Odpovědný zástupce - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Odpovědný zástupce

Kamila Skořepová, 18.01.2008 22:07:26

Dobrý den,

mého manželovi dělá kolega odpovědného zástupce z důvodu získání živnostenského listu. Dle zákona musí mít mezi sebou nějaký smluvní vztah. Nevím jaký by měl být nejlepší a proto jsem zvolila dohodu o pracovní činnosti, uzavřenou na každné první pondělí v měsíci na částku 300,- Kč měsíčně, s tím, že si částku vyplatí až na konci roku. Lze takto vůbec DPČ uzavřít? Musím odvádět sociální a zdravotní pojištění? Jde o malou částku, ale o pravidelnou činnost. Nebo bych měla zvolit jiný typ smlouvy. Prosím, poraďte. Děkuji. Kamila

Re: Odpovědný zástupce

Mgr. Oldřich Topka, 22.01.2008 11:21:37

Dobrý den, příště svůj dotaz vložte pouze do jedné diskuze. Tento dotaz jste vložila hned do 4 různých diskuzí, čímž zdržujete ostatní čtenáře i redakci!

Vzhledem k tomu, že odpovědný zástupce se musí zúčastňovat provozování živnosti v potřebném rozsahu (§11 zákona č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon) se toto posuzuje individuálně. U mnoha živností jsou však akceptovány dohody o pracích (150 hodin ročně). Administrativně méně náročná je dohoda o provedení práce, která by mohla stačit (neodvádí se zdravotní ani sociální). Ujistěte se na živnostenském úřadu, že jim bude tato dohoda stačit. Při odměně do 400,-Kč měsíčně se zdravotní a sociální pojištění neodvádí.

Kamila Skořepová, 22.01.2008 21:32:16

Děkuji za odpověď a moc se omlouvám.

Kamila

Kamila Skořepová, 22.01.2008 21:35:48

Dobrý večer,

přeci jenom by mě zajímalo, jak formulovat tu dohodu o provedení práce. Myslela jsem, že v DPP, musí být uveden konkrétní vymezený úkol, ale tady v tom případě mi přišlo, že jde o činnost, proto jsem uzavřela DPČ.

Děkuji za odpověď.

Kamila

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »