Zvláštní platové a pracovní podmínky - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

teplota na pracovišti

Libor Stloukal, 25.10.2008 20:35:03

Dobrý den chci se zeptat do jaké skupiny patří sklady(velkoobchod s vodo instalačním materiálem). Máme jej celoročně otevřen(průvan). Děkuji za odpověď

Re: teplota na pracovišti

Petr Petr, 25.10.2008 21:13:49

Mohlo by se jednat o druhou skupinu prací (činnost vstoje nebo při chůzi spojená s přenášením lehkých břemen nebo překonáváním malých odporů - laboratorní práce, vaření, strojní opracovávání a montáž malých lehkých dílců, práce nástrojářů a mechaniků, prodavači, práce vsedě s pohybem obou paží-např. obsluha lisů, výstupní kontrola atd.

Blíže zjistíte ve vládním nařízení č. 178/2001 Sb.

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 08:58:03

Pro úplnost dodávám, že tento předpis byl nahrazen nař.vl. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci.

teplota na pracovišti

Radek Haltmar, 17.09.2008 20:05:15

Dobrý den,
chci se zeptat jaké jsou minimální teploty na pracovišti. Na internetu jsem našel dělení na různé skupiny, které mě jako laikovy moc neřeknou a je to doplněné o tepelný odpor oděvu.
Obyčejné montérky + tričko mají jaký tepelný odpor, nebo kde se to dá zjistit?
Ve firmě pracují zámečníci, svařeči, obrábění kovů. Pracoviště jsou ve více halách. Do jaké skupiny patří jednotlivé profese?
A jaká má být teplota na šatně, kde jsou sprchy?
Předem děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 29.09.2008 10:06:37

Dobrý den, tohle vše jsou otázky, které vycházejí z předpisů o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, zj. nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci. Jde o normu z řadou technických údajů a na první pohled složitou. Chcete-li přesné informace o teplotách na pracovišti, nesouvisí to jen s vykonávanou profesí, ale také s konkrétními místními podmínkami na pracovišti. Podrobnosti o tom by Vám měl podat zaměstnanec, který má ve firmě na starosti BOZP, případně kontaktujte inspektorát práce, který tohle řeší.

Zvláštní platové a pracovní podmínky

Martin Halilovič, 26.01.2008 08:26:25

Dobrý den, mám trochu složitější dotaz. Pracuji již 4 roky v jedné pojišťovací společnosti, která není nejmenší, v klientském centru. Na začátku jsem podepsal smlouvu a platební výměr, na němž stála určitá základní mzda a možnost odměn za pracovní výkony. Tehdy jsem se také dověděl systém hodnocení - každý úkon je ohodnocen nějakou bodovou hodnotou, přičemž na konci musí být uděláno dejme tomu 180 bodů, aby člověk splnil svoji práci. Před 2 lety přišel zaměstnavatel s tím, že si budeme vydělávat na základ sami - stanovil hodnotu bodu na 3,50 za bod a čím více člověk udělal, tím více si vydělal. A tehdy začaly problémy, protože pokud jsme si vydělali hodně, sešlo se nějaké vedení a záhy šla hodnota bodů dolů - v současnoti až na 2,40 a nyní nám tím opět vyhrožují. Problém je, že všechny tyhle věci - body, limity, hodnoty bodů nemáme vůbec nikde ve smlouvě, ani v kolektivní, ani v pracovním řádu, ani v osobní smlouvě a přesto se vždy dovíme něco ve stylu hodnota bodu šla dolů, vyděláte si méně. Dochází k situacím, kdy lidi, kteří mají vyšší základ (a já k nim nepatřím) musí dělat mnohem více práce, aby si vydělali na základ, ale tím že dělají více, je opět určeno, že hodnota bodu je špatně nastavena a je snížena a tak pořád dokola. Má na tohle vůbec zaměstnavatel právo, bez jakéhokoliv podepsané smlouvy s námi, bez našeho souhlasu? Dá se proti tomu vůbec nějak bránit?

Re: Zvláštní platové a pracovní podmínky

Mgr. Oldřich Topka, 28.01.2008 09:56:19

Dobrý den, při podezření na porušování pracovněprávních předpisů můžete podat podnět na Oblastní inspektorát práce. Ten je pověřen dohledem nad dodržování těchto norem. Pokud jde o netransparentní podmínky pro určování mezd, dá se předpokládát, že to skutečně nebude v souladu se zákony, jelikož zaměstnanec by měl být o odměnách za práci a podmínkách jejich výpočtu a vyplacení dostatečně a jasně seznámen.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »