Nárok na okna, dveře, kotel v nevlastní nemovitostil. - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nárok na okna, dveře, kotel v nevlastní nemovitostil.

O P, 01.10.2011 21:12:23

Dobrý den. Bydlím v domě, který postavil můj otec, ale celý pozomek i dům je napsán v katastru na moje jméno. Můj otec provozuje v domě dílnu na auta a v dílně má svoje věci. Chci se zeptat, zda v případě, že se s otcem nepohodnu, mu můžu zakázat přístup na můj pozemek, i když na mém pozemku má svoje věci (ty věci samozřejmě vydám, ale aby si tam nemohl chodit jak chce). Vyhrožuje, že okna, dveře a vrata, nejsou součástí nemovitosti a že si je vybourá a vezme. Má na okna a dveře právo? Nemusí opravdu prokázat, že mu patří?

Další věc je, že otec před lety koupil do domu kotel na uhlí, od kterého má fakturu za koupi a montáž a teď ho chce zpět. Jaký má na kotel v tomto případě nárok? Může si jen tak napochodovat ke mě do domu a kotel si vzít/odmontovat/poškodit?

Nerad se hádám, ale nemám peníze na to, abych ho vyplatil, když dům pro nás dříve postavil. Mám děti a bydlet potřebuji.

Re: Nárok na okna, dveře, kotel v nevlastní nemovitostil.

právní vrba, 03.10.2011 10:03:27

Záleží na tom, jak jste se k domu dostal - byl Vám prodán nebo darován ? Potom by v přísl. smlouvě mělo být uvedeno, že se dům (daruje, prodává) včetně všech jeho částí, součástí a příslušenství. Věci zabudované již při změně vlastníka v domě sdílí jeho osud. Pokud však otec zabudoval do domu kotel v době, kdy byl dům již Váš, tak by mohlo jít o dar (darovací smlouva na movitou věc nemusí být písemní, stačí to svědecky doložit).

Re: Nárok na okna, dveře, kotel v nevlastní nemovitostil.

O P, 04.10.2011 15:55:01

Děkuji za odpověď. Věc jsem předal právnímu zástupci a má se to tak, že okna a vše co je součástí domu je součástí domu, to znamená, že podle §120 OZ, se o ně nedá přít samostatně. Kotel byl dar a je to více než 3 nebo 4 roky, takže jakoby promlčené. Obecně ale asi vždy lepší osobní setkání s právníkem, než hledání řešení na internetu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »