Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
podala jsem u zaměstnavatele výpověď, v půlce výpovědi jsem zjistila, že jsem těhotná. Doktor mě chce poslat na nemocenskou. Chci se zeptat, zda se i na mne vztahuje ochranná lhůta 180 dní po skončení pracovního poměru. Zda ji mohu využít a navázat na ni rovnou mateřskou? Děkuji za odpověď
Po skončení pracovního poměru je povinné se registrovat na pracovním ůřadě?
Povinné to není, ale jinak nebudete mít nárok na podporu a budete muset sám si platit zdrav. pojištění.
Dobrý den,jak se má moje kamarádka zachovat když její bejvalej přítel od narození svého syna pořádně neplatí výživné.Pokaždé když ho nechá předvolat k soudu tak donese lékařskou správu že je natolik nemocnej že ho nikde nezaměstnají,jednáse asi o tuto nemoc ato játra.Chlapci je 14let ( jejich syn ),a jeho otec ho nikdy nechtěl vydět a ani se oněj nezajímá.Prostě jako když není.K dnešnímu dni posílá jen sto korun!!!!! čes.,jako výživné.Jen se jim pořád vysmívá že zněho výc nedostanou,že má ještě 4 děti a mnželku o které se musí postarat.Já sám posílám na své děti,ale takhle bych se nezachoval.Prosím pomužeme jim,žije sama se třema dětma.Předem vám moc děkuji za pomoc,s pozdravem Roman Bugner
Dobrý den,
chci se zeptat na upřesnění této situace, resp. postupu: Ke konci ledna 2009 mi končí PP, ale bohužel se mi stal pracovní úraz, jehož léčení zasáhne i do začátku února. Mám povinnost se na ÚP přihlásit již začátkem února stále v PN a nebo až po ukončení pracovní neschopnosti?
Až po skončení pracovní neschopnosti.
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda mi může dát zaměstanavatel výpověď pro nadbytek zaměstnanců, pokud jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství a tuto skutečnost jsem již nahlásila. Jsem ve firmě zaměstnána již rok a čtvrt a mám smlouvu na dobu neurčitou. A pokud bych nastoupila do pracovní neschopnosti, kdy by mi mohl nejdříve zaměstnavatel dát výpověď. Pokud bych s výpovědí nesouhlasila a následně nastoupila do PN, může mi zaměstnavatel dát výpověď? A jaké by mi náleželo odstupné a následně z čeho by mi byla počítána mateřská dovolená a následný rodičovský příspěvek, pokud bych podepsala výpověď a nebyla v PN?
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, máte mnoho dotazů najednou.
§53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek
d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně čerpá rodičovskou dovolenou,
§53 (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.
TEDY výpověď Vám může dát až za 3,5 roku. (pokud nepůjde o zrušení firmy).Mateřská i odstupné se počítá z průměrného výdělku.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám pracovní poměr na dobu určitou jako zástup za MD. (Ve smlouvě stojí - .. po dobu trvání mat. dov. pí xx). Nyní jsem těhotná a paní, za kterou mám zástup, se má vrátit do práce zhruba za rok a půl. V té době již budu na mateřské s dítětem. Může mi zaměstnavatel dát výpověď, až se dotyčná vrátí a zástup tudíž vyprší? A pokud ne - jak tedy dál pokračuje prac. poměr, když poslední smlouva, co od nich zřejmě budu mít je ta na dobu určitou jako zástup? Děkuji mockrát..
Dobrý den,
návratem paní xx z mateřské dovolené Váš pracovní poměr na dobu určitou skončí. Tedy žádnou výpověď Vám nebude muset dávat - jde o pracovní poměr na dobu určitou, který skončí uplynutím sjednané doby.
(A to nehledě na to, zda v té době budete vykonávat práci, budete v pracovní neschopnosti, na mateřské nebo rodičovské dovolené.)
Tedy žádný problém v tom není.
Hezký den,chtěl bych se zeptat:dostal jsem od zaměstnavatele výpověd dohoda-zaměstnavatel:§49 .V zápočtovém listu je uvedeno důvod propuštění:neuspokojivé výsledky.Chtěl bych se zeptat,jak moc poškozující je tento faktor uvedený v zápoč.listu a jak obtížené je s tímto zápočtákem hledat práci,popřípadě zda je tento postup právně napadnutelný.Děkuji za odpověd,s pozdravem Jiří
Uvádíte § 49 ZP: §49 (1) "Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.
§49 (2) Dohodu o rozvázání pracovního poměru uzavírají zaměstnavatel a zaměstnanec písemně, jinak je neplatná. V dohodě musí být uvedeny důvody rozvázání pracovního poměru, požaduje-li to zaměstnanec."
Proč tedy píšete, že jste dostal výpověď? (Výpověď by byla podle § 52.)
V potvrzení o zaměstnání může být uvedeno pouze, zda byl pracovněprávní vztah zaměstnavatelem skončen z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. (Neboť pak nenáleží podpora na ÚP.)
Tedy důvod propuštění:neuspokojivé výsledky nesmí být uveden.
Pokud zaměstnanec s obsahem potvrzení o zaměstnání (zápočtového listu) nesouhlasí, může se do 3 měsíců ode dne, kdy se o jeho obsahu dověděl, domáhat u soudu, aby zaměstnavateli bylo uloženo přiměřeně jej upravit.
Dbrý den,jmenuji se Roman Bugner.Touto cestou vás prosím o radu,jak se má moje přítelkyně zachovat k dnešní výpovědi.Někde s ulice slišela že její vedoucí je kliktomanka,a že ji kvuli tomu vyhodili předchozího zaměstnání.Řekla to v práci koleginím at si dávají naní pozor,jen pro bespečnost kolektyvu.Paní vedocí si mojí přítelkyni zavolala řekla jí otom a dala jí na hodinu výpověd.I přesto že má přítelkyně jí to vysvětlovala tak si trvá na svém.Předem vám děkuji za radu. ( pomoc )
Dobrý den, něco takového není důvod k okamžitému zrušení PP. Ať zaměstnavateli adresuje písemné oznámení, že trvá na dalším zaměstnání (poběží ji náhrada mzdy) a poté podá žalobu o neplatnost okamžitého zrušení. U soudu se jistě narazí i na otázku údajné kleptomanie dotyčné vedoucí, což jí bude značně nepříjemné.
Takový důvod zrušení PP si jako zvlášť hrubé porušení povinností zaměstnance téměř jistě neobhájí a soud tento úkon prohlásí za neplatný.
Dobrý den, v srpnu jsem podala výpověď z pracovního poměru,výpovědní lhůta měla končit 31.10.2008. Nyní jsem v pracovní neschopnosti. Zaměstnavatel mi dosud neproplatil dovolenou čerpanou v červenci a v srpnu.
Na pokusy o kontakt z mé strany nereaguje a nyní jsem se dozvěděla, že má od poloviny srpna pozastavenou živnost. Prosím o radu jak postupovat dál. Děkuji.
Dobrý den, pokud neproplatí to, co podle zákona má, a na pokusy o dohodu nereaguje nebo věc nehodlá řešit, lze se zaplacení dluhu domáhat u soudu. Kromě toho můžete podat podnět na inspektorát práce, který mu může uložit pokutu. To, že pozastavil živnost na jeho závazky nemá vliv.
Dobry den,jsem sedm mesicu v pracovni neschopnosti a vzhledem k tomu, ze nevim, jak dlouho bude ma pracovni neschopnost jeste trvat,jsem se domluvil se zamestnavatelem o ukonceni pracovniho pomeru dohodou. Dotaz je, zda mohu podepsat dohodu o ukonceni pracovniho pomeru,kdyz jsem stale v pracovni neschopnosti a v budoucnu me mozna ceka i invalidni duchod.Neprijdu o vyplaceni nem. davek popripade invalidni duchod, pokud nebudu jiz v PP? Dekuji, Nova
Dobrý den, dohodu v průběhu PN podepsat můžete. Nemocenské poplyne i nadále a na rozhodování o přiznání důchodu to nemá vliv.
Dobrý den prosím mám dotaz.
dnes v neděli jsem onemocněla tudíž jdu hned v pondělí 15.09. ráno k doktoroj pro nemocenskou ale hned v úterý 16.09. chci dát v práci okamžitou výpověd podle §56 zákoníku práce protože mě zaměstnavatel nevyplatil mzdu za červenec. zajímá mě zda tu výpověd mohu podat zároven s lístkem na nemocenskou, zda bude platná a zda budu mět i přesto nárok na 3násobek odstupného. Děkuji předem za odpověd.
Dobrý den, na to, kdy bude takové okamžité zrušení PP podáno, nemá nemoc žádný vliv. Pokud jsou splněny zákonné předpoklady, pak je platné a odstupné náleží.
Ovšem okamžité zrušení PP je možné jen do 2 měsíců ode dne, kdy se zaměstnanec dozví o důvodu. Takže při posouzení, jestli se tato lhůta dodrží a zrušení bude účinné, záleží na tom, jak byl sjednán výplatní termín. Pokud je PP zrušen až po tomto termínu, je to právně neúčinné.
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.. Jsem v pracovní neschopnosti,ve firmě pracuji šest měsíců.Chtěla bych podat výpověď formou dohody.Když podám výpověď v neschopnosti, přijdu o nemocenskou? A jak by měla taková výpověď v neschopnosti vypadat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, "výpověď dohodou" je jeden z největších a nejčastějších nesmyslů, se kterým do této poradny tazatelé přicházejí.
Buď dáte výpověď jako jednostranný úkon a po uplynutí výpovědní doby PP skončí.Anebo můžete zaslat zaměstnavateli návrh na rozvázání PP dohodou. Pokud ho přijme, skončí PP ke dni, který si sjednáte. Pokud dohodu nepřijme, musíte podat výpověď. V obou případech platí, že budete-li stále v PN, pak Vám nemocenská poběží i po skončení PP.
Vzor výpovědi si najděte na internetu.
Dobrý večer,od 5.5.2008 jsem nastoupila do zaměstnání se zkušební dobou 3 měsíce ana dobu určitou do konce listopadu 08...16.5.2008 jsem nastoupila na nemocenskou(byla jsem v hospitalizovana a bylo nnyni mě léčí kardiolog,alergolog....)Dnes mi volala učetní mého zaměstnavatele,že mi posílá poštou výpověď,to chápu,ale mé onemocnění je delšího charakteru a proto budu ještě cca 3měsíce na nemocenské..Předtím jsem žádné zaměstnání neměla (jen půl roku UP
)jsme absolventka,tak by mě zajímalo,jak to bude dál s výplatou nemocenských dávek?Mám na ně nárok nebo ted budu uplně bez peněz když mě zaměstnavatel propustil,ale má nemocenská trvá?Děkuji za odpověď
Dobrý den, nemocenská Vám poběží dál i po skončení PP.
Dobrý den, jak jsem již psala v předešlém dotazu dostala jsem výpověď z pracovního poměru dle §52 písm c). Pracovní poměr skončí po uplynutí
2-měsíční výpovědní lhůty 30.9.2008. Poté mi bude
vyplaceno odstupné ve výši tříměsíčního průměrného výdělku. Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná, tzn. že v době podpisu převzetí výpovědi, jsem tuto skutečnost nevěděla. Je tedy výpověď platná? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud je to pravda, pak je výpověď neplatná. Upozorněte na tuto skutečnost zaměstnavatele a dojednejte si s ním další podrobnosti. Je povinen Vám i nadále přidělovat práci podle pracovní smlouvy, eventuálně se s Vámi dohodnout na její změně, jestliže místo bylo např. zrušeno. Pokud nebude ochoten jednat, pak požádejte o pomoc inspektorát práce.
Dobrý den, dostala jsem výpověď z pracovního poměru dle §52 písm c). Prcovní poměr skončí po uplynutí
2-měsíční výpovědní lhůty 30.9.2008. Poté mi bude
vyplaceno odstupné ve výši tříměsíčního průměrného výdělku. Zajímá mě, jaké rozhodné období se pro výpočet
výše odstupného použije. Zda 2. či 3. čtvrtletí roku 2008. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, před vložením dotazu jste si měla projít diskuze, tohle je tu již několikrát řešeno.
Rozhodným obdobím je předchozí kalendářní čtvttletí. U Vás to tedy bude 2. čtvrtletí, průměr se bude počítat k 1.7.
Dobrý den, u zaměstnavatele jsem byla zaměstnána od 19.3.2008 a po dvou měsících jsem byla nucena odejít na PN z důvodu infekční nemoci. Bohužel v době trvání PN jsem zjistila, že jsem těhotná. Má PN stále pokračuje, mám rizikové těhotenství. Když se dozvěděl můj zaměstnavatel, že se do zaměstnání pravděpodobně nevrátím, oznámil mi, že mi dali výpověď. Zajímalo by mně, jestli v tomto případě je zaměstnavatel oprávněn dát výpověd a jestli ji může datovat do dne před začátkem mojí neschopnosti, nebo až se mi ukončí PN a nastoupím na mateřskou dovolenou. Pak mi ještě řekli, že se nemusím hlásit na úřadě práce, že jsem v ochranné lhůtě a oni mi budou platit celou PN a potom i nástup na mateřskou dovolenou.
Děkuji za odpověď. Lucie Zelená
Dobrý den, není jasné, jestli jde o klasickou výpověď, kterou Vám v době nemoci a těhotenství dát nemohou, nebo o zrušení PP ve zkušební době. Pokud jste totiž ve zkušební době, pak PP ukončit mohou, i když jste těhotná a v PN. Ochranná lhůta těhotných je 6 měsíců. A pokud jste v PN, pak se na ÚP registrovat ani nemůžete, protože Vám poběží nemocenská a v té době Vám podporu stejně nedají ani Vás nezaregistrují (§25/2 zákona o zaměstnanosti: Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou je uznána dočasně neschopnou práce). Takže jejich tvrzení, ať jdete na ÚP (pokud jste stále v PN) není pravdivé. Pokud chcete dostávat i PPM, budete muset setrvat na rizikovém až do doby nástupu na MD (tedy 6 týdnů před porodem).
Dobrý den
Tři roky pracuji u firmy kde si majitel nedělá
žádné starosti s dodržováním ZP.Pracujeme v létě
12 i 14 hodin denně bez jaké koliv odměny za přesčasy.
Prac.smlouvu mám na 40 hodin týdně rozdělenou na 6 dní
v týdnu.Evidence pracovní doby ze strany firmy se nevede.Poslední rok si tedy vedu evidenci sám,jelikož
mi bylo řečeno že je to moje povinnost.Za letošní rok mám cca.400 Hod.přesčasů.Příplatky za práci v sobotu
jsem též nikdy neviděl.Sehnal jsem si proto lepší práci
ale potřeboval bych odejít okamžitě,potřeboval bych vědět jestli mohu odejít podle § 56 ZP? A jestli je nějaký způsob jak donutit firmu aby mi dlužné peníze
zaplatila. Děkuji
Dobrý den, to, že si má zaměstnanec vést vlastní evidenci není pravda. Viz §96 ZP:Zaměstnavatel je povinen vést u jednotlivých zaměstnanců evidenci
odpracované pracovní doby, práce přesčas, noční práce, doby v době pracovní pohotovosti, pracovní pohotovosti, kterou zaměstnanec držel.
(2) Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen umožnit zaměstnanci nahlédnout do jeho účtu pracovní doby nebo evidence pracovní doby a do jeho účtu mzdy a pořizovat si z nich výpisy, popřípadě stejnopisy na náklady zaměstnavatele.
Pokud je pravda co píšete, je to zralé na podnět inspektorátu práce, který by mu měl udělit pokutu. Pokud jde o dlužné nároky, ty vymůžete pouze prostřednictvím soudu. Okamžité zrušení PP je možné, pokud do 15 dnů po výplatním termínu nezaplatí to, co má. Pokud neplatí přesčasy a víkendy, pak by to mělo být možné.
Dobrý den,prosím o radu. Zaměstnanec se smlouvou na dobu neurčitou stále častěji marodí,jezdí po lázních, minimálně jednou za týden použije propustku k lékaři, takže většinu času není na pracovišti.Dá se tato skutečnost zaměstnanci nějak vytknout,třeba i písemně. K oboustranné dohodě o rozvázání PP zřejmě nedojde. Vím, že to není důvod k propuštění dle ZP, ale jak se zachovat. Stavy snižovat nechceme, jenom prostě neperspektivní zaměstnance vyměnit.Pokud by došlo k výpovědi ze strany zaměstnavatele, jaký uvést důvod a pravděpodobně bude mít nárok na odstupné. Je to komplikovaná situace, protože tento důvod samozřejmě ZP neuvádí.
Děkuji
Dobrý den, máte pravdu, že je to poměrně obtížná situace. Jestli je jeho zdravotní stav skutečně natolik vážný by museli posoudit revizní lékaři, ale konkrétní výsledek nelze předjímat. V praxi se používají také ne příliš čestné způsoby, jak zaměstnance "dotlačit" k odchodu, ale takové praktiky z pochopitelných důvodů v naší poradně neuvádíme. Eventuálně by bylo možné zvážit uplatnění §52-f ZP, který hovoří o "neuspokojivých pracovních výsledcích" nebo zvážit, jestli jeho zdravotní stav nevedl ke ztrátě způsobilosti k výkonu dané práce. Ale protože hrozí, že zaměstnanec napadne výpověď žalobou, bylo by dobré zajít za právníkem a důkladně s ním celou věc projednat.
Dobrý den,
můj manžel pracuje ve firmě od r.1977 jako řidič z povolání. Od 24.6.2007 je práce neschopen (těžký mozkový infarkt a následná operace mozku).Ztratil schopnost čtení, nerozumí všem slovům a situacím, pravostrané vidění je nevratně poškozené. Nemůže tudíž vykonávat výše uv. profesi. Posudkovým lékařem ČSSZ byl uznán plně invalidním a o ID jsme požádali minulý týden. Hrazení nem.dávek mu končí 22.6.2008 a od následujícího dne by měl být přiznán plný inv.důchod. Firma po něm chce, aby podal výpověď dohodou. Existuje nějaká forma výpovědi, u které by mohlo být vyplaceno odstupné?
Předem děkuji za odpověď.
Jana Mikolandová
Dobrý den, to by musel od firmy dostat výpověď ze zdravotních důvodů, které však byly způsobeny pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. A to není Váš případ. Kromě toho "výpověď dohodou" je naprostý nesmysl, to je v diskuzích na téma pracovního práva neustále zdůrazňováno. Buď PP skončí výpovědí anebo dohodou, což jsou dva zcela odlišné způsoby.
Dobry den.Chtel bych se zeptat byl jsem zamestnan u firmi od 7.1.2008 na dobu neurcitou dne 13.3.2008 jsem onemocnel Neschopenku jsem dorucil zamestnavateli v ten den.17.3.2008 jsem dostal vypoved zruseni pracovniho pomeru. Dne 11.4.2008 jsem ukoncil marodku dne 17.4.2008 jsem si zlomil nohu a dorucil jsem neschopenku zamestnavateli kdo mne to bude proplacet zamestnavatel nebo soc pojist?Predem dekuji
Dobrý den, jestliže skončil Váš pracovní poměr k 17.3. (předpokládám, že zrušením PP ve zkušební době), pak nejste zaměstnán. A nikdo Vám žádné nemocenské proplácet nebude, protože nejste nemocensky pojištěn ani již nejste v ochranné 7-denní lhůtě a žádný nárok Vám nevzniká. Takže neschopenku Vám nevyplatí ani bývalý zaměstnavatele ani stát (tedy OSSZ).
Este jeden dotaz kdyz mi posilali vypoved v obalce jsem mel a zapocet a bylo tam napsano.Pokud onemocnite v ochranne lhute tak poslete spet zapocet k doplneni inak vam nebudou vyplaceni nemocenske davky.Ja jsem tu vypoved nepodepsal uz jsem dorucil zamestnavateli neschopenku tak co stim?
Dobrý den, takové skončení PP vůbec nevyžaduje Váš podpis, ten na platnost skončení PP nemá vliv, protože se jedná o jednostranný úkon zaměstnavatele, který žádný Váš souhlas nevyžaduje.
dobrý den
Prosím o radu,dne 16.4.2008 se mi stal pracovní úraz kopl mě kůň do ruky nutno podotknout že jsem smlouvu měla jako skladnice ale šéf mě přeřazoval na jineé pracoviště na zástup když bylo třeba.Zaměstnavatel po tomto úrazu byl svýmy slovy na mě velice nyvybíravý a opravdu mě urážel byla jsem v šoku a poté co jsem byla oštřena jsem to už nevydržela a utekla jsem domu na čež mi druhy den ráno oznámil že si mam napsat výpověď ja ji ve strachu napsala, protože se oháněl že mi dá výpověď pro hrubé porušení kázně a pak jsem si jela vystavit neschopenku na pracovní úraz se zpětnym datem na den kdy se úraz stal.Otázka zní mám nárok na vyplácení neschopenky ppo celou dobu jejího trvání? A jak je to tedy s výpovědí?A jak je to prosím s tou ochranou lhůtou?Děkuji moc za odpověď
P.Greplova
Dobrý den, nemocenské by Vám mělo být vypláceno po celou dobu pracovní neschopnosti. Není však zřejmé, že by se skutečně jednalo o pracovní úraz. Jste skladnice, jak Vás tedy mohl poranit zvíře v práci nebo v souvislosti s jejím výkonem? Jinak ochranná lhůta činí 7 dnů po skončení PP. A jak je to s Vaší výpovědí, to si musíte ujasnit s Vaším vedoucím. Jestliže jste podal výpověď, tak to byla Vaše volba. A to, že jste se nechala zastrašit je Váš problém a bude se Vám to těžko prokazovat. To by jste nejprve musela podat žalobu o neplatnost výpovědi, což se Vám u výpovědi, kterou jste podala sama podaří těžko.
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak je to se stažením výpovědi v dvouměsíční výpovědní lhůtě za situace, kdy zjistím, že jsem v jiném stavu? Všude jsem se dočetla, že zaměstnavatel nesmí dát zaměstnankyni výpověď v případě těhotenství, i když v době výpovědi o tom ani sama maminka nevěděla. Ale nikde jsem se nedočetla, zda pokud výpověď dám já, pak zjistím, že jsem v jiném stavu a výpověď stáhnu, zda zaměstnavatel musí se stažením výpovědi souhlasit.
Je mi totiž jasné, že v novém zaměstnání by asi mým jiným stavem nadšeni nebyli a ukončení pracovního vztahu ve zkušební době by bylo víc než pravděpodobné.
Předem moc děkuji za odpověd.
Dobrý den, jestliže jste výpověď podala Vy sama, pak je možné ji odvolat jen se souhlasem zaměstnavatele. K tomu ho ovšem nikdo nutit nemůže. Pokud se stažením výpovědi nebude souhlasit, máte smůlu. Uplynutím výpovědní doby Váš pracovní poměr skončí bez ohledu na to, že jste těhotná. A to, že nový zaměstnavatel nebude mít zájem o těhotnou zaměstnankyni, která mu v krátké době odejde na mateřskou, je zcela logické.
Dobrý den!
Zaměstnavatel mi tvrdí, že výpověď, kterou jsem podal v pracovní neschopnosti k 1.2.2008 není platná. Je to skutečně tak? Po skončení pracovní neschopnosti 6.4., kdy bych měl mít přesně šest dnů po skončení výpovědní doby, mám podle jeho slov podepsat jakousi "novou, platnou" smlouvu a být v této práci po celou dvouměsíční výpovědní dobu. Myslím si, že zaměstnavatel v tomto není v právu, má výpověď podaná v neschopnosti je platná, a do práce po skončení neschopnosti nemusím. Je to pravda?
Děkuji za radu.
Dobrý den, zaměstnanec může podat výpověď i v době své PN. Zaměstnavatel nemá pravdu. Jestli měla výpověď veškeré potřebné náležitosti a byla řádně doručena zaměstnavateli, tak PP skončí uplynutím výpovědní doby. A jeho mylné tvrzení na tom nic nemění.
Dobrý den,
zamestavatel rusi nase mista a nechce nam dat vypoved, ale trva na dohode s tim, ze pracovni pomer skonci ihned a dle dohody vyplati 5 nasobek prumerne mzdy.
1, financne je to tedy stejne jako u vypovedi, ale ma to i nejake jine dusledky kdyz trva na dohode ?
2, Pokud skonci HPP k 11.Breznu pocita se prumerny vydelek z Rijen, Listopad, Prosinec nebo z Prosinec Leden, Unor?
Moc dekuji
Dobrý den, na této dohodě se nezdá být nic nevýhodného. Dostanete stejně jako u výpovědi (3 odstupné+ 2 platy za výpovědní dobu), ale PP skončí hned a nepoběží celá 2-měsíční výpovědní doba. Rozhodným obdobím pro výpočet průměrného výdělku je předchozí kalendářní čtvrtletí, takže říjen - prosinec 2007.
Omlouvám se, ale nějak Vaší odpovědí nerozumím.Uvedl jsem, že výpověď z pracovního poměru jsem dal já zaměstnavateli, nikoliv zaměstnavatel mě. Můžete mi, prosím, jednodušeji vysvětlit, zda se má výpovědní lhůta bude o dobu PN prodlužovat nebo ne? Děkuji
Dobrý den, jestliže jste podal výpověď Vy, tak se výpovědní doba o dobu pracovní neschopnosti neprodlužuje.
Ke konci ledna 2008 jsem dal zaměstnavateli výpověď a moje dvouměsíční výpovědní lhůta má končit k poslednímu březnu. V průběhu února jsem byl dva týdny na neschopence, nyní je však již ukončena a já řádně pracuji. Z loňského do letošního roku mi byla převedena nevyčerpaná dovolená cca 10 dnů a za letošní rok adekvátní část dovolené. Zaměstnavatel mi sdělil, že moje výpovědní lhůta se prodlužuje o čerpanou práce neschopnost, t.j. dva týdny. Od 1.4. mám nastoupit k jinému zaměstnavateli a toto by mi výrazně komplikovalo nový pracovní poměr. Poraďte mi, prosím, jaký je správný výklad této problematiky a to i v souvislosti s čerpáním či proplacením nevybrané dovolené. Děkuji
Dobrý den,
podal jsem v prosinci 2007 výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, tj. pracovní poměr by měl končit 29.2.2008. Od ca poloviny ledna jsem na nemocenské a vypadá to, že kvůli zdravotním problémům bude tato trvat ještě i v březnu. Jaký postup ze strany zaměstnavatele mohu očekávat? Bude mi i nadále vyplácet nemocenskou? Vyplývají z této skutečnosti i nějaké povinnosti pro mne?
Zaměstnavatel mi také poskytl ubytování. Skončí tato výhoda 29.2. nebo až s koncem PN?
Děkuji za odpověď.
Pavel Kosť
Dobrý den, nemocenská Vám poběží i nadále, přestože pracovní poměr skončí. Otázku ubytování musíte řešit přímo se zaměstnavatelem. S Vaší pracovní neschopností ubytovna nesouvisí a žádný nárok na ní nemáte. Bude tedy především záležet na tom, jak se dohodnete a jaký čas na vyklizení ubytování Vám zaměstnavatel nechá i s ohledem na Vaši nemoc.
Dobrý večer,
dostala jsem výpověď z prac,poměru k 1.12.2007 podle ust.paragrafu 52 odst.1písm.c)Zákoniku prace.Výpověď mi skončila dnem 31.1.2008.
Od 12.12.07 jsem v dlouhodobé PN a určitě jaště nejméně tři měsíce budu.Chci se zeptat,zda mi bude prac.poměr končit k 31.1.08 a nebo až po ukončení PN.Zaměstnavatel tvrdí,
že k jsem u nich skončila 31.1.08
děkuji Šichanová Naďa
Liberec 1
Ruprechtická 321
Dobrý den, §53 odst. 2 jasně stanoví : Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá. Takže Váš poměr stále trvá. Zaměstnavatel nemá pravdu.
Dobry den,chtela bych se zeptat: pokud jsem na uradu prace a dostanu neschopenku v ochranne lhute 7 dni od vypovedi,jestli to musim nahlasit na uradu prace,predem dekuji
Dobrý den, to musíte, protože Vám při nemoci v ochranné lhůtě budou náležet nemocenské dávky a po dobu jejich pobírání nemůžete zároveň pobírat podporu. Píšete, že jste již na ÚP evidovaná, takže podobné záležitosti řešte s referentem, který Vám byl přidělen.
Dobrý den,
v dlouhodobé prac. neschopnosti jsem podala výpověd s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Až do konce této lhůty, 31.1.2008 budu v prac. neschopnosti. Zajímalo by mě, jak pak dál postupovat. Pokud budu registrovaná na ÚP a moje prac. neschopnost bude nadále trvat, budu dostávat nemocenskou stále od zaměstnavatele podle výše platu nebo už nedostanu žádnou nemocenskou, protože nejsem zaměstnaná a jsem na ÚP? Jak se to po skončení PP počítá?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, zaregistrovat na ÚP se můžete, ale po dobu nemocenské nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ten Vám vznikne až po ukončení nemoci. Jinak podpora se vypočítává z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u uchazeče o zaměstnání zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely v jeho posledním ukončeném zaměstnání. První 3 měsíce je to 50% a ve zbytku podpůrčí doby 45% z tohoto příjmu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com