Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobry den, zaměstnavatel nám chce změnit prc.smlouvu z doby neurčité na dobu určitou. Má na to právo? A musíme ji podepsat? Děkuji za odpověď. Tonda
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak to je pokud zaměstnavatel na rok přeruší činnost firmy,kvůli překážce kterou nezavinil on.Pan majitel je v nájmu a vlastník budovy chce objekt modernizovat.Dostali jsme všichni výpovědi s dohodou,s tím že až bude firma pokračovat tak nás bude kontaktovat.To samozřejmě nebylo v souladu s naším přesvědčením tak nikdo nepodepsal.Pan majitel nám tedy změnil dobu neurčitou na dobu určitou.Má na toto právo?děkuji za odpověd.
Zaměstnavatel Vám může navrhnout rozvázání pracovního poměru dohodou nebo změnu podmínek sjednaných v pracovní smlouvě. Ani jedno ale nemůže uskutečnit bez Vašeho souhlasu.
Píšete, že Vám zaměstnavatel změnil smlouvu z doby neurčité na dobu neurčitou. Jak? Vy jste na jeho návrh přistoupili a podepsali novou smlouvu nebo dodatek k původní smlouvě?
Oprava:
... z doby neurčité na dobu určitou.
Samozřejmě, zaměstnavatel má právo (stejně jako Vy) kdykoliv přijít s návrhem na změnu sjednaných podmínek. Vaším právem zase je na tento návrh přistoupit nebo nepřistoupit (není to Vaše povinnost).
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat jak by to bylo kdyby firma končila a zaměstnavatel by mi navrhl výpověď dohodou a co by se stalo kdybych ji odmítl. Když říká že nemá na odstupné.
Dohoda o rozvázání pracovního poměru je něco jiného než výpověď ("výpověď dohodou" neexistuje). K uzavření dohody je potřebný souhlas obou stran, ale ani jedna strana není povinna na návrh druhé strany přistoupit.
Nebudete-li s dohodou souhlasit, nepodepisujte ji. Situaci musí řešit zaměstnavatel, nikoliv Vy. Pokud byste obdržel výpověď z důvodu zrušení firmy (nebo její části), měl byste samozřejmě nárok na odstupné. Ovšem pokud zaměstnavatel tvrdí, že na ně nemá, musel byste svůj nárok zřejmě vymáhat soudně.
Dobry den, chci se zeptat, vsiml jsem si, ze v pracovni smlouve od zamestnavatele mam napsano, ze vypoved se ridi ZP podle §50 a §51...ale k memu prekvapeni tu neni §53..je to mozne, ze diky tomuto, nemam sanci od zamestnavatele dostat §53 a odstupne, jelikoz mi naznacili, ze se me chteji zbavit. A pak jeste otazka, pokud je toto legalni, zasilani vypovedi je tou postou zasilana uz podepsana i ode mne, nebo ji nemusim ani podepsat a oni mi ji zaslou a tim nabyla ucinosti??? A jak v tomto smutnejsim pripade v absenci meho podpisu vypovedi zkonstruovat jakysi dopis, ze nesouhlasim a ze chci stale u nich zamestnani....
Dekuji mnohokrat za odpoved...Petr Č.
omlouvam se, v textu jsem nechtene napsal §53...Ale samozrejme se mi jedna o chybejicim §52 ....dekuji Petr Č.
Výpověď podepisuje pouze ten, kdo ji dává, nikoliv příjemce. Pouze při osobním předání potvrzuje příjemce podpisem převzetí výpovědi (jeho podpis nevyjadřuje souhlas).
Dopis se nekonstuuje, ale píše. Kdyby Vám zaměstnavatel dal neplatnou výpověď, musel byste mu co nejdříve (nejlépe písemně) sdělit, že trváte na dalším zaměstnávání. Před uplynutím 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit byste se musel obrátit na soud.
Pokud by ale šlo o platnou výpověď, nemohl byste dělat nic.
---
Podle mne § 52 nechybí, přestože není výslovně uveden.
Viz ZP, § 50, odst. 2
Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z důvodu výslovně stanoveného v § 52.
Dobry den, dekuji za odpoved. Mel bych jeste otazku: nalezi mi odstupne, pokud je pracovni pomer ukoncen ze strany zamestnavatele paragrafem 52 c) ??
Dekuji za odpoved, s pozdravem Černoch P
Omlouvam se, myslel jsem § 52 f) ... :)
Dobry den, dekuji za odpoved. Mel bych jeste otazku: nalezi mi odstupne, pokud je pracovni pomer ukoncen ze strany zamestnavatele paragrafem 52 f) ??
Dekuji za odpoved, s pozdravem Černoch P
Nárok na odstupné má zaměstnanec v případě výpovědi podle § 52 písm. a) až d), u ostatních výpovědních důvodů (písm. e až g) nárok na odstupné není.
Dobry večer mám dotat ohledně prac smlouvy, mámzde uvedeno nástupní plat 9800kč ale nikde není uvedeno kolik mám mít hodinovou mzdu. A dále mám ještě jeden problém, bylo nám zděleno že celá firma bude mít od nového roku stejnokroje a že si je musíme jako zamněstnanci koupit ?? mužou si to dovolit? děkuji Haková
9800 Kč je měsíční mzda. Čili tu budete dostávat každý měsíc (pokud odpracujete všechny směny).
Stejnokroje musí zaměstnavatel zajistit a zaplatit.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně dárcovství krve.
Jsem dárcem krve a vždy, pokud dojde k odběru krve, tak je nárok na celý den volna po odběru i na zotavenou po odběru, tak jak stanoví zákon. Jako odpověď na můj dotaz, zda-li tomu skutečně tak je, jsem dostal toto: uvolňování dárců na odběry krve upravuje zákon č. 262/2006 Sb., Zákoník
práce. Tento zákon v § 203 odst. 2, písm. d) - Jiné úkony v obecném zájmu
uvádí:
d) k činnosti dárce při odběru krve a při aferéze; přísluší pracovní volno
s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k
odběru, odběru, cesty zpět a zotavenou atak dále...
Jenže můj zaměstnavatel od roku 2011 nechce proplácet celý den, ale pouze dobu nezbytně nutnou k odběru, což ale není po 450 dcl k vydržení být poté 10 hodin v práci při 12ti hodinových směnách. Má teda zaměstnavatel na toto nárok?
děkuji za odpověď.
Dárcovství krve a jiných biologických materiálů je významným úkonem v obecném zájmu a jako takovému je těmto dárcům poskytována ochrana jejich pracovně právních vztahů. Úkon dárcovství krve či jiných biologických materiálů je překážkou v práci na straně zaměstnavatele, jelikož se jedná podle vyhlášky FMPSV č. 18/1991 Sb. o jiných úkonech v obecném zájmu o překážku v jiném obecném zájmu, náleží za ni náhrada mzdy.
Dárci krve se poskytuje pracovní volno za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nepostačí 24 hodiny, poskytuje se pracovní volno za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Nedojde-li k odběru, poskytuje se pracovní volno jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci.
Ano, ale zaměstnavatel mi sdělil toto: Dobu nezbytně nutnou Vám má stanovit odběrová stanice – tato doba je individuální. Nárok na celý den z Vámi uváděného paragrafu dle výkladu právníků nevyplývá. Já si ale stojím za tím, že když k odběru došlo, nárok ze zákona mám, ale oni tvdí, že ne.
Tak se dohodněte s odběrovou stanicí. Myslím, že by nemusel být problém vystavit potvrzení. Hádat se se zaměstnavatelem za to nestojí.
Dobrý den,
prosímk o radu. Jsem zaměstnán na dobu určitou 6 měsíců. 30.4.2010 mi končí zkušební doba a já normálně pokračuji nadále, ale dostal jsme nabídku přestoupit k jiné firmě a to se dozvím v půlce května, tedy po zkušební době. Chtěl bych vědět, zda-li mohu ukončit pracovní poměr ihned i po zkušební době stejně tak, jako zaměstnavatel? Děkuji za odpověď.
"Chtěl bych vědět, zda-li mohu ukončit pracovní poměr ihned i po zkušební době stejně tak, jako zaměstnavatel?"
Nemůžete (ani zaměstnavatel nemůže!)
Tedy můžete dát výpověď, s 2měs. výpovědní lhůtou - když dáte výpověď do konce května, tak pracovní poměr skončí 31. 7. 2010.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem.Chtěla bych vědět, jestli je možné uzavřít pracovní smlouvu pouze na jeden měsíc. Děkuji za odpověď.Věra Simonová
Dobrý den,
prosím o radu, kdy, za jakých podmínek a jakou formou lze provést změnu pracovního poměru z doby neurčité na určitou u zaměstnance v případě, že je ještě ve zkušební době a v případě, kdy již není. Děkuji.
Dobrý den,
změnu lze provést dodatkem ke stávající pracovní smlouvě, musí s ní souhlasit zaměstnavatel i zaměstnanec.
Zkušební doba na to nemá vliv.
Ale z praktického hlediska je zřejmé, že pokud tuto změnu bude např. prosazovat zaměstnavatel ve zkušební době a zaměstnanec nebude souhlasit, může mu zaměstnavatel zrušit pracovní poměr ve zkušbní době. (A naopak.)
Dobrý den,mám dotaz.Jsem zaměstnána jako důchodkyně na dobu neurčitou a od 1.11.2008 mám teprve smlouvu, ale pracuji již od poloviny května 2008, to znamená, že jsem pracovala načerno? Jáký je postih pro majitel (zaměstnavatele) a jaký pro mě? Já jsem podepisovala již smlouvu v tom květnu, ale zjistila jsem, že jsem zaregistrována na ČSSZ až od 1.11.20087 Mám neschopenku od 12.12.2000. Dne 9.2.2009 nastupuji do zaměstnání. Vedoucí mi řekl pokud budu požadovat nemocenskou bude mně krácen důchod. Je toto pravda?Vůbec nevím jak mají být důchodci zamětnáváni. Měl toto vědět vedoucí?Děkuji a přeji hezký den. Jiřina K.
--------------------------------------------------------------------
Dobrý den,mám sepsanou pracovní smlouvu s dohodnutou mzdou 55,-kč/hod.Ve skutečnosti mám hodinovou mzdu vyšší,ale to od zaměstnavatele nikde potvrzené nemám, pouze na vyplatní pásce je hodinová mzda jiná něž ve smlouvě.Mají to tak všichni zaměstnanci.Teď se začalo propouštět a zaměstnavatel přišel s dohodou výpovědi ke konci ledna,že lednovou výplatu nechá v plné výši a dá nám jedenapůlnásobek odstupného.Kdo nebude chtít a bude trvat na dvouměsíční výpovědní lhůtě a tříměsíčním odstupným,lednovou výplatu dá to co máme ve smlouvě oněch 55,-kč/hod a od února nás nechá na 60% doma a z toho se nám taky pak bude vypočítávat podpora.Může zaměstnavatel takto s hodinovou mzdou hýbat,i když ji mám ve smlouvě,ale na pásce mám hodinovou mzdu jinou už od nástupu do zaměstnání.Taky mě zajímá,jestli mě může zaměstnavatel jako jediného nechat na 60%doma,i když ostatní chodí normálně do práce.
Dobrý den, jsem mám uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, nyní mi končí zkušební doba.Zaměstnavatel mi nabízí změnu smlouvy na dobu určitou (důvodem je nejistota pokračování firmy). Kolikrát může zaměstnavatel takto ukončovat smlouvu a uzavřít další na dobu určitou.Ještě jsem se s tím nesetkala je to v souladu se zákonem? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
"Ještě jsem se s tím nesetkala je to v souladu se zákonem?" - co nmáte na mysli?
pokud na návrh změny praconí smlouvy přistoupíte, znamená to, že se tak zaměstnavatel vyhned v budoucnu výpovědi z organizačních důvodů nebo z důvodu zániku firmy s nutností Vám vyplatit odstupné.
Čili tato změna je výhodná pro zaměstnavatele, pro Vás ne.
Nutit ke změně prac. smlouvy Vás nemůže.
Pracovní poměr na dobu určitou může být u téhož zaměstnavatele prodlužován postupně na 2 roky (pokud jde o zástup za ženu na MD a RD nebo u důchodců i déle).
Dobrý den,
přítel má v pracovní smlouvě uvedenou práci na směny bez bližší specifikace. Momentálně pracuje týden ranní (6:00-14:00) a týden odpolední (14:00-22:00). Zaměstnavatel chce zavést nepřetržitou práci i v noci. Má na to právo i bez souhlasu zaměstnance? Pokud ne jak se může bránit?
Děkuji předem za vaši odpověď.
S pozdravem,
A.B.
DOBRÝ DEN, CHTĚL BYCH SE ZEPTAT, ZA JAKÝCH PODMÍNEK A ZDA-LI JE TO MOŽNÉ, POZVAT ZNÁMÉHO Z TURECKA NA NÁVŠTĚVU KE MĚ DOMŮ? POPŘ. KAM BYCH SE MĚL OBRÁTIT S ŽÁDOSTÍ? DĚKUJI ZA VYŘÍZENÍ MÉ ŽÁDOSTI, S POZDRAVEM PETR BOJER.
Dobry den,
mam dotaz. Mam zamestnanou pani, ktera byla prijata na pozici: zadavani dat do PC pro eshop. Posleze se ukazala jako vhodna prodavacka a nevhodna zadavatelka - neznalost abecedy, gramaticke chyby a dalsi. Behem trvani pracovniho pomeru, jsme se snazili pani pomoci, pri jejich osobnich problemech - zalohy, zbozi za nakupku, atd. Jednou nas navstivila zakaznice, ktera zmenila nas nazor na tuto prodavacku. Pry nas pomlouva, rika, ze ji neplatime a dalsi. Mame malou prodejnu na vesnici a z duvodu nesrovnalosti v trzbe (2* chybelo par stovek), mame v prodejne 2 kamery (kdyz jde prodavacka do skladu apod), o kterych pani vi a zna i duvod. To co jsme na nahravce posleze videli, nas sokovalo. Pani dostala okamzite najevo, co se deje a pres kamerovy zaznam poprela s tim, ze si zakaznice vymysli. Jake jsou moznosti co se tyce trestniho oznameni, okamzite vypovedi ? Jake ma zamestnanec povinosti, ohledne pristupu k zakaznikum ? Nyni scitame skody a pani nedelala poradne ani svou praci.
Povinnosti přístupu k zákazníkům: jaké jste mu stanovili v pracovním řádu nebo v jiných vnitřních předpisech.
Trestní oznámení - asi myslíte pro pomluvu - můžete podat, důležité je prokázání Vašich tvrzení.
Okamžité zrušení prac. poměru:
§55 (1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
To budete muset prokazovat u soudu, pokud se bude zaměstnankyně bránit.
Proto se v praxi častěji v takových případech ukončí pracovní poměr dohodou k nejbližšímu termínu. Vy se pracovníka zbavíte, aby nepůsobil další škody, a pro něj je to také výhodné, že nebude mít okamžité zrušení (při němž nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti).
>>Povinnosti přístupu k zákazníkům: jaké jste mu stanovili v pracovním řádu nebo v jiných vnitřních předpisech.
Musim explicitne stanovovat zaklady slusneho chovani a dalsi ?
Co se tyce prukaznosti, mame vse nahrano na kamerovem systemu, vcetne zvuku.
Předpokládám, že kamerový systém se záznamem máte registorván u Úřadu na ochranu osobních údajů.
Dobrý den,
mám uzavřenou pracovní smlouvu na dobu trvání rodičovské dovolené kolegyně. Co když půjdu ma mateřskou dříve než se ona vrátí? Budou mi stále držet místo nebo až se vrátím z rodičovské já nebudu mít kam nastoupit?
Děkuji
Dobrý den,
máte uzavřen pracovní poměr na dobu určitou - ten skončí uplynutím sjednané doby.
Tzn. např. rodičovská dovolená té kolegyně skončí 15. dubna 2010 a tím dnem skončí i Váš pracovní poměr (a to i v tom případě, pokud právě budete sama na rodičovské dovolené).
V tom není žádný problém.
Dobrý den, v zákoníku práce jsem se dočetla že dohoda o odpovědnosti za škodu zaniká dnem ukončení prac. poměru. Ve firmě jsem ukončila k 30.9.prac. poměr a v měsíci říjnu mi bylo posláno vyúčtování škody ke které došlo v měsíci červenci. Vím že je promlčecí lhůta 2 roky, ale jak je to když jsem ukončila prac. poměr? Má zaměstnavatel ještě právo mi tuto škodu předepsat? Děkuju mnohokrát za odpověď
Dohoda sice skončila k 30. 9. 2008, ale jak sama píšete, ke škodě došlo v červenci.
Pokud jste škodu způsobila, zaměstnavatel má právo Vám tuto škodu předepsat.
Pokud ji neuznáte dobrovolně, bude muset úhradu po Vás vymáhat soudně (a částka se zvýší o soudní výdaje).
Tedy pokud jste si vědoma oprávněnosti požadavku, bylo by jednodušší škodu uznat a splácet ji.
Prosím Vás chtěla bych se zeptat: Nastoupila jsem do personální agentury jako asistentka ředitele. Po zkušební době jsem byla vyslána na drahé školení a také nám šéf platí jazyky. Teď po nás chce, abychom každý podepsali kvalifikační dohody. V těchto dohodách bychom se měli zavázat na 3 roky od termínu vykonaného školení, v případě odchodu máme podle smlouvy zaplatit částku za školení, náhradu mzdy v dnech školení, ubytování a dopravu na školení.Podotýkám, že v kvalifikační dohodě není vůbec uvedena mzda ani případné povýšení, které by snad ze školení mělo vyplynout. Měla bych tuto dohodu podepsat nebo se raději přestat účastnit jakkýchkoliv školení? K těmto dohodám potom mají vznikat dodatky, které budou reakcí na další školení a částky se budou sčítat. Prosím o radu. Děkuji
Viz § 230-235 zák. práce (viz plná znění) - prohlubování kvalifikace, zvyšování kvalifikace.
Je nutno posoudit, zda jde o prohlubování nebo zvyšování kvalifikace (resp. proč Vám dohodu nedali před vysláním na školení).
To, že v kvalifikační dohodě není vůbec uvedena mzda ani případné povýšení, které by snad ze školení mělo vyplynout, nepovažuji za problém.
Dobrý den, od 1.1.2009 nastupuji po MD zpět do zaměstnání. Neboť si nemůžu dovolit nastoupit na 3-směnný provoz, nastupuji na ranní směny. Původní pracovní smlouvu mám na dobu neurčitou a nyní jsem dostala novou prac. smlouvu se 3. měsíční zkušební dobou. Je to možné, abych dostala 3. měs. zkušební dobu, když jsem nerozvázala pracovní poměr? Neměla bych dostat jen dodatek ke smlouvě? Děkuji za odpověď. Soňa Matýsková
Co se v pracovní smlouvě mění?
Také se domnívám, že platí původní smlouva, změny se dělají dodatky.
Na Vašem místě bych novou prac. smlouvu se zkušební dobou nepodepisoval.
Pracuji v obch. řetězci. Mám proto pracovní dobu nepravidelnou. V týdnu jsem pracoval dle daného rozpisu . V pondělí celá směna, úterý a středa plánované volno, čtvrtek jsem si během pracovní doby způsobil úraz s následnou neschopností. Proto jsem neodpracoval směny v pátek ani v sobotu a neděli, které jsem měl v rozpisu. Nyní mě dle zaměstnavatele chybí v tomto týdnu dva dny, které po mě žádá nahradit. Pátek uznal jako nemoc ale sobotu a neděli ne. Je tento postup v pořádku?
Postup v pořádku není. Pokud vaše pracovní neschopnost trvala i v sobotu a v neděli (podle neschopenky), pak není důvod, proč by to mělo být jinak než v pátek - tedy směnu jste neodpracoval z důvodu PN.
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na konkrétní dotaz.K 31.8.2008 mi skončila pracovní smlouva na dobu určitou (smlouva v písemné formě). Od 1.9.2008 je smlouva prodloužena na dobu neurčitou, ale do rukou jsem nedostala žádný nový dodatek ke smlouvě o prodloužení na dobu neurčitou, tím pádem jsem ani nemohla nic podepsat a nemám žádný dokument. Na personálním oddělení tvrdí, že žádnou smlouvu nepotřebuji, že takhle je to v pořádku a mé prodloužení na dobu neurčitou platí. Je to právně v pořádku, že nemám žádný doklad....???
Předem děkuji za brzké vyhotovení odpovědi.
S pozdravem Svatková Lenka, DiS.
Dobrý den,
jestliže u zaměstnavatele s jeho souhlasem pracujete i po skončen prac. poměru na dobu určitou po uplynutí této doby, platí ze zákona, že je pracovní poměr sjednán na dobu neurčitou. Žádný dodatek tak není nutný.
Dobrý den,ráda bych se zeptala zda smlouva na dobu určitou,konkrétně na jeden rok,po roce opět na jeden rok,není v rozporu se zákoníkem práce.Pracuji ve zdravotnictví,ve fakultní nemocnici,která takto smlouvy uzavírá.Nárok na smlouvu na dobu neurčitou nám tak vzniká až po dvou letech.S díky a v úctě Bolardová Daniela
Dobrý den,
sjednávat pracovní smlouvu na dobu určitou lze opakovaně max. celkem na dobu 2 let od vzniku tohoto pracovního poměru. V prvních dvou letech tak zaměstnavatel postupuje v souladu se zákonem.
Do pracovní smlouvy na dobu určitou mi omylem napsali datum ukončení pracovního poměru místo příštího roku letošní, tudíž mám pracovní smlouvu do 30.4.2008, což už bylo. Nemám tedy neplatnou pracovní smlouvu? A nemám tím pádem zaměstnání na dobu neurčitou?
Dobrý den, chyba v psaní a počtech nezpůsobuje neplatnost smlouvy. Smlouva je platná. Jestliže jste se smluvili jinak, pak by přece neměl být problém si vyžádat jednoduchou opravu smlouvy bez nějakých zbytečných formalit, tak, aby odpovídala tomu, co bylo původně dohodnuto.
Dobrý den mám dotaz ohledně mzdy .V současné době jsem na mateřské našla jsem si práci a zaměstnavatel mi napsal smlouvu na 4000,-Kč za poloviční úvazek . Chci vědět jak se mi do budoucna bude mzda započítávat na důchod jak se z této mzdy vypočítává výše nemocenské .
Dobrý den, postup je stejný jako u všech ostatních. Vypočítá se denní vyměřovací základ a procentním podílem se stanoví denní nemocenská dávka.
O důchodovém to platí obdobně. Příjmy se zahrnou do všeobecného vyměřovacího základu, z něhož se vypočítává celkový důchod.
Takové výpočty zde však neprovádíme, to je práce pro Českou správu sociálního zabezpečení.
Jdem zaměstnanec družstva,posledním shromáždění delegátů byl schválen vstup družstva do likvidace,
shodou okolností jsem byl jmenován likvidátorem družstva a byla mi schválena měsíční odměna. Jak mám být pracovně zařazen v případě ukončení pracovního poměru podle §52a)ZP? Lze uzavřít novou pracovní smlouvu? Musím se odhlásit a znovu přihlásit u ČSSZ a u zdravotní pojišťovny? Jak se znovu přihlásit u ČSSZ? Za případnou odpověď předem děkuji.
Dobrý den, jako likvidátor by jste měl mít znalosti obchodního zákoníku, tudíž také vědět, že právní vztah mezi likvidátorem a družstvem není a nemůže být vztahem pracovněprávním. Jeho vztah k likvidovanému subjektu se řídí obchodním zákoníkem, konkrétně zj. mandátní smlouvou, popř. zvláštní smlouvou o výkonu funkce likvidátora.
Nebudete tedy zaměstnancem, za kterého zdravotní a sociální řeší zaměstnavatel, ale tyhle záležitosti si musíte zajišťovat sám. A to přímo na příslušné zdravotní pojišťovně a OSSZ. Instrukce k tomu, jak se přihlásit, Vám dají úředníci.
Dobrý den! Máme zaměstnance, který nastoupil na HPP od 01.07.2008 Tedy nenastoupil. Podepsal smlouvu, tudíž jsem ho ihned přihlásila na OSSZ a ZP, ale do pracovního poměru nenastupil. Telefon nebere, na udané adrese nikdo takový nebydlí. Dne 14.07.2008 mi byla doporučeně doručena jeho pracovní neschopnost. Můj dotaz se týká výpovědi tohoto zaměstnace - mohu mu výpověď zaslat poštou? Mohu pracovní poměr ukončit, když je v TPN?
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, to jste měla začít řešit hned ze začátku podle §36/2 ZP: Jestliže zaměstnanec ve sjednaný den nenastoupí do práce, aniž mu v tom bránila překážka v práci, nebo do týdne neuvědomí zaměstnavatele o této překážce, může zaměstnavatel od pracovní smlouvy odstoupit.
Pokud má zkušební dobu, pak lze bez potíží zrušit PP ve zkušební době.
Potíž bude v doručení výpovědi. Pokud však zaměstnanec oznámil nesprávnou adresu nebo nenahlásil její změnu, je možné písemnost považovat za doručenou, i když se o ní zaměstnanec nakonec ani nedozvěděl (ovšem vlastní vinou), protože neposkytl součinnost nezbytnou k doručování.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je zaměstnavatel povinnen zajistit při nástupu cizinců zajistit nástupní dokumenty (pracovní smlouva, osobní dotazník, seznámení s bezpečností práce apod) v rodném jazyce cizince či je možné je sepsat v češtine a případně jakým ustanovením se toto řídí. Děkuji.
Dobrý den, pokud nerozumí česky, tak by jim měl zajistit podklady v jazyce, kterému rozumějí, buď v jejich rodném nebo třeba v angličtině. Platné právní úkony musí být srozumitelné všem účastníkům. Je jasné, že české smlouvy by jim nebyli moc platné. Kromě toho musí mít také veškerá povolení pro zaměstnávání cizinců.
Sám mi řekl,abych si peníza brala z kasy tzn.kolik dnů jsem byla v práci krát 4hodiny krát 35Kč na hodinuTudíž jsem třeba za loňský měsíc červenec brala pouhých 1540,protože jsem měla dovolenou a v práci jsem byla 11dnů.Dneska jsem se rozhodla jet na inspektorát práce,ti si mé papíry ofotili a řekli,že na něj pošlou kontrolu.Jenže je taky v tom problém,že svých nároků z prac.poměru se mohu domáhat výlučně cestou soudu.Nevím co už mám dělat,kam se ještě obrátit.Děkuji Vám za pomoc.
Dobrý den, to mají naprostou pravdu. Dlužné nároky za Vás skutečně nikdo jiný vymáhat nebude, do toho žádný úřad nezasahuje. Takže žaloba je jenom na Vás. Pokud nevíte, tak jděte za advokátem. Jestli vyhrajte, pak můžete žádat, aby Vám zaměstnavatel kromě dlužných nároků zaplatil i náklady řízení.
Dobrý den,mám prosbu.V r.2006 2.10.jsem nastoupila do videopůjčovny.30.6.byl se mnou rozvázán prac.poměr.Jsem na UPráce od 1.7.Tam mi bylo řečeno,že mám prac.smlouvu,ale pod ní mi zaměstnavatel napsal:Dohoda o prac.činnosti.Odváděl za mne soc.,zdravotní.Na smlouvěje taky na dobu neurčitou.Výpovědní doba činí 10kalendářních dnů,týdenní prac.úvazek činí 20hod a hrubá mzda je za měsíc4000.Na zápočtový list napsal hrubý výdělěk4000 a průměrný čistý3500.Na UPráce jsem dostala tiskopis ve kterém mi napsal čistý výdělek 2893.Poté jsem chtěla po něm aby mi dal vše do pořádku,ale nekomunikuje se mnou.Navíc mi napsal dohodu o rozvázání prac.poměru.Na důchod.listy mi za rok2006 napsal 9000Kč místo 12000.Rok 2007 mám 48000 což je v pořádku a za letošní rok jsem měla pětkrát 4000 ale za měsíc květen pouze 1000Kč.Nebyla jsem za celou dobu nemocná.Výplatní pásky mi nedával,říkal,že to není potřeba.
Dobrý den, to je hned několik porušení ZP. Podejte podnět na inspektorát práce a požadujte, aby věci uvedl do správného stavu. Pokud ne, musela by jste k tím až k soudu.
Dobrý den ,
měla bych dotaz na délku pracovní doby.
Pracuji 5 dní v týdnu : Po- čt od 7:00- 16:00
Pá od 7:00 - 13:30
což ,mi vychází na 42,5 hod týdně
ve smlouvě mám uveden pracovní úvazek na 40 hod týdně
Je to i s pracovní přestávkou 0,5 hod nebo bez pracovní přestávky?
Zájímalo by mě jak je to s pracovní dobou : zda je délka pracovní doby 7,5 + 0,5hod přestávka , nebo 8 +0,5 hod ,
děkuji za odpověď kubicová
Dobrý den, přestávka není zcela logicky dobou konání práce. §88/4 ZP: Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.
Takže po odečtení přestávek činí Vaše PD rovných 40 hodin.
Dobrý den, jsme nezisková organizace a máme 3 zaměstnance na krácený pracovní poměr. Dva mají hlavní poměr jinde s podepsaným daňovým prohlášením a jeden je starobní důchodce. Smlouvy jsou na 20 hodin týdně, nejde o dohodu o práci. Jak postupovat při výpočtu mzdy a odvodů , jde tam prý o srážkovou daň, jak vypočíst vše správně a odvést dobře odvody. Momentálně jsme bez prostředků , obvykle jedeme z dotací EU, jsme ve stavu pozastavení aktivit, ale pracovní místa musíme ze zákona udržet 3 roky. Nemáme příjmy, ale odvody a výplaty musíme řešit. Proto je ve smlouvách stanovena mzda 4000,-měsíčně u každého zaměstnance a smlouvy jsou na krácený úvazek. Poraďte, abychom nějak závažně nepochybili. Díky Váradi
Dobrý den, tento dotaz směrujte na servery zabývající se mzdovým účetnictvím a daněmi, tyto oblasti nejsou předmětem této poradny.
Dobrý den, řeším dilema.
Snažíme se o miminko a k 30. 6. 2008 mi končí smlouva na dobu určitou.
Sehnala jsem si jiné místo a chtějí abych v červnu podepsala smlouvu s nástupem od září.
Co když mezi tím otěhotním a
1. zatajím, že jsem těhotná a řeknu jim to až někdy v říjnu?
2. nebudu moct od toho září nastoupit do práce, protože budu mít rizikové těhu?
Neporuším nějaký zákon?
A když budu mít smlouvu podepsanou, tato situace nastane, jak se nejlépe zachovat?
Děkuji, Vasková
Dobrý den, povinnost sdělovat, že jste těhotná nemáte, je to spíše záležitost solidního přístupu k zaměstnavateli. Také není jisté, že Vaše "těhotenské" plány se do té doby zrealizují. Pokud bude uzavřená smlouva a nastane u Vás pracovní neschopnost, pak to bude překážka, pro kterou nebudete moci nastoupit. Jestli je ovšem budoucí zaměstnavatel dostatečně zkušený v personálních otázkách, pak si jistě vymíní zkušební dobu. A Vaše pracovní neschopnost bude jasným důvodem pro rozvázání PP ve zkušební době, což ZP umožňuje a těhotenství Vás před tím nijak nechrání. Taková zaměstnankyně není pro zaměstnavatele žádným přínosem a není důvod, proč by Vás měl ve firmě držet.
Dobrý den,
pracuji jako OSVČ, většinou provádím uměleckou činnost. Chtěla jsem jen poradit, který typ pracovní smlouvy je nejvýhodnější, co se týče placení zdravotního, sociálního pojištění a daní. Eventuelně, zda by jste mohli jen stručně napsat hlavní rozdíly mezi smlouvami - Dohoda o provedení práce, Dohoda o pracovní činnosti a Smlouva o dílo. Předem děkuji.
Dobrý den, o dohodách toho již bylo napsáno mnoho, takže si projděte příslušné diskuze. DPP a DPČ jsou pracovněprávní vztahy, smlouva o dílo občanskoprávní (nebo obchodněprávní) vztah. Zdravotní a sociální za Vás bude odvedeno jen v případě DPČ, to ovšem nebudete OSVČ, ale zaměstnanec. Jinak na uměleckou činnost se uzavírají zpr. smlouvy o vytvoření uměleckého díla. Jako OSVČ musíte plnit veškeré daňové a pojistné odvody Vy sama. Informace obdržíte na zdravotní pojišťovně, OSSZ a finančním úřadu.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mám zaměstnance,který má malé dítě,1.5roku,jeho přítelkyně(nejsou manželé)chce nastoupit do práce a on na rodičovskou dovolenou,jak dlouho před nástupem na tuto dovolenou musí zaměstnavatele o svém záměru informovat?děkuji
Dobrý den, žádná konkrétní lhůta pro oznámení stanovena není. Jestliže o to požádá, je zaměstnavatel povinen mu čerpání RD umožnit (§196 ZP).
Prosím poraďte, jak by měla znít formulace v pracovní smlouvě zaměstnance, který je přijímán jako zástup za MD, aby bylo vyloučeno, že např. při čerpání dovolené zaměstnankyně, za kterou je přijímán zástup, nenastane situace, kdy vlastně čerpáním dovolené nastoupí do práce a tím by tedy skončil zástup, popř.stal by se z prac. poměru na dobu určitou, pracovní poměr na dobu neurčitou.
Děkuji, Brichtová
Dobrý den, doba trvání PP "na dobu zástupu za mateřskou (a rodičovskou) dovolenou" je zcela standardní ustanovení. Zaměstnavatel má dostatek informací o tom, kdy se zaměstnankyně vrátí a má se podle toho zařídit. Pokud jde o čerpání dovolené na zotavenou navazující na MD, je zaměstnavatel povinen ji na žádost zaměstnance poskytnout. Pokud jde o zbylo dovolenou po RD, tak její čerpání určí zaměstnavatel po skončení RD. Původní zaměstnankyně nastoupí po jejím vyčerpání. Zaměstnavatel pak bude vědět, kdy přesně se má vrátit, aby vyřešil situaci s "dočasným" zaměstnancem. Lze např. prodloužit PP na dobu této dovolené.
dobrý den,
mám pracovní smlouvu(od 16.10.07) na dobu určitou po dobu předání funkce a neplaceného volna pí. ... , nejdéle do 31.5.08
dnes mi bylo oznámeno, že se paní chce vrátit a že tedy k 30.3. končím. Nemám tedy nárok na žádnou výpovědní lhůtu??? (když se ve smlouvě píše, že výpovědní doby řeší par. 51 zákoníku práce, výpovědní doba činí 2 měsíce - to platí jen pro výpověď zaměstnance nebo i pro zaměstnavatele???)
děkuji za odpověď
D.S.
Dobrý den,
pokud s Vámi chce zaměstnavatel ukončit pracovněprávní vztah před uplynutím doby, na níž byl sjednán, musí Vám dát výpověď s 2měsíční výpovědní lhůtou. Tato povinnost platí jak pro zaměstnance tak pro zaměstnavatele.
dobry den sem zamestnam na dobu urcitou ktera skoncila ke dni 29.2 do dnesniho dne t.j 4.3 se mnou nebyla sjednana dalsi smlouva , ale do prace dal chodim! chci se zeptat jestli se mi smlouva automaticky prodlouzila na dobu neurcitou? nebo mi muzou dat znovu smlouvu na dobu urcitou? dekuji !
Dobrý den,
pro tento případ se použije ustanovení § 65 odst. 2 zákoníku práce, které stanoví, že pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby s vědomím zaměstnavatele dále v konání práce, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.
dobrý den.ráda bych se zeptala, jak je to s pracovní smlouvou pro absolventy.někde jsem slyšela, že NESMÍ být uzavřena na dobu určitou a někde jinde že MŮŽE jak to tedy vlastně je?děkuji
Dobrý den, zákoník práce v tomto ohledu absolventy nijak nezvýhodňuje. Jsou to zaměstnanci jako všichni ostatní. V dřívější právní úpravě taková zvýhodnění nastavena byla, ale dnes již nic takového neplatí. Není žádný důvod je zvýhodňovat před ostatními skupinami těch, kteří hledají zaměstnání.
Mám podepsanou pracovní smlouvu na dobu neurčitou a v současné době čerpám rodíčovskou dovolenou (20 měsíců).Naskytla se mi možnost nastoupit do jiné práce. Musím podat u předešlého zaměstnavatele výpověď hned nebo mohu např.počkat až po skončení zkušební doby? Mohu mít tedy teoreticky 2 hlavní pracovní poměry? Musím svému zaměstnavateli tuto skutečnost oznámit? Děkuji za odpověď.JF
Dobrý den, výpověď můžete podat hned. Pokud jde o "hlavní" pracovní poměr, tento pojem současný zákoník práce nezná. Existuje prostě pracovní poměr (žádný hlavní ani vedlejší, jak to bylo do 1.1.07) a je na Vás, jestli to budete stíhat. Teoreticky tedy ta možnost je. Je však dobré vědět, že zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem. Jestli jde o zaměstnavatele s odlišným předmětem činnosti, tak hlásit to vysloveně nemusíte.
dobrý večer,mám takovou prozbu.pracovala jsem u uklidové firmy na smlouvu o provedení práce,na určité hodiny.ale dělala jsem více hodin a brala jsem víc peněz než je podle zákona určené.chtěla jsem po určitých měsícu na stálí prac.poměr a nebylo mi to umožněno a ani za mě neplatily zdav.a soc.a to se mi stalo i u BA.jak smlouvou a i zdrav a soc.že mi nestrhávali.prosím muže te mi odpovědět co mám dělat.nemám na právníka abych mu zaplatila.děkuji za odpoveš.Jarka t.
Dobrý den, u dohody o provedení práce se zdravotní a sociální pojištění neodvádí. To jste si měla zjistit předem a řešit to se zdravotní pojišťovnou a správou sociálního zabezpečení. U zdravotní pojišťovny Vám tak vznikl dluh, který musíte uhradit. Běží dost velké penále (0,05% z dluhu každý den) a částku po Vás budou dřív nebo později vymáhat. Pokud jde o to, že s Vámi neuzavřeli pracovní smlouvu na stálý poměr, k tomu je nikdo nutit nemůže. Jestli jste u BA měla nárok na pojištění (dohoda o pracovní činnosti, pracovní smlouva), a to nebylo odvedeno, tak to musíte řešit oznámením na ZP a OSSZ.
Dobrý den,
prosím o radu, co dále podniknout. 6.2.2008 jsem nastoupila na zástup za dlouhodobou nemoc do prodejny firmy FOLGET, spol.s r.o. IČO 25876732, sídlo v Šumperku, obchod kde jsem byla je v Prostějově.
Smlouvu mi předali až 11.3.2008 a to takovou, že mi nezaplatí zdravotní ani sociální pojištění. Je to dohoda o provedení práce od 6.2.2008 do 31.3.2008, že pracovníkovi náleží odměna max. 4000,-Kč a odpracovat max.150 hod/rok. Jen za měsíc únor mám odpracováno 147 hod. a to tam mám pracovat ještě do 31.3.2008. Částka, kterou mi do dohody napsali, není ani životní minimum, přitom mi bylo slíbeno, že dostanu o tu částku, kterou potřebuji na zaplacení soc. a zdrav. pojištění více.Nestalo se tak.
Dohodu, kterou jsem obdržela více jak měsíc po nástupu, jsem nepodepsala, protože tam není žádná kontaktní osoba, chybí podpis a razítko zaměstnavatele.Je na ní datum 5.2.2008 a dostala jsem ji 11.3.2008.
Prosím o radu co dělat. Děkuji! Radka Bezslezinová
Od 1.10.07 u nís pracuje cizinec, dosud neměl smlouvu, nebyl přihlášen a nejsou mu vypláceny žádné peníze. Jak tuto situaci řešit ? Jsme si vědomi pokut při zpětném přihlášení, ale co vše nám hrozí ?? Je jiná možnost řešení ?? děkuji
Dobrý den, jiná možnost řešení než zlegalizovat jeho pobyt a práci na území ČR není. Čím déle budete tento stav udržovat, tím hůře se bude celá věc řešit. Výše uložené pokuty bývá zpravidla na uvážení úřadů. Jestliže tedy budete věc řešit a uvede vše do pořádku, mohlo by to být při ukládání sankce zohledněno. Takže kontaktujte cizineckou policii a úřad práce, vyplňte příslušné formuláře a řiďte se jejich dalšími pokyny.
Ráda by jsem se zeptala na tyto informace.Pracuji u firmy,kde mi k 31.1.2008 skončila pracovní smlouva na dobu trvání jednoho roku.Novou smlouvu jsem ještě nepodepisovala a ráda by jsem tento pracovní poměr ihned ukončila.Je to možné,aniž by mi zaměstnavatel bránil,nebo se tato smlouva automaticky prodlužuje?Předem děkuji.
Dobrý den, § 65 odst. 2 zákoníku práce stanoví, že pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (tj. doby určité) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou. Z toho lze usoudit, že pracovní poměr nejrychleji skončíte tím, že uzavřete dohodu o skončení pracovního poměru se zaměstnavatelem. Když na dohodu nepřistoupí, budete muset podat klasickou výpověd s 2-měsíční výpovědní dobou.
Měla jsem odpracováno 24 let v ekonomickém oboru,mám ÚSO s maturitou.Po rekvalifikaci ošetřovatelského kurzu jsem nastoupila do domova dúchodců a nezapočítali mi žádnou praxi,je to správné? Děkuji moc
Dobrý den, jako ošetřovatelka skutečně žádnou praxi nemáte. Jestliže jste celý život dělala v ekonomickém oboru, pak Vám to těžko uznají za ošetřovatelskou praxi.
Dobrý den,
Jsem zaměstnaná u jedné firmy tři roky. V pracovní neschopnosti jsem ukončila prac. poměr dohodou a následně jsem jí stáhla druhý den, pro zjištění nevýhod u nového zaměstnavatele. Firma mi stáhnutí výpovědi vyhověla s tím, že mi od nového, následujícího měsíce semnou uzavřela novou smlouvu se zkušební 3-měsíční dobou a smlouvu na dobu určitou na další 3 měsíce. Přišla jsem i o roční bonus a zvýšení platů. Ráda bych se zeptala zda uvedené skutečnosti jsou v pořádku. Děkuji
Dobrý den, firma Vás patrně trestá za Váš "odchod". Ovšem celou věc jste zkomplikovala tím, že nejprve uvádíte, že jste ukončila pracovní poměr dohodou (což lze, když dohodu odsouhlasí i zaměstnavatel), ale následně hovoříte o tom, že jste stáhla výpověď. A výpověď a dohoda jsou odlišné (a samostatné) způsoby skončení pracovního poměru. To ovšem nemění nic na tom, že poměr na dobu určitou s Vámi po 3 odpracovaných letech uzavřít nemohou. Muselo by se jednat o poměr na dobu neurčitou. Je jasné, že svým neuváženým jednáním jste si velice zhoršila vztahy se zaměstnavatelem a je těžké odhadnout, jestli se k Vám ještě bude chovat solidně (zatím to tak nevypadá). Podmínky v novém zaměstnání jste si měla zjistit předtím, něž jste ukvapeně ukončila poměr u původního zaměstnavatele. Jinak se můžete obrátit na Oblastní inspektorát práce s podezřením na porušení zákoníku práce.
Dobrý den, mám dotaz.
Jsem zaměstnaná na dobu určitou dle pracovní smlouvy - zástup po dobu mateřské dovolené - . V lednu loňského roku jsem onemocněla, zastupovala mě jiná žena.V listopadu jsem ohlásila návrat do zaměstnání, ukončení PN. I přes ujištění o trvání mého prac.poměru jsem obdržela Oznámení o ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou s tím, že můj pracovní poměr uzavřený na dobu určitou dle pracovní smlouvy je z důvodu uplynutí této doby ukončen ke dni 2.12.2007. Jiným způsobem jsem kontaktována nebyla. Domnívala jsem se, že na mou pozici se vrátila pracovnice z mateřské dovolené. To se nestalo, na mém místě je žena, která mě zastupovala v době mé nemoci. Chtěla bych se zeptat, zda mám možnost se do zaměstnání ještě vrátit nebo zda mám ještě nějakou šanci svou situaci řešit. Děkuji za vyřízení Anna Pospíšilová
Dobrý den, příště nevkládejte stejný dotaz do více diskuzí. Tento dotaz jste již vložila do diskuze na téma "Výpověď a zrušení pracovního poměru". Jestliže uplynula doba, na kterou byl pracovní poměr sjednán, pak pracovní poměr skončil a Vám žádný nárok na zaměstnání u stejného zaměstnavatele nevzniká. Svou situaci musíte tedy vyřešit tím, že budete hledat novou práci (jestli se nedohodnete s původním zaměstnavatelem na tom, že Vás zaměstná).
Může mi zaměstnavatel záměrně zadržovat pracovní smlouvu až do té doby než mu dám výpis z RT??
Dobrý den, jestliže jste uzavřeli pracovní smlouvu, pak máte nárok na její stejnopis. Zadržovat Vám ji nemůže. Jestliže vyžadoval výpis z RT, tak měl počkat, než mu ho dodáte a do té doby s Vám smlouvu neuzavírat. Jestli je však již uzavřená, je povinen Vám vydat jedno její vyhotovení.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com