Výpověď z organizačních důvodů, po rodičovské dovolené - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

zpětný nástup do zaměstnání po ukonč.RD

Veronika Rychtářová, 07.04.2010 21:48:54

Dobrý den, chtěla bych se zeptat dne 21.6.2010 budou mé mladší dceři 3 roky a já bych tudíž měla nastoupit do zaměstnání ze kterého jsem odcházela na první MD a pokračovala i v druhé MD a po písemném požádání u zaměstnavatele i v druhé RD. Jak moc se může lišit obsah mé prac. náplně, pokud mám ve smlouvě prac.zařazení "asistentka ředitele"? Jaký je správný postup od zaměstnavatele pokud by mi chtěl dát výpověď z organizačních důvodů a mám nějaké právo na odstupné a v jaké výši (počet měsíčních platů)?Děkuji předem za odpověď.

výpověď, návrat po RD

Renata Smetanová, 10.02.2009 14:09:32

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zda mi zaměstnavatel může dát výpověď pro nadbytečnost z důvodu návratu zaměstnankyně po RD?Obě máme smlouvu na dobu neurčitou.A pracuji u zaměstnavatele déle jak ona. Po jejím návratu bude jedna z nás nadbytečná. Je jedno které z nás dá zaměstnavatel výpověď?Počítám s tím, že to budu já, protože nemám úplnou kvalifikaci, na rozdíl od ní.A může mi dát zaměstnavatel výpověď ještě dříve než nastoupí po RD? Po RD má nastoupit má 1.8. může mi dát zaměstnavatel výpověď již k 31.3., s uplynutím výp.doby k 31.5.? Může být prac. místo volné 2 měsíce?
Velice děkuji.

nevyplacená mzda a odstupné

Jan Burke, 01.02.2009 10:51:13

Dobrý den,
Ke 28.12.2008 jsme dostali já a asi dalších patnáct zaměstnanců dohodu o okamžitém ukončení pracovního poměru z důvodu ukončení činnosti společnosti ve které nám bylo přiznáno odstupné ve výši pětinásobku prům.měs.platu.Odstupné mělo být vyplaceno v nejbližším výplatním termínu. K dnešnímu dni nikdo nedostal odstupné ani výplatu za prosinec. Jedná se o s.r.o s rakouskými jednateli, kteří se již v čechách nevyskytují. Je nějaké řešení(kromě soudu který je pravděpodobně v tomto případě beznadějný, neboť společnost už v čechách nic nemá)jak tuto situaci řešit? Mám namysli jestli nějak pomůže třeba úřad práce(kromě podpory)A nebo máme zamáčknout slzu a zapomenout? Velmi děkuji za odpověd.

Re: nevyplacená mzda a odstupné

Karel Dlouhý, 01.02.2009 16:08:08

Úřad práce Vám nepomůže.
Soud nemusí být beznadějný, Rakousko není tak daleko. Doporučuji, abyste se dohodli se spoluzaměstnanci a podali společnou žalobu (tak byste se podíleli na nákladech advokáta).
Také by byla možnost zajet si za jednateli do Rakouska.

nástup po rodičovské dovolené

Eva Váňová, 01.02.2009 09:33:02

Dobrý den,
dne 5.8.2009 budou mému synovi 2 roky (končí mi 2leté čerpání rodičovské dovolené)a já bych se měla vrátit zpět do mého původního zaměstnání, kde jsem předem nahlásila, že budu doma 2 roky. Nyní jsem se byla informovat na můj možný návrat po rodičovské dovolené, ale bylo mi sděleno, že mé původní místo již bylo obsazeno (s tím jsem počítala) a že v současné době pro mě nemají nic jiného, že možná v polovině roku se něco najde. Ale já bych se už raději do mého původního zaměstnání nevracela, ale našla si něco jiného, ale to potřebuji od svého zaměstnavatele na 100% vědět, že pro mě nic nemá a že mi tedy dá výpověď pro nadbytečnost + odstupné. Zajímalo by mě, kdy má přesně zaměstnavatel povinnost mi oznámit, že pro mě nemá jiné místo, abych měla dostatek času si hledat místo někde jinde. Jestli až v den mého nástupu do práce nebo nějakou dobu předem a jestli se mě týká i výpovědní lhůta. Předem moc děkuji za odpověď.

Výpověď po rodičovské dovolené

Monika Podstavková, 27.01.2009 21:51:02

Dobry den. Dna 1.5.09 mi syn dovrsi 3 roky a konci mi poberanie rodic. prispevku / cast poberam zo SR a doplatok z CR/. K tomuto dnu chcem aj ukoncit prac. pomer v CR./ momentalne zijem a mam trvaly pobyt v SR/. Prosim o radu- vztahuje sa na mna 2-mesacna vypovedna lehota aj v tomto pripade? Ma obdobie zamestnania v CR vplyv na moj buduci dochodok? Velmi pekne dakujem za Vasu snahu,cas a pomoc. Monika

Re: Výpověď po rodičovské dovolené

Karel Dlouhý, 27.01.2009 22:12:59

Ano, platí dvouměsíční výpovědní lhůta.
Pokud výpověď podáte a zaměstnavatel ji převezme v únoru, skončí prac. poměr k 30. 4. 2009.
Zaměstnání v ČR vliv na důchod nejspíš má (pro Vás platí ale slovenské zákony, toto je poradna k českým zákonům).

Re: Výpověď po rodičovské dovolené

Monika Podstavková, 27.01.2009 22:34:42

Vazeny pan Dlouhy, dakujem za tak expresnu odpoved vo vecernych hodinach, vazim si to a prajem vsetko dobre. Monika

výpověď

Lucie Kusáková, 08.12.2008 13:24:43

Dobrý den,
dne 8.9.2008 jsem uzavřela pracovní smlouvu s personální agenturou se zkušební dobou na tři měsíce.Dne 7.11. jsem nastoupila na nemocenskou která trvá dodnes.Dne 5.12. mi přišel dopis o zrušení pracovního poměru k 1.12.2008 s tím že mám do 5 dnů vyklidit skříňku a odevzdat věcy.Může takto agentury postupovat?Vždyť výpověď musí poslat min.3dny předem.A nebudu mit problémy na úřadě práce?nejsem v ochrané době?a jak si mám jít vyklidit skříňku,vždyť jsem na nemocenské a nikam nemužu chodit!přeji příjemný den a předem děkuji za odpověď.

Re: výpověď

Karel Dlouhý, 08.12.2008 18:48:39

Dobrý den,
u zrušení pracovního poměru ve zkušební době není žádná ochranná doba.
Sice se uvádí
"§66 (2) Písemné oznámení o zrušení pracovního poměru podle odstavce 1 má být doručeno druhému účastníku zpravidla alespoň 3 dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit."
ale je zde"má být" a "zpravidla", tedy nedodržení nemá vliv na neplatnost zrušení.
Souhlasím s tím, že pokud nemáte povoleny v PN vycházky, nemůžete tam jít vyklidit skříňku (ledaže byste to provedla prostřednictvím rodinného příslušníka nebo známého).

prac.smlouva na dobu určitou a nemoc

Karel Pazdera, 08.12.2008 11:24:46

Pracovní doba na dobu určitou mi končí 19.12.t.r.Organizace mi oznámila, že smlouva nebude prodloužena, čímž dala najevo, že mne dále nechce zaměsznávat to zřejmě může, ale já jsem v pracovní neschopnosti, od kdy se musím zaregistrovat na Úřad práce o podporu v nezaměstnanosti.

Výpověď

jarmila nováková, 27.03.2008 19:57:01

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Měla jsem pracovní smouvu na dobu neurčitou.Po skončení mateřské dovolené jsem se vrátila zpět do zaměstnání. Došlo ke snižování stavu. Tudíž jsem dostala výpověď z organizačních důvodů. Chtěla jsem se zeptat zda zaměstnavatel pokračoval správně. Byli tam i zaměstatnci s pracovní smouvou na dobu určitou, zda neměli být propuštěni na prvním místě oni a pak až já s pracovní smlouvou na dobu neurčitou.Taky bych se chtěla ještě zeptat, zda může zaměstnavatel měnit smlouvu z doby určité na dobu neurčitou v době kdy je "stopstav" a nesmí se přijímat.Děkuji

Re: Výpověď

Mgr. Oldřich Topka, 28.03.2008 09:56:10

Dobrý den, změnit dobu platnosti smlouvy jednostranně nemůže. To, kteří zaměstnanci budou z důvodu organizačních změn propuštěni a v jakém pořadí, není nikde stanoveno. Je jedno jestli máte smlouvu na dobu určitou nebo ne. Rozhodnutí je na zaměstnavateli. Smlouva na dobu neurčitou Vám v tomto žádnou výhodu před ostatními nedává.

jarmila nováková, 28.03.2008 12:44:40

Děkuji za odpověď. Jestli tomu rozumím dobře, tak pracovník, který měl ve smlouvě napsané, že je za zástup MD by neměl mít změněnou pracovní smlouvu během doby,kdy je ten druhý na MD?Nebo může zaměstnavatel, když přijme nového pracovníka napsat tomu novému zástup po dobu MD a tomu druhému změnit smlouvu-tzn. že ji bude mít stále na dobu určitou, ale už v ní nebude mít napsáno za zástup MD? Děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 28.03.2008 12:57:09

Dobrý den, smlouva je smlouva. Pokud neodporuje zákoníku práce, je možné si sjednat vše, co vyhovuje oběma stranám. Jestliže se zaměstnavatel rozhodl změnit takto smlouvu a zaměstnanci s tím souhlasili, pak není co řešit. Pokud nejde přímo o Vaši smlouvu, tak Vám do toho nakonec vůbec nic není.

Výpověd na rodičovské dovolené

Petra Nováková, 21.03.2008 16:50:21

Dobrý den,dostala jsem výpověd a i §55. Podle zaměstnavatele jsem nenastoupila do zaměstnání z mateřské dovolené i přesto,že jsem říkala zaměstnavateli i žádala o podklady na rodičovskou dovolenou.Přitom už jsem měsíc na rodičovské dovolené.Po domluvě se zaměstnavatelem,mi napsal v ten samý den ještě jednu výpověd dohodou a když jsem mu řekla,že si je vezmu k právníkovi,tak jsem byla napadena fyzicky,ale výpovědi jsem si přesto odnesla.Proto prosím o odpověd,jestli na to mají právo.Děkuji moc Nováková

Re: Výpověd na rodičovské dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 28.03.2008 09:50:06

Dobrý den, okolnosti Vašeho případu nejsou dostatečně popsány, navíc píšete jak o mateřské tak o rodičovské dovolené, aniž je zřejmé, jak to s čerpáním těchto dovolených opravdu bylo. Vezměte tedy veškeré podklady a jděte k právníkovi. Ten v rámci osobní konzultace získá lepší přehled o průběhu věci a poradí Vám jak dál. Chování zaměstnavatele se opravdu jeví jako nestandardní.

Oznámení o ukončení pracovního poměru

Anna Pospíšilová, 19.01.2008 18:21:12

Dobrý den, mám dotaz. Jsem zaměstnaná na dobu určitou dle pracovní smlouvy - zástup po dobu mateřské dovolené - . V lednu loňského roku jsem onemocněla, zastupovala mě jiná žena.V listopadu jsem ohlásila návrat do zaměstnání, ukončení PN. I přes ujištění o trvání mého prac.poměru jsem obdržela Oznámení o ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou s tím, že můj pracovní poměr uzavřený na dobu určitou dle pracovní smlouvy je z důvodu uplynutí této doby ukončen ke dni 2.12.2007. Jiným způsobem jsem kontaktována nebyla. Domnívala jsem se, že na mou pozici se vrátila pracovnice z mateřské dovolené. To se nestalo, na mém místě je žena, která mě zastupovala v době mé nemoci. Chtěla bych se zeptat, zda mám možnost se do zaměstnání ještě vrátit nebo zda mám ještě nějakou šanci svou situaci řešit. Děkuji za vyřízení Anna Pospíšilová

Re: Oznámení o ukončení pracovního poměru

Mgr. Oldřich Topka, 21.01.2008 08:47:29

Dobrý den, jestliže uplynula doba, na kterou byl pracovní poměr sjednán, pak pracovní poměr skončil a Vám žádný nárok na zaměstnání u stejného zaměstnavatele nevzniká. Svou situaci musíte tedy vyřešit tím, že budete hledat novou práci (jestli se nedohodnete s původním zaměstnavatelem na tom, že Vás zaměstná).

Výpověď z organizačních důvodů, po rodičovské dovolené

Jana Kraftová, 19.01.2008 14:11:52

Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu. Jsem po rodičovské dovolené a tento týden mi skončila ( v pátek 18.1. byly mému synovi 3 roky) Požadovala jsem po svém zaměstnavateli, aby mě zaměstnal dle mé pracovní smlouvy, ale ten mi oznámil, že pro mě nemají místo a dal mi výpověď z organizačních důvodů. Avšak požaduje po mně, abych po dobu 2 měsíční výpovědní lhůty vykonávala práci, která však je odlišná od mého původního pracovního zařazení. Rovněž jsem dle své pracovní smlouvy měla ke své práci k dispozici služební vůz, notebook a mobilní telefon s paušálem. Nic z toho mi však nyní zaměstnavatel neposkytl (právě z důvodu, že mám po dobu výpovědní lhůty vykonávat práci převážně v kanceláři při zpracovnání dat) Chci se zeptat, jestli na to má zaměstnavatel právo a jestli je mou povinností tuto práci vykonávat, přestože s tím nesouhlasím. Popřípadě, jakým způsobem mohu prokázat, že jsem nucena vykonávat práci, která neodpovídá mému zařazení.Nerada bych se dostala do konfliktu se zákonem z důvodů, že se do práce nedostavím. Ale také nechci vykonávat jinou práci než jakou mám uvedenou v pracovní smlouvě.Neměl by mi zaměstnavatel v tomto případě, že mi nedokáže zajistit vykonávání mé profese platit po dobu výpovědní lhůty průměrný měsíční výdělek i v případě, že nebudu do zaměstnání docházet?
Děkuji za zodpovězení mého dotazu.
Jana Kraftová

Re: Výpověď z organizačních důvodů, po rodičovské dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 21.01.2008 08:57:11

Dobrý den, po návratu z rodičovské dovolené Vám musí být nabídnuto místo, které odpovídá druhu práce, který máte sjednaný v pracovní smlouvě (a to platí i o výkonu práce ve výpovědní době). Jestliže zaměstnavatel takovou práci nemůže přidělit, protože ji nemá, tak je to překážka na jeho straně a zaměstnanci náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Jestli se Vám nepodaří dohoda se zaměstnavatelem (resp. neuzná, že Vám dává jinou práci), bude vše mnohem obtížnější a možná se budete muset obrátit na soud. Můžete také podat podnět na Oblastní inspektorát práce.

Re: Výpověď z organizačních důvodů, po rodičovské dovolené

Jana Kraftová, 21.01.2008 16:54:14

Děkuji za vaši odpověď.
Přeji Vám pěkný den.
Jana Kraftová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »