Odpovědnost na věcech vnesených - fórum

Kategorie: Občanské právo / Závazkové právo

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Odpovědnost na věcech vnesených

IK, 06.01.2012 17:30:19

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně odpovědnosti školy za škodu, která mi byla způsobena ve školní knihovně univerzity. Dle pokynů knihovny musí studenti veškeré svrchní oděvy a tašky odložit do uzamykatelných skřínek před knihovnou. Chodba, ve které jsou skřínky, je střežena kamerami. Před 3 mi dny mi byly z mé uzamčené skřínky odcizeny všechny věci, kromě kabátu.Ve skříni jsem měla dvě tašky, ve kterých byly věci za cca 15.000 Kč. Doklady, netbook a mobil jsem měla u sebe. Naneštěstí jsem v kabelce měla dioptrické brýle za cca 13.000,-Kč.Byla v nich odlehčená skla a speciální obruba a stranice.Nemyslím si,že by měly být považovány za jinou cennost podle občanského zákoníku, je to snad zdravotní pomůcka a nikoli šperk či vkladní knížka. Obávám se,že škola bude argumentovat tím, že za škodu neodpovídá, už teď se tak tváří.Můj dotaz je, zdali musí za škodu odpovídat, případně do jaké výše.Děkuji za názor.

Re: Odpovědnost na věcech vnesených

Karel Dlouhý, 07.01.2012 20:14:32

Zajímalo by mne, o jakou fakultu a univerzitu jde.
(Skříňky na chodbě jsou např. v PrF MU)
Připomínám, že nárok na náhradu škody je třeba uplatnit do 15 dnů, jinak propadne.
Škola by měla být pojištěna.
"§ 434 (1) Za klenoty, peníze a jiné cennosti se takto odpovídá jen do výše stanovené prováděcím předpisem." - také si myslím, že brýlí by se to nemělo týkat.
Asi se budete muset soudit.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »