Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, prosím o radu, Vlastním s manželem dům a chci ho darovat mým rodičům (otec je nevlastní), dočetla jsem se, že matce mohu darovat dům zdarma (bez platby darovací daně) i nevlastnímu otci (manžel matky), můj manžel může darovat dům s osvobozením daně mojí matce (tchýně) a co mému nevlastnímu otci??? Je to jeho tchán či nikoli???
Jak se prokazuje společné žití v domácnosti??? Stačí to, že v domě přebýváme společně, platíme vodu, elektriku, hypotéku??? Trv. bydliště má manžel jinde...
Děkuji
Jsem opatrovníkem svého bratra, který byl zbaven způsobilosti k právním úkonům.Starám se o něho již 7 let.V jeho vlastnictví je rodinný domek, který není schopný udržovat.Prosím o radu, zda je možné mým prostřednictvím jeho dům darovat svým sourozencům - sestře a bratrovi.Děkuji.
Dobry den.Chci se informovat,Moje babicka vlastni Se svoji sestřenicí Rodinny dům mi v jedné polovině byváme a tu druhou využívala jeji sestřenice jako chatu Dům je jako jedno čislo popisne a neni nijak rozděleny ani kde je pullka. Ted nastala situace že ta jeji sestřenice to darovala od své sestry synovi..Má na tohle pravo kdyz baba ted tvrdí ze měla předkupní pravo a Jí to nikdo nenabidnul a ani se nezminil že pulka se pise na nekoho jineho?Dekuji za radu a odpověd
Je pravdou, že spoluvlastníci mají předkupní právo, které se však netýká darování.
Dobrý den. Mohu darovat svůj vlastnický podíl (1/6) na nemovitosti sourozenci, jehož vlastnický podíl na stejné nemovistosti je zatížen zástavním právem?
Děkuji.
můžete, jeho podíl se tím zvětší a celý bude zatížen zástavním právem
chtel bych se zeptat zda mohl muj otec přepsat celý dum ve kterem žije na meho bratra ( matka podíl nemela) a chatu, kde jsme meli podíl po matce 1/6 a otec polovinu po matce ,dnes všechno přepsal na meho bratra. otec zije ale vše převedl na bratra darovací smlouvou. je možné se nějak bránit ????
Děkuji Bruna
Svéprávný vlastník může za svého života nakládat se svým majetkem podle svého a nikoho se na nic nemusí ptát ani dovolovat.
V rámci dědického řízení po otci můžete uplatnit tzv. dědický zápočet - na podíl Vašeho bratra se započte to, co od otce obdržel za jeho života nad rámec obvyklého darování. Pokud však nebude po otci již co dědit, máte smůlu i s dědickým zápočetem.
Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat zda je osvobozená od daně darovací pravnučka?
Za Vaši odpověd Vám předem děkuji
Dobrý den
Chci se zeptat jak mám uvést dárce na darovací smlouvě. Rodina mi chce dát stavební parcelu na výstavbu nemovitosti. Vlastní ji však 3 osoby a z toho každá 1/3.
Lze uspořádat dárce na smlouvě v tabulce kde uvedu jméno , bydliště, rodné číslo a podíl a pod tabulku napíši ( dále jen dárce) a zbytek ponechám dle vzoru darovací smlouvy na nemovitost , že dárce obdarovanému daruje nemovitost a neváznou na ní atd.. Je z toho zřejmé , že každý mi daruje svou 1/3 a já se stanu výlučným vlastníkem? Nebo je nutno sepisovat s každým zvlášť smlouvu a dávat na katastr zvášť tři vklady na každý podíl.
Dole pak udělám odstavec za dárce kde všichni tři připojí podpis.
Musíte udělat jednu smlouvu. Nemusíte dělat tabulku, jen prostě vypsat osoby, rodná čísla....atd. a označit je jako dárce....tak jak to píšete....vy jste obdarovaný
jeden návrh na vklad
Přeji pěkný dobrý den. Ráda bych se Vás zeptala, zda sepsaná darovací smlouva se musí zaevidovat na katastrálním úřadě do určité doby nebo je možné toto udělat bez obnovení smlouvy třeba po dvou letech ?
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,
jsem opatrovníkem své nesvéprávné babičky, která vlastní nemovitost. Rád bych nějakým způsobem převedl tuto nemovitost na svého otce (na sebe zřejmě nemohu z důvodu střetu zájmu... ?). Mohl bych požádat o radu jakým způsobem se s tímto vypořádat. Předem děkuji za odpověď. L.Dočekal
Dobrý den,koupil jsem nemovitost od města a to ji přepsalo na mě,teď bych chtěk nemovitost darovat svému synovi avšak město si vyhradilo předkupní právo(zapsáno na KN) na dům.Mohu darovat takou nemovitost?
Děkuji za radu
Dobrý den,
prosím o radu. Je nebo není potřeba odhad nemovitosti, která se bude darovat? Děkuji za odpověď
Pokud se daruje blízkým příbuzným, kdy je darování od daně osvobozené (viz odpovědi na dotazy), tak odhad být nemusí.
Dobrý den chtěl bych se zeptat,jak to je když moji rodiče chtěli pomoct bratrovi tak mu vzali na sebe půjčky s tím že je bratr bude splácet a on je nesplácel a hrozně je tím zadlužil protože to přišlo až k exekucím a teď ty dluhy dělájí zhruba 300000kč.bohužel moji rodiče mu věřili natolik že s ním nesepsali ani žádnou smlouvu.Mají nějakou šanci na vymáhání těch peněz když na to mají svědky?Děkuji Lukš
Dobrý den, půjčky si vzali výhradně na sebe a s bratrem bylo vše sjednáno jen na dobré slovo a nikoliv písemně. Vymáhaní půjčky bratrovi sice možné je, ale vše bude mnohem komplikovanější (zejména na dokazování).
Dobrý den,
jménem svého otce Vás žádám o radu. Prarodiče získali v roce 1946 dekret na dům s pozemky. Po smrti dědy byl majetek převeden na babičku. Po její smrti měl získat majetek můj otec. Ten zemřel v roce 1989. Při přepisu domu a vyřizování restitucí bylo mé matce zděleno, že není pravoplatný dědic a nemůže o to žádat. Ta nechala vše být. Teď chce dům i pozemky přepsat na mě, jak si to prý vždy otec přál. Na katastru nemovitostí jsem zjistil, že vlastníkem domu jsou stále mí zemřelí prarodiče a pozemky přešly do vlastnictví státu. Nedošlo prý k přepisu majetku na mého otce po babičině smrti. Můžu ještě získat tento majetek do svého vlastnictví jako jejich vnuk? Prosím poraďte co s tím? Děkuji Lucie
Dobrý den, tohle je velice složitá právní situaci. Takové záležitosti nemůžete řešit v bezplatné poradně, ale musíte se obrátit na advokáta (nebo notáře) se žádostí o konzultaci. Otevřít tohle letité dědictví a restituci bude velmi obtížné, jestli se to vůbec podaří.
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, komu mám předat ověřenou darovací smlouvu (nebo bude stačit jen notářce a katastrálnímu úřadu) a jestli to za mně notářka vyřídí, když mám svou sepsanou darovací smlouvu?
A ještě když nejsem zatím v příbuzeneckém vztahu s tou rodinou, ale žiji s přítelem z té rodiny už šest let v jedné domácnosti, jestli bych platila darovací daň, kdyby mi to tatínek mého přítele také chtěl darovat?
Moc krát děkuji za odpověď.
S pozdravem
Kateřina Pelclová
Dobrý den, to si musíte zařídit sama, ledaže k tomu zplnomocníte jinou osobu nebo pověříte notářku k vyřízení (to ale nebude levné a podat návrh na katastr snad zvládne téměř každý). Ohledně osvobození od daně by osvobození možné bylo, ale pro podrobnosti se obraťte na finanční úřad, zde není daňová poradna.
Dobrý den.Otec je vlastníkem pozemku s nemovitostí a chtěl by ho převést na svou manželku.Ráda bych se zeptala jaký způsob by byl pro něj nejvýhodnější zda je možné ji třeba pouze darovat.Jakou smlouvu při tom sepsat a kam se pro vyřízení převodu obrátit,aby průběh byl co nejjednoduší a co nejméně nákladný.
Předem moc děkuji za odpověď.
Dobry den, chtela bych pozadat o radu.Za dobu manzelstvi jsem do vylucneho vlastnictvi od babicky dostala dum.Po dobu manzelstvi jsme dum zrekonstruovali (vetsi cast rekonstrukce provedl muj otec)Nyni jsme rozvedeni a manzel se nehodla vystehovat,ze je to uz i jeho dum.Fyzicky me napada a dnes je i v podmince za ublizeni na zdravi (spachane na mne).Podala jsem na nej zalobu o vyklizeni domu a ted se na soudu resi, jestli ho vubec muzu vystehovat , kdyz byla provedena rekonstrukce domu,ze i on muze byt spolumajitelem.Rekonstukce byla provedena v rozsahu :pristavek jednoho pokoje cimz vznikl i pokoj v prvnim patre..jen s jednou mensi casti obvodove zdi bylo pohnuto, jinak zbytek zustal zachovan a dale byly mensi upravy v dome.Zajima me jak velka musi byt rekonstrkuce, aby dum patril i byvalemu manzelovi.
Dekuji.
Renkonstrukce Vašeho domu nemá vliv na změnu vlastnických práv k domu. Nový pokoj s dalšími úpravami se stal přírůstkem nemovité věci a nová věc nevznikla. Tudíž nemovitost v době trvání manželství byla stále ve Vašem výlučném majetku, po záninku společného jmění mamželů se tedy nic nezměnilo, majitelkou celé nemovité věci jste Vy.
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Bylo by možné darovat pozemkem mojí dceři a současně jejímu manželovi. Myslím jednou darovací smlouvou. Měli by pak tento pozemek zapsaný ve společném jmění manželů? Ještě, prosím vztahuje se nárok na osvobození od daně i při darování na mého zetě. Předem děkuji za odpověď. J.Vaněčková
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu ohledně darování nemovitosti jednomu ze 4 dětí, při čemž já jsem to obdarované dítě. Jedná se o rodinný dům s větším pozemkem. Zajímalo by mě, zda je nutné vyplácet sourozence jakýmkoliv zbůsobem při darování nemovitosti jen jednomu ze 4 dětí. Dále je-li právně napadnutelné, jestliže v darovací smlouvě nebude uvedeno, zda byli moji sourozenci vyplaceni nebo se nemovitosti zřekli (myslím tím, zda po smrti mých rodičů nebudou moci moji sourozenci právně vymáhat podíl z nemovitosti). Dalším mým dotazem je, zda je nutné nebo dobré nechat při takovém právním úkonu vypracovat odhad nemovitosti i když nebude nikdo vyplácen.
Předem velice děkuji za odpověď. Velmi mi to pomůže.
Dobrý den,
rodiče za svého života mohou se svým majetkem nakládat jak chtějí. Tedy mohou Vám dům s pozemkem věnovat, nikoho vyplácet nemusíte.
Samozřejmě v darovací smlouvě nebude uvedeno, zda byli moji sourozenci vyplaceni nebo se nemovitosti zřekli.
Darování je osvobozeno od daně, tedy odhad nemovitosti není potřeba.
Pro úplnost uvádím, že až po smrti rodičů při projednávání dědictví se zohlední, že za života jste dostala dům a pozemek darem - tedy že nejspíš z dědictví už na Vás nic nevyjde. Ale vyplácet nikoho nemusíte.
Přeji pěkný den,
můj syn koupil byt v privatizaci od města. Jelikož na koupi neměl peníze, tento byt jsme mu zaplatili. Je nějaký problém v tom, aby nám tento byt, jakmile bude připsán v KN na jeho jméno daroval? Tento dotaz jsem již na začátku prosince posílala, bohužel je nemohu najít. Byl z nějakého důvodu vymazán? Byl v kategorii nemovitosti, darování nemovitostí.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
záleží na tom, zda ve smlouvě s městem není uvedeno předkupní právo či jiné omezení nakládání.
V roce 1996 bylo rozvedeno naše manželství,ale nebylo provedeno majetkové vypořádání.Teď chce bývalá manželka darovat svůj podíl na domě našemu synovi.Jak správně postupovat?
Děkuji za radu
Dobrý den.Daruji dětem nemovitost.Budou neco platit na F.U.Děkuji
Dobrý den, ráda bych se chtěla zeptat, jakým způsobem může můj otec ještě za života darovat byt v OV pouze mě jako dceři,i když mám ještě bratra, ale ten se s ním nestýká ani žádný zájem nejeví, přestože bydlí 200m od něj a otec už jeho chování nechce tolerovat. Jak má v tomto případě postupovat, aby po jeho smrti můj bratr nemohl po mě požadovat vyplacení za tento byt? A jaká je eventuelní darovací daň letos a jak tomu bude příští rok. Děkuji Janebová Eva
Odpověď jste dostala včera, proč se ptáta znovu?
Sepsat darovací smlouvu.
Byt je přece jeho a může ho darovat, komu chce.
Nejste povinna bratra vyplácet (jenom při dědickém řízení může navrhnout, aby se toto darování zohlednilo - a o to bude menší Váš podíl z dědictví; ale nic platit nemusíte).
Daně: toto není daňová poradna.
Dobrý den,
prosím oradu. Je možné, aby si dárce (můj děda) vymínil v darovací smlouvě, že dům, který daruje svým dcerám nesmí být za jeho života pronajímán a zastavován? Zda je to po právní stránce možné a nenapadnutelné?
Dále by mě zajímalo, zda musí být 2 darovací smlouvy, když chce svůj podíl na domě darovat babička, která má 1/4 a děda, který má 3/4 nebo zda může být jen jedna darovací smlouva, kde budou vypsáni obda dva jako dárci (spolumajitelé)?
Děkuji
Dobrý den, ráda bych se chtěla zeptat, jakým způsobem může můj otec ještě za života darovat byt v OV pouze mě jako dceři,i když mám ještě bratra, ale ten se s ním nestýká ani žádný zájem nejeví, přestože bydlí 200m od něj a otec už jeho chování nechce tolerovat. Jak má v tomto případě postupovat? Děkuji Janebová Eva
Sepsat darovací smlouvu.
Byt je přece jeho a může ho darovat, komu chce.
Dobrý den,
pokud by má babička darovala pole mé manželce, bude tento dar osvobozen od darovací daně, nebo by musela nejdřív darovat pole mé matce a ta pak následně mé manželce?
Dobrý den.
Dědeček by mi chtěl darovat garáž, na kterou je vedeno zástavní právo. Chtěl bych se zeptat, jaké všechny náležitosti a dokumenty jsou k převodu právě takovéto nemovitosti potřeba. Je potřebný odhad?
Velice děkuji za odpověďi a pomoc.
S pozdravem, Jiří Dobrý
Dobrý den, prosím o radu.
Nyní jsem se dozvěděl od svých rodičů, že mi chtějí darovat dům ve kterém s nimi,mou manželkou a našimi dětmi žijeme.Máme se rozhodnout, zda bude dar jen pro mne nebo i pro mou manželku s tím,že v každém případě oni budou jako břemeno.Již mají vše domluveno u advokáta, jen se máme rozhodnout.Zajímalo by mne, jak je to s nějakými daněmi a poplatky a co je pro nás výhodnější.Co za povinnosti je potom pro nás?Placení roční daně z nemovitosti a ještě něco?
Bohužel na to máme jen 3 dny.Děkuji za rychlou radu. J.Sádlo
Když to bude dar jen pro Vás, budete Vy sám vlastníkem domu. Když pro oba, tak budete podíloví spoluvlastníci, každý bude mít ideální polovinu.
Takže při případném rozvodu bude výsledek odlišný.
Vlastnictví zavazuje - tedy jako vlastník domu budete platit roční daň z nemovitosti, ale zejména budete muset dům udržovat.
dostala jsem darem ideální 1/4 nemovitosti od babičky, byla sepsána darovací smlouva a vložena na katestr nemovitosti, za týden přišly potvrzené smluvy. Vklad proběhl úspěšně. Po 2 dnech mi přišlo od fin.¨úřada přiznání k dani darovací, s tím jsem počítala a informovala jsem se dopředu, co bude fin. úřad vyžadovat - tenkrát mi paní od FU říkala, že dan se neplatí a že stačí donest vyplněný formulář a popř. můj rodný list - a ted požadují znalecký posudek o kterém před měsícem vůbec nemluvili. Tato dan je od daně osvobozena - tak proč potřebují znalecký posudek - jsou to peníze zas navïc? je to v pořádku? kde bych našla úplné znění zákona abych věděla, zda to mají právo po mě požadovat. děkuji
Dobrý den, z dotazu to nevyplývá, ale nejspíš bylo s darováním zřízeno věcné břemeno užívání nemovitosti pro babičku, a za zřízení břemene se platí daň z převodu nemovitosti (na rozdíl od daně darovací, od které jste osvobozena). xpd7p
Jinak tyto daně upravuje zák.č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí.
Dobrý den ráda bych se informovala,Darovala sem dceři peníze na dům,jenže sme se nepohodli a já bych je chtěla zpět je nějaká zákoná lhůta do které bych mohla po dceři peníze vymáhat?nebo můžu třeba i po deseti letech žádat finance zpět?děkuji Vladka
Dobrý den,
domáhat se vrácení daru můžete v případě, že se obdarovaný chová vůči Vám nebo členům Vaší rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy. Od takového jednotlivého případu běží 3-letá promlčecí lhůta, v níž toto právo musíte uplatnit. Je však otázka, jestli Vámi uváděné "nepohodnutí se" s dcerou lze považovat za hrubé porušení dobrých mravů. To pochybuji.
Dobrý den. Kupuji pozemek, mám již sepsanou budoucí kupní smlouvu. Nyní mi poštou přišla kupní smlouva, vše řešíme na dálku. Majitel pozemku bydlí v jiné části republiky a já zařizuji rozdělení pozemku, geodeta a vklad na katastr. To mi nevadí na tom jsme se domluvili. V kupní smlouvě která mi přišla je napsáno že budu také platit daň z převodu nemovitosti, na tom jsme se nijak nedomluvili, proto jsem majiteli okamžitě volal, řekl že to můžu škrtnout a podepsat se pod to. Má otázka zní zda tato smlouva bude platná a zda mi to takto uznají na katastru nemovitostí. Tlačí mě čas ve smlouvě budoucí byl napsán termín o sepsání kupní smouly a poku se nepodepíše naskakují penále. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Dobrý den, každé škrtání ve smlouvách budí přinejmenším podezření. Takové škrtnutí může totiž v podstatě udělat kdokoliv a druhá strana pak může tvrdit, že žádné škrty sjednány nebyly a problém je na světě. Na druhé straně je fakt, že plátcem daně z převodu nemovitosti je prodávající. Ale kupující je zákonný ručitel. Pokud daň neuhradí prodávající, bude FÚ vymáhat nedoplatek na prodávajícím.
Namísto škrtání raději vyhotovte dodatek, kterým se příslušné ustanovení změní tak, že kupující nebude plátcem daně, podepište ho a přiložte ke smlouvě. Prodávající Vám pak musí zaslat alespoň jeden od něj podepsaný stejnopis, aby jste měl doklad o tom, že jste si tuto změnu odsouhlasili.
Dobrý den,
dle mých informací si darovací smlouvu mohu vytvořit sám (podle velkého množství existujících vzorů), ale musím si nechat ověřit podpisy. Jakým způsobem? Provádí se podepisování darovací smlouvy a ověřování podpisů v notářské kanceláři nebo to může být kdekoliv?
Návrh na provedení změny v listu vlastnictví na Katastru nemovitostí mohu podat sám nebo to provádí pouze notář?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
podpis na smlouvě Vám ověří buď notář, nebo úředník města či advokát - nikdo jiný k tomu není oprávněn. Návrh na vklad smlouvy do katastru nemovitostí může donést na na k.ú. kdokoli; je samozřejmě možné poslat ho i poštou.
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Přítelův otec mu chce přepsat půl zahrady, jako stavební parcelu. Vzhledem k tomu, že budu hlavní žadatelkou o hypotéku, tak chci mít jistotu i v pozemku. Proto potřebuji poradit, jak nejlépe a nejlevnějším způsobem docílím toho, že budeme majitelé oba.V případě otce a syna stačí jen přepis na KN nebo je k tomu zapotřebí i darovací smlouva?A jak to pak bude ošetřené v mém případě?Jakou smlouvu nebo prohlášení bych měla sepsat s přítelem, aby to nebylo v budoucnosti napadnutelné?Pokud by to byla kupní smlouva - může to být za nějakou symbolickou cenu?Nebo je zapotřebí odhadce a ten pak určí?
Dobrý den,
buď to může proběhnout tak, že nejprve otec daruje synovi celý pozemek a ten Vám pak z něj daruje 1/2, nebo Vám otec přítele může darovací smlouvou pozemek darovat rovnou oběma do podílového spoluvlastnictví.
Jakýkoli převod nemovitosti však lze činit pouze na základě nějaké smlouvy a to buď smlouvy darovací, kupní apod.
Dobrý den, můj otec vlastnil nemovitost o které jsem se dozvěděl, že ji před 4 roky převedl na mého bratra o čmž jsem se dozvěděl až nedávno. Jelikož se jedná o dům ve kterém jsem společně s rodiči a bratrem vyrůstal, zajímalo by mě,zda na tuto nemovitost nemám také ze zákona právo.Děkuji MK
Dobrý den,
žádné právo na tuto nemovitost nemáte. Je čistě věcí rodičů, jestli se rozhodnou ji komukoli darovat či prodat.
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaký právní dokument o tom, že se sestry dobrovolně vzdaly práva na majetek - aby případně v budoucnu nemohli napadnout darovací smlouvu.
Děkuji za odpověď Alena Nováková
Dobrý den, jestli je darovací smlouva dobře sepsaná a platná, pak ji nikdo v budoucnu úspěšně nenapadne. I když tomu, aby to nikdo nezkusil, zabránit nelze. Prohlásit (a napsat) mohou co chtějí, ale pokud jednou smlouvu napadnou, záleží jen na nich, jestli budou zbytečně investovat peníze do sporu, který nevyhrají.
Dobrý den, chceme s manželem stavět dům a tchýně nám chce darovat pozemek. Problém je však v tom, že pozemek vlastní na půl se svou sestrou, která má od narození vážné postižení a proto musí být v ústavu a nemůže sama za sebe nijak rozhodovat. Jejím poručníkem je tchýně. Pokud nám tchýně svou polovinu pozemku daruje, může nám svou polovinu pozemku darovat i její sestra? Nebo musíme její polovinu odkoupit? Jak máme postupovat aby mohl být pozemek přepsán na manžela? Budeme platit darovací daň? Předem moc děkuji za odpověd.
Dobrý den, pokud má poručníka (nebo opatrovníka), pak tato soba je jejím zákonným zástupcem, který spravuje majetek nesvéprávné osoby. Pokud ale nejde o běžnou záležitost, pak nemůže rozhodovat sám a úkony musí být schváleny soudem. A darování nemovitosti rozhodně není běžnou záležitostí, tudíž se bude muset v této věci soud angažovat.
Pokud jde o daň v případě, že dojde k darování, tak z větší části bude převod osvobozen, ale daň v poměrné výši zaplatíte Vy za tu část pozemku, kterou získáte od tety manžela. Vy o ona totiž nespadáte do skupiny, která je od daně osvobozena.
Dobrý den,
matka mi bude darovat 1/2 nemovitosti(dům) a
chtěl bych se zeptat na správnost znění v úvodním prohlášení a předmětu smlouvy:
I.Úvodní prohlášení:
Dárce výslovně prohlašuje, že je vlastníkem 1/2 nemovitosti s č.p. XX se stavební parcelou č. XX o výměře 100 m2, zapsané u Katastrálního úřadu pro XX kraj, Katastrálního pracoviště se sídlem v XXX na listu vlastnictví č. XX, v obci XXX a katastrálním území XXX (dále jen „nemovitost“).
II. Předmět smlouvy
1. Dárce tímto daruje bezplatně nemovitost uvedenou v čl. I., a to se všemi součástmi a příslušenstvím do výlučného vlastnictví obdarovaného.
OTAZKA: Jestli je správně znění: se stavební parcelou č. XX?
nebo nemá tam být NA STAVEBNI PARCELE č. XX?
Děkuji
S pozdravem Martin Kotrba
Dobrý den, předmět převodu se musí specifikovat přesně a to nejlépe podle toho, co je uvedeno ve výpisu z katastru. Je jisté, že dům stojí na nějaké parcele, jejíž výměr a druh je uveden ve výpisu také. K tomu může mít dárce i další pozemky, které hodlá darovat. Ty, co ve smlouvě uvedeny nebudou, obdarovaný samozřejmě nezíská.
Takže daruje se nemovitost č.p. xxx, stojící na parcele parc.č. yyy + další nemovitosti, které mají být převedeny.
Zdravím vás. Otec daroval mně a manželce pozemek,na kterém jsme chtěli stavět RD.Bohužel jsme ale jako rodina,včetně otce,nuceni pozemek prodat.Pokud však pozemek prodáme my s manželkou,pravděpodobně zaplatíme i daň z příjmu.Pokud bychom dar vrátili otci, mohl by ho pak prodat on bez placení této daně nebo se ji při prodeji prostě už nelze vyhnout? Děkuji P.H.
Dobrý den, vlastníky pozemku jste se stali vy, otec ho na vás bezúplatně převedl. I kdyby jste mu jej vrátili, doba po kterou pozemek držel v minulosti, by se pro účely osvobození od daně pravděpodobně nezapočítávala.
Obraťte se však ještě na daňového poradce nebo FÚ, daňová problematika není náplní této poradny.
Dobrý den, moje přítelkyně má dostat od rodičů část pozemku, a rád bych se zeptal co se má uvést v darovací smlouvě, když darovaný pozemek ještě nebude mít parcelní číslo, bude vyměřen, ale až poté spolu s darovací smlouvou to bude vloženo na katastr?
Děkuji
Dobrý den, předmět darování musí být dostatečně jasně a určitě vymezen. Pokud pozemek takto vyčleněn není, pak jí bude darován jen určitý ideální podíl bez přesného vymezení. Následně se pak může spoluvlastnictví vypořádat dohodou (což je ovšem poměrně náročnější postup). Dá počkat, až bude pozemek vyměřen a reálně oddělen (a zapsán do KN) a pak sepsat smlouvu až na tento přesně daný pozemek, to je jednodušší.
Dobrý den,rád bych se informoval.Bydlím v domě majitelem je bratr,nemáme spolu žádnou podnájemní smlouvu a on tam nebydlí.Já platím inkaso a on mi nevrací přeplatky za plyn,elektřinu a ani za vodu.je bratr povinen mi přeplatky vracet?Děkuji za radu Lukš
Dobrý den, to je jen Váš problém. Takové vztahy se řeší písemnou smlouvou, kterou ovšem nemáte. Takže nejste ani nájemcem, ani podnájemcem (nájemní i podnájemní smlouva musí být písemná). Bydlíte tam jen se souhlasem bratra. To, že jste si tyhle věci spolu nevyřešili, situaci to komplikuje, protože nemáte vyjasněné platby za služby a tím ani případné nedoplatky a přeplatky. Pokud se nedohodnete, pak zbývá jedině obrátit se na soud, který bude zkoumat, co jste si vlastně sjednali.
Dobrý den,chtěla bych se informovat.Matka mi koupila dům,celý ho financovala ona.Částečně s prodeje bytu a Částečně hypotékou kterou má na sebe.Dům je psaný na mě,ale matka tam má trvalý pobyt.S matkou sme se nepohodli a ona chce dům vrátit.Má na dům nárok?Musím jí ho vrátit když při koupi domu sem byla zapsána ve smlouvě hned já a s matkou nemám žádnou smlovu?A kdybych chtěla dům prodat budu muset matce hledat náhradní bydlení když tam má trvalý pobyt?Děkuji za odpověď Čížková
Dobrý den,
v tomto případě nedošlo k darování nemovitosti, ale max. k darování peněz určených na koupi nemovitosti. Z tohoto důvodu nemůže matka požadovat nemovitost, ale pouze finanční prostředky.
Trvalé bydliště neznamená, že má dotyčný automaticky právo nemovitost užívat. Jestliže v domě bydlí, měla byste ji před prodejem z domu vystěhovat. Pak by záleželo na její obraně a na tom, zda by došlo k soudu.
Dobrý den, stáhla jsem si darovací smlouvu. na vašich stránkách, ale je zde jen na celou nemovitost. Lze jí upravit pouze větou, že dárce je výhradním vlastníkem ideální poloviny budovy č.p.....? Místo, věty darující je výhradním vlastníkem budovy č.p......?
A druhý dotaz se týká pokračování této věty. "vše v k.ú. (co je to k.ú.)? Je to v případě Prahy katatrální úřad Praha? a nebo ta zkratka znamená slova katastrální území pak by to byla Liboc729795?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
upravte to větou: Dárce je podílovým spoluvlastníkem podílu o velikosti 1/2 na nemovitosti ...
k.ú. = katastrální území
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je lepší když matka dceři daruje byt nebo jestli si ho dcera od matky oficálně koupí? Jaký je tam rozdíl a kolik se za co platí? Musí to být řešené přez právníka nebo ne? Mockrát děkuji za odpověď
Dobrý den,
rozdíl je především v tom, že darování je bezplatné, koupě samozřejmě ne. U darování neplatíte žádnou daň, u koupě bude matka hradit 3 % daň z převodu nemovitosti a 15 % daň z příjmů, nebude-li od této daně osvobozena.
Smlouvu si můžete samozřejmě sepsat samy.
Jsem spoluvlastíkem RD spolu se svou švagrovou/50:50/ a po úmrtí manželky bych svoji polovinu chtěl švagrové, která v RD bydlí, darovat. Jaká bude daň a jak se na ni případně bude vztahovat nová zákonná úprava platná, tuším, od 1.1.2009_ Děkuji!
Dobrý den,
v případě darování švagrové bude ona hradit 7 % darovací daň.
Dobrý den, mám dostat darem od matky stav. pozemek. Chtěla bych se zeptat, zda si mohu smlouvu zpracovat sama (z internetu, kde jsou vzory) a pak stačí jít k podpisu na matriku pro ověření nebo zda to musí celé zpracovat právník? Díky za odpověď a přeji krásný den.
Dobrý den,
jak již bylo nesčetněkrát odpovězeno, smlouvu si můžete samozřejmě sepsat sama, jen je zapotřebí na ní nechat ověřit podpisy. Jestliže však máte takový dotaz, doporučuji spíše obrátit se na odborníka.
Dobrý den,
jsem v KN zapsaná jako výhradný majitel parcely. Je možné u právníka sepsat smlouvu o tom, že druh má nárok na 1/2 parcely, i když není zapsán v KN?Bude tato smlouva potom v případě sporu platná? Děkuji.
Dobrý den,
musíte mu určitý podíl převést na základě nějaké smlouvy a to buď smlouvy darovací nebo smlouvy kupní.
Nějaká listina o tom, že má "nárok na 1/2 parcely" je nesmysl a tato listina by byla neplatná, nehledě k tomu, že by Vám jí žádný právník nesepsal, právě proto, že je to hloupost.
Dobrý den, jak je možno vyřešit případ, kdy je nemovitost darována dvěma osobám a jedna z nich nemá o tento dar již zájem? Matka darovala před 15 lety nemovitost mně a mé sestře. Já bych se však nyní chtěla tohoto majetku vzdát, ale tak, aby má část připadla opět do vlastnictví mé matky. Je toto nějak možné? Nebo může ona odstoupit od darovací smlouvy jen co se týká mne? za odpověď děkuji.
Dobrý den,
to jen tak možné není - muselo by to být na základě uzavřené dohody, tzn. nešlo by o vrácení daru (to může požadovat pouze dárce), ale fakticky o nový dar.
Tedy, uzavřete s matkou darovací smlouvu, kdy jí svůj podíl darujete. Od darovací daně budete osvobozeny.
Dobrý den,
prosím o odpověd,za jakých okolností mi bude prominuta dan z prodeje nemovitosti.Postavil jsem RD a po 18 letech jsem ho prodal.Slyšel jsem ,že snad jako 1 majitel mi bude prominuta dan z prodeje nemovitosti,je to pravda?
Děkuji za odpověd
Dobrý den,
v tomto případě budete osvobozen od placení daně z příjmů. Budete však hradit 3 % daň z převodu nemovitosti.
Dobrý den,zajímalo by mě,zda mohu beztrestně odmítnout nabízený dar.Dostali jsme totiž s manž.od plynáren (SMP-Služby s.r.o.)dopis,ve kterém nám bezúplatně převádí OPZ.Plynoměr s hl.uzávěrem jsme dosud měli v domě.Před 2 roky jej SMP přemístili do "budky" před plot.Od poč.let.roku po nás požadují vyplnění přiznání k darovací dani (každý-já i manž.-téměř 5000,-Kč).Daň prý za nás zaplatí a pokud podepíšem přilož.plnou moc vše za nás vyřídí na fin.úřadě.Protože "budka"(OPZ) stojí na obecním pozemku (u plotu),obávám se, že pokud by ji někdo poškodil,budu jako vlastník v průšvihu. Navíc se obávám,že po mě může Měst.úřad požadovat nájem za užívání obec.pozemku. Mohu tedy tento nabízený dar odmítnout, když přemístění bylo plně věcí SMP, kterým poctivě (a stále více) platím za dodávku plynu?
Dobrý den,
samozřejmě že můžete. Darování se provádí na základě darovací smlouvy, tedy dvoustranného právního úkonu, kdy dárce daruje a obdarovaný dar přejímá. Musí být tedy přítomna vůle obou stran, tedy i obdarovaného dar přijmout. Nechcete-li, dar jednoduše odmítněte a to nejlépe zasláním dopisu.
Dobrý den.
Prosím o radu.Přítelkyně je rozvedená a se svým bývalým manželem postavili dům.Při rozvodu žádné vypořádání nebylo.V tomto domě nyní žije bývalý manžel a dcera.Problém je v tom,že stavba nebyla po letech stále skolaudována.Nyní by přítelkyně chtěla svoji polovinu domu /stavby/ darovat dceři. Jak postupovat a co je k tomu potřeba za doklady. Může se darovací smlouva sepsat i doma?
Děkuji za odpověď
Teta by mi chtěla darovat čtvrtinu pozemku který ovšem leží na Slovensku a já i teta bydlíme v ČR.Musíme darovací smlouvu sepsat u slovenských právníků a jak je to s daní darovací na Slovensku? Platila by smlouva darovcí sepsaná v ČR? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, moje setra s manželem mně chtějí darovat byt. Oba jsou rovnocennými vlastníky. Budu platit daň jen z poloviny odhadní ceny bytu, kterou vlastní můj švagr ?
Dobrý den, ano. Sestra je osoba blízká a převod její části je tedy od daně osvobozen.
Dobrý den, s přítelem jsme postavili rodinný dům na pozemku. Pozemek i dům jsme financovali oba stejně, ale kupní smlouva na pozemek byla jen na přítelovo jméno a i v katastru on vystupuje jako jediný vlastník. Chtěli bychom vypořádat spoluvlastnictví pozemku - jak v tomto případě postupovat, jedná se o převod nemovitosti a je nutné platit daň, pokud ano, kolik % a z jaké částky? O svatbě neuvažujeme.
Děkuji.
Dobrý den,
jestliže je v KN napsán jako vlastník pouze přítel, žádné spoluvlastnictví neexistuje a výlučným vlastníkem pozemku i domu je pouze přítel. Vy nikoli a je nepodstatné, že jste se podílela na koupi.
Buď chtějte, aby Vám přítel 1/2 těchto nemovitostí daroval (jestliže spolu žijete, budete osvobozeni od darovací daně), nebo uzavřete smlouvu o půjčce na Vámi investovanou částku do nemovitostí.
Dobrý den,
rodiče chtěji darovat každemu ze dvou sourozenců 1/2 pozemku ,kterého jsou vlastníky s přilehlou nemovistostí.V nemovitosti žiji společně s rodiči,druhý sourozenec žije jinde. Je lépe nechat si darovat celý pozemek s tím, že pak sourozenci polovinu daruji nebo by měli rodiče rovnou rozdělit pozemek na dvě části a darovat nám je?Patří do druhé skupiny sestra, když nežije s rodiči v domácnosti, protože vím, že jako sourozenci si můžeme darovat, aniž bychom platili poplatky
Dobrý den,
fakt, že sestra s rodiči nebydlí je nepodstatný. Naopak vztahy mezi rodiči a dětmi patří do 1. skupiny, sourozenci až do skupiny 2. - obě tyto skupiny jsou osvobozeny od darovací daně.
Osobně bych navrhovala darovací smlouvu, jíž rodiče darují nemovitosti už rovnou do podílového spoluvlastnictví svých obou dětí. Předně je to výhodnější finančně (budete platit pouze jeden kolek za návrh na vklad), bude sepisována pouze 1 smlouva, ověřovány pouze jedny podpisy a především je to vhodnější z hlediska jistoty a důvěry.
Dobry Den
Mam dotaz, moje pritelkyne ma pratetu cili sestru babicky ktera by na ni chtela prevest RD v hodnote cca 4 000 000 patri jeste do II. skupiny nebo uz do III. skupiny , popripade jaka by byla darovaci dan. dekuji
Dobrý den,moje babička mi chce darovat dům.Poraďte mi prosím,co všechno je potřeba udělat a jakým způsobem mám postupovat.Babička je stará,budu muset vyřizovat příslušné záležitosti sama a nevím,kde mám začít.Také bych se chtěla zeptat,zda se na mě jako vnučku vztahuje povinnost placení či neplacení darovací daně.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
je třeba sepsat darovací smlouvu, ověřit na ní podpisy a příslušný počet smluv spolu s přílohami a návrhem na vklad podat na příslušný katastrální úřad. Od darovací daně jste osvobozena.
dobrý den
před lety mě otec daroval rodinný dům ve kterém zřídil věcné břemeno pro sebe a svou družku. Dům jsem rekonstruoval a nyní nme otec vydírá pokud nebude po jehom tak že bude požadovat vrácení daru.Otázka zní zda mohu tuto nemovitost na které je ono věcné břemeno darovat své ženě nebo dětem. Může potom otec požadovat vrácení daru pokud již nebudu vlastníkem?
Dobrý den,
aby mohl být úspěšný v řízení o vrácení daru, musel by prokázat, že jste se choval tak, že jste hrubě porušil dobré mravy. Navíc, to, že dům darujete někomu jinému neznamená, že by se dárce nemohl domáhat jeho vrácení. Došlo by jen k tomu, že byste musel poskytnout pěněžní plnění v hodnotě daru z titulu bezdůvodného obohacení.
Dobrý den.Potřebovala bych poradit, chci dceři darovat 1/2 parcely a nedokončeného domu, kterou máme s manželem ve společném jmění manželů, ale rozvedli jsme se a soud určil, že buď tuto parcelu prodá a vyplatí mě nebo se polovina přepíše na naši dceru.Smlouvu si chci napsat sama,jen nevím jestli mohu napsat do smlouvy darování přesné poloviny parcely a nedokončeného rodinného domu,aby to nebylo napadnutelné.Předem moc děkuji
Dobrý den,
musela bych to soudní rozhodnutí vidět. Pokud máte tyto dotazy, doporučuji spíše s jejím sepsáním obrátit na odborníka.
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat-můj bratr mi chce darovat 1/2 chaty se zahradou.Smlouvu si chceme sepsat sami,jen si nejsme jisti,jak máme v darovací smlouvě právnicky formulovat-darování přesné poloviny,aby to nebylo napadnutelné.děkuji
Dobrý den,
"přesnou" polovinu chaty ani darovat nemůžete. Předmětem daru může být pouze ideální polovina na budově a pozemku.
dobrý den, mám prosím pěkně dotaz. Babička chce za svého života udělat pořádek ve svém majetku. V současnosti již vlastní jen pole. Ty by ráda převedla na mne, vnučku. Darovací smlouvou. SLYŠELA JSEM, ŽE DAROVACÍ SMLOUVA MŮŽE BÝT PO SMRTI DÁRCE NAPADENA A TO PO DOBU TŘÍ LET. Obávám se, že by bratr (také vnuk) takto mohl učinit. Právě proto chce babička vyřešit za svého života, nikoliv dědictvím. Naše matka je vyděděna.Není jiný dědic.Jak může osoba, zde babička, darovat za života, aniž by hrozilo napadení po její smrti. POmůže úprava závěti,potrvrzující rozdělení majetu za života, přestože již nebud nic kromě drobností vlastnit? Nebo je jistější raději kupní smlouvou za symb. cenu? známí takto ošetřili svůj majetek svým dětem ze dvou stran, pro případ smrti, nikoliv darováním ale kupní smlouvou. MOC děkuji.
Dobrý den, prosím o radu ohledně darovací smlouvy. Manželův otec před smrtí podepsal v nemocnici darovací smlouvu ve prospěch třetí osoby (soused). Tato byla sepsána a podpisy notářsky ověřeny. Týden nato otcův otec zemřel. Smlouva se skládá ze dvou listů a vzhledem k tomu, že soused měl všechna 4 vyhotovení darovací smlouvy více než jeden den u sebe, mohl teoreticky s těmito listy libovolně manipulovat. Je nějaká zákonná povinnost (např.notáře) tyto dva listy od jedné smlouvy "svázat" nebo je opatřit nějak jinak tak, aby nemohlo dojít k tomu, že třeba bude první list vyměněn? Smlouvu si sepsal soused sám, notář ověřoval v nemocnici jen podpisy. Děkuji.
Dobrý den,
při ověřování podpisů na smlouvě by opravdu měl notář či ověřující úředník všechny listy spojit dohromady tak, aby nemohlo dojít k manipulaci. Ovšem pokud bude člověk zručný, dokáže i přes toto "zajištění" list vyměnit. Je otázka, jak to vypadá - takto to lze těžko hodnotit.
Mám na mysli, když to svázání smlouvy prostě chybí a je to jen "zcvaklé koněm".
Dobrý den,
rád bych daroval 1/2 nemovitosti,které jsem jediný vlastník své družce se kterou 2,5 roku žiji ve společné domácnosti. Na finančním úřadě, kde jsem se informoval ohledně platby darovací daně mi však bylo sděleno, že je velice problematické prokázat, že společně v 1 domácnosti skutečně žijeme a že se z naší strany nejedné jen o účelové tvrzení. Trvalé bydliště v občanském průkazu prý zdaleka nepostačuje. Poradíte mi prosím, jak postupovat?
Dobrý den,
toto je dotaz spíše pro konkrétní finanční úřad, domnívám se však, že by jim mělo postačovat nějaké čestné prohlášení apod.
Děkuji za rychlou odpověď. Na konkrétním finančním úřadě je práve zakopaný pes, protože výhradně jejich pracovnící posuzují prokázání společného soužití v jedné domácnosti. Na konkrétní otázku čím mám tedy toto doložit jsem zde nedostal odpověď. Nikdo to tam nevěděl, prý se u každého případu vše posuzuje individuálně. To je odpověď, která mne uvrhla do absolutní nejistoty a fin. úřad do pozice všemohoucího. Čestné prohlášení prý nepostačuje, neboť to není důkaz,ale jen tvrzení. Navrhl jsem prohlášení sousedů, ale ani to mi nepotvrdili. Pak mě ještě napadlo aby družka nějakým způsobem doložila pravidelnoou platbu běžných výdajů na provoz domácnosti. Každopádně jsem z toho znechucen...
Pokud má někdo ze čtenářů s touto situací svou zkušenost, prosím podělte se zde o ní.
Zdravím.
Dobrý den,
možná Vám příliš nepomůžu, ale my jsme řešili problém výplaty odškodnění za úmrtí mamky z povinného ručení řidiče, který ji srazil. Jelikož na toto odškodné mají nárok i osoby žijící ve společné domácnosti, řešili jsme přímo s právníkem možnost prokazování tohoto stavu, ale těžce jsme narazili, jelikož bychom museli prokázat, že jsme opravdu společně "hospodařili", jednoduše řečeno, že jsme dávali peníze na jednu hromádku a z toho jsme financovali chod domácnosti. Což se nám samozřejmě prokázat nepodařilo, takže jsme právní boj vzdali. Pojišťovna se opírala o nějaký rozsudek Brněnského soudu z roku 1978, což nás rozesmálo.
mějte se
Prosim vas chci se zeptat a nevim si už rady.Před lety umřel naš otec.Pulke baraku sdědila mamka a pul jeho děti(my).Před par dnu,ale mamka nechala napsat cely domek jen na jednoho syna.Na katastru nam bylo řečeno že je vše v pořadku,ale nam ostatnim se to nezda,nemuže přece zdědit vše,když mamka zdědila jen polovinu.Mužete mi poradit na koho se obratit?Pry nas nemusi ani vyplatit,jen v připadě kdyby domek prodal a to pry bratr neuděla tak pry nikdy nic neuvidime.Moc prosim o radu.děkuji
Dobrý den,
kdokoli může převádět na jinou osobu pouze svůj majetek; jestliže byla v katastru zapsána matka jako podílový spoluvlastník podílu o velikosti 1/2 na domě, mohla na Vašeho bratra převést pouze tuto svou polovinu. Vyplácet Vás opravdu nemusí - to je takový velký omyl laické veřejnosti. Tento dar matky by byl řešen až po její smrti v dědickém řízení, kdy by byl dar započten na bratrův podíl a byl by tak snížen.
Zjistěte si na katastru, jak to bylo fakticky s těmi zápisy. Velmi pochybuji, že by katastr umožnil někomu převést část nemovitosti, jíž není vlastníkem. Kdyžtak se obraťte na advokáta.
Dobrý den! Přítel mé matky měl se svou zesnulou manželkou na půl dům. Jeho žena zemřela a druhou polovinu tedy podědil on. Samozřejmě tady byly ještě jeho dvě děti.V katastru nemovitostí byl on vedený jako jediný vlastní a dům byl bez jakéhokoliv břemene.Se svými dětmi nevycgází moc dobře a protože chtěl moum matku zabezpečit,dům ji daroval. Děti se to teď dozvěděly a chtějí,aby matka dům várila. Je možné napadnout tuhle darovací smlouvu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pokud byla smlouva řádně sepsána a podepsána, a žádná ze smluvních stran nejednala v omylu, tísni atd. a byla způsobilá k takovému úkonu, není důvod smlouvu napadat. Bylo by to zbytečné. Otec jako vlastník může se svým majetkem nakládat dle svého uvážení.
Dobrý den, bydlíme v domě, kde jsou dvě bytové jednotky, polovinu domu vlastní strýc mého manžela a druhou polovinu manželova matka a otec,tedy každý 1/4. Rodiče by chtěli dům darovat synovi a tak se chci zeptat ,jak je třeba sepsat darovací smlouvu a jestli to mohou darovat jen jemu nebo tam můžeme být uvedeni oba jako manželé. Děkuji Býčková
Dobrý den,
to záleží na Vás. Rodiče mohou svou polovinu darovat jen manželovi nebo Vám oběma do podílového spoluvlastnictví.
Dobrý den.
Chci se zeptat jak postupovat když mi rodiče chtějí darovat garáž.
Je pořeba mít odhad?Co vše potřebuji na Katastr, stačí darovací smlouva a co vše by měla obsahovat?
Děkuji za radu Petr
Dobrý den, projděte si diskuzi, tohle už bylo řešeno nespočetněkrát.
dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o sdělení názoru k tomu to problémku:Sestra daruje druhé sestře 1/2 nemovitosti, kterou vlastní.Ve výsledku budou nemovitosti vlastnit 2 sestry s 50 % podíly. Stačí napsat do darovací smlouvy klauzuli že předmětem darovací smlouvy je "50 % podíl vlastnického práva"? Děkuji
Dobrý den, jde o darování ideální poloviny domu. Ve smlouvě je důležité přesně specifikovat nemovitost a podíl, který se převádí. Smlouva musí být jasná a srozumitelná, protože pak ji posuzuje katastr a při zjištění vady ji vrátí. Možná, že by tohle znění prošlo, může se to napsat různě. Např. jako darování ideální 1/2 nemovitosti apod.
Dobrý den jsem spolumajitelem 1/2 RD spolu s manželkou.Druhá polovina patří manželčině sestře a jejímu muži.Mohu se své části vzdát ve prospěch manželky a tá potom 1/2rd darovat své sestře?Stačí kolky a notářský zápis bez odhadu?Děkuji
Dobrý den, jestli je podíl na domě v SJM, pak se ho nevzdáte. Musíte u notáře sepsat smlouvu o zúžení SJM (to je dost nákladné, odměna notáře se odvíjí od ceny domu). Pak bude 1/2 domu výlučně manželky a může si s ní dělat, co chce.
Dobrý den.
Žijeme ve větším domě, který není rozdělen na bytové jednotky. Celkem je nás zde 6 (všichni jsou rodinně spřízněni). Vlastnictví je rozděleno, 50%:25%:25%. A právě jako 25%tní vlastník, se snažím řešit situaci, kdy na tři členy rodiny je dělán psychologický nátlak, platíme hodně peněz a situace začíná být nezvladatelná. Ostatní vlastníci nesouhlasí s prodejem. Předpokládám tedy, že prodej bude nemožný, proto se ptám, zda existuje nějaké jiné řešení.
Děkuji.
Dobrý den, když se nelze dohodnout, může se podat žaloba na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví.
Dobry den. Maminka zdedila po manzelivi pulku domu po jeho rodicich. Druha polovina patri jeho sestre. Maminka ji chce svou polovinu dat nebo prodat. Co je pro ni vyhodnejsi zhlediska placeni dani atd. Maminka na tom nechce "trhnou penize", ale byla by rada, kdyby cely dum mela jeji svagrova. Dekuji za odpoved
Dobrý den,
předně je rozdíl v tom, zda chce získat peníze z prodeje či nikoli. Pokud daruje, tak bude platit 7% darovací daň.
Pokud prodá, bude platit 3 % daň z převodu nemovitosti a pak daň z příjmů za získanou částku.
Nechápu však dotaz, je snad logické, co je výhodnější a to bez ohledu na daně, ne?
Maminka penize z prodeje ziskat nechce. Proste by byla rada, kdyby byl cely dum manzelovych rodicu jeji svagrove. Proto ji ho proda za korunu. Protoze tim padem zaplati dan 3% a dan z prijmu platit nemusi. Kdyby podil darovala, tak musi platit dan 7%. Ja jsem se jen chtela ujistit, jestli treba vztah svagrovych neni osvobozen od dane darovaci. A tim padem by neplatila nic. Moc dekuji za odpoved.
Dobrý den.Rodiče mi darovali rodinný dům i s věcným břemenem.Nyní chci polovinu domu darovat manželovi.Jak mám postupovat aby ve smlouvě bylo uvedeno i věcné břemeno(rodiče)?děkují za rychlou odpověď.dekuji
Dobrý den,
je třeba do některého ustanovení smlouvy uvést alespoň to, že na této nemovitosti věcné břemeno ... je a obdarovaný to bere na vědomí.
Dobrý den,
prosím Vás o radu, jsem vlastníkem 1/2 pozemku s dalšími (2x1/4 spoluvlastníky). Pozemek chci darovat společnosti s.r.o., která má stavby v sousedství a můj pozemek udržuje již několik let seče trávu a v případě zvýšení hladiny upravuje tok, aby voda nevnikla do areálu firmy a nezaplavila ho (jde o vodní plochu a víceméně její břeh.Spoluvlastníci se o pozemek absolutně nestarají a já protože nejsem z okresu, kde se pozemek nachází jej nemůžu udržovat, proto jsem svůj podíl se rozhodla darovat tomu, kdo se o pozemek řádně stará a bude starat. Má otázka je: MUSÍM OZNÁMIT SPOLUVLASTNÍKŮM MŮJ ZÁMĚR DAROVAT FIRMĚ SVŮJ PODÍL? MOHOU SPOLUVLASTNÍCI NAPADNOUT DAROVACÍ SMLOUVU? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den,
ostatní spoluvlastníci mají k pozemku tzv. předkupní právo, tudíž musíte nabídnout Váš podíl na pozemku nejprve jim. Pokud to neučiníte, mohou se domáhat neplatnosti této smlouvy.
Vážená paní doktorko,
prosím Vás, předkupní právo se vztahuje i na dar? Já chci darovat nemovitost bezúplatně dobrovolně (ne prodat!) a nechci ji darovat spoluvlastníkům, poněvadž oni se ke mně špatně zachovali a o pozemek se absolutně nestarají. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
dobrá otázka.
Ustanovení § 140 je velmi stručné, ale hovoří o "převodu" - nikoli tedy o prodeji či úplatném převodu, ale jen o převodu jako takovém. Praxe se přiklonila k názoru, že se předkupní právo uplatní i v případě darování a je to i logické, neboť by mohlo docházet k obcházení tohoto ustanovení.
Tedy i Vy musíte svůj podíl nabídnout ostatním spoluvlastníkům ke koupi.
Dobrý den,jako malá jsem od svého dědečka dostala já 1/2 jeho domu a druhou 1/2 dostala jeho manželka,matka mé matky.Dědečkovo přání bylo,aby po smrti babičky vlastnická práva z její 1/2 domu přešla na mě nebo mojí matku.Dokonce sepsal i ručně závěť o tom,že s touto podmínkou druhou polovinu domu babičce daroval.Jenže o tom neexistuje žádný doklad,jen ta ručně psaná závěť. Před časem jsem zjistila z výpisu katastru nemovitostí,že babička (81let) v roce 2005 svou polovinu darovala naprosto cizímu malému dítěti.Rodiče a prarodiče tohoto dítěte soustavně štvou moji babičku proti nám a zapříčinili i to,že se úplně přestala stýkat s mojí matkou a se mnou se stýká minimálně.Na tomto domě mi velice záleží,ale má finanční situace neumožňuje jejich vyplacení.Oni mě dokáží vyplatit bez problémů.Na toto ale přistoupit nechci.Můžete mi,prosím,poradit jestli mám ještě jiné možnosti jak 1/2 domu získat zpět?Mám obavu z toho,že o dům přijdu.Dohoda s těmito lidmi vůbec není možná.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
i kdyby k tomuto přání dědečka existovalo sebevíc listin, nebylo by to splnitelné. S onou 1/2 může a mohla disponovat pouze babička, jako její vlastník.
Navíc, předmětem dědického řízení jsou pouze věci nacházející se v jeho vlastnictví ke dni úmrtí.
Nyní jste tak podílovým spoluvlastníkem domu a tento stav můžete ponechat, nebo jeden z Vás druhého vyplatí, či dům prodáte společně nebo rozhodne soud.
Mám dotaz ohledně darování poloviny nemovitosti:
Můj manžel zdědil na podzim 2007 po své matce obytný dům, který jsme vlastně postavili v roce 2003 my manželé, ale jelikož jsme oba cizí státní příslučníci, nebylo v době stavení možné, abychom byli my majitelé, proto byla fiktivní majitelkou manželova matka. Až po její smrti jsem zjistila, že dům zdědil dle závěti jen manžel, což mi samozřejmě vůbec nevyhovuje.
Otázka: je možné polovici nemovistosti darovat manželce, jaké kroky jsou nutné a jak vysoké jsou poplatky? Nebo by byla jiná možnost, abych byla i já majitelka poloviny nemovitosti?
K dědickámu řízení byl vystaven posudek o ceně nemovitosti: 2.400.000 Kč
Děkuji Vám předem za odpoveď
Růžena Kuřeová
Dobrý den,
manžel Vám samozřejmě (pokud bude chtít) může 1/2 domu darovat nebo prodat. V případě darovací daně byste byli od darovací daně osvobozeni a nic byste neplatili.
V případě prodeje by manžel hradil 3 % daň z převodu nemovitostí a možná i daň z příjmů, pokud by se na něho nevztahovalo osvobození od daně.
Můžete také notářským zápisem rozšířit SJM - to je však celkem finančně náročné.
Dobrý den,
moji rodiče by rádi darovali mě a mému manželovi garáž do společného jmění manželů.Bohužel na katastrálním úřadě nám bylo řečeno, že to není možné, protože nemáme sepsanou smlouvu o bezpodílovém manželství.Jak máme celou věc řešit?Nechceme dávat peníze za nějakou smlouvu, kterou nepotřebujeme, ale byla bych ráda kdybychom byli majiteli oba.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
můžete být vlastníky oba, ale pouze v režimu tzv. podílového spoluvlastnictví.
Dobrý den,chtěl bych se Vás optat, kolik výtisků darovací smlouvy si musíme opatřit pro registraci na katastrální úřad a kolik vyhotovení musí mít úředně ověřené podpisy? Mockrát děkujeme za odpověď!zdraví Michal Vavřín
Dobrý den,
je zapotřebí počet vyhotovení jako je účastníků smlouvy + 2 navíc, která si katastrální úřad ponechá. Na alespoň jednom vyhotovení nechte úředně ověřit podpisy a všechny výtisky (tzn. min. 4) zašlete spolu s návrhem na vklad katastrálnímu úřadu.
Dobry den, v roce 2007 jsem nabyla vlastnictví k bytu v bytovem dome s výhradním užíváním venkovního parkovacího stání č. XY.Zaplatila jsem cca 60 tis.Problem ale je, ze developer neni a nebyl vlastnikem pozemku, na kterem parkovaci stani jsou.Tedy v katastru neni na uzivani vecne bremeno.je vubec mozne, aby s nami developer takto smlouvu vubec uzavrel? Ve smlouve je formulovano:Kupující pak má na základě této smlouvy právo výhradního užívání venkovního parkovacího stání č. 43, které je blíže specifikováno a určeno na schématu, které jako příloha č. 3 tvoří nedílnou součást této smlouvy.take neni uvedeno, ze parkovani je bezplatne, tedy vlastnik nema pravo pozadovat jakokoliv uplatu.Co mam po developerovi tedy pozadovat, abych ochranila svoje zajmy a o parkovani neprisla, nebo za nej jeste nemusela platit? Co je v tomto pripade podle zakona on povinen zajistit za platbu 60 tis za vyhradni uzivani?dekuji
Dobry den,mam problem,na ktory jeden pravnik povedal,ze je to skor nemozne,druhy ze sa to da.Ako to teda je.Moja stara matka darovacou zmluvou dala svoj rodinny dom na vnuka.Ten je ale po rozvode rodicov stvany voci svojej matke a starej matke.Stara mama je psychicky na dne,bratranec ju vyhadzuje z domu,vyhraza sa jej,ze ked dovrsi 18,vyhodi ju odtial,psychicky ju tyra,neraz sa starka boji,aby jej neublizil v amoku zlosti proti nej.Preto nas zaujima,ci by starka mohla zobrat spat tu darovaciu zmluvu z jedneho vnuka a nechat ju na tom druhom.Ci je to mozne,ci ma moznost vyhrat pripadny sudny spor.Na to psychicke tyranie ma stara mama aj 6 svedkov.A taktiez,kedze je stara,chora na srdce,ci je daka moznost poziadat o odpustenie sudnych poplatkov a tak podobne.Za Vasu odpoved Vam velmi pekne dakujem,Vajova
Dobrý den,
neznám sice právní úpravu na Slovensku, ale český právní řád umožňuje dárci, aby se po obdarovaném domáhal vrácení daru, pokud se tento chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy. Samozřejmě nelze předjímat rozhodnutí soudu, domnívám se však, že případný soudní spor má šanci vyhrát, pokud svá tvrzení může prokázat, např. svědky, listinami, nahrávkami apod.
O osvobození od soudního poplatku by mohla požádat v případě, že jí finanční situace placení neumožňuje (vyzvedněte si na soudu formulář).
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na darování nemovitosti. Rádi bychom s manželem stavěli dům. Můj otec mi chce darovat pozemek (odhad na něho byl dělán asi před 10 lety). Taktéž mi chce darovat pozemek sousedící vedle otcova teta (tedy moje prateta). Ráda bych se informovala, jak máme postupovat. Jsem osvobozena od darovací daně v obou případech? Musí být na pozemky při převodu udělán odhad? Jsou potřeba ještě jiné dokumenty? Nebo by byla pro mě finančně výhodná spíše koupě pozemků za nějakou symbolickou cenu? Můžeme si smlouvu o darování či prodeji sepsat sami a nechat ji jen notářsky ověřit? Dále je možné, aby nás notář navštívil přímo u tety doma (je nevidomá a ven téměř nevychází). Vzhledem k tomu, že nevlastníme auto, by byla doprava do kanceláře značně problematická.
Moc děkuji za odpověď.
J. Lhotecká
Dobrý den,
smlouvy si můžete sepsat sami, ale ověřit podpis musí notář nebo úředník příp. advokát; bude záležet na nich, jestli někdo bude ochoten za tetou dojet.
Co se týče pozemku, zde bude Váš otec osvobozen od darovací daně a proto ani není třeba znalecký posudek ani daňové přiznání.
U pozemku od pratety nebudete od darovací daně osvobozeni (ledaže s tetou bydlíte min. 1 rok ve společné domácnosti a pečujete o ni). Je tedy třeba nechat udělat odhad, podat daňové přiznání a z odhadní ceny zaplatíte 7 %.
Sepíšete smlouvy, vložíte na KN, podáte daň.přiznání, zaplatíte dań.
Děkuji za odpověď. Bude tedy pro nás výhodnější, aby teta darovala pozemek nejprve dědeckovi, tedy svému švagrovi, ktery se o ni mnoho let stará, a dědeček poté daruje pozemek mně? Vyhneme se tak polatkům za znalecký posudek i i dani?
Děkuji, snad je to vše.
Dobrý den,
prosím o odpověď na následující dotaz. Maminka mi daruje rekreační domek se zahradou. Stačí do darovací smlouvy zahrnou bod, že jí jako dárkyni umožním doživotní užívaní nemovitostí v dosavadní kvalitě nebo musíme sepsat darovací smlouvu se zřízením věcného břemene (a rozvést do podrobností jak se bude podílet na nákladech atd...).
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
to záleží spíše na Vaší vzájemné domluvě. Věcné břemeno se zřizuje zejm. s ohledem na ochranu zájmů oprávněných z věcného břemene, neboť to je vázáno na nemovitost a nemá na něj vliv případný prodej nemovitosti apod.
Prosim vas potřebuji poradit.Chci přepsat R.D s rodiču na mě.Vyřizue nam to jeden pan.Rodiče si chtěji dat do smlouvy nějake věci ohledně využivani nějakych věci a použuvani mistnosti atd.Ten pan co nam to vyřizuje řikal,že si neni jist,ale že se bude muset zajit zeptat na finančni uřad ohledně toho břemena,že se za něj plati a ne mala častka.Tak se ptam jestly se za břemeno do smlouvy při přepisu plati nebo ne.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak se vyřizuje převod bytu darovací daní. Je to z matky na syna. Co vše je potřeba a kolik vše stojí. platí se daň s převodu nemovitosti? Odhad zatím nemáme hotový ale cena je přibližně 800000Kč.
děkuji Veronika
Dobrý den,
odhad ani nedělejte, je to zbytečné - nepotřebujete ho.
Protože jde o darování z matky na syna, jste od darovací daně osvobozeni a proto nepodáváte ani daňové přiznání. Daň z převodu nemovitostí s darováním vůbec nesouvisí - ta se používá u prodeje.
Stačí sepsat darovací smlouvu a tu spolu s návrhem na vklad vložit do KN, zaplatíte za tento vklad 500,- Kč.
Smlouvu si můžete sepsat sami nebo u právníka.
Se svují sestrou společně vlastníme garáž a zahradu. Chtěl bych darovat sestře svuji polovinu garáže a ona mně její polovinu zahrady. Stačí pouze sepsat darovací smlouvy a nechat provést změnu v katastru nemovitostí? Nemusíme o nic žádat na finančním úřadě? Není potřeba nechat dělat znalecké posudky? Děkuji za odpověď. Jaroslav Němec
Dobrý den,
při darování mezi sourozenci jste od darovací daně osvobozeni, tudíž nebudete ani podávat dańové přiznání FÚ ani nepotřebujete znalecké posudky. Stačí sepsat darovací smlouvy a ty vložit do KN.
Dobrý den.
Rodiče mi chtějí darovat dům s pozemky. Daňová povinnost, daň z daru pro mě nevzniká. Jak to, ale je s daní z převodu nemovitosti? Budou se platit požadované 3% ze základu daně?
Děkuji
Dobrý den,
daň z převodu nemovitosti se hradí pouze u prodeje nemovitosti. S darováním nemá nic společného - pro něj slouží darovací daň, od níž budete osvobozeni.
Chtěla bych požádat o radu. S přítelem jsem si koupili dům. Oba vlastníme ideální polovinu, i v katastru nemovitostí jsme zapsáni oba. Dům je na hypotéku, kterou oba stejným dílem splácíme. Oba máme z předchozích manželství děti (já 2 a přítel 3 všechny plnoleté). Nyní bychom chtěli, aby v případě smrti jednoho z nás dům připadl pouze a jenom tomu druhému. Co pro to můžeme udělat? A jde to ? ( uzavřít manželství, napsat závěť, nebo darovací smlouvu ?) Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
to možné není. Navíc, jestliže manželství neuzavřete, nezíská ten druhý ze zákona vůbec nic (vše dostanou děti zemřelého), ledaže byste sepsali závěť. Ani prostřednictvím závěti však nedocílíte toho, aby dům připadl pouze tomu druhému - tedy pokud své děti nevydědíte.
Darovací smlouva je použitelná pouze v případě převodu za života a nikoli pro smrti.
Dobrý den, já a moje teta jsme vlastníci RD, každá máme 1/2RD. Chci darovací smlovou převést část své 1/2RD /získané dříve darovací smlouvou pouze na mé jméno/ na mého manžela. Jakým podílem je možné tento převod uvést v darovací smlouvě? - polovina z 1/2 RD? Děkuji.
Dobrý den,
pokud chcete svůj podíl na domě darovat manželovi, sepište darovací smlouvu, v níž uvedete, že předmětem daru je spoluvlastnický podíl na nemovitosti ... o velikosti podílu 1/2.
dobry den.mam otazku....s byvalym pritelem sme si koupili byt na hypoteku kterou sme jeste nesplatili.zili sme ve spolecne domacnosti 1,5r a spolecne splatili do 30.11.2007 a od 1.12.2007 platim byt i hypoteku sama po dobu 25let.jenomze na listu vlastnictvi sme napisany oba jako podilnici.chci se tedy zeptat jak ho vyjmout jako vlastnika pac jemu ten byt uz nepatri kedze se v bance zrekl splaceny uveru v prospech me.jak to tedy vyresit na katastru nemovitosti?protoze on vlastnikem uz vlastne vubec neni pac celej byt i hypoteku do 25let budu platit uz jenom ja. za odpoved dekuji
Dobrý den,
vlastnictví nemovitosti s hypotékou moc nesouvisí. Podílovým spoluvlastníkem je stále. Musíte buď písemnou dohodou zrušít a vypořádat podílové spoluvlastnictví nebo Vám svůj podíl daruje; oboje je nutné vložit do katastru nemovitostí. Pokud banka přistoupila na jeho vyvázání z úvěrové smlouvy (což nebývá obvyklé); jste zavázána pouze Vy.
Dobrý den, prosím o radu jak postupovat,když mamka zdědila polovinu nemovitosti tu mi daruje a druhou polovinu má její sestra. Nejspíše by mi ji prodala. Jede tetu zahrnout pod darování nemovitosti nebo převod. Lze do převodu zahrnout moji družku?? Jak nejlépe i dobudoucna vyřešit aby nemovitost byla zapsaná na mne a moji družku(do budoucna moji manželku jednou:-)) bez zbytečných odhadů a poplatků .Děkuji Petr K
Dobrý den,
nerozumím dotazu - máte na mysli, zda může být vše v jedné smlouvě?
dobrý den, myslel jsem zda je možné darovat 1/2 chalupy od tety nebo je do budoucna lepší 1/2 převést rovnou na družku, aby ve finále byl vlastník chalupy já a družka.může neprodleně po vyřízení dědictví teta chalupu převést. nejlepší by bylo vše řešit na jednou. jak je to s poplatky děkuji moc
Dobrý den,
předně, jak matka tak Vaše teta mohou s nemovitostí nakládat (tzn. darovat Vám ji) až poté, co nabyde právní moci rozhodnutí soudu o vypořádání dědictví.
Doporučuji uzavřít darovací smlouvu mezi tetou a Vámi, aby došlo k osvobození od daně darovací. Pokud by darovala nemovitost vaší přítelkyni, musela by zaplatit 7% darovací daň. Jako nejvhodnější tedy vidím jednou smlouvou darovat celý dům Vám. Vy pak můžete následně jednu 1/2 darovat přítelkyni.
Dobrý den,
Můj strýc odkoupil od města byt na který má město předkupní právo s věcnými učinky.V ujednání přímo stojí: bude-li chtít kupující po dobu 5 let od nabytí vlastnického práva k bytu byt převést na třetí osobu,včetně osoby jemu blízké, je povinen byt nejprve nabídnout ke koupi Městu..Chtěla bych se tedy zeptat.. Může v této době byt darovat? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
za jakých podmínek je možné vyhnout se platbě daně z prodeje nemovitosti ?
Dobrý den,
jestliže máte na mysli dani z převodu nemovitosti, tak té se nevyhnete. Pokud máte na mysli daň z příjmů, tak zde je možné osvobození za urč. předpokladů dle § 4 zákona o daních z příjmů.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v roce 2003 jsme s manželem koupili dům (oba na půl) a vzali jsme si část Kč 800 tis. překlenovací úvěr (každý má smlouvu na 400 tis. Kč). Samozřejmě je zde zápis v KN - zástavní právo. Nyní bych chtěla svoji půlku nemovitosti přepsat jen na manžela, aby nemovitost byla jen jeho. Myslíte, že to lze. Dokážete mi poradit na koho se v této věci mohu obrace.
Moc děkuji za odpověď Vyhnálková
Dobrý den,
jako manželé nemáte samostatně převoditelný podíl na nemovitosti, tudíž nemůžete žádnou "svou 1/2" přepsat.
Tuto věc můžete řešit pouze sepsáním notářského zápisu o zúžení SJM tak, že se výlučným vlastníkem nemovitosti stane manžel. Tuto listinu je oprávněn sepsat pouze notář a není to zrovna levná záležitost.
Dobrý den, před dvaceti léty daroval můj otec polovinu svého domu bratrovi z obavy, že o dům příjde. Před půl rokem se strýc nastěhoval a činí mne i mému otci naschvály, jako například vysávání v nočnich hodinách, celonoční svícení v celém dolním patře, což přitahuje pozornost rómských sousedů. Nikdy do domu neinvestoval a nepodílí se ani na pladbách spotřeby el., vody atd. Ptám se tedy zda je možné zrušit darovací smlouvu a následně jej z domu vykázat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
dárce se může po obdarovaném domáhat vrácení daru v případě, že se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy. To však velmi pravděpodobně není tento Váš případ. Skutečnost, že svítí, je jeho věc. Noční vysávání sice může být problematické, ale pochybuji, že by nějaký soudce kvůli tomu rozhodl o vrácení daru.
Děkuji za vaší reakci, ale ono to s tím svícením by mi taky nevadilo, kdyby platil. Jsem samoživitelka se dvěma dětmi a nemůžu si dovolit živit dalšího člověka. Taky za vodu platím o 200% víc než před jeho nastěhováním, když po něm žádám o zaplacení aspoň nějaké drobné, tvdí, že jsme se prot němu spikli.
Tak pokud je to technicky možné, nechte nainstalovat odběrné místo odděleně pro něho a pro Vás.
O tom jsem taky uvažovala, ale máme tak staré rozvody, že by hrozilo úplné přerušení dodávky elektřiny. Na rekonstrukci opravdu nemáme, obvzlášť za těchto podmínek. Navíc mám strach, prý se ústavně léčil, když napadl svou manželku ocelovou tyčí.
Dobrý den, potřebuji poradit v přepisu bytu v osobním vlastnictví ze sestry na sestru. Sestra je již vyplacená a byt užívám já, ale ještě jsme byt nepřepsali, a to "prý" stojí velký finanční obnos - např. 20 000kč. K vůli tomu také přepis oddalujeme, protože na to prostě nemáme.Můžete mi, prosím, poradit, co bychom pro to měly udělat, jako odhad ceny apod, je li to nutné, a kolik to asi stojí. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
a pod pojmem "přepis" si představujete co? Darovací nebo kupní smlouvu? A jak s tím souvisí nějaké vyplacení? Moc nechápu.
Pokud se má jednat o darování, tak neplatíte vůbec nic, protože jste od daně darovací osvobozeny, tudíž stačí sepsat smlouvu, ověřit podpisy (2 x 30,- Kč) a spolu s návrhem na vklad a kolkem 500,- Kč vložit smlouvu do katastru nemovitostí.
Dobrý den,
Můj strýc odkoupil od města byt na který má město předkupní právo s věcnými učinky.V ujednání přímo stojí: bude-li chtít kupující po dobu 5 let od nabytí vlastnického práva k bytu byt převést na třetí osobu,včetně osoby jemu blízké, je povinen byt nejprve nabídnout ke koupi Městu..Chtěla bych se tedy zeptat.. Může v této době byt darovat? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
chtěl bych darovat pozemek, kde je již zřízeno věcné břemeno a obdarovaný souhlasí s tímto břemenm. Je k dispozici takový vzor smlouvy?
Děkuji PK
Dobrý den,
no, někde určitě takový vzor naleznete.
Chceme darovat nemovitost synovi.Manžel,krerý tady nebydlí více jak 10 let,nechal sepsat smlouvu,kde se píše:doživotní bydlení,nebudeme se finančně podílet na údržbě a poplatcích s tím souvisejících,přijímat návštěvy v kteroukoli denní či noční dobu.Vůbec se neporadil co bych chtěla.Chtěla bych od Vás radu,zda na to má syn přistoupit.Děkuji.
Dobrý den,
nechápu, co je účelem tohoto dotazu.
To je snad Vaše věc, jestli budete souhlasit se zněním smlouvy nebo ne, zda budete akceptovat podmínky v ní uvedené.
Dobrý den.
Jsem jediným majitelem rodinného domku s přilehlou zahradou, chci je darovat rovným dílem dceři s manželem a zároveň zřídit věcné břemeno doživotního užívání konkrétní části této nemovitosti pro mně a mou manželku (matka dcery).
- postačí jedna darovací smlouva nebo musí být pro zetě druhá a tedy i druhá žádost o zápis do KN?
- bude moje manželka uváděna na takovéto smlouvě(..vách)i na žádosti (..tech) o vklad (..dy) jako účastník řízení?
- nebo snad budou nutné ještě další smlouvy mezi obdarovanými a mou manželkou, a tedy i další žádosti o klad do KN?
Děkuji
Dobrý den,
smlouva rozhodně bude jen jedna; dvěma smlouvami by to ani nešlo.
Pokud jste výlučným vlastníkem nemovitostí Vy, budete pouze Vy uveden ve smlouvě jako dárce. Jestliže však smlouvou budete zároveň zřizovat věcné břemeno i pro manželku, musí být logicky ona jako oprávněná z věcného břemene, ve smlouvě také uvedena.
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat při převodu nemovitosti. Mamka se sestrou dědili nemovitost. Mamka mi ji daruje a nevíme jak nejlépe bez zbytečných poplatků převést tety 1/2 na mne.Teta s převodem souhlasí. Děkuji M.K
podle mne patří teta do II.skupiny a dar od ní je tím pádem osvobozen od daně, tak že jen klasická darovací smlouva, žádný odhad, jen pak za návrh zápisu do katastru 500 Kč
Dobrý den ,jsem s manželkou spoluvlastníkem poloviny RD.druhou polovinu vlastní manželčina sestra a její muž.Mohu se své části vzdát ve prospěch manželky a ta posléze tím pádem celou polovinu darovat své sestře?Manželčina sestra by potom byla majitelkou 3/4 RD.Platí se nejaké daně kromě kolků a poplatků notáři? Lze v budoucnu 1/4 RD převést na někoho jiného z rodiny,třeba na muže manželčiny sestry?
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat.Rodiče mi chtějí darovat RD,pokud by už byla sepsaná darovací smlouva s úředně ověřenými podpisy a došlo by k úmrtí otce ještě před zapsáním do katastru nemovitostí,mám na dům nárok?
Děkuji moc za odpověď.
Absolutně stejnou situaci jsem řešil já a dopadlo to dobře.Můj otec daroval týden před úmrtím dům mé dceři (vnučce)a tato smlouva se nedala včas na katastr.Nejprve bylo nutné u notáře v pozůstalostním řízení uplatnit pohledávku na rodinný dům.Sourozenec však nesouhlasit s převodem a požadoval zákonné rozdělení.K dohodě mezi námi sourozenci tedy nedošlo. Soud proto potvrdil rozdělení nemovitosti podlo zákona mezi sourozence rovným dílem.Potom jsem podal žalobu proti sourozenci na určení vůle otce.Předložil jsem ověřenou darovací smlouvu, svědectví ošetřujícího lékaře,sepisujícího právníka a dalších lidí v běžném soudním líčení .Celkový spor trval asi rok a je nyní asi 5 let již platnosti.
Dobrý den, rodiče mi chtějí darovat dům ve kterém bydlíme společně s nimi. Je nutné dělat odhad nemovitosti kvůli přepisu majitele v katastru nemovitostí? Děkuji za odpověď Janásková
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení, zda u darovací daně patří příbuzenský vztah teta - neteř do II. skupiny. Pro upřesnění teta není sestrou mé matky ani otce, je jejich švagrová.
Děkuji
Jitka S.
Dobrý den, domnívám se že od 01.01.08 v rámci reformy veřejných finaancí došlo k zavedení osvobození od daně darovací u bezúplatných nabytí majetku osobamí zařazenými do I. a II. skupiny. Vyplývá tedy z toho, že může otec darovat nemovistost(či její část) své dceři a zeťovi bez placení daně darovací ? v tom případě není třeba ani dělat odhad nemovistosti . Myslím si to správně děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ano, myslíte si to zcela správně. Takové darování by bylo osvobozeno od placení daně darovací a z toho důvodu není potřeba dělat znalecký posudek ani podávat daňové přiznání.
Dobrý den,
tímto Vás žádám o radu, jak postupovat v případě, když já i můj manžel chceme darovat rodinný dům manželovo matce, kdy na katasru nemovitostí jsme vlastníci oba (já i manžel), ale na nemovitost je zástavní právo hypotéční banky. Hypotéční úvěr bychom i nadále hradili my. Můj dotaz je následující: Je možné ve výše uvedeném případě matce dům darovat a jak postupovat vůči hypotéční bance? A jestli musíme žádat banku o povolení? Děkuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den,
doporučuji dojít nejprve do hypoteční banky a s nimi celou záležitost projednat.
Dobrý den,
na podzim loňského roku mi matka darovala podíl rodinného domu, ihned po vyřízení na katastru jsem šla na FÚ zaplatit daň, tam se mnou byly sepsány potřebné dotazníky a paní mi řekla, že na mou adresu přijde poštou platební výměr. Jsou tomu téměř tři měsíce a stále nic nepřišlo. Je mou povinností se na FÚ domáhat nového výměru nebo mám ještě vyčkat? Už jsem tam jednou byla a paní, která to má na starost byla na školení.Děkuji.
Dobrý den,
na vašem místě bych se raději zeptala teď, než být překvapená někdy v budoucnu. Vaše povinnost to sice není, ale já bych byla iniciativní.
Dobrý den, prosím o radu v této věci: moje tchyně (rozvedená) vlastnila byt, poté se vdala, byt prodala a za peníze z bytu koupila svému synovi dům. Ten jí ho brzy na to daroval. Nyní chce tchyně dům prodat a naložit s penězi dle svého uvážení. Má na tyto peníze nějaký nárok její manžel?
Přeji pěkný den.
Dobrý den,
ne, nemá (pokud tedy do domu něco neinvestoval). Pokud syn daroval dům pouze jí a ne jim oběma jako manželům, je dům pouze v jejím výlučném vlastnictví a z toho důvodu s ním může nakládat dle svého uvážení a stejně tak i získané peníze jsou výlučně její.
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda mojí matce zůstane dům, který ji daroval můj otec v lednu letošního roku,sepsal darovací smlouvu za účasti svědka,ale protože byl nemocen tak jsme dům nedali oficiálně prepsat na matku. Bohužel otec v únoru zemřel a dům ještě není přepsán,máme pouze jeho darovací smlouvu.Proto se chci zeptat zda dům patří matce i přesto, že máme pouze darovací smlouvu? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
nepatří. Vlastnická práva k nemovitostem se nabývají až vkladem do katastru nemovitostí a smlouva sama o sobě nestačí.
Děkuji za odpověď, mohu se ještě zeptat,co vše je potřeba,aby byl dům převeden na matku(darování domu),zda je možno provést zápis do katastru zpětně?
Dobrý den děkuji za poskytnuté rady.Rozhodla jsem se napsat si smlouvu sama. Chtěla bych využít vzoru co je na těchto stránkách. Jen můj otec, který chce mě a bratrovi nemovitost věnovat je vlastnikem jen jedné ideální poloviny. Proto bych se jestě ráda zeptala jestli a jakým způsobem se mění darovací smlouva. Přeji krásný den a moc děkuji za radu. Králová
Dobrý den,
v předmětu smlouvy je třeba napsat, že je podílovým spoluvlastníkem na nemovitosti ... o velikosti 1/2. A že tento svůj podíl daruje Vám a bratrovi do podílového spoluvlastnictví každému 1/4.
Pokud si ale nejste jistá, raději se obraťte na odborníka.
Moc děkuji. Problém je ,že nemám finanční prostředky na odbornou pomoc ,studuji a žiju s babičkou která je v důchodě.Přepsáním nemovitosti na bratra a mě se snažím předejít ztrátě nemovitosti zapříčiněné jednáním otce.Veřím ,že i zapomoci vaší rady se mi smlouva podaří napsat i bez zaplacení odborníka.Přeji pěkný den.Králová
Dobrý den,
rodiče mi v roce 1997 darovali rodinný dům. Mám 2 bratry.
Mohli by nyní nebo v podstatě kdykoliv požadovat vyplacení nějakého podílu?
Je nutné mít nějaké jejich písemné prohlášní, že se tohoto vzdávají v můj prospěch?
Ve smlouvě není nic uvedeno.
Děkuji
Dobrý den,
jak už jsem na těchto stránkách asi 100x psala, ze zákona neexistuje žádný nárok neobdarovaného sourozence na nějaký podíl z toho, co dostane obdarovaný sourozenec. To je velký omyl veřejnosti.
Prostě jim nic nedávejte, pokud nechcete. Rodiče se svým majetkem mohou nakládat jak chtějí; jsou přece vlastníky.
Dobrý den.S bývalou manželkou jsem podílovým vlastníkem zahrady.Ta mi užívání zahrady znemožnuje neochotou dohodnout se na trávení alespon jednoho dne v měsíci s naším synem bez její přítomnosti.Proto chci v 18 letech podíl přepsat na syna.Do té doby chce ale druhý podílník na zahradě investovat a zavést elektřinu.Mohu písemně potvrdit,že s úpravami souhlasím?A co to pro mne znamená výhledově v době plnoletosti syna,až budu podíl vlastní přepisovat?jakým způsobem se může se mnou bývalá manželka vyrovnat?Pokud by chtěla celou nemovitost pro sebe?jedná se o zahradu o velikosti 430m čtvereční se stavbami se stavebním povolením,zanesenými v katastru nemovitostí.Mohu již nyní učinit prohlášení o převodu nemovitosti na nyní nezletilého syna?Děkuji
Ještě bych se chtěla zeptat.Zjistila jsem, že darovací daň se neplati v 1 a 2 kategorii- neni tedy porřeba odhad ,ale za notáře se platí procenta z ceny nemovitosti.Notářka mi řekla ze si tento ohhad mám určit sama. Nevim co s tim.Moc dekuji
Dobrý den,
tak pokud jste si nechala sepsat darovací smlouvu u notáře, tak zde budete platit procentem z hodnoty nemovitosti. Tuto hodnotu si sama určete - přesně tak, jak vám řekla notářka.
Dobrý den chtěla bych se zeptat, jestli si mohu darovací smlouvu sepsat sama a nechat smlouvu ověřit u notáře nebo jestli musím k notáři nebo za právníkem.Jsem student a nemám takové finanční prostředky .Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
smlouvu si můžete sepsat sama, úředně ověřit podpis může notář, obecní úřad, příp. advokát.
Dobrý den
Chci poradit rodiče chtějí darovat 1/4 domu mě a 1/4 mé sestře jelikož jsme obě vdané má být v darovací smlouvě uvedeno manželé Novotní nebo pouze jména dcer?Musí darovací smlouva obsahovat i ,že byla darována 1/4 nebo jak to ve smlouvě napsat.Sepsat s každou dcerou smlouvu zvlášť a v kolik provedení?
Děkuji za odpověd
Dobrý den,
záleží na tom, jestli rodiče chtějí dům darovat pouze svým dcerám, nebo i jejich manželům. Pokud pouze dcerám, bude ve smlouvě logicky jen jejich jméno s uvedením, že jde o dar do jejich výlučného vlastnictví.
Smlouvy musí být 2. Počet vyhotovení = počet účastníků + 2 pro katastrální úřad.
Ve smlouvě MUSÍ být uvedeno, že jde o darování podílu o velikosti 1/4. Pokud to tam nebude, bude smlouva neplatná.
Možná Vám doporučím, abyste si smlouvu nechali vyhotovit odborníkem (podívejte se třeba na mé stránky www.pravnik.org)
Dobrý den, moc děkuji za Vaši předešlou odpověď a měl bych ještě jeden dotaz: Je pravda, že od ledna 2008 už nemusím mít vyhotoven odhad na nemovitost, pokud mi tuto nemovitost chce babička darovat? Právě jsem byl totiž u odhadce, který mi tvrdil, že je to pro mě zbytečné, když spadám do tzv. 2.skupiny a že mi babička může nemovitost darovat i bez odhadu, je tomu vážně tak, stačí jen výpis z katastru nemovitostí a darovací smlouva sepsaná u notáře? Děkuji za Vaši odpověď s pozdravem Petr Macháč.
Dobrý den,
pokud jste od daně osvobozen, nebudete podávat daňové přiznání a z toho důvodu je tak odhad opravdu zbytečný.
Darovací smlouvu si můžete sepsat sám.
Dobrý den,chci se zeptat jestli musí být odhad na dům v roce 2008 , pokud ho chce darovat bratr své sestře?Děkuji za odpověď
Dobrý den,
nemusí, protože v tomto případě budete osvobozeni od daně darovací, nebudete tak podávat ani daňové přiznání a z toho důvodu není třeba odhad nemovitosti.
Dobrý den, chtěla bych darovat synovi polovinu domku s přilehlou parcelou, kterou mám na polovinu se svým bývalým manželem. Ten s tímto souhlasí. Musím nechat vypracovat odhat a mít nové zaměření stavby a pozemku?
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se jedná o darování synovi, nebudete hradit darovací daň a z toho důvodu není ani zapotřebí pořizovat odhad. Nové zaměření by bylo třeba v případě, že se na nemovitosti něco měnilo - přístavba apod.
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Chci darovat manželce 1/2 rodinného domu, který jsem koupil ještě před uzavřením manželství. Na domě je zastávní právo k hypotečnímu úvěru. Tento úvěr byl již splacen a nyní bude bankou uvolněno zástávní právo. Je možné uzavřít darovací smlouvu ještě než Katastrální úřad provedene zrušení zástavy a do darovací smlouvy uvést, že na nemovitosti nejsou zástavní práva či jiná omezení s výjimkou této zástavy u které byl již podán návrh na výmaz a doplnit např. datem podání a č.j. návrhu. Bude Katastrální úřad akceptovat návrh na výmaz zástavního práva a současně darovací smlouvu,nebo bude nutné vyčkat na uvolnění zástavního práva a darovací smlouvu uzavřít následně? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Filip Vízek
Dobrý den,
toto ujednání sice do darovací smlouvy napsat můžete, ale pro katastr to nebude mít žádné účinky. Zástavní právo může být z katastru vymazáno až poté, co o tento výmaz požádá banka jako zástavní věřitel.
Dobrý den, babička mi chce darovat nemovitost, a tak bych se chtěl zeptat jestli jsem skutečně úplně osvobozen od darovací daně, nebo je to limitováno např. odhadlou cenou nemovitosti? A ještě bych rád věděl, jestli v případě, že mi babička daruje celou nemovitost včetně pozemků (vše je v jejím vlastnictví), tak jestli májí i babičiny děti (tedy můj otec,teta,strýc) nějaký nárok na vyplacení? Musím něco uvézt již v darovací smlouvě abych je pak nemusel vyplácet? Moc děkuji za objasnění.
Dobrý den, jako vnuk jste příbuzný v řadě přímé (ve druhém stupni), takže jste od darovací daně osvobozen. Pokud jde o nárok ostatních, pak je nutno si uvědomit, že darovat nemovitosti je výhradně rozhodnutím bybičky a nikdo nemá právo jí tuto dispozici upírat. Když to chce věnovat Vám, tak je to jen Vaše. Až jednou bude probíhat dědické řízení, mohou ostatní dědicové navrhnout započtení tohoto daru na Váš dědický podíl. O tento dar se Váš podíl sníží, ale to je to jediné. Nikomu jinému nad tento zápočet nic vyplácet nemusíte.
Dobrý den, mám nemovitost ve spoluvlastnictví se svým bratrem, každý máme dle dědictví 1/2. Jelikož se bratr chce nastěhovat s rodinou do tohoto domku, chtěla bych mou polovinu darovat švagrové. Patří švagrová do II. skupiny? Nebo musím darovat svou polovinu bratrovi a ten ji pak daruje manželce. Mnohokrát děkuji. M. Kabelová
Dobrý den, švagrová do II. skupiny nepatří. Darujte bratrovi a ten může buď darovat manželce (pak budou podílový spoluvlastníci) nebo zahrnout nemovitost do společného jmění manželů tím, že uzavřou smlouvu o rozšíření SJM. Pak bude nemovitost v jejich společném jmění manželů.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat za jakých podmínek se může zrušit darovací smlouva.V roce 1993 jsem darovala své sestře polovinu zděděného rodinného domku.Po neshodách s údržbou bych chtěla smlouvu zrušit,ale nevím jestli to ještě jde.Děkuji
Dobrý den, vrácení daru se může dárce domáhat, jestliže se obdarovaný k němu (nebo k členům jeho rodiny) chová tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy. Definici dobrých mravů však v zákoně nenaleznete. Jde-li o takové porušení nebo ne, je ryze individuální v každém jednotlivém případu. Obecně lze říci, že jde o jednání značné intenzity nebo opakované, trvající po delší dobu, které překračuje míru běžných mezilidských vztahů (hrubé urážky, fyzické napadaní, neposkytování péče v nemoci či ve stáří..). Musíte druhé straně adresovat svůj projev vůle o zrušení darovací smlouvy (nejlépe písemně). Dá se očekávat, že se druhá strana místo vrácení věci obrátí na soud se žalobou o popření platnost Vašeho právního úkonu. Pak bude rozhodovat soud o tom, jestli byl Váš právní úkon učiněn platně či ne (zejména jestli došlo k hrubému porušování mravů nebo ne).
Dobrý den,
s manželem jsme vlastníky rodinného domu, který bychom chtěli darovat nezletilému synovi. Jak v takovémto případě postupovat? Synovi je 15 let.
Dobrý den, nelitujte času a projděte si příspěvky v této diskuzi. Obdobná záležitost ohledně darování nezletilým již byla několikrát řešena.
Dobrý den,rodiče mi darovaly dům,přistavěla jsem bytovou jednotku a dum dávám dohromady.Sestra s rodinou tady mají trval.pobyt,neplatí žádné příspěvky na bydlení a opravy domu ani se nepodílí prací okolo domu..Rodiče ji darovaly 2 obchody.Řekla mi že napadne smlouvu co mi rodiče darovaly.Rodiče stále žijí.Je to možné?A můžu jí dát smlouvu na nájem?Děkuji.
Dobrý den, darování napadnout může, ale není možné jednoznačně konstatovat, jestli bude úspěšná. Darování je dispoziční projev vlastníků věci (Vašich rodičů). A jestliže darování proběhlo v souladu se zákonem a Vaši rodiče měli plnou způsobilost k právním úkonům, pak není důvod proč by měla být darování neplatná. Tudíž by se Vaše sestra mohla těžko něčeho domáhat. Nájemní smlouva se nedává, ale uazvírá. A můžete ji se setrou uzavřít. Jestliže se tam však nezdržuje, pak je to možná zbytečné. A to, že tam má trvalý pobyt nic neznamená. Údaj o trvalém pobytu je pouze evidenční a nemá žádné podstatné právní účinky (např. nezákládá nárok na bydlení).
Dobrý den,
s bývalým partnerem vlastníme každý ideální polovinu garáže. V rámci vyrovnání jsme se původně chtěli dohodnout na tom, že od něj polovinu garáže odkoupím. Nyní ale bývalý partner o odprodeji poloviny nechce slyšet s tím, že svou polovinu garáže bude dál využívat pro svou podnikatelskou činnost (skladování zboží). Domnívám se, že mi tak znemožní garáž využívat k tomu, k čemu je určena - k parkování. Jaké mám možnosti se bránit? Navrhovala jsem střídavé využívání (např. po půl roce), ale neuspěla jsem.
Děkuji
Maruška
Dobrý den, jste-li spoluvlastníci garáže, pak máte každý stejná práva a povinnosti při jejím využívání. Jestliže by druhý spoluvlastník omezoval Vaše (spolu)vlastnické právo takovým způsobem, že by to bránilo řádnému využívání účelu garáže na Vaší straně, mohla by jste se bránit. Také je možné podat návrh (žalobu) k soudu, aby spoluvlastnictví vypořádal za vás, když se nedaří uzavřít dohodu o využívání předmětu spoluvlastnictví.
Dobrý den,
chtěla bych zeptat, jak je to, když moje matka vlastní 3/4 domu a její sestra 1/4. Může mi matka svůj podíl darovat nebo má její sestra předkupní nebo jiné právo na mamčin podíl?
Děkuji
Dobrý den,
v případě spoluvlastnického podílu k nemovitosti mají spoluvlastníci předkupní právo, nicméně to neplatí v případě převodu osobě blízké. Ve vašem případě Vám tak matka může svůj podíl darovat bez ohledu na její sestru.
Dobrý den, prosím o radu jak správně formulovat v darovácí smlouvě převod části nemovitosti. Dcera s manželem si postavili byt v podkroví našeho rod. domku za vlastní peníze,/celé podkroví- samostatný byt/ ale rod. domek se zahradou je stále zanešen na katastru na nás.Nyní bychom jako vlastníci /rodiče/ jim toto podkroví chtěli darovat. Žádám o sdělení jak ve smlouvě formulovat přístup do domku /společný vchod/, přístup do domku přes zahradu, používání zahrady a parkování na zahradě popřípadě v garáži.Máme ještě syna,kterého bychom nechtěli darem poškodit.Děkuji za odpověď
Dobrý den, ohledně přesné formulace smlouvy se obraťte na notáře nebo advokáta. Poskytování takového konkrétního poradentsví není předmětem těchto diskuzí ani zde poskytovaného bezplatného právního poradenství.
Dobrý den, můj otec chce darovat nemovitost mému synovi, kterému je šest let. Je to možné a lze to ošetřit do jeho zletilosti? Děkuji.
Dobrý den, takové darování je možné. Ale darovací smlouvu za nezlettilého budou uzavírat jeho zákonní zástupci. Tito jsou zároveň správci jeho majetku. Avšak pokud jde o úkony ve věci majetku, které přesahují běžné záležitosti (takový přesah je typický právě ohledně nemovitostí), musí být takové jednání schváleno soudem. Takže je třeba podat na soud návrh na schválení právního úkonu za nezletilého, kterým je v tomto případě uzavření darovací smlouvy.
Dobrý den,
Rodiče mi darovali nemovitost, ve které bydlím a kterou rekonstruji. Je po právní stránce vše v pořádku, pokud mám 2 nevlastní sourozence a s těmi nebyla uzavřena nějaká dohoda či souhlas? Mohli by se v budoucnu domáhat svého podílu?
Děkuji za odpověd.
Dobrý den,
skutečnost, že Vám rodiče darovali nemovitost, nemusí teoreticky sourozence (a to ani vlastní) vůbec zajímat. Jde čistě o rozhodnutí rodičů, jak naloží se svým majetkem a svých dětí se rozhodně na souhlas ptát nemusí. O jakém podílu hovoříte? Žádný nemají.
Dobrý den, zajímá mě, kdo má platit notáři za vyhotovení darovací smlouvy, obdarovaný nebo dárce?
Děkuji.
Dobrý den,
to záleží čistě na dohodě mezi oběma stranami. Co takhle každý polovinu?
Dobrý den,
můžete prosím zveřejnit vzor smlouvy na darování nemovitosti, popřípadě kde je možné ji získat.
Děkuji P.Beyr
Dobrý den, některé ze vzorů jsou v sekci "Vzory smluv", ale vzor smlouvy o darování mezi nimi v současné době není. Takže se rozhlédněte po internetu, jestli někde příslušný vzor objevíte.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com