Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
mám dotaz:Od vlastníka jsme koupili byt, kupní smlouva zní na byt se všemi spoluvlstnickými podíly na pozemcích. Původní vlastník nás nyní kontaktoval s tím, že byl na nás omylem převeden i podíl na pozemku, na kterém se nachází garáže, vjezd do garáží. (Jemu zůstala pouze garáž, tu jsem o něj nekupovali).Nyní od nás chce, abychom na něj tento podíl převedli zpět. Ptám se, zda je nutné tento podíl na něj zpět převádět, zda z vlastnictví tohoto podílu plyne právo vjezdu do garáže? Mohl by mu být nějakým způsobem odepřen přístup do garáže? Jak takovou situaci řešit? Celé je to zkomplikováno tím, že jsem si na koupi bytu brali hypotéku, tudíž na nemovitosti, nevím tedy zda i na podílech na pozemcích, vázné zsátavní právo.
Moc děkuji za odpověď
Společnou věc může užívat její spoluvlastník; jiné osoby jen pokud jim svědčí např. nájem či věcné břemeno, nebo pokud to vyplývá ze zákona (jedná např. o místní či účelovou komunikaci) či z rozhodnutí soudu. Teoreticky je možné, aby ostatní spoluvlastníci dělali vlastníku garáže problémy s přístupem k jeho garáži, tento vlastník garáže však v takovém případě přístupu dosáhne za pomoci soudu. Pokud Vám ten podíl na pozemku k ničemu není a nabízí-li zajímavou cenu, tak mu ho prodejte. Se zástavním věřitelem projednejte jak prodej tohoto podílu, tak vzdání se ZP k němu zástavním věřitelem.
Moc děkuji za odpověď. Původní vlastník chce, abychom mu podíl darovali s tím, že uhradí všechny poplatky, náklady s tím spojené. Došlo k převodu omylem. Byl by pak nutný souhlas zástavního věřitele? Já myslím, že nikoli, ale na tom podílu by ale vázlo zástavní právo?
Děkuji za Váš čas.
Omyl, neomyl, za chyby se platí - proč byste mu podíl měli darovat, když mu ho můžete prodat ? Se zástavním věřitelem se domluvte, pokud by měl z převáděného podílu uvolnit své zástavní právo, budete ho (zástavního věřitele) ještě potřebovat.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com