Auto - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

odstoupeni od smlouvy

Vaclav B., 07.02.2009 15:12:04

Dobry den mam dotaz koupil jsem si auto z bazaru auto melo nejake vady a byli jsme dohodnuti ze majitel je odstrani ale za dva dny pouzivani se auto stalo nepojizdnym auto si odtah ma ho tyden a prej se na nej porad dela a neni schopny rict kde je ani dat telefon na autoservis kde se moje auto nachazi nevim jak mam pokracovat v reseni vlastne s mym autem ted muze nakladat jak chce.....pak mam jeste dotaz kdybych odstoupil od smlouvy muzu po nem chhtit veskere vydaje za auto?viz treba ekelogickou dan?protoze ja jinak na tom prodelam 13 tisic a on vlastne na tom jak me okrad ze mi prodal vec ktera nefunguje jeste vydela

Koupě ojetého vozu z autobazaru

Josef Rovenský, 23.01.2009 08:04:53

Hezký den, měl bych na vás prosbu?? Začátkem letošního roku jsem zakoupil v jednom Pražském autobazaru ojetý vůz.
Vše bylo v pořádku do doby nežli auto začalo kouřit a neuměrně žrát olej!!asi 1ltr na 100km!!
Vozidlo jsem přistavil do servisu kde diagnostikovali opotřebení válů a kroužků,taktéž turbo bylo téměř před smrtí!! Oprava motoru asi 50 tis kč.
Obrátil jsem se na autobazar ale se zlou jsem se potázal,, skoro mě vyhodili a vrchol všeho mi řekl majitel bazaru cituji... že jestli nevypadnu že na mne pustí psa ??!! ,že si mám přečíst smlouvu.Tak jsem odešel a smlouvu 4x přečetl,, jen běžné věci,kupujicí,prodávajicí a předmět prodeje,, ale pak mě tam zarazila věta ..ŽE PŘEDMĚTNÝ VŮZ KUPUJI JAK STOJÍ A LEŽÍ Co tohle může znamenat ,neni to jen bezpředmětný blábol?? můžu uspět u soudu,? Děkuji mnohokráte.J Rovenský

pokračování DIGI TV

Antonín Michalík, 08.09.2008 11:38:41

...jsou nuceni vyžadovat zaplaceni všech vynaložených nákladů.Jedná se montáž a demontáž zařízení 2800kč + držák v hodnotě 530kč a další poplatky prý podle dohody s technikem.Rád bych Vás tedy požádal o radu,jak postupovat dále v tomto problému, protože platit několika tisícové částky za služby, které byly spíš na obtíž, je nesmyskné a nehodléme v této věci DIGI společnosti vyhovět.Předem děkuji za odpovědˇ, Michalík.

Re: pokračování DIGI TV

Mgr. Oldřich Topka, 16.09.2008 13:37:19

Dobrý den, příště dodržujte rozsah příspěvků, omezení počtu znaků není samoúčelné, takovéto dotazy na pokračování zdržují čtenáře i redakci a jak vidíte ostatní tazatelé stanovený rozsah plně respektují.
Pokud jde o reklamaci, pak neznám smlouvu ani obchodní podmínky, ale jejich požadavek reklamujte s tím, že neposkytli služby v takové kvalitě, jaká byla sjednána a tudíž neshledáváte jejich požadavek jako oprávněný. Popřípadě jim sdělte, že zvážíte mimo jiné i podnět na Českou obchodní inspekci.

reklamace

Antonín Michalík, 08.09.2008 11:27:17

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu.Digi Czech republic s.r.o poskytovala(tuje) moji mamce službu DIGI TV. Bohužel, ale od instalace, tj.16.3.08 byla kvalita příjmu špatná (zrnivý obraz).Dne 27.3.08 se měl technik dostavit a závadu odstranit. Nestalo se tak ani po dalších urgencí. Po nekonečných telefonátech a žádostí se technik této společnosti dostavil až 30.6.08 a poruchu označil jako slabý signál.Mimochodem, satelitní přijímač byl namontován v sedmém patře,tedy o patro níž než rodiče bydlí a to z důvodu, že překáží strom!?To je samozřejmě nesmysl.Žádný tak vysoký strom tam není,...pokud vůbec někde takový je.Technik sám neshledal žádný důvod, proč by satelit nemohl být tam kde má.Vzhledem k tomu, že se problém stále nevyřešil, sepsali jsme výpověď, na kterou nám odpověděli, že:Vzhledem k ukončení smlouvy před ukončením roční závaznosti jsou nuceni v souladu s bodem 9.7. všeobecných podmínek reklamačního řádu společnosti DIGI Czech Republic s.r.o pro službu DIGI TV. pokr.další str

Porouchaný automobil

Jan Hrubý, 04.09.2008 17:08:56

Dobrý den,

v roce 2007 jsem koupil od soukromé osoby auto na základě inzerátu. V kupní smlouvě bylo dojednáno, že prodávající poskytuje záruku na motor, převodovku, podvozek po dobu 5 let. V červnu tohoto roku se auto porouchalo. Požadoval jsem po prodávajícím opravu, ten ji odmítl provést. Nakonec jsem nechal auto opravit v servisu, abych auto mohl používat. V servisu zjistili poruchu motoru, byla vystavena faktura za opravu. Prodávajícímu jsem zaslal dopis,aby mi uhradil opravu auta a náhradu zaplacenou za půjčení jiného auta po dobu opravy. Prodávající dosud neodpověděl. Pokud jsme si s prodávajícím sjednali záruční dobu 5 let, mohu po něm požadovat částku za opravu auta a náhradu za půjčení jiného auta, pokud prodávající neprovedl opravu na svoje náklady. Jak v takovém případě postupovat? Děkuji za pomoc.

Re: Porouchaný automobil

Mgr. Oldřich Topka, 16.09.2008 13:32:01

Dobrý den, nepíšete, kdo je prodávající, jestli obchodník (podnikatel) anebo jiná fyzická osoba nepodnikající. Při koupi zboží od podnikatele je možné, aby ten na sebe kromě zákonné záruky vzal ještě i záruku smluvní, která poskytuje kupujícímu nadstandard v záručních podmínkách. Jde o tzv. prodej v obchodě.
U fyzické osoby však něco takového stanoveno není a vady je nutno vytknout nejpozději do 6 měsíců od převzetí věci. Ve smlouvě je sice možné si sjednat libovolná práva a povinnosti, pokud ovšem nemají oporu v zákoně, nejsou právně účinné. Domnívám se, že toto ujednání o 5-leté "záruce" je právně neúčinné a nároky z vad vytknutých až po uplynutí 1/2 roku jsou již soudně nevymahatelné.

Odhlášení automobilu

lenka kafková, 11.07.2008 12:52:03

Dobrý den,
mám problém s odhlášením vozidla. Dojezdilo a prodalo se na náhradní díly. Teď už vím, že k odhlášení je
nutná ekologická likvidace. Co mám dělat, když auto už
je prodané a rozřezané na náhradní díly.
Díky za odpověď
Lenka.Kavka@seznam.cz

Re: Odhlášení automobilu

Petr Petr, 11.07.2008 13:18:30

Tak to máte opravdu problém.

Postup upravuje z.č. 56/2001 Sb. z něhož mimo jiné vyplývá, že vlastník motorového vozidla musí předložit potvrzení o převzetí autovraku, vystavené provozovatelem zařízení ke sběru autovraků.

Z tohoto vyplývá, že vozidlo nelze jen tak prodat na náhradní díly a pokud jste tak jako vlastník učinil a nezískal přitom doklad o likvidaci, nebude vám umožněno vozidlo vyřadit z registru. Pokud takový doklad do budoucna ani nezískáte, zůstane vozidlo v registru vedeno i nadále a pro vás jako vlastníka z toho budou plynout povinnosti (platit povinné ručení atd.). Sežeňte si tedy potvrzení o ekologické likvidaci vozidla, neboť současná právní úprava nezná jiný způsob jak požádat o vyřazení vozidla z registru.

Registrace nového motorového vozidla

Pavel Pavel, 02.07.2008 19:14:30

Koupil jsem nový skůtr.Český dovozce ho dovezl z Číny,nechal vystavit technický průkaz.Já jsem koupil skůtr od jiného člověka,který se zabývá prodejem,vystavil mi fakturu,ale je tam napsáno že není plátce dph.Já chci skůtr přihlásit(zaregistrovat)na svoje jméno.Uřednice žádá doklad o zaplacení DPH prý podle prag.235/2004 par.19.Informoval jsem se na okolních registrech vozidel(Zlín,Kroměříž)nikdo to nepožaduje prý je to věc v tomto případě mezi dovozcem a prodejcem.Technický průkaz je čistý bez majitele.Poradíte mi? Děkuji

Nevyřízená reklamace

Šárka Pohlídalová, 30.06.2008 13:17:16

Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat na postup při vyřizování reklamace. Zakoupila jsem automobil, který po roce a půl přestal jedzit a zjistilo se, že se jedná oskrytou vadu, neboť mne na ni nikdo při koupi neupozornil. A tak jsem napsala reklamaci a zaslala ji doporučeně prodejci, ten však do 30 dnů nijak nereagoval, takže se ptám, jak mám nyní postupovat, co můžu dělat, mám napsat znovu, nebo jsou i jiné možnosti? Děkuji. POhlídalová Š.

Re: Nevyřízená reklamace

Jan Spívala, 09.09.2008 16:39:58

V roce 2006 jsem zakoupil nový automobil MAZDA se záruční dobou 3let.Po dvou letech užívání se projevila závada,kterou nebyl autorizovaný servis opakovaně,tedy 5rkát po sobě tutéž závadu opravit.Písemné jsem podle §622 ods.2 občan.zák.odstoupil od smlouvy.
Mám nárok na vrácení plné částky kterou jsem zaplatil za nový automobil?Pokud ano,do jaké doby?
Nebo si mohu v ceně kterou jsem dal za vadný vzít vůz nový?A opět,do jaké doby je prodejce povinen věc vyřešit.
Děkuji za odpověd. Spívala Jan.

Prodej napřepsaného...

Radek Zikmund, 09.06.2008 12:26:53

Dobrý den,

je to asi půl roku, co jsem koupil z bazaru ojetou dodávku. Když jsem jí chtěl přepsat, neprošla evidenční kontrolou. Rád bych jí teď prodal, ale je to vůbec možný, když neni přepsaná? (je odhlášená původním majitelem,ale to je vše,má i SPZ). Díky

Re: Prodej napřepsaného...

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 11:19:54

Dobrý den, prodej auta není podmíněn registrací v evidenci. Prodávají se i vraky. Měl by jste však kupujícího na tuto skutečnost výslovně upozornit.

přetočený tachometr

Roman Racek, 09.03.2008 14:51:55

Dobrý den,
před třemi měsíci jsem si koupil z bazaru auto.Po ujetí 3000km se auto rozbilo.Oprava stála 36000Kč.Auto mělo údajně najeto 100000km,ale závada v těchto kilometrech neni obvyklá.Tak jsem se pídil po bývalém majiteli v Německu.Ten mi potvrdil,že majiteli autobazaru vůz prodal a měl najeto 196500km(smlouvu mi poslal e-mailem).Z toho vyplívá,že kilometry přetočil majitel bazaru.Mam nějakou naději,že mi alspoň část opravy zaplatí?
Děkuji za odpověď.

S pozdravem
Roman Racek

Re: přetočený tachometr

martin, 11.03.2008 11:07:27

V Německu je takovéto jednání trestným činem. V ČR ne, takže smůla. Taky plánuju v příštích dnech koupit ojetý automobil. A v ČR je to opravdu risk!

reklamace auta

Lubomír Bilík, 04.03.2008 18:55:11

Dobrý den,
v prosinci 2007 jsme v autobazaru koupili ojetý automobil r.v.2002 s automatickou převodovkou. Ihned po převzetí auta a ujetí cca 2 km se projevila skrytá závada -nebyla uvedena v záznamu o technickém stavu vozidla. Následující den byl automobil reklamován a daným autobazarem objednán k opravě až 4.2.2008. Po převzetí vozidla údajně opraveného se závada opět objevila po ujetí cca 3 km.Opět došlo k reklamaci a autobazar předal vozidlo k otestování do servisu, kde bylo zjištěno, že v případě opětovné závady je nutná oprava převodovky.Autobazar se k tomuto problému staví tak, že si máme danou závadu nechat opravit sami a pak se uvidí, jestli vůbec něco na opravu přispějou. Podle zjištění oprava aut. převodovky může stát i 60000,--Kč. Zajímalo by mě, zda autobazar jedná správně, nebo můžu trvat na další reklamaci a opravě vozidla, nebo tím, že se závada neustále reklamuje je možno odstoupit od kupní smlouvy a vozidlo vrátit?
Předem děkuji za radu jak postupovat dále.

Auto

Dana Dolezalova, 04.02.2008 09:34:52

Dobry den
V rijnu jsem v autobazaru koupila auto,8 let stare.V lednu jsem musela dat auto do opravny.Automechanik zjistil problem v motoru,kdy vsechny mozne soucastky byly prilepene spec.tmelem,ktery zpusobil ucpani syta.Toto syto nebylo original,melo tam byt syto s vetsimi otvory.Musi vymenit cely motor.V kupni smlouve bylo uvedeno bezne opotrebeni motoru a ze netesni.Dale je ve smlouve uvedene zakladni vybaveni,ktere auto nema.Prosim,je mozne auto reklamovat?Pokud ano,musim mit vyjadreni znalce?
Dekuji Dolezalova

Re: Auto

Mgr. Oldřich Topka, 04.02.2008 10:20:20

Dobrý den, vozidlo samozřejmě reklamovat můžete. Bude záležet na tom, jestli Vám bude reklamace uznána či ne. Velmi často však v případě ojetých vozidel reklamace neuznávají. Pak skutečně nezbývá, než se obrátit na znalce, který posoudí, zda-li jde o vadu, za níž nese prodávájí opodvědnost nebo ne a vypracuje posudek. Když nedojde k uznání reklamace ani poté, budete muset k soudu. Jestliže Vám bude právo soudnem přiznáno, budete mít nárok i na náklady řízení včetně odměny za znalecký posudek.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »