Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat. 15.10.2011 Jsem podepsala pracovní smlouvu s extérní agenturou.3 měsíce zkušební doba.Bohužel jsem 14.11.2011 onemocněla.Běží mi ještě tříměsíční zkušební doba???Je možné dát k 29.2.2012 dát výpověď dohodou ze zdravotních důvodů???Děkuji
Zkušební doba se prodlužuje o překážky na straně zaměstnance, takže podle mne jste stále ve zkušební době.
"Výpověď dohodou" dát nemůžete, protože neexistuje. Výpověď je jednostranný právní krok, k němuž nepotřebujete souhlas druhé strany. Dohodu lze uzavřít pouze v případě, že s ní souhlasí obě strany.
Ve zkušební době ale můžete pracovní poměr (PP) zrušit.
Pozor: To je jiný způsob ukončení PP. Kdybyste zaměstnavatele požádala o rozvázání PP dohodou, nebyl by zaměstnavatel povinen Vaší žádosti vyhovět. Nebyl by povinen Vám v případě nesouhlasu ani odpovědět.
Dobrý den,
dne 3.2. mi byl ukončen HPP dohodou, onemocněla jsem, ale k doktorovi jsem se dostala až dnes 7.2. Chtěla jsem se zeptat, co ten jeden den (6.2.)? Jsem sice v ochranné lhůtě, ale nebyla jsem už zaměstnaná. Nevadí,že neschopenka je až ode dneška?
Děkuji za odpověď.
Pracovní poměr (PP) "Vám nebyl ukončen", dohoda o rozvázání PP je vždycky oboustranný právní krok.
Při nemoci v ochranné lhůtě nebudete mít nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (po skončení PP už nemáte naplánovány žádné pracovní směny). Teprve od 22. dne nemoci (bude-li nemoc tak dlouho trvat) budete mít nárok na nemocenské dávky.
Dobrý den,
mám takový dotaz: Přítel nastoupil do zaměstnání ale po pár dnech se u něj objevili problémy s dýcháním, šel k lékaři, ten ho poslal na plicní a tam se ukázalo že se mu vrátilo astma z dětství, tak mu lékař napsal neschopenku. Na nemocenské je teď už měsíc, poslal do práce i tzv. „lístek na peníze“ nebo jak to ten doktor nazval a bylo mu řečeno že pak bude dostávat peníze od OSSZ. A teď se právě dostávám k jádru otázky, jelikož zaměstnavatel ho dneska kontaktoval, že se má rozhodnout jestli teda v práci skončí nebo bude pokračovat. Ať přijde do práce a že podepíšou výpověď, že ho teď platí stát. A já se chci zeptat, když tedy ted přítel podepíše výpověď, bude mít stále nárok na nemocenskou?? Pracovní neschopnost mu pořád trvá a 16.11. jde teprve na další kontrolu na plicní. Nějak se v tom začínáme ztrácet, nevím jestli náhodou ho zaměstnavatel nechce nějak poškodit, tak prosím o radu. Předem děkuji za odpověď, Dvořáková
Nikam nechodit (je v PN), nic nepodepisovat.
Ale pokud má v prac. smlouvě zkušební dobu, tak mu může zaměstnavatel zrušit prac. poměr ve zkuš. době.
Zkušební dobu ve smlouvě má, a ta pořád ještě trvá... Takže mu zaměstnavatel může dát výpověď i když je v PN? A pokud to udělá, tak bude mít stále nárok na nemocenskou nebo ne?
Nemůže mu dát výpověď. Ale jak jsem napsal mu může zrušit prac. poměr ve zkuš. době.
Nemocenské dávky bude od státu dostávat nadále, až do skončení PN.
A ještě by mě zajímalo, jestli to mohou uznat jako "nemoc z povolání", to by potom výpověď dostat nemohl pokud se nemýlím. Nevíme jak to dořešit, už z toho máme hlavy jak pátrací balony :/
Uznání nemoci z povolání s tím nesouvisí. To také nejde tak rychle (musí být vyjádření odd. nemocí z povolání).
Čili počítejte s tím, že mu zam. zruší prac. poměr ve zkušební době, tomu nijak nezabrání.
Dobře, děkuji moc za odpovědi :)
Nejsem si jista, zda by klinika pracovního lékařství přiznala nemoc z povolání na "astma z dětství".
Ať se přítel poradí s ošetřujícím lékařem, případně se nechá vyslat na kliniku pracovního lékařství (sám se tam objednat nemůže).
Ani v případě nemoci z povolání by zaměstnavatel nedal výpověď, protože ve zkušební době (ta se pdodlužuje o dobu nemoci) může pracovní poměr zrušit bez nároku na odstupné.
Otázkou také je, který zaměstnavatel by byl za nemoc z povolání odpovědný. Mohlo by jít i o některého dřívějšího zaměstnavatele.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com