Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
moje příbuzná darovala před 20 lety svému zletilému synovi 100000 Kčs na vyřešení jeho bytové otázky. Syn si obratem zakoupil hrubou stavbu domu,který dostavěl
( nyní žije v něm) a ústně se matce zavázal, že nebude nikdy chtít další případný podíl na jejím majetku. Jde o rodinný dům a matka by chtěla , aby tento dům po její smrti náležel druhému synovi a jeho rodině.
Domnívám se, že při dědickém řízení se neobvyklý dar započítá do dědictví a synové se budou dělit s tím, že prvnímu synovi se před lety darovaná hodnota odečte z jeho podílu.Ale jak se hodnota stanoví?Pokud se připočítá oněch 100000 před 20 lety, tak vzhledem k inflaci a potažmo ke změně cen zmíněných nemovitosti mi to nepřipadá vůbec spravedlivé . Co byste poradili? Lze tyto skutečnosti ošetřit v závěti? Děkuji za vyjádření.
Dobrý den,
neobdarovaný syn se opravdu po smrti matky může v dědickém řízení domáhat započtení daru bratrovi a faktickému snížení hodnoty jeho podílu. Při tomto zápočtu se nezohledňuje žádná inflace apod. - jednoduše se vychází z hodnoty daru v době darování.
Dobrý den, můj manžel má mladší sestru, na kterou jejich rodiče převedli vlastnictví svého domu s pozemkem (obdobné domy se prodávají okolo 4.000.000 Kč). Mému manželovi nedali nic, s tím, že se o sebe umí postarat sám. Má můj muž nějaký právní nárok? Všichni žijí a tvrdí, že za života mohou dát co komu chtějí a jemu prostě nechtějí dát nic. Děkuji za radu.
Dobrý den,
teď dělat nic nemůže - rodiče si se svým majetkem opravdu mohou nakládat dle svého uvážení. Po jejich smrti však může hodnotu daru namítat v dědickém řízení a požadovat, aby se sestře snížil její dědický podíl. To je ale vše.
Dobrý den, můj přítel má dědu, který mu v závěti odkazuje veškerý hmotný i nehmotný majetek.Děda má i syna (jediný potomek), který je ze zákona neopomenutelným dědicem. Jaký podíl by mu z dědictví náležel?Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
prosím o informaci, co všechno je nutné provést pro vydědění naší dcery. Zachovala se k nám velmi špatně, když jsme oba s manželem nemohli ze zdravotních důvodů pracovat již tolik, abychom jim mohli nechat zadarmo náš byt v Praze dále k dispozici. Bydleli tam 6 let zadarmo, pouze si platili služby a fond oprav. Z bytu se sami ze své vůle odstěhovali, nekomunikují s námi, dokonce zakázali našim vnučkám, aby se s námi stýkaly.Dokonce nám řekla, že už nás nechce do konce života vidět, její manžel se k nám také chová hrubě.
Je nutné o vydědění rozhodnutí soudu a jakým způsobem se vše prokazuje? Opravdu bychom byli neradi, kdyby náš majetek získali, budeme ho pravděpodobně muset prodat a peníze použít na úhradu pečovatelských služeb, které budeme potřebovat ve stáří.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
k vydědění je zapotřebí sepsání listiny o vydědění, která musí obsahovat stejné náležitosti jako závěť. Doporučuji nechat si listinu o vydědění sepsat u notáře a rovnou ji vložit do registru závětí.
Dobrý den. Poprosím Vás o radu. Mám 2 sourozence a matku, otec zemřel. Matka podniká a obdarovává penězi a nemovitostmi pouze mé sourozence. Mě vynechává, protože jsem odešel z domu. Mohu po smrti matky, požadovat snížení dědického podílu svých sourozenců i když jim matka kupovala nemovistosti přímo, tzn. nedarovala jim je. Kolik financí jim dává nevím. K matce jsem se nikdy hrubě nezachoval, jen jsem odešel z domu.
Pokud ano, měl bych nárok na nějakou nemovitost, pokud by je matka všechny už za života darovala sourozencům? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
po smrti matky můžete v dědickém řízení tyto dary namítat a požadovat, aby jejich hodnota byla započtena do dědictví, čímž se ostatním sourozencům sníží dědický podíl. Neznamená to však, že byste nějakou nemovitost, která je již ve vlastnictví sourozence, získal. To ne.
Děkuji moc za odpověď a ještě bych si dovolil jednu podotázku. Pokud by matka za svého života vše rozdala sourozencům a "nebylo po ní co dědit". Je možné, pokud bych v dědickém řízení požadoval zahrnutí i darů, které sourozenci dostali, aby mě sourozenci museli nějak vyplatit? Nebo platí, že pokud není co dědit tak se "nedědí". Děkuji moc za odpověď.
Dobry den,
s přítelem žijeme už alespon dva roky ve společné domácnosti,chci se zeptat jestli mám v případě jeho umrtí stejné dědické nároky jako kdybych byla jeho manželka. Předem děkuji za odpověd
Dobrý den,
tyto vztahy nelze vůbec připodobňovat. Jestliže přítel nemá děti, tak byste dědila, ale za jiných podmínek než jako manželka.
Dobrý den, můžete mi říci, jestli vůbec musí dědické řízení proběhnout, popřípadě jestli o něm musím být informován? V lednu 08 mi zemřela matka, jsem jediný potomek a ona byla podruhé vdaná. Žádná závěť nebyla sepsána. Vše po jejím úmrtí vyřizoval její manžel a ten mi zdělil, že zřejmě žádné dědické řízení neproběhne, protože údajně mluvil s notářem, kterému řekl, že neměla žádný majetek. Děkuji SF.
Dobrý den,
svého otce jsem nikdy nepoznala, mám o něm pouze pár kusých informací. Nikdy neprojevil zájem o kontakt s mou osobou, což je pochopitelné, vzhledem k tomu, že po rozvodu založil novou rodinu. Můj dotaz je: mám nárok na dědictví při případném úmrtí otce a kolik toto dědictví činí? Otec se stará o tři děvčata, ovšem není mi známo zda jsou s ním pokrevně propojeny. Děkuji moc pěkně za odpověď.
Dobrý den,
pokud Vás otec nevydědí (což byste mohla napadnout s ohledem na fakt, že zájem neprojevujete ani tak Vy, jako spíše on), budete samozřejmě po něm dědit. Výše podílu závisí na tom, kolik má vlastních dětí a zda je ženatý. S ostatními vlastními dětmi a manželkou byste se dělila o stejný podíl.
Moc Vám děkuji za odpověď, ale mám ještě další dotaz. Zmínila jste možnost mého vydědění. Zajímolo by mně zda má na to nárok vzhledem k tomu , že o mne nikdy zájem nejevil a to ani během rozvodového řízení, které jsem nedávno mněla možnost si pčečíst. Bohužel všechny podklady o jeho nezájmu jsem během stěhování vyhodila. Jakou možnost nenechat upřít si svá práva, vzhledem k tomu, že nemám čím dokázat otcův liknavý přístup. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, měla bych dotaz: můj otec má z prvního manželství, které trvalo 1 rok syna. Toto se stalo cca před 55 lety. Od té doby se s ním nestýká, ani není v kontaktu. Zajímalo by mě, zda v případě úmrtí otce má tento syn nárok na část dědictví. Předem Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pokud otec tohoto syna nevydědí, bude mít samozřejmě nárok na stejný dědický podíl jako Vy.
Dobrý den, měla bych dotaz, umřela mi babička, která zanechala závěť, kde uvedla doslova, že vše si mají na půl rozdělit její dvě žijící děti a vnučkám mají dát něco budou-li chtít. Jelikož jsme dvě vnučky po otci(babičky třetí dítě), který již nežije, myslím, že jsme neopomenutelní dědici. Ale jsme již obě zletilé, tím pádem máme nárok pouze na 1/12 z dědictví. Kdybych se závěti zřekla ve prospěch svého jediného syna, měl by ten nárok na 1/6 z dědictví? Nebo je možné celou závěť prohlásit za neplatnou? Děkuji předem.
Dobrý den,
v tomto případě je závěť neplatná pouze v té části, kde Vám nic nepřiznává. Není však možné zříci se dědictví ve prospěch jiné konkrétní osoby; odmítnutím dědictví dojde k tomu, že se na Vaše místo (tj. na Váš podíl) dostane automaticky Váš syn.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com