vydědění a dědictví nemovitosti - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dědit nebo koupit

Tomas Solar, 29.06.2009 15:33:16

Dobrý den,

babička se rozhodla prodat nebo podstoupit v dědickém řízení domek se zahradou.
Jeji tři děti nemají o nemovitost zájem a tak ji nabídla mě (vnuk). já teď řesím dilema jestli má na mě domek přepsat jako na dědice nebo máme sepsat kupní smlouvu a ja domek od ní za nějakou častku odkoupím.
Co je běžná praxe tak, abych na daních a odvodech zaplatil co nejméně? A pak mě zajimá jestli potřebuji vyjádření všech jejich dětí a vnuků a vnuček, že o domek nemají zájem.
Jedná se mě o to, abych nebyl potom napaden, že jsem je nevyplatil. Proto me připadá nejlepší domek koupit a ona ať částku rozdělí mezi své děti. Další možnost mě napada, že by na mě domek přepsala jako na dědice a vedle by jsme sepsali smlouvu, kdy ji vyplatím danou častku kterou pak ona rozdělí mezi své děti (moji matku a 2 strýce)
Dědická daň by se mě neměla týkat.
Daň z převodu nemovitosti se, ale bude muset zaplatit, ony 3%.

Můžete mě prosím poradit jak se k dané věci postavit?

Děkuji.
Tom

Re: Dědit nebo koupit

Pavla Pokorná, 30.06.2009 14:39:25

1.:-) babička je naživu - nemůžete tedy psát o dědictví, dědickém řízení nebo dědicích.

2.nejlevnější je to, že Vám babička nemovitost daruje darovací smlouvou - nic se neplatí, kromě kolku

3.babička si může se svým majetkem dělat co chce. vnukové ani vnučky se nemají k čemu vyjadřovat, neb na nic zatím nemají nárok.

4.pokud vám babička dům daruje, nemusíte nikomu nic vyplácet.

5.při darování se daň z převodu neplatí, pouze u kupní smlouvy.

6.vše záleží na tom, jak to chce Vaše babička.

Tomas Solar, 01.07.2009 10:22:44

Dobry den,

dekuji za odpoved.

Jak to vypada darovaci smlouva se jevi jako nejlepsi reseni.
Jedine co babicka chce, abych ji zaplatil onech 210tis, ktere by ona pak rozdelila svym detem. Zpusob jak to pravne osetrit je na me.
Jakou smlouvou bych to mohl resit, kdyz nic nekupuji. zaroven bych chtel mit nejaky doklad, ze jsem castku pravdu zaplatil a nikdo nemohl nic rikat.

S pozdravem
Tom

Franken Sharp, komerční právník, 01.07.2009 17:25:13

Dobrý den,
co má být předmětem daru?

Franken Sharp, komerční právník, 01.07.2009 17:50:33

dobrý den,
nemystifikujte tu veřejnost tím, že se neplatí darovací daň, je-li předmětem nemovitost!!!!

Pavla Pokorná, 02.07.2009 10:56:28

Darovací daň v I. a II.skupině snad byla zrušena ne????? Tak jaká mystifikace. Co se Vám nelíbí???? Babička chce darovat vnukovi. Vyjadřuju se k tomuto případu. Nebudu tu popisovat x možností, které tazatele nezajímají.

změna rozhodnutí o dědických nárocích

Helena Gazdová, 11.02.2008 21:10:36

Dobrý den,
jsme 3 sourozenci, matka je vdova a vlastní RD.
Po smrti otce v r. 1970 se matka v dědickém řízení na radu notáře vzdala svého dědického podílu z té části dědictví, které se ze zákona dělí mezi pozůstalou manželku a potomky, ve prospěch nás dětí.
V současné době však matka v závěti jednoho z potomků vyděďuje a chtěla by proto zmíněné dřívější rozhodnutí zrušit. Jakým způsobem to lze vyřešit?

S pozdravem a s díky za odpověď
H. Gazdová

Re: změna rozhodnutí o dědických nárocích

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.02.2008 09:36:45

Dobrý den,
pokud máte na mysli, že chce zrušit dřívější rozhodnutí o vzdání se dědictví, tak to není možné.

vydědění a dědictví nemovitosti

Jiří Gazda, 27.01.2008 14:32:10

Jsme 3 sourozenci, matka vlastní RD. V závěti (listině o vydědění) matka jednoho z potomků vyděďuje. Je pro zbývající potomky z hlediska dědického řízení výhodnější, aby jim matka nemovitost za života darovala, nebo aby bylo rozdělení dědictví mezi ně ošetřeno v závěti?

Re: vydědění a dědictví nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.01.2008 13:55:15

Dobrý den,
pokud nemá matka manžela, který je ze zákona také dědicem stejného podílu vedle dětí, je to celkem jedno.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »