Věcné břemeno a rozdělení pozemku - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Věcné břemeno a rozdělení pozemku

Jana Novakova, 06.11.2011 21:01:08

Dobrý den, babička mi darovala za života dům s garáží a zahradou, kde jsem bydlela po její smrti sama. Otec se nacházel ve špatné situaci, tak jsem svolila, aby si garáž přestavěl na malý rodinný dům, studuji a jsem přes týden na kolejích, tak jsme se dohodli, že na něj přepíšu po dobu přestavby dům s garáží a zahradou a poté to přepíšeme zpátky na mě. Na všem mám věcné břemeno užívání. Garáž si přestavěl a po náhledu do katastru jsem zjistila, že si rozdělil zahradu na dvě parcely a na část, která obíhá přestavěnou garáž, si vložil pro sebe a svou přítelkyni věcné břemeno užívání. Při konfrontaci mi tvrdil, že se o tom se mnou bavil, což je lež. Přepíše na mě jen původní dům, obě rozdělené parcely a na jedné bude mít s přítelkyní věcné břemeno užívání. Věděl, že chci dům za dva roky prodat a tímto si zabral velkou část pozemku. A tak mě zajímá, jestli se jde proti tomuto jeho postupu nějak bráni a zda měl povinnost mě informovat o rozdělení parcely, když mám věcné břemeno užívání.

Re: Věcné břemeno a rozdělení pozemku

právní vrba, 07.11.2011 14:32:07

Pokud je Váš otec zapsán v katastru jako vlastník domu, (na domek přestavěné) garáže a pozemku/ů (zahrady), tak (po dobu co je vlastní) ve svůj prospěch k něčemu z toho nemůže zřídit věcné břemeno užívání, protože je může užívat proto, že je jejich vlastník. Vy naopak máte věcné břemeno "ke všemu", doufám, že je zapsané (to Vaše věcné břemeno) v katastru.
Nic moc s tím teď nenaděláte, otec Vám ty nemovitosti také vůbec nemusí vrátit. Pokud neměl na přestavbu garáže na RD přísl. povolení a kolaudaci, tak je to na pokutu od Stavebního úřadu; ale tím se vaše vztahy určitě nezlepší a Vaše naděje na vrácení alespoň části majetku určitě nezvýší...

Jana Novakova, 09.11.2011 16:38:38

Dobrý den, děkuji za odpověď, máte pravdu, věcné břemeno užívání má na přestavěnou garáž a polovinu pozemku prozatím jeho přítelkyně a já. Jakmile budu vlastníkem pozemku, na kterém má otec a jeho přítelkyně věcné břemeno užívání, mohou tam bez mého svolení kácet stromy, vysazovat je a podobně, nebo s tím musím souhlasit? A mohu poté jimi vysazené stromy například odstranit, nebo s tím, co tam zasadili nemohu nijak manipulovat. Děkuji za odpověď

právní vrba, 10.11.2011 10:50:16

Takže vlastníkem všeho je otec a Vy a jeho přítelkyně máte věcné břemeno užívání - která čeho ? Další text platí jen je-li věcné břemeno zapsáno v katastru. Stanete-li se vlastníkem všeho, zanikne Vaše věcné břemeno ale věcné břemeno přítelkyně Vašeho otce bude trvat. Věcné břemeno užívání (již Vašeho majetku) byste otci musela zřídit, samo od sebe nebo převodem vlastnictví (z otce na Vás) "automaticky" nevznikne.
Oprávněný z věcného břemen může předmětnou věc užívat podle sjednaných podmínek. O sázení či kácení stromů rozhoduje vlastník pozemku.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »