SJM - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Majetkoprávní vyrovnání po rozvodu

Markéta Tvarůžková, 09.01.2009 09:40:59

Dobrý den,
mám na Vás velkou prosbu.Potřebovali by jsme s partnerem poradit a spěchá to.Přítel je od 2/08 rozveden.O SMJ nežádal.Nevěděl,že může a jeho ex měla právníka,který se k tomu taky neměl,jelikož věděl,že dluhy z manželství by museli platit na polovinu.Partner měl s ex ženou společný účet u banky,vedený na jeho jméno a jí tam chodila výplata.Vzhledem k jejímu nadstandartnímu životu jim nestačili výplaty a tak si brali půjčky,samozřejmě,že je dostali.Příjem měli přes 30 000/měs.Takže tím,že je majitelem účtu tak všechny půjčky jsou psané na něj.Jelikož jeho ex žena se k domluvě ted neměla, a tel mu dala špatný,obrátili jsme se na soud v listopadu 2008 a podali žalobu.Kde jsme doložili všechny kopie výpisů z účtu všech pujček.V pondelí nám přišel dopis od právníka že se chce sejít mimosoudně-nevím jak na to reagovat a náš právník nám řekl at tam jdem sami.Partnerovi odchází celá výplata na dluhy,mám jen rodičák 3800kč takže žádný med

Re: Majetkoprávní vyrovnání po rozvodu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 09.01.2009 09:49:35

Dobrý den,
nechci nijak kritizovat žádného ze svých kolegů, ale pokud Vám Váš právní zástupce řekl, abyste šli sami na tak důležité jednání jakým je mimosoudní jednání ve věci vypořádání SJM, kde je navíc právník protistrany, vřele doporučuji najít si nového advokáta, který s vámi na toto jednání půjde a bude hájit Vaše zájmy. Bez právníka na toto jednání nechoďte.

Rozsireni spolecneho jmeni manzelu

Katerina Cechova, 25.02.2008 15:12:37

Dobry den, mela bych na Vas dotaz ohledne rozsireni spolecneho jmeni manzelu. V dobe, kdy jsme si kupovali nas druzstevni byt, jsme jeste s manzelem nebyli oddani. Jednal za nas on, takze vsechny smlouvy s druzstvem byly psany na jeho jmeno. Jakmile jsme se vzali, prepsal na me manzel na druzstvu polovinu sveho druzstevniho podilu. Doporucila byste i presto notarske rozsireni spolecneho jmeni manzelu? Pokud ano, docetla jsem se, ze podle §149a obc. zak. nabyva tato dohoda ucinnost az dnem vkladu do katastru, ale v pripade druzstevniho podilu se nic do katastru nezanasi, nemelo by to tedy vliv na platnost dohody?

Dekuji,

Katerina Cechova

Vypořádání situace bydlení po rozvodu

Jarmila Pavlisová, 11.02.2008 21:53:32

Dobrý den, v listopadu 2007 jsem se po 3.5 roce manželství rozvedla.Zatím bydlím v ex manželově domě, který nabyl ještě před manželstvím, ale já jsem měla svůj byt, který jsem prodala krátce po uzavření manželství a peníze jsem z větší části investovala do manžela a do domu, načež mám svědky a doklady. A těch 3 a půl roku jsem platila veškeré náklady s provozem domu, manžel nepřispíval do domácnosti, ani na bydlení. Ptám se: Může mě manžel vyhodit bez náhrady bydlení, i když ještě nemáme udělané soudní majetkoprávní vypořádání.Chci vědět, jestli otázka bydlení je také předmětem majetkoprávního vypořádání, s bývalým manželem není možná žádná dohoda.
Děkuji za odpověď

Re: Vypořádání situace bydlení po rozvodu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.02.2008 14:09:10

Dobrý den,
otázka bydlení předmětem majetkoprávního vypořádání není. Nicméně v tomto řízení je třeba uvádět a dokladovat Vaše vklady do nemovitosti manžela. Pokud se neodstěhujete dobrovolně, bude muset podat žalobu na vyklizení a je možné, že Vám soud bytovou náhradu přizná.

SJM

Katerina Bitalova, 06.02.2008 12:58:30

Dobry den,
mam jeste jeden dotaz, vybaveni spolecne domacnosti bylo zarizeno z penez,ktere jsme s manzelem obdrzeli z prodeje druzstevniho bytu.Nejaka castka nam jeste zbyla.Manzel nabyl druzstevniho podilu jeste pred vznikem manzelstvi, ale byt byl prodavan az po 3 letech trvani naseho manzelstvi.Mam narok v pripadnem vyporadani SJM na polovinu castky,ktera nam zbyla ?
Dekuji za odpoved

majetkove vyporadani

Katerina Bitalova, 06.02.2008 12:39:13

Dobry den,
mam dotaz ohledne SJM. Vzhledem k tomu, ze jsme s manzelem za trvani naseho manzelstvi postavili rodinny dum na hypoteku -ktera je psana na oba dva s dobou splatnosti 30 let.Mame s manzelem prijmy ve stejne vysi a v pripade naseho rozvodu (mame 5 tileteho syna, ktery by byl pridelen do moji pece)bych chtela v tomto dome se svym synem zusat.Je mozne po manzelovi pozadovat krom vyzivneho na syna i placeni polovicni castky z hypoteky ?

Dekuji za odpoved

opět prosím o radu

Mona, 01.02.2008 14:44:36

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se řeší situace, kdy manžel dal do vybavení domácnosti v roce 2003 své finanční prostředky , které měl za svobodna. V roce 2007 jsme se rozvedli, já jsem na mateřské mám dvě děti 5 a 2 roky. Teď po mně chce celou částku, kterou investoval. Já mu mohu dát pouze nábytek a věci které jsme koupili jako jsou lustry, koberce apod., peníze na jeho vyplacení nemám. Mám strach, že mu budu muset celou částku splatit. Dnes ty věci mají myslím prakticky už nulovou hodnotu.Děkuji Mona

Re: opět prosím o radu

Mgr. Oldřich Topka, 01.02.2008 15:20:14

Dobrý den, chyba, že jste se dostatečně jasně nevypořádali v době rozvodu. Ale v tomhle případě by měla nastoupit domněnka o vypořádání, kdy je dáno, že nebylo-li SJM vypořádáno do 3 let od zániku SJM (tj. rozvodu), platí, že se bývalý manželé vypořádali. Je tedy otázka, jestli by byl po právní stránce ve svých nárocích úspěšný. Také můžete požádat o konzultaci např. v občanské poradně ve Vašem okolí (www.obcanskeporadny.cz).

Mona, 01.02.2008 16:08:25

Dekuji za odpoved.My jsme byli rozvedeni loni v květnu, byvaly manzel pozadal o vyporadani sjm loni koncem roku. Takze to nejsou tri roky. Nekde jsem slysela, ze i kdyz byl majetek porizen za penize ktere mel jeden z partneru pred manzelstvim tak se na to pohlizi ze majetek porizovali spolecne s tim ze penize byly vkladany s vedomim ze jdou do spolecneho majetku. Jednalo se vesmes o nabytek a zarizeni bytu. Dnes to ma uz skoro vse nulovou hodnotu, tedy alespon se domnivam. Jsem sama s dvouma detma na materske,takze na splaceni nemam, mohu mu pouze dat nabytek ktery mame.
Mona

Ludmila Radová, 04.02.2008 13:14:41

Dobrý den,ráda bych se zeptala jak mám postupovat.Jsme s manželem rozvedeni a vypořádáváme sjm manželů.Manžel vlastní firmu a máme společný byt vázaný úvěrem.Manžel chce dohodu kdy já doplatím celou výši ůvěru a on si ještě ponechá firmu která spadá do společ,jmění.Tvrdí že má jen dluhy a firmu po rozvodu převedl na svého otce.Ted nevím jak postupovat máme jedno nezl.dítě 9 let.Můžete mi poradit zda mám šanci vysoudit byt a manžel by doplatil hypotéku sám.Děkuji

SJM

VÁCLAV HRADEC, 30.01.2008 20:48:20

Dobrý den ,můj dotaz se týká SJM.Od 15.7.2007 nežiji s manželkou ve společné domácnosti.Do dnešní doby jsme stále manželé a v dohledné době budu podávat žádost o rozvod.Za doby manželství(které začalo v roce 2002) jsem si pořídil nový osobní automobil v hodnotě Kč 545.000,-(v roce 2004). Z toho 100.000,- bylo protihodnota starého vozidla,které jsem si pořídil před uzavřením manželství a zbývající částku mi poskytli mí rodiče.Má manželka se nyní pře o to, že polovina auta je její. Má na to nárok,když do něho neinvestovala ani korunu?Vozidlo sice bylo koupeno za doby manželství, ale peníze které byly na nákup použity nebyly nás - manželů,ale třetí osoby.Předem děkuji za odpověď

Re: SJM

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.01.2008 16:09:49

Dobrý den,
částka 100.000,- Kč by se do SJM nezapočítavala; co se týče zbytku peněz, soud by v řízení chtěl pravděpodobně rodiče vyslechnout k otázce toho, jestli měl být dar určen pouze výlučně Vám, nebo Vám oběma.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »