Nemocenská a zrušení prac. poměru - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nemoc,výpověď

Dana , 20.02.2012 19:00:13

Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat. 15.10.2011 Jsem podepsala pracovní smlouvu s extérní agenturou.3 měsíce zkušební doba.Bohužel jsem 14.11.2011 onemocněla.Běží mi ještě tříměsíční zkušební doba???Je možné dát k 29.2.2012 dát výpověď dohodou ze zdravotních důvodů???Děkuji

Re: Nemoc,výpověď

ivzez , 21.02.2012 17:53:57

Zkušební doba se prodlužuje o překážky na straně zaměstnance, takže podle mne jste stále ve zkušební době.

"Výpověď dohodou" dát nemůžete, protože neexistuje. Výpověď je jednostranný právní krok, k němuž nepotřebujete souhlas druhé strany. Dohodu lze uzavřít pouze v případě, že s ní souhlasí obě strany.

Ve zkušební době ale můžete pracovní poměr (PP) zrušit.

Pozor: To je jiný způsob ukončení PP. Kdybyste zaměstnavatele požádala o rozvázání PP dohodou, nebyl by zaměstnavatel povinen Vaší žádosti vyhovět. Nebyl by povinen Vám v případě nesouhlasu ani odpovědět.

Neschopenka v ochranné lhůtě

Michaela Kapinusová, 07.02.2012 19:50:58

Dobrý den,
dne 3.2. mi byl ukončen HPP dohodou, onemocněla jsem, ale k doktorovi jsem se dostala až dnes 7.2. Chtěla jsem se zeptat, co ten jeden den (6.2.)? Jsem sice v ochranné lhůtě, ale nebyla jsem už zaměstnaná. Nevadí,že neschopenka je až ode dneška?
Děkuji za odpověď.

Re: Neschopenka v ochranné lhůtě

ivzez , 14.02.2012 21:42:01

Pracovní poměr (PP) "Vám nebyl ukončen", dohoda o rozvázání PP je vždycky oboustranný právní krok.

Při nemoci v ochranné lhůtě nebudete mít nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (po skončení PP už nemáte naplánovány žádné pracovní směny). Teprve od 22. dne nemoci (bude-li nemoc tak dlouho trvat) budete mít nárok na nemocenské dávky.

Nemocenská a zrušení prac. poměru

Vlaďka Dvořáková, 02.11.2011 10:44:52

Dobrý den,
mám takový dotaz: Přítel nastoupil do zaměstnání ale po pár dnech se u něj objevili problémy s dýcháním, šel k lékaři, ten ho poslal na plicní a tam se ukázalo že se mu vrátilo astma z dětství, tak mu lékař napsal neschopenku. Na nemocenské je teď už měsíc, poslal do práce i tzv. „lístek na peníze“ nebo jak to ten doktor nazval a bylo mu řečeno že pak bude dostávat peníze od OSSZ. A teď se právě dostávám k jádru otázky, jelikož zaměstnavatel ho dneska kontaktoval, že se má rozhodnout jestli teda v práci skončí nebo bude pokračovat. Ať přijde do práce a že podepíšou výpověď, že ho teď platí stát. A já se chci zeptat, když tedy ted přítel podepíše výpověď, bude mít stále nárok na nemocenskou?? Pracovní neschopnost mu pořád trvá a 16.11. jde teprve na další kontrolu na plicní. Nějak se v tom začínáme ztrácet, nevím jestli náhodou ho zaměstnavatel nechce nějak poškodit, tak prosím o radu. Předem děkuji za odpověď, Dvořáková

Re: Nemocenská a zrušení prac. poměru

Karel Dlouhý, 02.11.2011 11:59:30

Nikam nechodit (je v PN), nic nepodepisovat.
Ale pokud má v prac. smlouvě zkušební dobu, tak mu může zaměstnavatel zrušit prac. poměr ve zkuš. době.

Vlaďka Dvořáková, 02.11.2011 16:45:41

Zkušební dobu ve smlouvě má, a ta pořád ještě trvá... Takže mu zaměstnavatel může dát výpověď i když je v PN? A pokud to udělá, tak bude mít stále nárok na nemocenskou nebo ne?

Karel Dlouhý, 02.11.2011 21:25:52

Nemůže mu dát výpověď. Ale jak jsem napsal mu může zrušit prac. poměr ve zkuš. době.
Nemocenské dávky bude od státu dostávat nadále, až do skončení PN.

Vlaďka Dvořáková, 02.11.2011 16:54:45

A ještě by mě zajímalo, jestli to mohou uznat jako "nemoc z povolání", to by potom výpověď dostat nemohl pokud se nemýlím. Nevíme jak to dořešit, už z toho máme hlavy jak pátrací balony :/

Karel Dlouhý, 02.11.2011 21:27:38

Uznání nemoci z povolání s tím nesouvisí. To také nejde tak rychle (musí být vyjádření odd. nemocí z povolání).
Čili počítejte s tím, že mu zam. zruší prac. poměr ve zkušební době, tomu nijak nezabrání.

Vlaďka Dvořáková, 03.11.2011 16:26:22

Dobře, děkuji moc za odpovědi :)

ivzez , 03.12.2011 17:43:53

Nejsem si jista, zda by klinika pracovního lékařství přiznala nemoc z povolání na "astma z dětství".

Ať se přítel poradí s ošetřujícím lékařem, případně se nechá vyslat na kliniku pracovního lékařství (sám se tam objednat nemůže).

Ani v případě nemoci z povolání by zaměstnavatel nedal výpověď, protože ve zkušební době (ta se pdodlužuje o dobu nemoci) může pracovní poměr zrušit bez nároku na odstupné.

Otázkou také je, který zaměstnavatel by byl za nemoc z povolání odpovědný. Mohlo by jít i o některého dřívějšího zaměstnavatele.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »