Umístění kamer na pracovišti. - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

vztahy na pracovišti

Iva Olivová, 05.08.2011 02:41:20

Dobrý den,
chtěla jsem se obrátit na vás o radu jak řešit bossing i mobbing na pracovišti. Vždy je potřeba k takovému případu důkaz a ten se dá získat pouze nahrávkou, mám na mysli audio i videozáznamem. Proto se chci zeptat, zda je z hlediska šikanovaného zaměstnance pořízení nahrávky takového jednání legální bez jakéhokoliv povolení. V případě, že nahrávka není legální, kam se obrátit o její povolení, či jak jinak je možné tuto situaci řešit, když šikanovaný zaměstnanec se nechce vzdát pracovního místa.
Předem děkuji za odpověď.

Re: vztahy na pracovišti

Bublina, 24.02.2012 11:24:27

Dorý den,ráda bych se chtěla zeptat jak se bránit když zaměstnavatelka zneužívá kamer na pracovišti ke kontrole našeho pohybu na obchodě.Sedí u počítače a když vidí že se jen na chvíli zastavíme,hned nám telefonuje a vymýšlí další praci.Neměla by mít od nás podepsaný souhlas,mysleli jsme že kamery mají sloužit pro poliicii při vyšetřování a ne k sledování zamněstnanců.Je možnost jak se bránit?Děkuji

Re: vztahy na pracovišti

ivzez , 06.03.2012 20:17:25

Máte pravdu, kamerový systém nesmí sloužit ke sledování zaměstnanců. Zkuste se obrátit na inspektorát práce.

Kamerový systém

Monika Valentova, 26.01.2009 20:04:34

Dobry den,
pracuji ve spolecnosti, ve ktere je nainstalovan kamerovy system slouzici k ochrane majetku spolecnosti. Toto je opatreno interni firemni smernici, ktera mimo jine uklada, ze kamery nesmeji byt v kancelarich THP spusteny v pracovni dobe od 8:00 do 16:30 a v teto dobe na tomto pracovisti nesmi byt ani porizovan zaznam. Presto je tento system v pracovni dobe spusten a muj primy nadrizeny jej zneuzil: navedl kolegu, ktery mel povoleni sledovat kamerove systemy k monitorovani mimokancelarskych prostoru kvuli ochrane majetku spolecnosti, aby na kamerovem systemu v kancelari sledoval meho manzela pracujiciho ve stejne spolecnosti, jak casto za mnou prijde a jak dlouho se zde zdrzi. Ten toto peclive zapsal na papir a predal memu nadrizenemu. Nadrizeny pak s timto papirem a se stiznosti sel k primemu nadrizenemu meho manzela, kde vsak neuspel.
Je mozne meho nadrizeno za toto jednani nejakym zpusobem postihnout?

Kamera

Barbora Malá, 24.01.2009 16:46:26

Dobrý den,
Pracuji ve výrobě na směny a zaměstnavatel ji nainstaloval přímo nad pracovní stůl. Nedala jsem jasně souhlas, byli na mě kladeny opravdu docela podivné nároky na kvalitu..apod. Tato kamera mě snímala od 6:00 do konce prac. směny a data se ukládali na připojený počítač, který byl u mého pracoviště, zároveň byl počítač připojený na intranetovou síť, takže mě mohli odkudkoliv sledovat po celý den. Nelíbí se mě to, sledují také další kolegyni, která chodí na odpoledne a ranní směnu. Následně mě po krátké nemoci předali papír, kde mě žádají a znovu chtějí zlepšení mé práce, neboť analyzovali mediální záběry a tvrdí, že nedodržuji technologické postupy a ,že mě dávají tři měsíce, nebo mě vyhodí z práce. Sehnali na to i podpis ředitele společnosti, práce mě přestala úplně vyhovovat a nejde mě, tak jak oni potřebují. Neustále je žádám, že chci přidělit jiné pracoviště. Můžete mě poradit?

Re: Kamera

marcel novaček, 24.01.2009 19:06:19

Kontaktujte na http://www.uoou.cz/ uřad pro ochranu osobních údajů kde v registru zjistíte zda zaměstnavatel má toto snímání a ukládání dat ohlášené,pokud ne hrozí mu pokuka až 10 000 000 kč

Re: Kamera

Barbora Malá, 27.01.2009 18:08:41

Dobrý den, firma v tom registru zřejmě nemá záznam. Mám dojem, že ani jednotlivý lidé, kteří se tímto způsobem ve firmě shánějí obživu. IČO firmy v registru není. Kamer je tam požehnaně. To je neskutečné. Děkuji za informaci, budu asi opravdu informovat.

Podezření

Jíří Ptáčník, 04.09.2008 17:17:02

Dobrý den. Jsem zaměstnancem firmy, jež je sledována kamerovým systémem. Mám však podezření, že kamery se nachází i v prostorách, kde je zakázáno je instalovat(WC).Jak mohu zjistit jestli tam opravdu jsou? Nebo jak v takovém případě podezření postupovat? Děkuji za odpověď.

Re: Podezření

Petr Petr, 04.09.2008 19:02:16

Pokud se domníváte že na pracovišti, resp. na místech které zasahují do soukromých práv zaměstnanců jsou nainstalovány kamery zkuste je najít třeba sám, případně se na toto zeptejte přímo zaměstnavatele. Jinak se ale můžete obrátit na Úřad pro ochranu osobních údajů, který může u vašeho zaměstnavatele věc prověřit.

kamerový systém

Kateřina Novotná, 03.09.2008 20:06:32

Dobrý den,
mám několik dotazů, ale nejprve uvedu svou situaci. Pracuji ve firmě na zpracování odpadů a zaměstnavatel nainstaloval do jedné z našich hal kameru. Tato kamera snímá 24 hodin denně a zároveň tyto záběry uchovává na videokazetách a následně si je zaměstnavatel prohlíží. Jak jsem se již dočetla na k tomu příslušném servru, tak by zaměstnavatel měl být příhlášen na úřad o ochraně osobních údajů..a také jsem se dočetla, jestli správně tak by o tom měl informovat i veřejnost, protože do této haly právě vstupuje i veřejnost. A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli s nainstalováním kamery na pracovišti musí souhlasit i zaměstananec? Děkuji za zodpovězení, případné potvrzení mích přesvědčení a otázek.

Re: kamerový systém

Petr Petr, 03.09.2008 20:44:32

Firmy, resp. tedy zaměstnavatelé mohou např. zejména v zájmu zabezpečení majetku kamerový systém používat. Musí to ale dělat takovým způsobem, který nijak nezasahuje do soukromí samotných zaměstnanců (toalety, šatny, sprchy). Jak již bylo níže řečeno, tak pokud jde o kamery, které snímají ale nic nezaznamenávají, tak nemusí být nikde registrovány. V opačném případě, kdy se záznam z kamery ukládá, musí být kamerový systém zaregistrován u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Pokud se vám tedy něco nelíbí můžete podat podmět k uvedenému úřadu.

Natáčení zaměstnanců

Gabriela Trochtová, 18.03.2008 07:46:50

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující:
Společnost v rámci kontroly svých zaměstnanců chce nyní používat kamery s tím, že bude kontrolora i kontrolovaného natáčet a pořizovat obrazový i zvukový záznam, zaměstnanci prozatím netuší k jakému účelu toto jejich zaměstnavatel potřebuje, nebo na co to chce použít. Má zaměstnavatel na toto právo, případně jaký zákon toto řeší, musí s tím zaměstnanec jen tiše souhlasit? Pokud s tím zaměstnanec nesouhlasí, je toto možno brát jako porušení pracovního řádu a rozvázat se zaměstnancem pracovní poměr? Předem děkuji za odpověď. Gabka

Re: Natáčení zaměstnanců

Mgr. Oldřich Topka, 18.03.2008 10:29:45

Dobrý den, na toto téma již bylo několikrát odpovězeno. K umístění a provozování kamerového systému, který nahrává a zaznamenává dění, musí mít zaměstnavatel tento systém registrován u Úřadu na ochranu osobních údajů ( http://www.uoou.cz ). Jinak by se dopouštěl přestupku nebo správního deliktu. Pokud jde o kamery, které pouze sledují aktuální dění a nic nezaznamenávají, pak žádná konkrétní omezení stanovena nejsou (nesmí ovšem překračovat meze lidského soukromí, nelze je tedy instalovat např. do sprch apod.).

kamera

tom, 24.01.2008 17:17:18

Chtel bzch se zeptat, pracuji jako mechanik v autodoprave a zamestnavatel dal na procoviste kamerz, ma pravo me snimat po celou dobu vykonu prace?
A druhy dotaz jak postupovat v pripade ze zamestnavatel vykazoval u nektrzch zamestnancu jeste vykazuje oficilane mensi mzdu nez veskutecnosti vyplaci.
Predem dekuji za odpoved.

Re: kamera

Mgr. Oldřich Topka, 25.01.2008 16:14:19

Dobrý den, kamerový systém musí být schválen od Úřadu na ochranu osobních údajů. Jinak se dopouští přestupku. Pokud jde o nesprávné vykazování mezd, tak lze podat podnět na Oblastní inspektorát práce, eventuálně na finanční úřad (mohlo by se jednat o daňové nesrovnalosti, a při určitém rozsahu dokonce o trestný čin).

KAMERY NA PRACOVIŠTI

lUCIE, 02.01.2008 12:30:31

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT JESTLI JE MÁ ZAMĚSTNAVATEL NÁROK DO TOVÁRNY UMÍSTIT KAMERY NA SNMÍMÁNÍ HALY VČETNĚ ZAMĚSTNANCŮ BEZ JEJICH VĚDOMÍ.sLYŠELA JSEM,ŽE BY TO MĚLI DÁT NĚJAKÝM ZPŮSOBEM VĚDĚT,AT UŽ PÍSEMNĚ,ČI SLOVNĚ.DBSĚKUJI ZA ODPOVĚD

Re: KAMERY NA PRACOVIŠTI

Mgr. Oldřich Topka, 14.01.2008 10:00:31

Dobrý den, k něčemu takovému potřebuje především souhlas Úřadu pro ochranu osobních údajů. Jestliže kamery provozuje a tuto skutečnost úřadu nesdělil, může být pokutován.

Umístění kamer na pracovišti.

Eva, 12.05.2007 19:41:51

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli má zastnavatel právo umístit kameru na detailní a nepřetržité sledování
jednoho zaměstnance. Kamera by byla umístěna v buňce, která má parametry 2x2,5m. Může zaměstnavatel takto umístit na mne kameru bez mého souhlasu?
Děkuji za odpověď.

Re: Umístění kamer na pracovišti.

martus, 23.09.2007 20:55:03

tady se o to asi nikdo nezajima !!!!!

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »