tento podíl koupila na to,aby na tom vydělávala,že si myslí,že nemáme jakékoliv právo do toho zasahovat,že je to pouze její věc.Samozřejmě s tím nesouhlasíme,zdůraznuji,že jsme všichni pouze podíloví vlastníci a každý vlastní 1/36domu.Rozumím tomu správně?Inkasuje za pronájem náklady na bydlení,plus /pronájemné/,kterým hradí úvěr.Je to v pořádku?Jakou máme šanci těmto skutečnostem zabránit?Tato sousedka absolutně odmítá práva apovinnosti podílového vlastníka,domnívá se,že byt vlastní a je jen její věc,jak s ním nakládá.Prosíme o pomoc,jsme bezradní,děkuji,Miková Dana

Re: Pronájem bytu v podílovém vlastnictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.10.2008 11:13:10

Dobrý den,
toto vlastnictví je právě problematické - měli byste jej vypořádat a vymezit bytové jednotky, aby si každý mohl se svým bytem nakládat dle svého uvážení. Takto opravdu je třeba ke každému zásadnějšímu rozhodnutí souhlas ostatních nebo alespoň nadpoloviční a to je vždy špatně. Stejně jako Vy teď chcete dělat problémy sousedce, která byt jen pronajímá, tak v budoucnu zase můžete mít problém Vy, až budete něco potřebovat a totéž platí i pro ostatní. Tento stav je opravdu problémový a vážně velmi velmi doporučuji jej změnit.

Prodej zahrady

Marcela Nováková, 29.09.2008 22:32:26

Dobrý den,chceme sousedovi prodat kus zahrady.Smlouvu jsme si podle vzoru sepsali sami.Je nutnop prodej provést přes notáře, nebo je jiná cesta?Pokud ne,ráda bych se zeptala,kolik budeme muset u notáře za tento úkon zaplatit.Mnohokrát děkuji Nováková

Re: Prodej zahrady

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.09.2008 16:10:29

Dobrý den,
jestliže jste si smlouvu sepsali sami, pak už notáře či úředníka na úřadě potřebujete jen k ověření podpisů. Pak není důvod notáře potřebovat.

daň z převodu nemovitosti

Jitka Skalníková, 24.09.2008 15:18:31

Dobrý den,
v roce 2007 jsme s manželem rozšířili SJM o nemovitost, která byla ve vlastnictví pouze jednoho z nás, tj.před uzavřením manželství.Vznikla u nás povinnost zaplatit daň z převodu nemovitosti? V letošním roce, tj.2008, přepsal manžel bezúplatně 1/2 jiné nemovitosti na mě. Ptáme se, máme povinnost zaplatit některou z daní, darovací, daň z převodu nemovitostí?
Děkuji za odpověď J.S.

spoluvlastnictví pozemku

Norbert Hlaváček, 12.09.2008 09:31:01

Dobrý den,
rád bych se Vás dotázal jak je řešena situace při nakládání s pozemkem, který je ve spoluvlastnictví třech subjektů. Vlastním cca. 35% pozemku, jedna sousedka cca. 30% a další sousedé cca. 35%. Přes opakované upozornění a nesohlas 2 vlastníků si třetí nakládá s pozemkem jen podle svého uvážení- sázení stromů, budování plotu, zabírání části společného chodníku a částečná blokace průchodu atd.. Jakou máme možnost bránit svůj majetek, když nám zásahy jednoho ze sousedú nevyhovují a soused neakceptuje jakékoliv naše připomínky, upozornění ani požadavky?
Díky za odpoveď

Re: spoluvlastnictví pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 23.09.2008 16:09:10

Dobrý den, pak bude nutné proti spoluvlastníkovi podat žalobu, aby se zdržel neoprávněných zásahů do vašich (spolu)vlastnických práv, eventuálně zvážit náhradu škody. Je však otázka, jestli nějakou škodu dovodíte.

Jak specifikovat smlouvu

Martina C, 11.09.2008 09:03:10

Dobrý den, jak mám prosím Vás specifikovat přesný název smlouvy, když chci mít jistotu, že v případě rozchodu s přítelem mě nevyhodí z prázdnou. Budeme stavět dům svépomoci. Hypotéku si beru na sebe a díky tomu, že je to svépomocí tak budu muset veškeré účtenky odevzdát bance.Proto mě zajímá na jakou částku mám smlouvu uzavřít (jestli to je dle hypotéky nebo dohody mezi námi) s jakou platností. Bude tato smlouva platná nebo je nějaká možnost napadnutí této smlouvy?Kromě ověření podpisů je zapotřebí tuto smlouvu ještě někde zaevidovat? Popřípadně nějaký kolek uhradit? Co by mělo být předmětem smlouvy? Musí tam být věta, že v případě rozchodu tato smlouva nabývá platnosti nebo jinak to má být specifikované. Moc Vám děkuji.

Re: Jak specifikovat smlouvu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.09.2008 09:15:38

Dobrý den,
je zcela nepodstatné, jak si smlouvu nazvete, nicméně vzhledem k Vašim dotazům se raději obraťte na odborníka (advokáta či notáře), aby Vám požadovanou smlouvu sepsal.

Prodej nájemních bytů

Tomáš, 22.09.2008 11:29:28

Dobrý den,
v současné době probíhá prodej obecních bytů. Jsme na nájemní smlouvě (nikoli pouze druhý na službách) dva (vnuk, babička). Předpokládám, že prodejem dojde na ideální spoluvlastnictví - dle nových pravidel družstevní, posléze osobní vlastnictví.Pokud v budoucnu dojde k úmrtí babičky - připadne spoluvlastnický podíl do dědického řízení? (jsou 2 děti, není manžel, a dohromady 5 vnuků). Budu mít jako spoluvlastník nárok na předkupní právo? (připadne mi nějaký podíl?) Děkuji za odpověď a celkové potvrzení mého obrazu na tuto situaci.

dodatek k prodeji nemovitosti

Jitka , 10.09.2008 17:21:28

Zapoměla jsem dodat,že jsme si vzali hypotéku 2500000,- a on 1200000,- takže jsme se podílely z větší části na koupi nemovitosti.

Prodej nemovitosti

Jitka , 10.09.2008 17:16:21

Dobrý den,ráda bych Vás poprosila o radu.Před třemi lety jsme já,manžel a známý koupily menší činžovní dům.Teď po neshodech se známým jako spolumajitelem jsme se všichni rozhodly že nemovitost prodáme.Manžel to se souhlasem spolum.zadal real.kanceláři.Té se podařilo sehnat kupce.Máme ale obavy jak to bude s vyplacením hotovosti.On má jiný názor na financování nemovitosti a požaduje větší částku z kupní ceny.Myslím si,že real.kancelář to nezajímá a rozdělí peníze na polovinu a pošle na určené účty.Pak je na nás jestli to podepíšeme a pak se budeme dohadovat.Chápu to dobře?Může nás něčím překvapit?

Re: Prodej nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.09.2008 08:33:36

Dobrý den,
nezáleží ani tak na výši hypotéky, jako na tom, v jakém podílu jste zapsáni v katastru jako spoluvlastníci a podle těchto podílů máte nárok na vypořádání kupní ceny. Realitka to vyplatí tak, jak jí řeknete.

spoluvlastník - exekuce na druhou 1/2

Marie Voldřichová, 09.09.2008 07:26:43

Jsem spoluvlastníkem rodinného domu.Druhý spoluvlatník se dostal do dluhu, kvůli kterému bylo nařízeno exekuční řízení a dále nařízen exekuční prodej jeho podílu (1/2). Toto jsem se dozvěděla ze zápisu na katastru nemovitostí.Pověřený exekutor prý mi nemůže dát žádné informace ohledně tohoto řízení-nejsem prý účastník řízení.Spoluvlastník prý také žádnou zprávu o exekuci nedostal.Je tento postup správný? A dále prosím o sdělení, kde bude dražební vyhláška vyvěšena- zda v místě trvalého bydliště povinného nebo v místě, kde se nemovitost nachází. Děkuji za odpověď.

Prodej pozemku bez souhlasu spolumajitele.

Jiří Zemek, 08.09.2008 11:36:54

Dobrý den !
Asi 25 let po smrti mé babičky se zjistilo, že některé pozemky nebyly zahrnuty do dědického řízení, které se tím znovu revokovalo. Během řízení vyplynulo, že 50% podíl měla moje babička - tento podíl pak v následném dědickém řízení připadl na mého otce - a 50% podíl již zřejmě delší dobu vlastnila moje teta, která ho zdědila po dědovi.
Mezitím, co se řešilo dědické řízení, jsme kontaktovali tetu a nabídli ji odkoupení jejího podílu. Ta však nečekela na výsledek dědického řízení a prodala podíl zem. družstvu. Domníváme se, že tento prodej byl protiprávní, neboť předkupní právo měl dle obč. zákoníku spolumajitel, byť to byla ještě v okamžiku prodeje již zesnulá babička.
Můžete mi poradit další postup, popř. doporučit, zda je nezbytné podat žalobu na protiprávní postup tety.
Předem děkuji za odpověď.

Re: Prodej pozemku bez souhlasu spolumajitele.

Mgr. Oldřich Topka, 08.09.2008 16:29:56

Dobrý den, to je vcelku složitý případ, jeho řešení si vyžádá podrobné právní stanovisko. Bude se muset dokazovat, že na straně příbuzné došlo k protiprávnímu jednání, a že se převod na ZD uskutečnil v rozporu s vlastnickými právy třetí osoby, tedy, že teta věděla o předkupním právu, ale nerespektovala ho. Pak teprve bude možné vznášet nároky na ZD. A protože takové nároky málokdo uspokojí dobrovolně, nakonec se bude muset žaloba nejspíš podat. Lze se domáhat buď určení neplatnosti smlouvy anebo toho, aby soud novému vlastníkovi uložil povinnost nabídnout Vám věc ke koupi za stejných podmínek, za jakých ji sám koupil.

spoluvlastnictví

Martina Cibulková, 08.09.2008 09:34:15

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Přítelův otec mu daroval pozemek. Vzhledem k tomu, že já budu hlavním žadatel o hypotéku, tak chci být zapsaná v KN jako vlastník 1/2 pozemku.Manželé nejsme ani to neplánujeme. Co je pro mě nejvýhodnější, abych nemusela platit za daně a různé poplatky s tím spojené? Pokud by to byla kupní smlouva za tzv.symbolickou cenu 1,-Kč musela bych platit daň z 1,- nebo ze skutečné ceny pozemku?Co bych měla specifikovat do smlouvy, když chci 1/2 parcely? Jak v případě rozchodu se to bude řešit, když každý bude mít polovinu a nebude to přesně vymezené jestli zrovna moje polovina je ta, kde stojí barák nebo ta druhá, kde je zahrada.Je i jiná možnost, která by mě opravňovala se později domáhat mého vlastnictví???

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.09.2008 09:55:54

Dobrý den,
odpovědi na Vaše dotazy jsou na těchto stránkách uvedeny již mnohokráte - příště si tyto diskuze nejprve přečtěte.
Přítel Vám může svou polovinu buď prodat - 3 % daň z převodu nemovitostí + 15 % daň z příjmů (vychází se z hodnoty domu, která je vyšší, tzn. bude-li vyšší odhadní cena, bude se vycházet z ní).
Předmět převodu musíte specifikovat přesně dle výpisu z KN. Každý budete vlastníkem ideální (tzn. nevymezené) poloviny pozemku.

rozdělení pozemku do spoluvlastnictví

Monika Velebilová, 06.09.2008 11:15:04

Dobrý den, mám RD ve spoluvlastnictví dvou osob, každá 1/2.Dům je svým charakterem klasiským dvojdomem, se samostatnými vchody apod.Domluvily jsme se na zrušení spoluvlastnictví, prohlášením vlastníka vymezíme 2bytové jednotky a poté od druhého spoluvlastníka byt. jednotku odkoupím na hypotéční úvěr.Toto dělám z důvodu budoucího prodeje 1 byt.jednotky.Banka mi neodsouhlasila,že v budoucnu mi dovolí v případě zástavy za stávajícího stavu, kdy bych se jednodušeji mohla stát výlučným vlastníkem celého RD, rozdělení na bytové jednotky, tudíž to pro jistotu řeším dopředu. Můj dotaz se týká pozemku-zahrady okolo domu.Jsem výlučným vlastníkem celého pozemku,tedy jak stavebního pod domem,tak zahrady.Chtěla bych v rámci vymezení bytových jednotek mít i rozdělený pozemek(zahradu)ve formě podílů na dvě,ale bylo mi řečeno,že si nemohu do svého vlastnictví rozdělit pozemek na dva.Jde tedy,že bych rozdělení zahrady provedla s budoucím převodem bytové jednotky na třetí osobu?nebo jak to řešit?Děkuji

Re: rozdělení pozemku do spoluvlastnictví

Mgr. Oldřich Topka, 08.09.2008 15:40:50

Dobrý den, tuto záležitost konzultujte na stavebním úřadu, který rozhoduje o dělení a scelování pozemků. Pokud bude záměr řádné odůvodněn, např. právě z důvodu prodeje jeho části, pak by tomu nemělo nic bránit. S povolením o rozdělení pak necháte vypracovat geometrický plán (GP) pro nové vyměření a stanovení hranic pozemku. Povolení o rozdělení spolu s GP a kupní smlouvou pak podáte na KÚ, kde dojde ke vkladu práva.

Převod podílového spoluvlastnictví na vlastnictví bytových jednotek

Hana Špalková, 04.09.2008 14:39:24

Dobrý den,
náš bytový dům prošel jako jeden z prvních privatizací. Je zde tudíž podílové spoluvlastnictví. Rádi bychom převedli tento způsob vlastnictví na vlastnictví bytových jednotek. Všichni spoluvlastníci souhlasí. Já jsem pověřena zařízením celé věci.
Je mi jasné, že je to věc složitější a budu se muset obrátit na právníka, s ním bych ale chtěla jednat už s rámcovou znalostí věci.
Vás bych chtěla poprosit o stručný popis postupu toho, co vše celý proces bude obnášet a co bezpodmínečně musí zpracovat právník a co lze zařídit samostatně. Jsem informovaná o dohodě o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví a o prohlášení spoluvlastníka. Zajímá mě to i s ohledem na transformaci stávajícího sdružení spoluvlastníků...
Děkuji a zdravím Vás. Ing.arch. Špalková

Re: Převod podílového spoluvlastnictví na vlastnictví bytových jednotek

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.09.2008 14:47:26

Dobrý den,
osoba alespoň trochu orientující se v právu a smlouvách tuto věc zvládne sama bez právníka, nicméně já bych jej přesto doporučila.
Všichni spoluvlastníci v domě budou uzavírat (jak jste již uvedla) dohodu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti, díky níž vzniknou bytové jednotky. Tato dohoda bude obsahovat tzv. prohlášení vlastníka (fakticky tak budou dvě listiny v jedné). O náležitostech si přečtěte z.č. 72/1994 Sb.
Je-li v domě více než 5 jednotek, vznikne současně tzv. společenství vlastníků jednotek, zapisované do obchodního rejstříku.
Vzhledem k obsáhlosti celé věci opravdu doporučuji advokáta navštívit.

spoluvlastnictví bytu

Monika Hájková, 04.09.2008 10:49:25

Dobrý den.Ráda bych vás požádala o radu. S manželem budeme odkupovat byt, a to každý 50%. Přesto, že budeme dávat návrh na rozvod, oba dva s odkupem souhlasíme. Mohla bych v průběhu splácení bytu svoji polovinu bytu pronajímat i bez souhlasu manžela?
Děkuji za odpověď.

Re: spoluvlastnictví bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.09.2008 11:12:58

Dobrý den,
jak zde již bylo asi 100x řečeno - protože nemovitost získáte do SJM, nemáte nikdo z Vás žádný svůj podíl, se kterým byste mohli nakládat. Nebudete tedy mít nikdo žádných 50% na bytu, ale budete byt vlastnit společně.
Pokud budete chtít byt pronajímat, můžete to učinit pouze oba dva.

Spoluvlastnictví nemovitostí

Olina Nováčková, 01.09.2008 13:03:16

Dobrý den, prosím poraďte mi. Vlastním ideální 3/4 domu a zahrady. Další spoluvlastníci mají každý 1/8. Mohu si dům, který s rodinou trvale obývám narozdíl od dalších spoluvlastníků zabezpečit zámky tak, aby neměli volný přístup? Mohu takto zabezpečit i celý oplocený pozemek-zahradu, jejíž část ovšem jeden ze spoluvlastníků používá? Jejich vstup by potom byl umožněn akorát v naší přítomnosti.
Nebo musejí mít tito spoluvlastníci umožněn vstup na zahradu i do domu neomezený?
Za Vaši odpověď předem děkuji.
O. Nováčková

rozdělení nemovitosti

Věra Holáková, 31.08.2008 12:09:07

Dobrý den,před 4měsíci si manžel zřídil účet na který nám jeho rodiče "dali" peníze na koupi RD z prodeje jiné nemovitosti a jsem s manželem uvedena jako kupující i zapsaná v KN.Nyní se manžel chce rozvést a máme 2-letou dceru.On chce abych se nechala vyškrtnout z KN a vrátila svůj podíl jelikož peníze byly od jeho rodičů. Já bych chtěla buď svou polovinu přepsat na dceru nebo aby měl každý 1/3.Ale především se chci zeptat když jsou peníze od manželova rodičů i přestože je dali nám oběma mám vůbec na svou polovinu nárok? Děkuji Věra

Re: rozdělení nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 01.09.2008 13:55:48

Dobrý den,
v této věci je podstatné to, že jste jako kupující uvedená v kupní smlouvě a na tomto základě zapsána v KN. Skutečnost, jakým způsobem jste získali peníze na koupi není pro vlastnické právo až tak podstatná.
V každém případě trvejte na svém vlastnickém právu a pokud se budete rozvádět, můžete se po rozvodu vypořádat tak, že 1/2 získá manžel a 1/2 dcera.

Věra Holáková, 01.09.2008 16:26:58

mockrát děkuji za odpověď a ještě jeden dotaz dnes mi tchýně oznámila, že smí požadovat vrácení peněz do tří let i přesto že nám peníze na tuto nemovitost dali a ne půjčili. Je možné tedy že 1/2 domu sice bude moje ale musím vrátit tedy polovinu peněz za které jsme dům koupili? Děkuji Věra

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.09.2008 13:21:35

Dobrý den,
podle ustanovení § 630 občanského zákoníku se smí dárce domáhat vrácení daru, jestliže se k němu obdarovaný chová tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy. Takto požadovat vrácení daru může do 3 let od takového porušení; tedy nikoli do 3 let od darování.

byt

Andrea Oravcová, 30.08.2008 19:28:53

Dobrý den, vzala jsem si spotřebitelský úvěr a koupila za to byt. Jelikož jsem v té době ještě nepracovala dostatečnou dobu a byt jsem kupovala od města na svépomoc, musela jsem ho napsat na svého expřítele. Jenže jsme se rozešli a vlastně já ted platím úvěr a byt nemám, protože se nechce semnou nijak vyrovnat a vůbec semnou nekomunikuje. Chci se zeptat jestli se dá nějak dokázat, že jsem byt kupovala já ze svého a jestli mám na něj nějaké právo. Mám na té adrese akorát trvalé bydliště. On v té době neměl příjmy na to aby si mohl pořídit bydlení a měl navíc exekuce.. Děkuji za odpověď

Re: byt

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 01.09.2008 14:00:49

Dobrý den,
a na co se ptáte? Vy i přítel jste podílovými spoluvlastníky bytu a máte na byt stejná práva. Pro vlastnické právo je způsob financování nepodstatný.
Tedy, měli byste se vypořádat a pokud se nejste schopni dohodnout, bude zapotřebí podat soudu návrh na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti.

Re: byt

Andrea Oravcová, 01.09.2008 18:53:02

Dobrý den,
ptám se na to, zda-li podám na něj žalobu, jestli mám nějakou šanci na úspěch..

Vzdání se práva na spoluvlastnický podíl

Ivan Novotný, 29.08.2008 22:25:54

Dobrý den,
vlastním 3/8 spoluvlastnického podílu na domě s osmi bytovými jednotkami. S držitelem další 1/8 mám uzavřenou smlouvu o půjčení peněz (formou směnky), on ručí svým podílem (ostatní spoluvlastníci o zástavě podílu nevěděli). V současné situaci peníze nevrátí a převede na mě svůj podíl. Ostatní spoluvlastníci s tím souhlasí a vzdají se svého předkupního práva. Nyní dotaz: stačí, když ostatní spoluvlastníci v domě podepíší mnou vytvořený formulář o vzdání se předkupního práva nebo je nutné podpisy ověřit, aby je nemohli v budoucnu zpochybnit? Druhý dotaz: pokud se vzdají předkupního práva, mohou v budoucnu převedení podílu anulovat proto, že nedali souhlas k zastavení podílu jako ručení na směnku?
Děkuji za odpověď. Novotný

SPOLUVLASTNICTVÍ

veronika kaftanova, 06.08.2008 16:54:16

Dobrý den,
po otcově smrti jsem zdědila jeho polovinu domu tak že s matkou jsem spoluvlastník. Nemáme určeno co přesně patří jí a co mě,ale matka mě brání vstupu do domu i na zahradu,mám tam nějaké své osobní věci např.:zimní oblečení.Loni jsem tam byla naposledy a to mě zmlátila takovým způsobem že jsem musela přivolat policii,ke smíru mezi námi nedošlo.Nevím co mám dělat?Bojím se jít si i pro věci?Prosím poradte mi co mám dělat...

Re: SPOLUVLASTNICTVÍ

Mgr. Oldřich Topka, 15.08.2008 13:07:15

Dobrý den, můžete podat žalobu na to, aby se zdržela zásahů do Vašeho (spolu)vlastnického práva a neomezovala jeho výkon anebo rovnou návrh na vypořádání spoluvlastnictví podle §142 občanského zákoníku.

vlastnictví nebo SJM?

Eva Smítalová, 03.07.2008 22:40:08

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s vlastnictvím bytu, na nějž jsem uzavřela kupní smouvu 5.9.2005,ale vzhledem k průtahům způsobeným kombinací mého úvěru ze stavebního spoření a hypotéky původních majitelů, nabyly právní účinky vkladu až 28.12.2005. Mezitím jsem se však 21.10.2005 vdala. Je byt můj nebo jej je třeba brát už jako společný majetek nabytý za dobu trvání manželství. Co je vlastně v takovémto případě směrodatné? Děkuji.

Re: vlastnictví nebo SJM?

Mgr. Oldřich Topka, 30.07.2008 13:06:46

Dobrý den, právní účinky vkladu vznikají ke dni, kdy byl podán návrh na vklad do KN. Ale na dům nebyly použity společné peníze, takže v SJM není.

SJM x podílové vlastnictví

Zuzana Plačková, 02.07.2008 13:03:01

Dobrý den, mám podobný problém jako paní Forejtová. Manžel vlastnil dům již před svatbou a nyní bychom chtěli, aby polovina byla zapsána i na mne. Na katastr jsme dodali darovací smlouvu, ale byli jsme upozorněni, že se tak staneme podílovými vlastníky nemovitosti. Pokud bychom chtěli, aby nemovitost byla zahrnuta do společného jmění manželů, museli bychom k notáři (což je však dost drahé). Stačila by nám varianta podílového vlastnictví, ale nevíme, jaké to pro nás bude mít důsledky. Můžete mi, prosím, objasnit, jaký je rozdíl mezi podílovým vlastnictvím a SJM? Děkuji, pěkný den, Zuzana

Re: SJM x podílové vlastnictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.07.2008 15:22:54

Dobrý den,
v případě podílového spoluvlastnictví má každý ze spoluvlastníků ideální podíl na nemovitosti, se kterým může sám nakládat, příp. jej i za určitých podmínek prodat, darovat atd. Na tento typ vlastnického práva nemá žádný vliv rozvod.
U SJM jde o to, že nemovitost vlastníte dohromady, nemáte tedy žádný z Vás nějaký podíl, s nímž byste mohli nakládat, všechna rozhodnutí musíte činit společně, po rozvodu by mělo být provedeno vypořádání.
Osobně mi přijde podílové spoluvlastnictví jako vhodnější způsob.

bezpodílové spoluvlastnictví

Jaroslava Forejtová, 30.06.2008 15:01:43

Dobrý den, mám dotaz, který se týká bezpodílového spoluvlastnictví. V době trvání manželství dostal daremod rodičů manžel dům, ktzerý měl v té době hodnotu asi 200 000 Kč. Společně jsme ho celý přestavěli (nynější hodnota je kolem 2 500 000 Kč), formálně je včšak vlastnictvím pouze manžela.Vzhledem k problémům v manželství bychom chtěli tuto situace řešit. Jaké by bylo nejlepší řešení? Je možné pouze darování, nebo je možné nějakým způsobem mdům převést do bezpodílového spoluvlastnictví? Děkuji. J.Forejtová

Re: bezpodílové spoluvlastnictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.07.2008 10:53:47

Dobrý den,
pokud manžel chce, abyste se stala také vlastníkem domu, může Vám buď nějaký podíl darovat, nebo můžete o tuto nemovitost rozšířit SJM.
Pokud to řešit nebudete a dojde k rozvodu, zůstane dům i nadále ve výlučném vlastnictví manžela (nebude vůbec předmětem vypořádání) a Vy můžete nárokovat pouze 1/2 vložených investic za dobu trvání manželství a to v hodnotách v době jejich vložení.

Problém

Petra Tomšová, 30.06.2008 12:54:41

Chtěla bych se poradit, jak mám postupovat, pokud jeden ze 4 majitelů odmítá financovat potřebnou údržbu a opravu nemovitosti.

Za odpověď děkuji.

Odkoupení spoluvlastnických podílů

Ladislav Dudek, 12.06.2008 14:44:35

Po úmrtí manželčina bratra a ukončeném dědickém řízení, jsou nyní na naší nemovitosti takto rozdělené spoluvlastnické podíly. Moje manželka 3/4, manželka zesnulého manželčina bratra 1/12 a jeho dvě dcery z prvního manželství, každá také 1/12. Obě bratrovy dcery nám chtějí svůj spoluvlastnický podíl prodat. Vím, že své podíly musí obě dcery nabídnout písemně všem zbývajícím spoluvlastníkům, tedy mojí manželce i bratrově ženě.Pokud
budeme mít o koupi jejich podílů všichni stejný zájem a nedohodneme se, mohou si obě dcery sami zvolit, komu je prodají ?
Děkuji za právní radu.

Re: Odkoupení spoluvlastnických podílů

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 02.07.2008 10:55:58

Dobrý den,
v případě, že jde o převod mezi osobami blízkými (tj. zde tehdy, pokud byste újmu, kterou by utrpěla některá z nich, pociťovali jako újmu vlastní), není zapotřebí nabízet podíly ke koupi ostatním - zde by se zákonné předkupní právo neuplatnilo.

starost o nemovitost

Petra Krausová, 11.06.2008 11:37:20

--------------------------------------------------------------------
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat , jak je to s péčí o nemovitost. Zda je uvedeno v zákoně , že je majitel povinen se starat o svůj majetek. Manžel a jeho sestra vlastní chalupu , ale sestra nechce investovat do nutných oprav , nechce chalupu ani prodat a ta chátrá .My bychom ji rádi zachovali , pokud by byla vůle a přispěla půlkou financí na nejnutnější opravy , nebo bychom ji prodali. Sestra nás nechce ani vyplatit , nechce ani chalupu opravit , nechce ji ani prodat. Nevíme co dělat.

jak zpochybnit kupní smlouvu???

Simona Perebyjnisová, 10.06.2008 13:41:24

Dobrý den,
moje známá se dle mého názoru stala obětí podvodu. Chceme celou věc předat právníkům, ale ještě předtím bych vás chtěla poprosit o radu. Moje známá uzavřela kupní smlouvu. Ale nutno podotknout, že v době podpisu kupní smlouvy byla po operaci levého oka a nadruhé oko vidí pouze obrysy postav. Kupní smlouvu jí nikdo nepřečetl, sázela na čestnost kupujícího. Když se nám dostala kupní smlouva do rukou, nestačili jsme se divit. Podpis známe byl ověřen notářem.... ovšem bez její účasti. Datum na kupní smlouvě je dopsán rukou... vše na počítači...jen datum ručně. Lze tuto kupní smlouvu napadnout? Jaká je promlčecí lhůta?
Děkuji za odpověď

rozdeleni majetku

Martina Hlavinkova, 09.06.2008 21:50:09

S bývalým manželem jsme koupili rod.domek.Společně jsme ho opravili,ale musela jsem s dětma odejít.Ted ho prodáváme za 1200000kč.Jeho advokát mě poslal návrh na uzavření budoucí kupní smlouvy.Mě vyplatí 400tis,bývalému 400tis.25tis.jeho a 25tis.mojich bude v uschovně kvuli finančnímu uřadu,áž zaplatíme dan z převodu,tak nám to vyplatiju.zbytek 350tis.má být vyplaceno bývalému,kdy tam bude doložena dohoda prodávajících.Prosím vás proč?oba vlastníme polovinu,proč to nejde take tak rozdělit?Muže si na ty zbývající peníze dělat nárok?A když to pujde k soudu,jak to muže dopadnout?děkuji za odpověd

rozdeleni majetku

Martina Hlavinkova, 09.06.2008 21:48:46

S bývalým manželem jsme koupili rod.domek.Společně jsme ho opravili,ale musela jsem s dětma odejít.Ted ho prodáváme za 1200000kč.Jeho advokát mě poslal návrh na uzavření budoucí kupní smlouvy.Mě vyplatí 400tis,bývalému 400tis.25tis.jeho a 25tis.mojich bude v uschovně kvuli finančnímu uřadu,áž zaplatíme dan z převodu,tak nám to vyplatiju.zbytek 350tis.má být vyplaceno bývalému,kdy tam bude doložena dohoda prodávajících.Prosím vás proč?oba vlastníme polovinu,proč to nejde take tak rozdělit?Muže si na ty zbývající peníze dělat nárok?A když to pujde k soudu,jak to muže dopadnout?děkuji za odpověd

oddělení kusu zahrady

Ludmila Kuprová, 05.06.2008 12:27:10

Dobrý den.Já s matkou vlastním 1/3 zahrady,strýc také a teta to samé.Strýcův syn si k našemu domu postavil přístavbu,kde nyní žije.V tuto chvíli si chce ze zahrady vyčlenit určitou část,aby se mohl osamostatnit.Chci se zeptat,v případě,že by tuto část chtěl odkoupit,s jakou cenou se počítá?Jestli s odhadní cenou pozemku,nebo se stačí na ceně jen dohodnout?Na této parcele mu nepatří nic,takže je tam vlastně jako cizí osoba.Nebylo by nejlepší,kdyby se strýc vzdal své třetiny v jeho prospěch?

Re: oddělení kusu zahrady

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.06.2008 14:52:38

Dobrý den,
tak tato věc opravdu je jen o Vaší vzájemné domluvě a to jak o ceně tak o způsobu rozdělení zahrady. Jen podotýkám, že se nelze "vzdát" nemovitosti ani její části - musel by mu ji prodat nebo darovat.

Rozdělení majetku

Jana Husová, 04.06.2008 12:57:35

Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně rozdělení majetku. Můj přítel a jeho bratr zdědili po otci statek, několik hektarů polí, luk a lesů. Zatím jsou všude psaní jako dva majitelé. Teď ale chceme s přítelem, aby byl ten statek rozdělen napůl. Rozdělení by bylo ideální přesně v polovině napříč statkem. Zbytek by chtěli nechat,tak jak to je. Jde nám o to, že na té jedné polovině dvora bychom si z hospodářské budovy udělali obytný dům, takže kvůli hypotéce by bylo lepší,aby zde byl jen jeden majitel.Co je potřeba pro to udělat? Stačí jen zajít např. na katastr nemovitostí a nahlásit jim tento požadavek nebo co je kde potřeba vyřídit?A je také nutné ocenění těch dvou polovin, když má mít každý 1/2? Na naší polovině jsou jen dvě hospodářské budovy a trávník, na polovině jeho bratra jsou dvě bytové jednotky i nějaké ovocné stromy a celé je to udržované, narozdíl od té naší poloviny, kde nic není.Musí mít obě stejnou hodnotu nebo záleží na dohodě,kde se to rozdělí bez ohledu na peníze?

Re: Rozdělení majetku

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.06.2008 15:06:24

Dobrý den,
hovoříte o tzv. reálném rozdělení nemovitosti, což není možné vždy a u budov to není jednoduchá záležitost. Nejprve se informujte u nějakého projektanta, zda-li by bylo možné tuto stavbu reálně stavebně a technicky rozdělit. Pak doporučuji navštívit příslušný stavební úřad a zeptat se i tam, zda to zkolaudují. Záleží tedy i na tom, zda budou zapotřebí stavební úpravy. V každém případě pokud to půjde, je třeba sepsat dohodu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k této nemovitosti.
Tuto dohodu vč. všech povinných příloh je pak nutné podat na katastrální úřad.

spoluvlastnictví

Radka Němcová, 22.05.2008 13:37:23

Dobrý den,chtěla bych se prosím zeptat...Manžel je spoluvlastník domu se svou matkou,která ho plně užívá,žádné peníze nám nedává,přesto, že ho užívá celý.Manžel tam nemá psaný trvalý pobyt a neužívá ho,pokud by byla třeba větší oprava na domě,je manžel povinen se podílet na platbě oprav? Máme obavy,aby po nás tchýně nevymáhala finanční prostředky např. na novou střechu.Děkuji mnohokrát.Němcová

Vypořádání spoluvlastnictví

Miloš Motyčka, 19.05.2008 22:07:33

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli na smlouvě o vypořádání spoluvlastnictví musí být podpisy zůčastněných notářsky ověřeny a tato smlouva musí projít vkladem do katastru nemovitostí.Děkuji za odpověď

Lubomír Téra, 20.05.2008 15:47:02

Jakým způsobem lze vypořádat spoluvlastnictví
nemovitosti a přilehlých pozemků.
Spoluvlastník nemovitost nechce. Chce vyplatit.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.05.2008 16:34:35

Dobrý den,
ano, na této smlouvě, týká-li se nemovitosti, musí být úředně ověřené podpisy (notářem, advokátem, úředníkem) a tato smlouva musí být spolu s návrhem na vklad vložena do katastru nemovitostí.

Spoluvlastnictví a neoprávněné užívání bytu

Alena Kunzfeldová, 17.05.2008 17:18:50

Dobrý den.
Ráda bych Vám popsala svůj problém a zároveň Vás požádala o radu dalšího postupu.
Se svou sestrou vlastním podíl v družstvu, který se rovná bytu 2+kk, sklepnímu prostoru a odpovídajícímu pozemku. Za 12 let má tento byt přejít do našeho osobního vlastnictví. Tento byt užívá výlučně moje sestra a odmítá se se mnou jakkoli dohodnout na nějaké formě vyrovnání. Nedávno jsem se doslechla, že bez mého vědomí si v tomto bytě zajistil trvalé bydliště její přítel. Je možné, aby v tomto bytě legálně pobýval bez mého souhlasu a mohu se nějak domoci svých práv ve věci majetkového vyrovnání s mou sestrou? Mohu žádat vyplacení mé části našeho společného podílu od ní, nebo se mám obrátit na bytové družstvo? Prosím o radu, jak dále postupovat ve věci majetkového vyrovnání a neoprávněného užívání bytu třetí osobou.
Děkuji za Vaši laskavou odpověď.
S pozdravem
Alena Kunzfeldová

Re: Spoluvlastnictví a neoprávněné užívání bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.05.2008 10:23:57

Dobrý den,
takto získat členská práva jste mohly obě pouze z dědictví. Vzhledem k tomu, že však nájemní smlouvu může družstvo uzavřít pouze s jednou z Vás, doporučuji co nejdříve tuto otázku vyřešit a dohodnout se na vypořádání. Pokud se nedohodnete, podejte návrh soudu.
Co se týče toho užívání třetí osobou, Váš souhlas zapotřebí není. Protože se nejedná o Váš byt, ale o byt družstva, dává tento souhlas výlučně družstvo.

Doplnění dotazu

Ladislav Vojnar, 05.05.2008 18:21:15

Dobrý den, děkuji za odpověď. Prodej mého podílu považuji za poslední řešení problému, který jsem uvedl v předchozím dotaze. Zajímalo by mě však, zda mi může vlastník 5/6 nemovitosti vymezit prostor pro užívání chaty. Domnívám se že mám právo užívat 1/6 kterékoli části nemovitosti, pokud se nedohodneme jinak. Chata má pouze kuchyń,ložnici a pokoj. Přistavená veranda, kde mi chce sestra vyčlenit prostor je uživatelná pouze v létě bez přístupu do koupelny,WC a kuchyně.
Děkuji. Vojnar

Re: Doplnění dotazu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.05.2008 10:29:48

Dobrý den,
přesně tak - vzhledem k tomu, že se jedná o ideální podílové spoluvlastnictví, nejsou nikde vymezeny konkrétní části, které by se vztahovaly ke konkrétnímu podílu. Pokud se tedy nedohodnete, můžete jednoduše užívat jakoukoli 1/6 nemovitosti.

Užívání nemovitosti

Ladislav Vojnar, 05.05.2008 13:26:19

Dobrý den,
po smrti otce jsem v rámci dědického řízení získal 1/6 spoluvlastnického podílu chaty, stejně jako moje sestra a matka, která spolu se svým původními 50% byla majitelkou 4/6 podílu. Matka svůj podíl pod tlakem sestry bez mého vědomí převedla na setru, která nyní vlastní 5/6 podílu. Po ročním vcelku bezproblémovém užívání chaty dochází ze strany sestry, ke krokům, které mě v užívání chaty omezují. Má snahu mi vymezit pouze určitý prostor velikosti 1/6 v jedné z místnosti a části zahrady, s tím, že nebudu moci užívat další místnosti koupelnu, kuchyň, garáž a.p. Přišla i s návrhem na koupi mého podílu, ale za velmi nevýhodnou cenu, která neodpovídá ceně běžné v této lokalitě.Chata je mým jediným relaxačním místem a velmi rád zde již od dětství trávím volný čas. Jak bych měl dále postupovat a má sestra právo mě v užívání chaty omezit. Náklady na provoz hradíme společně. Kdo rozhodne v případě prodeje o ceně podílu, když my nenajdeme společnou řeč.

Re: Užívání nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.05.2008 15:59:46

Dobrý den,
jestliže se společně nedohodnete, může rozhodnout na návrh jednoho z Vás soud v rámci řízení o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti.
Jen na okraj, Vaše matka neměla povinnost informovat Vás o tom, že sestře daruje svů podíl.

odhlášení z trvalého bydliště

Pavlina Dragounová, 01.05.2008 20:55:13

Dobrý den,mám takový problém.Synovec a jeho rodina ( on 24let,přítelkyně 17let a roční dítě,které ma ve své péči)se nastěhoval k mé panimámě a za několik měsíců zadlužil babičku na 200tis.Mezi tím si stihl přihlási na úřadech k trvalé bydlišti na téže adrese.Babičku vyučíval,vědomně okradal.
Došlo to až tak daleko,že jí kradl i důchod a neplatil nájem.Před námi se přetvařovala spoléhal se na to,že babička trpí schizofrénii a zabavoval jí poštu a nám jisté informace nesděloval.Dluží kde může,není ani schopen uživit rodinu,neplatí daně,pracuje na černo.No náš problém je,že ho potřebujeme odhlásit z trval.bydliště.Zaplatili jsme všechny dluhy,aby babičku nevystěhovali a on nám hází boty a odhlásit se dobrovolně nechce.Požaduje po nás náhradní bydlení,které si neudrží protože mu ho zabaví banka kde je v exekuci.Prosím o radu Děkuji Pavlína Dragounová

Re: odhlášení z trvalého bydliště

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.05.2008 15:55:33

Dobrý den,
asi jediným řešením je podání žaloby soudu na jeho vyklizení - to však musí podat vlastník nemovitosti, tedy zřejmě babička.

kupní smlouva

Luboš Šulek, 01.05.2008 20:27:58

Dobrý večer,
já a můj přítel jsme si vzali úvěr na koupi bytu. Tento byt jsme koupili, ale na kupní smlouvě tohoto bytu figuruje pouze jméno přítelovo. Když jsem se ptala proč na této kupní smlouvě nejsem uvedená, řekl mi, že se nemusím být, že budu vedená na katastru. Přesto mám obavy, jetli je to v pořádku.
Děkuji

Re: kupní smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.05.2008 15:53:51

Dobrý den,
jestliže nejste uvedena v kupní smlouvě, nemůžete být ani uvedena v katastru nemovitostí. Je to logické, protože k.ú. může zapsat jako vlastníka pouze kupujícího a tím je pouze osoba uvedená v kupní smlouvě. Trvejte na tom, aby vám přítel polovinu bytu daroval nebo s ním uzavřete např. smlouvu o půjčce v hodnotě, v níž se podílíte svými splátkami úvěru.
Už nyní, kdy Vám prokazatelně lže, je však zřejmé, že s Vámi žádné dobré záměry nemá. Doporučuji to již nyní řešit a to důkladně, protože i když nejste vlastníkem bytu a např. se rozejdete, pořád budete zavázána z úvěrové smlouvy a banka může celou částku vyžadovat jen po vás.

majetkoprávní vztah

MARTINA TOMÁŠKOVÁ, 01.05.2008 17:17:18

Dobrý den, s manželem jsme spolu 12 let z toho 4 roky manželé. Po svatbě jsme se rozhodli, že postavíme dům.Jeho rodiče nám oboum dali darem zahradu, na které stavíme.Ale veškeré účty, stavební povolení, jsou psané jenom na něj.Nedávno my řekl že v případě rozvodu by mě nemusel dát ani korunu.S tímto tvrzením si je velice jistý. Jaký na to máte názor?

společné vlastnictví

miroslav macek, 29.04.2008 19:44:21

jsem spolumajitelem 1/4 domu. chceme převést byty do osobního vlastnictví (prohlášení vlastníka)je možné toto provést, když jeden ze spoluvlastníků s tímto nesouhlasí? existuje nějáká zákoná možnost jak toho dosáhnout? děkuji M.M.

RE: Žádost o radu

Petra Svobodová, 29.04.2008 12:13:59

Dobrý den, omlouvám se zato, jestli byl můj dotaz nesrozumitelný a nepochopitelný. Tento byt původně byl družstevní, ale my jsme ho s přítelem koupili do osobního vlastnictví, proto jsem se posléze ptala na ten vklad do katastru.

Je tedy teď už má otázka trochu srozumitelnější?

Děkuji velice za Vaší radu.

RE: Žádost o radu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.04.2008 08:43:51

Dobrý den,
zde záleží pouze na tom, kdo je účastníkem kupní smlouvy. Pokud jste na kupní smlouvě jako kupující uvedeni oba, musí katastrální úřad toto respektovat a zapsat Vás oba jako podílové spoluvlastníky.
Skutečnost, jestli jste uvedena pouze na úvěrové smlouvě jako spoludlužník je naprosto nepodstatná - abyste byla spoluvlastník, musíte být v kupní smlouvě.

Žádost o radu

Petra Svobodová, 27.04.2008 19:49:19

Dobrý den, obracím se na Vás s touto žádostí.

Žiju s přítelem, se kterým jsem si vyřídala úvěr na družstevní byt, ve kterém žila přítelova matka. Na vyřízení tohoto úvěru jsme potřebovali od družstva odhadní cenu na tento byt a další různá potvrzení. Na základě těchto všech potvrzení jsme úvěr dostali do osobního vlastnictví. Musím podotknout, že na všechn těchto žádostech jsem musela být uvedená jako spoludlužník. Minulý týden jsem zjistila, že přítel dal žádost o vklad na katastrální úřad, kde figuruje pouze jeho jméno. Na můj dotaz mi odpověděl, že na této žádosti může figurovat pouze jedna osoba - tedy on. Chtěla bych být na katastru uvedena také jako spoluvlastník a proto se ptám, co mám dělat a nebo, jestli má přítel pravdu. A také by zajímalo, zda je nějaký omezený počet spoluvlastníků na určitou nemovitost.
Za odpověď předem velice děkuji a jsem s pozdravem,
Šulková

Re: Žádost o radu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.04.2008 16:34:18

Dobrý den,
Váš dotaz je zcela nepochopitelný a nesrozumitelný.
Na jedné straně píšete o družstevním bytu a na straně druhé o vkladu do katastru. To je ale současně nesmysl. Družstevní byt je pouze nájem a nikoli vlastnický vztah zapisovaný do KN.
Pokud se jedná pouze o družstevní byt, tak jeho nájemci společně mohou být pouze manželé; spolu s přítelem být nájemcem nemůžete.

Re: Žádost o radu

Petra Svobodová, 29.04.2008 12:13:15

Dobrý den, omlouvám se zato, jestli byl můj dotaz nesrozumitelný a nepochopitelný. Tento byt původně byl družstevní, ale my jsme ho s přítelem koupili do osobního vlastnictví, proto jsem se posléze ptala na ten vklad do katastru.

Je tedy teď už má otázka trochu srozumitelnější?

Děkuji velice za Vaší radu.

Převod jednoho z bytů na ostatní spoluvlastníky

Vít Plechatý, 26.04.2008 00:55:05

Dobrý den.Při prodeji obecních bytů do OV jsme s mou manželkou koupili i byt nabízený mé matce.Podmínky prodeje nedovolili koupi matčiného byt,aniž by se ona stala majitelkou.Koupi obou bytů jsme financovali z hypotečního úvěru,ve kterém jsme zapojeni všichni tři.Jelikož veškeré finanční záležitosti (splácení hypotéky,vedlejší náklady...) jdou na nás (manželé),po společné dohodě s matkou bychom chtěli matčin byt převést na nás (příp. mě - syna) s tím,že matka v jejím bytě "dožije" (tuším Věcné břemeno).Jakým způsobem je možné tento převod vlastnických práv uskutečnit,aby v něm bylo zahrnuto i její právo dožití a byt se nestal předmětem dědictví.Je trvalé bydliště jejího vnuka mého synovce,který v bytě nežije (bydlí v jiném kraji v podnájmu),nějakou překážkou?Předem děkuji za radu.

Re: Převod jednoho z bytů na ostatní spoluvlastníky

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.04.2008 16:31:33

Dobrý den,
existence trvalého bydliště ničemu nevadí. Stačí sepsat darovací smlouvu mezi matkou a Vámi a v této smlouvě současně zřídit věcné břemeno "dožití".
Tuto smlouvu spolu s návrhem na vklad vložíte do KN.

Re: Převod jednoho z bytů na ostatní spoluvlastníky

Vít Plechatý, 28.04.2008 22:22:34

Tento proces darování bytu vč. zřízení věcného břemene má jistě svá pravidla. Můžete mi, prosím, poradit, jak v tomto případě postupovat? Je nutné tuto smlouvu sepisovat u notáře, ověřovat podpisy a pod.? Děkuji.

spolumajitel domu - nájemní smlouva

bertulka, 25.04.2008 00:05:21

Dobrý den, jsem spolumajitelem domu ve kterém bydlí moji příbuzní. Mohu po nich požadovat nájem z mé poloviny a mohu ho požadovat i zpětně? Oni nejsou majiteli druhé poloviny domu. Mají tam jen trvalé bydliště. Musíme nájemní smlouvu sepsat u právníka nebo se lze jen dohodnout.Děkuji předem za odpověď.

Re: spolumajitel domu - nájemní smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.04.2008 16:29:12

Dobrý den,
pokud užívají i Vaši polovinu, doporučuji sepsat nájemní smlouvu (písemnou a můžete i sami). Na základě této smlouvy se dohodnete na výši nájmu. Platby můžete požadovat zpětně za 2 roky a to jako z titulu bezdůvodného obohacení.

menšinový spolumajitel

Štosek Oldřich, 24.04.2008 10:26:49

Dobrý den,po půlročním dohodováním s bratrem jsem nakonec ustoupil a pozemek se rozdělil bratr7/12 já 5/12.Ale naše rodine vztahy tímto zamrzly,Můžete mi napsat jako výhodu má bratr,když má většinu?Můžu ten pozemek prodat někomu jinému je to jedna parcela 12 árů.Co mi může zakázat a já jemu.Nedá se sním rozumě bavit.Na tomto pozemku máme každý půl chaty a každý jednu garáž.Díky moc za radu Štosek

Spoluvlastnictvi druzstevniho bytu

Markéta Lípová, 23.04.2008 10:14:19

Dobry den, kupujeme s pritelem byt v druzstevnim vlastnictvi. Smlouvu je pry mozne vest jen na jednoho z nas. Je mozne pravne osetrit, aby byl byt veden na oba dva? Vzit se chceme az po koupi bytu, ale jeste pred prevodem do osobniho vlastnictvi.
Dekuji.

Re: Spoluvlastnictvi druzstevniho bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 23.04.2008 10:18:12

Dobrý den,
smlouvu opravdu může uzavřít jen jeden z Vás, v případě družstevního bytu totiž může společný nájem vzniknout jen mezi manželi.

Re: Spoluvlastnictvi druzstevniho bytu

Jana Neuwirthová, 01.05.2008 23:05:17

Prosím o radu jak správně napsat kupní smlouvu na byt,který je ve vlastnictví Bytového družstva a jestli je možno do této smlouvy uvést, že byt bude do jednoho roku převeden do osobního vlastnictví.

Děkuji

Odkup idealni casti pudy v dome spoluvlastniku

zuzana skodova, 17.04.2008 08:16:20

Dobry den.Bydlime v dome, kde vlastnime idealni 1/8 (dum je veden na katastru jako rodinny, ma 2 samostatne vchody a 8 bytovych jednotek, bohuzel nevymezenych, nebylo ucineno prohlaseni vlastnika, blokuje ho jeden majitel). Chteli bychom do budoucna stavet na pude, primo jenom nad nasi bytovou jednotkou (bydlime ve 2 patre a puda se nevyuziva). Co vsechno k tomu budeme potrebovat? Jak mame pripadne ziskat zbyvajici cast pudy nad nasim bytem, staci se domluvit o odkoupeni s jednim majitelem a ziskat jakoby jeho osminu pudy, nebo musime odkoupit pomernou cast od kazdeho majitele? Co kdyz by jeden nesouhlasil? Da se pak stavet jenom na urcite casti pudy? Jak probiha pripadne vyplaceni, je nutny odhad ceny nebo staci domluva? Dekuji moc.

Re: Odkup idealni casti pudy v dome spoluvlastniku

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 23.04.2008 10:22:14

Dobrý den,
v tomto případě musíte mít souhlas naprosto všech vlastníků, protože budete uzavírat smlouvu o výstavbě s vymezením bytových jednotek. Tedy, jednou smlouvou vyřešíte i ono prohlášení vlastníka, ale jak jsem uvedla, smlouvu musí podepsat všichni. Nelze totiž určit, čí je která 1/8. Částku si můžete dohodnout, ale FÚ bude stejně požadovat znalecký posudek na hodnotu prodaných podílů.

spoluvlastnictví

Šárka Zámečníková, 16.04.2008 12:34:46

Dobrý den,
s přítelem jsme si koupili byt, ale je napsán na jeho jméno, i hypotéku bral na sebe. O placení se dělíme. Je nějaká možnost, smlouva, jak mě zavést jako spoluvlastníka bytu pro případ rozchodu či rozvodu?

Děkuji Zámečníková

Mgr. Oldřich Topka, 16.04.2008 16:49:42

Dobrý den, může Vám darovat část bytu (např. 1/2) darovat. Pak budete podílovými spoluvlastníky a při rozchodu se budete moci vypořádat. Jinak by se z Vaší strany jednalo o půjčku, kterou by jste po něm mohla požadovat vrátit.

Podílové spoluvlastnictví partnerů

Zábranská, 16.04.2008 11:39:50

Dobrý den,
vlastníme s partnerem byt v podílovém vlastnictví (každý ideální polovinu), nyní musíme z osobních důvodů rozhodnout o bytě. Bohužel dohoda není možná. Jaké jsou soudní výlohy, pokud se nedohodneme mimosousně? Je možno nějak zobecnit důvody, podle kterých se soud rozhodne komu byt přidělí a komu ne? Kdo platí soudu výlohy? Předem moc děkuji za informace.

Re: Podílové spoluvlastnictví partnerů

Mgr. Oldřich Topka, 16.04.2008 16:59:09

Dobrý den, soud rozhoduje zcela individuálně. Soudní poplatek za řízení o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví činí 1.000,-Kč a hradí ho účastník, který návrh podal. V návrhu pak může žádat jeho úhradu od protistrany. Soud rozhodne buď o rozdělení věci (což nebude tento případ), o přikázání věci jen jednomu ze spoluvlastníku za náhradu vůči druhému, popř. o prodeji věci a rozdělení výtěžku. Pokud chcete byt pro sebe, musíte soud přesvědčit, že ho budete účelně využívat.

Koupě spoluvlastnického podílu na bytovém domě

Kateřina Langmaierová, 15.04.2008 13:43:53

Dobrý den,
chystáme se koupit spoluvlastnický podíl na bytovém domě, mám před sebou smlouvu o převodu spol. podílu, jejíž součástí je i Prohlášení podílových spoluvlastníků, kteří svým podpisem stvrzují, že jim jako spoluvlastníkům konkrétní nemovitosti byla učiněna nabídka k odkupu "konkrétního podílu" a že této nabídky nevyužívají a že souhlasí s uzavřením smlouvy o převodu spol. podílu mezi prodejcem a námi. Ráda bych se v této souvislosti zeptala, zda u tohoto prohlášení stačí mít jméno a příjmení podílníků, či jsou nutné ještě další identifikační údaje ( datum narození, bydliště). Má toto prohlášení právní hodnotu, i když nebude podílníky podepsáno před notářem?

Děkuji mnohokrát a přeji hezký den

Kateřina

Re: Koupě spoluvlastnického podílu na bytovém domě

Mgr. Oldřich Topka, 16.04.2008 17:13:13

Dobrý den, jedná se o doklad toho, že prodávaný podíl byl nejprve nabídnut ke koupi ostatním spoluvlastníkům, což je zákonná povinnost. Teprve když nikdo z nich neuplatní předkupní právo, je možné podíl převést na třetí osobu. Prohlášení spoluvlastníků pak slouží k prokázání toho, že podíl nechtějí a je tedy volný, aniž by později některý z nich smlouvu napadl. Zákon nestanoví, že by jejich podpisy musely být úředně ověřené (i když to vždy zvyšuje právní jistotu). Jinak jejich identifikace by měla být dostatečně určitá.

Spoluvlastnictví domu

Vanesa Honková, 12.04.2008 20:40:12

Vážení,chci Vás poprosit o radu.Před třemi lety koupil strýc dům, s tím, že půlku napsal na sebe a půlku na mě.Nyní jsme se nepohodli. Chce po mě abych se své půlky vzdala, jinak prý se se mnou bude soudit a tvrdí, že spor vyhraje a já nedostanu nic.Prosím Vás proto o radu jak to tedy je když je kupní smlouva jasně napsaná na půl.Půl je na mě půl na něj.Děkuji Vám předem za odpověď.

Re: Spoluvlastnictví domu

Mgr. Oldřich Topka, 16.04.2008 17:16:43

Dobrý den, to by musel u soudu prokázat, že Vám platně nevzniklo vlastnické právo k nemovitosti. Zbavit někoho spoluvlastnického podílu proti jeho vůli není vůbec snadné. Záleží na tom, o co by opíral svá tvrzení a jestli by je soud shledal jako dostatečná. Jestli máte smlouvu k dispozici, doporučuji, aby jste ji předložila právníkovi k revizi. Ten by měl zjistit, jestli je tu nějaká možnost smlouvu napadnout nebo ne. Ke vzdání podílu Vás nikdo nutit nemůže.

dotaz

Anna Bílá, 12.04.2008 17:45:29

Dobrý den,můj dotaz se týká SJM.Rodiče si postavili rodinný dům za trvání manželství, ale na pozemku, který otec dostal darem ještě před uzavřením manželství. Jejich manželství nepatří k zrovna šťastným a nyní se otec rozhodl, že svou polovinu daruje mému bratrovi,proto jsme se na intern.podívali do katastru nem. a zjistili jsme, že jako vlastník domu je uveden pouze otec.Maminka se celý život domnívá, že jí patří polovina domu.Je možné, že by mamince nepatřila ?

Re: dotaz

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.04.2008 13:32:39

Dobrý den,
pozemek je sice pouze otce, ale pokud byl dům postaven za trvání manželství a předpokládám ze společných prostředků, jsou vlastníky oba rodiče, bez ohledu na zápis v KN.

Dve bytove jednotky

Jana Klimešová, 11.04.2008 16:06:44

Dobry den, s pritelem si chceme vzit hypoteku. Bydlime v RD, kde moji rodice maji vecne bremeno.Boji se, ze prijdou o strechu nad hlavou, proto nam neumozni zrusit ho. Chci se zeptat da se rodinny dum, ktery je napsany na me, rozdelit na dve bytove jednotky? Kazde patro ma svou kuchyni, koupelnu, pokoje. Co je k tomu treba udelat abychom mohli rucit jen tou svou bytovou jednotkou. Dekuji

Re: Dve bytove jednotky

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.04.2008 13:35:30

Dobrý den,
ano, pokud v domě reálně existují 2 bytové jednotky, které spojuje jen nějaká chodba, tak to možné je. Je třeba, aby vlastník svým prohlášením vymezil bytové jednotky a určil společné části budovy. Pak může být samostatným předmětem převodu pouze ta 1 jednotka a zároveň jí také můžete ručit.
Jestliže si s tím Prohlášením nebudete vědět rady, obraťte se raději na odborníka.

Darovací smlouva

kateřina kudělkova, 11.04.2008 11:09:10

Dobrý den, můj otec vlastní dům, a chtěl by darovat 50% podíl mé matce. Ovšem dostal jej darem, když už byli manželé.Je nutné sepsat darovací smouvu, nebo jsou automaticky vlastníky oba i když je ve smlouvě určen majitelem on? I na veškerých institucích (katestr. úřad, list valstnika,..)je jako majitel uveden pouze on. A jak to udělat aby se mamka stala spoluvlastníkem na všech úřadech. Naschedanou a děkuji za odpověď.

darování bytové jednotky

Hana Kalousová, 11.04.2008 02:22:04

moje matka se stěhuje do pečovatelského domu, svůj byt v osobním vlastnictví chce darovat mému synovi. Ale byt je spojen s věcným břemenem, pro firmu xy, že na chodbě je umístěna skříň hlavní stanice rozvodu kabelové televize...
jedná se o společné prostory. Prosím je nějak nutné a popřípadě jak to v darovací smlouvě uvádět a nebo to automaticky bez uvádění přechází na nového vlastníka....děkuji předem za odpověď

Koupě poloviny rodinného domu

Jaroslava Císařová, 03.04.2008 18:07:10

Dobry den, chci koupit polovinu rodinneho domu, ktery vlastni muj otec. Zvolili jsme koupi kvuli hypotece. Existuje nejaky vzor pro takovouto kupni smlouvu? mohla byste mi poradit jak postupovat? dekuji za odpoved

Re: Koupě poloviny rodinného domu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.04.2008 14:14:52

Dobrý den,
je třeba sepsat smlouvu, nechat ověřit podpisy, donést ji do banky, která bude hypotéku vyřizovat, ta po souhlasu otce o zřízení zástavního práva s ním sepíše smlouvu, vše se vloží do KN a ten vyznačí tzv. plombu. Na základě tohoto zápisu vyplatí banka peníze a pak zřejmě podáte návrh na vklad vlastnického práva.
Postup však může být různý, záleží na Vás.
Vzor smlouvy určitě někde naleznete, nebo si nechte smlouvu sepsat u advokáta.

zrušení nebo změna darovací smlouvy

Daniela Baronová, 03.04.2008 15:38:25

Dobrý den
V roce 1999 byl RD od rodičů manžela darovací smlouvou rozdělen na čtvrtiny.Manželovi a mé osobě 2/4 tedy dohromady bylo darovací smlouvou darována polovina RD , druhou polovinu vlastní švagr a švagrová. Je možné zrušit darovací smlouvu z důvodu, že my jsme se starali o nemocnou babičku, poté i maminku, a to až do její smrti a nyní se staráme o nemocného tatínka. Bydlíme s ním v RD. Švagr se švagrovou se o otce nezajímají. Chtěli jsem od nich odkoupit jejich polovinu RD ovšem vzhledem k částce za jakou chtějí svou polovinu RD prodat a s ohledem na náš věk je to pro nás nereálné. Otec žije a přeje si změnit darovací smlouvu. Je to možné? Děkuji za odpovědˇBaronová

Re: zrušení nebo změna darovací smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 03.04.2008 16:28:07

Dobrý den, darovací smlouvu bez souhlasu účastníků nezměníte. Podle §630 odst.3 občanského zákoníku platí, že dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy. Oni však dar dobrovolně nevrátí, takže se s celou věcí bude muset k soudu, aby se prokázalo, že Váš otec požaduje vrácení (části) daru odůvodněně.

spoluvlastnictví ?

Martina Slezáková, 30.03.2008 20:21:27

Dobrý den,
mám dotaz ohledně zděděných pozemků. Můj otec a jeho dva bratři zdědili pole. Otec s bratrem vlastní 90% pozemku (chtěji pozemky prodat) třetí bratr vlastní 10% pozemku, nechce prodat a tím blokuje dva bratry. Pozemek chce vykoupit JZD, bohužel může odkoupit jen celek, což se zdá otci i bratrovi divné. Prosím o radu co by se v takovéto situaci dalo dělat.
Předem moc děkuji za odpověď Slezáková Martina

Re: spoluvlastnictví ?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.03.2008 10:56:34

Dobrý den,
to je logické - pokud by koupilo jen 90% podíl, není nikde určeno, kde přesně se tento podíl nalézá. Lze to řešit tak, že se reálně rozdělí tento pozemek na části a JZD tak koupí samostatnou parcelu.
Druhý způsob je odkoupení těch 10 % od bratra. Pokud ani to nepůjde, je možné podat soudu žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti a u soudu se domáhat toho, že vlastníky budou oni 2 a třetímu vyplatí vypořádací podíl.

Rozdělení nemovitosti

Jan Novák, 30.03.2008 09:47:54

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat, jestli je možné rozdělit vlastnictví domu na přesně vymezené části. Tedy např.: dům s jednim nadzemním podlažím, v přízemí jeden byt a v patře 2 byty, které nejsou pevně odděleny. Šlo by tedy např.: 1. majitel - přízemní byt plus jeden v patře a 2. majitel jeden byt v patře?
Nebo je nutné vlastnictví upravit v nějakém poměru s dohodou, kde budou vymezena určitá práva ke konkrétním bytům?

Děkuji za odpověď

Re: Rozdělení nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.03.2008 10:59:27

Dobrý den,
pokud je možné bytové jednotky vymezit tak, aby každá měla např. své sociální zařízení, svůj vchod např. ze společné chodby apod., je to možné na základě sepsání dohody o zrušení podílového spoluvlastnictví k nemovitosti a vymezení bytových jednotek. Pokud je pouze jeden vlastník domu, stačí tzv. prohlášení vlastníka nemovitosti, v němž jednotky a společné prostory vymezí - viz z.č. 72/1996 Sb.

Darování nemovitosti

Jana Dvořáková, 17.03.2008 14:01:28

Dobrý den,
s manželem vlastníme nemovitost v SJM, tato nemovitost je zatížena hypotékou,kterou budeme splácet ještě 7 let. Protože menžel měl v minulosti závazek k nemanželskému dítěti, se kterým se již vypořádal, chtěli bychom vyřešit stávající nemovitost tak, abych já vlastnila polovinu domu a druhá polovina (ta mnaželova) by připadla dceři. Nevím, jestli může manžel s mým souhlasem sepsat pouze darovací smlouvu na dceru nebo je nutné nejprve zúžit SJM a dům převést před darováním do mého výlučného vlatnictví. Pokud je nutné zúžení SJM, jakým způsobem to lze provést? Děkuji za odpověď.

Re: Darování nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.03.2008 14:14:21

Dobrý den,
pokud je věc v SJM, neexistují žádné podíly manželů schopné samostatného převodu. Jak jste sama uvedla, v tomto případě je nutné nejprve zúžit SJM a Vás určit jako výlučného vlastníka a Vy pak s nemovitostí můžete nakládat dle svého.
Zúžení SJM se provádí dohodou uzavřenou pouze notářem; není to však levná záležitost.

Vyplaceni podilu pri prevodu nemovitosti

Zdenek Halama, 16.03.2008 20:31:15

Dobry den. Ziji 10 let ve Spojenych Statech. V Cechach jsem se svym bratrem zdedil druzst. byt po rodicich. Asi pred 8 lety me bratr informoval, ze byt musi mit jen jednoho vlastnika a abych na neho prepsal svou polovinu. Me na oplatku poslal podepsany papir, kde se zavazuje mi pri prodeji bytu vyplatit polovinu.Byt se ale stale neprodal a nyni tam bydli jeho syn. Nevim, jestli je bratr stale majitelem nebo byt prepsal na sveho syna. Jake jsou, prosim, moje moznosti na vyplaceni meho podilu, da se to vyridit v me nepritomnosti a vztahuje se na to promlceci lhuta? Bratr se mnou z tohoto duvodu nekolik let nekomunikuje a ja nevim, na koho se obratit.

Re: Vyplaceni podilu pri prevodu nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.03.2008 10:55:01

Dobrý den,
družstevní byt opravdu může mít pouze 1 nájemce s výjimkou manželů. Záleží na znění toho potvrzení, které Vám poslal. Je sice hezké, že Vám vyplatí polovinu při prodeji, ale pokud neurčil datum, do kdy má byt prodat, je to nesplnitelná podmínka. Ve Vaší nepřítomnosti to vyřešit lze, doporučuji však obrátit se na tamního advokáta (e-mailem apod.) a toho touto věcí pověřit. Podívejte se na www.cak.cz, kde si advokáta naleznete se seznamu advokátů dle místa bydliště.

Spoluvlastnictví domu tzv. ideální 1/2

Kateřina Š., 13.03.2008 11:06:22

Dobrý den,

před rokem jsem se stala se svojí sestřenicí spolumajitelkou tzv.ideální 1/2 poloviny domu, zahrady, přístavků, atd....vše nám bylo darováno od našich otců. Chtěla bych dům rozdělit na dvě bytové jednotky (abych tou svou mohla v budoucnu např.ručit na postavení nového domu), kde by bylo specifikováno, co je opravdu čí. Máme to rozděleno smluvně, ale to takhle nemusí z důvodu zhoršujících se vztahů fungovat navždy.Každá máme svůj vchod, vrata, elektriku, vodu, žumpu, atd. Problém je v tom, že na společnou půdu a sklep je vchod jen z naší strany. Dále je společná studna. Co dělat jak krok po kroku postupovat, kam se obrátit, aby jsme to všechno mohli oficiálně rozdělit a nebyly by do budoucna potíže. Co s tou půdou, sklepem, studou a přístavkem, které používáme obě?
Děkuji předem za radu.

Re: Spoluvlastnictví domu tzv. ideální 1/2

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.03.2008 10:57:23

Dobrý den,
tuto věc lze řešit uzavřením smlouvy, v níž vymezíte bytové jednotky, určíte společné prostory a prostory, které bude užívat např. jen byt 1.
Tato smlouva však vůbec není jednoduchá a i když Vás nepodceňuji, doporučuji obrátit se s ní na odborníka.

převod nemovitosti z otce na syna

Martin Nový, 13.03.2008 09:57:22

Dobrý den,
otec vlastní 4/8 v rodinné vile spolu se 2 sestřenicemi, z nichž jedna má 3/8 a druhá 1/8 domu. Stejné rozdělení je i u pozemku. Otec mi chce darovat darovací smlouvou svůj podíl (jedná se o jeden byt) s tím, že si v něm zřídí věcné břemeno na dožití. Musí toto oznamovat sestřenicím? Je nutno toto nějak ošetřit v darovací smlouvě ? Má být zřízení věcného břemene součástí darovací smlouvy ? Jaké listiny je nutné předložit na katastru ?

Děkuji Nový

Re: převod nemovitosti z otce na syna

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.03.2008 10:24:39

Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se jedná o převod osobě blízké, nemají jeho sestřenice předkupní právo (to by v případě převodu cizí osobě měly).
Sepište darovací smlouvu a v jednom jejím ustanovení zároveň zřiďte věcné břemeno doživotního užívání pro otce. Katastru doložíte darovací smlouvu (min. 4 výtisky), návrh na vklad do KN, nabývací titul, pokud otec podíl získal před 1.1.1993.

podílové spoluvlastnictví

milan svejda, 12.03.2008 09:46:02

Dobrý den,jsem spoluvlastník rodinného domu a zažádal jsem soud o majetkové vypořádání.Byly vytvořeny tři soudní odhady,dva přibližně stejné třetí se lišil o více jak padesát procent.Protistrana se vždy odvolala a vyrovnání protahuje. Chtěl bych vědět k jakému datu se musí odhad dělat.Jestli je to k datu podání o majetkové vyrovnání nebo současnému. Děkuji .

společná zahrada

Radek Starý, 11.03.2008 13:36:42

Dobrý den,jsme již rozvedeni,ale máme stále SJM zahrady /ostatní již máme vyřešeno/,bývalá manželka souhlasí,abych ji vyplatil podíl,jak mám prosím postupovat,aby zahrada byla výlučně moje,děkuji,RS.

Re: společná zahrada

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.03.2008 14:39:03

Dobrý den,
je třeba sepsat dohodu o vypořádání SJM, v níž mj. uvedete, že se výlučným vlastníkem stanete Vy a jakou částku na vypořádání manželce zaplatíte. Tuto dohodu pak vložte na katastr nemovitostí.

Radek Starý, 12.03.2008 21:23:18

Děkuji Vám za odpověď,ještě bych se chtěl zeptat,zda je k dispozici nějaký vzor vypořádání SJM,ještě jednou děkuji. RS .

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 13.03.2008 10:26:20

Dobrý den,
obdobný vzor můžete nalézt na těchto stránkách Vzory smluv - Smlouva o vypořádání majetkových vztahů ...

spoluvlastnictví

vojtech palik, 11.03.2008 13:27:01

Dobrý den, prosím o radu.
1)Jsem majitel ideální 1/6 nemovitosti. Druhému majiteli náleží zbytek tj. ideálních 5/6. Já obývám cca 1/3 nemovitosti.Jsem povinen většinovému vlatníkovi platit pronájem? a jestli ano, tak podle jakého klíče? Nikdo mi nebyl schopen říci jak to je těchto případech kdy je nemovitost rozdělena na ideální části.
2)pokud majoritnímu vlastníkovi nabídnu odkoupení jeho části, záskávám automaticky předkupní právo?
3)Může mne většinový vlastník, pokud nedojde k smluvnímu ošetření vyhodit z bytu?
Děkuji moc za pomoc a těším se na odpověď.
Vojtěch Palík

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.03.2008 14:37:51

Dobrý den,
pokud obýváte větší část nemovitosti, než k jaké máte vlastnické právo, měli byste uzavřít nájemní smlouvu. Pokud ji neuzavřete, měl byste hradit za užívání nemovitosti částku obvyklou v místě a čase.
Podíloví spoluvlastníci mají navzájem předkupní právo k podílu druhého, pokud nejde o převod osobě blízké.
Jen tak z bytu Vás nevyhodí; musel by Vás zažalovat o vyklizení. Doporučuji nenechat to takhle daleko zajít.
Jestliže nebude chtít druhý prodat Vám svůj podíl, podejte soudu žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti a domáhejte se toho, abyste jako výlučný vlastník byl Vy a druhému zaplatil vypořádací podíl.

spoluvlastnictví

Věra Frkalová, 10.03.2008 09:20:59

Dobrý den,prosím o radu.Koupili jsme s přítelem RD a vlastníme každý jednu polovinu.Všechny opravy přízemní části jsem platila já a patro měl opravit a zapalatit on.Jenže do toho se mu již nezchce.Tím pádem se naše vztahy velmi zhoršily.Nabízím mu vyplacení.Chci ho vyplatit,ale on nechce z RD odejít.Chci se zeptat,jestli je vůbec nějaká možnost,jak dosáhnout toho,aby dům opustil. Děkuji Frkalová

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.03.2008 13:14:50

Dobrý den,
pokud je spoluvlastníkem domu, jak můžete chtít, aby ze svého majetku odešel? To přece nelze.
Jedině, že byste se stala výlučným vlastníkem domu a to můžete na základě žaloby soudu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitosti.
Pokud soud rozhodne, že se stanete výlučným vlastníkem domu, můžete požadovat, aby z domu odešel. Pokud tak dobrovolně neučiní, budete muset podat soudu žalobu na vyklizení.

Rozdělení bezpodílového vlastnictví.

Josef Saloun, 15.02.2008 20:11:40

Dobrý den ,prosím vás o radu jak postupovat při rozdělení bezpodílového vlastnictví ,dohodou to asi nepůjde. Mám nějakou možnost získat majetek,který jsem prokazatelně zhodnotil a udržoval, prosím vás o nějaký stručný postup jak na to. Děkuji.

Re: Rozdělení bezpodílového vlastnictví.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.03.2008 13:12:19

Dobrý den,
nejsem si jistá, jestli chápu Vámi použitý výraz "rozdělení bezpodílového vlastnictví".
Máte asi zřejmě na mysli zrušení podílového spoluvlastnictví. Pokud ano a dohodou to nelze, podejte soudu žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví.

darování poloviny domu

Jaroslava Vránová, 14.02.2008 08:37:49

Prosím vás zdvořile radu. Jsem majitelkou poloviny rodinného domu společně se svým synem.Dům byl převeden formou daru v roce 1974 mými rodiči na mě a mého manžela. Manžel v roce 1992 zemřel a já jsem darovala polovinu domu synovi. Nyní bych chtěla dát svou polovinu dceři, ale moje matka, která rovněž v domě žije a které je 88 let chce, abych jí svou polovinu vrátila a chce jí dát vnukovi (mému synovi), který se údajně o ni lépe stará.Já jsem se o ni poctivě starala do jejích 87 let a poslední rok mou pomoc odmítla.V postupné smlouvě ji mám jako věcné břemeno.
Co mám udělat, abych mohla svou polovinu domu darovat své dceři? A co s problémem věcného břemene? Mnohokrát děkuji za radu.

Re: darování poloviny domu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 14.02.2008 10:07:41

Dobrý den,
na Vašem místě bych jednoduše 1/2 domu darovala dceři. To, že Vaše matka chce dar vrátit je jedna věc, ale pokud máte zato, že jste neporušila dobré mravy, dar jí prostě nevracejte. Ať Vás o vrácení zažaluje, jestli to chce riskovat.
Věcné břemeno užívání na domě zůstane i po darování a na toto darování nemá žádný vliv. Jen je vhodné v darovací smlouvě uvést, že dcera o tomto věcném břemeni ví.

Rozdělení bezpodílového vlastnictví.

Josef Saloun, 09.02.2008 21:53:37

Dobrý den, rád bych se zeptal jaké jsou možnosti, je nás pět majitelů na tři bytové jednotky a panují mezi námi velké neshody, vlastním 9/30 a užívám jednu bytovou jednotku+příslušenství (garáž,část zahrady) ,pomocí nemalých finančních prostředků jsem části které užívám zrekonstruoval, ted bych se rád odstěhoval a chtěl bych tyto moje části pronajmout chtěl bych vědět zda potřebuji svolení spoluvlastníků a jak bych měl postupovat kdybych chtěl majetek realně rozdělit a zda je možnost získat zrovna ten ,který užívám a udržuji. Děkuji.

Re: Rozdělení bezpodílového vlastnictví.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.02.2008 15:40:20

Dobrý den,
pokud máte celý dům v podílovém spoluvlastnictví, měl byste mít k uzavření nájemní smlouvy souhlas ostatních. Pokud máte vymezeny bytové jednotky a jste spoluvlastníkem pouze společných prostor, souhlas mít nemusíte.
Dům v podílovém spoluvlastnictví lze vyřešit uzavřením dohody o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví s vymezením bytových jednotek. Tato dohoda je však značně složitá a vyžaduje odborné zpracování.

spoluvlastnictví

anna , 04.02.2008 15:23:01

Dobrý den, pokud chceme s přítelem uzavřít dohodu upravující vlastnictví nemovitosti, jak má vypadat? Musíme být vytvořena právníkem? Viz má otázky z 29.1. Děkuji, Anna

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.02.2008 15:42:37

Dobrý den,
můžete tak učinit buď darovací nebo kupní smlouvou.
Můžete si ji sepsat sami.

Slavík Josef, 10.06.2008 13:03:40

Přeji pěkný den! Jsem spoluvlastníkem 1/2 nemovitosti,která byla postavena rodiči,jako rodinný dům.Dům se sestává ze 2 samostatných bytových jednotek pod uzavřením,vč.společných prostorů(sklepy,prádelna,schodiště,veranda a pod.).Dědici majetku mého bratra(který vlastnil původně druhou polovinu domu) oprávněně prodali tuto část třetí osobě.I když je mi známa složitost majetkových vztahů u této formy vlastnictví,kde řešení podstatné části problémů je závislá na vzájemné dohodě,přesto bych se rád poradil na způsobu jejich řešení.
1.Bohužel jsem v situaci,kdy spoluvlastník nereaguje na výzvy(zatím ústní)k jednání o správě a užívání budovy(kterou zatím neužívá).
Dotaz:jak přinutit spoluvlastníka k jednání?

spoluvlastnictví

Slavík Josef, 10.06.2008 13:33:25

Přeji pěkný den! Jsem spoluvlastníkem 1/2 nemovitosti,která byla postavena rodiči,jako rodinný dům.Dům se sestává ze 2 samostatných bytových jednotek pod uzavřením,vč.společných prostorů(sklepy,prádelna,schodiště,veranda a pod.).Dědici majetku mého bratra(který vlastnil původně druhou polovinu domu) oprávněně prodali tuto část třetí osobě.I když je mi známa složitost majetkových vztahů u této formy vlastnictví,kde řešení podstatné části problémů je závislá na vzájemné dohodě,přesto bych se rád poradil na způsobu jejich řešení.
1.Bohužel jsem v situaci,kdy spoluvlastník nereaguje na výzvy(zatím ústní)k jednání o správě a užívání budovy(kterou zatím neužívá).
Dotaz 1:jak přinutit spoluvlastníka k jednání?
Dotaz 2:je správné nereagovat na požadavky spoluvlastníka např.na uvolnění sklepa,na spolufinancování opravy balkonů,který je součástí byt.jednotky a pod.
Dotaz 3:jak reagovat na neplacení daní,pojistky ze strany spoluvlastníka.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »