Smlouva na dobu určitou a změna úvazku - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Smlouva na dobu určitou a změna úvazku

Martin S, 17.07.2011 21:41:33

Dobrý den. Obstaral jsem si letní brigádu, kterou vzápětí šéf z Dohody předělal na Smlouvu na dobu určitou - první červenec až poslední srpen. Smlouva na DU prý "kvůli dovolené", což se mi nezdá, vždyť za ty dva měsíce nárok na dovolenou nemám....

Ale jde o něco jiného. Jsem naprosto nezkušený, nikdy jsem takovou práci nedělal, oni mi navíc nedali žádné informace předem, ale dali mi plný úvazek, 14 dvanáctkových služeb. S tím jsem ale nepočítal, měl jsem letní plány. Práci jsem chtěl, ale ne tím zabít celé dva měsíce (navíc služby nejsou uspořádány k sobě, ale den služby, den volna - kam se asi podívám, když po službě dalších 12 hodin spím?).

Proto se ptám - je možné provést změnu úvazku v pracovní smlouvě? Třeba dodatkem ke smlouvě nebo sepsáním nové smlouvy? Nebo už to takhle musí zůstat, když je smlouva podepsaná? A kdyby to šlo, jsem nějak odpovědný za to, že když odejdu, nebo zkrátím úvazek, že nebude kým ta práce udělat?

Děkuji, Martin

Re: Smlouva na dobu určitou a změna úvazku

Karel Dlouhý, 17.07.2011 23:02:48

Změna formou dodatku možná je - pokud bude zaměstnavatel souhlasit.

Martin S, 18.07.2011 00:44:40

Aha, aha.... Děkuji za odpověď. No a zaměstnavatel asi souhlasit nebude, když má málo lidí, kteří by služby po mně vykonali.... aaaach jo. To je těžká situace.

Růžena Kudrnová, 16.12.2011 18:46:40

Dobrý den, mám dotaz, hned po ukončeném vzdělání jsem nastoupila na své první pracovní místo. Dostala jsem smlouvu,která zahrnovala tři zkušební měsíce a poté mi byla prodloužena na rok. (Konkrétně mám smlouvu na dobu určitou od 1.srpna 2011 do 31. července 2012). Můj dotaz zní může mě můj zaměstnavatel vyhodit třeba v březnu 2012 aniž bych udělala jakýkoliv hrubý přestupek. Nebo musí vždy počkat dokud mi neuběhne doba určitá a poté se mnou může teprve ukončit pracovní poměr.

Karel Dlouhý, 18.12.2011 17:03:02

Zaměstnavatel Vám může dát výpověď jen ze zákonných důvodů (např. porušování povinností ..., neuspokojivé pracovní výsledky po předchozím upozornění, organizační změna)

ivzez , 29.12.2011 14:15:54

Výpověď zaměstnavatel nedává zpravidla jenom pro hrubé porušení předpisů, ale častěji aspíše pro nadbytečnost či z jiných důvodů.

Přestože se zaměstnavatel může kdykoliv rozhodnout dát někomu výpověď, nedomnívám se, že by Vám toto hrozilo. Kdybyste obdržela výpověď v březnu, začala by výpovědní lhůta běžet 1. dubna, pracovní poměr by skončil 31. května a po skončení byste ještě měla (v případě výpovědi podle § 52 písm. a až c) nárok na odstupné.

Proto se domnívám, že by pro zaměstnavatele bylo výhodnější nechat doběhnout sjednanou dobu, neboť v takovém případě nemusí platit odstupné.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »