prolácení práce přesčas zpětně - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

prolácení práce přesčas zpětně

Stanislav Selič, 27.01.2008 10:02:45

Moji kolegové cca deset let vypisují měsíční cestovní výkazy, v nichž je uvedena práce přesčas, ale i přesto, že zaměstnavatel podle zákona tyto výkazy archivuje, plat za práci přesčas neproplácí. Jak to dělá je nepodstatné, podstatné je, že jakmile na to dojde kontrola, firma asi skončí.
Hledal jsem promlčitelnost práva v obč. zákoníku, ale nenašel jsem pro tento případ (podle mě) vhodné ustanovení.
Co se s tím dá dělat? Nejprve ve slušnosti požádáme zaměstnavatele o sjednání nápravy, ale nevíme, za jaké období lze a zda to vůbec lze takto provést. Jak tedy věcně zaměstnavateli sdělit, aby doplatil přesčasy a za jak dlouho zpětně?

Re: prolácení práce přesčas zpětně

Mgr. Oldřich Topka, 28.01.2008 10:39:07

Dobrý den, chování zaměstnavatele je nestandardní. Jinak mzdové nároky se promlčují po 3 letech (obecná promlčecí lhůtá podle občanského zákoníku). Takže se můžete domáhat mezd a jejich složek nejdéle 3 roky zpětně.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »