Natáčení na kulturní akci... - fórum

Kategorie: Občanské právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Natáčení na kulturní akci...

Petr Žák, 27.01.2008 16:35:36

Dobry den,
chci se zeptat, jake mam moznosti na obranu, pokud jsem filmovan pri navsteve kulturni akce (koncert, party), a to zcela zamerne (vim, ze se nejedna o nahodny zaber), a zabery se objevuji na ruznych serverech. Mam pravo pozadovat po autorovi techto snimku o to, aby je prosel a odstranil moji osobu, nasledne se videa nahradila novymi bez me osoby? Ma autor povinnost mi vydat vsechny snimky k prosetreni, zdali tam nejsem ja, nebo ma povinnost prosetrit to sam? A kdo pak nese financni naklady na upravu, stazeni a nahrazeni dokumentu (ovsem za predpokladu, ze mam pravo domahat se nejakejho stazeni)?

Dekuji za odpoved...

PS: omlouvam se, ze to mozna ctete podruhe, napsal jsem to do spatneho formulare.. :-)

Re: Natáčení na kulturní akci...

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.01.2008 14:50:18

Dobrý den,
občanský zákoník v ust. § 12 stanoví, že: ... obrazové snímky ... týkající se fyzické osoby .. smějí být pořízeny jen s jejím svolením. Toho není třeba použijí-li se k účelům úředním, pro účely vědecké, umělecké a pro tiskové, filmové.. zpravodajství. Ani to však nesmí být v rozporu se zájmy té osoby.
Požádejte autora, aby tyto snímky stáhl a upozorněte ho, že zřejmě porušuje ustanovení o ochraně osobnosti. Pokud by to bylo závažné porušení Vašich práv, uvažovala bych o podání žaloby soudu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »