dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dědictví

Lenka Navrátilová, 17.04.2012 22:41:19

Dobrý den,
vloni v červnu mamce umřel táta.Měl nějaké půjčky.U notáře vše zaevidované.Ale mamka se dědictví po tátovi zřekla čili veškerých závazků které poněm zůstali.Soudní notář věděl že i táta měl penzijní připojištění a rozhodl že jelikož mamka zařizovala pohřeb tak jí toto bude vyplacené ikdyž se jednalo asi jen o 3100kč jako kompenzace nákladů za pohřeb.Takže všeho se v dědickém řízení vzdala.A ani věřitelé nereagovali.Mamce byla schválená insolvence a v červnu jde ještě kvůli tomuto k soudu ale přiklepnutá jí byla.Ale ten zásadní problém,dnes jí přišel dopis že jeden věřitel prodal pohledávku táty jinému a ten nyní žádá toto zaplatit.Ale nenapsal do kdy vůbec nic.Co může mamka proti tomu dělat aby neohrozila insolvenci kterou již má povolenou a oni jí přepsali tu pohledávku na ní až dnes.Právní moc od soudního notáře nabyla účinnost 26.9.2011.Děkuji za odpověď.

Re: Dědictví

právní vrba, 18.04.2012 13:35:34

Pokud matka disponuje rozhodnutím soudu, že dědictví odmítla a kdo tedy dědil po otci, tak ať úředně ověřenou fotokopii pošle vymáhajícímu věřiteli.

dědictví akcií Slovensko

Jaroslav Pitule, 12.04.2012 09:26:39

Dobrý den, v r. 1998 zemřela moje babička. V dědickém řízení vše, včetně v současné době neobchodovatelných akcií slovenského priv.fondu, připadlo mému otci.Jakým způsobem máme řešit přechod akcií na mého otce? Musíme na Slovensko? Jestliže ano, jde vše vyřídit zplnomocněnou osobou, tedy synem? Otci je 73 let, cesta na Slovensko je pro něho nepřijatelná.
Moc děkuji za radu.
J.Pitule

Dědictví

Honza Medulin, 09.12.2008 17:43:18

Dobrý den,
žijeme s přítelkyní ve společné domácnosti cca 3 roky.Přítelkyně má z předchozího manželství 2 děti,já 1.Jsem vlastníkem domu ve kterém žijeme.Uvažujeme o společném vlastnictví(každý ideální poloviny).O sňatku neuvažujeme.Žádáme o informaci jak by se řešilo dědictví v případě smrti jednoho z nás(rozložení poměru dědictví).Jak zabránit druhé polovině rodičů našich nezletilých dětí manipulaci s případným dědictvím.Děkuji JM

Karel Dlouhý, 09.12.2008 19:33:29

Dobrý den,
při dědění ze zákona (pokud nebude sepsána závěť):
když zemřete Vy, zdědí veškerý váš majetek syn. Když zemře Vaše přítelkyně, zdědí její majetek její dvě děti, každé polovinou.

Pokud v té době budou děti nezletilé, rozhodnutí třeba o prodeji (nebo darování) podílu na nemovitosti bude muset schválit soud.

Nezapočítaný dar v dědickém řízení

Eva, 03.12.2008 20:02:42

Dobrý den,
chci se zeptat jestli má šanci napadení již uzavřené dědické smlouvy, ve které nebyl přiznán celkem podstatný cenný dar zůstavitele jednomu z dědiců. Dědilo se ze zákona.Notář nás na to neupozornil a jsme tedy přesvědčeni, že smlouva byla sestavena nekorektním způsobem (možná i úmyslně)! Mělo by toto nějakou váhu? Na jaký orgán se obrátit? Děkuji moc, jsme opravdu zničeni vztahy ve vlastní rodině :-(

Zpochybnění dědické dohody

Janka, 26.11.2008 19:53:18

Dobrý den,před 5 lety jsme prošli dědickým říz.,po otci dědila manželka M.,dcera z 1.manželství(já),vnuk V.(syn po zemřelém synovi z 1.manželství).Předmětem dědictví je dům,ve kterém 15 let žijeme a spolufinancujeme.Již před započetím dědického řízení došlo ze strany M.k nekorektnímu jednání...rozprodávání majetku a přivlastnění uměleckých děl,najala odhadce,který nadhodnotil dům o 1 mil.Kč!!!Ohradila se tím,pokud to budem vytahovat u notáře bude po nás chtít mnohem víc peněz,byla otcem zajištěna,měla vlastní byt!Můj bratr za svého života obdržel od otce hrubou stavbu celkem luxusní vily a přispěl mu i na podnikatelskou činnost v nemalých částkách a po smrti naší matky se bratr "našeho" domu zřekl,že už dostal od rodičů dost.Před dědickým řízením se V.dušoval,že po mě nic nechce.Došlo tedy k ústní domluvě, že bude chtít určitou částku jen aby M.neměla tak vysoké dědické nároky.Nyní se V.o dědictví uchází,ale morálně dle §484 by asi neměl. Lze tuto dědickou dohodu zrušit?Moc děkuji*Jana

Re: Zpochybnění dědické dohody

Janka, 26.11.2008 20:01:39

Ještě bych doplnila, že majetek darovaný bratrovi nebyl do dědického řízení nijak zaevidován. U notáře jsem toto sice zmiňovala, ale notář tomu nevěnoval větší pozornost a ani nás neinformoval o tom, že se na to vztahuje nějaký §484! :-(

Odmena notarovi

Eva Jakubcová, 23.11.2008 22:52:09

Dobrý den, prosím o nazor ve veci odmeny notarovi za ukony v dedickem rizeni. Odmena, kterou si notar nauctoval (dosud uhrazena nebyla) je o 52% vyssi nez jak jsem si ji vypocetla v "kalkulacce" na webovych strankach, a to podle vyse zdedeneho podilu. Muzu se proti teto vysi ohradit a dohodnout se na snizeni castky? Dekuji za odpoved

Re: Odmena notarovi

Mgr. Oldřich Topka, 24.11.2008 09:28:46

Dobrý den, kalkulačky na internetu nikomu nezaručují závazný výpočet, slouží pouze k orientačním výpočtům. K odměně se připočítávají i další položky, např. hotové výdaje. O odměně notářského komisaře rozhoduje soud, případné námitky tedy uplatněte tam.

Dědictví nebo dar

marie , 23.11.2008 21:10:08

Dotaz:Můj strýc je vdovec-90 let, děti neměl, má jen neteře. Já jsem jediná neteř, která o něj pečuje, žiji s ním ve společné domácnosti a chci mu dosloužit. On mi chce přenechat svůj domek. Nyní je již podána žádost na Soud o omezení-zbavení způsobilosti k právním úkonům, pokud bude rozhodnuto, stanu se opatrovníkem /demence-byl okraden/. Nyní je tedy ještě svéprávný-mám urychlit rozhodnutí, bylo by to potom složitější? Co je výhodněj-ší (rozdíl), zda záležitost ošetřit závětí nebo přijmout přenechání domku za života jako dar. V případě závěti uvažují se ostatní neteře jako neopominutelní dědici a musí se vydědit? Jak je to s daní? Moc děkuji.

Re: Dědictví nebo dar

Mgr. Oldřich Topka, 24.11.2008 09:35:25

Dobrý den, darování za života je dobré řešení. V dědictví se pak dar již neřeší (kromě zápočtu jeho hodnoty na dědický podíl obdarovaného). Závěť je ale také funkční, pokud je sepsána svéprávnou osobou. V zájmu její pozdější nenapadnutelnosti doporučuji sepsat ji u notáře. Ohledně daní se obraťte tam, kde se daněmi zabývají.

dědictví

Marie Dvořáková, 01.10.2008 18:46:57

Dobrý den,prosím o radu.
V roce 2000 jsme půjčili skoro 40.000 tis.jednomu známému.Byl tehdy v příbuzenském vztahu,tak jsem nic nesepisovali.Později příbuzenství skončilo,tak jsme chtěli peníze zpět.Podepsal nám papír,kde svůj dluh uznává i když je již lhůta promlčena, a dohodly se splátky. Nesplatiul ani korunu,nyní zemřel.Chtěli bychom se tedy připojit k dědickému řízení,(jestli po něm něco zbylo,protože byl dlužen kde se podíval-ale v exekuci mu byl preodán byt a možná nějaké peníze zbyly,nevíme).Jak to prosím máme nyní udělat?
Budete-li tak laskavi a poradíte nám,budu moc ráda.
Děkuje a zdraví Dvořáková

Re: dědictví

Marie Dvořáková, 03.10.2008 19:47:20

Dobrý den,prosím o radu.

V r.2000 jsme půjčili skoro 40.000 tis.jednomu známému.Byl tehdy v příbuzenském vztahu,tak jsme nic nesepisovali. Později příbuzenství skončilo,tak jsme chtěli peníze zpět. Podepsal nám papír,kde svůj dluh uznává i když je lhůta již promlčena, a dohodly se splátky. nesplatil ani korunu a nyní zemřel.Chtěli bychom se tedy připojit k dědickému řízení,jestli po něm něco zbylo.Jak to prosím máme nyní udělat? je prý nutné poslat žádost na soud,ale nevímezda to bude stačit.
Děkuje a zdraví Dvořáková

dědictví

Jana Vojtová, 30.09.2008 14:47:33

Dobrý den,

Po smrti mého otce jsme spolu s bratrem byli přizváni k dědickému řízení a bylo rozhodnuto, že nám nevlastní matka má vyplatit částku s půlroční lhůtou, která měla splatnost do 19.9.2008
Dodnes jsme žádné peníze nedostali a nevíme jak dál postupovat. Kontaktovali jsme ji prostřednictvím
e-mailu, ale nereaguje. Můžete nám poradit.

Děkuji Jana

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.09.2008 14:51:11

Dobrý den,
záleží na tom, jak je tato její povinnost konkrétně uvedena v rozhodnutí, jestliže je to dostatečné a lze to považovat za exekuční vykonatelný titul, můžete se domáhat dluhu exekuční cestou; v opačném případě byste ji museli žalovat. Zkuste se zeptat přímo nějakého exekutora, zda mu takové rozhodnutí pro exekuci stačí.

dědictví

Dana Janoušková, 30.09.2008 10:35:21

Dobrý den,
mám dotaz ohledně dědictví.
Bratr ( Václav) mé matky (Oldřišky) v červenci umřel.
Václav měl jseště jednu žijící sestru ( Martu) a jednu ( Boženu) již po smrti.
Václav vlastnil byt v domě, kde bylí i má matka.U notáře mé matce bylo sděleno, že na byt má právo má matka, její sestra ( Marta) a syni mrtvé sestry ( Boženy).
Včar jsem se dozvěděla od právníka, že syni zesnulé sestry na byt právo nemají.
Václav neměl děti a byl vdovec.
Prosím, sdělte mi , jaký je správný výklad.
Děkuji.
Dana Janoušková

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.09.2008 10:41:07

Dobrý den,
v případě dědění ze zákona by v tomto případě dědily sestry zesnulého a za zemřelou sestru by opravdu její podíl měly zdědit její děti (§ 475 odst. 2 občanského zákoníku). Pravdu má notář.

Dědictví po otci

milan zamecký, 26.09.2008 13:16:19

Dobrý den, rodiče se před 15 lety rozvedly, po rozvodu nedošlo k vypořádání majetku (domu) matka se odstěhovala, otec zůstal bydlet v domě. před rozvodem byly vlastnické podíly takovéto 1/2 matka (dědictví po svém otci) a 1/2 SJM. otec před měsícem zemřel,měl dvě zletilé děti.jak bude vypořádáno dědictví, když před smrtí žil ve společné domácnosti s přítelkyní, má ona přítelkyně nárok na nějaký podíl?
Dále se chci zeptat, při předběžném řízení mi notář zdělil že bude nutný odhad domu, je to opravdu nutné, pokud ano, je možné udělat odhad jinak než znalcem, když se dům nebude prodávat například podle ceny místně obvyklé nebo jinak? děkuji.

Re: Dědictví po otci

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.09.2008 10:50:57

Dobrý den,
v den smrti otce tedy matka vlastnila 3/4 nemovitosti a otec 1/4 nemovitosti. Tuto 1/4 budou dědit pouze jeho děti.
Odhad domu je nutný aby mohla být brána v rozhodnutí konkrétní cena nemovitosti a zároveň slouží pro výpočet odměny notáře.

Cena bytu

mark turek, 26.09.2008 01:13:46

Po smrti maminky jsme 3 dedici (deti), dva zijici v cizine a jeden v Cesku. Zbyl po ni druzstevni byt. Po spojeni s notarem ktery to vyrizuje jsem projevil zajem (ja ziji v cizine) o koupi bytu (odplaceni dalsich dvou dedicu), a pozadal jsem ho o sdeleni oficialni odhadni ceny. On odpovedel, ze odhad nepotrebuje a sdelil mi prodejni cenu.
Je to spravny postup ze notar nemusi zadat o odhad nemovitosti? Samozdrejme ze bych zaplatil vice nez odhadni cenu, ale stale bych chtel vedet odhadni cenu.

Dedictvi po prarodicich

***, 26.08.2008 09:23:39

Dobrý den, můj otec byl alkoholik, a mojí matkou dávno rozveden. Znova se oženil,(nikdy neměl další děti) ale s manželkou se také neschodl, tak většinu života žil u svých rodičů, kteří se o něj starali i když je trápil. Co byl u nich vím,že odevzdával celou výplatu a dostával 100kč,aby ji nepropil.Babi a děda krátce po sobě zemřeli a táta asi půl roku po nich, protože svůj život sám žít nedokázal. Moje otázka je:
- na kolik má tátova manželka právo na majetek mých prarodičů, se kterými neměla nic společného a ani se nikdy nestýkali
- nakolik je trestné, že po jeho smrti nechala okamžitě vyměnit zámek od bytu mých prarodičů, kde táta žil, s tím, že si nepřeje aby tam někdo chodil
-jestli to, že ja i sestra žijeme v cizině může celou věc nějak ovlivnit
Děkuji moc za odpověd

dědictví finančních dluhů

Petr preclík, 24.08.2008 22:53:06

Dobrý den,
potřebovali bychom poradit. Přítelkyni žijící u maminky, zemřel v roce 2008 otec, který byl v invalidním důcodu. Maminka se o něho 6 let starala a pobírala příspěvky. Po otci zbyli dluhy u finančních společností. Od doby co otec zemřel není v našich silách splátky hradit. Vše je v dědickém řízení, které bude zahájeno. Matka s otcem vlastní družstevní byt. Máme strach o střechu nasd hlavou. a nevíme zda vyyhlásit insolvenci. Maminka pobíra pouze vdovský důchod a socialní dávky. Finanční společnosti si nadále účtují úrok z prodlení.A do dědictví se přihlásili. Je nějaká možnost se dohodnout na nějakých splátkách nebo o prominutí úroku?
Mohla by jste poradit co by bylo nejlepším řešením pro naší tíživou situaci.
Předem děkuji za odpověď.

Re: dědictví finančních dluhů

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 30.09.2008 10:54:08

Dobrý den,
doporučuji dědicům, aby odmítli dědictví.

Náklady na pohřeb

Josef Krátký, 30.05.2008 07:22:16

Zařizoval jsem pohřeb matky a společně s bratrem jsem dědicem.Jakým způsobem budou vyrovnány tyto náklady v dědictví a mohou se do dědictví promítnout i náklady na nutnou úpravu hrobu ?

dědictví nesvéprávna osoba s opatrovníkem

Věra Bláhová, 02.05.2008 11:06:48

Dobrý den, mám možná dost neobvyklý dotaz, jelikož s matkou nekomunikuji 10 let, stejně jako můj otec, mám sestru, která je nesvéprávná (26let nyní), jejím opatrovníkem je zřejmě matka, ale tím si nejsem úplně jistá. Rodiče jsou rozvedeni, dům kde jsme žili/žijeme patří na půl otci a babičce (jeho matce a byl postaven ještě před tím, než si táta vzal mou "matku"), po smrti babičky bude dům přepsán na otce (jedináček). Mě by velmi zajímalo, kdyby můj otec náhle zemřel, nebyla sepsána žádná závět, mohla by se k dědictví dostat matka přes opatrovnictví sestry ? Prostě mám strach, až jednou táta nebude, tak abych nemusela nakonec vyplácet osobu, která nás akorát trápila ?! A jak je složité, abych se opatrovníkem mohla stát já ? Matka se o ní nikdy moc nestarala, neb jí byla vždy na obtíž, vychovala nás babička, do ústavu za ní nejezdí ani se o ní jinak nezajímá, dle informací sociálních pracovnic ústavu. Děkuji za pomoc. Věra Bláhová

Re: dědictví nesvéprávna osoba s opatrovníkem

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 03.06.2008 13:27:58

Dobrý den,
pokud je opatrovníkem sestry Vaše matka, samozřejmě by za ni jako opatrovník mohla činit úkony i ohledně této nemovitosti. K takovému úkonu však potřebuje schválení soudem, kdy soud posuzuje, zda je to ve prospěch opatrované sestry. Jestliže však máte pochybnosti o tom, zda matka vykonává tuto funkci řádně, navrhněte soudu změnu.

dědictví družstevního bytu.

Karel Pražák, 01.05.2008 15:57:13

Dobrý den. Vážená paní doktorko, odracímse na vás s prosbou o radu. Jsem kmet 79 roků a mé žene je 77 roků, během našeho manželství jsme si pořídili dužstevní byt, jedná se u každého z nás o druhé manželství a z něj nemáme žádné dítě, ale z předchozího manželství máme každy dítě.Po úmrtí jednoho z nás přejde družstevní podíl a právo užívat byt na toho z nás, který zůstane žít. Dotaz je tento: jak dojde k finančnímu vypořádání za družstevní podíl - (byt), (oba jsme napsali závěť a v ní odkazujeme polovinu společného majetku svému dítěti),
zda dítě toho z nás který zemřel bude mít právo na polovinu tržní hodnoty členského podílu, ( ceny družstevního bytu)? Po úmrtí i druhého z nás by už právo zdědit družstevní podíl připadl dítěti jehož rodič zemřel jako druhý a dítě prvního zemřelého by, v případě nevyrovnání po úmrtí svého rodiče, bylo zkráceno. Prosím o vaše odborné stanovisko a srdečně děkuji, Karel Pražák.

Re: dědictví družstevního bytu.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.05.2008 14:26:35

Dobrý den,
jestliže jste pořídili práva k DB za trvání manželství, pak po smrti jednoho z Vás přejde opravdu právo náj. bytu na druhého manžela. Zde by však k tomuto měl soud v dědickém řízení přihlédnout a hodnotu, kterou pozůstalý manžel získal, vypořádat s ostatními dědici. Může sice nastat situace, kdy členský podíl získá více osob do podílu, ale takto to nemůže řešit závěť. Navíc, pak se stejně předpokládá, že tito dědici se mezi sebou vypořádají o tom, kdo se stane nájemcem DB.

Re: dědictví družstevního bytu.

Karel Pražák, 05.05.2008 15:07:46

Dobrý den. Vážená paní doktorko, děkuji za vaši laskavou odpověď. Karel Pražák.

Dedictvi po otci.

Petr Jara, 19.04.2008 11:02:30

Dedictvi po otci.
Kdo bude dedit po otci, ktery ma 2 VLASTNI deti.(kazde z jineho manzelstvi)
A nakonec stale zivou manzelku (se 3. manzelstvi) se kterou zadne vlastni deti nema (s posledniho 3.manzelstvi vyzenil 2 nevlastni deti+..vnoucata).
DEKUJI PREDEM ZA ODPOVED

Re: Dedictvi po otci.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.04.2008 09:08:55

Dobrý den,
bude dědit jeho současná manželka a jeho vlastní děti (+ případné děti osvojené) a to všichni stejným dílem.

věřitelé + smlouva

Lenka, 31.03.2008 15:52:47

Navazuji na mou dnešní otázku opět otázkou, a to, že soud zkoumá, zda byl jiné osobě znám obsah smlouvy o zúžení SJM ke dni vzniku vymáhané pohledávky. Znamená to, že smlouva musela být uzavřena ještě předtím, než vznikla pohledávka nebo při vzniku pohledávky? Co když pohledávka vznikla 10 let před uzavřením smlouvy o zúžení a následně se o smlouvě věřitel dozvěděl?

Neutrpí věřitel na tom, že v době zahájení vykonávacího řízení již tato skutečnost (že obsah smlouvy znal) není významná?
Mohl by uplatit institut odporovatelnosti a jaký následek by to mělo pro dlužníka-povinného?

Moc děkuji za odpověď.

věřitelé

Lenka, 31.03.2008 15:42:02

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jak to bude s uspokojením věřitelů, když:

Družka má z minulosti velké dluhy, uzavře s druhem manželství a zároveň uzavřou smlouvu o zúžení SJM až na minimální rozsah.
V případě smrti manželky se vypořádá toto SJM - kdy se rozdělí půl napůl pouze obvyklé vybavení domácnosti dle smlouvy. Její věci ve výluč. vlast. + polovina min. rozsahu SJM přejde do dědictví (Vše ostatní je tedy ve výlučném vlast. manžela?). Dědí 2 děti a manžel.

Nerozumím §143a/4 obč.z., tzn. že o této smlouvě již museli věřitelé vědět dříve? Co kdyby nevěděli, bral by se zákonný rozsah SJM?
V případě, že by byli se smlouvou o zúžení seznámeni, mohli by se věřitelé bránit proti smlouvě o zúžení, aby ochránili svá práva a většinu majetku nezískal díky smlouvě manžel?

Bylo by lepší v této situaci zůstat druh-družka?

Dědictví družstevního bytu

Lucie Blazková, 31.03.2008 14:23:38

Dobrý den, prosím vás o radu v otázce dědictví po otci. Po otcově smrti je předmětem dědictví družstevní byt - tedy podíl v družstvu. Dědici jsou matka - manželka zemřelého, můj bratr a já. Jak postupovat v případě, že nám matka nechce vyplatit určitý podíl za tento byt? Jaká máme práva k bytu - v družstvu může být zapsaný jen jeden majitel? Poraďte také prosím zda je možné se ve věci dědictví radit s příslušnou notářkou. Bylo nám řečeno, že ta neradí, pouze zastupuje stát.
Předem děkuji za odpověď

Re: Dědictví družstevního bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.03.2008 14:48:24

Dobrý den,
v případě dědictví družstevního bytu záleží na tom, zda-li existuje druhý manžel. Pokud ano, přechází nájem bytu na manžela, který byl před smrtí druhého společným nájemcem DB. Členská práva a pov. k DB může vlastnit pouze 1 osoba, či manželé.
Co se týče notářky, záleží jen na ní, zda Vám bude chtít poradit. Pokud ne, (a má na to právo) je na Vás, abyste se nechali právně zastoupit např. advokátem, pokud chcete.

úmrtí během dědického řízení

Oldřich Kuboňový, 31.03.2008 13:29:33

V současné době probíhá dědické řízení po mém dědečkovi.Jeho účastníkem byl i můj otec(dědečkův syn),který ovšem zemřel.Můj dotaz zní,zda-li budeme teď po otcovém úmrtí místo něho účastníky dědického řízení já a bratr,nebo úmrtím mého otce zaniká nárok na dědickém řízení po dědečkovi. Děkuji za případnou odpověd.

Re: úmrtí během dědického řízení

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.03.2008 14:49:28

Dobrý den,
pokud Váš otec, který měl dědit, zemřel, nastupujete na jeho místo Vy a získáte tak jeho podíl.

Re: úmrtí během dědického řízení

iveta ku, 16.09.2008 22:07:55

V součastné době probíhá dědické řízení po mém děděčkovi na Slovensku.Jeho učastníkem byl můj otec(děduv syn), kteý zemřel.Můj dotaz zní:dědicu je celkem 8-a podíl po otci.Jsme 4sesty.(2sesty se podílu vzdali)Zda se náš podí dělí mezi nás (2).Nebo je podíl rozdělen na všechny dědice( čili na 8 jeho sourozenců.Předem děkuji za odpověd´.

Dědictví a dluhy

Marcela , 19.02.2008 21:19:59

Přeji krásný den!
Před nedávnou dobou jsem zjistila, že moje matka je dost zadlužená. Chtěla bych se zeptat jak by se postupovalo v případě její smrti. Přesly by dluhy na mě? A jak by to bylo s bytem, který je majetkem města? Musel by se přepsat na mě nebo by na mě přešel automaticky, když jsem v něm evidována jako nájemník? A jak je to s majetkem v bytě? Matka měla dvě děti. Mě a bratra, avšak bratr před lety zemřel a na jeho místo jako neopomenutelný dědic nastupuje jeho dcera.

Moc děkuji za odpověď.

S pozdravem

Re: Dědictví a dluhy

Mgr. Oldřich Topka, 20.02.2008 07:35:07

Dobrý den, jestliže by šlo o předlužené dědictví, tak by jste ho mohla odmítnou. Pak by na Vás nepřecházelo vůbec nic, ani majetek, ale ani dluhy.

dědické řízení

ficencová dana, 19.02.2008 12:27:16

Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu. Mému otci v závěti odkázala jeho známá část svého majetku.Přesné znění opsané ze závěti má otec k dispozici. Před několika dny se dozvěděl, že tato žena v prosinci loňského roku zemřela.Jak má otec nyní postupovat, když jej dosud nekontaktoval žádný notář?
Děkuji D.Ficencová

Re: dědické řízení

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.02.2008 13:01:05

Dobrý den,
je možné, že notář o existenci této závěti ani neví. Je třeba, aby si otec zjistil na příslušném okresním soudu (podle jejího místa bydliště), který notář je pověřen vyřízením dědictví a tomu se ozval.

Dědictví družstevního bytu

Václav Šulc, 18.02.2008 17:11:26

Dobrý den,
rád bych požádal o radu:
Před třemi lety zemřela má babička a od té doby řešíme problém s jejím družstevním bytem.
Má babička měla dvě děti,moji matku a mého strýce.
Můj strýc zemřel ještě za života babičky.Tím skončily veškeré kontakty jeho rodiny s mou babičkou.Po smrti mé babičky byly zákonem ustanoveny dědici,má matka a mé dvě sestřenice.Od umrtí mé babičky k dnešnímu dní má matka hradí veškeré náklady související s družstevním bytem.Zajímalo by mně jestli mají sestřenice nárok pouze na družstevní podíl a nebo na polovinu tržní hodnoty bytu.Situace je momentálně taková,že nutí mou mátku byt prodat.

Předem děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 19.02.2008 13:05:39

Dobrý den, jedná se o družstevní byt. Ten pro Vás tedy nemá žádnou tržní hodnotu, jelikož nebyl zděděn byt (patří družstvu), ale na dědice přešly práva a povinnosti spojené se členstvím v družstvu (a s tím spojené právo k nájmu bytu). Takže jde o ocenění tohoto (nehmotného) majetku, resp. podílu. V případě převodu členství v družstvu (nikoli tedy prodeje bytu) by pak každá měla nárok na takový podíl z ceny, který by odpovídal zděděnému podílu (nejspíše tedy matka 1/2 a sestřenice po 1/4).

Václav Šulc, 19.02.2008 21:39:24

Proč tedy soud přidělil odhadce Družstevního bytu, který provedl odhad? Proč nám právnička tvrdí že musíme vyplatit sestřenice z tržní ceny 1/2 družstevního bytu?

Dědictví

Andrea Staviana, 17.02.2008 19:13:24

Dobrý den, chtěla bych zeptal, jestli dům, který před uzavřením 2 manželství získala tchýně dědictvím po své matce, spadá do SJM. Kdo bude tento dům dědit, pokud manžel v tomto domě žil 10 let. Dědicové jsou manžel a syn z prvního manželství zemřelé. Děkuji
Prosím o odpověď pouze na e-mail. Ještě jednou děkuji.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.02.2008 11:06:26

Dobrý den,
i kdyby tchýně získala dům až v manželství, nespadá do SJM, protože jej nabyla dědictvím. Po její smrti zdědí dům její děti a příp. manžel, každý stejným dílem.
Skutečnost, jak dlouho v domě někdo bydlel, je naprosto nepodstatná.

dům

Iva Kovarova, 11.02.2008 15:19:57

dobrý den, moje matka porodila Mirkovo dítě-Pavel, ke kterému jsme se po té nastěhovali do rodinného domu i s moji sestrou, ve kterém jsme bydleli i s jeho matkou Lídou(babičkou dítěte Pavla). polovina domu byla Lídy a polovina Mirkova. s moji matkou se vzali. než Lída zemřela, odkázala svoji polovinu domu malému Pavlovi (syn Mirka).nevím,jestli čtvrtina domu po svatbě patřila i mé matce, ale Mirek se odstěhoval k jiné ženě, nechal si u ní napsat i trvale bydliště a po třech letech se konečně rozvedli.už 4 roky Mirek nebydlí s náme v rodinném době a nemá tu trvalé bydliště. malej Pavel má polovinu domu, ale chtěla bych vědět, jak je na tom moje matka. při rozvodu řekli, že Mirek už na ten dům nemá nárok, ale podle mne je to hloupost. prosím odpovězte, pokud budete mít chviličku.moje matka se bojí, že se dům bude muset prodat, jakmile bude Pavel mít 18let aby mohl vyplatit otce, který se domu vzdát nechce.Děkuji Iva

Re: dům

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.02.2008 11:03:14

Dobrý den,
úplně nejjedonušší pro Vás bude, dojít na katastrální úřad a tam si vlastnická práva k domu zjistit. Pokud ale po rozvodu k vypořádání majetku nedošlo, je pravděpodobné, že Mirek je stále vlastníkem nějakého podílu na domě. Údaj o trvalém bydlišti je pro tuto věc naprosto nepodstatný; ten má pouze evidenční charakter.

dluhy

Grygerková, 11.02.2008 10:41:32

Dobrý den, můj strýc umírá na rakovinu a má trvalý pobyt u mně. Ale já vím, že má nějaké půjčky v bance a chtěla bych se zeptat co se děje s jeho dluhama po umrtí. Bojím se aby mi domů nepřišli exekutoři.On nevlastní žádný majetek. Vůbec nevím jak se to potom řeší v bance. Děkuji za odpověď.

Re: dluhy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 18.02.2008 10:54:25

Dobrý den,
i když mát Váš strýc u Vás trvalé bydliště, neznamená to, že za něj musíte hradit jeho dluhy; tato povinnost přechází pouze na dědice a to výše jimi nabytého dědictví. Pokud by exekutor zabavil Váš majetek, domáhejte se u soudu podáním žaloby jeho vyloučení z exekuce.

Dědictví a získání nemovitosti před smrtí

Jiří Mašek, 11.02.2008 09:42:48

Dobrý den,

chtěl bych požádat o radu k následujícímu případu.
Moje babička, mého otce maminka, zemřela. V této kauze je babička s dvěmi dětmi a každé dítě má dva vnuky či vnučky.

Za dobu svého života, cca 6 let zpátky babička prodala či darovala (nyní zjišťuji skutečnost jak tomu bylo) byt, ve kterém žila. Byt je v OV. Byt prodala/darovala jedné z vnuček.

Můj otec tuto skutečnost zjistil až nyní, stále jsme žili v domnění, že byt ještě není v OV babičky a že v tomto bytě je „pouze“ napsaná jedna z vnuček, aby se o státní byt nepřišlo v případě smrti babičky. V průběhu doby tedy byt babička odkoupila do OV a darovala/prodala vnučce.

Vzhledem k tomu, že nyní, jak tomu bývá až po smrti, jsme zjistili, že byt je již napsán na jednu z vnuček, chtěl jsem se optat, jak tomu bude v následném řešení dědického řízení. Neradi bychom byli tímto způsobem „okradeni“, jelikož jsme o této skutečnosti nebyli informování a chování druhé strany se nám zdá nekorektní.

Je možné, aby tento byt byl součástí dědického řízení a můj otec tak získal nárok na vyplacení části bytu (odhad ceny bytu 4-5 mil. Kč). Je možné nějak zpochybnit tento dar/koupi? Co mohu udělat pro to, aby tento byl součástí dědictví a nehledělo se na něj jako na věc, která byla dříve prodána/darována. Prosím o informace a radu pro oba případy. Jak pro koupi tak pro dar bytu, abych se podle této rady mohl následně zachovat.

Velice děkuji, Jiří Mašek, j.masek.praha@seznam.cz

Re: Dědictví a získání nemovitosti před smrtí

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.02.2008 11:17:59

Dobrý den,
Vám se to zdá nekorektní, ale uvědomte si, že vlastníkem bytu byla babička a ta jediná má právo rozhodovat o tom, jak naloží se svým majetkem.
Pokud byt prodala kupní smlouvou, nedomůžete se ničeho.
Pokud darovala, je zde možnost toto darování namítnout. Neznamená to však, že byste měli nárok na podíl z domu. Pouze obdarované by se snížil její dědický podíl ve váš prospěch.

Re: Dědictví a získání nemovitosti před smrtí

Jiří Mašek, 16.02.2008 15:01:14

Dobrý den,

děkuji za reakci. Chtěl jsem si jen ujasnit, zdali je zde nějaká možnost napadnout dar. Už jsem zjistil, že byt byl darován před smrtí vnučce.

Je jasné, že babička mohla s bytem nakládat jakkoliv, avšak zdá se nám to trochu prapodivné už i s ohledem na to, že měsíc před smrtí byla uzavřena darovací smlouva přímo na vnučku, nikoliv například na dceru či syna. Bez informací apod.

Děkuji,

Mašek

Dědický nárok

renata brotanova, 10.02.2008 19:59:45

Dobrý den, před 17 lety zemřel děda,který ve své závěti uvedl jako dědice mě jako vnuka a mého bratra. Rozhodnutí právníků bylo, že v závěti musí být uvedena jeho dcera,čili moje mamka. Čímž veškerý majetek byl rozdělen na třetiny.Babička byla v závěti jako věcné břemeno. Do mé a bratrovi plnoletosti byl naším poručníkem otec.nyní je mi 25 let, z toho už 2 roky zkouším s našimi navázat téma vyplacení, protože ten majetek užívají a já se s svou rodinou bydlím jinde a platím nájem. Naši o tomto tématu nechtějí se mnou hovořit, jejich odpověď zní : nemám, nedám.Už se stalo,že truhlářské stroje z truhlářské dílny prodali,se mnou se finančně navypořádali. Chtěl bych se zeptat, jaké mám nároky na svůj majetek, jestli jsou povinni mě vyplatit nebo mi platit nájem (když to neužívám) - jestli si mohu svým majetkem třeba ručit. Mohou rodiče bez mého vědomí nakládat s majetkem jak uznají za vhodné? Kde lze dohledat kopie dědického vypořádání? Prosím, zašlete mi odpověď na mail - renata.vapenikova@seznam.cz.

Děkuji za odpověď Brotan Pavel

Re: Dědický nárok

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.02.2008 11:26:28

Dobrý den,
rozhodnutí soudu o dědickém vypořádání naleznete u příslušného okresního soudu, který vedl dědické řízení. Zajděte na ten soud a tam Vám podle jména dědy umožní nahlédnout do spisu (musíte uvést, že jste dědic).
Udělejte si kopii tohoto rozhodnutí. Na jeho základě se pak můžete domáhat u soudu svých nároků proti rodičům. Doporučuji však obrátit se na advokáta.

Dědictví

Jirka Sazima, 10.02.2008 19:23:54

Dobrý den,nedávno jsem se od své matky dozvěděl,že její matka moje babička měla nějaké pozemky.Babička je již 5let po smrti.Myslíte,že je nějaká možnost zpětně se k těmto pozemkům dostat?Vím pouze,kde se tyto pozemky přibližně nacházejí.V tomto oboru jsem laik a neznám postup kterým mám nebo spíše moje matka postupovat.Děkuji za radu.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 11.02.2008 11:28:06

Dobrý den,
pokud z Vašeho dotazu předpokládám, že tyto pozemky nebyly součástí dědického vypořádání, sdělte soudu, který dědické řízení projednával, tuto informaci a požadujte dodatečné projednání dědictví.

Závěť

Jiří Šafránek, 07.02.2008 11:05:13

Dobrý den, žiji se svou přítelkyní a jejím synem v domě, který je mým majetkem. Pro případ, že by se mi něco stalo bych chtěl sepsat závěť. Bohužel nemohu do závěti uvést svou přítlekyni, protože je zatížena exekucemi po svém exmanželovi a nemůže vlastnit žádný majetek. Prosím o radu, jak zajistit závětí, aby v mém domě mohla zůstat má přítelkyně a její syn. Mám ještě nezletilou dceru, která žije s mou exmanželkou. Lze v závěti určit jako dědice svou dceru a syna mé přítelkyně s tím, že si dědictví mohou rozdělit až po smrti mé přítelkyně, která v mém domě žije? Děkuji za odpověď.

Re: Závěť

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 07.02.2008 11:24:08

Dobrý den,
otázku bydlení můžete vyřešit také tak, že již nyní zřídíte Vaší přítelkyni v domě věcné břemeno užívání nemovitosti - to by se však nevyplatilo v případě, že byste se rozešli.
Dokud bude vaše dcera nezletilá, získá v dědictví vše i kdybyste sepsal jakoukoli závěť. Je totiž neopomenutelným dědicem, navíc očividně jediným a dokud bude nezletilá, tak vždy musí získat vše. Po dosažení její zletilosti byste sepsáním uváděné závěti dosáhl toho, že by opravdu ona i syn přítelkyně získali každý polovinu z dědictví. Ale i zde platí, co když se s přítelkyní rozejdete a zapomenete závěť zrušit?
Navíc, do závěti není možné vkládat žádné podmínky.

Jiří Šafránek, 07.02.2008 15:03:41

Děkuji za odpověď. Mohla by jste mi prosím blíže vysvětlit termín "věcné břemeno užívání nemovitosti". Děkuji.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.02.2008 08:47:07

Dobrý den,
přečtěte si článek Věcná břemena umístěný na těchto stránkách v sekci Občanské právo.

Lotta Zralley, 26.08.2008 01:32:31

JESTLI MŮŽU PORADIT, ADOPTUJ SYNA TVÉ PRÍTELKYNĚ.A VĚCNÉ BŘEMENO, NAPIŠ NA POLOVINU DOMU.AT UDĚLÁŠ COKOLI NĚCO UDĚLEJ JINAK TI DVA SKONČÍ NA ULICI.
HODNĚ ŠTĚSTÍ

dědictví

Lubos Podivínský, 07.02.2008 09:52:02

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda lze sepsat závěť způsobem: odkazuji svůj veškerý majetek své ženě/muži/ a po její smrti naším dětem tímto způsobem - jednomu garáž, druhému byt a třetímu auto a úspory. Neradi bychom, aby nás děti po smrti jednoho z nás připravili o část našeho majetku. Vydědit je určitě nechceme. Děkuji za odpověď.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 07.02.2008 10:13:38

Dobrý den,
jak byste mohl zjistit z předchozích příspěvků, takto sepsat závěť nelze; resp. tato závěť by byla částečně neplatná. Pokud totiž své děti nevydědíte, musí vždy dědit, protože jsou neopomenutelnými dědici. Pokud jsou zletilý, tak by i v případě sepsání závěti tak, jak jste uvedl, jim náležela polovina dědického podílu, který by získali při dědění ze zákona.

Dědictví po babičce

Jan Tomanec, 04.02.2008 20:53:13

Dobrý den
Po smrti babičky byla moje manželka vyzvána k účasti na dědickém řízení.Babička měla jednoho syna ,otce mojí ženy a ten je již po smrti.Polovina majetku prý náleží manželovi babičky,který je nevlastním otcem zemřelého otce mojí manželky a druhá polovina se dělí mezi manžela zemřelé a mojí manželku jako jedinou pozůstalou po svém otci.Chtěl bych se zeptat zda se dědické řízení týká celého společného majetku zemřelé babičky a jejího muže nebo pouze majetku prokazatelně vedeného na babiččino jméno(babička měla vkladní knížku na své jméno a další peníze byly uloženy na knížce jejího manžela).
Mnohokrát děkuji za odpověď

Re: Dědictví po babičce

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.02.2008 09:04:57

Dobrý den,
v případě, že zemřel jeden z manželů, je nejprve nutné vypořádat společné jmění manželů a to tak, že majetek, který nabyli manželé za trvání jejich manželství se rozdělí napůl a jedna 1/2 bude předmětem dědického řízení a druhá 1/2 náleží přeživšímu manželu. Předmětem dědického řízení tedy bude ona 1/2 majetku ze SJM a dále veškerý majetek, který zemřelá získala v době před manželství, nebo darem či dědictvím. Ohledně vkladních knížek záleží na tom, odkud pocházely peněžní prostředky tam vložené.

Byt

Alena Janska, 03.02.2008 17:36:09

Ma matka mi darovala byt,mam jeste bratra,ma take on narok na nejaky podil?Pokud vlastnik za sveho zivota nalozi se svym majetkem jak uzna za vhodne tak je to jeho prani.

Re: Byt

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.02.2008 13:20:35

Dobrý den,
Váš bratr nemá na matkou darovaný byt žádný podíl. Správně jste uvedla, že je čistě věcí vlastníka, jak se svým majetkem naloží.

dodatečné dědické řízení

Jana Pakostová, 01.02.2008 19:26:34

Dobrý den,
neboť vůbec nevím,jak mám postupovat, prosím Vás o radu ve věci dodatečného dědického řízení.
Původní a dosavadní majitelé pozemku zemřeli takřka před čtvrt stoletím. Manželé vlastnili každý polovinu parcely. Měli čtyři děti,z nichž ještě tři žijí. Po pánovi proběhlo dědické řízení v Teplicích, po paní v Jindřichově Hradci. /vím i data a čísla jednací/.
Jelikož mám zájem o tento pozemek ,potřebuji vědět, jakým způsobem a kde mám iniciovat dodatečné dědické řízení?
Budou do dědického řízení zahrnuty případné děti zemřelého syna ?
Můžete mi aspoň trochu poodhalit jakým způsobem bude jednání probíhat?
Děkuji za odpověď

Re: dodatečné dědické řízení

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.02.2008 13:19:17

Dobrý den,
pokud jsem pochopila správně, i po projednání dědictví stále existuje pozemek, který nebyl v dědictví projednáván.
V takovém případě je třeba o tomto informovat oba soudy k příslušné spisové značce. Soud poté provede řízení o dědictví (zajistí dědice, majetek a provede vypořádání).

závěť´+dědictví

Mirek, 13.01.2008 18:56:10

Dotaz:: Mám strýce 9O let, je vdovec,děti neměli, jeho sourozenci již zemřeli, bydlí sám v domku, který je v jeho osobním vlastnictví.
Jsme čtyři žijící synovci ze strany jeho sourozenců.
Dále žije švagr a švagrová ze strany jeho zemřelé manželky a jejich dvě dcery.
Strýc tvrdí, že závěť dosud nenapsal a otálí. Jeho zdravotní stav se nyní zhoršil, ztráta paměťí, orientace, popletenost, přehnaná důvěřivost.
Protože není zajištěn jeho celodenní dohled ze strany rodiny (má rád „přátele“, kteří ho navštěvují a již také finančně zneužili), obávám se, že si na majetek mohou brousít zoubky i cizí a zneužít tuto situaci.
Jak se bude dědit ze zákona bez závěti? Jak postupovat v případě závěti,aby se zabezpečilo,že závěť z rodiny bude poslední.Strýc odmítá omezení způsobilosti k právním úkonům i doporučenou návštěvu psychiatra praktickým lékařem.
Díky za odpověd.
Mirek

Re: závěť´+dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 04.02.2008 13:24:12

Dobrý den,
ze zákona budete dědit Vy čtyři synovci - děti jeho sourozenců a to každý 1/4 jeho majetku. Ostatní dědit ze zákona nebudou.
Pokud sepíše závěť, není možné ošetřit to, aby v budoucnu nesepsal jinou, která bude mít přednost před závětí předchozí.

zpochybneni vydedeni

Pisinka, 07.01.2008 18:48:56

Dobry den,
mam na vas nasledujici prosbu o odpoved:
babicka mela dve dcery, jedna z nich je ma maminka. Babicka mela dlouhodobe spatne vztahy se svymi dcerami, vydedila je a vsechen majetek nechala zdedit mne. Ke konci jejiho zivota jsem s ni uz komunikovala pravidelne jen ja, ale neverila jsem, ze k vydedeni jejich dcer dojde. Doslo. Na základě naléhání a citového vydírání ze strany svych rodicu, ze se mnou prerusi kontakty a budou se se mnou soudit, jsem vydedeni poprela a notarka/soud rozhodly, ze ja dostanu polovinu a dcery kazda po ctvrtine dedickeho podilu. Lhuta na odvolani proti tomuto rozhodnuti uplynula, vztahy s tetou (=druha z dcer) se vyrazne zhorsily a cele to stejne vypada na soud.
LZE ZPETNE ZRUSIT ME ZPOCHYBNENI VYDEDENI A POTVRDIT PLATNOST BABICCINY PUVODNI ZAVETI?
Predem moc dekuji za informaci. Muzete, prosim, odpoved zaslat na pisin@tiscali.cz? Dekuji

Smlouva o dědictví

Eva Žižková, 07.01.2008 16:50:14

Dobrý den,

před dvěma lety jsme si s manželem po svatbě udělali půdní vestavbu v domě manželovy matky.Stavbu jsme provedli z půdy, kde byly jen holé zdi, trámy, betonová mazanina, bez jakýchkoli přípojek. Na stavbu jsme si vzali přes půl miliónu dluhů. Manželova matka nám nebo i jen manželovi odmítla připsat část domu, ve které jsme vestavbu postavili s tím, že má 3 syny a žádného nechce ošidit. Jeden syn je ženatý,odstěhovaný, druhý žije stále s manželovými rodiči. Dále jsou v domě manželovi prarodiče, kteří mají právo bydlet a užívat své 2+1 a zahradu do konce života.Jsem s touto právně neuspořádanou situací nespokojena, jsme zadluženi na cizím majetku, kdyby jsme se chtěli stěhovat, tak s tím, že odejdeme s dluhy a holýma rukama. Manželova matka nemá žádnou závěť, čili v případě její smrti nevíme, co by se dělo a jak případně nemovitost rozdělit, aby se počítalo s penězi, které jsme do ní investovali.Na závěr bych měla ještě jednu otázku, v případě, kdybychom se s manželem rozvedli, na co mám právní nárok, připomínám, že máme společný úvěr po svatbě a společně splácíme. Předem mnohokrát děkuji za radu.Žižková.

Dodatečné dědické řízení

Hana Brožková, 07.01.2008 10:00:29

Dobrý den, prosím o radu:
Mému otci zemřela před 10 lety matka, nyní se dozvěděl o pozemku, který nebyl součástí dědického řízení. Tento pozemek vlastnila jeho matka se svým bratrem,otec by se jej chtěl vzdát ve prospěch své sestřenice, ale otec měl sestru, která loni zemřela - má 2 děti, jak by to v tomto případě bylo s jejím dědickým podílem, při případném dodatečném dědickém řízení?
Děkuji

Dědictví

Kulhánková Marcela, 07.01.2008 08:47:48

Dobrý den, já se svým přítelem (nejsme oddáni, žijeme ve společné domácnosti, kde však nemáme trvalé bydliště) jsme majiteli rodinného domu. V katastru nemovitostí jsme každý majitelem ½ rodinného domu. Přítel má dvě nezletilé děti (ročník 1991, 1993), já jsem bezdětná. Po postavení RD jsme sepsali závěť u notáře s tím, že já odkazuji veškerý svůj majetek svému příteli a on odkazuje veškerý majetek mě (ustanovili jsme se univerzálními dědici). Oběma je nám znám § 479 občanského zákoníku.
Abych měla jasno, chtěla jsem se zeptat. Pokud bychom se vzali, bude platit pro manželé §473, odst. 1 (V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner[1a], každý z nich stejným dílem). Znamená to, že jeho veškerý majetek se bude dělit 3 (já + 2 děti), tedy že mě připadne 1/3 z jeho veškerého majetku? Poté budu vlastníkem 5/6 RD.
Pokud se nevezmeme, tak vzhledem k mému postavení univerzálního dědice a existenci §479 (Nezletilým potomkům se musí dostat aspoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků) mě připadne ½ jeho veškerého majetku a o druhou polovinu se budou dělit jeho děti? Poté budu vlastníkem ¾ RD.
U přítele je to jednoznačné, on se stane po mé smrti vlastníkem celého RD dle závěti.
Děkuji za odpověď. Kulhánková Marcela

DĚDICTVÍ

Holubová R , 03.01.2008 13:57:45

Dobrý den. Mám dotaz moje zemřela dcera měla životní pojistku ,která ovšem nebyla vyplacena za jejího života a nyní jsem dostala zprávu z pojišťovny ze tato bude vyplacena dědicům . Dědické řízení již proběhlo . Lze nějak zabránit tomu aby nedědil její biologický otec který se o ni od narození nestaral a nijak se na pojistce nepodílel . Děkuji. Holubová

Re: DĚDICTVÍ

Mgr. Oldřich Topka, 03.01.2008 14:01:12

Dobrý den, jestliže se po proběhlém dědickém řízení objeví nějaký další majetek po zůstaviteli, uskuteční se dodatečné dědické řízení. Z dotazu není jasné, jestli byl mezi dědici i otec a není zřejmé, jestli ho můžete nějak obejít. Nejlépe uděláte, když se poradíte s notářem, který celé dědictví a jeho vypořádání vyřizoval.

dědictví

Jaroslav Vaculík, 02.01.2008 10:06:26

Zemřela mně manželka.Po odboustrané dohodě nám bylo soudně zrušeno bezpodílové manželství. Vše bylo připsáno manželce. Mám jediné žíjící dítě ve věku 40 let.
Jak bude vypořádáno dědictví po zemřelé manželce se kterou jsem žil ve společné domácnosti až do její smrti.
Děkuji ze odpověď.

Mgr. Oldřich Topka, 03.01.2008 13:56:30

Dobrý den, vy a děti jste v první dědické skupině, budete tedy dědit rovným dílem.

Dědictví-zpochybnění darování

OLIN, 20.12.2007 21:59:51

Dobrý den,potřeboval bych od vás radu:po smrti otce jsem já,mamka a bratr zdědily každý jednu šestinu(mamka tedy měla 4/6).Když nám umřela mamka a šli jsme z bratrem k dědickému řízení(myslel jsem,že je to pouze formalita vše na půl) ale bratr vytáhl darovací papír kde mu mamka dála 2/6 už dříve rok 96(bratr má 3/6,já 1/6 zbytek je dědictví 2/6).Celou dobu tvrdil,že tam hospodaří a proto chtěl mít jistou půlku,jenže teď ma zdědit ještě 1/6 a to se mi nelíbí.Notářka sice mluvila s bratrem o moranlí strance a etice ale bratr je nekompromisní.Notářka sice měla námitky na darovací listinu namá hlavičku atd. ale je tam kulaté razítko a před ním se musí uklonit.Tak navím co s tím.jestli napadnout darovací listinu a nebo chtít tu 1/6 ale prý bych max. vyhrál tak půlku 1/6.Děkuji za odpověď Olin

Re: Dědictví-zpochybnění darování

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 21.12.2007 15:07:29

Dobrý den,
napadnout darovací listinu se Vám zřejmě nepodaří. Spíše požadujte, aby byl tento dar matky Vašemu bratrovi započten na jeho dědický podíl podle ust. § 484 občanského zákoníku.

Re: Dědictví-zpochybnění darování

OLIN, 29.12.2007 13:30:39

Děkuji za odpověť,jen mi není jasné- Při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování.CO ZNAMENÁ OBVYKLÁ DAROVÁNÍ.Promiň te,že ještě otravuji.děkuji za odpověť OLIN

dědictví

Jiřina Nováková, 19.12.2007 13:20:13

Prosím o radu,zda musíme zaplatit dluh po otci,který zemřel v r.2004,proběhlo dědické řízení tentýž rok a nyní se po letech přihlásila společnost Beck Internacional,že měl otec dluh a soudní příkaz z r.2003,zaplatit částku téměř 6000,Kč.My jsme o dluhu nevěděli,ani notářka jej nezařadila do dědického vyrovnání.Máme se odvolat a je nějaká šance spor vyhrát?Přeci není možné nás o ničem neinformovat,a pak rovnou chtít po třech letech něco platit.Děkuji za vyřízení mého dotazu s pozdravem Jiřina Nováková

Dědictví

Misara, 18.12.2007 13:59:12

Dobrý den,zdědila jsem 1/3 pozemku,sestra 2/3 pozemku.Jaká mám práva,když mám menší část.Může mi sestra zakazovat stavbu,prodej atd.A já jí?Můžete mi poradit?děkuji Misa

Mgr. Oldřich Topka, 20.12.2007 16:20:56

Dobrý den, pozemek se nachází ve vašem podílové spoluvlastnictví. O hospodaření s ním rozhodují spoluvlastníci a to na základě většiny podle velikosti svých podílů. Sestra jako většinový vlastník má tedy výhodnější postavení. Kdyby se však jednalo o důležitou změnu, se kterou nesouhlasíte, mohla by jste požádat soud, aby rozhodl o změně sám. Jestli to opravdu nepůjde dál, můžete se vypořádat. Například se dohodnout, že jedna vyplatí druhou. I tady je možné se obrátit na soud, aby rozhodl o vypořádání spoluvlastnictví za vás, když se nedohodnete. Ale soudit se v rodině rozhodně není nic příjemného.

Misara, 20.12.2007 22:02:15

Děkuji,snad se dohodnem

dědictví

Jana Malá, 11.12.2007 15:06:33

Moc Vám děkuji za odpověď. Děkuji

Dědictví

Jana Malá, 10.12.2007 15:35:28

Dobrý den,
chci se jen zeptat: moje babička by chtěla odkázat mé sestře malý domek s polovinou zahrady a mému otci chalupu s polovinou zahrady. Obě nemovitosti se nacházejí na jednom pozemku, babička by ho chtěla rozdělit napůl. Sestra se však bojí, že když babička takto závěť sepíše, mohl by otec závěť napadnout a prý mít ještě nárok na polovinu jejího domku a zahrady. Slyšela to od jedné známé, proto se Vás chci zeptat, zda-li by otec měl nárok ze zákona takto sepsanou závěť napadnout? Moc Vám děkuji za odpověď.

Redaktor - Mgr. Oldřich Topka, 11.12.2007 14:20:17

Dobrý den, závěť má přednost před zákonem. Výjimkou jsou neopomenutelní dědici, kterými jsou potomci zůstavitele (ten po kom se dědí). Zletilý (dospělý) potomek má neopomenutelný nárok alespoň na polovinu dědického podílu, který by mu připadl ze zákona. Jestliže by byl otec jediným dědicem, měl by ze zákona nárok na celé dědictví. Jestliže ale bude sepsána platná závěť, pak by jeho neopomenutelný podíl činila jen polovina z dědictví a zbývající část majetku lze odkázat v závěti Vaší sestře. Otec by neměl mít žádný zákonný nárok na to, aby závěť účinně napadl.

vypořádání dědictví

Roman Valenta, 07.12.2007 11:22:53

Dobrý den,

existuje nějaký vzor pro vyvolání dědického řízení po zůstaviteli, který již sto let nežije?

Díky.

Re: vypořádání dědictví

Redaktor - Mgr. Oldřich Topka, 07.12.2007 12:48:14

Dobrý den, zákon v rámci dědického řízení stanoví, že objeví-li se po právní moci rozhodnutí o dědictví nějaký majetek zůstavitele (ten, po kom se dědilo), provede soud o tomto majetku dodatečné dědické řízení. Je otázkou jak se bude prokazovat, že jde skutečně o majetek předka, jestliže skutečně uplynulo 100 let od jeho úmrtí. Zároveň bude třeba zjistit, jestli tento majetek již nebyl dědicky vypořádán někdy v minulosti. S konzultací ohledně dědictví se můžete obrátit na notáře.

dědictví nezletilých

Ivana, 30.11.2007 09:54:24

Byla jsem s manželem rozvedená a on zemřel. Jedinými dědici jsou dvě nezletilé dcery, které mám ve své péči.
Při projednávání dědictví jsem za ně dědictví neodmítla a později se ukázalo, že je dědictví předlužené. Bývalý manžel vlastnil pozemky, na kterých je zástavní pravo bankovního ústavu ve výši 5 mil. a finančního úřadu ve výši 1,2 mil. Znalecký posudek vypracovaný znalcem určeným soudem je ve výši 5,5 mil. Kč. Notářka nás nyní informovala, že dluhy na pozemcích nezapočítá do dluhů zemřelého, protože nejsou jeho, ale jeho kamaráda, kterému půjčil do zástavy pozemky. To znamená, že dcery nebudou moci nikdy prodat tyto pozemky,z důvodů zástavy, ale ostatní věřitelé na nich budou vymáhat dluhy z titulu, že vlastní pozemky ve výši 5,5 mil. Kč.
Za odpověď děkuji

Můj mail: perunova@seznam.cz

Re: dědictví nezletilých

Redaktor - Mgr. Oldřich Topka, 07.12.2007 11:24:38

Dobrý den, podle § 164 občanského zákoníku působí zástavní právo vůči každému pozdějšímu vlastníku zastavené věci. To znamená, že zástavní právo banky a finančního úřadu trvá. Nebude-li dluh, kterému zástava odpovídá, splněn včas, mají zástavní věřitelé právo na uspokojení pohledávky ze zástavy. Zástava se zpeněží prodejem a její výtěžek bude použit na uspokojení věřitelů. Je otázka, jestli dlužník (přítel zemřelého otce) dluhy splácí či nikoli. Záleží totiž především na něm, jestli budou věřitelé nuceni uspokojit se ze zástavy. Když původní věřitelé dosáhnou zaplacení svých pohledávek, bude dlužník dlužit peníze za tyto pozemky Vašim dcerám. Ty pak mohou tuto pohledávku vymáhat. To, že jsou pozemky v zástavě, neznamená, že by je dcery nemohly prodat. Výrazně by se to však projevilo na jejich kupní ceně, protože kupec by nemovitost kupoval zatíženou zástavou a to by se v ceně jistě odrazilo.

dědictví...

Miloš, 29.11.2007 13:19:37

Dobrý den, mám na Vás otázku ohledně dědictví. Pokusím se to správně nastínit. Strýc byl rozvedený a s manželkou měl majetek vypořádaný. Měl dva syny. Strýc žil více než rok u jeho přítelkyně ve společné domácnosti, ale neměl u ní trvalé bydliště. Svůj dům nechal prázdný. Teď strýc zemřel a jeho přítelkyně vyrukovala s papírem, kde je napsáno že vydědil oba syny, ale není tam napsáno komu to odkazuje. Strýc už nemá rodiče, z jeho rodiny zůstala jenom sestra a jeho dva synové(které vydědil). Po strýcovy zůstal dům, auto, traktory, sady a vinohrady. Všechno zůstalo napsané na strýce. Jeho přítelkyně teď zařizuje pohřeb a veškerý majetek by chtěla pro sebe. S jeho syny se vůbec nechce spojit a domluvit se. Měli by jeho synové napadnout závěť? Nebo má nárok na dědictví přítelkyně a sestra. Mělo by to zůstat v rodině, ne? Kdo bude dědit? Děkuji za odpověď.

Re: dědictví...

Šéfredaktor - Mgr. Lucie Jindrová, 05.12.2007 16:02:03

Dobrý den,
především, pověřený notář by měl listinu o vydědění řádně prozkoumat. Taková listina má totiž striktně stanoveny náležitosti a pokud je neobsahuje, není platná. Především v ní musí být uveden některý ze zákonem stanovených důvodů pro vydědění (§ 469a obč. zákoníku). Synové by tuto listinu měli napadnout.
Pokud by byla v pořádku, dědily by stejným dílem jeho sestra a přítelkyně.
Pokud by bylo určeno, že je listina o vydědění neplatná, zdědili by vše jeho synové.

dědictví

Jana Malá, 28.11.2007 15:26:20

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Zasílala jsem Vám dotaz uvedený níže.. chci se ještě zeptat,jestli na to napadení závěti v tomto případě má otec nárok ze zákona? nasal jste mi jen, že otec na napadení takkto sepsané závěti nemá nárok, ale má na to právo ze zákona? A pokud by babička takto závěť sepsala (chalupa a půl pozemku otci a domek a půl pozemku mně) podle pravidel sepisování závěti, dostanu tedy podle zákona v dědickém řízení ten domek a pozemek určitě a nikdo mi je již nemůže vzít? Možná se ptám příliš dětinsky, ale opravdu zatím nemám s ničím podobným zkušenost. Děkuji moc.

to byl původní dotaz: Dobrý den, moje babička vlastní na jednom pozemku chalupu a menší domek. ráda by sepsala závěť ve které by chalupu odkázala mému otci a menší domek mně. Pozemek by rozdělila napůl. Dozvěděla jsem se však, že by můj otec mohl závěť napadnout a získat ještě polovinu mého dědictví Tedy polovinu domku a zahrady z mé poloviny, kterou mám zdědit podle závěti). Má na to ze zákona nárok?

Nevyřízené dědictví

Kateřina, 28.11.2007 13:08:00

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může a má právo vnučka zemřelého, který jí notářským zápisem v závěti odkázal svojí polovinu nemovitosti, tuto polovinu pronajímat, když ještě neproběhlo dědické řízení a tím pádem ještě ani není zapsána jako majitelka v katastru nemovitostí?
Jde o to, jestli je to směrodatné, když má v ruce jen kopii této závěti.Druhá polovina domu, patří synovi zemřelého,(děditství po matce), který je v závěti neprávem vyděděn.Děkuji za odpověď a hezký den.

Re: Nevyřízené dědictví

Šéfredaktor, 28.11.2007 14:23:05

Dobrý den, pronajímat by tuto nemovitost neměla. Pronajímatelem může být pouze vlastník nemovitosti, kterým ona není. To, že je uvedena v závěti, ještě neznamená, že bude vše dle této závěti opravdu dědit. Očividně se bude v dědickém řízení min. řešit vydědění syna.

Mgr. Lucie Jindrová

dědictví

Pavel, 27.11.2007 14:18:10

Dobrý den.Prosim mám dotaz. Bude dědit neteř po tetě,když její matka(vlastní sestra zemřelé tety) byla v mládí adoptována jinou rodinou,? Moc děkuji

Šéfredaktor, 28.11.2007 09:21:24

Dobrý den, dědit nebude, protože osvojením zanikají veškerá vzájemná práva mezi osvojencem a původní rodinou.

dědictví

Jana Malá, 27.11.2007 13:57:20

Dobrý den, moje babička vlastní na jednom pozemku chalupu a menší domek. ráda by sepsala závěť ve které by chalupu odkázala mému otci a menší domek mně. Pozemek by rozdělila napůl. Dozvěděla jsem se však, že by můj otec mohl závěť napadnout a získat ještě polovinu mého dědictví Tedy polovinu domku a zahrady z mé poloviny, kterou mám zdědit podle závěti). Má na to ze zákona nárok? děkuji moc za případnou odpověď. J. Malá

Šéfredaktor, 28.11.2007 09:18:10

Dobrý den, Váš otec nemá důvod takto sepsanou závěť napadat.

Dotaz ohledně závěti a dědictví

Fojtíková Zuzana, 27.11.2007 13:47:30

Dobrý den,zemřela mi nevl.mamka a zanechala závěť,kterou mám nyní u sebe,jelikož mi zdělila ještě před smrtí kde ji má a že si ji mám hned vzít k sobě.Tu závěť jsem otevřela a přečetla v přítomnosti matky a sestřenice mé nevl.mamky.Odkázala mi a mé dceři byt+celkové zařízení bytu.Matka mé nevl.mamky souhlasila s tím,že vše co v bytě je se dá pryč abych se později mohla do bytu nastěhovat.A když jsem byt začala na své vl.náklady vyklízet,začala mít námitky a že si z bytu chce vzít pár věcí(maličkostí na památku).S čímž já souhlasím a nevadí mi to.Ale zakázala mi byt dále vyklízet.Má na to právo???Mohu vůbec byt vyklízet před dědickým řízením??Jedná se o oblečení,nábytek.Ještě neproběhlo dědické řízení.A další věc je,že mi má nevl.mamka řekla,že mám po její smrti vybrat veškerou hotovost z jejího konta v bance abych měla na placení nájmu po dobu dokud se do bytu nastěhuju.Tak jsem to také udělala a všichni s tím souhlasili,nyní mi to začali vyčítat a,že prý je to protiprávní a,že budu mít problémy.Mají pravdu??V závěti stojí ,že dědím vše já a mám pouze vyplatit ostatní dědice finanční částkou.Pohřeb jsem zařizovala a platila já.Děkuji za odpověď,Fojtíková.

Re: Dotaz ohledně závěti a dědictví

Šéfredaktor, 28.11.2007 09:14:27

Dobrý den, ostatní pravdu víceméně mají. Dokud není pravomocně skončeno dědické řízení, nemělo by být s majetkem zůstavitele nakládáno; to může pouze správce dědictví ustanovený soudem. U osobních věcí z bytu by to vadit nemuselo, nicméně co se týče peněz, tam byste opravdu mohla mít problém. To, že je to uvedeno v závěti, ještě neznamená, že to tak musí nutně být. Soud musí nejprve zhodnotit platnost této závěti a musí být rozhodnuto o vypořádání dědictví.
Spíše bych Vám doporučila, abyste nájem hradila Vy ze svých peněz a toto pak bylo započteno v dědickém řízení (schovávejte si doklady o zaplacení). Co se týče pohřbu, máte právo po ostatních dědicích požadovat zaplacení částky odpovídající poměru jejich dědických podílů k celému dědictví.

Mgr. Lucie Jindrová

Re: Dotaz ohledně závěti a dědictví

Fojtíková Zuzana, 29.11.2007 08:30:51

Děkuji Vám za odpověď.Fojtíková.

Vypořádání mezi sourozenci

Marie, 27.11.2007 13:06:43

Dobrý den, moje matka mi prodává svůj byt, který má v osobním vlastnictví. Jelikož mám ještě bratra, chci se zeptat, zda bude muset dojít po smrti matky k vypořádání s bratrem jako neopomenutelným dědicem ve vztahu k uvedenému bytu.
Děkuji Marie

Re: Vypořádání mezi sourozenci

Šéfredaktor, 27.11.2007 13:14:32

Dobrý den, toto vypořádání by se řešilo pouze v případě, že by Vám byt matka darovala. Pokud se bude jednat o prodej, není důvod to při vypořádání dědictví řešit.

Mgr. Lucie Jindrová

dědictví

Jana Malá, 26.11.2007 15:19:50

Moc Vás prosím o odpověď pro mou sestru a velice Vám děkuji za Váš čas. S pozdravem Jana Malá. Děkuji

dědictví

Jana Malá, 26.11.2007 15:08:33

Moje sestra Vám zasílala dotaz, ale nemůžeme najít ani ten dotaz, ani odpověď. Ptala se: Dobrý den, moje babička vlastní na jednom pozemku chalupu a menší domek. ráda by sepsala závěť ve které by chalupu odkázala mému otci a menší domek mně. Pozemek by rozdělila napůl. Dozvěděla jsem se však, že by můj otec mohl závěť napadnout a získat ještě polovinu mého dědictví Tedy polovinu domku a zahrady z mé poloviny, kterou mám zdědit podle závěti). Má na to ze zákona nárok? děkuji.

Dědění ze zákona versus závěť

Jolana Sedláčková, 25.11.2007 21:24:48

Dobrý den, dovoluji si požádat o radu ohledně nároku na dědictví.
Moje babička vlastní dům, kde užívám samostatný byt pouze na základě ústní dohody s ní a to více, jak 30 let. Mám zde po tuto dobu i úředně hlášené trvalé bydliště.
Nyní je moje babička po mozkové příhodě neschopna jakékoliv komunikace.Do jejího bytu se k ní nastěhoval její syn, bratr mé matky a můj strýc. Moje matka je již po smrti.
Babičce jsem hradila za užívání mého bytu ústně dohodnutou částku jako nájem, kterou nyní hradím jejímu synovi - mému strýci. Ten mi však nyní naznačil, že po smrti mé babičky nebudu mít nárok nejen na dědictví podílu z jejího domu, ale ani na užívání mého bytu, protože on prý vlastní závěť,kde moje babička odkazuje dům jen jemu.
Myslela jsem,že po smrti mé matky, dcery mé babičky, budu dědit ze zákona po babičce jako její vnučka stejný podíl jako její syn a můj strýc.Nyní mám strach, že po smrti babičky přijdu o bydlení. Mýlím se nebo mám nějakou šanci např."vydržení" uživatelského práva k bytu? Předem děkuji za odpověď. Jolana

Re: Dědění ze zákona versus závěť

Šéfredaktor, 27.11.2007 13:39:05

Dobrý den, pokud opravdu existuje taková závěť, stejně máte jako potomek zůstavitele nárok na polovinu dědického podílu, který byste získala, kdyby se dědilo ze zákona. Pokud závěť neexistuje, máte pravdu v tom, že byste dědila napůl se svým strýcem.

Mgr. Lucie Jindrová

děditctví po otci

vašek, 24.11.2007 16:27:53

Dobrý den
Mám otce který žije s mým bratrem o kterého se stará. Bratr je následkem úrazu mentálně postižený ale má dceru která se s ním nestýká. Otec se s mou matkou rozvedl a žil se svou druhou ženou která zemřela. Spolu neměli děti. Od otce mám ještě sestru.Kdo v případě úmrtí otce bude dědicem, pokud nebude závěť? Dědí i btratr který je částečně nesvéprávný nebo jeho dcera?Děkuji za odpověď.

Re: děditctví po otci

Šéfredaktor, 27.11.2007 13:20:48

Dobrý den, pokud nebude sepsána závěť, budou ze zákona dědit stejným dílem všechny děti zůstavitele. Skutečnost, že je některý z dědiců tzv. nesvéprávný, neznamená, že nemůže dědit. Dědit bude, ale v dědickém řízení jej bude zastupovat soudem určený opatrovník.

Mgr. Lucie Jindrová

děditctví po otci

vašek, 24.11.2007 13:06:17

Dobrý den
Mám otce který žije s mým bratrem o kterého se stará. Bratr je následkem úrazu mentálně postižený ale má dceru která se s ním nestýká. S matkou se rozvedl a žil se svou druhou ženou která zemřela. Spolu neměli děti. Mám ještě sestru. Kdo v případě úmrtí otce bude dědicem, pokud nebude závěť? Děkuji za odpověď.

dědictví po partnerovi

lenka, 22.11.2007 09:54:45

dědictví po partnerovi
lenka, 22.11.2007 09:50:44
Dobrý den
bydlím s přítelem několik let ve společné domácnosti kde mám i trvalé bydliště. Nikde však nejsem registorvaná jako družka. Byt je v osobním vlastnictví partnera, ten předpokládá, že pokud zemře, jsem automaticky zařazená do dědického práva. Partner má ještě 3 sourozence.Děti nemá. Pokud se neoddáme je toto pravda? Děkuji za odpověď.
Lenka

Re: dědictví po partnerovi

Šéfredaktor, 23.11.2007 10:04:21

Dobrý den, jako družka se nikde ani registrovat nemůžete; žádná taková registrace není.
Co se týče dědění, ještě záleží na tom, jestli má Váš přítel žijící rodiče. Pokud rodiče má, budete dědit Vy spolu s rodiči. Pokud je nemá, nastupují sourozenci; v takovém případě byste dědila s nimi a to každý 1/4.

Mgr. Lucie Jindrová

dědictví po matce

Josef Hovorka, 12.11.2007 11:45:59

Dobrý den.
Zemřela mi maminka a nezanechala žádnou závěť. Zůstal po ní dr. byt a nějaké nemovitosti(pozemky),zůstaly jsme jako dědici dva synové, ale můj bratr zemřel dva měsíce po mamince,byl svobodný a neměl žádné děti.Chci se zeptat jak bude vypadat řízení po mamince, když jsem její dědic a zároveň i dědic po bratrovi? Jestli bratrovi jako zemřelému připadne 1/2 bytu a pozemků a proto bude probíhat další dědické řízení.

Re: dědictví po matce

Šéfredaktor, 13.11.2007 14:54:18

Dobrý den, v tomto případě zdědíte v jednom dědickém řízení vše po své matce a ve druhém řízení vše po svém bratrovi.

Mgr. Lucie Jindrová

Re: dědictví po matce

Josef Hovorka, 14.11.2007 08:33:45

Dobrý den.
Děkuji z Vaši odpověď. Možná jsem Vaši odpověď pochopil dobře tzn.že v dědickém řízení po mamince připadne vše rovnou mě a jestli tedy bratr po mamince nic nezdědí(což je asi logické ,když zemřel)jestli teda řízení po něm vůbec bude,protože neměl žádný majetek a zůstaly po něm pouze nějaké dluhy u bank.
Předem Vám děkuji za odpověď. Hovorka

neuplne dedicke rizeni

Marek Novak, 09.11.2007 11:42:32

Dobry den,
u dedickeho rizeni bylo zapomenuto na akcie z kuponove privatizace, jakym zpusobem se mohou dedici k tomuto majetku dostat?

dekuji

Dědické řízení po otci

Eva Hrtusová, 31.10.2007 19:47:54

A pokud bychom se zřekli jeho dědictví,musíme platit jeho dluhy(které jsme zjistili po jeho smrti)??(Otec umřel v tom bytě nepřirozenou smrtí)děkuji

Dědické řízení po otci

Eva Hrtusová, 31.10.2007 19:41:52

Dobrý den,prosím Vás pěkně chtěla bych se zeptat na pár otázek týkající se dědoctví po otci.Tedy otec nedávno(26.9.07)zemřel v bytě(obecním),kde měl trvalý pobyt stejně jako již jediná tam mám i já.Vypravitelem pohřbu jsem já a mezi dědice patřím já s mým bratrem(pokud do něj nespadá i matka-bývalá manželka,nabytí právní moci rozvodu je 17.9.07).Jelikož přechod nájmu se vyřizuje na mě a otec měl cca 50,000,-dluhy,bylo by možné že bych o (obecní)byt přišla??Jak dlouho trvá než nás notář zavolá(je to již měsíc)??Otec nemá žáden majetek,krom pár věcí v bytě...ledničku,sedací soupravu a obýv.stěnu jsem kdysi koupila já a mám jí ve zmíněném bytě,jelikož jsem se odstěhovala do podnájmu k příteli-Mohu si tyto své věci prodat aniž by to spadalo do jeho dědictví(mám na to kupní smlouvu)??Pokud jde o otcové dluhy,jaká je realita,že já s bratrem(jakožto dědici)bychom měli platit otcové dluhy??Jelikož jsem těhotná a chtěla bych se nastěhovat do místa svého trv.pobytu,mohu otcovi věci zlikvidovat a zařídit se podle svého aniž by mi mé věci(nábytek)nezabavil exekutor kvůli otcovým dluhům??Děkuji mockrát za odpověď Hrtusová

Re: Dědické řízení po otci

Šéfredaktor, 02.11.2007 13:55:27

Dobrý den, dědic odpovídá za dluhy zůstavitele (tj. zemřelého) do výše nabytého dědictví. Pokud tedy zdědíte např. majetek v hodnotě 20.000,- Kč, budete věřitelům otce odpovídat pouze do výše 20.000,- Kč.
Pokud se rodiče rozvedli tak, že právní moc rozvodového rozsudku nastala přede dnem smrti otce, nebude Vaše matka dědit.
Dluhy otce (pokud to nejsou dluhy městu) nesouvisí s přechodem nájmu bytu.
Pokud máte doklad na to, že jsou věci Vaše, můžete s nimi nakládat dle svého uvážení.

Mgr. Lucie Jindrová

Dedičstvi

Michal, 09.10.2007 17:09:50

Dobrý deň, ja by som sa chcel na vás obrátiť z právnou radou. Po rodičoch sme ja a sestra zdedili dvojizbový družstevný byt v Prievidzi. Došlo k tomu že tam vznikla nejaká dlžoba za ten byt tak sme sa dohodli že ho vymeníme za jednoizbový plus k tomu ešte nejaké peniaze za tu výmenu,ktoré sme si rozdelili. Pri výmene bytov tam vznikla ešte dohoda medzi mnou a sestrou že ja budem majiteľ toho bytu uvedený na katastri a sestra že vzhľadom na to že ona je v rozvodovom konaní tak sa polovica toho jednoizbového bytu napíše na jej syna v deň dovŕšenia jeho osemnásteho roku aby nevzniklo to že jej manžel by si ešte nárokoval na jej majetok. Ubehli dva roky a sestra sa dostala do nejakých finančných problémov tak ma kontaktovala aby som jej vyplatil polovicu za ten byt. Tak sme sa dohodli že jej vyplatím tu polovicu toho bytu jednoizbového a ona nechá pripraviť zmluvu. Tato zmluva bola vyhotovená tak že vlastne o vyrovnaní dedičov toho dvojizbového bytu ale bola tam doložená aj ta dohoda ktorá sa tykala toho jedno izbového bytu, mne sa nepáčila ta zmluva lebo vlastne tam nebolo uvedené že ju vyplácam z toho jedno izbového bytu ale z toho dvojizbového ktorý už vlastne nebol náš. Tak sestra robila na mňa nátlak že už nemá nato peniaze na to aby sa to všetko zasa prerobilo a spravila ďalšie právne kroky ktoré by vyžadovala nová zmluva a tvrdila mi tak ako aj je právny zástupca že vlastne to súvisí stým jednoizbovým bytom ktorý tam je príloha dohody o výmene bytu, dohoda o výmene toho dvojizbového bytu za jednoizbový a dohoda o tom a že zapíšem jej syna do katastra a že to dedičstvo sa prenieslo z dvojizbového na ten jedno izbový byt. Tak som jej vyplatil sedemdesiatpettisic s tým že už bude vyrovnaný za ten jednoizbový byt, peniaze ktoré už dostala. Po nejakej dobe sa mi sestra ozvala že či by som jej nemohol požičať nejaké peniaze tak sme sa z priateľkou dohodli na koľko už bývame a pracujeme tri roky v Čechách že ten byt predám a že je zbytočne stále tam niekoho zháňať do podnájmu,že si kúpime byt v Čechách a budeme bývať vo svojom a nemusíme v Čechách platiť za podnájom, tak som sestre povedal že ten byt v Prievidzi predám a že jej požičiam stotisíc a že jej dám z tých stotisíc polovicu za ten predaj ale sestre sa to videlo malo nakoľko ja byt predávam za petstotisíc a že chce polovicu sumy z toho predaja stým som ja nesúhlasil nakoľko už som jej vyplatil sedemdesiatpettisic a platím nájomné opravy tohto bytu a ešte som je bol ochotný dať ďalších pedesiattisíc tak sa urazila a povedala že nechce z toho bytu nič a že chce len požičať stotisic.Tak došlo k tomu predaju kde som dostal zálohu od kupujúceho pedesiat tisíc z ktorých som dal na účet svojej sestre dvadsatštyritisic a tak som čakal na to kým kataster schváli tento predaj prospech kupujuceho.Lenže sestra dala návrh na sud a na kataster pozastavenie tohto predaja na základe zmluvy ktorú sme uzatvorili že prepíšem na jej syna polovicu keď bude mat osemnásť ako predkupne pravo tak došlo k tomu že kataster síce povolí tento predaj ale z rizikom že hrozí súdny proces preto že je tam to predkupnú pravo v prospech jej syna a sud dal predbežne rozhodnutie na zastavenie tohto predaja s tým že keď dôjde k predaju tak sestra môže odo mňa vymáhať tie peniaze z toho predaja tak kupujúci teda nesúhlasí stým predajom pokiaľ sa nedohodneme so sestrou so sestrou sme sa nedohodli. tak vás prosím o radu či môže sestra po mne vymáhať tie peniaze keď dôjde k predaju či ma na to nárok aby žiadala odo mňa polovicu a či môžem od nej vymáhať peniaze ktoré som jej vyplatil a či môžem vlastne v tejto veci podniknúť právne kroky. vopred ďakujem ak by ste mi boli ochotný v tejto veci poradiť moja emailová adresa je mikopiko75@gmail.com .Ďakujem s pozdravom Ladislav Balošák

Dodatečné dědické řízení

Zdena, 30.09.2007 19:42:20

Můj otec měl 4 sourozence. Každý z nich měl podíl na rodinném domě 1/5. Všichni, včetně otce jsou po smrti. Dědické řízení proběhlo a všichni příbuzní jsou zapsáni v katastru nemovitostí jako vlastníci. Je jich kolem dvaceti. Po mém otci vlastníme 1/5 a protože nás bylo 5 dětí, každé soud přiřkl 1/5 z pětiny. Matka byla tehdy z dědictví vyloučena. 4 z nás máme dědický podíl v pořádku. Jedna ze sester, která zemřela v roce 1992 však ne. Stále figuruje jako vlastník. Její muž po její smrti neuvedl tento podíl a ani se nijak nezajímá o to, aby uvedl věc na správnou míru, tj., aby její podíl byl v dědickém řízení připsán jemu a jeho dvěma dcerám. Prosím, sdělte, co mám dělat pro to, aby proběhlo dodatečné dědické řízení po zemřelé sestře. Dům, jehož se dědictví týká, bude brzy na prodej. Dům se nachází v jiném městě, než bydlí švagr i jeho dcery. S kým mám jednat, zda s notářem, který vyřizoval dědictví v místě bydliště sestry, t.j. v Praze, nebo s notářem zde, kde se nemovitost nachází. Děkuji.

Dedictvi po matce

Petra, 27.09.2007 16:02:02

Dobry den, minuly rok v rijnu mi zemrela maminka a zustal po ni velky dum s pozemkem a nejake penize co mela na ucte. Ja bydlim ve spojenych statech americkych a moje mladsi sestra bydlela s mamkou v cechach. Mam 7mi mesicni dceru a tak jsem nemohla letet do cech kvuli dedictvi a tudiz jsem dala sve sestre plnou moc. Sestra si nasla odhadce ktery cely majetek odhadl na 1.8 milionu. Sestra mi ma vyplatit castku 900 000Kc do 15ti let. Ja nesouhlasim s odhadem, dle meho nazoru ma cely majetek hodnotu kolem 5ti milionu. Take nesouhlasim s vyplatni dobou 15 let. Co muzu v tomto pripade delat? Do CR se nedostanu driv nez na jare 2008. Moc dekuji za vsechno odpovedi.

Re: Dedictvi po matce

Mgr. Petr Juráň, advokát (info@advokat-juran.cz), 27.09.2007 17:14:35

Dobrý den,
z Vašeho dotazu není patrné, v jaké fázi je dědické řízení. Zda již byla dědická dohoda schválena soudem, zda usnesení o dědictví nabylo právní moci apod. To jsou okolnosti rozhodující o dalším možném postupu.
Každopádně byste měla jednat rychle - zjistit stav řízení, vypovědět sestře plnou moc, podat odvolání, ...
Pokud máte zájem, mohu Vás při těchto úkonech v ČR zastoupit. Bude to rychlejší, než to řešit z USA. Obraťte se na mne na info@advokat-juran.cz. Bližší informace o mé advokátní kanceláři najdete na www.advokat-juran.cz.

dědictví po manželovi

helena.sevcikova@mpss.cz, 31.08.2007 11:33:05

dobrý den,
jsme členové bytového družstva od roku 2000. Bohužel manžel zemřel a má z prvního manželství dceru. Budu ji muset vyplatit? Děkuji za odpověď.

dědictví po příteli

S.Bary, 24.08.2007 13:37:14

Vím, že dědictví můžeme řešit také podle
zák.o registr.partnerství, ale pokud ho
neuzavřeme,nebude existovat závěť a přítel už nemá rodiče ani
sourozence,má jen dvě sestřenice,a my žijeme
spolu v jedné domácnosti 15 let, patřím automaticky
do druhé dědické skupiny ? Může můj přítel
sepsat závěť vlastní rukou když je neslyšící
?

dědictví-dluhy

dagmar, 07.08.2007 16:16:28

Moje sestřenici zemřeli během tří měsíců oba rodiče přirozenou smrtí.Před deseti lety jí zemřel bratr /zůstaly po něm dcery),po smrti zjistila, že rodiče mají 85000 Kč dluhů.Ani na jednu půjčku nebyla ručitelem.Když se zřekne dědictví, nepřevádí se na ni dluhy po rodičích?Meli i exekuci na byt, za který dluží nájmy.O ničem nevěděla.Sama není moc movitá a má 5 let do důchodu.Můžrtr poradit? Děkuji

opomenuté dědictví

Janků, 07.08.2007 14:20:16

Dobrý den mám dotaz , po smrti mého dědy nebylo provedeno dědické řízení , protože děda s babičkou již za svého života převedli rodinný dům na mou tetu. Jenže ted vyšla najevo skutečnost , že byli ještě vlastníkem pozemků.Domnívám se tedy , že vlastníkem 1/2 je babička a druhou polovinu pozemků nyní vlastní rovným dílem babička teta a moje maminka. Jelikož se nyní o tyto pozemky zajímám , nevím na koho se obrátit ,jak je převést z babičky a maminky na sebe ,jsem v tomto naprostý laik , poradte díky....

přepis nemovitosti

blanka burešova, 04.08.2007 21:22:46

rodiče mi chtěji darova rodiný domek.jak mame postupovat při jeho přepisu a jak má vypadat darovací smlouva.prosím do detajlu.

pravo na byt

lada, 25.07.2007 20:07:45

Pri prodeji paneloveho bytu do soukromeho vlastnictvi jsem pul potrebnych penez uhradila ze sveho a druhou pulku hradil muj bratr. Maminka byla v te dobe nezamestnana, pujcku ji nikdo nechtel poskytnout. Z duvodu meho dlouhodobeho pobytu v zahranici byl byt prepsan jen na meho bratra bez jakychkoliv podminek. V soucasne dobe je bratr v tizive fin. situaci, maminka se boji, ze bratr byt bud proda , vice se vsak obava pripadne exekuce. V byte jsou i moje veci - nabytek, soukrome veci. Rada bych se dotazala, co je mozno podniknout, v kazdem pripade chci, aby maminka mohla dozit v tomto byte v klidu a pri pripadnem prodeji pozdeji si myslim, ze mam narok na polovinu vynosu. Prosim o radu.

dědictví

Stonová Marie, 19.07.2007 10:22:37

Žijeme s přítelem v jeho rodinném domku.Máme se rádi, ale nemáme potřebu se brát.Přítel má dospělého syna, nebydlí u nás.Veškeré příjmy dávám do opravy a zvelebení domu.Jak si máme sepsat závěť?Musí být ověřena notářem?

kajka, 06.08.2007 13:57:21

Nejlepší variantou je zřízení věcného břemene pro vaši osobu na dožití - smlouvu uzavřená mezi vámi jako oprávněnou a přítelem jako povinným. Právo odpovídající věcnému břemeni - tj. Vaše užívání nemovitosti- se musí vložit do katastru nemovitosti a je závazné i pro další vlastníky - dědice.nLEQv

STONOVÁ, 16.08.2007 20:53:55

MOC DĚKUJI A SMLOUVA MUSÍ BÝT U ADVOKÁTA?

dedictvi

lubomir petrzelka, 04.06.2007 12:40:21

dobry den.chci se zeptat jaka je doba podani odvolani ksoudu pri napadeni zaveti po doruceni rozhodnuti od notarky. dekuji

dědictví

paní Lucie, 03.05.2007 13:35:21

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestly může v České republice dědit i cizinec, když není žádný jiný dědic.
A komu připadne majetek a kdo zaplatí dědickou daň, repektivě daň z převodu nemovitostí.Děkuji

Radce, 06.05.2007 07:38:41

Dobry den,
ano, cizinec muze dedit jak ze zakona (coz bude zrejme vas pripad), tak na zaklade zaveti.
Zaroven jako nabyvatel musi zaplatit dedickou dan.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »