Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Prosím o rady a připomínky k mému problému.
Mám smlouvu na dobu neurčitou, místo výkonu práce Beroun. Odešla jsem na mateřskou, pak na rodičovskou a během ní se zaměstnavatel komplet přestěhoval za město. Na nové pracoviště nemohu dojíždět. Vím, že bych měla nárok na výpověď z důvodu stěhování a odstupné. Na to jsem i zaměstnavatele upozornila. On mou žádost předal právníkovi s tím, že v Berouně má pobočku. Já ale vím na 100%, že pobočku v Berouně nemá a neplánoval a nejspíš jí tam hodlá teď rychle a na oko zřídit a přesunout mě abych neměla nárok na odstupné a odešla pak sama. Vím,že to bude vše jen na oko, přes kamarády a jejich firmy a pracovat tam nevydržím. Vůbec nevím co mám dělat.Mohu nějak přesun na pobočku odmítnout a nepřijít o odstupné? Žádala jsem jen na co mám nárok a je mi jasné, že on půjde přes "levotu"
A ještě: nevíte, jestli mohu ukončit poměr dohodou já teď hned, než pobočku zřídí a nepřijít tak o odstupné? Nebo musí výpověď dát on?
Rozvázání pracovního poměru (PP) dohodou nemůžete jednostranně. Dohodu lze uzavřít pouze v případě, že s ní souhlasí obě strany.
Protože stěhování firmy je důvodem, pro nějž Vám zaměstnavatel může dát výpověď i v pdobě, kdy jste na RD, nejeví se mi pravděpodobné, že by s Vámi zaměstnavatel uzavřel dohodu o rozvázání PP z důvodu zakládajícího nárok na odstupné.
Odhaduji, že by přistoupil pouze na dohodu bez udání důvodu, tedy bez odstupného.
Nemáte nárok na výpověď z určitého důvodu. O důvodu výpovědi vždy rozhoduje ten, kdo ji dává (v tomto případě zaměstnavatel), nikoliv její příjemce.
Zaměstnavatel je povinen Vás po skončení RD zaměstnat a přidělovat Vám práci odpovídající pracovní smlouvě v místě sjednaném jako místo výkonu práce.
Nebude-li pro Vás takovou práci mít, může Vám dát výpověď, pravděpodovbně podle § 52 písm. b) nebo c) - tedy s nárokem na odstupné.
Zdůrazňuji, že zaměstnavatel je povinen Vám přidělovat práci v místě sjednaném v pracovní smlouvě jako místo výkonu práce. Nemůže Vás bez Vašeho souhlasu přeložit do jiného místa.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com