Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den. Jsem ve služebním poměru u Policie České republiky. Mám nepravidelnou pracovní dobu a můj platový tarif je zvýšen o 10 procent ze základního tarifu za vykonávanou směnnost. Rád bych se zeptal na skutečnost, zda má můj nadřízený právo na to, když v týdenním pracovním rozložení odsloužených hodin což je 37,5 hodiny má právo na to aby mi nařídil službu další. Jedná se konkrétně o to, že službu vykonávám od pondělí do pátku. Následně je mi ze strany nadřízeného nařízena služba v sobotu a v neděli a to v době od 9.00 do 17.00 hodin. Následující týden opět začínám v pondělí a ve službě pokračuji do pátku tak abych splnil 37,5 hodiny. Chtěl bych se zeptat na skutečnost, že jednak nemám žádný odpočinek, který mi dle zákona náleží a jednak na to, že mi můj nadřízený obě služby (v sobotu i v neděli) zahrnul do tzv. balíčku tedy 150 hodin které jsem ze zákona povinnen odsloužit zdrama. Z tohoto důvodu Vás prosím o radu, zda je toto vůbec možné a případně dle jakého ustanovení. Děkuji.
Dobrý den,mám takový dotaz.Jsem ve služebním poměru VS ĆR 22 let.Před 5 lety se můj zdravotní stav zhoršil že posudkový lékař VS ĆR posoudil,že jsem schopen služby s určitým omezením.Posudková komise s mojím přímým nadřízeným rozhodla,že budu zařazen na funkci kterou mohu vykonávat k mému zdravotnímu stavu. V nedávné době mě můj nadřízený s této funkce odvolal a velí mě do služby(která odpovídá z rozhodnutí posudkového lékaře VS ĆR k určitým omezením,že ji nemohu vykonávat), kde při vykonávání této služby se můj zdravotní stav rapidně zhoršuje a hrozí v brzké době pracovní neschopnost.Na dotaz mě bylo sděleno,že ho nezajímá můj zdravotní stav a že musím vykonávat službu jako ostatní.Proto se ptám zda má můj nadřízený právo takto rozhodnout i když je mu znám můj zdravotní stav i rozhodnutí posudkového lékaře a vykonávání momentálního zařazení ohrožuje moje zdraví.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
můj dotaz spočívá v následujícím. 3.3.99 jsem nastoupil k HZS na náhradní vojenskou službu. Po jejím skončení (3.9.2000) jsem se stal zaměstnancem. 1.1.2001 jsem se přehoupl do služebního poměru. K 30.11.2009 jsem odesel do civilu. Vsechny informace, co jsem dostal od svych nadrizenych, ale i z nejvyssich mist, me zarucovaly odchod s vysluhovym prispevkem (renta). Vyridily se vsechny nalezitosti a tim jsem skoncil. Po mesici a kousek me bylo volano, ze sprava social. zabezpeceni HZS (nebo MV) me nehodla dat tento prispevek, ze existuje narizeni kdy lidem od mesice zari, kteri vykonavaly civilni sluzbu se renta neprizna. Mam sice 15dni na odvolani, ale zajimalo by me, jestli kdyz jsem odesel v prechodnem obdobi, ktere zakon umoznoval se zapocitava civilni sluzba (vojenska ano), pripadne kde najdu nejakou zminku v zakone na toto tema. Videl jsem vypracovanou krasnou knihu z GR HZS, kde to bylo napsane, ze se vojna a civil.sluzba zapocitava, ale nyni nemam v ruce nic. Dekuji
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na ukončení služebního poměru ze strany policisty (při odchodu do civilu). Připadá mi totiž absurdní (nebo spíše nevolnické), že zákon 361/2003 zná pouze termín "propuštění" nikoli však "výpověď" a dále že policie vyžaduje formu "žádosti o propuštění", na které je navíc vyjádření služebního funkcionáře s možnostmi "schvaluji" a "neschvaluji". Pokud tedy chce policista ukončit služební poměr, musí "žádat o propuštění" dle § 42 m) a čekat, zda jeho nadřízený mu blahosklonně vyhoví, nebo existuje i jiná, důstojnější možnost? Může nadřízený vůbec nevyhovět? Pokud ano, jak postupovat, aby nedošlo k prodlení při zajišťování nové práce? Jak by byla posuzována forma "Dávám výpověď ze služebního poměru. místo, datum, podpis"? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Pokud služební zákon neuvádí možnost ukončení služebního poměru výpovědí ze strany policisty, tak prostě není možná.
Dobrý den. pracuji u VS ČR a mám dotaz ohledně čerpání dovolené. pokud jsem zařazen do nepřetržitého provozu (turnus 4 dny a 4 dny volna) a chci si vzít dovolenou v délce 7 dní počítá se tato doba na 7 kalendářních dní tedy od pondělí do něděle (včetně so+ne) nebo jen na dny kdy mám turnus (4 dny 12-ti hod. směny)a 3 dny jdou z volna s tím že mi tím pádem chybí fond pracovní doby a tuto dobu budu muset nahradit. děkuji za odpověď
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda zákon 361 upravuje nějakým způsobem zodpovědnost za škodu způsobenou zaměstnancem nebo se v tomto případě postupuje podle platného znění zákoníku práce. Děkuji za odpověď.
Vážený, rád bych věděl, zda můj zaměstnavatel /celní správa/ postupoval správně,když mi odmítl dát služební volno na obstarání pohřbu mého tchána a na účast na něm z důvodu, že jsem ve služebním poměru dle zákona 361/2003 a nevztahují se na mě jiné zákony /NV č.590/2006 Sb/ a dle služ.zákona mám nárok na obojí pouze v případě, že by otec mě ženy bydlel ve společné domácnosti s námi, což nebylo.Proto,že si musím na oba dny vzít dovolenou.Veškerá potvrzení, že jsem obstarával pohřeb mám/žena tohoto nebyla v tu chvíli z emočních důvodů schopna/ a též potvrzení,že jsem se účastnil pohřbu.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, §201 služebního zákona: "Za člena rodiny se považuje manžel nebo manželka příslušníka, jeho děti, osvojenci, děti svěřené do pěstounské péče nebo do výchovy na základě rozhodnutí příslušného orgánu, rodiče, osvojitelé nebo další osoby, které žijí s příslušníkem v domácnosti.".
§71/3 SZ: "Služební volno ... při obstarání pohřbu člena rodiny, včetně účasti na nich, se poskytne na 2 dny. Služební volno ... při účasti na pohřbu člena rodiny se poskytne na 1 den".
Z toho vidíte, že tchán skutečně nespadá do kategorie osob, u kterých máte nárok na volno při pohřbu.
Dobrý den,
jsem příslušníkem celní správy a mám stanovenu rovnoměrně rozvrženou dobu služby s uplatněním pružné doby v souladu se zákonem číslo 361/2003 Sb. Službu si plánuji na začátku týdne tak abych splnil základní dobu služby příslušníka jenž činí 37,5 hodiny týdně. V průběhu týdne mě služební funkcionář na základě rozkazu vyšle k výkonu služby. Jelikož se výkon služby prodlouží na delší časovou dobu a zjistím, že na základě této překážky ze strany zaměstnavatele nestihnu dorovnat stanovenou dobu služby a odsloužím tedy více jak 37,5 hodiny za týden je tedy nutné tuto odslouženou dobu vykázat do výkonu služby přes čas bez nároku na náhradní volno.
Můj dotaz směřuje k tomu zda je možné uplatnit § 59 odst. 2 z.č. 361/2003 Sb. , kdy služební funkcionář může tuto služby přesčas započítat do služby v týdnu, který bezprostředně následuje a nebo to nelze a tato služba se skutečně započítá do výkonu služby přes čas bez nároku na náhradní volno (fond. 150 hodin).
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, uvedené ustanovení nehovoří o tom, že nadřízený "může" tuto dobu započíst, ale přímo, že musí (Služební funkcionář ZAPOČTE příslušníkovi tuto službu do doby služby v týdnu)
Dobrý den požádal jsem o ukončení služebního poměru dle §42 odst.1)písm.m.Chtěl bych se zeptat zda mám nárok na volno na hledání nového zaměstnání.V případě že ano o jaké jde volno(placené,neplacené) a v jakém množství. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ve služebním zákoně není v sekci o služebním volnu (zj. §68 a násl.) žádná zmínka o volnu k hledání nového zaměstnání.
Dobrý den,jsem příslušníkem VS ČR.Dle z.č.361/2003 §54 jsme povinni odpracovat v důležitém zájmu služby 150h bez nároku na mzdu.Můj názor je,že dochází u VS ČR ke zneužívání pravomoci a §54,protože do 150h máme zařazeny směny,které jsou plánovány na měsíc dopředu a ne,které vznikly náhle.Převážně jsou to služby za neobsazená tabulková místa na které má VS finanční prostředky a my to odsloužíme zadarmo.To,že VS není schopna náborovat dostatek příslušníků odnášejí Ti co slouží.Může docházet ke spekulacím,že VS záměrně nepřijímá více příslušníků,protože to Ti "Blbci" odpracují a oni šetří mzdové prostředky za což mají tučné odměny.Je nám zdůrazňováno,že těch 150h je zohledněno v platu,ale dochází k tomu,že někdo fond 150h plní více,jiní méně a někdo vůbec.Rozdíly nejsou jen ve věznici,ale i mezi věznicemi.Podle §77 je bezpečnostní sbor povinnen zajišťovat rovné zacházení se všemi příslušníky.
Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, z dotazu nevyplývá, že by jste se ptal na něco konkrétního. Tohle je předmětem rozsáhlých diskuzí a již proběhlo několik demonstrací příslušníků pracujících v resortu ozbrojených sil pod služebním zákonem. V těchto otázkách přesčasů "zadarmo" panuje jistě řada nejasností, ovšem jejich náprava je na úrovni vládních rozhodnutí a legislativních opatření. O tom proč to tak je a co je nutné udělat pro změnu tohoto (z hlediska příslušníků policie i VS) nežádoucího stavu, však zde spekulovat nebudu. Touto problematikou se tato poradna nezabývá.
Pokud vím, mají příslušníci silových složek několik webů, kde probíhají na toto téma rozsáhlé diskuze. Ty to však samy o sobě nijak nevyřeší.
Dobrý den,jsem příslušníkem ozbrojeného sboru, pracuji ve služebním poměru a mám dle §53 z.č. 361/2003 Sb., nerovnoměrně rozvrženou dobu služby. Služba je jedmosměnná. Musím při tomto způsobu rozvržení služby napracovat dny na které připadají svátky. Jaký fond pracovní doby připadá na tento způsob rozvržení služby?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podle §112 paltí, že " Příslušníkovi, který nevykonával službu proto, že na jeho obvyklý den výkonu služby připadl svátek, se služební příjem nekrátí.". To, že by jste byl povinen svátek napracovat, uvedeno není. V ostatním se informujte přímo na příslušném oddělení Vašeho sboru. Ozbrojené složky mají dostatečný "aparát" zaměstnanců, kteří tyto personální, služební a mzdové záležitosti řeší a jsou povinni Vám poskytovat příslušné informace.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com