Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den. Obstaral jsem si letní brigádu, kterou vzápětí šéf z Dohody předělal na Smlouvu na dobu určitou - první červenec až poslední srpen. Smlouva na DU prý "kvůli dovolené", což se mi nezdá, vždyť za ty dva měsíce nárok na dovolenou nemám....
Ale jde o něco jiného. Jsem naprosto nezkušený, nikdy jsem takovou práci nedělal, oni mi navíc nedali žádné informace předem, ale dali mi plný úvazek, 14 dvanáctkových služeb. S tím jsem ale nepočítal, měl jsem letní plány. Práci jsem chtěl, ale ne tím zabít celé dva měsíce (navíc služby nejsou uspořádány k sobě, ale den služby, den volna - kam se asi podívám, když po službě dalších 12 hodin spím?).
Proto se ptám - je možné provést změnu úvazku v pracovní smlouvě? Třeba dodatkem ke smlouvě nebo sepsáním nové smlouvy? Nebo už to takhle musí zůstat, když je smlouva podepsaná? A kdyby to šlo, jsem nějak odpovědný za to, že když odejdu, nebo zkrátím úvazek, že nebude kým ta práce udělat?
Děkuji, Martin
Změna formou dodatku možná je - pokud bude zaměstnavatel souhlasit.
Aha, aha.... Děkuji za odpověď. No a zaměstnavatel asi souhlasit nebude, když má málo lidí, kteří by služby po mně vykonali.... aaaach jo. To je těžká situace.
Dobrý den, mám dotaz, hned po ukončeném vzdělání jsem nastoupila na své první pracovní místo. Dostala jsem smlouvu,která zahrnovala tři zkušební měsíce a poté mi byla prodloužena na rok. (Konkrétně mám smlouvu na dobu určitou od 1.srpna 2011 do 31. července 2012). Můj dotaz zní může mě můj zaměstnavatel vyhodit třeba v březnu 2012 aniž bych udělala jakýkoliv hrubý přestupek. Nebo musí vždy počkat dokud mi neuběhne doba určitá a poté se mnou může teprve ukončit pracovní poměr.
Zaměstnavatel Vám může dát výpověď jen ze zákonných důvodů (např. porušování povinností ..., neuspokojivé pracovní výsledky po předchozím upozornění, organizační změna)
Výpověď zaměstnavatel nedává zpravidla jenom pro hrubé porušení předpisů, ale častěji aspíše pro nadbytečnost či z jiných důvodů.
Přestože se zaměstnavatel může kdykoliv rozhodnout dát někomu výpověď, nedomnívám se, že by Vám toto hrozilo. Kdybyste obdržela výpověď v březnu, začala by výpovědní lhůta běžet 1. dubna, pracovní poměr by skončil 31. května a po skončení byste ještě měla (v případě výpovědi podle § 52 písm. a až c) nárok na odstupné.
Proto se domnívám, že by pro zaměstnavatele bylo výhodnější nechat doběhnout sjednanou dobu, neboť v takovém případě nemusí platit odstupné.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com