Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,chci se zeptat jestli soud nese odpovědnost za vykonanou exekuci,která nastala chybným zadáním čísla účtu, na který jsem měla zasílat závazek?...vysvětlíím.:..nastal nějAKÝ PROBLÉM,KDE MI BYLO SOUDEM sděleno číslo účtu,kam mám splácet nebo zaplatit svůj závazek....což jsem začala plnit....nehlědě nato mi byla cca po 4 měsících provedena exekuce za neplnění ...zpětně jsem tedy dohledávala a zjistila že, že číslo účtu,na který jsem měla platit je neexistující....na soud už jsem to jednou odeslala,ale bylo mi sděleno že za tyto chyby neodpovídá.....chci si podat stížnost...mám na to nárok??.....děkuji za info Šárka
Můj tchán bez vědomí své manželky nadělal dluhy u různých institucí a zemřel. V SJM měli polovinu RD zatíženou hypotékou a nějaký movitý majetek. Zdá se, že dluhy přesahují hodnotu majetku. Jaké má tchýně možnosti? Pomohly by jí instituty odmítnutí dědictví, či přenechání dědictví věřitelům? Dluhy vznikly za dobu trvání manželství, ale ona žádný spolu s ním nepodepisovala ani o nich nevěděla.
Dobrý den, v prosinci 2007 zemřel náš otec, kterého jsem se sestrou nikdy neviděla.Notářka v dědickém řízení nám oznámila ,že dědíme byt v hodnotě 538 000kč a pohledávky cca za 95 000kč. Dědictví jsme chtěli odmítnout,protože to pro nás byl cizí člověk a nechtěli jsme s ním a jeho rodinou nic mít. Paní notořka nám řekla ,že ho musíme přijmout pokud máme děti, nebo že budou dědit ony,a žádný svěřenecký soud nám nedovolí odmítnout dědictví bytu v K.Varech. Dědictví jsme přijali a zaplatili všechny pohledávky.Při prodeji bytu jsme zjistili, že na Katastru nemovitostí je od roku 2005 uložena exekuce, která činí 500 000 kč. mysleli jsme, že odpovídáme za dluhy ve výši nabytého dědictví,ale exekuční společnost po nás chce celou částku,chce nam obstavit majetek a výplaty.Notářka tvrdí,že chybu neudělala a my nemáme peníze na zaplacení tak velkého dluhu,byt prodet nemůžeme.Dědictví bylo podle nás předluženo a my potřebujeme pomoc co máme dělat.
Děkuji i za malou radu.Irena
D.den,chtěl bych se zeptat: otcova druhá manželka zemřela a měla svůj byt a dva syny. Notář otci řekl,že má nárok na jednu třetinu bytu.Potud vše ok,ale!Druhá manželka má již zmíněné dva syny.Jeden je nezvěstný feťák a druhý se do bytu nastěhoval,nechce ho opustit,neplatí plyn(odstřihnut) ani elektřinu ...dluh u PRE překročil již 30.000,-Kč,což nechápu jak je vůbec možné.Otázka zní: jak se k části dědictví dostat?
Pozn. Manželka samozřejmě nezanechala závěť.
Děkuji předem za odpověd. S pozdravem Sláma Tomáš
Dobrý den. Prosím o radu ohledně případného dědictví po matce. Matka je dlužníkem u Všeobecné zdravotní pojišťovny a finančního ústavu / daně /.VZP již na matku podala exekuci. Jaké jsou dědické povinnosti pro její potomky v případě její smrti ? Děkuji za odpověď .
Dobrý den,
otázka dluhů a dědictví byla na těchto stránkách již nesčíselněkrát řešena. Na dědice přechází povinnost hradit dluh jen do výše nabytého dědictví a navíc se týká jen věřiteli přihlášených pohledávek do dědictví.
Paní doktorko,když tedy nic nemají,bydlí v pronajatém bytě a vlastní pouze jeho vybavení,můžeme tedy dluhy odmítnout?
Pokud dojde k úmrtí, můžete v rámci dědického řízení (pokud nebude zastaveno pro předlužení) dědictví odmítnout. Musí se to však vztahovat k celému dědictví a nikoli jen ve vztahu k dluhům.
Dobrý den,můj tchán je hodně nemocný a s tchýní jsou zadlužení asi kolem jednoho milionu.Tchýně si zařídila další půjčku a i kdyby žila ještě 20let nemá šance to splatit.Víme,že se dědí i dluhy.Prosím Vás o radu jak se takovému dědictví vyhnout.Nic jsme od rodičů nedostali,tak nemáme zájem ani o jejich dluhy.Děkuji
Dobrý den,
dědic odpovídá za dluhy zůstavitele do výše nabytého dědictví. Pokud však víte, že dluhy daleko převýší hodnotu jejich majetku, je možné dědictví odmítnout a to ve lhůtě 2 měsíců ode dne, kdy na tuto možnost budete soudem či notářem upozorněni.
Prosím o radu.Otec zemřel,zanechal dluhy na nájemném.Město po mně žádá jako po dědičce zaplatit a vyklidit,vymalovat byt.Byt byl vícekrát vypálen,vykraden ne vinnou otce,je to neobyvatelné,což se i projevilo na jeho zdravotním stavu.Dědictví ani žádné nežádám!Několik let už s otcem nebydlím.S dluhy měl vždy problémy a dohoda nebyla možná.Město se o byt po dobu jeho života nestaralo. Děkuji.
Dobrý den,
pokud jste dědictví odmítla (musíte tak učinit ústně před soudem, nebo písemně do stanovené lhůty), nemá město právo po Vás cokoli vymáhat, a to ani vyklizení či vymalování bytu; natož hradit nějaké jeho dluhy.
Pokud byste dědictví neodmítla, odpovídala byste za dluhy otce do výše nabytého dědictví.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat po konzultaci s babičkou/které se to týká,má 88let /........zda je lepší převést chalupu, kterou vlastní a ve které bydlí nyní za živa ...... a jakou formou/ myslím nejlevnější poplatky/.....převod,prodej,darování.......na vnoučata.........já a bratr.....nebo vše nechat předmětem dědictví......děkuji za odpověd.........Šárka
Dobrý den,
záleží na tom, čeho chcete dosáhnout. V případě dědictví ze zákona budete dědici Vy s bratrem + její případný manžel. V případě darování byste byli od daně darovací osvobozeni.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com