Pracovní smlouva na dobu určitou a odchod na MD - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

PP na dobu určitou a těhotenství

Klára Hunady, 11.01.2012 14:11:46

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat mam smlouvu na dobu určitou do 31.12.2012 a pracuji u firmy no v srpnu to bude rok,zjistila jsem že jsu těhotná na začátku prvního měsíce,muže mě zaměstnavatel vyhodit když mu to oznámím?nebo budu mit ochrannu lhutu? A kdy začíná a končí och.lhuta?Nárok na PPM budu mit?když 270 dní odpracovaných mít budu?děkuji za odpověd

Re: PP na dobu určitou a těhotenství

ivzez , 20.01.2012 01:27:57

Pracovní poměr na dobu určitou si obě strany sjednávají dobrovolně.

V době těhotenství, nemoci ani mateřské dovolené Vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď, takže Váš pracovní poměr skončí až uplynutím sjednané doby určité (31. 12. 2012). Nepůjde tedy o "vyhození".

Pracovní smlouva na dobu určitou a odchod na MD

Lucie Menšíková, 27.07.2011 19:31:45

Dobrý den, budu nastupovat na nové pracovní místo, kde budu mít pracovní smlouvu na dobu určitou.Chci se zeptat, v případě, že bych v této době otěhotněla, tudíž se mnou zaměstnavatel rozváže pracovní poměr (což mi sdělila personální u zaměstnavatele), jakým způsobem by byla řešena mateřská a rodičovská dovolená??? Chápu, že by mně můj zaměstnavatel nedržel místo jako zaměstnancům, kteří jsou na pracovní smlouvě na dobu neurčitou, ale zajímá mně, zda skutečnost, že by mně byl ukončen pracovní poměr, má vliv na výši rodičovské dovolené nebo je tato výše stejná, jako bych byla na pracovní smlouvě na dobu neurčitou???Zatím mám stále pracovní smlouvu na dobu neurčitou a pracuji již 6 let.Je rozdíl pouze v tom, že mi zaměstnavatel nebude držet pracovní místo po dobu rodičovské dovolené???Děkuji předem za odpověď.

Re: Pracovní smlouva na dobu určitou a odchod na MD

Karel Dlouhý, 27.07.2011 20:08:08

"v případě, že bych v této době otěhotněla, tudíž se mnou zaměstnavatel rozváže pracovní poměr (což mi sdělila personální u zaměstnavatele)" - tomu nerozumím - těhotenství není důvodem pro rozvázání pracovního poměru!
(Jedině v průběhu zkušební dooby může být zrušen prac. poměr bez uvedení důvodu.)
Tedy pokud během zkušební doby neotěhotníte (resp. to na Vás zaměstnavatel nepozná), tak v průběhu těhotenství, mateřské dovolené a rodičovské dovolené bude trvat váš pracovní poměr až do data, které bylo sjednáno ve smlouvě (nevím, na jak dlouho máte ten prac. poměr sjednaný). Např. nastoupíte na mateřskou dovolenou v březnu a pracovní poměr skončí 30. 6. Tím skončí mateřské dovolená (nebudete ji potřebovat, ani pak rodičovskou dovolenou). Peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek dostáváte od státu.
Jedině pokud by prac. poměr skončil na začátku těhotenství, mohlo by se stát, že nesplníte podmínky pro peněžitou pomoc v mateřství.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »