rizikové těhotenství - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Těhotenství a doba určitá

Ina Kolaříková, 28.03.2012 14:39:53

V říjnu 2011 jsem nastoupila do práce a teď 30.3. 2012 mi končí smlouva, kterou mi samozřejmě neprodlouží. Jenže 19.3. jsem zjistila, že jsem těhotná a 21.3. jsem šla ihned marodit, jelikož hrozí, že bych mohla začít krvácet, apod. Jak tedy mám postupovat teď? Sociálka mi řekla, že PP mi normálně končí a nemocenskou mi pak budou vyplácet oni, ale až 4. týden (v dubnu) A co ty první 3 týdny v dubnu? To nebude platit jako nikdo?? Vůbec nevim, co mam dělat. Moc času nemam a to mam jít podepsat ukončení PP. Umíte v tom někdo chodit? Hodně zákonů se změnilo. A ještě....před touto prací jsem byla půl roku na úřadu práce, jelikož před tím jsem byla na RD a nemohla sehnat práci. Takže snad budu mít i nárok na mateřskou. Děkuji za odpověď

Re: Těhotenství a doba určitá

ivzez , 16.04.2012 01:05:32

Náhrada mzdy od zaměstnavatele za nemoc náleží pouze za pracovní směny naplánované do 21. dne nemoci. Protože po skončení pracovního poměru už nebudete mít naplánovány žádné pracovní směny, nebudete mít nárok na nic.

Podklady pro výplatu nemocenské od 22. dne nemoci budete předávat bývalému zaměstnavateli.

Ohledně nároku na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) se obraťte na OSSZ.

[Obávám, že nesplníte podmínky pro přiznání PPM, v takovém případě byste měla od porodu nárok na rodičovský příspěvek.]

zrušení PP ze zkušební době a peněžitá pomoc v mateřství

lenka nováková, 24.03.2012 09:54:35

Dobrý den,
dlouhá leta jsem byla nepřetžitě zaměsnána u jedné společnosti až do 31.1.2012, kdy jsem bohužel už psychicky nezvládala změny a tlaky a ukončila pracovní poměr dohodou (organizační změny, obdržela jsem odstupné). v současné době jsem evidována na ÚP a jsem těhotná. Můj dotaz zní takto: pokud bych nastoupila do nové práce lze předpokládat, že až zaměstnavatel zjistí, že jsem těhotná rozváže se mnou PP ve zkušební době. Pokud půjdu na PN, rozváže ho se mnou po uplynutí 21 dnů PN a nemocenskou budu až do ukončení nemoci. Budu mít nárok na peněžitou podporu v mateřství?
děkuji lenka
(odp. prosím na lenkaw@volny.cz)

Re: zrušení PP ze zkušební době a peněžitá pomoc v mateřství

ivzez , 27.03.2012 01:43:12

Bohužel neuvádíte dostatek informací k posouzení situace. Zkuste se se všemi podklady obrátit na OSSZ.

Těhotenství

Ivana Holá, 24.03.2012 07:26:49

Dobrý den moc rada bych vás poprosila o radu ohledne tehotenství.Jsem tehotna v prvnim mesici.Pracuju v jedne firme na uklid a uklizim kancelare,prace to neni tezka a je cista a v teple tak bych tam chtela vydrzet.Jen muj zamestnavatel s prominutim jedna s lidma jak s kusem hadru,protoze holky ktere byly tehotne na halach okamzite vyhodil.Tak by me zajimalo na co mam narok a zda to zamestnavateli musim oznamit okamzite a nebo staci do tri mesicu?V teto firme delam dva a pul roku.A jeste mi konci smlouva 31.7.2012 co bude potom a jak se mi bude vypocitavat materska? Dekuji predem za odpoved,protoze v tech neustalých zmenach se tezko orientuje. S diky predem s pozdravem se louci Ivana

Re: Těhotenství

ivzez , 27.03.2012 01:48:36

Nevykonáváte-li práci, jež by ohrožovala zdraví Vaše nebo dítěte, nemusíte zaměstnavateli těhotenství oznamovat, dokud to neuznáte za vhodné.

Těhotenství není důvodem k rozvázání pracovního poměru.

Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby bez ohledu na další okolnosti (nemoc, těhotenství, ...)

Pokud by byl nástup na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) do 180 kalendářních dnů včetně od skončení tohoto zaměstnání, měla byste na PPM nárok. PPM by se vypočetla z výdělků za posledních 12 měsíců.

Přesné informace získáte na OSSZ.

Ivana Holá, 27.03.2012 14:36:04

Moc děkuji za velice rychlou odpověď to jsem nečekala je skvělé,když se máte kam obrátit
o pomoc, právě v tu dobu kdy ji potřebuji.Mohu li se ještě zeptat co mám udělat až mi skončí smlouva na konci července?Kde budu žádat o peněžitou pomoc v mateřství? S přáním hezkého dne se loučí Ivana.

změna mzdového výměru

Charlotte, 26.11.2011 10:09:08

Dobrý den,
měla bych dotaz. Mám mzdový výměr. Mám důvodné obavy, že když oznámím zaměstnavateli, že mám rizikové těhotenství a že nastupuju na nemocenskou, ještě tentýž den mi změní mzdový výměr(bohužel u mzdového výměru se nepodepisuje souhlas, prostě jen oznámí změnu). Má právo něco takového udělat? Moc děkuju za odpověď

Re: změna mzdového výměru

Karel Dlouhý, 26.11.2011 20:07:21

Nevím, proč by to měl udělat.
Když budete na nemocenských dávkách, tak se stejně změna mzdy neprojeví.

pojištění

Ladislav, 09.11.2011 09:22:54

Dobrý den,moje přítelkyně má rizikové těhotenství.Od 1.3.2011 podnikala a nyní k 31.10.2011 má pozastavenou živnost.ÚP ji nechce příjmout.Musí si platit zdravotní pojištění sama, když podnikala jen 7 měsíců?
Děkuji za odpověd.S pozdravem L.K.

rizikové těhotenství a smlouva na dobu určitou

Ali, 31.10.2011 09:45:38

Dobrý den, s přítelem plánujeme miminko a já bych se chtěla zeptat jestli budu dostávat nějaké peníze když mám v práci smlouvu na dobu určitou, kterou mám do konce ledna a protože mám problémy s vysokým tlakem a daleko dojíždím do práce, tak si myslím, že mě lékařka pošle na rizikové těhotenství. Děkuji za odpověď

rizikové tehotenství

Katarína Vyhlídalová, 04.09.2011 16:49:42

Dobrý den,chcela by som sa opytat, ci mam narok na matersku, kedze zijem a pracujem uz rok v Cechach, ale obcianstvo mam stale Slovenske. S manzelom planujeme babatko, ale kedze som uz raz potratila, predpokladam, ze pojdem na rizikove. Ako sa u mna vypocita nemocenská a potom materská? A este by som sa chcela opytat, ako by to bolo, keby sa pocas toho rizikoveho tehotenstva chceme vratit na Slovensko? Velmi pekne dakujem za odpoved.

Re: rizikové tehotenství

ivzez , 04.09.2011 20:39:22

Informujte se na OSSZ.

Alimenty

Štěpánka Kváčová, 08.08.2011 19:14:03

Prosím Vás o radu...jsem studentka vysoké školy a jelikož jsou moji rodiče rozvedení, dostávám od otce každý měsíc alimenty. V červnu se mi ovšem narodilo dítě a tudíž jsem začala pobírát rodičovský příspěvek.Ve studiu však hodlám pokračovat a dokončit magisterské studium. Mám stále nárok na alimenty od otce? Vím, že rodiče by měli platit alimenty dítěti - studentovi - do 26let věku. Platí však toto i v tomto případě? Moc děkuji za odpověď. Kváčová

Těhotenství

Andrejka, 22.07.2011 19:21:52

Dobrý den, od 1.8.nastupuju do zaměstnání na plný úvazek. Mám to na dobu určitou na půl roku. Předtím sem pracovala pouze necelé dva měsíce. Pokud bych otěhotněla a nastoupila na rizikové těhotenství mohla bych si zvolit 3 letou variantu ikdyž nebudu mít odpracovaný rok? Kamarádka taky nastoupila do zaměstnání ve zkušební době a zjistila, že otěhotněla. Doktorka jí poslala na rizikové těhotenství a marodila až do šestinedělí a mohla sizvoli tu tříletou variantu. Ještě chci doplnit, že předtím neměla nic odpracováno. Je to takhle možné?

tehotenstvi

martina bernatek, 25.05.2011 13:52:57

Dobry den,
mam dotaz, jsem tehotna, v 8mem tydnu.Jsem zamestatnana ve skolce od lonskeho srpna.mam smlouvu na dobu urcitou do 30.6.Chtela jsem se zeptat, jestli kdyz pujdu na nemocenskou,po ukonceni smlouvy,treba 1.7.jestli mam narok na nemocenskou.Co s tim vsim mam spolecneho zamestnavatel?jak to cele funguje.Dekuji

Nárok na nemocenskou při rizikovém těhotenství

Bo Ja, 24.03.2011 16:23:37

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli mi vzniká nárok na vyplácení nemocenské, když jsem za poslední dva roky zaměstnána 215 dní? Lékař mi diagnostikoval rizikové těhotenství v 6. týdnu těhotenství.

Děkuji za odpověď.

Re: Nárok na nemocenskou při rizikovém těhotenství

Gabriela Hübnerová, 22.04.2011 19:57:47

Dobrý den,od 22.11.2010 přivídělek na rod.dovolené a od 22.1.2011 jsem nastoupila do zaměstnáni po rodičovské dovolené. první těhotenství bylo rizikové, nyní jsem v 10 týdnu těhotenství a opět rizikové.Průměr platu za odracované dny dosáhne na dvou letou rodičovskou dovolenou, mám na ni nárok, když teď zústanu doma na neschopence, než nastoupím na mateřskou? Děkuji za odpověď s pozdravem Hübnerová

Re: Nárok na nemocenskou při rizikovém těhotenství

Maros Piatok, 09.08.2011 05:37:36

Dobry den prosim o radu manzelka je doma na rd s ditetem ,ma to na 3 roky mezi tim otehotnela a ted cekame druhe miminko tak je vypsana na rizikove tehotenstvi chci se zeptat s ceho se ji vypocita nemocenska ze zakladni mzdy pred tim jak pracovala ve firme (pred narozenim prvniho ditete) anebo z hrube mzdy smlouvu ma na dobu neurcitou.dekuji.

sociální podpora

Lenka Tačnerová, 23.01.2011 16:34:14

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho musím pracovat abych dostala sociální podporu, vím že je to pul roku prace ale jde mi o to jestli je to pul roku v kuse nebo třeba 3 měsíce práíce pak nic a pak třeba zase 3 měsíce práce.
Jestě bych se chtěla zeptat jestli dostanu mateřskou a porodné. Děkuji.

Re: sociální podpora

ivzez , 28.01.2011 18:38:35

Dobrý den,

pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) je podmínkou účast na nemocenském pojištění (zaměstnání) v délce minimálně 270 dnů v posledních 2 letech před nástupem na PPM a existence nem. pojištění v době nástupu na PPM nebo nástup na PPM v ochranné lhůtě.

Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti je nutné odpracovat minimálně 12 měsíců.

Ani v jednom případě nemusí jít o souvislou dobu.

Patricie Poláková, 24.05.2011 16:49:19

Dobrý den. Je mi 21 let. Od prosince 2010 jsem hlášená na úřadě práce, podporu v nezaměstnanosti už mám vyčerpanou. Ráda bych od září 2011 nastoupila na denní nástavbové studium. Bydlím s přítelem v podnájemním bytě, kde nájem činí 5000,- zatím ani jeden z nás v tomto bytě nemá nahlášený trvalý pobyt. Je pro mne výhodnější si ho nahlásit? Chtěla bych se zeptat na všechny dávky a příspěvky na jaké bych při studiu měla nárok? A kolik by přibližně činily? Otec, který žije v Polsku na mě při posledním studiu platil alimenty, musel by platit i při tomto i když jsem po skončení prvního studia pracovala? Předem moc děkuji za odpověď

ivzez, 26.06.2011 00:02:50

Některé dávky se váží k místu trvalého pobytu, ale nedoporučovala bych "hlásit si" trvalý pobyt bez souhlasu majitele bytu.

Ohledně dávek se obraťte na úřad práce - odbor státní sociální péče a na sociální odbor obecního úřadu (pomoc v hmotné nouzi).

Budete-li dále studovat, měla byste opět mít nárok na výživné - od obou rodičů.

těhotenství

Lu Fialová, 10.01.2011 12:21:46

Dobrý den,
chtěla bych se optat, planujeme z přítelem miminko, ale dennně dojíždím hodinu a půl do práce do Prahy, tak se obávám že mi to třeba nebude dělat v těhotenství dobře, brzké vstávání, pozdní příjezdy domů a málo spánku, proto se chci se zeptat, kdybych od pana doktrora dostala nedej bože rizikové těhotenství jaký bude výměr nemocenské? smlouvu mám na dobu neurčitou a pracuji zde 1 rok a 3 měsíce .
MOC DĚKUJI ZA INFO

Re: těhotenství

Ivana Zezulová, 14.01.2011 20:38:50

http://business.center.cz/business/pravo/zakony/nemocenske-pojisteni/

PMM a pracovní poměr na dobu učitou

Markéta Klein, 11.10.2010 14:18:17

Dobrý den přeji a dovoluji se na Vás obrátit s následujícím dotazem/dotazy. Jsem nyní podruhé těhotná (opět na "rizikovém"), přičemž podnikám (od 1.6.2010, nemocenské poj. si také od této doby platím v plné výši), termín porodu mám stanoven na 5.2.2011,tj. nástup na PPM 25.12.2010(?). U prvního těhotenství jsou relevantní tato data: - nástup na PPM 11.1.2009, PPM pobírána do 26.7.2009, dále jsem nastoupila na "rodičák" (doba trvání 3 roky). Zajímalo by mne, zda mi vznike nárok na PPM, přičemž mám zato, že první podmínka (180 dnů nem. pojištění před nástupem na PPM) je splněna, ale jsem poněkud rozpolcena se splněním druhé podmínky (270 dnů před nástupem před PPM)..., jelikož na PPM s prvním dítětem jsem nastupovala v ochranné lhůtě (a z "rizikovky") ze zaměstnání, ze kterého mi pracovní poměr skončil 31.8.2008. Nevím tedy, zda se tato doba (myslím tím doba pobírání PPM a dávek NP)do 270 dnů započítává, jestliže pracovní poměr byl skončen toho 31.8.2008. Děkuji, MK

Re: PMM a pracovní poměr na dobu učitou

Ivana Zezulová, 19.10.2010 22:11:51

Dobrý den,

tuto informaci zjistíte na příslušné OSSZ, jež PPM vyplácí. Domnívám se ale, že nemocenské pojištění ze zaměstnání, jež skončilo před více než 2 lety, nelze započíst.

Za splnění určitých podmínek byste měla mít nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem a šestinědělím. Po skončení šestinedělí by na základě písemné dohody s Vámi mohl na PPM nastoupit otec dítěte, který by pak mohl zvolit i variantu rod. příspěvku a péči o dítě následně převést zpět na Vás.

Více: http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=4705

Podotýkám, že v příštím roce ale může být vše jinak.

Výpočet PPM

J.B., 13.04.2010 10:53:15

Dobrý den. Jsem studentka, ale současně i zaměstnanec - zaměstnání trvá poslední 4 roky na stejném místě, jen mám vždy smlouvu na dobu určitou - tj. 1 rok, poté mi smlouvu daší rok prodlouží - opět na dobu určitou na 1 rok. V roce 2009 jsem měla úvazek 0,9, v letošním roce je to jen 0,75 (odpovídá nyní cca 11 500kč čistého měsíčně). Od března letošního roku jsem na neschpence z důvodu rizikového těhotenství. Mohu se zeptat na výpočet výše PPM v případě, že budu po celou dobu těhotenství na neschopence? Bude se vypočítávat i z předchozího roku? Mohou výši PPM ovlivnit i finanční odměny zaměstnavatele? Za odpověď moc děkuji.

Výpočet PPM

J.B., 13.04.2010 10:55:24

Ještě doplním, že předpokládaný TP mám v polovině října 2010. Děkuji

Zruseni pracovniho mista z organizacnich duvodu

Eva V., 06.01.2010 11:51:38

Dobry den,

poslednich 5 let jsem zamestnana u jednoho zamestnavatele. Od 3. 11. 2009 jsem poprve na PN a podarilo se nam otehotnet (nyni 7. tyden), lekar mne mini na PN ponechat z duvodu rizikoveho tehotenstvi. Zaroven ve firme probiha restrukturalizace a ja mam obavy, ze pokud se zamestnavatel dozvi moji diagnozu, pokusi se mne "zbavit" - zrusenim pracovniho mista. Mam na vas nekolik dotazu:
1. V pripade, ze zustanu az do nastupu na MD na nemocenske (PTP 28. 8. 2010), budu mit narok na materskou (PDM)? A pokud ano, bude se do jeji vyse zapocitavat i plneni nemocenskych davek?
2. Muze mne zamestnavatel v dobe trvani PN (MD) dat vypoved z organizacnich duvodu?
3. Ma zamestnavatel narok znat lekarskou diagnozu napr. podanim dotazu na OSSZ? Pokud vim, tehotna by mela zamestnavateli tuto skutecnost oznamit az ve 26. tydnu.

Predem dekuji za odpoved.

Re: Zruseni pracovniho mista z organizacnich duvodu

Karel Dlouhý, 08.01.2010 21:20:03

ZP §53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným,
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

§53 (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

1. Nárok na PDM ano, výše se vypočítává z výdělku, nikoliv z nemocen. dávek.
2. Nemůže.
3. Nemá nárok znát. (Nevím, jak jste přišla na ten 26. týden?) Od určité doby je to ale stejně poznat.

Re: Zruseni pracovniho mista z organizacnich duvodu

Karel Dlouhý, 08.01.2010 21:22:53

Upozorňuji ještě na § 54:

Zákaz výpovědi podle §53 se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci

a) pro organizační změny uvedené v §52 písm. a) a b); to neplatí v případě organizačních změn uvedených v §52 písm. b), jestliže se zaměstnavatel přemísťuje v mezích místa (míst) výkonu práce, ve kterých má být práce podle pracovní smlouvy vykonávána,

§ 52 - jde o důvody:
a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část,
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část,

Tzn. při "běžné" reorganizaci výpověď od začátku těhotenství až do skončení rodičovské dovolené (max. do 3 let věku dítěte) dostat nemůžete, ale pokud by šlo o zrušení části zaměstnavatele, tak ano.

mateřská dovolená

Veronika Hyclová, 20.10.2009 10:00:36

Dobrý den, jsem již více než půl roku zaměstnaná u jedné firmy. S přítelem plánujeme miminko a já bych se ráda zeptala, jak je to v případě rizikového těhotenství, kdy musí žena být na neschopence?? Z čeho se potom čerpá výpočet pro mateřskou dovolenou ( prvních 7 měsíců )?Ze základu nemocenské nebo z platu?
Velice děkuji za radu.
VH

Re: mateřská dovolená

Karel Dlouhý, 24.10.2009 01:09:22

Průměrný výdělek se počítá z dosaženého výdělku a počtu odpracovaných dní.

Hrozí mi ukončení práce?

Ema Krátká, 19.10.2009 21:00:44

Dobrý den, pracuji u policie, kde mám služební poměr na dobu určitou do srpna roku 2012, která se automaticky prodlužuje po splnění zkoušky na dobu neurčitou... a já mám dotaz :)... Do práce jsem nastoupila letos v srpnu, ale plánujeme miminko na příští rok. Proto mě zajímá, jestli budu mít nárok na PPM a když půjdu na rodičovskou dovolenou na 3 roky, jestli mi můžou ukončit služební poměr v rámci toho, že ho mám na dobu určitou do toho roku 2012 i když budu pobírat roičovskou dovolenou? Děkuji moc, snad už v tom budu mít jasno...

vymer materskeho prispevku

Katarina Pitonakova, 04.06.2009 10:00:35

Dobry den,

Rada by som sa na vas obratila s prosbou o radu. V CR pracujem od 3.07.2008 mam zmluvu na dobu urcitu a zmluva mi konci 31.06.2009. Od maja 2009 som na rizikovom tehotenstve.
Na koho sa mam obtatit po ukonceni pracovnej zmluvy? Budem mat narok na platenu nemocensku a prosim vas ako to bude so mnou a s materskym prispevkom. Bude mat na neho vobec narok?

Dakujem pekne za vasu odpoved a radu

Nový platový výměr po oznámení těhotenství

Božena Rybníčková, 18.03.2009 19:07:03

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda musím akceptovat nový mzdový výměr, který mi byl předložen měsíc poté, co jsem v práci oznámila svoje těhotenství. Tento výměr je samozřejmě o čtvrtinu menší než původní. Pracuji na HPP na dobu neurčitou.

Re: Nový platový výměr po oznámení těhotenství

Karel Dlouhý, 18.03.2009 19:17:41

"je samozřejmě o čtvrtinu menší" - proč samozřejmě?

Mzdový výměr je jednostranný akt zaměstnavatele.
Pokud nevybočuje z vnitřního mzdového předpisu, obávám se, že s tím nic nenaděláte.

Re: Nový platový výměr po oznámení těhotenství

Božena Rybníčková, 18.03.2009 19:50:50

Děkuji za rychlou odpověď.
Na vaši otázku odpovím, že pokud by byl větší, tak bych to rozhodně neřešila a přirozeně se tolik nezabývala otázkou proč asi.

Narok na dávky

Jaroslav Kišidai, 20.01.2009 19:38:31

Dobrý večer.
Chtěla bych prosím poradit.V součastně dobe jsem do 5.4. na RD /z prac. smlouvy na dobu neurčitou,která mi byla zřejmně neoprávnene zrušená zaměstnavatelem zhruba před 2 roky coš jsem zjistila na OSSZ /
Bylo mě doporučeno obrátit se na inspektorát práce.V době od 1.7. 07 -31.7.08 jsem pracovala na jinou pracovní smlouvu u jiné firmy na dobu neurčitou,kde jsem končila dohodou v době RD.Od letošního ledna jsem opět nastoupila k této firmě na HPP,kde pracuji 15 dní.Dnes jsem zjistila že jsem tehotná cca 5 týdnu.Jelikož mám zasebou 2 riziková těhotenství,je mi 36let pracuji v zakouřenych prostorech na noční směny předpokládam opět doporučení prac. neschopnost.Nevím ale zda budu mít vubec z tohoto nebo předešlého zaměstnání nárok na PPM.Pokud ano z čeho by se mě vypočítavala nemoc a z čeho PPM.Pokud ne,mohl by ste mě poradit co mám dělat?
Nemohu zústat bez finančního zajištění a nerada bych dlouho trvajíci soudni spory s bývalým zaměstnavatelem.
Děkuji. Irena K.

Materska podpora a urad prace

Jana Herotova, 29.12.2008 19:20:38

Dobry den,chtela bych Vas pozadat o radu. 30.9.2008 jsem tehotna odesla ze zamestnani. 1.10. jsem se prihlasila na urad prace. Vzhledem k tomu, ze termin porodu mam 28.4., stihnu nastoupit na materskou jeste v ochranne lhute 180 dni (cca 16.3.09). Diky dobremu vydelku v byvale praci, bych mohla dostat vysokou PPM. Jen nevim, jestli ji dostanu, pokud pujdu primo z uradu prace. Nemela bych jeste pred tim jit na nemocenskou (rizikove tehotenstvi), abych podporu dostala? Dale je tu moznost, ze by me mohl manzel od 1.1.09 zamestnat - jedna se o s.r.o. Z jakeho zakladu by se mi potom pocitala materska? Pouze z doby (cca 2 mesice) prace v manzelove firme nebo i ze zamestnani pred tim? Dekuji Vam moc za radu. Jana Herotova

Re: Materska podpora a urad prace

Mgr. Oldřich Topka, 07.01.2009 16:09:49

Dobrý den, na Vás se však nevztahuje 180-denní ochranná lhůta podle zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, účinného od 01.01.09, ale ještě 6-měsíční lhůta podle původního zákona č. 54/1956 Sb., účinný do 31.12.2008. Ovšem i tak byste měla splnit podmínky pro nárok na PPM. Jeho výše se bude počítat z denního vyměřovacího základu z příjmů, ze kterých bylo odváděno sociální pojistné v posledních 12 měsících před nástupem na mateřskou dovolenou.

Nárok na nemocenské dávky

Petra Mikušková, 28.09.2008 12:56:23

Dobrý den,

do 30.7.2008 jsem byla v PP. Změnila jsem zaměstnání a od 11.8.2008 jsem nastoupila na HPP, ale ve zkušební době jsem ukončila PP a to 1.9.2008. Ihned jsem se registrovala na ÚP. Teď 28.9. jsem zjistila, že jsem těhotná. Zajímalo by mě, jestli mám nárok na nemocenské dávky? Tzn. jestli je na místě jít na rizikové těhotenství (neschopenku) a jestli se na mě vztahuje 6 měsíční ochraná lhůta? Pravděpodobně jsem byla těhotná již při rozvázání posledního PP. Nevím, co v této situaci dělat, abych nezůstala bez prostředků. Můžete mi prosím poradit?
Děkuji

Re: Nárok na nemocenské dávky

Mgr. Oldřich Topka, 29.09.2008 11:31:01

Dobrý den, ochranná lhůta pro přiznání nemocenské by se na Vás vztahovala v případě, že jste skutečně byla těhotná již při skončení PP.

Mateřská podpora pro studenta

Jana Koudelková, 12.09.2008 17:30:18

Dobrý den,
jsem v posledním semestru na vysoké škole a právě jsem zjistila, že jsem těhotná. Chci se zeptat, co bude se bude u mě počítat jako vyměřovací základ, bude se vycházet z životního minima, či z čeho? Školu končím v lednu a termín mám na konci května. Do pracovního poměru mě asi nikdo nevezme, takže nejspíš budu muset na pracovní úřad. Děkuji

Re: Mateřská podpora pro studenta

Mgr. Oldřich Topka, 25.09.2008 14:32:33

Dobrý den, v tomto případě se podpora počítá z průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o podporu v nezaměstnanosti.

Rizikové těhotenství

Adéla Kolajová, 10.09.2008 10:01:14

Dobrý den,

chtěla jsem Vás poprosti o radu ohledně věci těhotenství a pracovního úřadu.

Do 30.9.2008 jsem zaměstnaná ve firmě. Od 1.10.2008 jsem měla nastoupit do nového zaměstnání, které bohužel nevyšlo. Tudíž bych od 1.10.2008 měla jít přihlásit se na pracovní úřad. Bohužel jsem včera zjistila, že jsem těhotná. Momentálně jsem na rizikovém.

Chtěla jsem vas poprosit o radu a o popsani mojich financnich moznosti, vzhledem k mojemu stavu je mi zcela jasný, že budu mít problém najít si nové zaměstnání. Pracovala jsem od 18 let, 11 let v kuse s vyjimkou 1 měsice před 3 lety, který jsem byla na pracovním úřadě.

Děkuji vám za odpověd

Re: Rizikové těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 11:24:30

Dobrý den, tohle je tu popisováno již mnohokrát, projděte si diskuze.
Pokud jste v PN, pak Vás na ÚP ani nezaregistrují. Tam musíte až po skončení nemoci. Pokud ovšem chcete pobírat PPM, pak musí doba PN přímo navázat na nástup na MD (6 týdnů před porodem). Jinak PPM dostávat nebude a ode dne porodu Vám poplyne rodičovský příspěvek.

Neschopenka

Jana P., 09.09.2008 18:54:54

Dobrý den, ještě bych se chtěla zeptat na kontroly práce neschopných. Jsem na neschopence kvůli rizikovému těhotenství. Jelikož mám skoro 4-leté dítě, které chodí do školky a nemám tu nikoho, kdo by ji tam odváděl a vyzvedával -školku máme kousek (občas může pomoci babička, ale ne vždy), otec dítěte je často služebně mimo, takže mi nezbývá, než ji vodit sama. Chtěla jsem se zeptat, co by se stalo, kdyby mi zrovna v tu chvíli, co vedu malou do školky nebo ji vyzvedávám (a netrefím se zrovna do mé vycházky), přišla kontrola na neschopenku? Dá se tato situace nějak vysvětlit, pochopili by to, nebo bych přišla o neschopenku? A co když bych s dítěm nutně musela k lékaři a neměla vycházky? Jak je to s kontrolami těhotných na neschopence? Jelikož dojíždím do města, může se stát, že mi ujede autobus a já se do ukončení vycházky nedostanu zpět. Děkuji za odpověď.

Re: Neschopenka

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 11:21:51

Dobrý den, jak by se úředníci k Vaší omluvě postavili, nemohu předem odhadnout. Pokud by shledali, že jste porušila léčebný režim, pak by Vám mohli odebrat nemocenskou bez ohledu na důvody, proč jste nebyla doma. Optimální samozřejmě je, když lékař těhotné vystaví neschopenku s možností denních vycházek. Takže to s ním projednejte.

PPM

Jana P., 09.09.2008 18:41:42

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to v mém případě s PPM. V listopadu 2007 se mnou minulý zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr (dcera měla 3roky) a já zůstala 4.rok dále na rodičovském příspěvku, ale bez zaměstnavatele. Od 26.8.2008 jsem nastoupila do nového zaměstnání, ale za 14dní jsem odešla na neschopenku kvůli rizikovému těhotenství. Zajímalo by mne, zda budu mít nárok na PPM, když termín porodu je 19.3.2009. Nevím, co vše se započítává do podmíky k PPM (270 odpracovaných dní). Děkuji za odpověď. Jana

Re: PPM

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 11:18:50

Dobrý den, čerpání nemocenských dávek a PPM se do doby 270 dnů počítá. Ovšem doba, kdy jste pobírala rodičovský příspěvek, ale nebyla jste zaměstnána a nebylo za Vás odváděno nemocenské, se počítat nebude. Pokud tedy doba práce a čerpání nemocenské dosáhne 270 dnů, nárok mít budete. Ovšem konkrétní výpočty neprovádíme, to se musíte obrátit na účetní nebo OSSZ.

Výpověď nebo ne?

Gabriela Vladařová, 08.09.2008 13:36:33

Dobrý den,jsem v šestém měsíci těhotenství a již téměř 3 měsíce na rizikovém,na které jsem nastoupila ještě ve zkušební lhůtě.Můj problém spočívá v tom,že můj partner je současně i můj zaměstnavatel.Rozhodl se však,že firmu prodá a to ještě v době před mým porodem.Nejsem si však jistá,jestli nový majitel je povinen si mě ponechat jako zaměstnankyni i po mateřské dovolené nebo mě může s koupí firmy ihned propustit.Tato situace mě velmi znepokojuje.Velice děkuji za odpověď.

Re: Výpověď nebo ne?

Mgr. Oldřich Topka, 10.09.2008 11:09:17

Dobrý den, s prodejem firmy přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů beze změn na nového zaměstnavatele. Ten Vám může dát výpověď jen ze zákonných důvodů a až na výjimky (zánik nebo stěhování firmy) nelze dát výpověď zaměstnanci, který je v ochranné době, to znamená v pracovní neschopnosti nebo na MD či RD.

Těhotenství

Eva Blizničenková, 28.08.2008 07:53:41

Dobrý den,
moje kolegyně z práce je těhotná, nahlásila to zaměstnavateli s tím, že bude normálně pracovat jako dosud, akorát v období Vánoc (jsme prodavačky a Vánoce jsou hektické s velikými přesčasy) by se chtěla vyhnout těm přesčasům a mít klasickou pracovní dobu. Zaměstnavatel sice souhlasil, ale od té doby kolegyně nemá na výplatní pásce žádné prémie!!!(ukázala mi to sama). Pobírá tudíž o 2 tis. méně, přitom pracuje stále stejně!!! Tohle je diskriminace nebo ne??? Velice mne toto zajímá, poněvadž chceme s přítelem také miminko, ale když vidím toto zacházení ze strany zaměstnavatele, tak se mi vzteky vaří krev v těle! Dá se předepsat rizikové těhotenství z psychických důvodů kvůli stresu? Kolegyně má totiž z toho velký stres. Ještě se chci optat, v případě, že to jde, tak jestli i v tomto případě rizikového těhotenství musí mít předepsané tak krátké vycházky (4 h denně) - to rizikové těh. by totiž souviselo jen se stresem v dosavadním zaměstnání. Díky

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 14:57:49

Dobrý den, prémie jsou nenárokovou složkou mzdy. Záleží tedy na uvážení zaměstnavatele, jestli je přizná nebo ne. Vzhledem k tomu nemá zaměstnanec žádný účinný nástroj, jak se domáhat něčeho, co záleží na úvaze zaměstnavatele.
Pokud jde o druhou část dotazu, to se musíte zeptat přímo lékaře. Ten diagnostikuje rizikové těhotenství včetně stanovení denních vycházek.

nemocenská při těhotenství

Gabriela Kaplanová, 19.08.2008 12:02:13

Dobry den,
kamaradka je nyní v patem mesíci těhotenství a nastoupila na rizikove, tedy nemocenskou. Pred tim pracovala 3 mesice na trvaly pracovni pomer. A jeste predtim byla 5 měsicu zamestnana u stejne firmy na polovicny uvazek a k tomu brala materskou na sve prvni dite. Nyni ji zajima z ceho se ji vypocitava nemocenska, kdyz nemela odporacovan rok. Zda z poslednich 3 platu (trvaly prac. pomer) nebo i z platu kdy byla na polovicni pracovni uvazek?
dekuji

Re: nemocenská při těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 21.08.2008 16:35:57

Dobrý den, počítá se z denního vyměřovacího základu za rozhodné, který je 12 měsíců. Jestliže pracovní neschopnost vznikla v období, kdy od vstupu zaměstnance do zaměstnání do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž pracovní neschopnost vznikla, neuplynulo 12 kalendářních měsíců, je rozhodným obdobím období od vstupu do zaměstnání do konce kalendářního měsíce, který předchází kalendářnímu měsíci, v němž pracovní neschopnost vznikla.
Ale nemocenskou bude dostávat jen pokud je zaměstnaná, jestli ne, pak jí nikdo nemocenskou platit nebude.
Podrobnosti si může zjistit na OSSZ.

Odpracovaná doba pro mateřskou dovolenou

PU, 17.06.2008 16:16:34

Dobrý den, mám následující dotazy:
1) pokud chce student po ukončení školy dostávat podporu na úřadu práce, musí během studia odpracovat minimálně 12 měsíců, přičemž to musí být v posledních 3 letech (je to správně?)
2) Existuje nějaká podobná doba, aby žena dostala mateřskou? Kamarádka je těhotná a mometnálně pracuje jen na dohodu o provedení práce, je zatím vedená jako student. Od července by s ní zaměstnavatel měl uzavřít pracovní smlouvu, dítě se narodí v únoru. Pokud by pracovala na pracovní smlouvu od července do prosince, stačilo by to pro to, aby pak dostala mateřskou, nebo pro uvedený problém není nějaká stanovená době? Pokud by s ní zaměstnavatel smlouvu neuzavřel, a nechal jí dále pracovat jen na dohodu, bude jí plynout mateřská? Doufám, že jsem se vyjádřila aspon trochu srozumitelně.

Re: Odpracovaná doba pro mateřskou dovolenou

Mgr. Oldřich Topka, 19.06.2008 11:20:21

Dobrý den, 1) není. Soustavná příprava na budoucí povolání je náhradní dobou pro přiznání podpory v rozsahu 6 měsíců. Pokud tedy student doloží, že někde opracoval 6 měsíců, pak bude dosaženo doby 12 měsíců a podporu lze přiznat.
2) Nárok na PPM vzniká, jestliže byla žena nemocensky pojištěna minimálně po dobu 270 dnů před porodem a pojištění nebo ochranná doba (6 měsíců od skončení zaměstnání) trvají ke dni nástupu na MD. Do té doby se počítá i studium. Pokud bude zaměstnána (ať v PP nebo na DPČ) nejméně do doby 6 měsíců před porodem anebo bude do té doby čerpat nemocenské dávky, pak jí nárok na PPM vznikne.

Rizikové těhotenství a pracovní poměr na dobu určitou

Dagmar Vajdíková, 01.06.2008 09:24:19

Dcera pracuje 3 roky jako učitelka se smlouvou na dobu určitou (do 30.6.08 - zástup za mateřskou dovolenou jiné učitelky). Nyní je v 5 týdnu těhotenství, které bylo diagnostikováno jako rizikové. Dcera chce ale dokončit alespoň školní rok a opravdu pracovat podle smlouvy do konce června. Učí na malotřídní škole a nechce komplikovat práci ostatním. Pak jí prý bude proplacena poměrná část dovolené a má se přihlásit na ÚP.
Zajímalo by mě, jestli si svou ohleduplností náhodou nezpůsobí problémy. Jestli si nechá napsat rizikové těhotensví až v červenci, nebude přeci v zaměstnaneckém poměru a nebude moci pobírat nemocenskou. Nebo se mýlím? Za odpověď děkuji.

Re: Rizikové těhotenství a pracovní poměr na dobu určitou

Mgr. Oldřich Topka, 11.06.2008 11:44:08

Dobrý den, ano, mýlíte se. Vaše dcera bude v době skončení PP těhotná a to jí zakládá 6-měsíční ochranou lhůtu, ve které ji může vzniknout nárok na nemocenské dávky. Pokud tedy nastoupí na nemocenskou až v červenci nárok na nemocenské dávky mít bude. A pokud bude marodit až do mateřské dovolené, tedy do 6 týdne před porodem, pak bude mít nárok i na peněžitou pomoc v mateřství.

Dodatek k předchozímu dotazu

PU, 28.05.2008 14:20:29

Děkuji za odpověď, mohu se ještě zeptat, jaké jsou zákonné podmínky pro to, aby žena dostala nemocenskou při rizikovém těhotenství, jak dlouho by tedy musela pracovat? Děkuji

Re: Dodatek k předchozímu dotazu

Mgr. Oldřich Topka, 11.06.2008 11:25:39

Dobrý den, taková doba, kterou je nutno odpracovat pro nárok na nemocenské, stanovena není. Zjednodušeně řečeno vzniká nárok na nemocenské dávky dnem nástupu do zaměstnání.

Nemocenské dávky při rizikovém těhotenství

PU, 26.05.2008 17:54:39

Dobrý den,
z různých internetových stránek jsem pochopila, že je rizikové těhotenství bráno jako nemoc, tudíž se při něm vypočítává nemocenská jak jste uvedl v tabulce na této stránce...Co ale dostane žena, která otěhotní např. na škole, nikdy nepracovala, tudíž nejde vypočítat VZ z hrubých mezd, a doktor ji pošle na rizikové těhotenství? Nedostane během těhotenství nic, až mateřskou, když se dítě narodí? Děkuji

Re: Nemocenské dávky při rizikovém těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 11.06.2008 11:33:14

Dobrý den, pro přiznání nemocenské nesplní zákonné předpoklady, tudíž jí žádné nemocenské neplyne. Vznikne ji až nárok na peněžitou pomoc v mateřství (pokud má ukončené nebo přerušené studium). Kromě toho na porodné a po uplynutí doby PPM nárok na rodičovský příspěvek. Do doby přiznání PPM se může obrátit na úřady řešící sociální podpory se žádostí o některou ze sociálních dávek.

tehotenstvi a zkusebni doba

Marek M., 21.05.2008 14:16:00

Dobry den,

Rad bych vas pozadal o odpoved na dotaz. V soucasne době zaměstnankyne uzavrela pracovni pomer po trech mesich stravenych na uradu prace, kde ji byla poskytnuta podpora v nezamestnanosti. Nyní otehotnela. V pripade, ze zamestnavatel ukonci vzhledem k jejimu tehotenstvi pracovni pomer ve zkusebni době, a to po mesici trvani pracovniho pomeru, muze zamestnankyne opet zaregistrovat na uradu práce a pobirat podporu v nezamestnanosti. Pokud ano, jak dlouho? V pripade, ze by nastoupila rizikove tehotenstvi, kolik dni musí odpracovat, aby ji vznikl narok na cerpani nemocenske (materske) az do doby porodu. Před registraci na uradu práce zaměstankyne mel nepretrzity pracovni pomer v trvani 15 let.

Dekuji za informaci.

Re: tehotenstvi a zkusebni doba

Mgr. Oldřich Topka, 27.05.2008 11:30:35

Dobrý den, na ÚP se může zaregistrovat znovu. Nárok na podporu bude mít po zbytek podpůrčí doby, kterou nevyčerpala. Jestliže tedy čerpala podporu po dobu 3 měsíců, pak má nárok na "dočerpání" 3 měsíců (celková podpůrčí doba u osob do 50 let věku je 6 měsíců). Nárok na nemocenské vzniká nástupem do zaměstnání. Takže nárok na nemocenské dávky má a to ještě po celou ochrannou dobu po skončení PP, která u těhotných činí 6 měsíců. Pokud bude na nemocenské až do doby vzniku nároku na peněžitou podporu v mateřství (6 týdnů před termínem porodu), pak jí vznikne nárok i na tuto dávku.

Rizikové těhotenství

Klárka Novotná, 19.05.2008 13:46:15

Dobrý den,
můj lékař mě chce dát na rizikové těhotenství a to jsem teprve v 6.týdnu těhotenství. Bojím se o peníze, před půl rokem jsem nastoupila do firmy, kde mám nyní 21tis čistého(28hrubého) a máme rozestavěný barák, tudíž potřebujeme ještě hodně peněz. Chci se zeptat v jaké výši mi bude vyplácena nemocenská a poté mateřská dovolená s mým příjmem. Děkuji za odpověď

Klárka

Mgr. Oldřich Topka, 19.05.2008 14:10:52

Dobrý den, obecný postup výpočtu nemocenské naleznete u odpovědi níže. Jinak takovéto konkrétní výpočty zde neprovádíme. To se obraťte na nějakou mzdovou účetní.

Rizikové těhotenství

Pavla Dřimalová, 14.05.2008 09:51:52

Dobrý den, žádám Vás o radu. Jsem zaměstnaná teprve 2 měsíce a dozvěděla jsem se, že jsem těhotná. Má práce je fyzicky náročná. Nechci přijít o miminko, ale mám také strach co se týče platu. Pokud půjdu na rizikovku, nevíte kde mohu zjistit jaký bude můj měsíční příjem? Moc děkuji za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 19.05.2008 14:09:16

Dobrý den, v pracovní neschopnosti jsou příjmem nemocenské dávky. V současnosti činí výše nemocenského za kalendářní den
a) 60 % denního vyměřovacího základu (DVZ) od 3. do 30. dne pracovní neschopnosti,
b) 66 % DVZ od 31. dne pracovní neschopnosti do 60. dne pracovní neschopnosti ,
c) 72 % DVZ od 61. dne pracovní neschopnosti.
Nemocenská se ještě redukuje tak, že z částky do 550 Kč se počítá 90 %, z částky nad 550 Kč do 790 Kč se počítá 60 % a k částce nad 790 Kč se nepřihlíží.
Od července budou placené i první 3 dny nemoci (60%). Přesný výpočet buď u účetní nebo na OSSZ (jestli ovšem budou ochotni to pro Vás počítat).

rizikove tehotenstvi

Radka Hromkova, 22.04.2008 23:41:57

Dobry den.Chtela bych poprosit o radu-jsem na rizikovem tehotenstvi a vychazky mam pouze 2 hod dopoledne 2 odpoledne a to je velice malo vzhledem k tomu ze mam 5leteho syna a jsem skoro na zacatku a predstava byt zavrena 7mesicu doma je strasna.jsem doma 2mesice a uz na me byla 2krat kontrola.chci se zeptat jestli maji tehotne narok na celodenni vychazky akam se obratit kdyz je lekar nenapise?muzu si o ne zazadat sama?dekuji za odpoved Hromkova

Re: rizikove tehotenstvi

Mgr. Oldřich Topka, 23.04.2008 14:30:40

Dobrý den, tak to záleží na rozhodnutí lékaře. Ten určuje jestli vůbec a v jakém rozsahu vycházky v rámci dodržování léčebného režimu umožní. O možnosti "napadení" jeho rozhodnutí se informujte na OSSZ, ale pochybuji, že by někdo přistoupil k tomu, aby měnil jeho rozhodnutí.

Rizikové těhotenství

Diana Bulušková, 22.04.2008 21:15:42

Dobrý den, chtěla bych znát váš názor na můj případ. Je mi 34l, čekám své první dítě, pracuji jako zahradnice, práce je to většinou fyzicky náročná, kolegyně, které se vrátily z mateřské tvrdí, že mě ředitel lehčí práci dávat nebude, že je také nešetřil, varují mě i před chemickými postřiky, které používáme. Řikají mi o rizikovém těhotenství, ale já se bojím, že se doma zcvoknu, nejsem zvyklá tak dlouho nepracovat, práce mě baví, ale zároveň se o své dítě bojím. Varují mě i moji známí, i kvůli mému věku. Děkuji Vám za odpověď .

Mgr. Oldřich Topka, 23.04.2008 14:37:46

Dobrý den, podle §41 ZP je zaměstnavatel je povinen převést těhotnou zaměstnankyni na jinou práci, koná-li práci, kterou nesmějí být tyto zaměstnankyně zaměstnávány nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství. Ještě §238 obdobně říká, že těhotná zaměstnankyně nesmí být zaměstnávána pracemi, pro které není podle posudku zdravotně způsobilá. Koná-li těhotná zaměstnankyně práci, která je těhotným zaměstnankyním zakázána nebo která podle posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci (§239). Váš stav by měl zaměstnavatel zohlednit, když ne, budete si muset buď zajistit příslušný posudek a trvat na svých právech anebo využít možnosti a jít na na neschopenku pro rizikové těhotenství.

rizikové těhotenství

Magdaléna Klusáková, 13.02.2008 14:33:48

Dobrý den, prosím o radu... Kdy nastoupit na rizikové těhotenství a následně na MD, abych měla po mateřské dovolené nárok na nekrácenou dovolenou za r. 2008? Termín porodu je stanoven na 30.6. Při 30 odpracovaných dnech v tomto kalendářním roce, ostatní v pracovní neschopnosti. Velice děkuji za odpověď.

Re: rizikové těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 13.02.2008 14:40:57

Dobrý den, na rizikové těhotenství nastoupíte až to lékař uzná za vhodné. S Vaší spekulací, kdy to bude nejvhodnější s ohledem na Vaše záměry a nikoli ze skutečných zdravotních důvodů, Vám zde neporadíme.

rizikové těhotenství

Mgr.Veronika Marková, 27.01.2008 23:08:56

Dobrý den,
měla bych dotaz za svojí sestru. Od minulého týdne se nachází na neschopence kvůli rizikovému těhotenství,které je na začátku. Vycházky má klasicky 2 a 2 hod/den. V dubnu se bude vdávat. Je velmi pravděpodobné,že v té době bude stále na neschopence. Můj dotaz tedy zní:omezuje jí to nějak zásadně v plánované svatbě?Jak se to řeší s případnou kontrolou zaměstnance v nemoci?
Děkuji mnohokrát za info na můj email( nikislunicko@email.cz),snad je dotaz srozumitelný.
Veronika Marková

Re: rizikové těhotenství

Mgr. Oldřich Topka, 28.01.2008 09:45:25

Dobrý den, "info" na mail nezasíláme, tudíž se musíte spokojit s odpovědí zde. Celou záležitost by bylo nejlepší projednat s lékařem, tak aby bylo možné svatbu absolvovat s jeho písemným souhlasem. Případná kontrola by měla akceptovat vyjádření lékaře. Nebo může sestře pro období svatby povolit delší vycházky.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »