plot - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

plot

Petr Novotný, 01.05.2010 11:47:01

Dobrý den,

Planuji vystavět plot mezi svým pozemkem a pozemkem souseda. Protože máme vzajemně špatné vztahy, plánuji vystavět plot pomocí panelového systému z přírodního betonu, tak aby nebylo vidět skrz. Výšku plotu chci dodržet 180 cm a plot bude stát na mém pozemku podél hranice se sousedem. Potřebuji pro toto souhlas souseda. Obávám se, že soused bude namítat, že mu plot stíní a bude dělat problémy.

Děkuji.

výška plotu mezi dvěma pozemky nestejné výše

Lenka Olšanová, 27.11.2008 11:12:16

Jsou 2 sousední pozemky, terén jednoho je výše, je nutná opěrná stěna max. do vyšky 1 metru z úrovně nižšího pozemku.
Může být výška pletivového plotu nad opěrnou stěnou 180 cm? (neboli z úrovně nižšího pozemku je plot vysoký 180+opěrná stěna).
děkuji.

Re: výška plotu mezi dvěma pozemky nestejné výše

Mgr. Oldřich Topka, 18.12.2008 10:39:04

Dobrý den, s tím se obraťte do technické poradny.

plot

Ilona Olbrichová, 23.10.2008 14:10:39

dobry den potřebovala bych poradit co máme dělat ze sousedy.mají v pronájmu obecní pozemek a od nich k nám rostou kopřivy přez náš plot. jedná se asi délku 8m.kde kopřivy jsou ve víšce 1,5m. a k nám přerostly 0,5m.nám se smějí že jejich plot to není a že máme si udělat nový jelikoš tam kde prorůstají tak plot reziví. byla jsem i za starostou at to řeší když je pozamek obecní,ale ani na to nereagují. děkuji zaradu

Re: plot

Mgr. Oldřich Topka, 30.10.2008 14:47:46

Dobrý den, tohle by skutečně měl řešit vlastník pozemku s jeho nájemci. Pokud se tím ale nehodlá zabývat, pak zbývá nepříliš snadná soudní cesta. V každém případě Vám však vůbec nic nebrání v tom, abyste rostliny přerůstající na Váš pozemek, odstranili.

živý plot

Jakub Stříbrný, 11.09.2008 19:57:26

Dobrý den.
Rád bych se zeptal, zdali je nějak právně regulovaná výška živého plotu. Slyšel jsem, že maximální povolená výška je 180 cm.
Děkuji za odpověď.

Re: živý plot

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 13:34:46

Dobrý den, není mi známo, který právní předpisy by něco takového upravoval. Musí se vycházet z konkrétních okolností. Spíše než zákonem stanovená výše je důležité dbát zákonných regulativů ohledně sousedských vztahů, zejména toho, neomezovat sousedy nad přiměřenou míru. Jednomu by nevadil živý plot ani 2,5 metrový, jiný se bude vztekat, že mu kazí výhled už 1,5 metrový.

Prostor před vchodem

Věra; mARŠÁLKOVÁ, 14.04.2010 16:02:17

Dobrý den,
soused si nechal u řadového domu postavit plot a vrátka umístil přímo na dělící nosnou stěnu mezi jeho a naší jednotk 80 cm od našeho vchodu bez našeho souhlasu a bez souhlasu stavebního úřadu. Je nám znesnadňován provoz před vchodem - občas se srazíme a překážíme zvlášt když se něco nese. Při vycházení z domu není vidět zda vrátky nškdo prochází, takže může zvláět u dětí dojít ke střetnutí. Prosím o Vaše stanovisko. jaká máme práva pro řešení této situace. Děkuji

Výška plotu

Martina Staňková, 28.08.2008 09:32:24

Můj problém spočívá ve výšce plotu. Soused se kterým máme společný drátěný plot se rozhodl z neznámých důvodů jeho plot předělat. Tuto skutěčnost nám nahlásil. Zapoměl však podotknout, že nebude zachována výška plotu, kterou zvýšil minimálně o 150cm. Takže výsledná výška plotu je asi 3,5m ,možná více, nemám to přesně změřeno. Chtěla bych vědět, jestli má na to právo.Ještě upozorňuji, že je to na jeho štítové straně domu, kde nemá ani okna ani žádný rozsáhlejší pozemek. vzdálenost jeho domu od plotu je asi necelý 1m.

Re: Výška plotu

Mgr. Oldřich Topka, 04.09.2008 14:14:54

Dobrý den, v současné době je k jeho umístění požadováno pouze územní rozhodnutí nebo souhlas. Pro podrobnější popis je však znát poměry na místě. Takže to řešte na příslušném stavebním úřadu.
Výška plotu není žádným zákonem omezena, vlastník však nesmí omezovat vlastnická práva sousedů. Pokud Vám tedy brání ve výhledu nebo podobně, lze se bránit i u soudu.

sousedské spory

Eva Krajná, 25.05.2007 23:55:00

Dobrý den,prosím o radu ohledně sporu se sousedem...při orkánu Kyrill bohužel spadly dva smrky z naší zahrady na jeho plot a špičkou mu poškodily střechu. Jsme za to jako vlastníci pozemku zodpovědní? Soused teď po nás chce pokácení všech stromů na zahradě(duby, smrky) s tím, že ho ohrožují a že mu velmi vadí. Stromy jsou od plotu vzdálené nejméně 3 metry, prý mu navíc listí při větru zalétává na jeho pozemek. Dohoda není možná, a proto se ptám, kdo je v právu? A zda se dá něco dělat, abychom své stromy "zachránili"? Předem moc děkuji.

Re: sousedské spory

Mgr. Oldřich Topka, 18.08.2008 14:33:08

Dobrý den, Vy v tuto chvíli nemusíte dělat nic, on Vám nic nařizovat nemůže. Pokud mu to za to stojí a věří, že uspěje, pak ať si podá žalobu k soudu, který o tom rozhodne. Teprve soud by Vám mohl uložit povinnost učinit opatření, která by mohla vést až k pokácení stromů, ale to by se nejprve muselo ukázat, že požadavek souseda je oprávněný. Ohledně stromů a jejich stavu by patrně byl přizván znalec z oboru ochrany přírody.

živý plot - smrky

Jan Gabel, 22.05.2007 17:43:05

Dobrý den.Soused se rozhodl, že svůj pozemek ohraničí živým plotem ze smrků a to tak, že je sází na samu hranici pozemku - v některých místech až na můj. Jak je bude udržovat zatím neřeší, na moji námitku, že větve a kořeny budou zasahují na můj pozemek odvětil cosi o přírodě apod. Reší nějaký předpis vzdálenost živého plotu ze stromů? - navíc se nám plot za smrčků nelíbí. Jak se můžeme bránit, jaká máme práva? Děkuji.

Stavba zasahující na cizí pozemek

Štefan Härtel, 17.08.2008 12:42:49

Dobrý den,
koupil jsem pozemek od obecního úřadu, po zaměření do terénu jsem zjistil, že soused postavil opěrnou zeď, kammenou udírnu,krb k venkovnímu posezení, a to celé zastřešené, z části na mém zakoupeném pozemku.Obecní úřad o tomto jednání nevěděl. Sousedovo jednání není vztřícné a proto se ptám co mohu proti tomu podniknout abych o tuto část pozemeku nemohl po deseti letech přijít třeba vydržením.

Re: Stavba zasahující na cizí pozemek

Mgr. Oldřich Topka, 18.08.2008 14:35:14

Dobrý den, podejte žalobu na neoprávněný zásah do Vašeho vlastnického práva s tím, ať soud nařídí, aby závadný stav napravil.

plot

Marek Beňuš, 10.05.2007 06:10:42

Dobrý den zajímalo by mě jestli existuje nějaká tolerance
pro stavbu plotu.Muj pozemek je oddělen od sousedova plotem a ten ovšem zasehuje 12cm do jeho pozemku.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »