Obchdní zákoník - reklamce - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

záruční doba

Ivana Fleknová, 18.03.2008 11:34:05

Máme obchod s elektronikou a záruční doby poskytujeme kupujícím v souladu se zákonem 24 měsíců ode dne prodeje zboží. Nyní se nám vyskytl problém s jedním dodavatelem, který náhle tvrdí, že nám poskytne záruční dobu na odebrané výrobky pouze 6 měsíců, ačkoliv dosud reklamace na zboží vyřizoval bez problémů, tak jak uvádíme výše.V tom případě by náklady na reklamace od zákazníků po celých 18 měsíců musel nést obchodník a to není únosné.
Kterým zákonem se tedy řídí prodej v maloobchodě, když jsme vlastně jen zprostředkovateli mezi velkoskladem nebo výrobcem a spotřebitelem?

Obchdní zákoník - reklamce

Ivana Hanáková, 30.01.2008 22:25:09

Dobrý den,
jsem registrován jako dealer výpočetní techniky u jedné PC firmy. Zajímalo by mě jakou dobu mají na vyřízení reklamace. Já oponuji, že je to standartních 30 dní, oni mi řekli, že dle obhodního zákoníku je to více. Kdo má pravdu popř. kolik dní na to mají.

Děkuji Petr Hanák

Re: Obchdní zákoník - reklamce

Mgr. Oldřich Topka, 31.01.2008 08:19:00

Dobrý den, 30 dnů se vztahuje na běžné spotřebitele, kterým se rozumí fyzické osoby - nepodnikatelé. Jestliže se u Vás jedná o nákup zboží v rámci obchodního zákoníku, tam je to jiné. Odpovědnost za vady je mezi podnikateli upravena odlišně. Nejsou zde stanoveny žádné přesné lhůty. Vady musí být odstraněny v přiměřené lhůtě nebo ve lhůtě stanovené prodávajícím (§437 obchodního zákoníku). Takže je to věc dohody a Vy jste si měl sjednat konkrétní lhůtu. Jako podnikatel se v obchodních vztazích řídíte hlavně obchodním právem. A to je právo profesionálů, kteří si zodpovídají za svá jednání i podnikatelské riziko a mají dostatečně dbát o ochranu svých práv.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »