Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den. Dne 16.1.2008 jsem podal okamžité zrušení pracovního poměru z důvodu nevyplacení části mzdy za listopad 2007 ve výši 13428kč, dle §56 odst.1 písm.b. Zbývající část mzdy zaměstnavatel poslal 16.1.2008. S odborovou organizací je dohodnut dodatek ke kolektivní smlouvě o splátkování mzdy: 1.záloha-posledí pátek v měsíci následujícím po měsíci, kdy byla vykonána práce, 2.záloha-první pátek následujícího měsíce (v našem případě 4.1.2008)a 3.doplatek-druhý pátek v měsíci ( 11.1.2008). Toto splátkování mzdy probíhá již cca3roky. Zaměstnavatel mi odmítá výpověď uznat z důvodu, že by nastaly důvody pro okamžité zrušení pracovního poměru a že mzda byla vyplacená v termínu kratším než 15dnů po splatnosti. Mám tomu rozumět tak, že mi může držet plat za listopad 2007 až do 25.ledna 2008, což jsou skoro dva měsíce, já s tím nemůžu nic dělat a zaměstnavatel jedná v souladu se zákonem? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, píšete, že máte odborovou organizaci. Tak se s tímto problémem obraťte přímo na ni a nechte si celou věc vystvětlit. Podle §141 odst. 1) zákoníku práce je mzda splatná po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo některou její složku. Takovéto splátky v průběhu několika měsíců nejsou v souladu se zákoníkem práce. Zaměstnavatel je povinen dodržovat právní předpisy a není oprávněn si pro vyplácení mzdy stanovovat pravidla, která jsou v neprospěch zaměstnanců. Můžete také podat podnět na Oblastní inspektorát práce.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com