dotaz - fórum

Kategorie: Občanské právo / Procesní právo

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dotaz na narok na byt

Petra Žižková, 20.01.2009 20:17:05

dobry den,chtela bych se zeptat na jednu vec.bydlim v praze u dedy,rodice sou rozvedeny,mama bydli ve vychodnich cechach a tata bydli v kladne s nynejsi manzelkou v baracku splaceji pujcky.a deda kdyz jeste delal na ministerstvu skolstvi tak od nich dostal byt,babicka uz neni.mam tady trvali bydliste bydlim tady skoro 3 roky.a chci se zeptat kdybych se odstehovala a mela porad trvale bydliste na proseku, kde bydlim,tak jestli budu mit narok na ten byt kdyby se z dedou neco stalo?deda me tu nechce,porad mi rika at se uz konecne odstehuju.dekuju za odpoved

Re: dotaz na narok na byt

Karel Dlouhý, 20.01.2009 20:39:38

Dobrý den,
předpokládám, že je Vám více než 18 let.
Když Vás děda nechce, tak byste to měla respektovat a odstěhovat se.

PŘECHOD NÁJMU BYTU:
Jestliže nájemce zemře a nejde-li o byt ve společném nájmu manželů, stávají se nájemci (společnými nájemci) jeho děti, vnuci, rodiče, sourozenci, zeť a snacha, kteří prokáží, že s ním žili v den jeho smrti ve společné domácnosti a nemají vlastní byt.
Tedy není rozhodující údaj o trvalém bydlišti, ale to, zda s dědou žijete ve společné domácnosti (tzn. spolu hospodaříte, financujete domácnost atd.).
Čili pokud se odstěhujete, tak nájem na Vás nepřejde.

fikce doručení

Eva Stránská, 28.08.2008 10:24:19

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na bližší info ohledně fikce doručení...
fikce doručení je následek neúspěšného doručení písemnosti, v případě, že je možné uplatnit doručení uložením.
Zajímá mě, u kterých písemností je vyloučené doručení uložením - žaloba, předvolání, rozsudek, platební rozkaz... - a na která lze uplatnit fikci doručení a tím případně aktivovat pariční lhůtu.
Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

S pozdravem
Eva Stránská

Re: fikce doručení

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.09.2008 14:32:52

Dobrý den,
spojovat fikci doručení s nějakými účinky má smysl pouze u nějakých rozhodnutí, tzn. rozsudku apod. Platí tedy, že u rozsudku tzv. fikci doručení použít lze, u platebního rozkazu již nikoli a jeho nedoručení do vlastních rukou žalovaného má za význam jeho zrušení a nařízení ústního jednání, v němž se bude rozhodovat rozsudkem.

Re: doručení písemnosti zaměstnanci

Pavel Novak, 10.03.2009 15:39:30

Dobrý den
Zajímalo by mě jak se právo dívá na doručení písemnosti zaměstnanci podle § 334-6 zákoníku práce se v případě zasílání písemnosti zaměstnavatelem zaměstnanci považuje za doručené, jestliže si zaměstnanec uloženou písemnost na poště nevyzvedne do 10 prac. dnů - pak se poslední den této lhůty považuje za den doručení.Když je zaměstnanec v pracovní neschopnosti a písemnost mu byla doručena poštou dne 3.3 ale zaměstnanec byl na léčení a dále nemá povolené vycházky, jak se počítá poslední den jako doručený, je to taky 10 den nebo ne?
Děkuji

Dotazy

Lenka Splídková, 17.06.2008 08:18:15

Dobrý den,
velice děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Je možné tuto chalupu někomu darovat? Myslím třeba státu nebo obci, rozhodně ne rodině? Nechceme mít další komplikace, tak bychom se toho rádi zbavili, je nějaká možnost? Pokud ano, jak se dá nemovitost darovat státu či jinému orgánu.
Děkuji, Lenka Splídková

Dotazy

Lenka Splídková, 16.06.2008 11:39:02

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat co dělat při komplikacích na naší chalupě. Mojí babičcě patří polovina chalupy a další polovina patří vzdáleným příbuzným, na jejich 1/4 z jejich poloviny je vepsána exekuce. Je možnost, že mohou babičce na dům? A pak ještě jedna otázka, zda je možnost prodeje naší poloviny, i když není přesně stanovená na m3? Pokud ano, víte o nějaké cestě k prodeji? Děkuji.

Re: Dotazy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.06.2008 12:24:49

Dobrý den,
exekuce se týká pouze podílu ve vlastnictví dlužníků. Tyto podíly jsou ideální, tzn. že není nikde stanoveno, jaká je to konkrétní část. Tyto podíly jsou samozřejmě prodejné - je však spíše otázka, zda by někdo takový podíl koupil. Obávám se, že ne.

Dotaz

Vlastimil Skála, 06.06.2008 10:59:10

Dobrý den, chci se zeptat jak je možné změnit svědeckou výpověď a jak se má postupovat, pokud jsem si později uvědomil, že skutečnosti mnou uvedené při svědecké výpovědi jsem uvedl nepřesně resp. jinak než byla skutečnost?

Re: Dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 13.06.2008 13:55:02

Dobrý den, výpověď by měla být pravdivá a úplná ve chvíli, kdy se činí. Pokud chcete ještě něco doplnit, pak kontaktujte orgán nebo soud, kde jste vypovídal a požádejte o doplnění své původní výpovědi.

Nedoručené doplnění k odvolání

Anton Ryndych, 09.02.2008 13:01:22

Dobrý den, v občanskoprávním procesu jsem podal odvolání ke Krajskému soudu. Soud následně požádal o doplnění tohoto odvolání. Doplňující informace jsem poslal doporučeným dopisem, a to do 10 dnů od doručení žádostí o doplnění. Po dvou měsících jsem obdržel rozhodnutí Krajského soudu o zamítnutí odvolání, protože jsem doposud neposlal doplnění. Dnes jsem byl na poště a podal reklamaci. Mám podací lístek ale nemůžu podat dovolání ani odvolání – částka je 10.000,-Kč. Jak na to? Děkují

Re: Nedoručené doplnění k odvolání

Wolfgang Habermann, 08.03.2008 07:52:12

Dobrý den,
odvolací soud rozhodl ve prospěch protistrany.
Podal jsem dovolání pro tomuto rozhodnutí.
Mezitím podala protistrana návrh na exekuci procesních výdajů.
Exekuce byla zahájena a taktéž vymožena.
V případě, že dovolací soud Nejvyšší soud ČR v Brně zruší odvolací rozsudek, mám pak v případném úspěchu v znovuprojednáním u odvolacího soudu právo na úhradu všech nákladů a to i za exekuční náklady?
Děkuji Vám předem za odpověď.

dotaz

Procházka, 03.02.2008 09:33:37

Dobrý den,mám dotaz,naše dcera si ve škole vymýšlela.že jí týráme,byli jsme obviněny s tr.činu týrání,po 2.5 roku se přišlo nato,že si tak vymýšlela jen,aby jí nedávali poznámky do sešítlu a špatné známky,problém je v tom že jsme školu upozornovali že takto jedná.Pět let nám škola lhala a nepodávala pravdivé informace že holka uvádí toto tvrzení že jí týráme.Škola pak po letech podala tr.oznámení,tedy škola nám tím způsobila újmu,stratli jsme přátele,jméno v obci a proces vyšetřování jsme špatně nesli,můžem školu zažalovat na ochranu osobnosti,když o problémech věděli a nespolupracovali snáma?Děkuji Vám moc předem.

Re: dotaz

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.02.2008 14:48:30

Dobrý den,
toto je opravdu velice citlivá záležitost. Musíte si uvědomit, že škola jednala na základě informací od Vaší dcery a i kdyby měla pochybnosti, že to není pravda, byl jejich postup zřejmě správný.
Protože je to však velmi delikátní záležitost, doporučuji obrátit se na advokáta ve Vašem okolí a s ním celou záležitost projednat.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »