zkušební doba - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

zkušební doba

Marketa Cerna, 14.08.2011 19:10:07

Dobrý den.
Před rokem jsem změnila pracovní místo a začala pracovat ve vedoucí pozici. Můj nadřízený mi dal pracovní smlouvu na dobu určitou (na jeden rok) i když mi předem řekl, že na vedoucí pozici se dává pracovní smlouva na dobu neurčitou. Odůvodnil to tím, že každému dává pracovní smlouvu na dobu určitou s tříměsíční zkušební dobou, ale po roku se to změní a dostanu pracovní smlouvu na dobu neurčitou.
Do roka byl odvolán ze své funkce a na jeho místo nastoupil někdo jiný a ten mi dal opět pracovní smlouvu na dobu určitou a s tříměsíční zkušební dobou. Když jsem se proti tomu ohradila, tak mi řekl, že je na své pozici nový a tudíž i já musím začít od znova a musím mít taky zkušební dobu, protože mě nezná. Je takovýto postup vůbec možný?

Re: zkušební doba

Karel Dlouhý, 14.08.2011 20:58:33

Sjednání zkušební doby mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem slouží k tomu, aby si obě strany ověřily, zda jim pracovní poměr vyhovuje. - Tedy stranou je zaměstnavatel = firtma, nikoliv přímý nadřízený.
ZP § 35 Zkušební doba
(1) Je-li sjednána zkušební doba, nesmí být delší než 3 měsíce po sobě jdoucí ode dne vzniku pracovního poměru (§ 36 odst. 1).

viz:
http://www.poradna-pracovni-pravo.cz/rada/opakovana-pracovni-smlouva-na-dobu-urcitou-ze-zkusebni-dobou.php
http://www.novinky.cz/kariera/229103-poradna-v-praci-menim-pozici-musim-absolvovat-novou-zkusebni-dobu.html
Poszup je neobvyklý, prodloužení prac. poměru se dělá zpravidla dodatkem k původní prac. smlouvě. (v té odpovědi tvrdí, že i když bude nový smlouva, je to týž prac. poměr)
Obraťte se na ředitele firmy, argumentujte příslibem prvního nadřízeného.
Taské záleží na tom, jak moc jste postradatelná ve své funkci. (Nebo si najděte solidnějšího zaměstnavatele.)

ivzez, 18.09.2011 19:57:08

Uvedený postup je podle mého názoru nesprávný, ale v poslední době bohužel nikoliv neobvyklý. Někteří zaměstnavatelé dokonce ještě před koncem sjednané zkušební doby "uzavírají novou smlouvu s novou zkušební dobou". Zaměstnanci na to přistupují z obavy, že by zaměstnavatel jinak pracovní poměr ve zkušební době zrušil.

Sona , 05.10.2011 21:07:55

Zaměstnavatel má právo řetezit pracovní poměry po dobu 2 let, ale v tomto prípadě je zkušební doba neplatná.

ivzez , 09.10.2011 00:39:12

Není.

Karel Dlouhý, 09.10.2011 11:25:28

"v tomto prípadě je zkušební doba neplatná"
Můžete prosím doložit své tvrzení? (judikatura, výklady)
Když je nová pracovní smlouva -> nový pracovní poměr -> zkušební doba lze (dophodou stran)

Stejně jako ivzez se domnívám, že zkušební doba není neplatná.
Jedině namítnout rozpor s dobrými mravy, ale to je nejisté.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »