prodej nemovitosti - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Prodej nemovitosti.

Jakub Šimík, 01.07.2008 20:56:50

Dobrý den, měl bych dotaz. Moje matka, sestra a já vlastníme rodinný dům, který jsme sdědili po otci. Po smrti otce měla matka právo na polovinu z majetku,ale dům nechala rozdělit rovným dílem na tři stejné části. Nýní chci s matkou dům podat,ale sestra s tím nejspíše souhlasit nebude. Proto mi matka dala svou plnou moc, kterou máme ověřenou na místním úřadě na to abych mohl dům prodat.Mám všechny podklady co se domu týče i rozhodnutí od soudu, že my jsme 3 vlastníci všichni se stejným podílem. Stačí tyto podklady na to abych ten dům prodal?Jestli ne co všechno je k tomu potřeba. Děkuju moc za odpověd.

Re: Prodej nemovitosti.

marcel nováček, 01.07.2008 21:38:32

Nestačí,můžete prodat pouze svoji a matčinu třetinu.Dále má Vaše sestra předkupní právo to znamená,že jí musíte nejdříve nabídnout svoje podíly ke koupi

Uplatnění penalizace na nepředání stavby v termínu

Boris Sokol, 23.06.2008 09:30:52

Dobrý den,
v prosinci 2006 jsme zkolaudovali rodinný domek a zapsali ho do katastru nemovitostí, načež nám bylo přiděleno číslo popisné. Vše proběhlo navzdory tomu, že stavba nebyla předána a dosud není. S dodavatelskou firmou jsme se domluvili na určitém vyrovnání z její strany za nedodělky a závady. Firma s námi ovšem přestala komunikovat a na nic nereaguje.Podle smlouvy běží penále za nepředání stavby v termínu. Protože nám už nic jiného nezbývá, uvažujeme o jeho uplatnění. Je nějaká možnost se proti této firmě tímto způsobem bránit? A je šance získat alespoň nějaké prostředky zpět?

Předem děkuji

Boris Sokol

Re: Uplatnění penalizace na nepředání stavby v termínu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 23.06.2008 14:48:43

Dobrý den,
na tuto otázku Vám nejlépe odpoví nějaký advokát po prostudování smlouvy a po seznámení se s celou věcí.
Jestliže však ve smlouvě máte uvedeno penále v těchto případech, můžete jej po dodavateli uplatnit. Doporučuji nejprve písemnou výzvou k předání a zároveň výzvou k zaplacení a současné upozornění, že bude podán žalobní návrh.
Nicméně, pokud již byla stavba zkolaudována, budete toto vymáhat asi velmi obtížně. Museli byste nepředání prokázat, protože to obvykle kolaudaci předchází.
Jak jsem uvedla, doporučuji navštívit advokáta.

prodej bytu,koupě domu

Petra Lhotská, 21.03.2008 20:28:17

Dobrý večer.S manželem chceme prodat byt v osobním vlastnictví a hned si koupit dům.Prý existuje ochranná lhůta,mezi prodejem a koupí nemovitosti k trvalému bydlení,kdy se nemusí platit daň z převodu nemovitosti.Je to pravda?
Díky Lhotská

Re: prodej bytu,koupě domu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 23.06.2008 14:43:41

Dobrý den,
trochu mícháte pojmy. Žádná "ochranná lhůta" neexistuje - rozhodně ne v tomto významu.
Díky použití prostředků z prodeje na bytové potřeby můžete být osvobozeni od daně z příjmů. Nikoli však od daně z převodu nemovitosti - tu platit budete.

neuzavření KS v termínu dle smlouvy o smlouvě budoucí

Lucie Kotyková, 19.03.2008 10:47:57

Dobrý den,
chtěla bych se tímto zeptat,na závadu v plnění ve smlouvě o smlouvě budoucí, kterou jsme uzavřeli ke koupi nemovitosti, ve které vystupujeme jako kupující strana. Dle této smlouvy byl termín uzavření kupní smlouvy 15.3., koupě nemovitosti bude financována z úvěru stavebního spoření,bohužel nám banka do tohoto termínu zatím nepředala potřebné dokumenty k podpisu kupní smlouvy (financování z úvěru ale schválila) a my jsme tuto KS nemohli uzavřít. Porušení tohoto termínu je sankcionováno a pokutu uhradí ten, kdo zavinil nepodepsání smlouvy v termínu 15.3.08. Musíme zaplatit tuto smluvní pokutu třebaže se tato skutečnost nestala naší vinou??? snažili jsme se celý proces spojený s úvěrem urychlit a banka měla všechny potřebné dokumenty, ale stejně potřebné do tohoto termínu nevyřídila.
Předem moc děkuji za odpověď.

Prodej nemovitosti

Ladislav Brázdil, 18.03.2008 11:43:14

Dobrý den, můj soused je starší pán, který nevychází dobře se svým potomkem a naopak nas prijal jako "rodinu". Rád bych se s ním domluvil na odprodeji jeho bytu, ve kterém by samozřejmě mohl dožít.
Je možné uzavřít smlouvu např. na 1 mil. Kč splatný v pravidelných měsíčních splátkách po dobu 20 let? Co by se stalo, pokud by např. za 10 let zemřel? Musela by být zbylá částka vyplacena dědicům (pokud by v té době dědice neměl – státu jako odúmrť)? Pokud by jim nechtěl nic odkázat, je možné do naší smlouvy zahrnout to, že když zemře, nesplacená část smluvní ceny se nemusí doplácet/je darována/...? Velmi děkuji za odpověď.

Dotaz na část kupní smlouvy

Roman Kolek, 15.03.2008 18:03:06

Dobrý den,
mám dotaz, prodáváme byt v OV (teprve jednáme o smlouvě o budoucí KS), kupující bude platit hypotékou od ČS; problém vidím v tom, že banka prý vyžaduje postup: nejprve podpis kupní smlouvy a podání návrhů na vklady zástavního i vlastnického práva, teprve potom umožní čerpání částky; odmítá použití standardně doporučované úschovy u 3. osoby, což je snad u hypotéky pochopitelné. Jak lze ale prosím potom smluvně minimalizovat riziko pro prodávajícího? Napadá mě zatím jen to, že bych trval na tom, že osobně předám návrhy potvrzené razítkem z KN obratem bance, abych měl jistotu, že dá částku proplatit.
Děkuji.
Kolek

Re: Dotaz na část kupní smlouvy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 17.03.2008 11:06:15

Dobrý den,
obvyklý postup bývá takový, že se sepíše kupní smlouva, ta se předloží bance a zřídí se zástavní právo (to musí zřídit ještě prodávající, protože ten je dosud vlastníkem). Na základě zřízení zástavy se vyplatí částka do např. advokátní úschovy. Poté, co přijdou z KN smlouvy opatřené razítkem kdy došlo ke vkladu, vyplatí ze částka z úschovy prodávajícímu.

Nový dotaz

Petr Kubáň, 13.03.2008 16:55:43

Přeji hezký den.Mám dotaz ohledně prodeje bytu.Město prodává byty a požaduje desetiprocentní zálohu a teprve po složení této zálohy bude rozhodovat zda byt prodá zájemci anebo nikoliv.Zájemci jsou nynější nájemníci s právem přednostní nabídky na odkoupení.Doslechl jsem se ,že tento postup je protiprávní.Jak to tedy je?

Prodej nemovitosti

Alena Mizerovská, 28.02.2008 18:37:31

Dobrý den,
jsem spolumajitelka rodinného domku ze synem.V domku
máme stálé bydliště, ale bydlíme zde teprve jeden rok.
Z důvodu mé nemoci bychom rádi domek prodali a koupili dva byty. Sdělte nám prosím, jak vysokou danˇbychom museli z prodeje domu zaplatit. A zda musíme dodržet
dobu dvou let a pak teprve dům prodat. Například kdybychom dům prodali za 6000 000 Kč a byty by stály
5500 000 kč, jak vysokou finanční částku bychom z prodeje museli zaplatit. Děkuji Vám předem za odpověď.

kupní smlouva

Martina Řeháková, 27.02.2008 10:57:36

Přeji hezký den,
chtěla bych požádat o radu, jestli je dobré, aby bylo v kupní smlouvě uvedeno, že kupující prohlašuje, že zná stav kupovaných nemovitostí.
Předem děkuji za Vaší odpověď.

Re: kupní smlouva

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.02.2008 10:02:30

Dobrý den,
pokud jste prodávájící, chtějte to tam.
Jinak je to text v kupní smlouvě obvyklý.

prodej bytu

Eva Neuserová, 21.02.2008 21:02:52

Dobrý večer.Prosím Vás o radu.Prodávám byt v OV.Mám kupce který bude financovat koupi mého bytu přes hypoteční uvěr,je reálné že by banka převedla peníze do 20.března.žádá o uvěr zítra 22.2.Moc děkuji za odpověď na určitě neobvyklý dotaz.

Re: prodej bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.02.2008 11:07:33

Dobrý den,
tohle ale opravdu není dotaz do právní poradny. Jak to mám vědět? To přeci záleží na bance.

prodej družstevního bytu

Žurek Jan, 14.02.2008 17:15:27

Dobrý den, rozhodl jsem se prodat byt , podal jsem soukromý inzerát. Ozvalo se mi nekonečné množství RK, z nichž jedna nabízela okamžitý prodej vzhledem k tomu, že má vážného kupce. Paní z RK zavolala, zda může přijít na prohlídku již s kupcem, s čímž jsem souhlasil, ovšem paní přišla sama. Na můj dotaz, kde je kupec odpověděla, že si vše nejdříve nafotí a příště přijde s kupcem.To se opět nestalo s tím, ýe je to její dobrý známý a že má jeho plnou moc. Dále mne informovala, že má již slouženou zálohu /provizi/ a vyřizuje si úvěr u ČS.Považoval jsem její jednání za čestné a podepsal jí výhradní zprostředkovatelskou smlouvu, kde je mimo jiné uvedena možnost 2 měsíční výpovědi. Smlouva je pouze podepsaná, není razítkoRK. Domnívám se, že kupec nikdy neexistoval a že mne RK podvedla. Prosím, poraďte mi, jak mám postupovat při výpovědi a zda smlouva bez razítka RK je platná.

Re: prodej družstevního bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.02.2008 11:10:51

Dobrý den,
bohužel, Češi se asi jednou z razítek "zblázní". Nikde jinde ve světě totiž vůbec není běžné, aby se po každém podnikateli razítko požadovalo, protože každý ví, že Vám vyrobí na počkání jakékoli razítko s jakýmkoli nápisem. Podstatný je především podpis.
Co se týče výpovědi smlouvy, podívejte se do ustanovení o způsobu podání výpovědi. Na to vám bez znalosti smlouvy nikdo neodpoví.

Odprodej obecních bytů

Petr Kubáň, 09.02.2008 10:01:37

Dobrý den.Naše město nám má v tomto roce prodávat byty, které dostalo od armády tzv.bezúplatným převodem.Svého času prodávali své byty podle vyhlášky, kterou si sami udělali a schválili.nám chtěli tyto byty prodat jednou tak draho než ty jejich.Protože jsme ale založili sdružení a začali tzv.bojovat za to, aby postupovali v prodeji stejně jako s byty svými ,podle té vyhlášky, zrušili tu vyhlášku a jejich právník řekl, že budou byty určitě ještě dražší než byla cena ta dvojnásobná.Chci se zeptat, je-li nějaký právní podklad k tomu, abychom mohli i nadále chtít, aby postupovali v prodeji stejně jako se svými byty, i když vyhlášku zrušili anebo už můžeme pouze apelovat na jejich svědomí a čekat jak se rozhodnou.Námi zjištěným důvodem je to, že město nemá peníze a tohle je vlastně dobrá šance pro ně, jak naplnit městskou pokladnu.Děkuji za odpověď

prodej nemovitosti

Lenka Rathová, 01.02.2008 09:58:17

Dobrý den, velmi Vás prosím o radu. V 7/06 jsem prodala dům prostřednictvím RK.Nový majitelé měli možnost si vše prohlédnout, ve všem jsem jim vyšla vstříc.Po 5 měsících užívání vznesli písemně nárok na slevu pro zjištění skryté vady (dům je údajně nadměrně vlhký ).Tuto skutečnost dokládají fotografiemi místností,kde jsou mokré zdi do výšky 2m. Dům je starý a tomu odpovídala i cena, ale nikdy jsem takový problém za dobu co jsem v něm bydlela (20 let) neměla.Samozřejmě to vyžadovalo pravidelné topení a větrání. Nyní prostřednictvím advokáta požadují slevu 200 000,- a vyhrožují soudem a odstoupením od smouvy. Zajímalo by mě 1. za jakých podmínek mohou od smouvy odstoupit, 2. kdo tento problém má řešit zda já či RK (úhrada za právní služby a další výdaje), 3. jak mohu dokázat že se nejedná o skrytou závadu, 4. jak mám dále postupovat. Moc děkuji Rathová

Re: prodej nemovitosti

Mgr. Oldřich Topka, 01.02.2008 10:24:47

Dobrý den, kupující by museli prokázat, že jde o vadu, která existovala již v době koupě a nebyli na ni upozorněni. Na to by však nemělo stačit pouhé tvrzení, ale měli by to mít podložené znaleckým posudkem. Odstoupit od smlouvy by mohli v případě, že by byla věc neupotřebitelná nebo by jste je ujistila, že věc má určitou vlastnost a nebyla by to pravda. Věc musíte řešit Vy. RK byla zprostředkovatel, ale prodávající jste byla Vy. Takže odpovědnost jde za Vámi. Obrana bude složitá, vyžádá si znalecký posudek ve Váš prospěch. A jestli vše skutečně dospěje až k soudu, bohužel Vás čeká zdlouhavá cesta. Jestliže má druhá strana advokáta, nejlépe uděláte, když si také zajistíte právní zastoupení. Náklady na právníka pak můžete uplatňovat na protistraně. Přiznány Vám však budou, až když spor vyhrajete.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »