Pronájem bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nová nájemní smlouva na dobu určitou

Radek P., 06.02.2009 17:46:25

Dobrý den,
v roce 2001 jsem se s manželkou a dětmi přestěhoval do obecního bytu, který užívali do té doby mí rodiče a do současné doby jsem hradil veškeré poplatky včetně nájmu. Rodiče se současně odstěhovali, přesto nájemní smlouva (dekret na byt) zůstala na mého otce. Před dvěma měsíci otec odkoupil obecní byt do osobního vlastnictví a nyní mi předložil k podpisu smlouvu o nájmu na dobu určitou, kdy si razantně navýšil cenu nájmu (původní 1400,- Kč, nově 6500,- Kč).
Má na takové jednání právo, a když odmítnu podepsat, může nás nechat z bytu vystěhovat?
Předem Vám děkuji za odpověď.

Zjištění trvalého pobytu

Petra Adamcová, 29.01.2009 13:16:32

Dobrý den,

jsem vlastníkem bytové jednotky, velmi ráda bych zjistila, které osoby mají trvalé bydliště v této bytové jednotce, jelikož jsem byt před nedávnem koupila. Když jsem zašla na příslušný úřad, tak mi úřednice sdělila, že je možný výpis trvalého pobytu pouze na celý bytový dům s tím, že se neuvádí, na které bytové jednotce má dotyčný trvalý pobyt. Je tento postup úřednice správný? Velice ráda bych předešla tomu, aby v mém bytě měly trvalý pobyt osoby, které jej nevlastní. V této souvislosti, bych se Vás ráda zaptala na druhý problém. Je možné, aby se osoba (občan ČR, cizí státní příslušník), která není vlastníkem bytu, přihlásila k trvalému pobytu bez mého souhlasu?

Děkuji a přeji krásný den

Petra Adamcová

výpověď z nájmu

Aleš Vranka, 29.01.2009 12:22:59

Dobrý den,
mám s nájemcem uzavřenu smlouvu o nájmu bytu-regulovaný nájem. Za nájemcem mi nyní vznikl dluh na nájmu a službách ve výši tří měsíčních nájmů. Problém je ovšem v tom, že dva nájmy mně nebyly uhrazeny v roce 2008, kdy byl nájem a poplatek za služby v celkové výši asi 4200,-Kč. V roce 2009 mně s největší pravděpodobností bud nájemce dlužit další měsíční nájemné. Toto nájemné je ale vyšší než v roce 2008 (využil jsem možnost danou právním předpisem a zvýšil regulovaný nájem o stanovenou výši). Rok 2009 je nájem a úhrada za plnění asi 5000,-Kč.
V paragrafu 711 odst 2 písm a) je stanovena možnost vypovědět nájem při nezaplaceném plnění odpovídajícímu trojnásobku měsíčního nájmu a úhrady…
Jak si v tomto případě vyložit toto ustanovení? Rozumí se tím trojnásobek aktuálního nájmu (v mém případě 3x5000,-Kč), nebo kdy dluh na nájmu fakticky vznikl (2x4200,-Kč + 1x5000,-Kč)
Otázka: Lze v tomto konkrétním případě vypovědět nájem z bytu dle § 711 odst. 2 písm. a?
Děkuji

Právo nájemníka v bytě s regulovaným nájmem

Věra Vokrouhlíková, 27.01.2009 15:59:30

Dobrý den,
již 50 let bydlím v nájemním bytě v 6ti patrovém domě v Praze 7. Dříve se jednalo o obecní dům a po roce 90 se přihlásil restituent. Ten brzy dům prodal. Nyní máme majitele, který postupně do domu ubytovává Ukrajince. Bydlí načerno v prádelně, sušárně, sklepě... Nikdo neví, kolik jich tam je. Nikomu z nájemců nedovolí byt vyměnit s tím, že se mohou vystěhovat. Jelikož se nájemné stále zdražuje (centrum Prahy), většina nájemců by byt ráda vyměnila za menší a levnější. Nevím, zda na toto má právo. Postupně se lidé z domu vystěhovávají bez náhrady, protože nemají na nájemné. Do uvolněných bytů pan majitel nastěhovává opět Ukrajince, kteří pronajímají místnosti dalším Ukrajincům. V bytech nejsou měřáky na teplo a vodu a všechny náklady se rozpočítávají na hlášené nájemníky v domě. Dům je z roku 1935, vše je zde původní. Dům chátrá a nikdo se o něj nestará. Chtěla bych se zeptat, zda když tento byt opustím, mám právo od majitele na odstupné.Předem děkuji za odpovědˇ.

Pronájem bytu - neoprávněné "návsteva"

Aneta Kostkubová, 06.01.2009 14:04:50

Škoda na majetku
Aneta Kostkubová, 06.01.2009 14:00:40
Dobrý den,

mezi svatky se mi stala takova nemila vec. Majitelka bytu se chtela u nas stavit pro postu (chodi ji do nasi schranky, ani zde si nejsem jista, zda na to ma pravo).Kdyz byla u naseho domu,tak si vsimla,ze v mem pokoji je otevrena lodzie. Ja ani spolubydlici jsme nebyli doma a ona sla nahoru, odemkla si a sla do meho pokoje zkontrolovat lodzii.Pak mi psala, ze lodzie nesla zavrit, ze je tam neco ulomeneho a obvinila me, ze jsem okno rozbila.Ja si zadneho poskozeni z me strany nejsem vedoma. Chtela bych se proto zeptat, zda ma vubec majitelka pravo, v dobe kdy byt pronajima, do neho vstupovat kdyz nejsem pritomni?Jak mam nyni prokazat, ze jsem okno nerozbila? Majitelka ode me asi bude pozadovat nejakou nahradu. Jelikoz mam u ni slozenou kauci,tak nevim, jestli ma pravo mi ji nevratit (jedna se o castku 6tis.)?! Predem dekuji za odpoved! Aneta

Re: Pronájem bytu - neoprávněné "návsteva"

Hana Titzová, 31.01.2009 17:46:48

Paní Kostkubová, nejsem žádná právnička, ale majitelka (majitel) NEMÁ právo, v době kdy byt pronajímá, bez předchozí domluvy, či ohlášení se, vstupovat do bytu.

daň z příjmů z nájemného z bytu

Ivo Jeromir, 25.12.2008 15:27:40

Situace:v roce 2006 jsem koupil sklepní zdevastovaný DB 1+1. V roce 2007 jsem ho opravil a chvíli užíval. V roce 2008 jsem ho neužíval, a tak jsem ho na 6 měsíců pronajal.Mohu použít jako náklad snižující daňový základ nájemné placené družstvu za celý rok 2008 nebo jen po dobu nájmu, příspěvek do fondu oprav za rok 2008, náklady za rekonstrukci bytu z roku 2007 a 2008?
Děkuji za odpověď

Pronájem bytu

Markéta Hl, 27.01.2008 17:39:43

Dobrý den,
chtěla bych pronajímat byt v OV. Původně jsem v něm chtěla bydlet, ale než se vše vyřídilo (hypotéka-3 měsíce), tak se tam stěhovat nechci. Chtěla bych ten byt zatím pronajmout. Co je potřeba pro to vše udělat? Energie (eletriku, plyn) mužu napsat na nájemníka. A co nájem (kde je záloha na teplo a vodu). Jak se daní příjem z pronájmu. Celých např. 9000 měs. nebo mínus veškeré měsíční poplatky (v případě, že bych je platila já). Děkuji.

Re: Pronájem bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.01.2008 14:13:01

Dobrý den,
předně musíte s nájemníkem sepsat nájemní smlouvu. Nájemné se může skládat z holého nájmu + úhrad za služby spojené s nájmem (tj. voda a teplo). Energie mohou být přepsány na nájemníka.
Příjem se daní dle § 9 zákona o daních z příjmů. Základem daně je příjem snížený o výdaje na udržení předmětu nájmu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »