Koupě části nemovitosti bez čp (příbuzný) - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Koupě části nemovitosti bez čp (příbuzný)

Karel Húrka, 06.09.2011 21:33:12

Zdravím Vás a mám jednu malou otázečku. Otec vlastní nemovitost, která je určena jako výrobní/bez čp. Líbí se mi tam a chtěl bych si v podkroví postavit byt, ale samosebou nechci stavět na něčem, co mi nepatří. Otec s tím taky souhlasí a chápe mě, ale nevíme jak na to. Je možně v kupní (darovací) smlouvě mezi mnou a otcem specifikovat část podkroví, která ještě není zastavěná (na architektonických výkresech je prostě jenom půda - obdélník, s vyznačenými trámy). Mohlo by to například řešit vyznačení ve výkresu, který by byl nedílnou součástí kupní smlouvy? + aby mi byl s trvalou platností umožněn vstup do bytu (kdyby se otec rozhodl nemovitost prodat, abych se mohl dostat do svého vlastního bytu - vstup by byl mimo přízemí - schody - terasa - vchodové dveře), něco jako věcné břemeno.
Je možné pro byt pořídit čp, když budova žádné číslo nemá? Není chybějící čp překážkou pro přepis?
Díky za každou odpověď či případnou navigaci na právní předpisy, které se tím zabývají.

Re: Koupě části nemovitosti bez čp (příbuzný)

právní vrba, 07.09.2011 14:33:50

Koupit můžete (darován Vám může být) buď celou nemovitost/dům, nebo spoluvlast. podíl na nemovitosti; pokud budou v domě vymezeny (a v katastru zapsány) jednotky (ne/bytové), můžete jako nemovitost koupit i takto vymezenou jednotku. Pokud koupíte (bude Vám darován)spoluvlastnický podíl, uzavřete se zbývajícím/i spoluvlastníkem/y Dohodu o způsobu užívání společné věci, v níž bude specifikováno Vaše výlučné užívání 2. NP. Pokud nebudete spoluvlastníkem budovy, můžete mít věcné břemeno užívání bytu ve 2.NP (který si na vlastní náklady postavíte),

Karel Húrka, 07.09.2011 23:27:18

Díky. Potřeboval bych to trochu zrekapitulovat:
Jsou tedy 3 možnosti (celá nemovitost nepřichází v úvahu)
1) Spoluvlastnický podíl na nemovitost + dodatečná Dohoda o způsobu užívání společné věci s výlučným užíváním 2. NP.
2) Koupě vymezené jednotky (která zatím vymezena není)
3) Vbřemeno na užívání bytu ve 2. NP, který si prvně postavím...

add1 - Dohoda o způsobu užívání společné věci je trvalá i při případném prodeji celé nemovitosti?
Spoluvlastnický podíl se řeší jen s KÚ?
add2 - lze vymezit jednotku třeba podle střešní konstrukce? Nic jiného, podle čeho by se to dalo určit, tam není. KÚ?
add3- Znamená to, že se musí prvně stavět, aby se to mohlo stát věcným břemenem? To jde bez vlastnických práv?

Poradí mi na KÚ nebo mě odkážou na notáře? Nikdy jsem na KÚ nic nezařizoval.
Ještě jednou díky. Chápu, že mě v bezplatné poradně nemůžete vodit za ruku krok za krokem, ale pomozte mi prosím ještě se zodpovězením výše uvedených otázek. Stačí stručně, třeba i ano/ne.

právní vrba, 08.09.2011 13:25:23

ad 1)
Spoluvlastnický podíl buď koupíte, nebo Vám bude darován. Oboje přísl. smlouvou. Její vzory najdete na internetu, angažování právníka je jistější. Smlouva (kupní, darovací) se vkládá do katastru. Dohoda o užívání společné věci může být formulována tak, že se bude vztahovat i na budoucí spoluvlastníky společné věci.

ad 2)
V budově lze vymezit 2 jednotky, bytové či nebytové a hotové či rozestavěné. Rozestavěnou jednotku lze v budově vymezit má-li budova obvodové zdi a střešní konstrukci. Dokument, kterým dochází k vymezení jednotek v budově se vkládá do katastru. Více zákon 72/1994 Sb, zde je znalý právník nutností

ad 3)
Věcné břemeno lze zřídit i jako právo postavit si v půdním prosotru byt a užívat ho. Dtto pomoc právníka

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »