Kategorie: Pracovní právo / Dovolená
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den
Mám dotaz ohledně čerpání dovolené: u nás ve firmě nám celému podniku zakázali dovolené z důvodu velkého počtu zakáze od firmy pro kterou vyrábíme, chtěl bych vědět jestli na to má podnik právo? Za další chtěl bych vědět jestli máme právo na to když mám zaplacenou dovolenou si jí řádně vybrat nebo jestli oni mají právo my jí jednoduše nedat.Bez náhrady zaplacené dovolené v cizině. Prostě a jasně mám všem řekli že jí nedostanem a hotovo ať se stavíme třeba na hlavu. Je to již druhý rok co to takhle začli praktikovat. děkuji za odpověď. Brichta P.
Zák. práce § 217
(1) Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené, vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance. Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně 2 týdny vcelku, pokud se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne na jiné délce čerpané dovolené. Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
(3) Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené.
Tedy pokud jste měl dovolenou předem schválenou, a pak přišel ten zákaz, tak jsou povinni zaplatit stornopoplatky za zahr. dovolenou.
Prostě neplatí, že zaměstnanec si vybere dovolenou, kdy ho napadne.
Mám nárok na čerpání dovolené?
V roce 2008 jsem nastoupila na první MD.
Letos jsem navazovala na druhou mateřskou.
Pokud ano na kolik dní bych měla nárok?
Pro nárok na dovolenou se doba čerpání mat. dovolené považuje za výkon práce.
Tedy máte nárok na celou výměru (4 týdny, popř. pokud je u zaměstnavatele delší, tak více).
Krátit se bude, pokud před nástupem zameškáte více než 100 dní (čerpáním rodičovské dovolené)
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com